17. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 1. 2006

POLEMIKA, KTERÁ NEMOHLA VYJÍT

Kinkorovo obětování se pro druhé nelze tolerovat

reakce na článek "finančního manažera" a "objektivisty" Jiřího Kinkora "Važme si Billa Gatese, ale ne kvůli charitě", která byla původně zaslána k otištění redakci Lidových novin. Bezvýsledně. Bývalý poradce ministra financí Ivana Kočárníka je, zdá se, pro redakci LN nedotknutelnou modlou. Jelikož se Britské listy nedomnívají, že cenzura je nejdemokratičtějším nástrojem společenského dialogu, zveřejňují polemiku v plném znění.

Motto: Smyslem intelektuálně produktivní diskuse je právě a pouze identifikace jednoho pravdivého a platného názoru. Všechny ostatní názory je třeba jasně odmítnout. Kontradikce nelze tolerovat.

Jiří Kinkor

John Galt je geniální vynálezce a filozof, který odmítl být trestán za své ctnosti. Odmítl odevzdávat produkt svého intelektuálního úsilí lidem, kteří za něj neplatí a opovrhují jím. Odmítl se podřídit a obětovat. Rozhodl se žít svůj život pro sebe. Slavná je přísaha Johna Galta: "Přísahám při svém životě a lásce k němu, že nikdy nebudu žít pro druhého člověka, ani žádat aby on žil pro mne."

Konec roku bývá provázen všelijakými legráckami, mystifikacemi a novinářskými kachnami. Z tohoto ranku -- alespoň předpokládám - pochází také článek Jiřího Kinkora: "Važme si Billa Gatese, ale ne kvůli charitě" otištěný v Lidových novinách v pátek 30.12.05 v rubrice "Úhel pohledu".

Autor článku se označuje jako ekonom z občanského sdružení Galtův institut. Co tento institut je, objasňuje autor na svých webových stránkách www.aynrand.cz těmito slovy: Kdo je John Galt, jehož jméno hrdě uvádíme v názvu naší organizace? John Galt je postava románu Atlas Shrugged od kontroverzní spisovatelky Ayn Randové, která se narodila v ruském Petrohradě 2. 2. 1905, zemřela v New Yorku 6. 3. 1982.

Podobnost Johna Galta s geniálním Járou da Cimrmanem není po mém soudu čistě náhodná. Kdysi jsem v seriozním časopise pro matematiku a fyziku četl článek o Cimrnanvě vztahu k religiozitě. Jeho křesťanství se tam dokládalo povzdechem geniálního vynáleze při bouřce směrem k nebesům: Franto, Franto, ty se zase předvádíš!". Bylo to vtipné a vkusné, stejně tak jako tisíce dalších informací kdekoli a kdekoli o vynálezech a životních postojích tohoto geniálního Čecha.

Pokud však v seriozním deníku, kterým Lidové noviny chtějí stále ještě být, se v seriozní rubrice žertuje na tema charity, která stojí ne náhodou v samotných základech naší civilizace (právě charita, to jest přeloženo z řečtiny: laskavost, přízeň, půvab přispěla rozhodující měrou k úspěšnosti této civilizace), či o rozvojové pomoci Africe (to jest o životě, či smrti tisíců lidských bytostí), se mi zdá značně nevkusné a přinejmenším ne moc vtipné. Zvláště ne proto, že článek je napsán tak přesvědčivě, že jeho čtenář po mém soudu zůstává na pochybách, zda autor je vědomý mystifikátor, nebo zda svoji "filozofii" i svůj článek nemyslí náhodou vážně. Pokud by tomu tak bylo, považuji jej za velmi necharitativního, to jest: nelaskavého, nenávistného a nepůvabného člověka, jehož náboženství čirého egoismu je přímým antipólem kultury rozumu a průmyslové civilizace, pro kterou tak ve svém článku horuje.

Autor je nezávislý senátor zvolený na kandidátce KDU-ČSL, evangelický farář a předseda představenstva charitativní organizace "Diakonie ČCE"

V březnu 2004 bylo založeno občanské sdružení Galtův Institut (občanské sdružení č.j. VS/1-1/56493/04-R). Institut bude aktivně a systematicky seznamovat českou veřejnost s dílem jedné z největších postav literatury a filozofie v dějinách, americké filozofky Ayn Randové, a pracemi jejích následovníků.

Co budeme dělat?

Chceme se obracet zejména na mladou generaci. Proto budeme pořádat vlastní přednášky a semináře na filozofická a obecně společenská témata, vysvětlovat a hájit na nich objektivistické principy. Se stejným cílem se budeme rovněž účastnit podobných akcí pořádaných jinými organizacemi. Zvýšíme četnost publikování našich článků v médiích, tištěných i elektronických. Budeme překládat knihy a články o objektivismu a podílet se na jejich vydávání a uveřejňování.

Naši členové, současní a budoucí

Galtův Institut sdružuje vážné zájemce o studium a šíření objektivismu. Jsme přesvědčeni, že naší aktivitou získáme pro vážné a systematické studium objektivismu mnoho dalších zájemců. Každému, kdo má zájem poznat unikátní a převratnou filozofii rozumu, nabízíme podporu.

Kdo je John Galt?

Kdo je John Galt, jehož jméno hrdě uvádíme v názvu naší organizace? John Galt je geniální vynálezce a filozof, který odmítl být trestán za své ctnosti. Odmítl odevzdávat produkt svého intelektuálního úsilí lidem, kteří za něj neplatí a opovrhují jím. Odmítl se podřídit a obětovat. Rozhodl se žít svůj život pro sebe.

Slavná přísaha Johna Galta: "Přísahám při svém životě a lásce k němu, že nikdy nebudu žít pro druhého člověka, ani žádat aby on žil pro mne."

Více se o Johnu Galtovi dozvíte v románu Atlas Shrugged od Ayn Randové. V anglickém originále si jej můžete objednat na www.aynrandbookstore.com. Slovenský překlad je možné získat na www.martinus.sk. Český překlad zatím není k dispozici, ale naším cílem je, aby co nejdříve vznikl

Zdroj AynRand.cz
                 
Obsah vydání       17. 1. 2006
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"
17. 1. 2006 Národní strana bojuje za práva českých zvířat Karel  Dolejší
17. 1. 2006 Pražský dopravní podnik: cestující jsou tu pro nás, nikoliv my pro ně Irena  Ryšánková
17. 1. 2006 Povede americká invaze k rozpadu Iráku?
17. 1. 2006 Kinkorovo obětování se pro druhé nelze tolerovat Zdeněk  Bárta
17. 1. 2006 Na Šumavě chybí schopný manažer Ivona  Matějková
17. 1. 2006 SRN: Euro není teuro Richard  Seemann
16. 1. 2006 Zrušme záchytku, aneb řádný křesťan nikdy nepije přes míru Karel  Dolejší
17. 1. 2006 Pár poznámek ke zdravotnictví Boris  Cvek
16. 1. 2006 Tržní řešení Lubomír  Prokeš
17. 1. 2006 Sociální "diktatura" státu? Stanislav A. Hošek
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
17. 1. 2006 Je to normální...?! Ladislav  Žák
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
16. 1. 2006 Když nás nikdo nepochválí, musíme se pochválit sami Josef  Vít
16. 1. 2006 Penzionovat Bohumil  Kartous
16. 1. 2006 Boj novodobých Jánošíků Luboš  Zálom
16. 1. 2006 Prezident všech občanů chce víc, než může Štěpán  Kotrba
17. 1. 2006 Dinosaurs prowl in the leftist jungle Irena  Ryšánková
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání
16. 1. 2006 Čtvrtina německé elektřiny z OZE? Nestrašte! Vítězslav  Novák
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce