14. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 2. 2008

V zemi, kde hraje významnou roli každé soudní rozhodnutí jako precedenční rozsudek, podstatnou měrou ochromil soudce základní britský protiteroristický zákon, když zrušil rozsudky, vynesené nad pěti muslimskými muži, uvězněnými loňského roku za to, že si z internetu stahovali extremistický materiál, týkající se terorismu, a podělili se o něj.

Britský "Lord Chief Justice", hlavní odvolací soudce, rozhodl, že pokud neexistují jasné důkazy, že obžalovaní chtějí využít slovního materiálu k teroristickým akcím, není zakázané číst či studovat teroristickou literaturu.

14. 2. 2008

Aby byla tajná volba doopravdy tajná, i když stranický požadavek bude znít "kontrolovatelně tajná", existuje jedno řešení: zaškrtnout toho požadovaného kandidáta, vyfotit si lístek mobilem a nevhodit ho do urny. Schovat do kapsy nebo pod slipy.... A jelikož u urny jste jen vy a Bůh, dámy a pánové poslanci a senátoři, nikdo vám nic nedokáže. Stranickému sekretariátu předložíte fotografii vaší ruky a zaškrtnutého lístku. Vy jste to nebyli, čí hlas chyběl...

Proto je veřejná volba, přes svou "nedůstojnost" důstojnější. Nebudete muset vyndavat volební lístek poklopcem. Poznámka pro moralisty: kdy bylo které rozhodování Parlamentu "důstojné"? Jedině tehdy, když nešlo o nic. Jakmile šlo o peníze či moc, rvačka je stále stejná. Tato společnost je rozdělena na dvě stejné poloviny. I parlament, byť pravých sto není totéž co levých sto díky dvěma grázlům. V případě prezidentské volby jde o vítězství v regionálních volbách i v parlamentních volbách 2010 (či dříve). A proto jde o dost - jak o peníze, tak o moc. A jde i o lidi... Tak ať to národ vidí.

14. 2. 2008

Zatímco v České republice se postupně zpoplatnění zdravotnictví stává každodenní realitou a pravicové strany se radují nad tím, že po zavedení platby klesl počet lidí, kteří chodí k lékaři, největší pravicová strana ve Španělsku (Partido Populár - Lidová strana, konzervativní pravice) v rámci předvolebního boje slibuje voličům zubařskou péči zdarma.

14. 2. 2008

"Vládní představitelé berou svou práci vážně natolik, že se kvůli ní i citově angažují."

Pobavil mě článek novináře Martina Zvěřiny uveřejněný v Lidových novinách v rubrice NÁZORY dne 12.2.2008 se sugestivně vstřícným názvem "Je rozčilený ministr upřímný?". Myslím si, že pan Zvěřina měl na výběr i jiné možnosti ve výběru nadpisu. Při trošce snahy, se dalo použít ještě víc empatie, např. : "Ivánku, prosím Tě, buď příště opatrný." Článek si můžete přečíst ZDE

Vyberu dvě zajímavé pasáže:

Václav Klaus
14. 2. 2008

Tajnou volbu ANO, Švejnara NE

Otázkou číslo jedna páteční volby prezidenta je bezesporu „Volit tajně, či veřejně?“ Oba hlavní znesvářené tábory s formou volby spojují svoji strategii. Na rozdíl od mnohých svých spolustraníků mám k tomuto tématu zcela vyhraněný názor. Tajná volby je nesporně výdobytek demokratické kultury. Tajná volby patří k odkazu Velké francouzské revoluce a v Rakousku zdomácněla už od roku 1896, kdy se tajně volit začalo ve všeobecné kurii a v kurii venkovských obcí. Důvod byl vždy stejný: aby se hlasující vymanil ze závislosti na svém majetném pánovi, zaměstnavateli, na hlavě rodiny – a dnes bychom dodali i ze zotročení stranickými bossy a z manipulace medií.

Tajná volba je atributem svobody hlasujícího.

14. 2. 2008

Čtenář Jan Bláha polemizuje se závěry Štěpána Kotrby ohledně motivů a možných výsledků druhého kola volby prezidenta pod titulkem "Bobošíková jako zkouška pevnosti hlasů koalice i opozice". Tvrdí:

U nás bláhových se kandidatura Bobošíkové interpretuje takto:

  • Konečně víme, o čem jednal poradce prezidenta Weigl se superkomunistou Šloufem. Představa, že by bývalá poradcová prezidenta vzala vážně svou kandidaturu jménem komunistů, proti svému bývalému chlebodráci, bez sebemenší šance na zvolení a za pětinový plat - se míjí s jakýmkoliv raciem.
  • Konečně víme, jak volba dopadne. Komunisti budou za svých třicet stříbrných spořádaně volit svou Bobo, ostatní strany budou bez ztráty tváře volit nezvolitelného Švejnara - do druhého kola postoupí jen Klaus, a další součet je zřejmý.
14. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Lidé mezi čtyřicítkou a padesátkou mají častěji depresi než ostatní, ale zdraví lidé v sedmdesáti jsou tak šťastní jako dvacetiletí.

Vědci okolo Andrewa Oswalda z Warwick University v Anglii zjistili, že mívají na celém světě lidi mezi čtyřcítkou a padesátkou častěji depresi než ostatní. Zkoumali v této věci celkem dva miliony lidí v 80 zemích světa a zveřejnili své výsledky v odborném časopise 'Social Science & Medicíne'. Spiegel Online o tom informoval pod titulem "Krize středních let existuje'.

14. 2. 2008

ODHALENÍ:

Z tiskové zprávy ČT:

Česká televize zprostředkuje divákům v pátek 15. února volbu prezidenta ČR na programech ČT1 a ČT24, přičemž zpravodajská stanice ČT24 se jí bude v monotematickém vysílání věnovat po celý den. V průběhu dne se budou na vysílání podílet všechna moderátorská a reportérská esa zpravodajství ČT.

14. 2. 2008

tisková zpráva

Ministerstvo práce a sociálních věcí zamítlo odvolání Intersparu proti rozhodnutí úřadu práce v Praze 10, kterým mu byla uložena pokuta půl milionu korun za porušení zákazu diskriminace a rovného zacházení při výběrových řízení. Proti rozhodnutí ministerstva se nelze dále odvolávat, Interspar se tedy zaplacení pokuty již zřejmě nevyhne.

14. 2. 2008

málo fotogenický Parlament

Při opětovném nahlédnutí do svého článečku - "Chyba logiky, nebo lávky" -- (BL 11.2.) o užitečnosti rozhodovacích tabulek při odhalování politikářského blábolu potvrzuji, že příliš málo času uplynulo od minulého week-endu, než abychom se k významným peripetiím voleb prezidenta mohli vrátit hned komplexně. Nás deset milionů se má, když jsme (ómysemáme) rozhodnutím svých ústavodárců z roku 1990 byli těchto starostí ušetřeni. Před nimi ovšem ční páteční opakování soutěže ve skoku (na Rhodu) a šermu (Damoklovým mečem) o křeslo na Hradčanech.

14. 2. 2008

Také máte při každé volbě prezidenta ČR dojem, že se to zase vymklo z rukou? Že kandidáti předstupují jako malí prosebníci "o trůn" a v přímých přenosech poníženi naší všemocnou a roztahující zastupitelskou elitou? Inu, dali jim, pánům Klausovi i Švejnarovi, pěkně vychutnat svou pokřivenou moc. Víte, vždyť ten ubohý bezvýznamný červ, ten čekatel, ten milostivě jimi moudře zvolený pan prezident tu bude jen dvě období, zatímco podle české ústavy je On, pan poslanec, poslancem tady nadosmrti.

14. 2. 2008

Některé články v Britských listech dokazují, že tzv. amatéři umějí psát lépe než profesionální novináři - posledně např. Radovan Baroš: "Svátek demokracie".

Česká tradice ukazuje, že většina nejlepších publicistů nebyli tzv. profesionálové. Byli to prostě vzdělanci, pro něž napsat článek či esej představovalo pouze část jejich činnosti.

14. 2. 2008

Jak je sugestivní mluvit "jinak správně" (nejen na Hradě)!

Hluboko v podvědomí mám tvar "účastním se" pro něco v budoucnosti. Pokud by to mělo být v současnosti, pak zrovna se něčeho "zúčastňuji" (zpravidla tak navíc naskočí předpona "z"). Odvozeně pak -- bez problémů -- bude také pro budoucnost "zúčastním se"; tj. je tu jednoduchý tvar přítomného času s funkcí času budoucího. V zázemí této problematiky s tvary nesloženého budoucího času je případný dokonavý vid. Potíže s tím mají běžně cizinci. Na výrazu "účastnit se" necítím NIC z hlediska vidu nedokonavého. Tím je motivována následná úvaha.

14. 2. 2008

Už je čas počítat s tím, kdo se profiluje u "konkurence"?

Především před letošními primárkami a "kaukusy" se zdálo, že republikáni teprve budou nesnadno hledat, kdo se mezi nimi vyprofiluje jako možný stranický kandidát na prezidenta. Už proto, že tomu předcházela v americké veřejnosti masivní kritika Bushovy vlády a viceprezident Cheney rozhodně odmítl za svou stranu kandidovat. Mezi demokraty se od počátku soustřeďovala pozornost na Hillary Clintonovou jako "celonárodně" dobře známou osobnost, s nadějemi, že by navíc mohla výrazně oslovit v konečném klání ženy.

14. 2. 2008
Prezidentské volby v České republice vyvolaly znovu diskuse o úrovni domácí politiky. Obvyklé mávnutí rukou nad nízkou kulturou chování některých politiků napříč politickým spektrem nemá valnou cenu. Vhodnější bude pokusit se analyzovat příčiny stavu a hledat řešení, pokud ve světě rychle opouštějícím některé základní hodnoty ve prospěch moci, peněz a kariéry, ještě řešení vůbec existují.

14. 2. 2008
Reakce na článek Bohumila Tichánka "Ukončit normalizaci české fyziky"

Kvalifikace nezbytná pro výuku automechaniků nestačí většinou ke kritice fyziky a fyziků. Nazývat stav české vědy termínem normalizace může buď ignorant nebo blbec. Kritizovat materialismus exaktní vědy může jen blbec nebo pánbíčkář. Jiná věc je hádání o slovíčka v "vědách" neexaktních, kde vynálezci dutoprostoru a obhájci placatosti Země jsou placeni ze státního rozpočtu, nikoliv však připouštěni na sympozia o fyzice. Bílou barvu NEtvoří několik barevných složek. A tělesa NEtvoří komplexy počitků . Nevzdělaní by se měli vzdělávat a duševně nemocní by se měli léčit. Panu Tichánkovi nejspíše pomoci není a čtenářům je třeba se za redakci omluvit.

14. 2. 2008
Reakce na článek Bohumila Tichánka "Ukončit normalizaci české fyziky"

Dovoluji si Vám odpovědět slovy Vámi citovaného Isaaca Newtona:

But hitherto I have not been able to discover the cause of those properties of gravity from phćnomena, and I frame no hypotheses; for whatever is not deduced from the phćnomena is to be called an hypothesis; and hypotheses, whether metaphysical or physical, whether of occult qualities or mechanical, have no place in experimental philosophy. In this philosophy particular propositions are inferred from the phćnomena, and afterwards rendered general by induction.

Latinský originál bohužel právě nemám po ruce -- proto cituji z anglického překladu třetího vydání Principií (1726) vzniklého asi 50 let po jeho vyjití:

Ale jelikož jsem nebyl schopen zjistit příčinu vlastností gravitace na základě tohoto jevu, nevymýšlím žádné hypotézy (hypothesis non funge); protože co není odvozeno z jevu se má nazývat hypotézou; a hypotézy, ať už fyzikální nebo metafyzické, ať už okultního typu nebo mechanické, nemají místo v experimentální filosofii. V této filosofii jsou dílčí návrhy odvozeny z jevů a posléze obecně zaváděny indukcí.
14. 2. 2008

Přijede syn domů na návštěvu a povídá matce: Tak jsem si už vybral směr studia "Bude ze mě doktor filosofie". "To je prima, Pepíčku," odpoví matinka, "a co je to za nemoc, ta filosofie?"

Tato krátká poznámka je reakcí na zajímavý příspěvek pana Tichánka "Ukončit normalizaci české fyziky" .

14. 2. 2008
Reakce na článek Bohumila Tichánka "Ukončit normalizaci české fyziky"

Přiznám se, že mě stálo jisté úsilí, abych z textu pana Tichánka pochopil jeho hlavní myšlenku. Mám zato, že je jí postesk nad normalizačním myšlením českých fyziků a jejich neschopností přijmout odvážné originální nápady. To je také zřejmě onen společenský aspekt problému, který článek kvalifikuje pro publikaci v Britských listech. Přesto se domnívám, že pouhé konstatování neradostného stavu české vědy bez bližšího nastínění důvodů, které k tomuto závěru vedly, je poněkud nefér. Autor komentuje neradostný stav české fyziky na základě sdělení nejmenovaného pedagoga, že by si netroufnul kolegům představit Tichánkovu myšlenku o stvoření vesmíru nadřazenou civilizací. Bližší vysvětlení motivů dotyčného učitele si můžeme jen domýšlet (stěžoval si snad na "tlak z vyšších míst?"). Celá věc má zřejmě objasnit příčinu fyzikálních zákonů, zejména příčinu platnosti speciální teorie relativity.

14. 2. 2008

Galilei: Věztež, teologové, že chtíce dělat teologické učení z pouček týkajících se pohybu a klidu Slunce a Země, vystavujete se nebezpečí, že jednou časem snad odsoudíte jako kacíře toho, kdo bude tvrdit, že Země nehybně stojí a že se Slunce hýbe. Po čase, pravím, až zdravým rozumem a nezbytně vám bude prokázáno, že se Země točí a Slunce nehybně stojí.

Oborem fyziky - kdysi velmi prestižním - je speciální teorie relativity. Ovšem v posledních dvaceti letech bývají s jejími základy seznamováni již i studenti gymnázií. Tato teorie popisuje zpomalování běžícího času, a to podle rychlosti pohybu objektu. Pokusy prokazují správnost zavedených rovnic. Jenže teorie nevysvětluje příčinu jevu zpomalování času ani omezené rychlosti světla. Není známa konstrukce universa.

14. 2. 2008

Z mnoha stran se ozývají nářky nad "skandální nedůstojností" páteční prezidentské volby, nad "politickým kupčením", které ji bezesporu provázelo, nad vzájemným "nevybíravým osočováním" shromážděných zákonodárců nebo nad vydíráním jednotlivých poslanců, aby se vyslovili pro toho či onoho kandidáta. Jsem dalek toho, abych tvrdil, že vše, co se odehrávalo během minulého pátku a soboty ve Španělském sále Pražského hradu, bylo dokonale košér, nemohu si ale odpustit, abych těm, kteří nyní naříkají nad rozlitým mlékem, nepřipomněl, že džbánek byl už nějakou dobu naprasklý.

14. 2. 2008

Jako asi každý povrchní konzument, Čulík očividně nechápe, že ona vietnamská tržiště v Česku prodávají zgruntu stejné zboží, jako visí v nasvícených regálech High Street Shopů typu Next, Pennies či H&M, kde usuzuji nakupuje on. Jen pochopitelně s nižší přidanou hodnotou, odpovídající nákladům na stánkový prodej. Když mu povrchnost nedovoluje pídit se po původu výrobku a raději skočí na lep banálnímu marketingu, jak by pak mohl vědět, že naše vietnamská tržiště vůbec nejsou vietnamská, ale naopak reflektují odvěkou a tradiční kumulaci nomádských obchodníků na našem území. Povrchní Čulík nevidí, že asijská rasa dnes na naší planetě převládá, neboť se zajisté stravuje dle zvyků tradiční skotské kuchyně, nikoli v asijských Take Away, jako drtivá většina dnešních Britů, míní David Posta.

10. 2. 2008

Ačkoliv hlasování při volbě prezidenta bylo veřejné, jeho (jmenovité) výsledky překvapivě veřejné nejsou. Nejsou na webu Poslanecké sněmovny (dle jejíž pravidel se hlasuje). (Dodatek pondělí: shodný seznam jako první verze zde se objevil na idnes.cz) . (Dodatek středa: seznam již má ode dneška i aktualne.cz, kde se objevili i nové některé nové, které jsem zde tedy také přidal. Na webu Poslanecké sněmovny už jsou stenozáznamy z volby.)

13. 2. 2008

ANALÝZA

Prezidentská volba a občanské smíření s realitou z trochu jiného úhlu

Martin Martínek

V minulých dnech zveřejnily Britské listy velmi zajímavé interview s profesorkou Durandin o tom, jak se podílely americké tajné služby na přípravě „barevných“ revolucí ve východní Evropě. Uvádí, že se jim podařilo dosáhnout toho, že naprostá většina vládnoucích elit v některých zemích byla v minulosti školena či byla v „jiných“ vztazích s americkými představiteli – jak ve formě vzdělávacích kurzů, tak i nejrůznějších grantů. Tak se americkým službám podařilo, podle jejích slov, zpravodajsky infiltrovat celou vládní strukturu v Rumunsku a v dalších východoevropských zemích. Také Česká republika je nesporně v hledáčku. Američanů, Britů, Němců i Rusů. Stejná technologie, jen jiné vlajky. A jak to souvisí s prezidentskou volbou? Možná, že mnohem víc, než jsme doposud ochotni si připustit.

13. 2. 2008

Nesdílím až tak skepsi  Milana Valacha, kterou prezentuje v článku Co dělat.

„Široké, nestranické občanské hnutí“ má tendence vznikat. A široce se rozvíjí. Potřeba opět zvonit klíči zvolna přichází. K mnoha velkým akcím se spojuje právě občanské hnutí Ne základnámLigou starostů, nabalují se na akce další skupinky i jednotlivci. Akcí se například zúčastňuje i bývalá poslankyně Táňa Fischerová se svým nově vzniklým Klíčovým hnutím. Výrazně se rozvíjí i mezinárodní spolupráce. MilanValach neříká pravdu, když tvrdí, že v hnutí dominuje KSČM a Humanistická strana. Z KSČM není v hnutí téměř nikdo. V koordinační skupině Ne základnám jsou Humanisté v menšině. Další jsou jednotlivci nebo členové či aktivisté dalších občanských sdružení. I několik členů Strany zelených, píše čtenářka Jaroslava Richterová.

13. 2. 2008

K diskusi o krizi politiky a občanských iniciativách

Považuji za nutné kriticky reagovat na některé názory Milana Valacha, vyslovené v diskusi o alternativní politice v článku „Co dělat“ . Oceňuji ho jako autora zajímavých textů o přímé demokracii. Domnívám se ale, že chápe nesprávně povahu a možnosti alternativních hnutí. A musím přímo odmítnout jeho výroky o občanské iniciativě Ne základnám. Žádné široké občanské hnutí nevzniká z nějakého obecnějšího sociálního zájmu (dodal bych: také zájmu politického nebo kulturního) jaksi samo sebou. Vždy ho probouzejí k životu iniciativní a aktivní skupiny lidí s určitým stupněm vlastní sebeorganizace, ať zárodečným nebo pokročilým. To platilo odjakživa.

13. 2. 2008

Nominace Jany Bobošíkové na funkci prezidentky je jasnou ukázkou změn uvnitř KSČM. Komunisté nám jasně předvedli, že jejich největší kvalitou je smysl pro humor. Po první volbě prezidenta, kterou média hodnotila jako tragickou frašku (přitom to byl normální procedurální souboj s jedinými nedostatky v podobě předsedy Vlčka a nedomyšlené formy veřejného hlasování), se komunisté rozhodli, že tuto hru okoření všeobecně váženou a respektovanou kandidátkou, jež na rozdíl od Jana Švejnara umožní, aby nebylo voleno pouze mezi pravicovými variantami... Ale dost legrace.

13. 2. 2008

Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ČR bude na svém zasedání 28. února rozhodovat o odvolání tiskové mluvčí jihočeského hejtmana Marii Ptáčkové z funkce členky Rady Českého rozhlasu pro porušení zákona 484/1991. Úkolem stálé komise je projedání a doporučení plénu. Bohužel ale na programu nemá stálá komise jednání o návrhu na odvolání Dany Jaklové (ODS) a Ladislava Jíši pro totéž porušení zákona 484/1991 Sb. Návrh na odvolání Dany Jaklové jsem přitom podával písemně spolu s návrhem na odvolání Ptáčkové. Písemně. Návrh na odvolání Jíši poté na jednání komise ústně do protokolu, i když byly už v té době dlouhodobě známy široké veřejnosti. Parlamentu jeho polovičatá spravedlnost trvá už bezmála rok. Stížnost jsem podával v polovině března 2007.

13. 2. 2008

  • Předchozí životospráva dlouhověkost asi neovlivňuje
  • Obezita a kouření brání lidem žít do devadesáti
  • Vědci studují tisíce důchodců, kteří se dožili devadesáti let a více. V případě mužů byla jejich šance, zda se dožijí devadesátky, překvapivě velmi závislá na tom, jak se chovali po dosažení věku sedmdesáti let. Délka jejich života nebyla určena jejich předchozím životním stylem.

    13. 2. 2008

    ANALÝZA

    "Nemaluj čerta na zeď," říkávala moje babička. Jak ale jinak v tajné volbě bojovat proti bezcharakterním přeběhlíkům, kteří vymění svůj hlas i své přesvědčení za lecjaké výhody či smlčení skutků, za něž se jde jinak "bručet"? Poslanci Pohankovi prý kdysi před změnou jeho přesvědčení ukázali vězení zevnitř. Jen tak. Pozvali ho na návštěvu a prohlídku... Jak projevit v tajné volbě nesouhlas - s oběma "favorizovanými" kandidáty činem, nejen slovy? Potkal jsem několik poslanců z obou táborů, rozhodnutých v tajné volbě nevolit nebo dát hlas "protivníkovi". Topolánek by to "rozhodně" popřel. Paroubek neméně "rozhodně" také. Přesto to byla realita před prvním kolem. A i proto byla volba veřejná. Jak přimět stranické lídry ke korekci jejich neuvážených "rozhodných" postojů a nebo přispět k jejich pádu "rozhodným" zhodnocením fanatické bipolarity?

    Protestní volbou.

    Jana Bobošíková
    12. 2. 2008

    22:47 Komunisté se rozhodli. Do druhého kola vyslalo sedmnáct poslanců a poslankyň Janu Bobošíkovou. "Pokud jsem dostala šanci, jak do této záležitosti promluvit, tak to ráda udělám," řekla Bobošíková. Nominaci podepsanou sedmnácti jmény doručili po 22. hodině volebnímu výboru. Pro Václava Klause daleko více než pro Jana Švejnara nastává úplně jiná situace. Komunisté jsou podle Kováčika přesvědčeni, že je jejich kandidátka lepší než Jan Švejnar. Obrat lidovců směrem k tajné volbě se zdá být dohodnut alespoň částí protiklausovské koalice.

    Vůbec nemusí být pravda, že hlasy pro Bobošíkovou za těchto okolností uberou Švejnarovi. Naopak mohou způsobit při tajné volbě, že ubydou Klausovi. Bobošíková si totiž své ostruhy i popularitu vysloužila v minulosti. Nejen jako poradkyně Václava Klause, ale jako krizová manažerka během krize v ČT. Na rozdíl od anarchismu vzbouřenců dbala na striktní dodržování zákona i za cenu vypnutí manipulativního vysílání, nad nímž ztratila kontrolu. Právě svou odvahou a vytrvalostí vůči Komersovské přesile, řízené z povzdálí Václavem Marhoulem z Barrandova dokázala, že okupace velína nebyla žádným bojem za demokracii, ale sprostým vydíráním a pokusem o státní převrat. Bobošíková svou odvahu předvedla. A právě urputnost v prosazování svých názorů jí přinesla křeslo nezávislé poslankyně. Nezávislé i na Nezávislých Vladimíra Železného.

    Poté se pustila velmi ostře do prosudetské části mediálních elit ve věci "smíření" za cenu přepsání historie. Opět nikoliv ve shodě s Klausem, ale spíše blízká postoji konzervativní části komunistů a bojovníků proti fašismu. A v rozporu s s mnohými prosudetskými liberály z tábora Václava Havla. Jedním z jejích hlavních cílů bylo stát se generální ředitelkou ČT. Proti všem. Nyní Bobošíková projevila odvahu opět. Přijala kandidaturu komunistů, prohlásila, že si jí váží a obvinila ostatní z věrolomnosti. "V které politické straně dnes nejsou komunisté?" zeptala se provokativně novinářů. A jako obvykle - má pravdu. Bobošíková přitom není levicová. Je pravicový realista. S komunisty se podle vlastních slov shodne jen na českých národních zájmech, odporu k vojenské přítomnosti Američanů a jejich radaru, energetické bezpečnosti cestou jaderné energetiky a nehoráznosti požadavků sudetských Němců. Komunisté mají usnesení nevolit a nepodporovat Václava Klause. Pavel Kováčik řekl Britským listům po návštěvě Bobošíkové v poslaneckém klubu, že Václav Klaus nebude zvolen ani v druhé volbě. Alexandr Černý dodal, že v tom prvním komunisté dokázali, že umějí počítat. Ano, do 281 určitě. To ukázali, když neztratili přehled ani uprostřed chaosu první volby.

    13. 2. 2008

    Chyťme amerického ministra obrany Roberta Gatese za slovo, když straší, že se rozpadne NATO, jestli se jeho členové nezúčastní misí v Afgánistánu. Nás občanů se nikdo neptal, jestli chceme do NATO. Nechci si přidávat ke zvyšování celosvětového napětí. Proti čemu jsou teroristé? Na koho útočí? Na režimy, které chtějí ovládnout svět. Nechci být cílem jejich útoku. Nechci se přidávat k těm, kteří chtějí násilím, válkou, ovládnout svět, píše čtenářka Jaroslava Richterová.

    13. 2. 2008

    Americká armáda oznámila, že bude požadoval trest smrti pro Khalida Šejka Mohammeda a dalších pět mužů, podezřívaných z toho, že zorganizovali útoky z 11. září. Šest obviněných má být souzeno před Bushovými, silně kritizovanými vojenskými tribunály, na které jen částečně dohlíží civilní odvolací systém, píše britský deník Independent a pokračuje:

    Rozhodnutí použít Mohammeda a dalších jako pokusných králíků při ústavně pochybné právní proceduře zjevně vyvolá v islámském světě obrovskou bouři protiamerických postojů i velkou domácí kontroverzi v už tak emocionálně vypjatém americkém předvolebním roce.

    13. 2. 2008
    Jan Hamáček

    A je to tady, Komunistická strana Čech a Moravy se rozhodla oficiálně nominovat europoslankyni Janu Bobošíkovou do páteční volby prezidenta/prezidentky České republiky. Lídři KSČM nešetřili na adresu své kandidátky superlativy. Jednání s ní prý patřilo k nejsrdečnějším, která komunisté v poslední době absolvovali. Myslí si dokonce, že je lepším kandidátem než Jan Švejnar.

    13. 2. 2008

    Na globálních trzích je ještě 300 miliard nesplatitelných dluhů a zřejmě se skrývají právě v Japonsku.

    Tokijská burza zoufale klesá, zaznamenala nejhorší začátek nového roku od druhé světové války. Index Nikkei poklesl od Vánoc o 17 procent a zejména klesají akcie japonských bank. Vládnou obavy, že japonské banky, do nichž se normálně stahují světové úspory, přijaly daleko větší množství hypotéčních dluhů a dalších exotických závazků z Ameriky, než dosud přiznaly.

    Američané a Evropané dosud přiznali, že jsou v držení 130 miliard dolarů nesplatitelných dluhů, jejichž celková výše se odhaduje na 400 - 500 miliard dolarů. Někdo zřejmě musí mít tyto nesplatitelné dluhy v držení a jsou to zřejmě japonské banky. Budou to muset veřejně přiznat podle nových auditorských zákonů, které v Japonsku přicházejí v platnost v březnu. Přitom od podzimu je japonské hospodářství v recesi.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    K tomu: "Lekce tržní ekonomiky"ZDE

    13. 2. 2008

    BRITÁNIE:

    Vláda chce přinutit poskytovatele internetového připojení, aby odřízli od internetu zákazníky, kteří si ilegálně stahují hudbu a filmy. Má to být součástí návrhu nového zákona, který bude zveřejněn příští týden.

    12. 2. 2008

    Existuje několik způsobů, jak se vypořádat s politickou krizí současnosti: buď si budeme i nadále o politice udržovat iluze, nebo přistoupíme na řešení, které z nás udělá sebevědomé občany. To první je velmi snadné, to druhé vyžaduje ještě několik kroků. Základním krokem je přiznání si viny, připuštění podílu na hříchu, který spáchaly politické garnitury. Zní to možná příliš nadsazeně, ale bez toho budeme i nadále vyhánět z těla společnosti zástupného ďábla. Zatím tu sledujeme dobové tance.

    12. 2. 2008

    Série neuvěřitelných výhrůžek ze strany ministra vnitra potkala předsedu Strany Zelených Martin Bursíka. Ministrův monolog k zelenému koaličnímu partnerovi, zachycený ruchovými mikrofony televize Nova, stojí za zaznamenání a veřejné vysvětlení. Ministr vnitra z titulu své funkce nejspíše ví, jaká byla "hra kolem". A také ví, kdo by měl jít bručet a po zvolení Klause nejspíše nepůjde...

    Ministr vnitra Ivan Langer - ODS: "Ty prostě seš schopnej zabít bobra, abys zachránil strom? Jo? Ty jsi schopnej absolutně udělat cokoliv, jít přes mrtvoly, přes to, abys dosáhl svýho! Respektuji to, že máš svýho kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě. Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tam těma ! Tak já ti povím, jaká hra okolo toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!" (přepis TV Nova praví "bučet", ale v audiozáznamu je jasně "bručet")

    Kolik lidí z vládní koalice půjde, pane Langere, "bručet", když se Václav Klaus nestane prezidentem? Kolik z nich bude z ODS a kolik ze Strany Zelených? Kolik lidí to bude z ČSSD? A kolik to bude komunistů? Dlužíte občanům České republiky odpověď, aby pochopili, oč se zde pod pláštíkem "demokracie" hraje. Mlčení většiny politiků okolo skandálního výroku ministra vnitra nevěští nic dobrého...

    Poslanec Snítilý dnes oznámil, že je ochoten vystoupit z klubu ČSSD. Během páteční volby nehlasoval pro Jana Švejnara. V rozporu s usnesením klubu. Druhý den nevolil vůbec. Snítilý navíc váhá, zda zůstane členem sociální demokracie. O jeho angažmá pro vojenskou kontrarozvědku a tím i porušení pravidel pro nominaci poslanců ČSSD (nespolupráce s StB - přes velmi odtažitý až odmítavý vztah ČSSD k lustračnímu zákonu) se spekulovalo už dávno. Minimálně se tato informace objevila při předešlé volbě prezidenta, kdy Snítilý také nevolil stranického kandidáta ČSSD, Miloše Zemana. Snítilý byl slabým článkem klubu i v době parlamentní vlády Jozefa Wagnera v letech 1996 - 1998. Zeman Snítilého ale k loajalitě donutil.

    Čtenář Vladimír Kalina napsal redakci: Některé odpovědi naznačí nesestříhaný záznam na serveru Aktuálně. Při porovnání sestříhaného a nesestříhané materiálu je zcela patrná účelová manipulace TV NOVA, kdy jednotlivé věty jsou vytrženy z kontextu a nevyhovující místa "přelepeny" záběry na celou schůzi, případně na současného prezidenta (oba přelepy jsou samozřejmě z jiné doby slavné "První volby"), přičemž zvuková stopa je zachována. Obrázek si udělejte sami.

    11. 2. 2008

    Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

    Lucie Česálková, Literární noviny

    Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

    30. 11. 2007

    PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

    Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

    "Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

    Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

    Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

    V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

    Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

    Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

    Informace ze záložky
    ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
    12. 2. 2008

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

    V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

    15. 2. 2008
    Oprava článku "Jsou provokační akce neonacistů PR operací ODS, mající odůvodnit okleštění shromažďovacího práva?" ze dne 26. 1. 2008, ve kterém uvádíme, že Martin Bacík je studentem vysoké školy CEVRO Institut.

    Chci Vás upozornit, že tato informace se nezakládá na pravdě. Pan Bacík nikdy nebyl a ani není studentem vysoké školy CEVRO Institut. Žádám Vás proto, abyste tuto informaci ze svého článku odstranil.

    JUDr. Markéta Štalmachová, ředitelka vysoké školy CEVRO Institut

    Informaci jsme čerpali z veřejných zdrojů, včetně zprávy ČTK a iDnes. Pokud jsme tím někoho uvedli v omyl, omlouváme se. Informace z archivu neodstraňujeme, nicméně je v souladu s tiskovým zákonem uvádíme na pravou míru, pokud se ukáží být nepravdivé, což tímto s vírou v pravdivost informací ředitelky CEVRO Institutu, které až dnes zaslala redakci BL, činíme.│red

    Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
    16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
    9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
    8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
    8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
    8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
    8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
    8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
    8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
    7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

    Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
    14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
    13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček
    13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek
    13. 2. 2008 Rozpadlé NATO už Spojeným státům jako zástěrka neposlouží   
    13. 2. 2008 Bobošíková jako zkouška pevnosti hlasů koalice i opozice Štěpán  Kotrba
    13. 2. 2008 Komunisté na Topolánkově cestě do ztracena Lubomír  Novotný
    12. 2. 2008 Kde se berou v sociální demokracii odpadlíci? Jan  Makovička
    11. 2. 2008 Pohlad na volby z odlišného zorného uhla Igor  Daniš
    11. 2. 2008 Poučení z krizového vývoje při volbě prezidenta Michael  Kroh
    11. 2. 2008 Otázka k volbám, neboli Že by voliči s premiérovým cílem souhlasili? Uwe  Ladwig

    Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
    31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
    21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
    21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
    21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
    18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
    17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
    17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
    16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
    16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

    Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
    31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
    17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
    17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
    14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
    11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
    8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
    8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
    8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
    8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
    8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

    Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
    11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
    7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
    4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
    28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
    23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
    20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
    15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
    13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
    8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
    6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

    Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
    30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
    15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
    8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
    6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
    31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
    26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
    21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
    14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
    10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
    3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

    Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
    25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
    25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
    25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
    25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
    25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
    24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
    24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
    24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
    24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
    24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

    Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
    18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
    25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
    25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
    24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
    18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
    17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
    14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
    14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
    14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
    10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

    Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
    8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
    7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
    7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
    5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
    5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
    3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
    2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
    2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
    2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
    2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

    iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
    31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
    26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
    25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
    25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
    25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
    25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
    25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
    24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
    24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
    24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

    Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
    7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
    23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
    3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
    18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
    6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
    1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
    15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
    31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
    20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
    16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
    12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   
    9. 2. 2008 Studio ČT poskytuje podporu Václavu Klausovi Bohumil  Kartous
    8. 2. 2008 Prohlášení ČRo k vyjádřením redaktora Miroslava Konvaliny   
    8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
    8. 2. 2008 Volba prezidenta ČR: K čemu je neaktuální Český rozhlas? Jakub  Rolčík
    6. 2. 2008 Čurdová: Na výchovu dětí většina médií rezignovala Irena  Ryšánková
    30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
    30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
    21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba

    Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
    4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
    4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
    1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
    31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
    28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
    23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
    21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
    18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
    17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba

    Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
    18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
    18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
    16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
    13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
    12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
    12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
    12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
    12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

    Karl Marx RSS 2.0      Historie >
    30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
    28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
    26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
    21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
    19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
    16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
    5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
    5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
    2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
    2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

    Čína RSS 2.0      Historie >
    7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
    14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
    14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
    8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
    5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
    3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
    5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
    16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
    16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
    15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
    31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
    29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
    28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
    25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
    22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
    9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
    31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
    21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
    19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   

    Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
    10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
    28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
    26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
    26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
    14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
    10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
    9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
    9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
    7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
    7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
    5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
    5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
    2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
    29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
    21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
    16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
    15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
    5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
    27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   

    Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
    11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
    8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
    8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
    4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
    26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
    20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
    16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
    6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
    16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
    22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

    Školství RSS 2.0      Historie >
    22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
    4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
    21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
    15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
    15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
    15. 11. 2007 Manifest maturanta   
    14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
    14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
    11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
    10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

    Český film RSS 2.0      Historie >
    11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
    19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
    30. 11. 2007 Jací jsme   
    2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
    1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
    1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
    26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
    26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
    7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
    6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek
    7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu   
    5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
    4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
    4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
    31. 1. 2008 Radar - zodpovědnost nejen velkých hráčů - USA, Ruska, ale i nás samotných Vladimír  Remek
    31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
    29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
    28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba
    28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
    25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
    17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
    11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
    4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
    14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
    17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
    16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
    7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
    6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král