Váženi politici, když už chcete lidem říci "pravdu" říkejte ji stejnou

23. 9. 2006 / Lukáš Lhoťan

BIS nám tvrdí, že "hrozba je přímá." (Jan Šubrt ve vysíláni ČT24). A současně s tím premiér vlády ČR říká, že "bezprostřední nebezpečí však nehrozí." (Projev Mirka Topolánka na tiskové konferenci, přímý přenos ČT.)

Vzhledem k tomu, že vláda je v neustálém kontaktu s bezpečnostními silami, je rozpor v bedlivě připravených projevech vrcholných představitelů státu více než zarážející.

Premiér říká: Nebezpečí nehrozí. A jeho podřízený ministr vnitra dodává: "Je to poprvé, co Česká republika čelí tak konkrétní podobě, tak konkrétnímu riziku teroristického činu. Je to poprvé, kdy se musíme s tímto faktem smířit a být na něj připraveni." Tak nevím, že by se nestihli domluvit co budou říkat?

Bez ohledu na tyto zarážející nesrovnalosti v projevech a hodnocení celé situace je třeba zdůraznit, že muslimští obyvatelé České republiky jsou připraveni pomoci jak jen budou moci při zabránění teroristickému útoku. Ale také se musí mít na zřeteli skutečnost, že se může v případě "akutní hrozby Praze" jednat o zneužití pro politické cíle. Bushovské chováni premiéra tomu také trošku nasvědčuje. A mimochodem bych rád upozornil na jednu skutečnost. Pokud informace o bezprostřední hrozbě teroristického útoku jsou opravdu tak důvěryhodné, proč o této "české kovbojce" nehovoří BBC ani CNN? Že by přece jen ty "informace" nebyly tak důvěryhodné a politici chtěli odvést pozornost? Budoucnost ukáže. Ale jeden český reportér před několika týdny napsal: "Nejlepší tajná služba je ta, o jejíž úspěších veřejnost neví."

autor je spolupracovník Islámské nadace v Brně a Ustředí muslimských náboženských obcí

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006