Mučení v Iráku je "horší než za Saddáma"

22. 9. 2006

Mučení v Iráku je zřejmě v současnosti horší že za vlády bývalého diktátora Saddáma Husajna, konstatoval hlavní expert OSN pro otázky mučení.

Manfred Nowak zdůraznil, že se situace v Iráku "vymkla kontrole" a že týrání páchají bezpečnostní síly, polovojenské organizace i protiameričtí povstalci.

Mrtvoly, které se octnou v bagdádské márnici "mají na sobě často známky extremního mučení", konstatoval úřad pro lidská zpráva při pomocné misi OSN v Iráku ve své zprávě.

Tyto rány potvrzují zprávy, které pocházejí od uprchlíků z Iráku, konstatoval Nowak.

"Většina lidí potvrzuje, že situace týkající se mučení v Iráku je se nyní úplně vymkla z rukou," řekl tento rakouský profesor práva.

Zpráva OSN konstatuje, že těla zadržovaných osob často mají známky bití elektrickými kabely, dále rány na hlavě a na pohlavních orgánech, zlomené ruce a nohy a popáleniny od cigaret a od elektřiny.

Mrtvoly v bagdádské márnici mají "často známky vážného mučení, včetně zranění kyselinou a popáleninami , způsobenými chemickými látkami".

U mnoha mrtvol chybí kůže, mají rozbité kosti, záda, ruce a nohy, chybějí jim oči, zuby a jsou na nich rány, způsobené vrtačkami a hřebíky," konstatuje OSN.

Nejbrutálnější metody mučení používají soukromé polovojenské organizace, uvedl Nowak.

Zpráva také uvádí,že častý výskyt sektářského vraždění znamená, že bylo nalezeno mnoho mrtvol, které "nesou známky toho, že oběti byly před mimosoudní popravou brutálně mučeny".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006