25. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2005

pondělí 16.00: Londýnská policie v pondělí odpoledne zveřejnila jména dvou osob, podezřívaných z pokusu spáchat ve čtvrtek 21.7. v londýnských dopravních prostředcích další atentát. Peter Clarke, šéf protiteroristického oddělení londýnské Metropolitní policie, uvedl také, že pekelný stroj, nalezený o víkendu ve křoví nedaleko Wormwood Scrubs, byl podobný bombám, které použili čtyři atentátníci.

Podezřelé osoby se jmenují Muktar Said Ibraihim, který je také známý jako Muktar Mohammed Said a Yasin Hassan Omar.

Sloupek

Ke svému článku "Nebylo povinností být disidentem" nemám co dodat. Znovu zdůrazňuji, že je absolutně nepřípustné nacionalisticky uvalovat břemeno kolektivní viny na celý národ, ať je to národ kterýkoliv, a stejně nehorázné je tvrdit, že někdo, kdo se nepostavil proti totalitnímu režimu, by měl být zastřelen! Opakuji, že nikdo nemá povinnost být disidentem.

Je pozoruhodné, a snad typické, že oponenti se mě snaží napadat za něco, co jsem nenapsal a o čem neargumentuju. Nic jsem nenapsal o tom, že bych nepovažoval nacistické zločiny za zrůdné. Nelze z nich však šmahem obviňovat celý národ. Dále, námitky některých čtenářů, že "nacismus byl hrůznější než komunismus", jsou zcela irelevantní - jde o princip.

Ani Ondřej Slačálek, ani Štěpán Kotrba si nepovšimli, že jsem nepsal nic o odsunu Němců po roce 1945: samozřejmě ostře odsuzuji divoké zabíjení Němců, jehož se dopouštěli někteří místní občané v Československu. Sám odsun byl proveden v důsledku rozhodnutí západních Spojenců a byl jimi tehdy i schválen: s rozhodnutím československé vlády neměl nic společného. Československá vláda neměla a nemohla mít jurisdikci rozhodovat o tom, zda nějací lidé mají být odsunuti na území okupovaného Německa.

Argumentace, že někdo někoho volil, a proto si zaslouží trest za to, co strana, kterou zvolil, posléze u moci napáchala, je také sporná. Lze skutečně přesvědčivě a spolehlivě extrapolovat z toho, že sudetští Němci volili v Československu ve třicátých letech Henleina, že si přáli například zavedení koncentračních táborů a vyhlazení židů? Co když volbou Konrada Henleina hlasovali především proti nezaměstnanosti, která tehdy postihovala především pohraniční, a tedy německé oblasti?

Volíte-li nějakou stranu či politika, vždycky je to nutně na základě určité důvěry. Znamená to, že ten, kdo volil Tonyho Blaira, je přímo odpovědný za útok proti Iráku? To je přece nesmysl, stejně jako je nesmysl obviňovat ty Čechy, kteří v roce 1946 hlasovali pro komunisty, že se "provinili" hlasováním pro pozdější vražedný stalinský režim.

Bohužel, zdá se, že někteří čtenáři ve své ideologické zaslepenosti ztrácejí smysl pro racionální analýzu. Je deprimující, že se to zjevně týká komsomolců pravicových stejně jako levicových...

23. 7. 2005

pondělí 15.00: Brazilec měl propadlé vízum. Jean Charles de Menezes mel propadlé vízum, informovala jeho rodina. Pobýval v Británii na studentské vízum, ale tomu před měsícem vypršela platnost. Může to být důvodem, proč utíkal před policií, informuje Fabiano Golgo.

sobota: Muž, kterého v pátek zastřelila v londýnském metru britská policie, byl Brazilec, jmenoval se Jean Charles de Menezes, bylo mu 27 let a pocházel ze státu Minas Gerais. Žil čtyři roky v Londýně a pracoval tam jako elektrikář.

Britské listy o tom informoval Fabiano Golgo, který v této věci kontaktoval Laudemara Aguiara, tiskového tajemníka brazilského velvyslanectví v Londýně. Britská policie mu de Menezesovu totožnost potvrdila, ale sdělila mu, že ji zveřejní, jak je běžnou praxí, teprve po souhlasu jeho matky či otce. Blízcí příbuzní musejí být informováni dříve než sdělovací prostředky. Nedlouho poté, co Britské listy přinesly tuto zprávu, ji potvrdila i BBC.

sobota 23.00: Fabiano Golgo přináší další informace: Bratrance Alexe Pereiru Alvese, který poznal Jeana Charlese de Menezese na videozáběrech, které po jeho usmrcení obletěly svět, také v sobotu vyzvala britská policie, aby potvrdil totožnost zemřelého muže. Alex žije také v Londýně, v Kingston Hill, kde sdílel byt s usmrceným Menezesem. Menezes strávil ve svém rodném městě Gonzaga v Brazílii téměř 4 měsíce, od Vánoc 2004 do dubna 2005. Pak se vrátil do Británie, kde žil legálně od konce roku 2001.

25. 7. 2005

"Praktikujeme politiku střílení na ochranu veřejnosti"

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw se v neděli omluvil za to, že v pátek usmrtila britská policie omylem nevinného Brazilce Jeana Charlese de Menezese, avšak obhajoval politiku, v jejímž rámci britská policie okamžitě usmrcuje osoby, které podezřívá, že jsou to sebevražední atentátníci.

24. 7. 2005

Šok z usmrcení nevinného Brazilce

Brazilská vláda konstatovala v sobotu večer, že "je šokována a překvapena" smrtí nevinného sedmadvacetiletého elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého v pátek po honičce zastřelila v londýnském metru britská policie. Dodala, že brazilský ministr zahraničí Celso Amorim, který přicestovat do Londýna na konferenci OSN, bude během své návštěvy požadovat vysvětlení od britského ministra zahraničí Jacka Strawa.

Menendezova smrt vyvolává kontroverzi ohledně toho, jakým způsobem Británie čelí sebevražedným atentátníkům. Ozývají se hlasy, požadující veřejné vyšetřování tohoto zabití. Ve svém prvním prohlášení ze soboty vyjádřila londýnská Metropolitní policie "politování" nad Menendesovou smrtí.

23. 7. 2005

Londýnská policie "lituje tragédie"

sobota 19.00: Muž, kterého zastřelili policisté v pátek dopoledne na stanici metra v Londýně ve Stockwellu, neměl nic společného s atentáty na Londýn dne 21. 7., konstatovala v sobotu večer londýnská policie.

Policie uvedla, že usmrcení tohoto muže je "tragédií" a vyjádřila "lítost".

23. 7. 2005

Provokatér v pátek oznámil pracovníkům jedné mešity ve východním Londýně, že je v ní umístěna bomba. Obyčejní muslimové hovořili o tom, že mají obrovský strach a že mají pocit, že je většinová společnost neustále sleduje.

V pátek dopoledne v 10.25 přijala telefonistka v mešitě anonymní telefonát od muže s anglickým přízvukem. "Je to východolondýnská mešita?" zeptal se muž. Pak řekl: "V mešitě je bomba. Máte půl hodiny na to, abyste budovu evakuovali." - "Byl to velmi klidný telefonát. Muž nijak nenadával," uvedl Dilowar Khan, ředitel mešity.

25. 7. 2005
nalezeno na internetu: video 1.6 MB WMV
Michael Marčák: Haló, Bílej dům? Držím s váma, ekonomický zájmy mají samozřejmě přednost před bojem proti tomu voteplování !
25. 7. 2005

25. 7. 2005

Zápisník z Letní filmové školy v Uherském Hradišti:

S určitými obavami přistupuji na letošní Letní filmové škole k nejnovějším českým filmům. Raději vlastně okruhem: mám-li volbu zhlédnout českou klasiku, rozhoduji se především pro ni. Nezklamaly mě filmy režiséra Pavla Hobla. Promítala se tu jeho celovečerní groteska Ztracená tvář (1965), profesionálně a velmi tvůrčím způsobem ztvárněné dílo podle námětu a scénáře Josefa Nesvadby, autora vědeckofantastické prózy.

25. 7. 2005

Letní filmová škola Uherské Hradiště:

Je zajímavé, že na letošní jednatřicáté Letní filmové škole v Uherském Hradišti není vůbec žádná infrastruktura pro novináře. Aspoň jsem žádnou nenašel a na dotazy u organizátorů jsem na žádnou nebyl upozorněn.

25. 7. 2005

aneb O boji proti uniformitě

Tajemství smokingu jsem pochopil na velikém mezinárodním veletrhu s uměním, je jedno, zda se jmenoval bienále, trienále nebo jak, kde ho na sobě nikdo neměl.

Byl to úžasný svět. Bylo tam logicky v halách a výstavních palácích shromážděno na tisíce zajímavých a nevšedních lidí, umělců a přátel umění, obchodníků a podvodníků s tímtéž. Umělci se rozlišovali na dohola ostřihané, celé v černém oblečené a na vlasaté a vousaté, celé v černém oblečené. Obchodníci měli drobně kostkovaná saka, světlomodré košile a brýle se zlatými obroučkami. Uměnovědci, ať ženy nebo muži, byli až na výjimky oblečeni v černém a byli střiháni na krátkého ježka. Kdo neměl sako, měl na nohou tenisky.

Michael Marčák: Pan poslanec říkal, že ho to napadlo při zácpě, je škoda, že si namísto myšlení nevzal projímadlo.
25. 7. 2005

25. 7. 2005

Podpora, které se prezidentovi dostalo od spolku krajně pravicových politických stran a kterou jeho jménem tajemník Jakl opětoval, dává tušit nejen to, že Václav Klaus přestal být prezidentem všech občanů. Dává tušit i jeho budoucí orientaci. Obrana "národních zájmů", obhajoba "české státní ideje" či akcent na další symboly "národního obrození" činí prezidenta v roce 2005 směšnou figurou evropské politiky.

22. 7. 2005

Tiskové prohlášení předsedy Koordinační rady Národních sil Jana Skácela, publikované 22. července, obsahuje tvrzení, že proti prezidentovi je od 19. července vedena mediální kampaň nikoli za vstřícnost ke krajně pravicovým politickým subjektům, ale za kritiku Evropské unie. Tuto kampaň měl prý zahájit denník Právo. Prohlášení pana Skácela však obsahuje řadu nepřesných informací a navíc postup, který nelze nazvat jinak než souhrnným útokem na osobní integritu všech prezidentových kritiků, ať už je to panu Skácelovi (teoreticky) bližší konzervativec Petr Nečas, nebo politicky vzdálený sociální demokrat Michal Kraus. Závěr je zřejmý: všichni zmiňovaní pánové i jedna dáma mají být zticha, protože kritizovat na rodné hroudě smějí pouze Václav Klaus a Jan Skácel.

25. 7. 2005

Tisková zpráva, pod kterou je podepsán bývalý národní socialista Jan Skácel, dnes předseda Koordinační rady Národních sil, jen opět dokazuje, jak moc si jsou podobné extrémní levice a pravice. Ač se vyhraňuje proti komunistům či, chcete-li, bolševikům, tak se právě jim svým slovníkem a (ne)chápáním demokracie přibližuje. Poslyšte moudra, která si po přečtení této tiskové zprávy může čtenář odnést.

25. 7. 2005
Sociálně demokratická levice je však odhodlána pokračovat v konfrontaci se spolkovým kancléřem a její prominentní poslanci žádají, aby koalice s Levicou stranou nebyla kategoricky odmítána. Poslankyně Bundestagu Sigrid Skarpelis-Sperk přímo prohlásila: "Kdyby unionisté a FDP nedosáhli většiny , pak přichází v úvahu červeno-rudě- zelená. Velká koalice posiluje radikální síly na levém a pravém okraji"

Poté, co spolkový prezident Horst Köhler rozpustil Spolkový sněm, zdá se nanejvýše nepravděpodobné, že by ústavní soud v Karlsruhe odmítl potvrdit platnost vyhlášení parlamentních voleb na 18. září tohoto roku. Rozhodnutí prezidenta podporují tři čtvrtiny obyvatelstva, když těsně po televizním projevu Köhlera vyslovilo souhlas 78% posluchačů a pouze 15% bylo proti.

25. 7. 2005

Pohyby na německé politické scéně

Když Lafontaine označuje všechny hlavní politické strany -- CDU/CSU, SPD, Zelené a FDP jako neoliberální varianty jednoho a téhož směru, tak nachází stále více sílící odezvu u voličstva. Není ani divu.

Televizním vystoupení německého spolkového presidenta Horsta Köhlera ve čtvrtek večer, když oznámil německé veřejnosti, že přistoupil na návrh spolkového kancléře a rozpouští dolní komoru parlamentu (Bundestag), byl oficiálně zahájen předvolební boj -- ve skutečnosti běží fakticky od voleb v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní -- Vestfálsku (NRW).

25. 7. 2005

Jednou ročně proběhne všemi médii zpráva, že byla udělena Nobelova cena za ekonomii. V naší uspěchané době si nikdo neudělá čas, aby se o této události dověděl něco více. Pan ekonom Kohout nás nabádal slovy V.I. Lenina: učit se, učit se, učit se. Nebuďte fachidioty! Porozhlédl jsem se proto po internetu a našel jsem velmi zajímavé informace. Tak zvanou Nobelovu cenu za ekonomii neuděluje oficiální norský výbor pro udělování Nobelových cen, ale je to "Cena Švédské státní banky pro ekonomické vědy na památku Alfréda Nobela".

Od svého vypsání v roce 1969 Švédskou ústřední bankou se tato cena ve výši jednoho miliónu dolarů zaměňuje s opravdovými Nobelovými cenami, takže se neoprávněně označuje za "Nobelovu cenu za ekonomii". Banka tedy uděluje cenu, jejímž jediným cílem bylo propůjčit této profesi auru vědy.

Udělení "Nobelovy ceny za ekonomii" je tak vlastně podvod.

25. 7. 2005
Svjatoslav Dohovič, Pravda

Prešov chce obohnať trímetrovým betónovým múrom sídlisko Stará tehelňa, kdečtvrt , kde žije asi 2000 Romov, do konca roku. Vo 180 nových bytoch tu bývajú i neplatiči. Múr alebo pás z pichľavých kríkov by mal obyvateľom bytoviek brániť v pohybe po okolitých uliciach s rodinnými domami.

25. 7. 2005

Ekonom Pavel Kohout je znám jako propagátor co nejméně regulované ekonomiky a velký odpůrce sociálního státu. Svému přesvědčení zůstává věrný i při psaní svého posledního článku na téma imigrace, který publikovaly 20. července Lidové noviny. V článku s názvem "Přistěhovalci ekonomice spíše prospívají" se nás Pavel Kohout snaží přesvědčit, že veškeré problémy spojené dnes s imigrací (včetně teroristických útoků) jsou způsobeny naším špatným přístupem k regulaci pracovního trhu a celkovým špatným pohledem na imigraci. Imigrace by prý s sebou nemusela přinášet problémy, kdyby měla podobnou podobu jako přesun obyvatelstva do USA v 19. století...

25. 7. 2005
Miroslav Janoušek, Cheb

V současném dění, se nabízí otázka zda tato společnost dostatečně chápe problémy a potřeby handicapovaných spoluobčanů. Otázku umocňuje dění ve společnosti, právě v momentě, kdy se mluví v souvislosti s handicapovanými spoluobčany o budoucím zákoně, který by měl od ledna 2007 přinese invalidním osobám finanční přilepšení.

25. 7. 2005
replika na glosu Borise Cveka "Hranice nevede mezi Čechem a Němcem, ale mezi vrahem a nevrahem", reagující na článek Štěpána Kotrby "Spravedlností byla jedině smrt"

Je mi líto, ale odmítám se jako Čech stydět za poválečné excesy. Nebyli to Češi, kteří zavinili, že právo a pořádek měly v této zemi v době poválečné tak malý kredit.

Je j jasné, že vraždy lynčování a jiné odporné delikty tohoto druhu jsou zavrženíhodné, ať se dějí z důvodu sebevíce pochopitelných. I v případě, že se o těchto věcech koná soudní řízení je povinnost soudu přihlédnout nejen k provedení činu ale i k pohnutkám pachatele , motivům a vůbec k okolnostem případu. Podle toho se pak posuzuje nejen vina jednotlivce ale i výše jeho trestu -- nebo dokonce i jeho beztrestnost. To je jeden důležitý moment.

25. 7. 2005
Jádro věci je v tom, že Kotrba zcela vážně napsal, že spravedlivým trestem za druhou světovou válku bylo pozabíjení (snad jen sudetských) Němců. To je úlet, za který by se měl Kotrba chytit za nos a nesnažit se ještě házet na ostatní to, že ho nepochopili.

Mám za to, že pobít po druhé světové válce tři miliony sudetských Němců by nebylo ani šťastné, ani spravedlivé. Proč je nutné to vyslovit?

Štěpán Kotrba napsal článek "Spravedlností byla jedině smrt", ve kterém jasně říká, že by to spravedlivé bylo. Jan Čulík to ve svém sloupku odmítl, načež ho Kotrba obvinil z nepochopení slov a jejich významů, z univerzalistického moralizování a div ne z toho, že se chce omlouvat sudetským Němcům za odsun a podporovat nacisty.

Smrt na elektrickém plotě  koncentračního tábora
22. 7. 2005

Už podruhé v krátké době musím reagovat...

... na nepochopení, které není u Jana Čulíka vinou nepochopení složitostí jazyka, ale slov a jejích významů. Je i nepochopením kulturního a historického kontextu těchto slov. Používá nelogickou argumentaci a slepou víru v samospásnost univerzality lidských práv - a používá ji už dlouho. S názorem, že každý nemusí být disidentem, souhlasím vřele. Množství disidentů na kilometr čtvereční - zvláště v Praze - je podobné množství partyzánů v Tatrách. Po válce... Disidentství je dnes kádrový předpoklad kariér. Tvrdím ale, že revanšismus a pocit nadřazenosti není ani dnes, v roce 2005, cestou k bezkonfliktnímu multikulturnímu a multietnickému soužití. S nikým. 92 % sudetských Němců, kteří se přihlásili DOBRO'VOLNĚ k občanství Říše - ve svobodných volbách, se nenašlo v československém pohraničí náhodou. V archivu Národního shromáždění republiky Československé z let 1935 - 1938 je řada důkazů o koordinaci kroků jejich politické reprezentace s německými nacisty a masové podpoře od německého obyvatelstva Sudet. Tvrdím, že "omluvy" za "vyhnání" se sudetští Němci z landsmandschaftu, ani jejich čeští kryptofašističtí přátelé nedočkají. Kvůli Konrádu Heinleinovi a Sudetoněmecké straně. Kvůli zřeknutí se českého občanství v té době. Kvůli provokacím, anexi Sudet a vášnivému ohlasu sudetských Němců na tento proces v roce 1938 a v dalších letech. Kvůli zvěrstvům německých nacistů i rakouských Volksdeutschů. Kvůli mučírně v Pečkově paláci. Kvůli Lidicům. Kvůli koncentračním táborům a šóá. Kvůli všem mrtvým. Tvrdím, že je správné ocenit ještě i dnes ty německé antifašisty (a o definici státně spolehlivých osob se postaraly tehdejší zákony), kteří se tomuto procesu likvidace československého státu postavili.

Říše, Vlast a Národ v zrcadle evropské federální multikulturality ZDE

Tvrdím, že pokud bych se dožil osvobození roku 1945, byl by odsun německého obyvatelstva z Čech tím nejmírnějším, čeho bych byl schopen a s čím bych souhlasil. Soužití různých etnik a kultur po explozi násilí není nemožné, je ale obtížné. Zkušenosti s třímiliónovou německou menšinou jsou však dějinně tragické a traumatizující. Bude se snad opakovat Osvětim, Majdanek či Treblinka? Nejsem pacifista, ale ani militarista. Svou bezpečnost však i dnes umím hájit se zbraní v ruce. A občas jsem k tomu nucen okolnostmi pohybu v noční Praze. A nečiním rozdílu mezi opilým agresivním Němcem, opilým agresivním Londýňanem a opilým agresivním Ostravákem. Pokud můj - do značné míry netolerantní a nekompromisní - postoj k nacistům i neonacistům Jan Čulík nechápe, je to jeho problém, ne můj. Nálepku tomu může dát jakou chce. Vypovídá totiž o něm samém.

Jak je snadné býti hrdinou ZDE

Hitler a historie nacismu TÉMA BL

Neonacismus a extremistická hnutí TÉMA BL
25. 7. 2005

replika na glosu Borise Cveka "Hranice nevede mezi Čechem a Němcem, ale mezi vrahem a nevrahem", reagující na článek Štěpána Kotrby "Spravedlností byla jedině smrt"

Z noticky pana Cveka o Němcích a Češích jsem se dověděl že

mezi kolaboranty s nacismem (a to už za druhé republiky!) byla velká část českého národa (a že z mnohých z nich se stali po válce komunisté)

Nevím jak autor, ale já mám mimo jiné i technické vzdělání a slova "velká část", či "mnohý z nich", díky jejich neurčitosti považuji za novinářsky neetická a především manipulativní. Tvrdit totiž, že v Čechách bylo hodně kolaborantů s nacismem je pravdou tehdy a jen tehdy, pokud se do oněch Čechů započítají právě ony tři miliony tehdy v nich žijících Němců.

Takže tvrzení je pravdivé z hlediska termínu občan protektorátu, či Druhé republiky. Ovšem nikdy to neplatilo pro české etnikum v tomto teritoriu. A abych byl konkrétní uvedu svou zkušenost. Městečko, kde jsem v té době žil, mělo kolem pěti tisíc obyvatel a kolaborantství bylo z těch všech prokázáno jedinému. Sice v onom městečku za války žilo několik německých rodin ze Sudet, ba dokonce z Říše, které vykonávaly různé správní funkce, ale to přece nebyli kolaboranti, nýbrž okupanti a utekli ještě před koncem války.

Poznámka JČ: Toto plané "vyjadřování subjektivních názorů" nemá význam. Chtějí-li autoři nadále v této diskusi pokračovat, bylo by záhodno uvést konkrétní dokumenty a historické důkazy, že "velká část českého národa kolaborovala s nacismem", anebo naopak že "ti kolaboranti byli právě sudetští Němci".

Známé jsou dokumentární záběry plného Václavského náměstí, kdy statisíce Pražanů projevily "podporu nacistické správě Protektorátu" po atentátu na Heydricha, ovšem i v tomto případě šlo o vydírání, takže lze jen velmi obtížně takovou "demonstraci" považovat za "kolaboraci českého národa s nacismem".

25. 7. 2005

Jan Čulík si stěžuje na používání kolektivní viny vůči sudetským Němcům a velmi pateticky se snaží omlouvat chování jejich většiny "totalitním" režimem. Uplatňovat princip kolektivní viny je jistě špatné a odsuzovat někoho za to, k čemu byl donucen, sporné. Odpoví mi ale pan Čulík na otázku, kolik že sudetských Němců volilo ve svobodných volbách v letech 1935 a 1938 Henleinovu SdP?

25. 7. 2005
polemika s reakcí Štěpána Kotrby "Der Tag kommt nicht" na sloupek Jana Čulíka "Nebylo povinností být disidentem"

Problémy o kterých pan Kotrba mluví, jsou pouze a pouze problémy občanů ČR a odsunutých sudetských Němců. A vlastně potomků těch, kteří se toho přimo zůčastnili, a to ještě ne všech, píše z Mnichova Zdeněk Wognar.

Kromě této skupiny lidí to už vlastně nikoho nezajímá. Tato skupina se neustále snaží ze všech sil tento problém rozdmychávat. Nevím proč, už jenom na otázku, proč to stále dělají, reagují tito lidé agresivně. Přistihl jsem mnohokrát, že na články tohoto typu já reaguji jakýmsi úsměškem a slovy: Už zase, nemají ti lidé nic jiného na práci.

Možná je to hrůza, ale jména Osvětim, Majdanek, Treblinka mnoha lidem nic neříkají.

25. 7. 2005

V pátečních Britských listech Vlado Holáň reaguje na příspěvek profesora Dokulila, jenž byl doplněním jeho předchozího textu, v němž se zabývá problémem jednoslovného pojmenování České republiky. Z reakce pana Holáně mám pocit, že se o daný problém moc nezajímal.

De facto zbytečný spor o podobu jednoslovného názvu se vede již od vzniku samostatného Česka a nejsnaze se o něm můžeme dozvědět na webu Ústavu pro jazyk český Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky (ÚJČ AV ČR).

25. 7. 2005

ŘEMESLO PROSTITUCE MÁ ZLATÉ DNO

aneb Děvčata, nedejte se

Zákonodárci zvažují přijetí zákona o prostituci. Stojí dosud na hranici zákonnosti a k nelibosti výběrčích řádně stále nezdaněnou. Přispěchalo panstvo a komonstvo s názorem, že stát stane se největším pasákem, jakoby se už snad dostatečně nepopásal na solidních občanech a nestahoval svou smyčku kolem našich krků dle zvrhlé zásady: vyždímat z voličstva každou korunu, aby byl dostatek k rozhazování, cestování, žranice, přitroublé juchanice a novodobé jitrnice.

25. 7. 2005

Článek Petra Slámy mne natolik zaujal, že jsem ze svých knih (Šmahel: Husitská revoluce, Kejř: Husité; Husův proces, Kantůrková: Jan Hus) osvěžil své znalosti a na jejich základě bych se odvážil Mistra hájit v obou bodech obžaloby.

25. 7. 2005

Pokračující polemika s Ivanem Brezinou na téma ekologie a ekologismus

Kdy Ivan Brezina naposledy napsal článek o ochraně životního prostředí, ve kterém jste zcela jednostranně a černobíle neútočil na Greenpeace, Hnutí Duha či jiné "ekologisty"?

Dovoluji si krátce replikovat na tezi o černobílých příbězích. Možná to čtenáře překvapí, ale v obecné rovině s Ivanem Brezinou souhlasím. Ano, černobílé příběhy někdy (nikoliv vždy, jak píše) něco podstatného zatajují a manipulují realitu. Jenže:

25. 7. 2005

Německý ministr financí Hans Eichel oznámil, že ani letos se Německu nepodaří dodržet strop deficitu rozpočtu ve výši tří procent HDP, který EU stanovuje zemím eurozóny. Podle předpovědí by měl německý deficit dosáhnout v roce 2005 3,4 % HDP, teprve o rok později klesnout na 2,9 %.

Zveřejněno díky teritoriálnímu ekonomickému portálu EXPORT DO SRN

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Jste vozíčkář, práce není   
25. 7. 2005 Tajemství smokingu Alex  Koenigsmark
25. 7. 2005 Hus -- chaot a kruťas? Jan  Novotný
25. 7. 2005 Sociální stát a problémy imigrantů Veronika  Valachová
25. 7. 2005 Ať žije bordel a nikdy jinak! Václav  Dušek
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Postřílet Němce? Štefan  Švec
22. 7. 2005 Nebylo povinností být disidentem Jan  Čulík
19. 7. 2005 Velmoci spolu neválčí, bojují proti sobě univerzitami Jan  Čulík
7. 7. 2005 Mediaprint&Kapa Pressegrosso versus akcionáři PNS Petr  Vidomus

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2005 Tak kde to letos bude? Martin  Boháč
2. 5. 2005 Freetechno party rozpuštěna policejním komandem   
5. 10. 2004 Najde se řešení pro příští CzechTek ? Jiří  Dolejš
20. 9. 2004 No system! Irina  Kellyová
19. 9. 2004 ...nenechat se sežrat soukolím systému Linda  Sokačová
16. 9. 2004 Czechtek 2002: "Mámo neblázni, přijedou -- zatancujou a odjedou" Martin "Juki" Jyrkinen
16. 9. 2004 CzechTek 2002: Vox populi aneb co na to andělé Martin "Juki" Jyrkinen
14. 9. 2004 Další policií ukončená party   
13. 9. 2004 Policie a starosta zakázali pražskou techno party   
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2005 Beethoven zvítězil nad zpěvákem Bono v boji o stahování z internetu   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"   
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík
7. 7. 2005 Zelenka's new film brings a tear to our laughing eye Ema  Čulík
7. 7. 2005 The City of the Sun lies under some patchy cloud Ema  Čulík
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík