25. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2005

"Nobelova cena" za ekonomii

Jednou ročně proběhne všemi médii zpráva, že byla udělena Nobelova cena za ekonomii. V naší uspěchané době si nikdo neudělá čas, aby se o této události dověděl něco více. Pan ekonom Kohout nás nabádal slovy V.I. Lenina: učit se, učit se, učit se. Nebuďte fachidioty! Porozhlédl jsem se proto po internetu a našel jsem velmi zajímavé informace. Tak zvanou Nobelovu cenu za ekonomii neuděluje oficiální norský výbor pro udělování Nobelových cen, ale je to "Cena Švédské státní banky pro ekonomické vědy na památku Alfréda Nobela".

Od svého vypsání v roce 1969 Švédskou ústřední bankou se tato cena ve výši jednoho miliónu dolarů zaměňuje s opravdovými Nobelovými cenami, takže se neoprávněně označuje za "Nobelovu cenu za ekonomii". Banka tedy uděluje cenu, jejímž jediným cílem bylo propůjčit této profesi auru vědy.

Udělení "Nobelovy ceny za ekonomii" je tak vlastně podvod.

A můžeme se ptát, zda média jsou neinformovaná (a tím hloupá) nebo zda se na tomto podvodu úmyslně podílejí.

Proti udělování tzv. Nobelových cen za ekonomii protestují opravdoví vědci v oborech jako jsou fyzika, matematika, lékařské vědy nebo ekologie - a požadují, aby cena Švédské banky pro ekonomii byla oddělena od Nobelovy ceny, anebo vůbec zrušena. Námitky pocházejí od vědců v exaktních vědách, kteří studují přírodní svět a jejichž objevy podléhají ověření a vyvrácení. Cena za ekonomii v jejich očích pravé Nobelovy ceny znehodnocuje. Proti udílení tzv. Nobelových cen za ekonomii protestoval i dědic zakladatele ceny Alfréda Nobela, Peter Nobel. "V korespondenci Alfreda Nobela nikde nenajdeme nejmenší zmínku o ceně za ekonomii," upřesnil pan Peter Nobel. "Švédská královská banka snesla své kukaččí vejce do hnízda jiného velmi váženého ptáka a tím "chráněnou značku" Nobel zneužila. Dvě třetiny cen Švédské banky byly předány americkým ekonomům Chicagské školy, jejichž matematické modely slouží ke spekulacím na trhu s akciemi - což je v nejostřejším protikladu k záměrům Alfréda Nobela, který chtěl zvelebit osud člověka." Tolik Peter Nobel.

To jsou vážná slova. Tedy o udělení tzv. Nobelovy ceny za ekonomii rozhodují bankéři a udělují ji ekonomům, jejich výplody odpovídají nejlépe jejich potřebám. Že se bankéři přitom neohlížejí na původní úmysl zakladatele ceny - zvelebit osud člověka - je snad každému jasné.

Používání matematických modelů ke spekulacím na burze je slabý důvod k tomu, abychom takovou specializaci považovali za vědu. Zvláště, když jejich "vědu" v praxi využívají manažeři firem jako je Enron, Worldcom nebo Parmalat ke svým "obchodům".

Objevují se články které do nejmenších podrobností analyzovaly, jak jistí ekonomové, mezi nimi několik nositelů ceny Švédské banky, zneužili matematiku k vytváření nerealistických modelů sociálních dynamik. Ideologické předsudky neoklasických ekonomů jsou známy, obdobně jako nereálnost značného počtu jejich postulátů.

Stále se opakuje otázka, zda je ekonomie vědou nebo profesí. Většina jejích "principů" není podrobena kritickému ověření, zatímco pro fyzikální zákony je to nezbytnost. V této souvislosti můžeme mluvit spíše o profesi. Matematizovaná prezentace těchto názorů často slouží k zamaskování ideologie v jejich díle obsažené, ale nevyjádřené přímo. Tím ekonomové v rámci mocných institucí, které je zaměstnávají, si vytvářejí sféru vlivu, a přitom jsou jen zřídkakdy podrobeni kritériím zpětné vazby jako ostatní profese. Lékař, který se dopustí při léčení nemocného chyby, jde k soudu; ekonomové mohou svými špatnými radami zcela beztrestně přivodit nemoce celých zemí - jako se to stalo v případě Argentiny, kde Světová obchodní organizace (WTO) svými "knížecími" radami v oblasti důchodové reformy přivedla celý stát k bankrotu.

Ekonomika se dotýká života každého občana na světě. Není jen jedna - je rozdíl mezi socialistickou ekonomikou a ekonomikou velkých bank. Ve svých teoriích ekonomové záměrně ignorují otázku předběžného rozdělení majetku, moci a informací a to vede k sociálně nespravedlivým výsledkům. Takoví ekonomové pak svoji "nezávislost" na morálce a sociální spravedlnosti vydávají za přednost a při tom jsou posedlí výlučně starostí o maximalizaci vlastního zájmu. Jenže ekonomika není jako fyzika. A proto ekonomika nemůže být nespravedlivá. Ekonomika ve službách bank slouží k přesunům peněz od chudých k bohatým. A to je jediný její úkol.

Na výběru kandidátů za rok 2004 si můžeme ukázat účel, ke kterému byla cena určena. Cenu dostali dva američtí ekonomové, pánové Edward Prescott a Finn E. Kydland, kteří v článku z roku 1977 prostřednictvím jednoho matematického modelu "dokázali", že ústřední banky mají být nezávislé na volených reprezentantech státu. Reprezentanti ceny Švédské banky oslavovali jejich článek z r. 1977 a jeho "velký vliv na reformy, které se uskutečnily v četných zemích (jako např. Nový Zéland, Švédsko, Británii), a které předaly rozhodnutí o měnové politice nezávislým ústředním bankéřům." Tento výběr dokazuje moji teorii, že určité věci, které nebylo možno realizovat v době bipolárního světa, v době existence sovětského sociálního státu je možno realizovat až dnes, kdy padly veškeré zábrany. V době, kdy se bankéři ve spolupráci s poplatnými ekonomy rozhodli zlikvidovat sociální stát. V roce 1977 článek nevzbudil velkou pozornost - byl nerealistický protože byl politicky neprůchodný. Dnes však dobře posloužil. Obdobné "reformy" jsou nanejvýš pochybné. Měnová politika určuje rozdělení bohatství mezi věřitele a dlužníky, politiku příjmů a rovnost šancí. Je možno ji nastavit ve prospěch bank a vlastníků kapitálu tak, aby znevýhodnila námezdní pracující, vede k růstu nezaměstnanosti a prodražuje splácení dluhů a to vše. A to všechno je velmi dobře vidět právě na příkladech Nového Zélandu, Británie a v poslední době i na Slovensku.

"Vědecký" ekonomický podfuk se ocitá na pranýři. Existují i seriozní a investigativní ekonomové, kteří studují ekonomii v celé šíři jako ekologická ekonomie, ekonomie přírodních zdrojů, atd. Avšak nic nezmůžou proti zásadním dogmatům neoklasické ekonomie, přestože ji někteří komentátoři srovnávají spíše s náboženstvím, zejména pokud jde o její víru v "neviditelnou ruku" trhu. Nic nezmohou, pokud budou média v rukou bank a velkého kapitálu. V době, kdy se právě média soustřeďují v rukou několika majitelů svázaných s bankami, nelze zjistit pravdu. Internet nemůže nahradit dennodenní vymývání mozků prostřednictvím televize.

Pár snílků nemůže změnit běh světa.

                 
Obsah vydání       25. 7. 2005
25. 7. 2005 Londýnská policie jmenovala osoby, podezřelé z útoků z 21.7.
23. 7. 2005 Britská policie zastřelila Brazilce
25. 7. 2005 Britský ministr zahraničí hájil usmrcení Jeana Charlese de Menezese
24. 7. 2005 Brazílie požaduje vysvětlení, proč a jak byl zabit
23. 7. 2005 Muž zastřelený v Londýně nebyl atentátník
25. 7. 2005 Oni o koze a já o voze Jan  Čulík
23. 7. 2005 Britští muslimové: Máme strašlivý strach
25. 7. 2005 Boj proti terorismu přináší na hranicích konečně své ovoce
25. 7. 2005 Michael  Marčák
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík
25. 7. 2005 Tajemství smokingu Alex  Koenigsmark
25. 7. 2005 Michael  Marčák
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 7. 2005 Nevadí mi, že Klaus kritizuje EU, ale jak to dělá a s kým se spojuje Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Vystřiženo z dobových komunistických žurnálů? Josef  Provazník
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
25. 7. 2005 "Nobelova cena" za ekonomii Josef  Vít
25. 7. 2005 Prešov chce sídlisko, kde žijú Rómovia, obohnať múrom
25. 7. 2005 Sociální stát a problémy imigrantů Veronika  Valachová
25. 7. 2005 Jste vozíčkář, práce není
25. 7. 2005 Panská rasa, divoký odsun a zlí Čechové Michael  Marčák
25. 7. 2005 Postřílet Němce? Štefan  Švec
22. 7. 2005 Der Tag kommt nicht Štěpán  Kotrba
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Co mělo přijít místo odsunu? Ondřej  Slačálek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy
25. 7. 2005 Název Česko s cizojazyčnými variantami je kodifikován již řadu let Jiří  Kratochvíl
25. 7. 2005 Ať žije bordel a nikdy jinak! Václav  Dušek
25. 7. 2005 Hus -- chaot a kruťas? Jan  Novotný
25. 7. 2005 Ferndando Pereira byl zavražděn! Jan  Rovenský
25. 7. 2005 SRN: Deficit i letos přes 3 %
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce