8. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 1. 2009

Tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže

Mezinárodní humanitární právo stanoví povinnost sebrat a ošetřit každého (bez jakéhokoli nepříznivého rozlišování), kdo je raněn. Stejně tak stanoví, že poslání zdravotníků je každý povinen respektovat. Poškození zdraví nebo života chráněné osoby (včetně nedbalosti) představuje válečný zločin.

Více viz např. ZDE

Ženeva/Jerusalem/Tel Aviv (MVČK) -- Odpoledne dne 7. ledna čtyři ambulance Palestinského Červeného půlměsíce (PČP) a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) získaly souhlas a poprvé dosáhly několika domů v Zaytun v sousedství města Gaza zasažených izraelskou střelbou. MVČK žádal o bezpečný průjezd pro sanitky již od 3. ledna, ale izraelská armáda jej udělila až odpoledne 7. ledna.

Tým MVČK/PČP v jednom z domů nalezl čtyři malé děti u jejich mrtvé matky. Byly tak zesláblé, že se neudržely na nohou. Byl nalezen i jeden muž, živý, avšak neschopný se zvednout. Dále zde na matracích leželo 12 mrtvol.

V jiném domě nalezl záchranný tým MVČK/PČP 15 přeživších útok včetně vážně raněných. V dalším z domů byla nalezena tři další těla. Izraelští vojáci, v postavení cca 80 m od domu, nařídili týmu oblast opustit, což zdravotníci odmítli. Bylo zde několik dalších postavení izraelské armády a dva tanky.

8. 1. 2009

Nejméně tři rakety byly odpáleny na území severního Izraele z Libanonu, což vyvolává obavy, že bude současná ofenzíva Izraele v Gaze rozšířena i jinam.

Izraelská armáda reagovala dělostřeleckou palbou. Není jasné, kdo rakety odpáli a nikdo se dosud nevyjádřil, kdo to učinil.

Nejméně tři rakety byly odpáleny na území severního Izraele z Libanonu, což vyvolává obavy, že bude současná ofenzíva Izraele v Gaze rozšířena i jinam.

V noci na čtvrtek provedlo izraelské letectvo podle zpráv 60 leteckých úderů na pásmo Gaza, zaměřilo se na infrastrukturu, kterou používá organizace Hamas.

Korespondeni uvádějí, že vznikl nebezpečný okamžik v současném konfliktu. Vládnou obvay, že by se násilí v Gaze mohlo rozšířit do severního Izraele a do pohraniční oblasti v Libanonu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 1. 2009

Komentář televize Al Jazeera k tomuto videu:

Jinde v Gaze, jiná informace z jiného zdroje. Španělští a kanadští lidskoprávní aktivisté natočili tyto záběry. Zdravotníci na nich spěchají sebrat mrtvolu. Dojde ke střelbě, podle posádky bylo vystřeleno 13krát. Jeden zdravotník se stal obětí střelby. Mrtvola, kterou šli sebrat, byla ponechána svému osudu a dál leží tam, kde je. Podle přítomných prolétl jeden výstřel hlavou mrtvoly a zranil zdravotníkovu nohu. Od začátku války se stalo 21 zdravotníků obětí izraelských útoků, konstatují zdravotnické úřady. Protiřečí to izraelským tvrzením, že se izraelská armáda na zdravotnické týmy nezaměřuje.

8. 1. 2009

Izraelské jednotky ostřelovaly nákladní vůz Organizace spojených národů, který během dohodnutého tříhodinového přerušení bojů převážel humanitární pomoc do pásma Gazy. Řidiče auta při tom izraelští vojáci zastřelili. Krátce po incidentu OSN oznámila, že kvůli izraelským útokům pozastavuje svoji činnost v pásmu Gazy.

iDnes: Izraelci stříleli po autě s humanitární pomocí, OSN zastavuje práci v Gaze ZDE

8. 1. 2009

Zdroj ZDE

Link jsme získali z deníku Guardian, který varuje, že jde o drastické záběry.

8. 1. 2009

Tak zase znovu otevřel Izrael pro Palestince brány pekla. Čtyřicet mrtvých civilistů ve škole OSN, tři další v jiné. Není to špatná práce na jednu noc pro armádu, která věří v "čistotu zbraní". Ale proč bychom měli být překvapeni? ptá se v deníku Independent Robert Fisk.

Zapomněli jsme na 17 500 mrtvých - téměř všichni to byli civilisté, většinou ženy a děti - když r. 1982 Izrael provedl invazi do Libanonu, na 1700 mrtvých civilistů při masakru v táborech Sabra a Šatila, na 106 zmasakrovaných libanonských civilních uprchlíků r. 1996 na základně OSN v Káně, více než polovina z nich byly děti; na masakr marwahinských uprchlíků, jimž Izraelci r. 2006 nařídili, aby odešli ze svých domovů, a pak je vyvraždila posádka vrtulníku, na 1000 mrtvých během téhož bombardování a invaze do Libanonu, a téměř všichni z nich byli také civilisté?

K tomu: Obviňujeme: Izraelský premiér Šaron by měl být postaven před soud BBC

8. 1. 2009

Prý jsem se zbláznil, napsal mi jeden pražský čtenář, schovávající se za jménem Paul Norrland s adresou na operamailu a konstatuje: " Dokud bude existovat stát Izrael, nebude nikdy stát Palestina. Jakmile se rozpadnou Spojené státy - a toho se dožijeme - skončí šílený sponzoring Izraele. Bez USA Izrael nevydrží ani rok. Ani jeho jaderný arzenál mu nepomůže. Těch 60 katastrofických let si Střední východ klidně mohl ušetřit...to je ovšem už z jiné pohádky."

Ukazuje se, že jeden z posledních levičáckých politických projektů poválečného Západu končí. Theodor Herzl byl romantik 19. století a sionismus politickou omluvou za šoa a Hitlera. Že takto vzniklý Izrael není liberální, sekulárně republikánskou demokracií, ale etnicky a někdy dokonce nábožensky definovaným polovojensky organizovaným státem, je pravda. Židovský rasismus jsme se naučili brát jako demokratický standard Blízkého východu spolu s jeho starozákonní definicí. Že se ovšem Izrael po vybombardování jedné školy s palestinskými školáky stane do značné míry nepřijatelným pro nezanedbatelnou část obyvatelstva i politických elit Evropy, je zvláštní. Když Miloševič nevydržel věčné provokace kosovských Albánců, toužících po svém státě, a začal provádět policejně vojenská opatření s etnickým podtextem, mohla se evropská politická elita zbláznit a pro USA to byla záminka k válce. Potrestán byl Bělehrad. Zničenými školami, továrnami či elektrárnami počínaje, a vyvražděním kosovských Židů za tichého dohledu jednotek OSN konče. Nikomu to nevadilo. Kosovský drogový kartel dostal svůj stát. Srbové se práva nedovolali. Evropa povinně mávala mávátky a americká politická elita nebyla za válečné zločince, ale za hrdiny a obhájce demokracie. Mrtvých dětí, zabitých americkými bombami, přitom nebylo méně, než teď a umíraly stejně trýznivě.

Co se změnilo od té doby na evropském cynismu i na evropském antisemitismu?

7. 1. 2009

Izraelci zavraždili 688 osob, více než polovina z nichž byli civilisté, a 130 mrtvých byly děti

Ehud Olmert, izraelský premiér, vyšle vysokého velvyslance Amosa Gilada do Káhiry. Ten tam bude zkoumat návrh příměří, který vypracovaly Egypt a Francie.

Avšak Izrael chtěl udržet nátlak na organizaci Hamas tím, že oznámil, že izraelský válečný kabinet schválil přípravy na třetí a drtivější fázi ofenzívy do Gazy, jejíž součástí by byly razie do městských oblastí.

8. 1. 2009

Jeden truchlící popsal, jak nesl tělo těžce raněného muže, když uviděl, jak mezi mrtvými leží jeho devítiletý syn. "Strnul jsem na místě, nevěděl jsem, co mám dělat, v náručí jsem měl umírajícího muže a přede mnou ležel můj mrtvý syn," řekl otec. Jiný muž těžce zraněného muže převzal. Muž však stejně zemřel. Izrael tvrdil, že opětoval palbu od raketového týmu Hamas, avšak OSN zdůraznilo, že v oblasti kolem školy nebyli žádní bojovníci z Hamasu a požaduje nezávislé vyšetřovíání. Když to slyšela mladá matka, která žije v úkrytu bez přikrývek a bez topení, izraelské tvrzení ji přivedlo do stavu hysterické nepříčetnosti. Začala ukazovat na své dvě nemocné dcery - nemluvňata - a řvala: "Tahle střílela dělostřelecké granáty a tahle rakety. Zaslouží si smrt!"

Byla to jen ta nejkratší úleva, píše deník Times. Během několika minut poté, co v 16 hodin skončilo tříhodinové příměří mezi Izraelem a Hamasem, byla na pokrajích Gaza City zase slyšet střelba. Méně než o půl hodiny později izraelská stihačka vyhodila do vzduchu autobil a zabila Palestince a jeho tři děti, konstatovali zdravotníci.

8. 1. 2009

Izraelci zavraždili 688 osob, více než polovina z nichž byli civilisté, a 130 mrtvých byly děti - zajímavý podtitulek od novinářů, kteří bojují proti "aktivismu". V původním článku v Telegraphu samozřejmě není nic o "vraždách", píše čtenář, který se označuje jako Karel Tauchman, který však zapomněl napsat svůj email.

A oni je nezavraždili, pane Tauchmane? Oni jsou ti lidé a ty děti živí? Jak byste to tedy popsal?

Označovat normální lidský postoj za "aktivismus" je vrchol hnusu. Je to pozoruhodným důkazem otrlosti a zmatenosti mysli. Skutečně si myslíte, že poukazovat na brutalitu je aktivismus? Doufám, že se nikdy nedostanete do situace, v jaké jsou ženy a děti v Gaze. Osud je nepředvídatelný a s vaším postojem by se vám to mohlo stát...

8. 1. 2009

Nejen značná část čtenářů, ale i samotná Mladá fronta DNES a její portál IDnes jsou mimořádně odporným zpravodajstvím. Vlastně už to dávno nemá se zpravodajstvím nic společného. Např. ZDE . Je to jen další článek, který zlehčuje utrpení lidí. Autor tohoto článku a účastníci diskusí využívají těch výhod, že se mohou poflakovat v teple bytů a kanceláří a tyto tragické události využívají ke své zvrhlé hře, kdy se účastní diskusí. Někdy si říkám, že je škoda, že tito lidé nezažili válku. Měli by pak jiné hodnoty a jinou úctu k lidskému životu, míní Petr Pospíšil.

8. 1. 2009

JU│ Podle ruského serveru Vesti.ru se ve středu uskutečnil telefonický rozhovor mezi ruským prezidentem Medvěděvem a ukrajinským prezidentem Juščenkem. Jeho obsah je jasným signálem o tom, že Rusko ve svých vztazích vůči Ukrajině začíná zaujímat velmi tvrdé stanovisko.

Medvěděv oznámil svému ukrajinskému protějšku, že pro obnovení dodávek zemního plynu na Ukrajinu je nutno uzavřít nový kontrakt mezi Gazpromem a ukrajinským Naftogazem. Přitom cena plynu musí být tržní a musí odpovídat ceně, která je v Evropě obvyklá a při tvorbě ceny zemního plynu již nemohou existovat žádné slevy či zvýhodnění.

8. 1. 2009

Dost mne udivuje, když máme plyn ze severu, že nepomůžeme Slovensku, které nemá ani kapku? To jsme již zapomněli ? To jsme tak mizerní sousedé? Není přece problém poslat plyn opačným směrem ? Proč se o pomoci Slovensku mlčí? ptá se Soňa Hromátková.

7. 1. 2009

O víkendu vysílal rozhlas BBC portrét šestnáctiletého Iráčana, kterému při invazi do jeho země v březnu 2003 Američani vybombardovali jeho rodný dům. Chlapci bylo tehdy dvanáct. Při explozi americké bomby zahynulo šestnáct členů jeho rodiny, jeho rodiče, bratr, sestra, ostatní příbuzní. Dvanáctiletému chlapci bomba utrhla obě ruce. Když se zotavoval v nemocnici, divil se, že za ním nechodí jeho rodiče. Teprve asi měsíc po explozi mu strýc prozradil, že celá jeho rodina zahynula. Pro dvanáctiletého chlapce to byla ovšem katastrofa. A bez rukou si myslel, že spáchá sebevraždu.

Dneska, skoro o šest let později, je to usměvavý, milý a příjemný teenager. Žije se strýcem v Londýně, naučil se anglicky jako rodilý mluvčí, hraje rád fotbal, i když, přiznává, zpočátku při hře padal, protože bez rukou nebyl schopen udržet rovnováhu. Neustále se směje. Jak poznamenal reportér, který vytvořil jeho rozhlasový portrét, tak jako většina Iráčanů. Strýc ho krmí a pomáhá mu na záchodě. Chlapec skoro všechno dokáže dělat nohama, jimiž si dosáhne na čelo. Nohama píše, hraje počítačové hry, ovládá počítač, esemeskuje.

Vzpomínám, jak za komunismu mnozí toužili, aby Československo osvobodila od totality americká armáda. Všichni by byli rázem svobodní a všichni by se radovali. Jenomže z válek v Iráku, v Afghánistánu a nyní z brutální izraelské ofenzívy v Gaze je zjevné, že by tomu tak nebylo. Američané by při osvobozování Československa od komunismu vyvraždili polovinu národa a zničili města i celou infrastrukturu.

8. 1. 2009

No - v závěru své poznámky Jan Čulík přehání, ale ve věci té bezohlednosti americké armády má bohužel pravdu. Vietnam, Jugoslávie, Afghánistán, Irák, a další. Statisíce mrtvých ve jménu Demokracie, čítankové demonstrace vzorné pomoci civilnímu obyvatelstvu na straně jedné, neochotně přiznávané mučení a slepé vraždění týchž civilistů na straně druhé (o tom se ovšem v Lidovkách už tolik nepíše, že?).

8. 1. 2009

Až teprve s českým předsednictvím vidí, že výroky ultrakonzervativního českého prezidenta a pravicové vládnoucí koalice v Česku se týkají celé Evropy. A že evropská pravice je - viděno z Česka - vlastně liberálně levicová, což se promítá jak do námětů na řešení ekonomické krize, tak i do "zelených" a multietnických agend. Zděšení evropských socialistických stran mělo přijít o několik let dříve. Integrace sociálně demokratických a socialistických stran doposud ale ignorovala (s výjimkou akcí SPD, kancléře Schrödera a Güntera Veheugena) východoevropské země a politické zápasy v nich probíhající. Stejně tak kašlaly na výchovu evropských politických sousedů evropští konzervativci, aniž analyzovali nebezpečí pro celoevropskou politiku z nich plynoucí. Zabývaly se pouze politikářskými kalkulacemi. A tak zatímco prakticky všechny evropské politické strany s výjimkou neofašistických populistů jsou pro-evropské a posilující evropskou liberální integraci jako evropskou protiváhu vznikajících kontinentálních nadstátních útvarů v Asii i Americe, Evropa dovolila východní pravici rozehrát populistické a neofašistické hry s xenofobií a etnofobií. S nacionalismem a náboženským fanatismem, s rozbíjením Evropy.

Teď poprvé spolu s Topolánkovým a Klausovým předsednictvím EU sklízí "západní" Evropa to, co svou lhostejností zasila. Pro evropské pravicové i křesťanské politiky by to měl být nejen námět k přemýšlení, ale i zhodnocení vlastních stranických postojů k ODS a KDU-ČSL. V Evropském parlamentu je na to pravé místo. PES, GUE-NGL, SEL i evropští liberálové mají ve vztahu k českým stranám jasno, lidovecká frakce, která vynesla k moci Barrosa, zdá se nikoliv.

8. 1. 2009

POZVÁNKA na řetí nedožité FM narozeniny Radia Wave

Termín: úterý 13.ledna 2009, 19:00
Místo: Retro Music Hall, Francouzská 4, Praha 2
Vystoupí: G Point Hunters (Roman Holý a Matěj Rupert), Midi Lidi, Please The Trees, Xindl X

Koncert na podporu Radia Wave proti mašinérii hlouposti Rady Českého rozhlasu, která vyhnala Radio Wave z FM vysílání a neustále se snaží stanici pro mladé zadupat do země (naposledy například hloupým obviněním Radia Wave z fašismu). Na podporu vystoupí kapely MIDI LIDI, Please The Trees, G-Point Hunters (Roman Holý a Matěj Rupert) nebo originální písničkář Xindl X. Datum koncertu je symbolické, 13. ledna 2006 totiž začalo oficiálně Radio Wave poprvé vysílat. Tento koncert tak bude jakýmisi třetími nedožitými FM narozeninami rádia. VSTUP ZDARMA!

Dokumenty o koncertu ke stažení:

Plakát ZDE
banner 468x60 (další rozměry na vyžádání) ZDE
Informace o kapelách ZDE
Foto kapel ZDE

Další podrobnosti na www.chciwavezpet.cz ZDE

8. 1. 2009

Patřilo ke zvykům feudálních pánů, že si zdobili portály svých zámků rodinnými erby a od 12. století s rozvojem heraldiky se přenášely rodové symboly na prapory a korouhve, které vlály nejen jako poznávací znamení v čele šiků vojsk, ale dodávaly také lesku hradní a později zámecké architektuře. Dánská vlajka se svojí 800letou tradicí je nejstarší setrvale používanou státní vlajkou v Evropě. Československá, nyní česká státní vlajka, byla schválena jako státní symbol 30. března 1920.

8. 1. 2009

Izraelská demonstrace síly, kterou momentálně vidíme v Gaze, dokládá zvrácenost současného světa.

Na jedné straně jsou Palestinci, kteří se primitivními zbraněmi, podobnými šípům a oštěpům druhdy vybíjených domorodců, ohrazují proti definitivní ztrátě území, které jim bylo přisouzeno resolucí OSN, která zřizovala židovský stát v roce 1947. Na druhé straně je Izrael, vyzbrojený nejmodernějšími zbraněmi, mezi nimiž nechybí ani jaderné zbraně.

7. 1. 2009

(Jenže Británie nebombardovala Irskou republiku a neničila irské školy a kostely)

29. 12. 2008: „Teroristické hnutí Hamás definitivně porušilo klid zbraní, který zprostředkoval Egypt mezi Izraelem a Hamásem. Situace se vyhrotila v minulém týdnu, během něhož dopadly stovky raket a minometných granátů na izraelská sídla Sderot, Aškelon a Netivot a na přilehlé kibucy.  Během jediného dne dosáhlo číslo smrtonosných střel čísla 80 a Izrael pohřbil další z obětí teroru – 27. prosince zemřel Beber Vaknin z města Netivot.

Kdyby se Hamás vzdal teroru, nebyl by důvod k odvetné akci ze strany Izraele.

7. 1. 2009
tisková zpráva poslankyně ČSSD a místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti českého Parlamentu Anny Čurdové

V úterý 6.1.2009 proběhlo v Kulturním domě v Rožmitále pod Třemšínem na okraji Brd setkání členů Ligy starostů proti radaru a členů hnutí Nenásilí s cílem naplánovat podrobnosti společné únorové cesty do sídla Evropského parlamentu v Bruselu. Cílem této cesty bude veřejné slyšení za účasti zhruba čtyř desítek českých starostů, zástupců hnutí Nenásilí a členů Evropského parlamentu, které proběhne 18. února 2009, a na něj navazující manifestace uspořádaná na podporu českému hnutí starostů i občanů proti umístění vojenské základny USA na území České republiky.

7. 1. 2009

I když američtí spojenci v EU platí za plyn asi 500 dolarů za jednotku, Washington chce, aby Gazprom dotoval protiruskou koaliční vládu v Kyjevě prodejem plynu chudé Ukrajině jen za 175 dolarů za jednotku. Reakcí Gazpromu je tvrdá tržní ekonomika.

Vysocí činitelé Gazpromu jsou ekvivalentem z jednadvacátého století britských průkopníků z osmnáctého století, kteří drsně prosazovali státní moc a bohatství. Náhle objevili dosavadní zastánci volného trhu bez přívlastků, že se jim jaksi nelíbí drsná realita poptávky a nabídky.

Ruský energetický gigant, Gazprom, je v ohnisku nové studené války mezi Kremlem a Washingtonem. Za bývalé studené války sovětský plyn šel na Západ i na vrcholu hádek mezi Reaganem a Brežněvem - avšak postkomunistické Rusko není tak poslušné, jak bývala ona někdejší "říše zla, píše Mark Almond, historik z Oxfordské univerzity.

7. 1. 2009
Robert Blecher, Andrew Stroehlein

Evropská unie za nynějšího českého předsednictví má šanci stát se při tomto vyjednávání férovým a nestranným prostředníkem a Brusel a Praha musejí zaujmout tento postoj. Vzhledem ke zkáze a nynějšímu vakuu v mezinárodní politice, kterou nikdo neřídí, má Evropská unie šanci - i povinnost - vystoupit a dojednat dohodu na ukončení krveprolévání.

Jeruzalém/Brusel: Prosincový rozklad slabého příměří a návrat k totálnímu konfliktu mezi Izraelem a Gazou za správy organizace Hamas vede mnohé k tomu, aby řekli: "No, už zase totéž: co je na tom nového?" Komentátoři hojně srovnávají současnou situaci s válkou mezi Izraelem a Libanonem v roce 2006.

Ano, určité podobnosti existují: Izrael byl terčem příliš častých provokací, a tak nyní, stejně jako v roce 2006, reagoval drtivou vojenskou silou proti islamistickým jednotkám i proti civilní infrastruktuře. Důsledkem jsou obrovské počty raněných a mrtvých, z nichž se nyní navzájem obviňují obě strany. Mezinárodní společenství je nejednotné ohledně toho, jak jednat, Spojené státy tiše dávají Izraeli zelenou, aby pokračoval v útocích, a arabský svět křičí a běduje, aniž by to mělo jakýkoliv dopad. Přitom veškeré ty hrůzy a ponížení připravují extremismus příští generace.

7. 1. 2009

Aby Izrael zůstal židovský, demokratický a ekonomicky udržitelný, stát by měl definovat asi čtvrt milionu Arabů, žijících ve východním Jeruzalémě, jako Palestince. Měl by je přestat považovat za izraelské občany. To doporučuje analýza střediska Metzilah Centre, pro-sionistického odborného institutu, který založila profesorka práva Ruth Gavisonová z Hebrew University.

7. 1. 2009

Výzva k podání žádostí o bohemistické stipendium AV ČR

V Praze dne 7. ledna 2009

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vyhlašujeme nové kolo podání žádostí o krátkodobé studijní pobyty v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v.v.i. na rok 2009. Studijní pobyt má zpravidla rozsah 1 měsíc.

7. 1. 2009

V důsledku nedostatečné reflexe minulosti ubývá příznivců levice

Středisko empirických výzkumů (STEM) zveřejnilo počátkem týdne výsledky prosincového průzkumu, z něhož vyplynulo, že komunisty nechce ve vedení státu 58% lidí. Podobná část respondentů vyjádřila názor, že vliv komunistické strany by se měl zásadním způsobem omezit.

7. 1. 2009

Přece nejde především jen o vojenský konflikt!

V pásmu Gazy a na přilehlém území Izraele je teď víc než patrný ozbrojený konflikt. Neříká se běžně, že tam vypukla válka. Jako kdyby probíhalo jen ozbrojené "střetnutí". Boje, které nejdřív měly podobu vzájemného měření sil jaksi na dálku, nakonec přešly v pozemní operace. V Evropě i v Americe může nejednou převažovat mínění, že je třeba pouze přimět tamní blízkovýchodní znepřátelené strany, aby zasedly za jednací stůl a dojednaly účinné příměří.

7. 1. 2009

Rusko prodává plyn Ukrajině na základě ročních kontraktů. To je vysoce nezvyklé, většinou se uzavírají takové odhody na deset, někdy i 35 let. Roční kontrakty však Rusku vyhovují - Ukrajina stále platí za plyn méně, než je jeho tržní cena, a Moskva cenu zvyšuje pokaždé, když potřebuje peníze, anebo se jí nelíbí ukrajinská politika. A Rusko-ukrajinské vztahy jsou v poslední době na bodu mrazu. Moskva obvinila Kyjev, že během války v srpnu 2008 vyzbrojil Gruzii, tak proč by měla dál dotovat plyn pro Ukrajinu? Kromě toho, ruští energetičtí giganti mají finanční potíže a zoufale potřebují peníze. Rusko možná požaduje zvýšení cen částečně z politických důvodů, ale prosazuje také tvrdé obchodní důvody a tak tomu bude i nadále, píše v deníku Guardian Tomáš Valášek, ředitel odboru pro zahraniční politiku a obranu v Centru pro evropskou reformu a pokračuje:

Ukrajina musí přestat záviset na levném ruském plynu. Podle statistik BP spotřebovává Ukrajina dvakrát tolik plynu na jednoho obyvatele než sousední Polsko. Je to částečně důsledkem toho, že ukrajinská ekonomika především vyrábí ocel, avšak Ukrajina musí zmodernizovat svůj průmysl a bytový fond, aby využívala méně energie. Musí si zvyknout postupně na evropské ceny za plyn a měla by požadovat dlouhodobý kontrakt od Ruska. Tak by předem věděla, jak budou ceny plynu postupně stoupat, může podle toho jednat a realizovat plán snížení spotřeby energií.

Kompletní článek v angličtině ZDE

7. 1. 2009

ANALÝZA:

Problematika Blízkého a Středního východu je stále aktuální vzhledem k projevům násilí a tím i nejistoty obyvatel v dané oblasti v podstatě na základě dosud neřešeného problému. V posledních dekádách došlo však, tak jako ve světě vůbec, k podstatným změnám, které dávají konečně reálnou naději k definitivní stabilizaci. Přehlížím v této souvislosti, a myslím zcela oprávněně, nynější tendence některých médií evokující návrat k  nové „studené válce“. Tendence dnes, však nejenom nepodložené, ale i uměle vytvářené.

6. 1. 2009

Čtenářům Britských listů, kterým se také zvedá žaludek nad zpravodajstvím českých veřejnoprávních médií, inspirovaným českou vládou a kteří umějí anglicky, mohu doporučit, jako za časů sovětské okupace, BBC World Service. To je vyvážené a slušné zpravodajství.

Po celou dobu svátků jsem se setkával jenom s lidmi, kteří se předem styděli za to, jakou úlohu sehraje česká vláda při předsednictví Evropské unie. Už čtvrtý den v Novém roce česká vláda jejich obavy potvrdila, když její mluvčí, pan Potužník, řekl, že invazi Izraele do pásma Gazy "chápeme... jako obrannou, nikoli útočnou akci".

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Pročpak nás tak nenávidí? ptáme se. Prosím, neříkejme, že to nevíme   
8. 1. 2009 Prý jsem se zbláznil, ale naštěstí nic netrvá věčně.... Štěpán  Kotrba
8. 1. 2009 Izrael a konečné řešení Jiří  Jírovec
8. 1. 2009 Nejméně tři rakety zasáhly Izrael z Libanonu   
8. 1. 2009 MFD, iDnes: Mimořádně odporné zpravodajství   
8. 1. 2009 Al Jazeera: zdravotníci, snažící se sbírat mrtvé, pod palbou izraelských vojsk   
8. 1. 2009 Gaza: MVČK požaduje neprodlený přístup k raněným, protože izraelská armáda selhala při pomoci zraněným Palestincům   
7. 1. 2009 Izrael nabídl Gaze "humanitární koridor"   
7. 1. 2009 Jak jen uhasit ten propuknuvší žár? Miloš  Dokulil
7. 1. 2009 Pokud ne Evropská unie, tak kdo? Andrew  Stroehlein

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Pomoc sousedům   
8. 1. 2009 Rusko vůči Ukrajině přitvrdilo - chce pro Ukrajinu evropské ceny   
8. 1. 2009 Problémy s plynem   
7. 1. 2009 Ukrajina musí omezit plýtvání energií   
7. 1. 2009 Vláda musí pomoci snížit závislost na plynu   
7. 1. 2009 Plynová krize se zhoršuje   
7. 1. 2009 Kapitalistická revoluce   
7. 1. 2009 Plyn do Evropy nezastavilo Rusko, ale Juščenkova Ukrajina   
7. 1. 2009 Ukrajinský Naftogaz popřel, že by to byla Ukrajina, kdo zavřel plyn   
6. 1. 2009 Ďalší vývoj rusko -- ukrajinského plynového konfliktu   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig
17. 12. 2008 V Británii výrazně stoupla nezaměstnanost   
16. 12. 2008 Ruská vláda neví, co bude napřesrok s ekonomikou   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner
22. 12. 2008 České jednotky "by měly být vyslány i do Saúdské Arábie"   
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
21. 10. 2008 Učitelé a metodika výuky František  Hrdlička

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík