11. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 6. 2008

Generální ředitel největší světové energetické společnosti vydal dosud nejpochmurnější varování týkající se rychle rostoucí ceny ropy. Předpověděl, že v blízké budoucnosti cena ropy dosáhne "250 dolarů za barel".

Podle předpovědi Alexeje Millera, ředitele společnosti Gazprom, kterou vlastní Kreml, by to znamenalo, že by litr benzínu stál více než 60 Kč. To by vážně ochromilo ekonomiku. Jeho varování přichází jen několik dní poté, co ropa dosáhla dosud rekordní ceny 139.12 dolarů za barel.

Miller vysvětlil svůj deprimující odhad jen mlhavými odkazy na poptávku po ropě v třetím světě. Nicméně to vedlo k zintenzivnění už tak horečné atmosféry veřejného hněvu v evropských zemích, kde vysoké ceny ropy způsobují katastrofu téměř ve všech oblastech hospodářství.

Sloupek
Patti Smith

ať v punčochách nebo naboso
přepyšná či shrbená jak láska
jevištěm z proutků
hrobníkem nebo tanečnicí ve větru
tím samým větrem však páchnout prasaty
růží nebo pylem, co rozkašle
krutější a báječnější než všechno kolem

nepotřebovat zařízení
operačních sálů
uchráněná tělesných bolestí
poznat neomezenou lásku
a stát se svatou v jakékoli podobě

z knihy Básně a deníky 1970-1979,VOLVOX GLOBATOR, Praha 1996, přeložil Jan Čáp. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

11. 6. 2008

KD│ Podle pákistánského zdroje přišlo při útoku NATO v noci na středu o život nikoliv 11 lidí, jak uvedla například BBC, ale přinejmenším 27 -- z toho 20 vojáků (Jawan) a 7 paštunských vesničanů. Dalších 10 lidí utrpělo vážná zranění a celkem 40 vojáků je pohřešováno.

(Pozn. JČ: Rozhlas BBC uvedl ve středu v podvečer, že nešlo o útok NATO, ale čistě o letecký úder americké armády. Interviewoval také jakousi mluvčí americké armády v Pákistánu, která trvala na tom, že šlo o útok čistě proti nepřátelským bojovníkům. Dotazu reportéra, zda i nadále pokračuje spolupráce pákistánské a americké armády, se víceméně vyhnula tvrzením, že jistě budou vztahy brzo zase v normálu.)

Americké bojové letouny údajně bez varování narušily pákistánský vzdušný prostor a zaútočily na vesnici Gluno a pevnůstek Nadir Klay a Bahadur Klay v pohraniční správní oblasti Mohmand Agency, která je součástí federálně spravovaných kmenových území (FATA).

11. 6. 2008

BRITÁNIE:

Dva několikastránkové, přísně tajné dokumenty britské vlády, jeden o současné situaci v al Kajdě a druhý, obsahující mj. ostře kritické zhodnocení efektivity iráckých bezpečnostních jednotek, vynesl vysoký člen britské rozvědky, který pracuje na úřadu vlády, proti předpisům z vládních budov a zapomněl je na sedadle ve vlaku. Výtisky dokumentů, označené heslem "Přísně tajné" byly číslovány, takže jsou vystopovatelné ke konkrétní osobě. Společnosti BBC je odevzdal cestující, který ve vlaku náhodou seděl na sedadle naproti.

11. 6. 2008

Americký prezident Bush přiznal britskému deníku The Times, že jeho kovbojská rétorika způsobila, že svět přijal názor, že "Bush je člověk, který opravdu chce zaútočit na Irák". Zdůraznil, že svému nástupci chce zanechat dědictví mezinárodní diplomacie pro vyřešení problémů s Íránem.

V rozhovoru s deníkem Times Bush vyjádřil politování, že válka v Iráku vyvolala ostré konflikty a dodal, že mu vadí, že lidé Spojeným státům nerozumí. "Ze zpětného pohledu chci říct, že jsem měl používat jiného tónu, jiné rétoriky."

9. 6. 2008

David Green, postgraduální student na University of Glasgow, pracuje na výzkumném projektu nazvaném "Memories and Perceptions of Czechoslovakia's 1989 Revolution (Vzpomínky na československou revoluci r. 1989)". Dosud byly ve studiích československé revoluce r. 1989 interviewování výlučně "studentští hrdinové". David Green se zajímá o to, jakým způsobem vnímali revoluci v roce 1989 normální lidé, jimž je dnes něco mezi 50 a 60. Během letošního července by chtěl pro svou práci v České republice natočit s těmito svědky řadu rozhovorů.

Všechny rozhovory budou důvěrné. Studie bude vypracována v angličtině a žádná z osob, které výzkumníku poskytly své názory a informace, nebude v práci identifikována; údaje zůstanou zcela anonymní.

Britské listy apelují na naše čtenáře: pokud máte zájem s Davidem Greenem promluvit, prosím, napište mu na tuto adresu 0706442g@student.gla.ac.uk. Děkujeme.

11. 6. 2008

Obrovský dojem na mě udělal v pondělí ráno v rozhlase BBC Radio Four cestou do zaměstnání pořad známého novináře Andrewa Marra Start the Week. Zabýval se nejprve smrtí filozofů a smrtí filozofie, která nedokázala zbavit lidstvo strachu ze smrti, a tak selhala. Pak podstatou obchodu mezi Čínou a Evropou, kdy koncem osmnáctého století začala Čína - jako dnes - zahlcovat Evropu množstvím zboží, což vedlo k obchodní nerovnováze. Proto se rozhodla britská Východoindická společnost (East India Trading Company) začít dovážet do Číny opium, rozšířit tam drogovou závislost a ochromit čínské hospodářství. Tzv. "volné tržní hospodaření", základ evropského hospodářského zázraku, je tak založen na jednom z největším zločinů lidstva - East India Corporation prováděla snad největší projekt šíření omamných drog v historii. - A závěrem se diskutovalo o nové knize Johna Laughlanda "A History of Political Trials: From Charles I to Saddam Hussein (ISBN: 190616505X, ISBN-13: 9781906165055; Politické procesy: Od Karla I. k Saddámu Husajnovi)". Překlad této poslední části pětačtyřicetiminutového pořadu rozhlasu BBC Radio Four zde přinášíme. Vysílal se v pondělí 9. června v devět hodin ráno, a pak v repríze znovu ten den večer. Představte si, že by takovéto pořady pravidelně vysílal pražský Radiožurnál. Proč je to nepředstavitelné? :) │JČ

Andrew Marr: Johne Laughlande, vy jste napsal historii politických procesů. A hlavně je to historie mezinárodních pokusů pohnat tyrany k spravedlnosti. Avšak v knize začínáte procesem anglického krále Karla I., což, jak uvádíte, byl v historii první politický proces. Proč to tvrdíte?

John Laughland: V této knize jsem se pokusil poskytnout zázemí a vysvětlení, proč se v moderní době natolik rozšířily mezinárodní tribunály. Ukazuju historii trestních procesů s hlavami států. V té knize se zabývám výlučně kriminálními procesy s šéfy států. Jde o procesy s šéfy států za činy státu. Takže se nezabývám stíháním, které často bezpochyby vzniklo z politické motivace, ale které se týkalo soukromých trestných činů, například korupce. A proto je proces s anglickým králem Karlem I. první, protože to byl v historii první král, který byl postaven před soud za činy státu, za to, že stát vedl občanskou válku. A právě v tomto procesu už jsou obsaženy všechny kontroverze, které vidíme i v soudních procesech, které probíhají nyní.

Andrew Marr: Je nutno změnit jurisprudenci a zázemí a musíte soudní proces zfalšovat...

11. 6. 2008

Ukázka z knihy Anální vesmíry, která právě vychází v nakladatelství Malvern.

...Nejzáhadnější scénou Nového zákona je dle mého soudu ta se stádem prasat, které Ježíš přiměje skočit do moře (Mat. 8:29-34, Luk. 8:32-33). Ta scéna je tak tajemná, že je zřejmě symbolická. Můžeme ji samozřejmě vnímat jako čistě duchařskou historku, neboť Ježíš v ní vyvede ďábly ze šíleného muže, který běhával po okolí nahý. Pak ďábly "přesune" do stáda prasat, ta zešílí a naskáčou do moře z útesu.

Dietrich Bonhoeffer
11. 6. 2008

„Sotva je ale něco blaženějšího než pocit, že můžeme něco znamenat pro druhé lidi. Nezáleží přitom na množství, ale na intenzitě. (...) Na tom nemůže nic změnit ani moderní člověk hodnocený podle výkonu, ale ani nadlidé nebo šílenci, kteří nemají žádného ponětí o lidských vztazích,“ napsal vězněný a o několik měsíců později nacisty popravený Dietrich Bonhoeffer ve svém dopise ze 14. 8. 1944. Právě nadcházejícímu 63.výročí mučednické smrti tohoto velkého německého filosofa i evangelického teologa, je věnován níže uvedený článek. Tato práce stručně připomíná nejdůležitější peripetie života a díla D. Bonhoeffera jako významné osobnosti světového filosofického i teologického myšlení moderního světa. Usiluje o jistou (a záměrně nikoli ryze systematickou) analýzu ideového a hodnotového odkazu, aktuálních motivů, stejně jako klíčových mravních a intelektuálních momentů lidského a dějinného přínosu D. Bonhoeffera, přínosu, který evidentně nepřestal být naléhavý ani pro naši dnešní současnost.

11. 6. 2008

ŠOK│ Komora celkem 86 novinářům rozeslala chronologicky seřazenou korespondenci s ministrem zdravotnictví za poslední tři čtvrti roku se suchou poznámkou: "zasíláme Vám dopis prezidenta ČLK ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (soubor ministr 6.6.2008). Jde o reakci na jeho vystoupení na poradě předsedů a na následné usnesení této porady. Zároveň připojuji veškerou korespondenci mezi prezidentem ČLK a ministrem, v níž ČLK žádá opakovaně ministra o jednání nebo jej zve na akce pořádané ČLK." Vzhledem k tónu i strohosti ministrových reakcí je celkem zřejmé, proč má s lékaři ministr Julínek problémy, které nevykomunikuje ani jeho věrný Cikrt. Ministr na lékaře nemá čas ani náladu.

Abychom nekazili novinářskými (dez)interpretacemi či (zavádějícím) komentářem dojem z úrovně komunikace MZ a ČLK, zveřejňujeme - tak jak jsme dostali - celou korespondenci chronologicky jako faksimile. Laskavý čtenář si porovná články jednotlivých médií s fakty sám. A sám si utvoří názor.

6.6.2008 Komora Julínkovi DOC

další koresponence mezi ministrem a lékaři ZDE
11. 6. 2008

Na žádost Poslanecké sněmovny vláda předložila doplnění důvodové zprávy k zákonu o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody, o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů. V tomto doplnění je vyčíslen rozsah majetku, který má být součástí zákona a také způsob výpočtu hodnoty tohoto majetku.

Originál na webu PSP ZDEMIRROR

10. 6. 2008

Pokud jde o přání slovenských zdravotně postižených, aby lidské plody, u nichž bude zjištěný nějaký defekt, nebyly potraceny, zdá se mi, že nejde o projev náboženské blouznivosti. Jde o to, zda život tělesně/mentálně postiženého člověka nestojí za žití a zda o tom má právo rozhodnout jeho rodič nebo společnost.

11. 6. 2008

Jen běžná poplašná zpráva k cenám benzinu (o naftě nemluvě)

Kupodivu třeba ve Spojených státech ještě poměrně nedávno se cena benzinu za galon (zhruba 3,8 l) pohybovala na úrovni jen pár centů, takže se ani nevyplácelo moc zvažovat spotřebu pohonných hmot. Konečně ještě před pěti lety byla cena za barel ropy (159 litrů) pod úrovní 30 dolarů. A před zhruba 35 lety (roku 1972) celý barel ropy nominálně stál jen desetinu té částky, kterou bylo nutné vynaložit před pouhým 5 lety, tj. stál $3! Samozřejmě že samotná čísla klamou. Ve srovnatelných cenách k roku 2006 by to byl pětinásobek té částky; bylo by to již $15. Ovšem i tak by to stále bylo méně než polovina vynaložených prostředků za jednotku během 30 let. 35 let po roce 1972 se ta cena vyšplhala na srovnatelný desetinásobek!

11. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Změny ve školství by měly být vlastně pořád aktuálním tématem, a to hlavně, když o nich ve společnosti nikdo nemluví. Tento zdánlivý protiklad se dá vysvětlit tím, že školství je jeden z nejdůležitějších základů společnosti, které je vždycky možné dále zlepšovat, a to z různých hledisek. V Hamburku zkouší černozelený senát složený z poslanců CDU a zelených právě ten salát znovu zamíchat. V BL se diskutuje víc o kvalitě učitelů než o cílech školství. To mě přivedlo k napsání této poznámky

11. 6. 2008

Časově neomezená stávka zasáhla téměř celou zemi

V noci na pondělí vyhlásili španělští dopravci časově neomezenou stávku. Protestují tak proti vysoké cen paliv. Jen od začátku letošního roku stoupla cena pohonných hmot o více než 20 %.

10. 6. 2008

Český národ je neschopný se sjednotit

Po přečtení článku o protestech vůči cenám paliv ve Španělsku a Portugalsku jsem došel k názoru, že český národ je neschopný se sjednotit a vyjádřit se jasně k problému, píše jeden český dopravce, jehož jméno je redakci známo.

Protože pracuji v dopravě (v ČR), tak vím, že všichni lamentují nad cenami za přepravy, že se zdražuje nafta, poplatky, pokuty za zpožděné dojezdy o hodinu, kontroly, kurz koruny k euru, atd....

10. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Britských listech čteme o stavu českých škol a v Německu už absolventi základních škol jen málokdy najdou učednické místo. O životně důležité potřebě dobrého vzdělání bych se chtěl zamyslet v této poznámce.

Lidice
11. 6. 2008

Včera bylo 10.června. Na Britských listech probíhala velká diskuze o českém školství. Probírala se úroveň učitelů i studentů. Nikdo nenechal na našem školství nitku suchou. Však také proč, když naše školství řídí už 20 let diletanti a ignoranti, kteří se na všechno dívají prismatem peněz. A peníze nejsou - na školství už vůbec ne.

I já bych měl připomínku ke školství. Jak je možné, že u žádného z autorů nezůstala ani nejmenší vzpomínka na včerejší den. Vždyť je to památný den naší státnosti. Bylo to 10. června, kdy německá branná moc předvedla celému světu, co je to fašismus a nacismus. Z pofidérních důvodů se tehdy špičky okupačního režimu rozhodly dát českému národu lekci. V odvetě za atentát na Heydricha se rozhodly vymazat jednu obec v Čechách z mapy.

11. 6. 2008

Titulek "Slovenští zdravotně poškození chtěli restrikci potratů" je slušně řečeno zavádějící. Nešlo přeci o restrikci, ale odstranění "diskriminace". Tak to lze z článku pochopit, píše Ivan Devát.

10. 6. 2008

Národní bezpečnostní úřad bude vyšetřovat novináře kvůli úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy, v níž se bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice zmínil o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a obvinil některé konkrétní politiky včetně předsedy ČSSD Paroubka. Informovala o tom Česká televize.

Do Českého rozhlasu přinesl dokument redaktor Radiožurnálu Hrbáček, který je jinak znám nadstandardními kontakty do prostředí vojenské rozvědky. Kopie zprávy nebyla učiněna na místě, o kterém se domnívá NBÚ, který za únik potrestal pokutou předsedu klubu KDU-ČSL Severu. Kubiceho zpráva musela být oskenována nebo oxeroxována a pak oskenována - a to mimo místnost, ve které se sešel branně bezpečnostní výbor. V žádném případě nebyla ofotografována na místě z volně ležících listů na stole. Na stránce rozhlasu kdysi zveřejněné stránky Kubiceho zprávy to dokazují jasně. Nicméně zvláštní vyšetřovatel protikorupčního útvaru Policie Zahálka byl z případu odvolán státním zastupitelstvím, které se snažilo případ "zamést pod koberec".

10. 6. 2008

Se zájmem jsem sledoval poměrně rozsáhlou polemiku, kterou v Britských listech vyvolaly názory anglického bohemisty Roberta Pynsenta. Doplním ji jen citátem vztahujícím se k Pynsentovu výroku, že "Karel Čapek byl tichošlápkem (...) prostřednosti," upozorňuje šéfredaktor Tvaru Lubor Kasal::

"Sedí [Karel Čapek] za pecí, šafářuje obezřetně na svém výnosném literárním statku a vyhýbá se opatrně každému boji a každé ráně; tichošlápkaří v nejspanilejších a nejlíbivějších a také nejpohodlnějších myšlenkových bačkorách podšitých idylickou vatou. A nejen to: pěje nadšené hymny na tu veřejnou moc, která hájí »pořádek a klid« a přispívá tak k tomu, že se nějaká ta neberná nesnese příliš zaslouženě na jeho líbeznou vychytralou pštrosí hlavičku, která ví velmi dobře, kde je nejbližší písek, aby se mohla do něho schovat a nevidět, co má vidět a když má vidět."

Šalda, F. X. Karel Čapek "diskutuje". in Šaldův zápisník II., 1929--1930. str. 196
Československý spisovatel, Praha 1991

10. 6. 2008

Nedávné články Jana Čulíka, Jana Makovičky, Lukáše Zádrapy a Víta Bezdíčka mě znovu utvrdily v přesvědčení, že Roberta Pynsenta je možno milovat či nenávidět, ale není možno jej přejít s lhostejností.

10. 6. 2008

Lukáš Borovička argumentuje, že kritika "netradičních" úsudků londýnského profesora bohemistiky Roberta Pynsenta vyplývá z kulturního, civilizačního konfliktu mezi konvenčními, stereotypně uvažujícími Čechy a tvůrčím, originálním a hluboce fundovaným cizincem, jehož podnětné a nové závěry, založené na hlubokém studiu zkoumaných textů i dalšího materiálu jeho konvečně založení a nevzdělaní, v tradičních mýtech žijící čeští kolegové zlobně odmítají.

Situace je však poněkud složitější. Některé Pynsentovy úsudky energicky odmítá tu a tam i některý britský kolega. Takže kulturní rozdílností mezi ČR a Británií to asi nebude. Pokusím se věc vysvětlit. Dokonale chápu okouzlení pražských studentů, kteří se dostaví na Pynsentův londýnský seminář a zažijí tam něco, co v životě v České republice nezažili: totiž podrobný kritický rozbor jednotlivých literárních textů, větu po větě - to se skutečně na českých školách většinou nepraktikuje.

10. 6. 2008

Na stránkách BL se snad ještě nestalo, aby jeden autor hrozil jiným autorům ZDE (BL 16.5. 2008) a ZDE (BL 19.5. 2008), že si zaslouží pár facek. Nečetl jsem rovněž v BL polemiku vedenou (vědeckým pracovníkem!) s takovým osobním záštím a osobními útoky a s takovou zpupností, jak to dělá pan Bezdíček (BL 4.6. 2008). To je pro mne docela šokující pojetí demokracie. Poněvadž mě Vít Bezdíček přímo k odpovědi vyzývá, reaguji a doufám, že to z mé strany nebude považováno za "nestoudnou drzost".

10. 6. 2008
Překvapivá metafora je víc než zlatý prsten na ruce.
Jaroslav Seifert, Být básníkem

"Udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi bylo morálním políčkem Husákovu režimu," pravil zde v flamewarové polemice nějakých dvou britských univerzit kterýsi bohemista jména mně neznámého a snažil se tím dokázat pravdivost své teze. Prozradil tím nechtěně, jak pomíjivé jsou soudy hlupáků i ocenění mocných, byť s dvěma akademickými tituly před a jedním za jménem. A o co lépe je na tom básník, který byl sice věnčen režimními státními cenami v letech 1936, 1955, 1967 a 1968, který byl ovšem několika generacemi obyčejných lidí milován nikoliv proto, že podepsal Prohlášení Charty 77 (na to všichni kašlali vždycky), ale proto, že do veršů vtělil život a pocity svých vrstevníků. Že lidem mluvil z duše. Že formuloval jazykem poezie to, co jiní nedovedli vypovědět ani jako prózu. Kašlu vám na fangle i odsudky, vážení teoretici, žvanilové a nafoukanci. Pro mě je Seifert básníkem dodnes. Básníkem doby, která už nikdy nebude a nic než vzpomínky na mládí po ní zanedlouho ani nezbude. Kašlu vám na fangle i odsudky, páni profesoři. Pro mě je Seifert básníkem a básníkem i bude. I když vy se ve vašich vzájemných sporech k smrti ubijete. Dutost a nadutost jdou totiž ruku v ruce. A básník, básník se směje.

Noc, majitelka tmy,
vylévá z nebe kvapem červánky
jako krvavou vodu,
ve které probodnut byl Marat
dýkou krásné plavovlásky,
a počíná od lidí odtrhávat
jejich vlastní stíny,
jako krejčí odtrhává rukávy,
když zkouší sako.

Všechno tu na světě již bylo,
nic není nového,
ale běda milencům,
kteří nedovedou v každém polibku
objevit nový květ.

Jaroslav Seifert, úryvek z básně Morový sloup, Dílo Jaroslava Seiferta, sv. 11

10. 6. 2008

S hodnocením Jana Čulíka do jisté míry souhlasím, domnívám se ale, že je třeba zvážit příčinu a následek. Dobří učitelé totiž již z velké části ze škol vypráskáni byli.

Znám několik ředitelů základních a středních škol, kteří by se velmi rádi zbavili nekvalitních učitelů, situace je ale natolik zoufalá, že za ně nemají žádnou náhradu.

10. 6. 2008

Podle mého názoru to základní, co by měly školy dát žákům a studentům, je otevřenost, flexbilita, vnímavost k souvislostem a kontextům, umění budovat si názor a názor měnit, nebát se myslet a nevěřit v to, že věci jsou "těžké" a že jim mohou rozumět jenom autority - zároveň ale respekt vůči úsilí a vynikání svých vrstevníků (pokud jde o respekt a náklonnost k silným, otevřeným, inteligentním a citlivým osobnostem, což by měl být každý učitel, tu mají děti a mladí lidé téměř vrozenou a tíhnou tímto směrem sami).

Školy by lidi měly učit myslet, tj. učit je přistupovat k tomuto našemu světu jako k něčemu, co není v žádném případě fádní, vyřízené a kde se už není čemu divit, nýbrž naopak jako k něčemu, kde mohou rozvíjet své schopnosti, svůj zájem, kde mohou žasnout, milovat, tvořit a žít smysluplný, autentický život (učitelé ale zpravidla v nic takového nevěří a jejich existence se zakládá na frustraci, která závidí materiální požitky těm druhým, lépe placeným lidem). "Znalost" lze získat vždy za pochodu, pokud jste otevřená mysl, máte kuráž, chuť do života a radost z nového. Znalosti pro znalosti, princip našeho školství, je však vražda intelektu a tvůrčího ducha.

10. 6. 2008

Navazuji na reakci Pavla Drse, píše Pavel Hložek. Skutečnost s kvalitou učitelů v našich školách je opravdu alarmující a páně Drsův názor k řešení jde skutečně k meritu věci.

Jako příklad můžu uvést vlastní "kruh" Masarykovy Univerzity v Brně, kde jsme na Přírodovědecké fakultě studovali matematiku a geografii v polovině 90 let minulého století. Studium nás dokončilo 18 ( 9 děvčat a 9 mladých mužů) v současné době už učí pouze 6 žen (a z toho jsou ještě 3 na mateřské dovolené a není jisté, že se k výuce vrátí) a z mužů pouze 3.

Zbylí pánové mají rozličná povolání od unijního úředníka v Bruselu, přes manažery ve velkých firmách až po majitele vlastních firem.

Já osobně zkoušel velmi krátký čas učit, ale za plat výrazně nižší než je průměrná mzda si rodinné zázemí příliš nevybudujete a proto jsem byl nucen, stejně jako ostatní spolužáci, opustit povolání učitele a to jen díky ekonomickým "poměrům".

Přestože by mne tohle povolání (v našich podmínkách však spíše poslání) naplňovalo i nyní, je těžké opustit 3 x více honorované místo a vrátit se zpět...možná až se bude blížit důchodový věk.

Osobně se tedy vůbec nedivím, že ve školách nyní působí pouze absolventi a lidé v důchodovém věku.

10. 6. 2008

VELKÁ BRITÁNIE

Anglické ministerstvo školství oznámilo, že až 270 škol v Anglii bude během následujících tří let uzavřeno a budou nahrazeny "akademiemi" a novou generací "trustových škol". Ministerstvo také přijme razantní kroky na odstranění nekompetentních učitelů a zahájí hloubkové hodnocení kvality vyučování v každé střední škole. Ministerstvo zahajuje program, jehož cílem je donutit 638 středních škol, o nichž se ví, že jsou nekvalitní, aby výrazně zlepšily svou úroveň. Očekává se, že nejméně 200 škol nebude schopno svou úroveň zlepšit a ty budou zrušeny. V Británii je asi 3100 středních škol.

Ministři definují selhávající školu jako takovou, v níž získá méně než 30 procent žáků aspoň nějakou maturitní kvalifikaci. Program má být realizován do roku 2011.

Guardian, Schools news: I will close up to 270 failing schools to improve standards, says minister ZDE

10. 6. 2008

Téměř pravidelně a opakovaně se objevují v různých našich městech kauzy a aféry spojené s prodejem nájemních bytů, ať obecních nebo podnikových. Vždy jde o záležitost závažnou, protože se dotýká jednoho ze základních lidských práv, práva na bydlení. Mnoho nájemců bytů se pak v současné době dokonce dožaduje, aby jim jejich byty byly prodány, protože se obávají, že by o ně mohli přijít. Nejde o neodůvodněné obavy, přestože nájem bytu je chráněn občanským zákoníkem. Zkušenosti lidí jsou však jiné.

10. 6. 2008

Kolem reformy zdravotnictví se uvádí mnoho argumentů, z nichž řada je určena pouze na matení veřejnosti a odvedení pozornosti od podstatných informací. Rád bych v tomto článku poukázal na důležitý fakt, že kroky vládní reformy jdou ve svých důsledcích proti principům solidarity ve zdravotnictví.

Shrňme stručně základní údaje o financování zdravotnictví a pokusme se o analýzu vládních reformních kroků. Při psaní článku mne v příslušných souvislostech napadla řada všetečných otázek. Uvádím je jako intermezza. Závěr nechť si ale každý učiní sám.

10. 6. 2008

Za minulého režimu koloval vtip o nové společenské smlouvě: oni se tváří, že nás platí -- a my se tváříme, že pracujeme. Tento druh společenské smlouvy nadále panuje ve společenských vědách. Navíc by jej bylo možné rozšířit: učitelé se tváří, že učí, a studenti se tváří, že studují. Není divu, že za těchto okolností přistupuje značná část studentů ke vzdělávacímu procesu jako k sérii umělých překážek postavených mezi ně a kýžený diplom, který má pro pozdější uplatnění na pracovním trhu pořád ještě jistou váhu.

10. 6. 2008

Ve své práci v posledních letech jsem se setkával většinou se studenty a absolventy ekonomických směrů vysokých škol. Překvapilo mě např. to, že mnozí byli velmi nesmělí a nerozhodní třeba při získávání údajů, nutných pro zpracování diplomové práce. Vysvětloval jsem si to tím, že ekonomické (zejména makroekonomické) nauky dnes do značné míry ovládla tzv. pravicová ideologie a domníval jsem se, že absolventi technických oborů budou daleko lépe připraveni pro praxi. Dobře si vzpomínám, že my, kteří jsme končili technické VŠ před více než čtyřiceti lety, jsme byli daleko více sebevědomí a po nástupu do zaměstnání jsme byli často přesvědčeni, že naše odborná kvalifikace je národními podniky využívána zcela nedostatečně. Bohužel se objevily závažné informace, které můj optimismus ohledně dnešních absolventů technických směrů VŠ značně ochladily.

10. 6. 2008
Polemika s Ladislavem Žákem, o matematice a systému vzdělávání vůbec

Ladislav Žák se pokusil načrtnout obecnou chybu současné školní výchovy a de facto celého systému, při tom ale sám několikrát poněkud pošlapal to, o čem psal a trochu se odklonil od tématu. Zpět tedy za opravou a poznámkami o matematice... Jen na úvod. Jako doktorand na ČZU jsem měl tu čest několik let se podílet na výuce mladých studentů ČZU a také sledovat kvalitativní vývoj vysokoškolského studentstva. Jen pro upřesnění, doktorskou zkoušku jsem složil v minulém roce

Mimo to dlouhodobě vyučuji jako externista na Vyšší odborné škole Václava Hollara (3D počítačovou grafiku), což je vyšší škola na stejné půdě a obecně stejného zaměření (a také stejných studentů) jako Střední uměleckoprůmyslová škola Václava Hollara.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2008 Dobří učitelé již byli ze škol vypráskani - už dávno, kroky předchozích vlád Pavel  Drs
10. 6. 2008 Otevřenost Boris  Cvek
10. 6. 2008 Vláda zlikviduje až 270 špatných škol   
10. 6. 2008 Učitelé jsou špatní, protože jsou chudí II   
10. 6. 2008 Dobří učitelé byli vypráskáni už dávno   
10. 6. 2008 Učitele s menším nárokem na výšku platu Bohumír  Tichánek
10. 6. 2008 Úroveň absolventů vysokých škol Václav  Špíka
10. 6. 2008 Ne všichni učitelé angličtiny jsou hrozní   
10. 6. 2008 Neomezený počet géniů a konstantní počet hus Štěpán  Kotrba
10. 6. 2008 Neznalost Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 První kroky ruského prezidenta Medvědova v zahraniční politice   
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zelení RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   
28. 4. 2008 Senát si není jist Lisabonskou smlouvou a jejím souladem s Ústavou ČR Jan  Zeman
28. 4. 2008 Žádost o posouzení souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR   
24. 4. 2008 Bobošíková kritizuje Evropskou unii Jana  Bobošíková
14. 4. 2008 Zmluva a mluva Michal  Polák