16. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2006

Gross, Macek, Ruml u Moravce:

Penzionovat

Ministr Jandák má dojem, že herci jsou na stáří velmi ohrožený živočišný druh a měli by mít svůj penzion, v němž by si vždycky mezi podáváním léků na neurózu přehrávali své nejslavnější scény z filmů, divadelních představení a teleshoppingu. Jejich efemérní existence rozdrobené do stovek rolí asi nemají při změně sociálního postavení dostatečnou imunitu.

Někdo z členů vlády by se ale měl zamyslet také nad tím, co se děje s politiky, kteří -- stejně jako herci -- z vlastní nebo veřejné vůle opustí politické jeviště. Váhám mezi ministrem zdravotnictví a vnitra. Z jednoho hlediska jde jistě o vytvoření instituce převážně medicínského charakteru, ale ta by měla taky splňovat funkci ochrany před vnitřním společenským nebezpečím (asi něco jako vězeňské sanatorium), které je možné vidět ve snaze bývalých politiků o návrat. O návrat k jakékoli své předchozí identitě.

Nezřídka se totiž při změně identity z politika na bývalého politika mohou vyskytnou velké problémy s orientací, nedostatečnou komunikační vazbou a s nárazově otřeseným a rekonstruovaným pohledem na realitu všedního dne. Politik ani nemusí být moc starý, ale když v jednom okamžiku "tvoří dějiny" a za chvilku se musí postarat o to, aby měl večer co jíst, neboť pracovní večeře nejvyšší úrovně skončily, tak je to prostě zlom.

V posledních Otázkách Václava Moravce to svou výpovědí dokumentovali tři veteráni české politiky Stanislav Gross, Miroslav Macek a Jan Ruml. Podle Stanislava Grosse není pro člověka jednoduché přestat být ze dne na den premiérem. Limuzína ho ještě jednou, zaveze večer domů, ale ráno už nepřijede a člověk najednou potřebuje lístek na tramvaj. Pro Stanislava Grosse, který byl do politiky "odsouzen" hned z kraje dospělosti a pustili ho až nedávno, to muselo být velké překvapení.

Jako relativně velmi mladý politický veterán se s tím však vyrovnal a dnes v podstatě teprve začíná svou skutečnou profesní kariéru. To je něco podobného, jako kdyby šel někdo nejprve na vysokou a pak až na střední. Grossovi to ale asi z krátkodobého hlediska prospělo, protože uznal, že si od médií ten "vyhazov" zasloužil. Možná někdy začne i uvažovat o tom, že se nikdy stát premiérem neměl.

Miroslav Macek se sice tváří tak, že ho politika nijak zvlášť nepoznamenala, ale u něj se zdá, že přišel do politiky už poznamenaný. Politika asi jeho svéráz jen vytříbila do obludných detailů a učinila z něj existenci kontinuálně chrlící plody nezdravého sebevědomí a přesvědčení, že všechno, co vynalezne, stojí za sdělení. I napadlo tedy Miroslava Macka, aby veřejně pranýřoval premiérovu neurvalost. Zaonačil to prohlášením o Jiřím Paroubkovi, že si "ožíral držku levným vínem, které se vozívalo z Moravy do pražských restaurací". Takhle nějak asi nastavuje poradce prezidenta Václavu Klausovi zrcadlo...

Jan Ruml zase po dlouhodobě slibovaném odchodu z politiky pocítil hlubokou proměnu ve vnímání skutečnosti a začal si uvědomovat, že důležitost sebe sama a vlastních činů zase nemusí být tak významná, jak se může vysoce postavenému politikovi zdát. To je velmi upřímná zpověď, ovšem kajícnost Jana Rumla šla až tak daleko, že k tématu " média versus politika" označil jako odpovědné za medializované politické kauzy jedině politiky, protože novináři "mají špatný přístup k informacím a pak je musejí shánět u podnikatelů nebo tak nějak".

Nejapné bulvární chování spočívající v záměrné a účelové manipulaci s fakty je prý nutnou daní za svobodu slova, kterou máme. Zajímalo by mě, jak se Janu Rumlovi jeví výše této daně v porovnání s výdělkem. Zdá se mi to jako daň absolutní, protože sice můžeme žvanit cokoliv, ale daň spočívající v manipulaci s realitou tenhle výdělek dokonale pohltí.

Ať už je to nejasné a dosud nevyjasněné postavení MF Dnes ve skandálu okolo Grossova bytu, o kterém Ruml mluvil, nebo třeba nedávné ostudné zkreslení rozhovoru s manželkou premiéra Paroubka, veřejnost se vždy dozvěděla úplně něco jiného, než by měla.

Ať žije svoboda slova. Jan Ruml zároveň vyjádřil přání stát se opět novinářem, tak snad se zasadí o to, aby byla tato daň co nejnižší. Nebo že by mu, jako pravičákovi, absolutní zdanění svobody slova przněním novinářského dopuštění nevadilo?

Politici na výměnku asi nepatří mezi oběti společnosti. Každý z nich je určitě velmi adaptabilní a své místo ve společnosti hledá většinou dobře. Zato se mohou lehce stát obětí sebe sama.

Z výpovědi jednotlivých exemplářů je zřejmé, že by se s tím mohlo dát i něco dělat. Takové pravidelné tréninky reality, jako že by politik musel alespoň jednou týdně jet městskou dopravou na vlastní náklady, jít nakoupit do obchodu a dát si kávu za běžné tržní ceny v lokalitě centra Prahy prokládané průběžným testováním schopností mít reálné představy, mluvit o reálných problémech a uskutečňovat reálné činy, by jistě měly blahodárný vliv v době, kdy politik opouští své funkce a ocitá se v tom neznámém "běžném" světě.

Možná ale bude lepší vykašlat se na prevenci a jistější bude penzionovat je všechny.

                 
Obsah vydání       16. 1. 2006
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
16. 1. 2006 Penzionovat Bohumil  Kartous
16. 1. 2006 Rozvědka MI5 dostane pravomoci odposlouchávat britské poslance
16. 1. 2006 Ministerstvo školství nechrání žáky před pedofily
16. 1. 2006 "Pedofil" se oženil se školačkou, kterou předtím "sexuálně zneužil"
16. 1. 2006 Starala sa mati má
16. 1. 2006 Od zákeřných a všehoschopných lidí jsem se mohl dočkat i horších věcí Stanislav  Huml
16. 1. 2006 Když nás nikdo nepochválí, musíme se pochválit sami Josef  Vít
16. 1. 2006 Boj novodobých Jánošíků Luboš  Zálom
16. 1. 2006 Prezident všech občanů chce víc, než může Štěpán  Kotrba
15. 1. 2006 Lásky není nikdy dost Václav  Dušek
16. 1. 2006 KSČM: Praha už není Jurský park Štěpán  Kotrba, Irena  Ryšánková
16. 1. 2006 Jaderná energie, mediální přestřelky a analytikovo know-how Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 Čtvrtina německé elektřiny z OZE? Nestrašte! Vítězslav  Novák
16. 1. 2006 Trestního paragrafu za pomluvu zneužívají různé trucakce
16. 1. 2006 Reality show Odhalení: Melouny dostal Richard Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 Český letecký průmysl - tradiční sebeklam od let třicátých
16. 1. 2006 Jak je to s tou žízní, aneb "Drž se svého půllitru" Pavel  Mareš
16. 1. 2006 Plyn bez družby Miroslav  Polreich
14. 1. 2006 Ovečka: Nezabijete-li ho, můžete být zabiti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2006 "Škrtnutím" Palase se ČSSD neprobudí do slunného dne Vladislav  Černík
14. 1. 2006 Dost pohodlí v moderním vlaku
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
14. 1. 2006 Být podvodníkem se vyplatí, zájem médií je zaručen Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání
13. 1. 2006 Pendolino Jakub  Žytek
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
12. 1. 2006 Fenomén Kohout Josef  Provazník
12. 1. 2006 Tištěné noviny končí?
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
11. 1. 2006 Diskuse s Janem Čulíkem v Českých Budějovicích
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce