29. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2008

Ačkoliv s formou protestu proti umístění radarového zařízení v Čechách a nelegitimnímu jednání naší vlády, jak ji pojali pánové Tamáš a Bednář moc nesouzním, jsem dalek jakéhokoliv odsouzení obou pánů, spíš naopak. Chápu některé nesouhlasné komentáře na stránkách mainstreamu i jinde, avšak některé příspěvky matadorů české mediální scény jsou přinejmenším na hranici slušnosti, nemluvě o jejich žalostném a cynickém zpracování. Na druhé straně si ale díky těmto článkům uvědomuji, jakou provádějí medvědí službu. Pánové Rejžek a Zvěřina jim vévodí. ZDE ZDE

Jan Rejžek ve svém výkřiku "O hladovce" používá slovníku a argumentů, za které by se nemusela stydět ani nacistická hlásná trouba Völkischer Beobachter : "Militantní pacifista Jan Tamáš a jeho soudruh Bednář drží hladovku ...devátý den ani pirohu nepojedli, vodky se nenapili, okurčičky nezakousli...Bezostyšně vydírají...Aféra Čunek jim nevadí, radar ano...Pokud si nezachovají špetku soudnosti a svou trapárnu neukončí, zemřou někdy na přelomu června a července...Pohřeb se může uskutečnit nejlépe mezi státními svátky...Rakve nechť jsou vypraveny z Národního divadla a smuteční vůz s jejich vychrtlými těly na lafetě za zvuků Pochodu padlých revolucionářů vydá se na okružní jízdu kolem kubánské a ruské ambasády..."

29. 5. 2008

Ve vypjaté předvolební atmosféře roku 2006 se v Olomouci konalo setkání Emanuela Mandlera a tří jeho soudruhů s (nejen) akademickou veřejností. Šlo -- po pravdě řečeno -- o předvolební agitaci proti ČSSD. Volte jakoukoli jinou stranu, bylo řečeno, jen ne ČSSD. Pokud vyhraje ČSSD, budeme zde mít rudou totalitu. Jeden z přítomných studentů nesnesl tuto alogickou agitaci a označil ji za pitomou. Argumentoval asi takto: "ODS má většinu v senátu, má funkci prezidenta a má v rukou většinu hejtmanství v zemi. Není to spíš tak, že pokud v těchto volbách vyhraje ODS, že tu budeme mít modrou totalitu?"

29. 5. 2008

Odolnost úředníčka Richtera, přítele "objektivních kritérií" v rozdělování dotací původně určených kulturním projektům, posléze přidělených na podporu tržního kýče, je nepřekonatelná. Zdá se, že se ho absolutně nedotýká ani racionální argumentace, ani otevřené veřejné opovržení, zdá se, že se ho nemůže dotknout nic. "Já jsem politik", odvětil v rozhovoru pro ČT, když se ho moderátorka zeptala, zda se ho nedotýká klip zveřejněný na You Tube, v němž je srovnáván s Miloušem Jakešem. Tím je řečeno vše. Vykládám si to tak, že jakkoliv zdrcující kritika po pěstěné tváři úředníčka Richtera sklouzne jako rozehřáté máslo, nehledě na mastné skvrny, které zanechá. Možná je to proto, že metrosexuálovi, coby prázdné existenciální schránce, je možné ublížit jedině tehdy, pokud se dotknete jeho vzhledu. A to se ještě "radnímu pro kultůru" nepřihodilo.

< Jako metrosexuál působí poněkud nepatřičně i jeden slavný německý fotbalista, jak si povšiml jeden fanouškovský web . Co teprve podobný reprezentant kýče plenící kulturně náročenější oblasti společenského života.

29. 5. 2008

Politické angažmá a možné důvody mediálního vydírání ústavních soudců, kteří rozhodovali o poplatcích zaslal redakci čtenář, který se představil jen jako "Bob". Politické angažmá JUDr. Dagmar Lastovecké a zavázanost JUDr. Vlasty Formánkové pro ODS, politické angažmá JUDr. Miloslava Výborného a JUDr. Ivany Janů ve prospěch KDU-ČSL jsou známé.

Poznámka ŠOK: Ale i na druhé straně ústavní barikády nejsou lidé, kteří by nebyli svázáni s politikou a její vyhraněným viděním světa. JUDr. Pavel Rychetský se napoříklad angažoval v ČSSD... Existuje vůbec někdo, kdo v současném soudnictví, v celém resortu spravedlnsoti "nemá politický názor", ať už jakýkoliv? Mladí soudci, odchovaní liberálními pravidly, která se vyučovala na Právnické fakultě po "sametu", či starší generace soudců, kteří jsou svázáni s ultrakonzervativními hodnotami "starého režimu" až právním formalismem "alibismu" překabátěných - to vše je determinující pro rozhodování soudů za situace, kdy nadřízené soudy rezignovaly na sjednocující roli. Soudce první instance ať rozhodne jakkoliv ve "zločinech bílých límečků", může si být jist, že se jeho rozsudek dostane k odvolacímu senátu. A ten může rozhodnout jakkoliv. Je vůbec dnes možné "nemít názor" a rozhodovat pouze "podle zákona"? Soudci v těchto vypjatých chvílích odhalují limity psaných zákonů i abstraktní ústavnosti. Dle zdravého rozumu je "zdravotní péče zdarma" zdarma. Pomůže zdravý rozum ústavnosti? "Každý má právo se mýlit, jenom blbec ve svém omylu setrvává." To řekl kdysi předseda české vlády Miloš Zeman.

29. 5. 2008

Z rozhodnutí britské vlády budou anglické nemocnice od nynějška systematicky zveřejňovat statistiky úmrtnosti pacientů, kteří se podrobili závažným operacím.

Ze zveřejněných výsledků budou zjevné alarmující rozdíly v úmrtnosti při běžných operacích, prováděných v anglických nemocnicích, včetně výměny kyčlí a kolem a operací jícnu a abdominální aorty.

Bude to poprvé na světě, kdy vláda systematicky vystaví veřejnosti rozdíly v práci různých nemocničních týmů a dá pacientům možnost vybrat si operaci v té nemocnici, kde je jejich život minimálně ohrožen.

29. 5. 2008

V rozporu s reklamami, které eBanka zveřejňuje, poplatky účtuje. I za takové nesmysly, jako je "nadměrný" hotovostní výběr. "Já jsem si ze svého účtu vybral mých 505 tisíc v hotovosti a nahlásil jsem to včas dopředu. A oni mi sebrali mých 757 Kč za takzvaný "nadměrný výběr"," konstatuje čtenář Josef Hejnák. A své zjištění dokládá výpisem ze svého účtu.

29. 5. 2008

"Zatímco Tamáš a Bednář pod lékařskou kontrolou hladoví a aktivisté Greenpeace si užívají prázdninový kemp na vrcholcích smrků v Brdech, kam se pořádají nedělní adrenalinové výlety rodin i s dětmi, Američané podepisují kontrakty na modernizaci budoucího radaru, dřevařské firmy už týden pilně odlesňují vrcholek kóty 718, pily a nákladní auta rachotí lesními tišinami a česká vláda národní zrady podepsala hlavní dohodu o americkém radaru," napsal Štěpán Kotrba před týdnem v BL. Přečetl jsem si to v Severních Čechách a nevěřil jsem tomu. Představa, že kolegové se válejí na sluníčku, zatímco kolem nich harvestory kácejí stromy, mi přišla absurdní.

29. 5. 2008

Strategické protiraketové systémy hrozí ukončením relativní mezinárodní stability jaderné epochy

Podobně jako v jiných oblastech, také ve vojenství se již oslavování technologického rozvoje blíží neofilii -- soustavné fascinaci vším novým. Automaticky se předpokládá, že čerstvější, technicky sofistikovanější a mnohem, mnohem dražší zbraň je vždy lepší než její předchůdkyně. Tento předpoklad však platí -- či dokonce snad platil -- pouze v rámci určitých parametrů, které samy o sobě také podléhají změnám. Rovnice "nová výzva=nová technologie", která se nám podvědomě vnucuje na základě staletých kulturních návyků, může být občas dočista zcestná. To se týká zejména ambiciózního projektu vrstvené protiraketové obrany, který místo toho, aby čelil silně přeceňované hrozbě raketového útoku "darebáckých států", hrozí zničit dosavadní rovnováhu strachu a odbourat psychické zábrany, které zajišťovaly ozbrojený mír po roce 1945.

29. 5. 2008

Konvenční verze událostí, která zřejmě vejde do dějin, praví, že by k irácké válce nikdy nedošlo, kdyby po útocích z 11. září 2001 nevyužila příležitosti hrstka amerických neokonzervativců a přivedla americký národ do války, k níž by nikdy nedošlo, kdyby tato skupinka ideologů neovládla americkou zahraniční politiku, píše Robert Kagan v časopise World Affairs.

29. 5. 2008

Pohled po sedmi letech:

Je Usáma bin Laden vzbouřencem proti vládnoucí třídě v Saúdské Arábii, anebo naopak jejím vzorným členem? To je otázka, která vyvstává nad knihou The Bin Ladens (Bin Ladinovi) od amerického novináře Steva Colla, nositele Pullitzerovy ceny, píše deník New York Times.

29. 5. 2008

Jedním ze standardních zaklínadel předáků ODS je tvrzení, že soukromník je mnohem lepší hospodář než stát. O tom, jak silná je to pravda, se můžeme přesvědčit z probíhající hypotéční krize v USA, kde manažeři soukromých finančních institucí destabilizovali svou nenažraností světové finanční trhy a došlo k nalomení několika bank, které musel sanovat právě stát, proti němuž jsou neoliberálové tak zaměřeni.

Poté, co nám vláda snížila životní úroveň zavedením vyšší DPH na potraviny, regulačními poplatky odregulovala především ty, kteří lékařskou péči potřebují nejvíc, daňovou "reformou" ochudila příjmově slabé a střední vrstvy a přilepšila majetným, hodlá jako svůj nejnovější hit privatizovat zdravotní pojišťovny. Ve hře je pouhých 200 miliard.

29. 5. 2008

Postavit se proti cynismu lobbistů současného kapitálu vyžaduje víc odvahy než nosit triko s nápisem FUCK COMMUNISM.

Co dělat?

Čím déle jsem procházel pavilóny poslední kasselské document a prohlížel si její exponáty, tím to bylo zřejmější: většina vystavovaných prací je sociálně angažovaná. Mnozí umělci se pouštějí do veřejných témat a nebojí se zobrazit je v politické perspektivě. Lokální věc, událost nebo děj osvětlí tak, aby vyniklo jejich zapojení do globálních souvislostí dnešního světa. Jaký kontrast, napadá mi, proti jazyku, jímž promlouvá většina soudobého výtvarného umění u nás. Německo i Česko jsou středoevropské země a z Kasselu to není do Prahy tak daleko. Ale ta diskrepance mezi oběma výtvarnými diskurzy budí dojem, jako by každá z těch zemí ležela na jiném kulturním světadílu anebo žila v jiné kulturní epoše.

Český občan -- a s ním i český umělec -- se nechal předchozím režimem vyhnat z veřejného prostoru a doposud ho plnohodnotně neobydlel: místo aby veřejnou sféru naplnil občanským sebevědomím a zdravou angažovaností, přenechává ji na pospas tržním silám. Ještě víc než Němci potřebujeme umělce, kteří hájí veřejné zájmy a veřejný prostor proti nemilosrdnému tlaku těch, komu jde pouze o soukromý zájem a osobní zisk.

28. 5. 2008

Nikoliv však USA, Rusko a Čína

Více než 100 zemí světa schválilo dohodu o smlouvě, která zakáže současný design kazetových bomb. Po desetidenních rozhovorech se diplomaté, kteří se sešli v Dublinu, rozhodli podpořit mezinárodní zákaz těchto kontroverzních zbraní.

Avšak hlavní výrobci těchto zbraní, které jich mají velké zásoby, Spojené státy, Rusko a Čína, dohodu o zákazu kazetových bomb odmítli.

Britský premiér Gordon Brown dohodu charakterizoval jako "významný krok kupředu, který učiní svět bezpečnějším místem". Ještě před uzavřením této dohody Brown oznámil, že Británie přestane kazetové bomby používat.

29. 5. 2008

KD -- V úterý 27. května představitel šíitů Muktada Sadr vyzval iráckou veřejnost, aby po páteční modlitbě zahájila pokojný protest proti jednáním vlády s Američany. Předmětem vyjednávání je právě přítomnost amerických vojsk v zemi po roce 2008. Po 31. prosinci totiž vyprší mandát OSN (plyne z Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1511 - KD), který v současnosti autorizuje pobyt amerických ozbrojených sil v zemi. Připravovaná smlouva je Iráčany vnímána jako ztráta národní suverenity; na druhé straně ji odmítají také američtí Demokraté, kteří se obávají, že jim právě dojednávané závazky zabrání irácký konflikt ukončit jednáním a jednotky v co nejkratší době úplně stáhnout.

29. 5. 2008

Čtenář Jiří Jícha si stěžuje, že poslal své dceři, studující v Británii, 50 000 Kč, a Komerční banka mu za ten převod účtovala poplatek 1533,70. Stěžoval si a bankovní úřednice mu odpověděly, že za transakci v euro by byl poplate jen 150 Kč. Potíž je, že Británie není v eurozóně. :)

Bankovní úřednice panu Jíchovi bohužel neprozradily důležitou informaci: Daleko nejvýhodnější převod finančních prostředků do zahraničí provedete jednoduše - prostě že si v zahraničí peníze vyberete z bankomatu prostřednictvím své debetní karty, vydané na českou banku. To je, zdá se, v současnosti nejekonomičtější způsob jak dostat v zahraničí peníze z ČR. V Británii je ovšem v bankomatu denní limit na výběr cca 10 000 Kč a české banky nebudou váhat vám za výběr ze zahraničního bankomatu také napálit vysoký poplatek - 1500 Kč to však nebude. (Obráceně to funguje bezchybně - používám v českých bankomatech debetní kartu britské banky Nationwide a ta neúčtuje za výběr hotovosti v zahraničí poplatek vůbec žádný - nic si v tom případě neukradne ani bankomat české banky.)

Poznamenává Ondřej Palkovský: Nechci dělat reklamu, ale existuje třeba server www.paypay.com, který za nízký poplatek (0.5 eura) umožňuje převést peníze do zahraničí. Trochu si to kompenzují na kurzu eura, nicméně pro menší transakce (řádově do několika desítek tisíc) to vyjde výrazně levněji než bankovní převod.

K tomu Jan Čulík: Výraznou konkurencí nepružným českým bankám se v tomto smyslu skutečně stávají mezinárodní peněžní internetové servery. Jiný užitečný je www.moneybookers.com, případně www.paypal.com. Potíž jen je ta, že podle v současné době platné mezinárodní legislativy proti propírání špinavých peněz vám tyto servery nedovolí peníze poslat, dokud nebude stoprocentně ověřena totožnost odesílatele i příjemce. To může trvat určitou dobu.

29. 5. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Některým lidem se asi bude zdát dost podivné, když někdo dává evropským politikům jako dobrý příklad rakouskou a švédskou ekonomickou politiku a varuje Spojené státy před americkým systémem. Když to udělá ale Paul Krugman, lidé by si měli uvědomit, že je to profesor ekonomie na princetonské univerzitě, autor, který často píše do New York Times a několikerý kandidát na Nobelovu cenu.

29. 5. 2008

Topolánkova vláda na nedávném výjezdním zasedání v Teplicích schválila smlouvy o uznání kosovského pseudostátu ( či spíše " Protektorátu" Evropské unie v Kosovu) a o umístění amerického radaru v Brdech. Zelení ministři " strany nového politického stylu" a většina ministrů za ODS se přitom v případě Kosova zachovala jako zloději. Navíc jako zloději bez špetky odvahy, kteří jdou vykrást dům jen v případě, pokud vědí, že alarm je momentálně vypnutý. Celá situace tak na mne alespoň působí, neboť nevěřím ani na náhody v politice, ani na Schwarzenbergovo čestné slovo, prověřené kauzou Čunek, píše Ctirad Sviták.

29. 5. 2008

Udivuje mne míra nekorektnosti Borise Cveka, který si dovolí veřejně tvrdit, že "proti radaru NATO v ČR mají něco pouze komunisté". Radar NATO, o kterém mluví, je pořád ještě výhradně americkým radarem s výhradně americkým vedením. Rozmělňovat odpor proti němu spekulacemi o tom, co by si lidé mysleli, pokud by tomu tak nebylo, je čirá manipulace. Boris Cvek by si neměl plést Britské listy s pivnicí či vinárnou, kde se podobné finty spíše tolerují. Faktem je, že proti americkému radaru v ČR má zásadní výhrady něco kolem dvou třetin populace a že žádný jiný radar není ve hře. Pedagog, který pracuje s fakty takovým způsobem jako on, riskuje, že mu studenti nebudou věřit ani to, čemu možná rozumí.

28. 5. 2008

Myslím, že je dobré zdůraznit skutečnost, že rozhodnutí Ústavního soudu nebylo jednomyslné, ale naopak velmi těsné, a dále, že řada soudců vydala svá vlastní velmi obsáhlá nesouhlasná stanoviska k nálezu ZDE. Zejména lze poukázat na argumentačně vysoce kvalitní stanoviska předsedy soudu Rychetského a soudce Jana Musila.

Obávám se, že v médiích bude fakt, že de facto polovina soudců byla ,,pro zrušení" poplatků, systematicky potlačován a jejich argumentům nebude poskytnut náležitý prostor, míní Miroslav Kočí..

29. 5. 2008
tisková zpráva České televize

Tradičně úspěšný nedělní pořad Otázky Václava Moravce na ČT1 vyhledávají pravidelně diváci v prodloužené verzi také na zpravodajském programu ČT24. Jeho nejsledovanější vydání proběhlo právě tuto neděli 25. května od 12.00 hodin. Veřejnou diskusi občanů se zástupci rozhodujících politických sil země na téma protiraketová obrana a eventuální umístění amerického radaru v Brdech na ČT24 sledovalo 93 000 dospělých diváků s možností příjmu tohoto digitálního kanálu, tj. 2,5 % při podílu 12,27 %.

Vysoká sledovanost Otázek Václava Moravce na ČT24 byla zejména díky zájmu o druhou část speciálního vysílání ze Společenského domu obce Borovno od 13 hodin. Tu vyhledalo rekordních 145 000 dospělých s možností příjmu programu ČT24, tj. 3,8 % při podílu 19,11 %, což v absolutních číslech znamenalo největší počet diváků v historii (u pořadů se stopáží delší než 10 minut).

28. 5. 2008

Obrátil jsem se ve věci možného vytunelování konta běžného bankovního zákazníka bankovními poplatky na Finančního arbitra České republiky. Potvrdil, že skutečně existuje problém, finanční arbitr ČR však v této věci nemá žádné pravomoci:

28. 5. 2008

z kongresu ODS - upozornění zaslala čtenářka Mirka Lukšíková

Pro přístup k této videosekvenci potřebujete flash; pokud ho nemáte, klikněte sem: YouTube ZDE

28. 5. 2008

ROSÍ ZNOVU VE ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÉ TELEVIZE

Chtěl bych vyjádřit hlubokou úctu Janu Bednářovi a Janu Tamášovi. Dne 27. května jsem se zúčastnil jejich tiskové konference v Bělehradské ulici. Na kraji jak oukropeček seděl též Luboš Rosí z domácí redakce České televize, známý to redaktor reportáže o demonstraci iniciativy Ne základnám "Nejsme neviditelní" před ČT na Kavčích Horách.

Přímo v sále se nezeptal na nic, zato však vehementně využil příležitost vyzpovídat oba hladovkáře přímo na kameru.

Obdivoval jsem je oba, jak po 14 dnech držení hladovky naprosto přesně a s trpělivostí odpovídají na již nejednou zodpovězené otázky, jak své odpovědi precizují a dále rozvíjejí. To, co dotyčný redaktor zpracoval ve své kvazireportáži ve večerních zprávách (bylo uvedeno někde na konci před fotbalem), bylo zas jen další ukázkou manipulace ze strany "veřejnoprávní" televize. Zcela v duchu absurdity zvoleného titulku.

28. 5. 2008

V nejmenovaném městě, v nejmenované ulici, se nachází nejmenovaný obchůdek nejmenovaného majitele. Neuvádím bližší podrobnosti, abych se nedotkl cti účastníků příběhu. Všichni, jichž se příběh týká, znají uvedené skutečnosti, znají se navzájem a vědí, jak se věci mají. Pokud si tento článek přečtou a zastydí se, což neočekávám, budou se stydět jen sami před sebou a uzoučkým okruhem zasvěcených, takže jejich pověst neutrpí újmu. Obchůdek je zajímavý tím, že se líbil lupičům. V uplynulém desetiletí byl třikrát přepaden. Šňůru přepadení přeřízl majitel, který při třetím pokusu útočníky zastřelil. Podle biologických stop neměli s předchozími útoky nic společného, takže jejich pachatelé zůstávají nadále neznámí.

28. 5. 2008

Camilo Guevara, 46, je nejstarší z pěti dětí Che Guevary. Je dítětem Guevarovy druhé manželky, Aleidy Marchové, s níž se Che oženil roku 1959. Camilo je aktivní v kubánské politice od doby, kdy ukončil své vzdělání. Během let mu režim Fidela Castra poskytl různá významná postavení a využíval tak mytického obrazu jeho otce. Donedávna byl Camilo kubánským ministrem rybolovu, což je podivné ministerstvo v zemi, jejíž kultura považuje ryby za podřadnou potravu, vhodnou jen pro kočky. Camilo Guevara přicestoval do Vídně na výstavu fotografií svého slavného otce.

V neděli obdržel portorikánský herec Benicio Del Toro v Cannes cenu za nejlepší hereckou roli v čtyřhodinovém filmu "Che" Stephena Soderbergha, takže se o Che Guevarovi bude zase chvíli mluvit. S Camilo Guevarou hovořil ve Vídni Fabiano Golgo.

Camilo Guevara stojí na této fotografii úplně vlevo, vedle argentinského politika guvernéra Jorgeho Obeida, dále je na obrázku dcera Che Guevary Aleida Guevara a generál Harry Pombo Villegas, který po boku Che Guevary bojoval v Bolivii. Foto Pag Doze

28. 5. 2008

Camilo Guevara, 46, is the eldest of Che's five children. He was born from his second wife, Aleida March, whom he married in 1959. Camilo has been active in Cuban politics since he graduated from school. Fidel Castro's regime gave him various important positions along the years, taking advantage of the mythical image of his father.Until recently, Camilo was Cuba's Minister of Fishing, a curious ministry in a country whose culture considers eating fish a thing for cats (oddly enough for an island...) He came to Vienna for an exhibit of photographs of his famous father.

Vienna's WestLicht photo gallery opened an exhibit about Che Guevara. Images from the revolutionary years taken by Cuban photographers are displayed alongside originals of Alberto Korda's well known cult portrait, which has been used as a symbol of rebelliousness by youth all over the world. Che's son, Camilo Guevara, came to Vienna for the exhibit and talked to Britské listy about his father's legacy and the situation in Cuba. However, he abandoned the interview, angry about not being able to control the questions asked.

28. 5. 2008

DOKUMENT

Výzva odborů v DP hl. m. Prahy, a.s. - květen 2008

Co nás vede k této výzvě - 110 let budování Dopravního podniku v Praze a 1 rok rozebírání.

Zarážející na této firmě je, proč někteří jednatelé BNV Consulting jsou zaměstnaní v DP na postech jako je ředitel transformačního procesu a současně jsou vlastníci nebo jednatelé této agentury? Lze říci, že toto je klasický střet zájmů. Je to zneužití informací v obchodním styku, jde o trestný čin poškozování cizích práv?

To, co se v Dopravním podniku hl. m. Prahy, a.s. (odpovědnost nese generální ředitel Martin Dvořák - bývalý generální ředitel televize Prima , odpovědnost politickou radní pro oblast dopravy Radovan Šteiner - ODS - pozn. editora BL) v současné době děje, to již nejde na rozum ani těm, kteří si od probíhajícího experimentu něco slibovali. A bylo čekajících a mlčících nemálo, kteří viděli v těchto experimentech příležitost případného svého uplatnění - povýšení. A tak se z DPP stala největší pokusná dopravní laboratoř ve střední Evropě, ve které se experimentuje již několik let, nyní pod řáděním BNV Consulting. Jen se obáváme, aby se z jedné z nejlepších dopravních společností ve střední Evropě nestal dopravní mrzáček. Možná, že jsme již modelem pro ostatní dopravní firmy v Evropě, jak se změny rozhodně nemají provádět.

28. 5. 2008

Dovoluji si reagovat na dokument o transformaci pražského Dopravního podniku. Společnost BVN transformovala i obor dopravního inženýrství v hl. m. Praze a podobná aktivita, jako v DP ani pracovníkům této instituce nebyla nic platná, píše Martin Šubrt.

Takže zanikl Ústav dopravního inženýrství hl. m. Prahy (jeho zbytky byly sloučeny s Technickou správou komunikací), který byl u zrodu tohoto oboru u nás před 41 lety.

Dokument, kterým se k tomu vyjádřila většina zaměstnanců, je ZDE

Mimochodem, nepřišla ani odpověď.....

28. 5. 2008

Po bezmála 10 letech se to tedy podařilo a pozemská sonda Phoenix úspěšně přistála v polární oblasti Marsu. Zaujalo mne to, že napjaté sedmiminutové sledování přistávacího manévru - „sedm minut strachu“ probíhalo v řídícím středisku se čtvrthodinovou časovou prodlevou oproti realitě, která byla dána časem, který potřebuje v tomto období signál z Marsu k tomu, aby dorazil na Zemi. Jinak řečeno v momentu, kdy sledování přistávacího manévru v řídícím středisku započalo, tak již sonda ležela 8 minut na povrchu Marsu.

28. 5. 2008

Nová kniha, která argumentuje, že nacistická okupace Francie vedla k sexuálnímu osvobození Francouzek, šokovala zemi, která se stále snaží vyrovnat s traumatem své kolaborace s německými nacisty, míní týdeník Sunday Times.

"Možná to zraňuje naši národní hrdost, ale realitou je, že lidé se okupaci přizpůsobili," tvrdí Patrick Buisson, autor nové knihy 1940-1945: Erotická léta.

Zatímco byli muži věznění v táborech, četné ženy měly sexuální poměr nejen s německými vojáky, oněmi "plavovlasými barbary", ale v podstatě s každým, kdo jim byl ochoten pomoci ve finančně těžkých časech. "Platily sexem šéfovi, řemeslníkovi, jemuž dlužily za práci, sousedovi. V době, kdy je všechno na lístky, je tělo jedinou nevyčerpatelnou měnou."

27. 5. 2008

Chaosu a zmatku kolem nás je stále víc a víc. Moderní společnost je velmi složitá, takže se z nitra velkoměsta, tedy třeba z některých pražských úřadů, může jevit jako organismus řítící se do nevyhnutelné zkázy, nebude-li řízena v sebemenších detailech nervózními panikáři, které zneklidňuje jakýkoliv projev neuspořádaného pohybu.

Inu považme - ponecháte-li psa běhat bez vodítka, může vás zanedlouho stihnout až padesátitisícová pokuta. Žádné nějaké po sousedsku, pěkně zastarale, ale přímo moderně ve správním řízení s možným dvoustupňovým přezkumem. Odhodit v Praze použitou jízdenku, vyplivnout žvýkačku nebo si ulevit do křoví, to může být zanedlouho až za třicet tisíc, vyhláška už se připravuje. No samozřejmě, psi vrčí a mohou i kousnout, prostě nic příjemného! A taková odhozená jízdenka na pěkném čistém chodníku, to je takový estetický šrám, že i ten trest musí být citelný!

27. 5. 2008

Reforma zdravotnictví není připravena jen pro okradení občanů, ale pro předání tohoto "lukrativního byznysu" nadnárodní korporaci. Jedná se o důvěrné, přesto ověřitelné informace. Ve světle nových skutečností lze jednoznačně usoudit, že finanční skupina Agel není tou finální stanicí, která ovládne české zdravotnictví. Funguje jen jako zprostředkovatel spolu s lidmi z Ministerstva zdravotnictví. Na obzoru se začíná objevovat americká nadnárodní organizace řízené péče Kaiser Permanente. Jedná se o největší organizaci řízené péče v USA a ta se chystá expandovat do ČR.

27. 5. 2008

Bezodkladně by měl být vytvořen globální inspekční orgán, který by monitoroval sexuální zneužívání dětí mírovými sbory a humanitárními pracovníky, konstatovala v úterý britská charitativní společnost Save the Children.

Organizace konstatuje, že navzdory mezinárodnímu úsilí tento problém řešit zůstává množství vykořisťování dětí "podstatné". Ve své zprávě "No one to turn to" (Není, na koho se obrátit) konstatuje Save the Children, že ze zjišťování situace v jižním Súdánu, v Pobřeží slonoviny a na Haiti vyplývá, že se nikdo nezajímá o sexuální zneužívání dětí a že dospělí cizinci sexuálně zneužívají děti někdy pouze šestileté.

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   

Tibet RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?   
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Vysoká cena ropy přiměla American Airlines, aby z provozu vyřadili 75 letadel   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková
19. 5. 2008 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
16. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
13. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík