8. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 9. 2006

KURIOZITA

Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům

Teroristická organizace al-Káida, která byla založena jako odbojová skupina proti sovětské okupaci Afghánistánu, se postupně stala inspirací pro další teroristické skupiny. Al-Káida se přizpůsobila změnám vyvolaným celosvětovým bojem proti terorismu a implementovala některá zásadní opatření.

Tento nenápadný odstavec se neskrývá v některé z početných publikací, jejichž autory obviňují oponenti z šíření konspiračních teorií, ale ve výroční zprávě české vojenské rozvědky za rok 2005. Ne že by to nikdo z věci znalých nevěděl. Ne že by si o tom necvrlikali vrabci po dejvických střechách. Ale nikdo z oficiálních zdrojů členských zemí NATO to nikdy takto natvrdo neřekl. To by přece nikdo Američanům nemohl udělat...

US GOV, listopad 2005: National Strategy for Victory in Iraq ZDE

Craig Unger, 11. 9. 2004 Guardian: 'War president' Bush has always been soft on terror ZDE

Jen několik hodin po útocích na WTC a Pentagon došla Bushova vláda k závěru, že hlavními viníky jsou "Usáma bin Ládin a jeho organizace Al Kajdá". Ředitel CIA George Tenet prohlásil, že bin Ládin je schopen naplánovat "sérii útoků s miminálním varováním nebo bez varování". Ministr zahraničí Colin Powell nazval útoky "válečným aktem" a prezident Bush večer v televizním projevu k národu potvrdil, že nebude "činit rozdílu mezi teroristy a těmi, kdo jim poskytují zázemí".

Turecké noviny Zaman ovšem zveřejnily v říjnu roku 2005 tvrzení pracovníků turecké tajné služby, že Al Kajda jako teroristická organizace nikdy neexistovala. Al-Kajdá měla být podle tohoto zdroje jméno tajné operace CIA, která měla pomocí teroristických akcí ospravedlnit vedení lokálních válek v nově utvořeném multipolárním světě. Inspirací pro tuto strategii měla být operace Gládio, v rámci které italské tajné služby prováděly teroristické akce, které byly následně připisovány levicovým organizacím.

Usáma se vydal podle internetových zdrojů na cestu "božího bojovníka" v roce 1979 po invazi Sovětské armády do Afghánistánu. Se sovětskou invazí přišli stavební společnosti Usámy bin Ládina na stavebních zakázkách o několik miliónů dolarů. V té době se také setkal s vůdcem palestinského křídla "Muslimského bratrstva" - Abdalláhem Azzamem. Společně pak založili afghánskou osvobozeneckou organizaci Maktab al-Khidamat. Usámovi se podařilo za vyložení financí stavebních společností zajistit útěk okolo 700 stavebních inženýrů a techniků z Afghánistánu. Klíčovým okamžikem pro mezinárodní terorismus se stalo setkání Usámy bin Ládina s vůdcem Islámského Jihádu - Ajmanem al-Zawaharim. Právě přátelství těchto dvou mužů mělo vést k založení tehdy nepříliš nápadné organizace Al-Kajdá ("Základna", Usámovo křídlo organizace MAK). Organizace MAK pak za podpory arabských medií a finančních prostředků lákala mladé arabské nacionalisty skoro z celého světa, aby šli bojovat za islám a peníze do Afghánistánu. V roce 1981 bylo v Saúdské Arábii v Ládinovo soukromém tréninkovém táboře vycvičeno 800 bojovníků pro Afghánistán. V letech 1982 až 1988 bylo vycvičeno dalších 10 000 bojovníků. Většinou šlo o lidi ze Saúdské Arábie (5000), Alžírska (3000), Egypta (2000), Jemenu, Pákistánu a Súdánu.

Dalším zdrojem byl finanční dar americké vlády prostřednictvím CIA organizaci MAK ve výši 500 miliónů dolarů určených, jak na výcvik, tak na nákup vojenského zbrojního materiálu pro bojovníky.

V březnu 1985 podepsal prezident Reagan Rozhodovací směrnici pro národní bezpečnost č. 166, která povolovala zesílení tajné vojenské pomoci mudžahedinům a stanovila, že tajná afghánská válka má nový cíl: porazit sovětská vojska v Afghánistánu prostřednictvím tajných operací a usilovat o stažení sovětských vojsk. Řídící centrálou této oprace byla základna pákistánské ISI umístěná u hlavní silnice nedaleko Rawalpindi. Tam se specialisté ze CIA setkávali s pákistánskými zpravodajskými důstojníky a pomáhali jim plánovat operace afghánských povstalců.

Po odchodu Sovětské armády z Afghánistánu se staly bojovníci MAK nejkvalitněji vyzbrojenou a vycvičenou bojovou silou v Afghánistánu a tak nebyl problém ovládnout několik afghánských kmenů a získat větší území Afghánistánu pod svou kontrolu. Usáma bin Ládin získal od nové afghánské vlády několik desítek miliónů dolarů pro různé stavební opravy a úpravy v Afghánistánu. Dále získal významný podíl na produkci a prodeji afghánských drog.

V roce 1995 bývalý ředitel afghánské sekce CIA Charles Cogan připustil, že CIA skutečně obětovala válku proti afghánským drogám zájmům studené války. "Naším hlavním úkolem bylo způsobit co největší škody Sovětům. Neměli jsme ani prostředky, ani čas, abychom mohli vyšetřovat obchod s drogami... ... Hlavního cíle bylo dosaženo. Sověti se stáhli z Afghánistánu".

Například obviněný Hámid Reza Zakeri podle Reuters tvrdil, že mu CIA dluží peníze za jeho roli dvojitého agenta. V roce 1999 varovala britská špionáž americké vyslanectví, že Al Kajda plánuje útok na USA s nekonvenčním použitím civilních letadel, možná jako řízených bomb.

S aktivní podporou CIA a pákistánské ISI (Inter Services Intelligence), které chtěly změnit afghánský džihád na celosvětovou válku vedenou všemi islámskými státy proti Sovětskému svazu, se do bojů v Afghánistánu zapojilo v období 1982-1992 přibližně 35 tisíc islámských radikálů ze 40 islámských zemí. Další desetitisíce přišly do Pakistánu, aby zde studovaly na náboženských školách - madrásách . Afghánský džihád tak v konečném efektu ovlivnil přes 100 tisíc zahraničních islámských radikálů.

Podle jiných zdrojů Al-Kajdá vznikla až v roce 1988 v Péšaváru a jednalo se o osoby registrované v seznamu "bojujících arabských bratří", který vedl Usáma bin Ládin.

Michel Chossudovsky, 15. 9. 2001 BL: Kdo je Usáma bin Ládin? ZDE

Mojmír Babáček, 19. 10. 2004 BL: Teroristickým útokům z 11. září mohlo být zabráněno ZDE

Paranoidní vizí některých "specialistů" na terorismus a extremismus z řad českých univerzitních pedagogů je, že mezi teroristické hrozby pro Českou republiku řadí i muslimskou komunitu v ČR. Napříkald "expert" JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, PhD. pro CESES UK v té souvislosti zmiňuje prakticky všechny islámské organizace v ČR: Ústředí muslimských obcí, Islámskou nadaci v Praze, Islámskou nadaci v Brně, Muslimskou unii, Všeobecný svaz muslimských studentů, Ligu českých muslimů. "Tyto organizace oficiálně odmítají terorismus, některá vyjádření představitelů části z nich však mohou být chápana i jako relativizace islámského terorismu...", píše ve své přednášce Mareš, který dává terorismus do souvislostí s případným nárůstem vlivu KSČM či akcí ALF, či ekologických organizací Earth First!, známá v Česku jako Země především! a SHAC. Je známo, že Marešovy sympatie patří krajní pravici...

Miroslav Mareš: Mezinárodní terorismus, jeho současnost a perspektivy ZDE

- Štěpán Kotrba, 7. 4. 2006 BL: Policejně evidovaní aktivisté ZDE

Ve výroční zprávě vojenské rozvědky se mimo jiné uvádí, že rozvědkou v Iráku zjišťované prostředky pro "domáckou" výrobu improvizovaných výbušných zařízení jsou stále dokonalejší. Poněkud rozpor mezi oficiálními americkými vyjádřeními o tom, jak americká okupace zvyšuje bezpečnost v zemi a realitou... No potěš bůh "naše chlapce".

Zajímavostí je také, že do služby v profesionální armádě se hlásí 1% vojenskou rozvědkou podchycených pravicových extremistů.

Výroční zpráva VZ s úvodním slovem brigádního generála Miroslava Krejčíka ZDE

Podivuhodné je, že ve stejný den jako zpráva vojenské rozvědky, která se převážně zabývá obchody s vojenským materiálem a technologiemi, byla zveřejněna informace novopečeného ministra vnitra Langra (ODS), že chce sloučit protikorupční a finanční policii. Což s už dříve zveřejněnou informací, že Langer nehodlá plukovníku Kubicemu za jeho "analytickou" zprávu před parlamentními volbami zkřivit vlásek na hlavě, a se zprávou, že chce k vnitru připojit i informatiku a získat tak vliv nad veškerými informačními aktivitami státních institucí, vede k dvěma možným výsledkům takového sloučení: ke sloučení dojde tak, že Kubiceho útvary inkorporuje finační policie a Kubicemu budou přistřižena křídla, a nebo tomu bude naopak. Obé ovšem zvyšuje riziko kumulace informací nutných k sofistikovaným provokacím a vytváření zpravodajských prefabrikátů, kriminalizující kohokoliv, na koho "superministr" ukáže. Že to budou skoro vždy osoby, od nichž povede cesta k politickým odpůrcům "superministra", na to vzmte jed... Langer označuje postup Kubiceho za nestandardní, ale lidsky pochopitelný. Trvá podle článku "novinářky" Sabiny Slonkové na tom, že pokud se Kubicemu neprokáže porušení zákona, není důvod, aby svůj post opouštěl.

Kupodivu nikdo, Ani Langer, si ale prozatím podrobněji nevšímá činnosti agentů VZ v těchto mediálně tak vytěžovaných policejních útvarech, ani toho, jak je možný tak rozsáhlý únik informací z nich.

BL 8. 9. 2006 - Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo ZDE

ČN 7. 9. 2006 - Langer zvažuje sloučení protikorupční služby a finanční policie ZDE

iDnes 7. 9. 2006 - Zatím nemám důvod odvolat Husáka, řekl Langer ZDE
Požáry 7. 9. 2006 - Miroslav Štěpán byl odvolán z funkce náměstka ministra vnitra ZDE
Měšec / ČTK 7. 9. 2006 - Langer chce přeměnit poštu na akciovku a privatizovat ji ZDE
Právo 6. 9. 2006 - Langer: zrušte výběrové řízení na šéfa protikorupční policie ZDE
Aktuálně, Sabina Slonková 5. 9. 2006 - Langer: Na Kubiceho nesahejte ZDE
                 
Obsah vydání       8. 9. 2006
10. 9. 2006 Gordon Brown premiérem nebude?
9. 9. 2006 CIA je příliš neschopná na to, aby zorganizovala útoky z 11. září...
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Vyprodáno: V Londýně vystoupí hlavní konspirační teoretik o 11. září
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Konspirační teorie, anebo alternativní verze událostí? Michal  Brož
9. 9. 2006 Dvojvládí - co Vy na to, pane prezidente? Vít  Klíma
9. 9. 2006 Mlčení
9. 9. 2006 Saddám neměl žádné styky s al Kajdou
9. 9. 2006 11. září, média, otevřenost, konspirační teorie a Britské listy
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
8. 9. 2006 Členové Evropského parlamentu: Kde jsou tajná vězení CIA?
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda
10. 9. 2006 Výpověď o straně a lidech Miroslav  Kalousek
8. 9. 2006 Vůle ke smyslu Zdeněk  Bárta
8. 9. 2006 Hádka ohledně toho, kdy má Blair odejít, skončila? Jan  Čulík
8. 9. 2006 Princip známe, ale co je příčinou? Bohumil  Kartous
8. 9. 2006 Kde bere ODS tu aroganci? Jan  Čulík
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Proč šťourají BL do soukromí svých autorů? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 Čínský jazyk nebo čínské jazyky? David  Sehnal
7. 9. 2006 Rozpory v událostech z 11. září
8. 9. 2006 Soudy o WTC jsou nemožné
8. 9. 2006 Jak vznikají bludy Vladimír  Wagner
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek
7. 9. 2006 75 amerických univerzitních profesorů tvrdí, že útoky z 11. září zosnovala sama americká vláda
7. 9. 2006 Všude se najdou zrádci, i mezi americkými profesory
7. 9. 2006 "Nejsou to žádní vědci"
8. 9. 2006 Bulvár tvoří (hlavně) způsob prezentace Vladimír  Wagner
8. 9. 2006 Americká vláda už byla usvědčena ze lží Milan  Valach
8. 9. 2006 Předem známá správná pravda
8. 9. 2006 Rozpory kolem 11. září?
8. 9. 2006 Další nezodpovězené otázky o útoku 11. září 2001 Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Meze pevnosti v tečení ocelových nosníků
8. 9. 2006 Vzkaz pro konspirační teoretiky
8. 9. 2006 Kdy taje ocel
8. 9. 2006 Noam Chomsky podporuje iniciativu "Ne základnám"
8. 9. 2006 Odkud je jistota ohledně skutečných pohnutek USA? Petr  Vařeka
8. 9. 2006 Svět podle Hurvínka Pavel  Urban
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Fahrenheit 9/11 - film k výročí Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Orbis sensualium pictus Milan  Cimburek
7. 9. 2006 Žurnalistická škola v počátcích Miroslav  Polreich
7. 9. 2006 Návraty domů Ladislav  Žák
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"
7. 9. 2006 Dotčení -- terorem postižení i samotní teroristé Egon T. Lánský
7. 9. 2006 Stále obchází strašidlo komunismu Zdeněk  Jemelík
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   
12. 1. 2003 Petice za veřejný soud s Vladimírem Hučínem   
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Konspirační teorie, anebo alternativní verze událostí? Michal  Brož
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Dotčení -- terorem postižení i samotní teroristé Egon T. Lánský
4. 9. 2006 Ptačí chřipka Ivana Gabala Štěpán  Kotrba
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba