24. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 4. 2009

Mlčet ke zlu znamená v této chvíli hlasovat pro fašisty

Vůdčím motivem uvažování paní Terezie Novákové je evidentně nenávist ke všemu, co se nevejde do jejího konceptu světa formovaného ideologií fašismu. Utrpení obyčejných lidí při bombardování Srbska letouny NATO před deseti lety si odsouzení zaslouží, protože jí do tohoto konceptu zapadá, neboť bylo zjevně produktem židozednářského či jiného spiknutí. Vraždění Kosovanů srbskými četniky decentně nezmiňuje.

26. 4. 2009

Jedním vedlejším účinkem takzvané "války proti terorismu" je krize liberalismu, píše slavný britský literární kritik a autor Terry Eagleton v listě Guardian. Není to jen problém znepokojivě neliberálních zákonů, ale obecnější problém, jak má liberální stát naložit se svými nepřáteli. To je přece lakmusovou zkouškou každého liberálního postoje. Každý dokáže být tolerantní vůči těm lidem, kteří jsou tolerantní. Komunita lidí s otevřenou myslí je příjemným místem, ale nevyžaduje to žádné velké morální úsilí.

Klíčovou otázkou je, jak si liberální stát poradí s těmi, kdo odmítají jeho ideologický rámec. Dnes je módní hovořit o tom, že je zapotřebí být otevřený vůči jinakosti. Ale co když jinakost nenávidí vaši otevřenost?

26. 4. 2009

Espresso Book Machine vypadá jako velký kopírovací stroj. Při svém sobotním uvedení do provozu v Londýně byl tento stroj charakterizován jako největší změna při vydávání knih od vynálezu knihtisku.

Stroj byl zprovozněn v sobotu 25.4. v knihkupectví Blackwell's na Charing Cross Road v Londýně. Espresso Book Machine dokáže vytisknout a svázat na počkání pro zákazníka libovolnou knihu - trvá to pět minut.

26. 4. 2009

Vláda na Novém Zélandu oznámila v nedělim že je "pravděpodobné" že deset studentů, kteří se nedávno vrátili z Mexika, virus prasečí chřipky dostali. Ve Spojených státech onemocnělo virem prasečí chřipky v Kalifornii osm osob, ale byly to mírné případy. Světová zdravotnická organizace uvedla, že virus zřejmě má schopnost se šířit mezi lidmi a obsahuje lidský virus, ptačí virus a prasečí viry ze Severní Ameriky, z Evropy a z Asie.

Není jasné, jakou ochranu mohou poskytnout existující vakcíny. Americká střediska pro zvládání nemocí už vytvořila "semenné zásoby", geneticky odpovídající novému viru. Pokud americká vláda rozhodne, že je vakcína nutná, tyto zásoby využijí výrobci k zahájení výroby vakcíny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 4. 2009

Ve všeobecných volbách na Islandu zvítězila podle konečných nedělních výsledků levicová koalice, což je ranou pro podnikatelskou Stranu nezávislosti, kterou mnozí viní z kolapsu islandského bankovního systému.

26. 4. 2009

Vystoupení amatérské skotské zpěvačky Susan Boylové za posledních čtrnáct dní zhlédlo na YouTube více než 100 milionů osob. Britská komerční televize ITV však z toho nezískala ani korunu. Nedovolila totiž, aby se na stránkách s vystoupením Boylové zveřejňovaly reklamy, dokud ITV neuzavře smlouvu s firmou Google, která vlastní YouTube.

25. 4. 2009

Prahu navštívila Dorothy Vanderbiltová - autorka knihy Finders-Keepers, poskytující ženám cenné rady v oblasti vaginálních cvičení, orálního a análního sexu. Stověžatou metropoli ovšem poctila návštěvou pod pseudonymem David Duke - no ano, v podobě pána, co se na fotografiích pyšní plasticko-chirurgickým árijským nosem à la Michael Jackson. Měla v plánu představit veřejnosti české vydání knihy Awakening, v níž vysvětluje, kde se v Dukovi, který už v mládí na Louisianské státní univerzitě obliboval nacistickou uniformu, vlastně vzala. Jistě, Duke, to je ten Velký ex-čaroděj Ku Klux Klanu, jenž prohrává peníze v kasínech a odseděl si třináct měsíců za daňové podvody...

25. 4. 2009

Ještě včera jsem věřil, že v této zemi -- jejímž občanem jsem od narození -- jsou sice skupiny, které propagují rasismus a svoje přesvědčení znovu a znovu (a v posledních měsících stále častěji) veřejně předvádějí. Domníval jsem, že je to menšina, početně možná mizivá. Dnes jsem však nabyl přesvědčení, že žiji v rasistické společnosti -- ne-li většina, tedy aspoň podstatná menšina této společnosti sdílí rasové předsudky, i když mnozí by to popřeli nebo neřekli veřejně ("na plnou hubu").

25. 4. 2009

Vážený pane Steigere, denní vysílání roma news, desetiminutové stopáže o Romech na všech celoplošných televizích v ČR, obyvatele unavuje a obtěžuje, píše čtenář, který si říká Terezie Nováková.

Paní S. se stalo neštěstí, když squattovala v cizím domě ve Vítkově se sedmnáctičlenou rodinou, dcerkou a panem K., který to s těmi tresty a nástupy do vězení měl pomotané.

Poškozovali cizí práva (dům nebyl jejich, smlouva nebyla), odebírali proud (v okně TV anténa, která zastavila údajně jednu hořící láhev), odebírali vodu (vodné/stočné neplatíce) no a odpad, za odvoz dlužili Vítkovu. Myslíte, když měli televizi, že platili koncesionářské poplatky?

Ani náhodou. Stala se jim tragédie, obec je okamžitě vybavila i ložním prádlem, od známého (...) [nálepka vypuštěna, z důvodů možného trestního stíhání za pomluvu, pozn. red.] Kocába (fond Trend, který akciově skončil na Kypru) dostali sto tisíc, byl zřízen fond pomoci a pan K., který byl dodán do vězení byl na příkaz hlavy státu propuštěn.

26. 4. 2009

Milá paní Nováková,

nechci vás nijak urazit, ale mám zato, že čím více lidí vám dokáže říci do očí, že jste politováníhodná cynička, tím větší je naděje, že začnete přemýšlet o tom, jestli to náhodou není pravda.

Řešit koncesionářské poplatky na TV a stočné jako relevantní argument ve vztahu k vražednému žhářskému útoku na dvouleté dítě může veřejně jen člověk, kterému chybí nejen jedna ze základních schopností, která nás činí lidmi (tedy empatie), ale především i alespoň přibližný smysl pro přiměřenost. I kdyby byl otec Natálky vrah na útěku a nádavkem člen Národního odporu, ten čin by byl otřesný a neomluvitelný (i bez rasistické pohnutky) a jeho jakákoliv relativizace též. Váš text přitom zmíněný zločin implicitně zlehčuje (kdybyste napsala "Patří jim do, kofolám!", vyznělo by to dost podobně).

24. 4. 2009

Sexuologové uspořádali průzkum sexuálního chování Čechů, z kterého vyplývá, že dnešní mladá generace je méně promiskuitní nežli generace jejich rodičů a že s první sexuální zkušeností nespěchají. Výsledky průzkumu proběhly zprávami v televizi i v tisku. Na první pohled vypadá průzkum pro Čechy dobře, dokonce sexuolog Petr Weiss mluví o sexuální kontrarevoluci mladých lidí.

Chtěla bych se pozastavit nad údaji o znásilnění a pohlavním zneužívání dětí. Z průzkumu vyplývá, že 6 % žen bylo jednou a 5 % žen vícekrát znásilněno. Nejčastěji svým vlastním manželem nebo partnerem. 7 % žen a 3 % mužů bylo v dětství pohlavně zneužito. To je 528 820 občanů ČR (vypočteno podle statistiky počtu obyvatel). Každý zhruba dvacátý občan byl v dětství pohlavně zneužitý, to je velmi vysoké číslo.

25. 4. 2009

Prezident Barack Obama přislíbil, že Spojené státy naleznou lék proti rakovině. Výzkum se bude financovat miliardami dolarů z vládního balíku pro hospodářské oživení. Připomíná to Nixonovu "válku proti rakovině", kterou tehdejší americký prezident oznámil r. 1971 poté, co Američané přistáli na Měsíci. Britská charitativní organizace Cancer Research UK zároveň otevírá 20 středisek výzkumu po celé zemi, financovaných částkou 1,5 miliardy liber. Zahajuje pětiletý program, jehož cílem je zaměřit se na obtížně léčené rakoviny, které mají nejmenší procento přeživších pacientů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 4. 2009

Svět je nadšený z úspěchu paní Boylové, ale Spengler, komentátor Asia Times, který právě vystoupil z anonymity, na to:

Západu stále nedošlo, v jakém srabu se nachází.

25. 4. 2009

Rád bych reagoval na článek: "Západu stále nedošlo, v jakém srabu se nachází"

Vždy se mě chytá pocit úzkosti, když čtu, jak bledě tou s tou naší, západní civilizací vypadá. Jen jedna věc mi pořád není jasná: Proč Číňané dřou západní vážnou hudbu? Proč jezdí pracovat do New Yorku? Proč se snaží zdokonalit a splynout s jinou kulturou? Protože nejspíš něco v Číně nefunguje. Víme co, píše Jaroslav Moravec.

25. 4. 2009

Jan Čulík: Pane Moravče,

kulturní hodnoty nejsou nutně vázány na rasu ani na (národní) kulturu.

27. 4. 2009

Experiment Boylová ukázal, že naleštěné silikonové celebrity bez chuti a zápachu lze občas pro zpestření nahradit průměrnou domovnicí, neboť lid kvituje každé vybočení z nesmyslné disciplinace s velkým nadšením.

Je možná chvályhodné starat se o příští osudy čínské společnosti, jako to činí pan Moravec; domnívám se ovšem, že nám podobná starost tak docela nepřísluší - a navíc velmi připomíná rychlý argumentační únik před nepříjemnou skutečností ve stylu někdejšího komunistického "vy zase bijete černochy". V jistém smyslu nám přece může být úplně jedno, jak se bude Číně dařit za padesát let. Především snad jde o to, co bude se Západem, který se podle "Spenglera" citovaného Vimmerem zálibně shlíží ve vlastní průměrnosti nevyžadující velké úsilí. To je určitá diagnóza, kterou bychom nejspíše měli blíže prozkoumat bez ohledu na samotné Číňany.

25. 4. 2009

Muzea, knihovny, divadla, školy a univerzity byly v pátek v Mexico City uzavřeny poté, co se rozšířil dosud neznámý virus chřipky, na který dosud zemřelo asi 60 osob a vznikly obavy z pandemie. Podle Světové zdravotnické organizace má příznaky chřipky asi 800 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 4. 2009

Vážená redakce,

britské komentáře o českých zbabělcích a Sarkozyho napoleonský komplex mě nadzvedávají ze židle. Víte, když někdo špatně plánuje vojenskou operaci a posílá do ní cizí vojska, tak velitel tohoto kontingentu je povinen toto odmítnout v zájmu ochrany vlastních vojsk. Zajímavé je, že Britové nemluvili o zbabělcích když za ně bojovali naši letci ve II. světové Naopak oni a ti frantíci nás zradili a obětovali Hitlerovi, píše čtenář Dvořák.

Pozn. JČ: K tomu stručné vysvětlení. Bohužel, povědomí o historii je v Británii a ve Francii tak malé, že si asi většina občanů na Mnichov už nepamatuje. A česká letecká jednotka za druhé světové války byla tak malá, že o ni málokdo věděl i tehdy: většinou se v Británii mluví o polských letcích, bojujících v Bitvě o Británii.

Čtenář Dvořák dále konstatuje:

Dnes ráno jsem se díval na TV 24, kde přímo ukazovali titul ve kterém to bylo, a redaktor TV hovořil i o daleko horších reakcích.

Pozn. JČ: Je mi líto, ale na Google News najdete JEDINÝ článek v britském tisku, a to v deníku Daily Telegraph. Není to komentář a o českých zbabělcích se v něm nepíše. Je to věcné shrnutí článku z Mladé fronty Dnes a britský deník se od něho distancuje, uvozovkami v titulcích i neustálým opakování "tvrdí český list", "údajně". atd. Posuďte sami:

24. 4. 2009

Tomuto tématu se sice dostalo zasloužené pozornosti ve sdělovacích prostředcích, ale povícero šlo o povrchní zmínky, byť existují čestné výjimky. Na druhé straně jsme se třeba mohli dočíst, že pirát vždy představoval onoho krvelačného desperáta, jehož oblíbenou kratochvílí bylo uřezávání hrdel obětí i s náhrdelníky nebo ušmikávání prstů i s prsteny (Ota Ulč, Neviditelný pes), aniž by se autor soustředil na pohnutky a pozadí tohoto deviantního chování. I z člověka se může stát smyslů zbavená bestie, žije-li v podmínkách, o kterých nemá profesor Ulč ani jeho domovská platforma Neviditelný pes ani tuchy. I tak šlo o extrémy, vedle toho, že řada z pirátů ke svému bytostnému určení dospěla díky nelítosti osudu.

24. 4. 2009

Používání "waterboarding", mučení vodou osob podezřelých z terorismu, schválila Condoleezza Ricová už r. 2002, vyšlo najevo ze zprávy amerického Senátu.

Ricová ve funkci poradkyně pro národní bezpečnost schválila mučení Abyu Zubaydy, podezřívaného z členství v al Kajdě. Z dokumentace, zveřejněné minulý týden, vyplývá, že Zubayda a další klíčový vězeň byli mučeni celkem 266 krát. Zubaydah byl podroben mučení vodou nejméně 83krátr a Khalid Sheikh Mohammad 183krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 4. 2009

ČRo Česko: Českou diplomacii čeká podle Rádia Česko v dohledné době velká rošáda. Dosavadní velvyslanec v USA Petr Kolář přesídlí na ambasádu do Moskvy a ambasador v Izraeli Michael Žantovský usedne na velvyslanectví v Londýně. V Izraeli ho podle plánů vystřídá dosavadní první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který v Tel Avivu studoval. Jmenování všech už schválila vláda i podepsal prezident Václav Klaus.

Vyplývá to z "důvěryhodných" informací z ministerstva zahraničních věcí, které získal redaktor Rádia Česko Jan Hrbáček a jeho kolegyně ji jako "exkluzivní" rozeslala médiím.

24. 4. 2009

Jádrem izraelsko-palestinského konfliktu není okupace, tvrdí Ari Šavit v izraelském deníku HaArec. Kdyby byla, vypukl by teprve v r. 1967 a ne už v r. 1920, a byl by skončil v r. 2000 a nevlekl by se do dnešních dnů. Kdyby šlo o tu okupaci, snadno by se vyřešil plným izraelským stažením a následným plným uznáním Izraele Palestinci. Stažení ani uznání se ovšem nekoná, protože konflikt není kvůli okupaci.

24. 4. 2009

Z INTERNETU:

Výzva - boj proti terorismu je věcí každého občana

Jak je obecně známo, je pro hluboce věřícího muže Talibanu smrtelným hříchem pohlédnout na nahou ženu, > pokud to není jeho vlastní. Jakmile by ji spatřil, je jeho svatou povinností spáchat sebevraždu.

Vyzýváme tímto všechny ženy v Česku, aby v sobotu 16.5. přesně ve 14 hodin vyšly nahé na ulici. Pomůžete tímto činem identifikovat nežádoucí teroristy tzv. spáče. Doporučujeme nejméně hodinu chodit po okolí, aby vznikl dostatečný antiteroristický efekt.

24. 4. 2009

Agentura DPA prostřednictvím ČTK informuje, že David Černý chce odstranit Entropu, své problematické dílo, které mu posvětila Topolánkova (respektive Vondrova) vláda. Je to dobrá zpráva. Černý tvrdí, že to bude 10. května, tedy den předtím než by se měla ustanovit vláda provizorního premiéra Jana Fischera.

Děkuji, Davide, konečně dobrý nápad! Řeči o tom s kým souhlasíš, je už dáno jenom tím, kdo na tvé nápady sype peníze. Doufám, žes už alespoň vrátil tu státní dotaci! Více moudrosti do další dekády přeji! Celý článek agentury ZDE.

K nápadu Černého také ZDE

24. 4. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Německu často člověk vidí nebo slyší lidi, jak agitují za preventivní zdravotní vyšetřování, ačkoliv podle Ingrid Mühlhauser, odborné lékařky pro vnitřní nemoci a profesorky v oboru zdravotní vědy na Hamburské univerzitě je někdy s tím spojené riziko větší než výhody. Tohle ale může "normálního" člověka dost splést a navodit několik otázek...

23. 4. 2009

Jak funguje "fiktivní protekce či nepotizmus uskutečňovaný rodinou Paroubkových v ČSSD"

Čím víc se předseda ČSSD angažuje ve prospěch nové kandidátky na místopředsedkyni strany Aleny Borůvkové, tím větší se zvedá ve straně odpor. Stejně jako v případě jeho předchozí kandidátky Kalistové. Tlak, znásilňující vůli a rozum, vyvolává odpor. Nejen že prohlásil, že by si "strana měla vychovat novou Petru Buzkovou", ale za přepsaný výrok samotné Borůvkové ostouzí redaktora deníku Právo Jiřího Ovčáčka. Vliv Petry Paroubkové na jednání politických orgánů ČSSD neexistuje," prohlásil Dimun a pak následovala z Lidového domu sprška urážlivých výroků na nivináře. Borůvková dokonce hrozí redaktorovi Práva trestním oznámením.

Paroubek má ale smůlu prakticky ve všem, čeho se v souvislosti s ženskou místopředsednickou funkcí v ČSSD dotkne. Měl by si zavčas uvědomit, že povýšené panské manýry v párijsky soudružské sociální demokracii vždycky narazí.

24. 4. 2009

V článku "Rozpad trpaslíků" pana Kopeckého se znovu objevuje pro mne záhadná analogie o možném rozdělení KDU/ČSL na lidovce a křesťanské demokraty, přičemž ti druzí by měli tvořit vůči ODS jakousi obdobu CSU v poměru k CDU v Německu.

23. 4. 2009

Předčasné volby nejsou ještě ani pořádně v dohledu, a vykonaly přitom mnohé... KDU-ČSL s hlasovacím nožem na krku se zmítá v poločasu rozpadu, což dokazuje nervózní prostořekost ministra financí v demisi a pokračující komika Vsetíňana Zlatoústého. Charakteristicky vždyjednotná, druhá nejstarší strana u nás se rozkližuje na -- zjednodušeně řečeno -- levici (lidovci) a pravici (křesťanští demokraté). Ji inspiruje bavorská symbióza CDU/CSU, kde CDU je ODS. Tento stav zrál, zdá se, dlouho. V kuloárech jdou proto vypočítavé zvěsti o Kalouskově separatistické partaji a v médiích o nerealistickém snížení cen energie...

24. 4. 2009

Vyslovení nedůvěry kabinetu "chlapa s gulama", jeho jakási "europeizace", zbyrokratizování vprostřed předsednictví Evropské unii, je věc mrzutá, ač nikterak pionýrská. Stalo se i jindy na Starém kontinentu, jistě i napříště stane, byť věc to vážně není příjemná. Ti, jež napopáté znepozorněli pod domnělým "deštníkem euroochrany", jsou přirozeně první příčinou svého pádu. Očividně porušili předvolební sliby v sociální a zdravotní oblasti, ignorovali nástup světové hospodářské krize, na výjezdním zasedání v lázeňských Teplicích, kde se líbí také Dělnické straně, uznali takzvanou nezávislost Kosova, lživými argumenty prosazovali americký radar a dalíkovské parlamentní i mediální pochutiny jsme měli na talíři každý den. Daleko nejsilnější složka Topolánkovy vládní koalice, ODS, se oproti lidovcům a Václavem Havlem protežovaným Zeleným věru nemusí bát odcházení . I když -- některé krysy z "justiční rodiny" pro každý případ opouštějí loď "stávajícího půdorysu"...

23. 4. 2009

Někdy člověk musí porovnávat aspoň za humny

Nemám to ze své hlavy. Kupodivu některé "signály" zřejmě asi dávají porody mezi mladistvými. V USA se takhle šplhala ta křivka porodů nahoru mezi děvčaty ve věku 15 až 19 let věku hned během 2. světové války a po ní; a to setrvale až do začátku druhé půle padesátých let. Špičkou bylo tehdy v této věkové kategorii 96,3 porodů na 1000 děvčat, to znamená málem každá desátá dívka se do této nezáviděníhodné situace tehdy dostala. Následně ta křivka postupně klesala, s menším výkyvem nahoru v období 1985-1990; potom zase klesala, až se v polovině posledního desetiletí dostala na 40,5 na 1000. O dvě léta později (2007) se to číslo znovu ocitlo o 2 body výše, na 42,5 na 1000 dívek do 19 let.

24. 4. 2009

Víte, jak nám ve světě jdou "kšefty" v obchodu se zbraněmi? Mezi světovými exportéry zbraní jsou stále na prvním místě USA, s podílem 31 %; na druhém místě je Rusko, s 25 %; a na třetím Německo, s 10 %. Tak to alespoň má zjištěno Stockholmský mezinárodní výzkumný ústav pro světový mír. --- Je zajímavé, jaký obchod teď uzavřela česká vláda, pokud jde o ta letadla ze Španělska. Jdou zvěsti, že ta transportní letadla neodpovídají normám NATO, ani údajným potřebám české armády. Takže šlo především o to, jak konečně dostat pár přebytečných českých L-159 k zahraničnímu zájemci, a to po nemálo nákladné rekonstrukci části z nich?

23. 4. 2009

Vydali jste článek nějakého mladíka, který je jakýmsi přesedou, o dění z našeho města, při poslední demonstraci nácků. Co to to ten chlapec lže, že byli mírumilovní a policie je napadla. Oni,antifašisti a hlavně anarchisté čekali jen na příležitost, aby se mohli rvát ničit a napadat. Jenom díky policii nedošlo k nejhoršímu, kdyby se střetli s nácky, ale o tom vy nemáte potuchy ve svých teplých kancelářích, píše čtenář, který se označil jako Mirek Procházka.

24. 4. 2009

V smutných dobách centrálně plánovaných zítřků, vyrostla ve středu města Plzně nechvalně proslulá budova Domu kultury. Zřejmě pod vlivem stínu vrženého na blízkou novorenesanční budovu Západočeského muzea, začali Plzeňáci nazývat tento monument bolševické neesteticky jako "Dům hrůzy u Radbuzy". Roky plynou, ulice, ve které Dům kultury stojí, se již nejmenuje Moskevská ale Americká, okolní město se rychle mění, jen genius loci tohoto místa je stále stejný ve své poplatnosti tomu či onomu společenskému zřízení. Světe, div se! Kultuře sloužící Dům hrůzy bude zbourán a jeho místo na slunci zaujme další obchodní centrum, které svou bezduchou sterilitou poslouží k chovu nové generace lačných konzumentů. Režim se prý změnil, ale nekulturní tupost bolševické mentality pouze oblékla modrý, značkový kabát a pasovala občana Plzně do role nenáročného vyznavače spotřebního monotónu. Nicméně, jako vždy platí - každému, co jeho jest.

23. 4. 2009

Článek, který napsal Štěpán Steiger, "Od čeho se odklonil Václav Havel", mě vrátil o sedmnáct let zpátky, kdy jsem (tehdy člen ČSSD) psal do Lidového domu (v březnu a potom v dubnu 1992), aby ČSSD nepodpořila kandidaturu Václava Havla na prezidenta republiky. Argumentoval jsem (mimo jiné), že "Václav Havel je kandidátem pravice, je stoupencem Klausovy a Dlouhého ekonomické reformy" a že názorové rozdíly, pokud existují, jsou "pouze v detailech a vyplývají z osobních sympatií či antipatií,"

23. 4. 2009

Deset let poté, co síly NATO při vzdušném útoku na srbskou státní televizi a rozhlas (Radio Televisija Srbije -- RTS) porušily mezinárodní právo, nebyl za tento čin nikdo postaven před spravedlnost.

Amnesty International Severoatlantickou alianci a její členy vyzvala, aby zajistili nezávislé vyšetřování útoku i odškodnění obětí vojenských akcí a jejich příbuzných. Stejná výzva platí i pro současné akce NATO v Afghánistánu, kde mnohonárodnostní síly rovněž působí bez dostatečné kontroly.

23. 4. 2009

Tisková zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže

Ženeva (MVČK) -- V souvislosti se zuřícími boji na severovýchodě Srí Lanky upozorňuje Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) strany konfliktu na povinnost okamžitě přijmout opatření k předcházení dalším masivním civilním ztrátám. MVČK je vážně znepokojen osudem desítek tisíc civilistů včetně žen, dětí a starých osob, z nichž mnozí jsou raněni či nemocni, "uvězněných" v rychle se zmenšující oblasti podél pobřeží, která byla vládou vyhlášená za bezbojovou oblast.

23. 4. 2009
Martin Ondreját

Zákon není pendrek, aby se jím mlátili po hlavě nesympatičtí lidé, a jeho obsah není z plastelíny, aby se dotvarovával poté, co byl vydán.

Björk.
23. 4. 2009

Chtějí napravit, co muži zpackali

KD│Muži to zpackali, říkají islandské ženy, a nabízejí své zemi vlastní, ženskou cestu z krize. Po bankrotu, při němž naprostému kolapsu zabránilo pouze zestátňování a Mezinárodní měnový fond, příchází sociální demokratka Johanna Sigurdardottir, která se stala novou hvězdou politiky - a dost možná, že bude po volbách premiérkou.

Ekonomka Halla Tomasdottir a bankéřka Kristin Petursdottir společně založily finanční a investiční společnost Audur Capital, jež je dnes jedním z mála subjektů na islandském finančním trhu, který je schopen generovat zisk. Zaměstnává 22 spolupracovníků a jeho investiční majetek dosahuje hodnoty zhruba 90 milionů Euro, píše pro Spiegel Online Manfred Ertel.

23. 4. 2009

"And it was this that awed him --- the weird combination of fixity and change, the terrible moment of immobility stamped with eternity in which, passing life at great speed, both the observer and the observed seem frozen in time."
(Thomas Wolfe: Look Homeward, Angel!)

Naomi Kleinová nedávno načrtla typologii obamovského truchlení; celkem příznačně člení fenomén nepřeložitelnými neologismy, jež se všechny nějak vztahují k "naději" (hope). Američané si stěžují na kocovinu z naděje (hopeover); prudké výkyvy od naděje k beznaději a zpět (hoper coaster); nostalgii po naději (hopesickness); narkotickou závislost na naději (hope fiend); zlomenou naději (hopebreak); a konečně odpor k naději (hopelash) v Baracka Obamu. Při podrobnějším studiu bychom našli ještě řadu dalších pozic čelících ztrátě objektu - včetně skrznaskrz ruské víry, že báťuška sám je dobrotivý, má však špatné rádce.

23. 4. 2009

Konopný dárek pro seniory od Million Marihuana March

Občanské iniciativy Cannabis Social Club, Konopí je lék, Legalizace.cz a Bohemicanna připravily k tradiční květnové celosvětové demonstraci příznivců konopí Million Marihuana March (MMM) akci pro seniory. Na happeningu MMM v Praze dne 9. května 2009 na žižkovském kopci Parukářka budou na informačním stánku Legalizace.cz seniorům bezplatně rozdávána semínka léčebného konopí až do vyčerpání zásob.

22. 4. 2009

Naprosto nerozumím tomu, proč se určitému oteplení vztahů mezi ODS a Václavem Havlem má říkat, jak se dozvídáme v novinách, odklonem původně pravicové strany směrem doleva. Václav Klaus a jeho ODS nepředstavují v žádném případě pravici, o čemž jsem psal už častěji.

Nepředstavují ovšem ani levici. Mnohem výstižnější by bylo mluvit o směsi normalizačního pohrdání zákony a občanským životem, víry ve "volný trh" a la džungle, strachu z Němců a Západu vůbec, nechuti k nepříjemným pravdám o naší společnosti a konečně "antikomunismu", který za hrdinu minulosti pokládá řadového normalizačního občana a pohrdá disentem.

22. 4. 2009
William S. Lind

KD│Třístý komentář této série skýtá dobrou příležitost k ohlédnutí. Události myslím obecně potvrdily rámcovou koncepci války čtvrté generace (války vedené nestátními aktéry, v níž už hierarchické moderní struktury a vyspělé technologie nehrají rozhodující roli - KD). Irák nebyl žádný "piknik", stejně jako úvodní invaze do Afghánistánu "nevykuchala" Taliban. Mulla Omar se ukázal být lepším prorokem; ještě než dopadla první americká bomba, řekl: "Ztratíme vládu a ztratíme Kábul, ale na tom nezáleží".

Jaké poučení lze odvodit z předchozích komentářů a jejich vzájemných vztahů s událostmi v širším světě? Tři z nich se mi zdají mít prvořadou důležitost:

24. 4. 2009

Ve čtvrtek 23. dubna 2009 se konala Valná hromada Občanského sdružení Britské listy. Přitomni byli předseda OSBL Jan Čulík, tajemník OSBL Bohumil Kartous, členové OSBL Dominik Pantůček, Fabiano Golgo a Jan Sýkora. Členové OSBL Jan a Michal Panochovi se omluvili. Z nečlenů OSBL byli přítomni Štěpán Kotrba a Karel Dolejší.

Valná hromada se zabývala strukturou redakce a redakční práce, současnou a možnou budoucí spoluprací s jinými periodiky, možnými změnami grafiky Britských listů a dárcovskou problematikou.

12. 4. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V březnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 585.45 Kč. Příjem z reklamy byl 14 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 3. 2009 částku 83 378.92 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2009 Island: Ženy sahají po moci   
23. 4. 2009 O neposkytovaných půjčkách, neboli O marném čekání na zestátnění finančních institucí Uwe  Ladwig
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
21. 4. 2009 Pořád je kam ustoupit...?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2009 Už tu máme námluvy mezi voliči Miloš  Dokulil
20. 4. 2009 Krize 21. století Marek  Kos
20. 4. 2009 Odvážná poctivost ekonomů v době krize, neboli O předvídání v podstatě nepředpověditelné budoucnosti Uwe  Ladwig
20. 4. 2009 O krizi z pohledu lidí před šedesáti lety Jan  Molič
20. 4. 2009 Čínská burleska : LP 2037 Miroslav  Tejkl

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2009 K domovu pohleď, naděje Karel  Dolejší
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"   
21. 4. 2009 Část zákonodárců žádá Obamu, aby pokračoval v budování protiraketové obrany v Evropě   
20. 4. 2009 Udrží Barack Hussein Obama celistvost USA? Martin J. Kadrman
20. 4. 2009 Dlouhá, podivná cesta Irvinga Kristola   
20. 4. 2009 Ať žije revoluce Stanislav  Vozka
19. 4. 2009 Nestíhat americké agenty, kteří mučili, prý odporuje zákonu   
17. 4. 2009 Generální pardon pro loajální zloduchy Karel  Dolejší

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
15. 4. 2009 Stratfor: Obamova strategie na summitech   
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco   
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"   
19. 4. 2009 Nestíhat americké agenty, kteří mučili, prý odporuje zákonu   
17. 4. 2009 Generální pardon pro loajální zloduchy Karel  Dolejší
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2009 Medveděvova perestrojka   
20. 4. 2009 Rusko údajně uvažuje o humanitární intervenci do Gruzie   
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje   
9. 4. 2009 Před protesty opozice v Tbilisi odpojili internet   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2009 BBC: "Náš reportér na Blízkém východě porušil zásady nestrannosti"   
16. 4. 2009 Robert Fisk: Jak můžeme důvěřovat zbabělé BBC?   
10. 4. 2009 Falešný Schindlerův seznam a novinářská senzacechtivost Jitka  Gruntová
9. 4. 2009 Učící se učitelé Irena  Ryšánková
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize   
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000   
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
16. 4. 2009 Talibán sbírá peníze v pákistánském Karáčí   
16. 4. 2009 Pentagon klade důraz na alternativní paliva a úspory   
9. 4. 2009 Obamova afghánská politika jako dèja vu   
9. 4. 2009 Primární účel Obamovy cesty do Evropy: naverbovat vojáky pro válku USA v Afghánistánu a Pákistánu Daniel  Veselý
6. 4. 2009 Šéfové NATO schválili nový přístup k Afghánistánu   
6. 4. 2009 Sílící bouře   
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
3. 4. 2009 Proč se špiníme s Talibánem, aneb o co jde Michal  Vimmer
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2009 Třetina britských vysokých škol se chystá vyhazovat učitele na dlažbu   
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2009 Část zákonodárců žádá Obamu, aby pokračoval v budování protiraketové obrany v Evropě   
14. 4. 2009 Rusko prodlužuje životnost strategických raket   
14. 4. 2009 A přece se staví...   
9. 4. 2009 Z jedné náruče do druhé? Štěpán  Steiger
9. 4. 2009 Mladá komunistická úderka aneb komu doopravdy vadí srp a komu kladivo Štěpán  Kotrba
8. 4. 2009 Čeho vlastně dosáhl severokorejský raketový test?   
8. 4. 2009 V radarovém rauši Karel  Dolejší
8. 4. 2009 Nepromyšlené slouhovství Saši Vondry Jan  Čulík
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2009 Zoufalá Magnesia litera Boris  Cvek
14. 4. 2009 Jak přemýšlet o literatuře? Lukáš  Borovička
14. 4. 2009 Válka, mír a politická moc   
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
1. 4. 2009 Smiešna vážnosť románopisca Milana Kunderu Igor  Daniš
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít