13. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 1. 2006

Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář?

dokončení ze včerejšího dne

Deset po smrti francouzského prezidenta Françoise Mitterranda se opět vynořují otázky, kým byl tento státník Francii a světu. Po 14 let vládl Francii. Po dvou sedmiletých mandátech po něm zůstala nostalgie, ale i pachuť, která se nyní vrací na rozjitřenou scénu: byl skutečně jedním z posledních velkých francouzských prezidentů? Nebo šlo o jednoho z mnoha těch, kteří dokázali před veřejností zakrýt svou pravou tvář?

Evropa: budoucnost Francie

Ať už přemýšlíme v tomto čase desátého výročí o Mitterrandovi z jakéhokoliv úhlu, upřít mu nelze jedno: byl přesvědčeným Evropanem. O málokterém francouzském prezidentovi, a to včetně dvou předchozích: Valéry Giscard d'Estaing či Georges Pompidouovi to lze bez uzardění říci. Měl na to paradoxně více času - 14 let na evropské politické scéně nabídla od roku 1981 do roku 1995 zásadní rámec, v němž Francie vyrostla ze své koloniální minulosti ve skutečnou evropskou velmoc.

Poznamenejme, že Mitterrand byl nejen aktivním účastníkem vichistické vlády, ale i ministrem vnitra v čase jedné z největších francouzských krizí - v čase francouzsko-alžírské války. Dodnes mu někteří nedokáží odpustit věty, které znějí s odstupem času neuvěřitelně: "Je jenom jedna Francie, a to od Flander až po Kongo!"

Připomeňme si ale především tři klíčové okamžiky: vznik Jednotného Evropského aktu, vznik Evropské unie a nakonec schválení Maastrichtské smlouvy. Vliv Francoise Mitterranda byl ve všech třech otázkách rozhodující, byť hlavním architektem těchto koncepcí byl Jacques Delors. Tento muž ovšem vyrostl jenom díky podpoře a často i navzdory kultu francouzského prezidenta.

Mitterrandovi šly často "velké celky", a nebýt jeho velké vůle, na níž se rovnou mírou podílel rovněž kontroverzní německý kancléř Helmut Kohl, vypadala by Evropa jinak. Na rozdíl od nynějšího prezidenta Chiraka, dokázal Mitterrand říct, že "Evropa je budoucností Francie", aniž by to znělo pokrytecky.

V porcelánu východní Evropy

Mnohem hůře ale zvládal samotné dějinné zvraty, které sám neplánoval. Rok 1989 ho zaskočil více než kteréhokoliv evropského státníka. Šok, jaký vyvolala jeho snaha udržet východní Německo (návštěva u tehdejšího komunistického předsedy Ericha Honeckera), bývá často zapomínána, zejména v Praze (a Sofii), kde dokázal Mitterrand před pádem železné opony anticipovat sjednocení Evropy, a vyvolat dlouhodobou vzpomínkou (živenou dodnes francouzskými úředníky) na jeho podporu východním disidentům. "Je třeba říci, na rozdíl ode mne, že Mitterrand měl rád východní Německo, tak trochu jako Mauriac, který miloval tolik Německo, že pro sobe potřeboval nejméně Německa dvě... Věděl jsem, že východním Německo byl strašný policejní stát, založený na udavačství a špionáži, a neopomněl jsem mu to často připomínat," vzpomíná v jedné z kronik francouzský spisoval Michel Tournier.

Zapomíná se rovněž v této souvislosti, že Mitterrand považoval ideu sjednocené Evropy za ideální příležitost pro vytvoření "evropské federace", což noví vládcové v Praze v zásadě odmítli výměnou za "americký bezpečnostní deštník". Pamětníci se dodnes přou, zda Mitterrandova snaha patřila k těm machiavellistickým či nezastřeně vizionářským konceptům. Je jisté, že Havlova náhle překotně vypjatá orientace na NATO a Spojené státy americké, která se v rychlém sledu naprosto vylučovala s ještě nedávnými chartistickými úvahami o "zrušení obou vojenských bloků", byla směsicí tohoto vzájemného neporozumění. Mitterrandovo chování, jež připomínalo na přelomu desetiletí pověstného slona v porcelánu, završil v okamžiku sovětského puče v roce 1991 proti Michailovi Gorbačovi, kdy Mitterrand vystoupil se skandální deklarací, v níž vyzval ke klidu a vyčkání na výsledky vývoje, čímž de facto podpořil pučisty.

Stratég Mitterrand se tu zkrátka v závěru své vlády stává mnohem více omylným člověkem, politikem, spjatým více s Evropu minulosti, než budoucnosti. Mitterrand, o němž kolují neuvěřitelné historky, nebyl často opravdu více než člověkem z masa a kostí, Francouzem, který měl rád život a jeho poněkud romaneskní stránku. Patřil k tomu i jistý typ snobismu a zahleděnost do vlastní výjimečnosti, která doznávala monarchistických rysů.

Ve stínu smrti

Jsou ovšem tací, kteří vidí Mitterranda jako zosobnění temných stránek jeho osobnosti, inkarnaci machiavellistických sklonů. A to již od počátku: jakýpak socialista, říkají, vždyť Mitterrand byl bigotní katolík, stoupenec a aktivní politik vichistické Francie, který se bál smrti a jemuž také církev vystrojila velkolepý pohřeb! Závěr jeho vlády určila do jisté míry slavná kniha francouzského novináře Edwy Plenela: La part d'ombre (Část stínu, Gallimard, Paříž 1992). "Identifikace levice s mitterrandismem je cesta, která vede k zániku, na níž se předbíhá dlouhá kohorta beznaděje vržená do náruče lepenovské nenávisti a hořké tragédie, které se mstí za iluzorní konsensus," napsal dramaticky.

Věděl o čem píše, protože za těmito poněkud exponovanými slovy se skrývá Francie, v němž je běžnou součástí politické praxe tajný odposlech, likvidace politických protivníků, cynické zneužívání informací intimního charakterů a na prvním místě - peníze, které vždy poslouží k jakémukoliv účelu. Jenom aféra s tajnými odposlechy, která se týkala kontroverzního novináře Edwy Plenela, ale i některých pikantností ze života herečky Carole Bouquetové, by zabrala několik složek výkladů. Patří k stejným typům afér, mezi něž připomeňme ještě obskurní aféru, známou jako Rainbow Warrior (potopení lodi Greenpeace agenty tajné služby). Samostatnou kapitolou je i Mitterrandlův vztah k Le Penově Národní frontě (FN), jíž díky změně volebního zákonu na poměrný umožnil vznik samostatného parlamentního klubu v roce 1985.

Nejtragičtějším momentem závěru Mitterrandovy kariéry ale nebyla ani tak jeho famózní smrt, jako spíše smrt jednoho z nejbližších - premiéra Pierra Béregovoye. Tento syn ruských uprchlíků ze sovětského Ruska patřil k nejzajímavějším osobnostem mitterrandovské éry. Skončil svůj život ranou z pistole jednoho odpoledne symbolicky dne 1. května 1993. Ačkoliv policejní vyšetřování uzavřelo aféru jako "sebevraždu", existují podezření, že mohlo jít o vraždu. Samotná žena premiéra variantu sebevraždy svého muže odmítla. Za vraždou měl stát údajně přímo Mitterrand, který se bál provalení korupčních afér funkcionářů Socialistické strany (PS).

***

Je asi opravdu brzo Mitterranda soudit. Temné pozadí dosud nevysvětlených afér mizí v záplavě velkých světel a vzpomínek na člověka, který chtěl "změnit život". Základy V. Republiky a její Ústavy nepoložil v roce 1958 on, ale generál Charles de Gaulle, jehož tolik kritizoval ve slavném spisku Le coup d'Etat permanant (Permanentní převrat, Plon, Paříž 1964). To, že se dokázal jako zatím první a dosud poslední socialista do kostýmu V. Republiky obléknout, aniž by ve Francii vypukla občanská válka, patří k jeho silným stránkám. Jakou daň za to později zaplatily občanské iluze a samotná francouzská demokracie, ponechme pro tuto chvíli jiným. Seznam jeho lží by byl jistě velmi dlouhý, mnohem delší než dvakrát sedm let. Dějinám, které chtěl rýsovat tak jako tak neunikl.

                 
Obsah vydání       13. 1. 2006
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu
13. 1. 2006 Byl zabit Jan Bouchal
15. 1. 2006 Pachatelé nepravosti a zbyteční lidé Zdeněk  Bárta
14. 1. 2006 Poděkování českým zdravotníkům
14. 1. 2006 Americký útok proti "Zawahirimu" vyvolal protesty
14. 1. 2006 Bush odmítl námitky Merkelové ohledně Guantánama
13. 1. 2006 Vysoká smrková vazba Bogdan  Trojak
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Řešením je nemít žízeň? Karel  Dolejší
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský
14. 1. 2006 Dost pohodlí v moderním vlaku
14. 1. 2006 Ovečka: Nezabijete-li ho, můžete být zabiti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2006 "Škrtnutím" Palase se ČSSD neprobudí do slunného dne Vladislav  Černík
12. 1. 2006 Ostře sledované vlaky se sobotními novinami zadarmo
13. 1. 2006 Sarkozy představil své priority Simone  Radačičová
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
13. 1. 2006 Je smyslem školské reformy učit nově? Emilie  Thomitzková
13. 1. 2006 Pendolino Jakub  Žytek
13. 1. 2006 Vyplatí se za 4,5 miliardy cesta o 25 minut kratší? Michal  Rusek
14. 1. 2006 Být podvodníkem se vyplatí, zájem médií je zaručen Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Jaderná energie, mediální přestřelky a realita Tomáš  Krček
13. 1. 2006 Daně, solidarita a individuální práva v myšlení fachidiota Michael  Kroh
13. 1. 2006 Dech komunistického režimu
13. 1. 2006 Ekonomické bludy
13. 1. 2006 Kejhající husa nelétá, jenom tloustne Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Daj'-li ti medajli
13. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. prosince 2005
13. 1. 2006 Nový pořad České televize
12. 1. 2006 Lysenkové jsou možní v každé době Zdeněk  Slanina
12. 1. 2006 Vyrábíme znovu i civilní letadla
12. 1. 2006 Proč muži mluví o interrupcích a ženy mlčí Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Fenomén Kohout Josef  Provazník
12. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
12. 1. 2006 Malý pravicový Lenin Josef  Vít
12. 1. 2006 Tištěné noviny končí?
12. 1. 2006 Nežijeme ve vzduchoprázdnu Václav  Rada
12. 1. 2006 Interrupce: Právo na svobodnou volbu je výzvou k zodpovědnému chování Linda  Sokačová
12. 1. 2006 Mediální přestřelky versus realita Martin  Tesař
11. 1. 2006 Ministrův střet s realitou Milan  Černý
11. 1. 2006 ČT: "Katolická církev bude dál strašit kondomy Bohumil  Kartous
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
11. 1. 2006 Diskuse s Janem Čulíkem v Českých Budějovicích
22. 11. 2003 Adresy redakce
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu   
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský   
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
12. 1. 2006 Fenomén Kohout Josef  Provazník
12. 1. 2006 Lysenkové jsou možní v každé době Zdeněk  Slanina
12. 1. 2006 Vyrábíme znovu i civilní letadla   
12. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
12. 1. 2006 Tištěné noviny končí?   
11. 1. 2006 ČT: "Katolická církev bude dál strašit kondomy Bohumil  Kartous
11. 1. 2006 Ministrův střet s realitou Milan  Černý
11. 1. 2006 Americká vojska střílela na iráckého novináře, oceněného čelnou mezinárodní cenou   

Francie RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
12. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
10. 1. 2006 Francie bude jen pro vyvolené přistěhovalce Lucie  Doleželová
3. 1. 2006 Konec chirakismu: Pochybuje o tom ještě někdo? Josef  Brož
19. 12. 2005 Francouzi si zvykají na krajní pravici Simone  Radačičová
12. 12. 2005 Tajné lety CIA: nejasnosti přetrvávají Simone  Radačičová
27. 11. 2005 Bylo vězení CIA v Kosovu? Simone  Radačičová
23. 11. 2005 Francouzští socialisté vyšli ze sjezdu sjednoceně, ale... Lucie  Doleželová
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
11. 11. 2005 Chirac: Francie se z násilností posledních dní musí poučit   
11. 11. 2005 Francie: Musíme porozumět tomu, co se nám sděluje těmi plameny   
10. 11. 2005 "Nenávidíme Francii a Francie nenávidí nás"   
8. 11. 2005 Vyhlásí Francie výjimečný stav? Simone  Radačičová
8. 11. 2005 Motivace násilí ve Francii není ani politická, ani náboženská   
8. 11. 2005 Co budoucí děti Ukrajinců? Milan  Daniel

Greenpeace RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
9. 12. 2005 Pobavil mě skandalizační tón článku z Independentu   
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
15. 11. 2005 Anonym si prostě vymýšlí Ivan  Brezina
14. 11. 2005 Rákosníček, Bílá paní a NGOism Jiří  Staněk
2. 11. 2005 Zaplať nám, nebo zemřeš! Ivan  Brezina
1. 11. 2005 Ivan Brezina: Opět evidentně nepravdivé informace   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
19. 9. 2005 Akční síť BBC proti geneticky modifikovaným potravinám Miroslav  Šuta
15. 9. 2005 GMO: Monsanto korumpovalo indonéské úředníky a skandál znepokojil jeho akcionáře Linda  Nová
14. 9. 2005 Brezina, PR, GMO a Monsanto: když chybí argumenty, přichází skandalizace Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Bývalý zaměstnanec Greenpeace Miroslav Šuta porušuje novinářskou etiku Ivan  Brezina
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
9. 9. 2005 Tak jak je tomu s dioxiny Ivan  Brezina