PRAHA JE MARGINÁLNÍ CÍL

Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu

23. 9. 2006 / Jan Čulík

reakce na zprávy v tisku a komentář Štěpána Kotrby s názvem "Atta je opět v Praze? - aneb divadelní představení nového muže na vnitru"

Praha je z hlediska globálních teroristů marginálním místem, s nímž nikdo výrazněji nepočítá. Případný teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu - musí být tedy zaměřen na čelná světová centra - New York, Washington, Londýn, Paříž. Jinak je jeho dopad mizivý a nevyplatí se. Je to asi jako kdyby si měl - z hlediska upoutání pozornosti světových médií - terorista vybrat útok mezi Londýnem a maďarskou Nyíregyházou - nebo českou Břeclaví. Už vidím palcové titulky mezinárodního tisku (který přináší zprávu z ČR tak jednou za rok, nebo i méně často: "Při teroristickém útoku v maďarské Nyíregyháze (v hlavním městě ČR Praze) zahynulo padesát osob". (O povodních v ČR v roce 2002 anglosaská média vůbec nereferovala, dokud nezačaly postihovat Německo. Zrovna včera mi potvrdil kolega postgraduant z ČR, který právě přijel do Glasgow a bydlí v bytě s dvěma britskými studenty, matematikem a studentem leteckého inženýrství, že si ověřil letmým dotazem u spolubydlících, co vědí o Praze či České republice, a zjistil, že nevědí nic [Oprava: věděli o fotbale.] Případný teroristický útok na Prahu je značně nepravděpodobný. Útok na místo, o němž lidé ve světě obecně nevědí nic, je novinářsky nezajímavý. Já vím, že při pobytu v Praze vzniká dojem, že je Praha pupek světa, když jsou tam všichni ti turisté, ale není tomu tak. Zeptejte se jich: zjistíte, že většina z nich jsou v Praze jeden až dva dny, v rámci "cesty po Evropě".) Langrova "opatření" jsou skutečně jen divadýlkem před komunálními volbami.

Znovu a znovu mě překvapuje razance nové "vlády" ODS, která nemá žádný mandát (má nulovou parlamentní většinu) a do funkce ji podle pochybně monarchistického ustanovení v české ústavě jmenoval prezident. Ani případná Paroubkova vláda by neměla mandát. Moudré politické strany neprosazují razantní politická opatření, když nemají podporu obyvatelstva. Je to kontraproduktivní. Čeští voliči si jistě dobře uvědomují, že se jim snaží razantně "vládnout" vláda bez občanského mandátu. Jak se to projeví v příštích volbách? Budou občané volit stranu, která prosazuje razantní a kontroverzní opatření - nebo se aspoň tváří, že je prosazuje - bez ohledu na to, že nemá potřebnou parlamentní většinu? Moudrá vláda bez mandátu by se až do potvrzení parlamentem měla chovat skromně...

K tomu dodává Michal Kolář: Mohu jen potvrdit poznámku p. Čulíka. Pravidelně sleduji zpravodajství v němčině a ani v rakouském zpravodajství se "bezpečnostní opatření" neobjevila, a to ani na posledním místě. Tak se ani nedivte, že o nich nic neví v Británii, když o nich nemluví ani v bývalé monarchii :-)

Tentokrát opět zklamali novináři, protože nechytili ministra Langra za slovo. Nejméně čtyřikrát zopakoval slovo "konkrétní", ale přitom neřekl vůbec nic. Snad jen "souvislost" s akcí v Oslu by bylo možné považovat za velmi krotké zpochybnění celého humbuku, protože norští policisté alespoň někoho zatkli...

Společně s p. Čulíkem doufám, že čeští voliči poznají, že vše je jen propaganda "vlády" ODS.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006