17. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
James Lovelock
17. 1. 2006
Globální oteplování probíhá tak rychle, že by ho dokázala zvládnout pouze obrovská expanze jaderné energetiky.

Před třiceti lety vypracoval vědec James Lovelock teorii, že planeta Země má globální systém ekologické rovnováhy, který umožňuje život. Nazval ho Gaia a jeho teorie je od té doby všeobecně přijímána. Lovelock v současnosti zastává názor, že lidstvo ničí životní prostředí do té míry, že tento kontrolní mechanismus nyní funguje proti lidem. Argumentuje, že podnebné změny jsou už nevratné a život na Zemi se nezvratitelně změní. Dnešní civilizace v nynější formě nepřežije.

K tomu: Globální stmívání ZDE

Profesor Lovelock argumentuje, že úsilí zastavit globální oteplování už nemůže být úspěšné, protože už je příliš pozdě. Svět a lidská společnost čelí daleko horší katastrofě daleko dřív, než si lidé uvědomují. Píše: "Než toto století skončí, miliardy lidí zemřou a hrstka těch, kteří přežijí, bude žít v Arktidě, kde podnebí zůstane přijatelné."

17. 1. 2006

Daleko důležitější je úspora energie

Nové jaderné elektrárny by nepomohly proti podnebným změnám, konstatoval Kevin Anderson, výzkumník v britském Tyndall Centre for Climate Change Research (Tyndallově středisku pro výzkum podnebných změn). Dodal: "Lehce dokážeme zvládnout podnebné změny bez jaderné energie."

17. 1. 2006

Máme památník vepřům

Přiložíme nohu k dílu
pro tu naši svobodu,
volněji se bude dýchat
zvířecímu národu.
George Orwell: Zvířecí farma

Tak už ho máme. 21. ledna v 11 hodin bude v Letech u Písku odhalen mnohatunový balvan s nápisem "Obětem". A to, ačkoliv prasečí velkovýkrm není odstraněn a tajemník Národní strany Petr Eliáš prohlásil, že "jsou jiná místa, kde památník nestojí a zahynulo tam podstatně více Čechů, než na tomto".

17. 1. 2006

Na to, aby člověk zažil dobrodružství, nemusí jezdit do exotických míst. Stačí jezdit pražskou HROMADNOU dopravou. Už jsem si zvykla na bezdomovce, jejichž domovem je tramvaj, kterou zútulňují nesnesitelným pachem a občas i produkty své látkové výměny. Zvykla jsem si na to, že revizora sice neobyčejně zajímá, zda já mám jízdenku, ale opilého bezdomovce raději obejde obloukem. Pokud obtěžují agresivní opilci na autobusové zastávce cestující, také to nikoho nezajímá. Policie zasahuje sice proti kuřákům v bláhové naději, že je odnaučí kouřit, ale hulákající podivné postavy s krabicemi vína i ona obchází obloukem. Nedivím se. Otevřené bércové vředy a choroby všeho druhu odstraší každého.

Ale všem "normálním" cestujícím přináší Dopravní podnik i jiné radosti -- jejich vlastní řidiče.

17. 1. 2006
Je ironické, že právě ozbrojené povstání v Iráku učinilo americkou invazi do Íránu ve střednědobé perspektivě neuskutečnitelnou.

Otázkou je, zda pod americkou okupací Irák přežije, anebo zda bude důsledkem západní kolonizace rozklad celé země. Dnešní hobbesovská krajina možná povede k rozčlenění Iráku na tři samostatné, nezávislé státní jednotky, píše v deníku Guardian Tariq Ali.

17. 1. 2006

POLEMIKA, KTERÁ NEMOHLA VYJÍT

reakce na článek "finančního manažera" a "objektivisty" Jiřího Kinkora "Važme si Billa Gatese, ale ne kvůli charitě", která byla původně zaslána k otištění redakci Lidových novin. Bezvýsledně. Bývalý poradce ministra financí Ivana Kočárníka je, zdá se, pro redakci LN nedotknutelnou modlou. Jelikož se Britské listy nedomnívají, že cenzura je nejdemokratičtějším nástrojem společenského dialogu, zveřejňují polemiku v plném znění.

Motto: Smyslem intelektuálně produktivní diskuse je právě a pouze identifikace jednoho pravdivého a platného názoru. Všechny ostatní názory je třeba jasně odmítnout. Kontradikce nelze tolerovat.

Jiří Kinkor

John Galt je geniální vynálezce a filozof, který odmítl být trestán za své ctnosti. Odmítl odevzdávat produkt svého intelektuálního úsilí lidem, kteří za něj neplatí a opovrhují jím. Odmítl se podřídit a obětovat. Rozhodl se žít svůj život pro sebe. Slavná je přísaha Johna Galta: "Přísahám při svém životě a lásce k němu, že nikdy nebudu žít pro druhého člověka, ani žádat aby on žil pro mne."

17. 1. 2006

Byla jsem jedna z těch, kteří pevně věřili, že po nástupu A. Pavlíčka na ředitelský post Národního parku Šumava rychle skončí éra dřevařské koncepce, za níž bylo odvoláno předchozí vedení Správy, a Šumava konečně nastoupí zaslouženou cestu k opravdovému národnímu parku. K důstojnému chráněnému území, kde se místo dřeva těží především informace, jako je tomu ve všech renomovaných národních parcích střední Evropy. Nyní však docházím k šokujícímu zjištění, že situace v šumavském parku až příliš věrně připomíná staré časy a co se týče organizačních záležitostí, je dokonce ještě horší než byla předtím.

Nový ředitel A. Pavlíčko měl po svém nástupu do čela šumavského parku v lednu 2004 jedinečnou šanci dát tomuto území novou perspektivu.

17. 1. 2006

"Teuer" v němčině znamená drahotu. Teuro pak zdražení, zaviněné opuštěním tradiční marky ve pospěch jednotné evropské měny.

Euroskeptici a odpůrci jednotné měny v rámci Evropské unie používají jako jeden z hlavních argumentů, že zavedení eura má za následek zdražování a tím snižování životní úrovně širokých vrstev obyvatelstva. Stern TV proto učinil průzkum u 284 produktů prodávaných na území Německa a došel k překvapivému závěru, že toto tvrzení patří do říše pohádek.

16. 1. 2006
poslední reakce na článek Pavla Mareše Jak je to s tou žízní, aneb "Drž se svého půllitru"

"Člověka z pralesa můžeš vyrvat snadno; hůř vyrveš prales z člověka."

africké přísloví

Pan Mareš v další ze svých vlídných replik na názory mé a Lindy Sokačovéodmítá nehumánní konsekvence nereálného přístupu k lidské přirozenosti, projevujícího se v odmítání práva ženy na interrupci. Už je asi této debatě souzeno zůstat ve sféře hospodských přirovnání, takže přestávám vzdorovat. Naposled přijímám Marešovy drsné výrazové prostředky a volám: Zrušme záchytku! Záchytka podporuje nezodpovědné nahlížení do sousedova půllitru! Zrušíme-li záchytku (nikdo ji sice nepropaguje, ale jsou tací, co tvrdí, že je nezbytná...), zlepší se pitný režim, jakož i obecné mravy. Tak si žádá Exodus 20, 17. Amen.

A více: zrušme i nápravná zařízení! Správný křesťan dodržuje zákony - a basta. Netřeba řešit případy, které se nám do těchto přihrádek nevejdou! Zločinci chodí do vězení na rekreaci a dívají se tam na televizi - tedy pryč s věznicí!

17. 1. 2006

Často se nejen v posledních měsících mluví o krizi českého zdravotnictví. Diskuse probíhá prostřednictvím složitých právních a ekonomických pojmů, takže není možno pochopit, kdo co říká. Miliarda sem miliarda tam: občan, který ničemu nerozumí, to v každém případě zaplatí. Podivné je, že se pozornost neupírá na do očí bijící otazníky...

16. 1. 2006
Bill Gates za své pohádkové peníze vděčí tetě a obchodní politice levných klonů
Reakce na článek Luboše Záloma Boj novodobých Jánošíků

Luboš Zálom sice píše čtivě, ale jako stroj. Myslím si totiž, že asi nechápe některé běžné české obraty, přísloví... Jinak by nemohl "vážně" argumentovat tím, že Josef Vít někde píše "člověk člověku vlkem" a jinde "i vlčí smečka dá nažrat slabším a nemocným".

Jestli Luboš Zálom nepochopil nadsázku v citaci "za každým bohatstvím je zločin" měl by začít číst beletrii a chodit do divadel. On si v předchozí citaci ve své hlavě navíc nahradil bohatství (pohádkové?) za veškerý majetek a pak demagogicky pana Víta napadá, že nežije v sudu jako Diogenes.

17. 1. 2006

Chápu-li dobře některé texty v BL poslední doby, především ty, které zpochybňují "sociální stát" a dokonce jej dávají do rozporu až úplného nesmiřitelného antagonismu s individuální svobodou, vidím dva hlavní okruhy problémů, v nichž se autoři dopouští chybného myšlenkového postupu. V prvé řadě zabsolutňují individuální svobodu. V druhé ignorují fakt, že do každého člověka společnost investovala s cílem zhodnocení takové investice.

16. 1. 2006

Kuriozita

Vysvětlení je jasné: server je umístěn ve Spojených státech, kde je - na rozdíl od středoevropských zemí - svoboda projevu. Provozovatelem nacistického serveru je šílenec Gerhard Lauck, který žije v Nebrasce a v Německu byl stíhán a vězněn za rozesílání nacistické literatury z USA do této země.

Texty na české verzi Lauckových stránek jsou pozoruhodné nejen svou drsně primitivní argumentací, ale i nesmírně primitivním jazykem, otrockým překladem z angličtiny, atp. Těžko jde o více než o kuriozitu hrstky šílenců. Zveřejňování takto drsně nacistické propagandy je nutno odsuzovat. Zakazovat či kriminalizovat to by bylo pošetilé - demokracie šílence dokáže tolerovat, aniž by je musela zničit.

Kdo s tím nesouhlasí, ať podá trestní stíhání prokurátoru v Nebrasce... Jenže první dodatek americké ústavy zaručuje svobodu projevu i pro protidemokratické názory. To je totiž podstatou demokracie...

17. 1. 2006

No, ty snad nejseš normální..!!? To jsem slýchával od svého blízkého okolí v dětství velmi často a jednoznačně v tom vedla matka. Má dětská duše si vytvořila doslova démonický obraz jakéhosi normálního dítěte, které jsem sice nikdy neviděl, ale věděl jsem o něm naprosto přesně, že musí vypadat úplně jinak než já.

Čínská dělnice - pracovní podmínky v továrnách jsou otřesné
16. 1. 2006

V čínských továrnách vládnou drastické pracovní podmínky

Oděvy a hračky, které jsou v prodeji v západních značkových obchodech, vyrábějí lidé v Číně za drastických, nebezpečných a protizákonných pracovních podmínek. Vyplývá to z nové studie organizace Impactt. Tato organizace studovala tři roky pracovní podmínky v čínských továrnách, které vyrábějí zboží na export pro západní firmy, jako jsou Marks and Spencer a Ikea, a objevila, co musejí lidé v Číně platit za čínský "hospodářský zázrak".

Výzkumníci nalezli v Číně armádu bezmocných přistěhovalců z venkova, kteří pracují až 14 hodin denně, téměř každý den. Mnoho z těchto zaměstnanců má jen jeden volný den měsíčně. Dostávají měsíční plat 2000 Kč za pracovní směny, které porušují čínské zákony i předpisy Mezinárodní organizace práce. Navzdory důkazům o šokujících pracovních podmínkách se prodávají takto vyráběné levné čínské oděvy, hračky a elektronické výrobky ve značkových britských supermarketech, i v těch, které se pyšní svou "etickou politikou".

K tomu Proč neroste inflace, když se tolik věcí zdražuje? ZDE

Václav Klaus
16. 1. 2006

Konference Centra pro ekonomiku a politiku

V Mladé frontě Dnes, ve svém oslavném článku pan Klaus říká: "Prvního ledna 2006 uplynulo 15 let od "ostrého" startu naší ekonomické transformace, od události, jež je jednou z nejvýznamnějších. Přesto toto výročí prošlo téměř nepovšimnuto". Na úterní konferenci pro ekonomiku a politiku (CEP) řekl Klaus na téma 15 let od obnovení "kapitalismu" v Českui: Je zajímavé, že Václav Klaus oslavuje výročí počátku kapitalismu v Československu a nikoli listopad s velkým L jako pád starého režimu. Ještě zajímavější je, že přiznává, že musel o vítězství kapitalismu bojovat. S kým vlastně Klaus bojoval? S lidem této země? Podle Klausova přiznání "alternativou komunismu pro většinu lidí u nás tehdy nebyl kapitalismus". Ve skutečnosti pro kapitalismus tehdy bylo jen 3% lidí.

Pro ostatní se "pokračovalo ve snění a hledaly se a ve všech klíčových oblastech propagovaly utopické třetí cesty."

16. 1. 2006

Gross, Macek, Ruml u Moravce:

Ministr Jandák má dojem, že herci jsou na stáří velmi ohrožený živočišný druh a měli by mít svůj penzion, v němž by si vždycky mezi podáváním léků na neurózu přehrávali své nejslavnější scény z filmů, divadelních představení a teleshoppingu. Jejich efemérní existence rozdrobené do stovek rolí asi nemají při změně sociálního postavení dostatečnou imunitu.

Někdo z členů vlády by se ale měl zamyslet také nad tím, co se děje s politiky, kteří -- stejně jako herci -- z vlastní nebo veřejné vůle opustí politické jeviště. Váhám mezi ministrem zdravotnictví a vnitra. Z jednoho hlediska jde jistě o vytvoření instituce převážně medicínského charakteru, ale ta by měla taky splňovat funkci ochrany před vnitřním společenským nebezpečím (asi něco jako vězeňské sanatorium), které je možné vidět ve snaze bývalých politiků o návrat. O návrat k jakékoli své předchozí identitě.

16. 1. 2006

Svým posledním (a zároveň prvním) článkem zde na Britských listech "Daně, solidarita a individuální práva" jsem očividně píchl do vosího hnízda, jak se dá posoudit z několika velmi nesouhlasných mailů, které jsem po uveřejnění článku dostal, nebo z nového příspěvku pana Víta. Ale musím říct, že se našlo i několik pochvalných hlasů. Je ale jasné, že nazývat daně legalizovanou loupeží je v dnešní společnosti velmi kontroverzní téma, které dokáže mnohé lidi rozrušit až téměř do nepříčetna.

Když chceš víc, než můžeš
16. 1. 2006

Kdo se na začátku volebního období Václava Klause domníval, že po romantickém pozůstatku beat generation v osobě Václava Havla přišel na Pražský hrad pragmatický politik, který se chce stát státníkem, mýlil se. Musím chtě nechtě přiznat, že jsem se tehdy mýlil i já. Očekával jsem dle prvních projevů nového prezidenta i pragmatických okolností jeho zvolení, že lustrace u hradní brány skončily a úlohou kladeče věnců je vytvářet pro podhradí iluzi jednoho lidu a jednoho státu. Že prezident bude prezidentem všech, jak sliboval.

Klaus nevylučuje, že by mohl iniciovat debatu o změně volebního systému, hlásá zpráva ČTK na základě Klausova rozhovoru pro Hospodářské noviny.

17. 1. 2006

Communist dinosaurs are slowly waking up to the fact that this year's elections will usher in a new era. Little wonder, as the party has been around for roughly 75 years --- that's only slightly longer than the average age of a Communist Party of Bohemia and Moravia (KSČM) voter. Those old hardliners are scrambling to fill the top places of the KSČM election list, and are proving successful. Most Prague Spring communists --- that is, reformists --- have become Social Democrats (ČSSD).

published on 16rd January, 2006 in Czech Business Weekly HERE

13. 1. 2006

Bushova vláda argumentuje, že podporování demokracie v islámském světě, v teroristických zemích a v Číně podpoří americkou bezpečnost, protože tyranie vyvolávají násilí a demokracie spolu žijí v míru. Avšak nedávná zkušenost z Iráku i odjinud dokazuje, že první etapy přechodu k demokratické politice jsou často plny násilí. Jde o vážný problém Bushovy strategie prosazující nucenou demokratizaci v zemích, které nemají politické instituce, jichž je zapotřebí k zvládání politické konkurence. Bez účinných státních struktur, založených na konsensu, v jejichž rámci mohou občané projevovat svou vůli k sebeurčení, vede demokratická politika často k nacionalismu a k násilí doma i v zahraničí. Za takových podmínek je demokracie zdeformována a pokusy zavést demokracii končí autokracií nebo chaosem. Vnucovat zemím demokracii příliš brzo vyvolává riziko války, sektářství a terorismu.

Také to znamená, že budoucí úsilí o vytvoření demokracie bude obtížnější, píší Edward D. Mansfield a Jack Snyder v americkém časopise The National Interest v článku "Prone to Violence".

16. 1. 2006

Štěpán Kotrba označil v článku "Německo a konec jaderné energetiky - ostré spory v koalici" německého ministra lesů vod a strání za optimistu, protože hlásá, že by Německo mohlo získávat až 25% své spotřeby energie z obnovitelných zdrojů, zejména z větrných elektráren.

Optimista? Spíš hazardér! Už současná výroba v německých VěE škodí nejen německé, ale i české (a polské) přenosové soustavě.

k tomu také: Jaderná energie, mediální přestřelky a analytikovo know-how ZDE

13. 1. 2006

Vysoký britský vojenský důstojník kritizoval americkou armádu za její chování v Iráku. Obvinil ji z institučního rasismu, z morálního svatouškovství, z nevhodného optimismu a z neschopnosti provádět protipovstalecké operace.

Brigádní generál Nigel Aylwin-Foster, druhý nejvyšší důstojník odpovědný za výcvik iráckých bezpečnostních jednotek, vyjádřil kritiku a frustraci, kterou vyjadřovali britští vojenští velitelé nad americkou taktikou v Iráku.

Jeho ostře kritickou analýzu vydal americký vojenský časopis Military Review, který vychází nejen v angličtině, ale i ve španělštině, portugalštině a arabštině.

13. 1. 2006

BRITÁNIE:

Podniky by měly ve vlastním zájmu zaměstnancům poskytnout pomoc, když vztah skončí

Zprostředkovatelna práce pro právní sektor, firma Peninsula, zjistila v roce 2002, že 79 procent z jejích 1274 britských zaměstnanců prožilo na pracovišti milostný poměr.

"Zajímavé je, že přestože většina těchto milostných vztahů na pracovišti se rozpadla, žádný z bývalých partnerů milostného poměru nikdy nelitoval. Většina dotazovaných uvedla, že by to udělala znovu, kdyby se naskytla příležitost. Nelitovali ani vdané ženy či ženatí muži."

Zaměstnavatelé si pro sebe vytvářejí problémy tím, že se dostatečně nevěnují problémům svých zaměstnanců po ukončení milostného vztahu s kolegou či kolegyní v práci. V takovém případě totiž drasticky klesá pracovní produktivita daného zaměstnance. Vyplývá to ze studie britské psycholožky Chantal Gaultierové, která zjistila, že počet milostných vztahů na pracovišti je překvapivě vysoký.

13. 1. 2006
Adam Samuel Hartmann

30. Junii časně zrána jsme šli k panu Komenskému. A když jsme přišli k Westerkerkenu, potkali jsme Andrease Gleininga s Juniem, kteří nás doprovodili až k panu Komenskému, jenž nám na Rosengrachtu s mým bratrem právě přicházel v ústrety a dosti zle nás přijal, že jsme byli tak dlouho pryč. A odešel pak do tiskárny.

13. 1. 2006
"Film Ještě žiju... je současná, přiměřeně suchá, lehce absurdní filmová tragikomedie o středně velkém českém nádraží v létě,"
producent filmu Jiří Konečný

"Film se snaží zobrazit skutečné lidi, ne z prstu vycucané, papírem šustící dramatické postavy,"

režisér Pavel Göbl

"To povídka, již vypravuje blb, jen hluk a vřava, neznačící nic."

William Shakespeare

Když v roce 1972 Eugene Ionesco hodnotil stav západoevropské kultury, byla jeho diagnóza zdrcující 2 . Současné umění je ve své většině buď lží, nebo, v menší míře, zbytečnou sugescí pocitů bezvýchodnosti. Zatímco lež a přetvářka vládne ve sféře komerčního, masového umění, produkovaného dle většinového vkusu publika, přelíčená, sugerovaná bezvýchodnost je východiskem těm, kteří "jdou proti proudu". Na otázku, který z obou přístupů je lepší, Ionesco pouze pokrčil rameny.

Nebál se však otázky další a podstatnější: "Proč je naše umění v krizi?" Svoji odpověď rozdělil do dvou, podle něj nejzávažnějších příčin:

6. 1. 2006

Obrátil jsem se na ministra zdravotnictví Davida Ratha a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha s níže uvedeným dotazem, ve věci jedné čtenářky Britských listů. Dosud nepřišla žádná reakce. Z ministerstva práce a sociálních věcí jsem obdržel automatický mail pod hlavičkou "Potvrzení o přijetí podání" (tj. nařízení vyřízení zařízení, zase! :)

Dne 10. ledna přišlo vyrozumění, že můj dopis MPSV předává ministerstvu zdravotnictví.

Dotaz, na který dosud od ministrů nepříšla odpověď, zněl:

2. 1. 2006

V prosinci 2005 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 359.00 Kč. Příjem z reklamy byl 1200 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 981.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než devět tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim   
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu   
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský   
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
12. 1. 2006 Fenomén Kohout Josef  Provazník

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2005 Ankara a svoboda projevu:počet obviněných narůstá Simone  Radačičová
27. 12. 2005 Svoboda projevu v Evropě: Musí to být buď všechno, nebo to není nic   
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 Trestní stíhání za pomluvu je potřebný paragraf   
19. 12. 2005 Zahájeno trestní stíhání proti Stanislavu Pencovi   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
28. 11. 2005 Stane se David Irving mučedníkem za svobodu projevu?   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř

Rasismus RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
7. 11. 2005 Čekání na romskou Hirsi Ali Pavel  Pečínka
7. 11. 2005 Francouzští vzbouřenci: "Přestaňte nám tykat!"   
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2006 Starala sa mati má   
13. 1. 2006 Vysoká smrková vazba Bogdan  Trojak
12. 1. 2006 Výčitka Štěpán  Kotrba
11. 1. 2006 Potmě Viktor  Dyk
10. 1. 2006 Velký Adam Petr  Hruška
6. 1. 2006 Poslání Viktor  Dyk
5. 1. 2006 * * *   
4. 1. 2006 Když tři dny vítr vál Zbyněk  Hejda
30. 12. 2005 V konečcích prstů Zbyněk  Hejda
29. 12. 2005 * * * Jan  Pavel

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít
30. 12. 2005 Opět jen střet generací Josef  Provazník

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích   
10. 6. 2002 Evropská unie chce číst všechny emaily a analyzovat všechny telefonní výpisy   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2005 Ti, kteří zaručeně znásilňují a vraždí   
30. 9. 2005 Američané se musejí zbavit své posedlosti armádou   
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie   
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous
14. 11. 2005 Ropný zlom a Švédsko Jindřich  Kalous
7. 11. 2005 Krutá zima Jindřich  Kalous
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2005 Kudy ven ze slepé ulice evropské ústavní krize? Josef  Brož
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství   
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek

17. listopad RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2006 Povede americká invaze k rozpadu Iráku?   
14. 1. 2006 Americký útok proti "Zawahirimu" vyvolal protesty   
14. 1. 2006 Bush odmítl námitky Merkelové ohledně Guantánama   
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu   
11. 1. 2006 Americká vojska střílela na iráckého novináře, oceněného čelnou mezinárodní cenou   
9. 1. 2006 Většinu amerických padlých mohly zachránit kvalitnější balistické vesty Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Svět se nedá vojensky ovládnout technologií   
3. 1. 2006 Bushova vláda už nebude financovat znovuvýstavbu Iráku   
22. 12. 2005 Saddám Husajn: "Američané mě mučili"   
20. 12. 2005 Prezident Bush znovu obhajoval odposlouchávání telefonů v Americe   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic
13. 12. 2005 Poetry Slam v Ústí nad Labem   
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček