2. 12. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 12. 2008

Odjíždím s kamarádkou nakupovat do Drážďan. Je sobota, tudíž zpáteční skupinový lístek (až pro 5 lidí) stojí 490 Kč.

Nasedáme do vlaku. Je neuklizený, ale topí se. Svlékáme postupně vrstvy, tipujeme teplotu na 30 stupňů. Nakonec větráme. Během jízdy zjišťujeme, že na WC neteče voda a nesplachuje záchod. Toaletní papír ale nechybí. Díváme se z okna a pozorujeme kouřící komíny továren.

2. 12. 2008

KD│ Prezident Obama bude muset brzy přijmout mnohá těžká rozhodnutí v oblasti zahraniční politiky, píše Daryl G. Kimball, výkonný ředitel nevládní neziskové organizace Arms Control Association, v listě Washington Times. Jedním z těchto rozhodnutí bude dilema, zda pokračovat v krachujícím úsilí Bushovy administrativy umístit v roce 2011 v Polsku nevyzkoušené antirakety, které by měly čelit dosud neexistující hrozbě íránských raket dlouhého doletu.

2. 12. 2008
Jaromír Štětina

Vážený pane Matuszeku,

jestliže patříte k lidem, kteří znají jako jedinou pohnutku k činům peníze, naše názory se budou míjet. Přesto však Vám posílám pár řádků, kde o svých pohnutkách mluvím.

S pozdravem Jaromír Štětina

2. 12. 2008

Korespondence Jana Matuszka s českými senátory - též ZDE ZDE je nesmírně užitečná. Přesněji řečeno, stojím nad odpověďmi tří senátorů, jediných, kteří se vůbec obtěžovali na voličům dotaz odpovědět, v nevěřícném, němém úžasu nad neobyčejně nízkou úrovní jejich strategického politického uvažování.

K tomu: Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek" ZDE

2. 12. 2008

Jsem šokován článkem Jaromíra Štětiny "O krvi kolaborantů a zrádců", píše Zdeněk Vácha, jeden z četných čtenářů, kteří se vyjádřili v podobném duchu:

Zdůvodňuje své hlasování pro radar jakousi svojí ideologií zaměřenou proti Rusku. Vždyť celou dobu se zde hovoří o nebezpečí z Íránu a o tom, že Rusko se nemá čeho obávat po instalaci radaru a raket v Polsku.

Rozumím tomu tedy tak, že původní důvody byly ze strany našich zvolených politiků a amerických generálů jen zastírací manévr a pravdu má Štětina. Naši politici si tedy s námi voliči dělají co chtějí. Neumí říci voličům pravdu, že Česká republika se Ruska nebojí a namíří na něj radar a rakety. Bůh s námi!

2. 12. 2008

Dobrý den, jen bych vás chtěl upozornit, že se cílem Polsko ani Česko nestanou po schválení radaru a základen, protože tím vojenským cílem Polsko i Česko dávno jsou, píše Jan Láník. Ty rusácké rakety už na nás dávno míří, akorát se to teď stane oficiální. Samozřejmě lepší nežli radar by byla natvrdo americká vojenská základna, tak jako mají Američané jinde na světě a ne pouze ten radar. Konflikt v Gruzii jasně dokazuje, že tu už dávno měla být americká základna před radarem. Vlastizrádcem není ten, kdo hlasuje pro radarovou stanici, ale ten co s Putinovou hrůzoříší hlasuje proti. Není se čeho bát, americká základna neznamená, že sem Američané vlítnou na tancích a v letadlech, že budou střílet do našich občanů, ničit náš majetek a zatýkat naše vrcholné představitele, či je dokonce popravovat, jako to Rusáci rádi za svými hranicemi dělali.

2. 12. 2008

Obeslal jsem všechny senátory, kteří hlasovali pro radar, touto otázkou, píše Jan Matuszek:

2. 12. 2008

Vážený pane Štětino, děkuji za odpověď, píše Jan Matuszek. Vašich pár řádků ukazuje na váš literární talent, ne už tak na schopnost zastávat pozici senátora, viz pár mých řádků níže jako reakce na vaše pohnutky při volbě.

Nevím k jaké euroatlantické vazbě se to hlásíte. Radar je biletarální dohodou USA a ČR. Vaší hlavní pohnutkou při hlasování pro radar byla touha poslat Rusy k šípku. Tak tady máme odpověď na to, co jste za hlasování dostal. Byla to jakási odplata Rusům, ukonejšení vašich dávných emocí či řekněme pomsta - chybí mi to správné slovo, promiňte.

2. 12. 2008
polemika s odpovědí Jaromíra Štětiny "O krvi kolaborantů a zrádců" čtenáři Janu Matuszekovi

Občas mě ale přece jen vytočí, když se tito pozdně nebojácní s vykradeným životopisem pokoušejí vystupovat jako osoby, které s minulým režimem bojovaly od svého narození na plný úvazek.

Zdůvodnění, které podali tři z oslovených senátorů na otázku, proč zvedli ruku pro umístění technicky i strategicky vysoce sporného amerického vojenského zařízení kousek od Prahy, nelze analyzovat prvoplánově. Samozřejmě, že se v případě odpovědí senátorů Tomáše Grulicha, Jiřího Lišky a Jaromíra Štětiny jedná o projevy lidí, kteří neprokazují schopnost uvažovat na základě racionálních argumentů týkajících se radaru.

2. 12. 2008
Václav Vébr

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLK napsání tohoto článku mne vedla animace použití antirakety USA proti působení teroristické rakety z oblasti Středního východu. Autorem byl někdo z americké raketové agentury MDA a animace měla ukázat působení antirakety z postavení v Polsku v součinnosti s radarem v ČR. Součástí animace byly i přibližné časové údaje. Tyto údaje mne, jako bývalého specialistu protiletadlového raketového vojska protivzdušné obrany státu, velice zaujaly a začal jsem počítat.

2. 12. 2008

MŠ│ Sociální demokraté, začlenění v Evropském parlamentu v PES (Parti socialiste européen, Party of European Socialists) mají na programu pondělního kongresu v Madridu přijetí Manifestu k evropským volbám v červnu 2009 - "People first, A new direction for Europe". V něm se navrhuje "nové směřování Evropy". Socialisté se obrací k voličům, aby si vybrali mezi "pokrokovou Evropou", která by směřovala k řešení závažných problémů národů, a "konzervativní Evropou", jež svěří jejich osudy "do rukou trhu". Manifest podtrhuje, že posledních pět let je ve většině členských zemí a evropských institucí moc v rukou pravice. Která je vedena "slepou vírou" v tržní systém.

Vynikající inspirace pro víkendový kongres ODS...

2. 12. 2008

V České republice se v současnosti velmi diskutuje nad standardem zdravotní péče. Bývá uváděno, že standard je zde z důvodu solidarity, že je to péče, kterou musí dostat každý proto, že různě vyděláváme, ale péči bychom v určité úrovni měli mít stejnou. A je to chápáno jako výraz solidarity bohatých s chudými.

2. 12. 2008

Chtěl bych reagovat na článek pana Mertla. Ten ukazuje ekonomický pohled na věc zdravotnických standardů. Chtěl bych nabídnout pohled medicínský.

Intuitivně si pojem "standard zdravotní péče" představujeme jako jakési nepodkročitelné minimum. V úvahách ministerstva je toto nepodkročitelné minimum definováno opakovaně jako garance lhůt na vyšetření či zákrok případně jakási péče, například kloubní náhrada na jisté finanční úrovni. A podobně i u jiných případů.

Z medicínského hlediska jsou tři hlavní výhrady k této problematice.

2. 12. 2008

Problémem je především otázka alokace zdrojů. Tento problém vyvstal v Británii nedávno nesmírně zřetelně, když státní úřad pro schvalování léků odmítl schválit pro státní zdravotnictví (a tedy pro používání pro pacienty zadarmo) jakýsi nový, velmi drahý lék proti rakovině, který dokáže prodloužit život vážně nemocných o půl roku.

Argumentace byla, že je to plýtvání: že tytéž zdroje mohou a měly by být použity daleko efektivněji pro účinnou léčbu jiných pacientů jinak. K tomu tato diskuse v britském rozhlase. Co na to čeští lékaři?

2. 12. 2008

LVI│ V říjnu uzavřely kosmické agentury Indie a Japonska ISRO a JAXA (Indian Space Research Organization a Japan Aerospace Exploration Agency) dohodu o rozšíření spolupráce v oboru zvládání přírodních katastrof. To vzbudilo obavy v Číně, která se obává, že v pozadí dohody jsou Spojené státy americké, které se takto snaží vytvořit silnou regionální kosmickou alianci svých spojenců v asijském regionu.

2. 12. 2008

KD│ Strategie dosluhující vlády, ale i nastupující Obamovy administrativy, je v zásadě založena na přístupu "zvítězit za každou cenu", který byl v minulosti uplatňován pouze v případě velké války. To ovšem znamená ochotu utrácet dosud nepředstavitelné sumy peněz a federální rozpočtový deficit na úrovni, jakou jsme neviděli od 2. světové války, píše Jim Puzzanghera v listu Los Angeles Times.

2. 12. 2008

KD│Pákistán varoval, že kvůli růstu napětí ve vztazích s Indií po útocích v Bombaji bude stahovat jednotky z kmenových území u afgánské hranice a přesune je ke hranici východní. Pákistánský premiér Gilani vyzval všechny politické strany, aby ve věci rapidně se zhoršujících vtahů s Indií postupovaly společně. Obrátil se také na své spojence včetně Francie a Británie a požádal je o podporu, píše Saed Shah na serveru McClatchy Newspapers.

2. 12. 2008

Říci, že jsem zklamán tím, co se dělo na Guantánamu, je neadekvátní. Jsem tím, co se tam dělo -- pokud je pravdou, co jsem se dověděl --, přímo zhnusen. A zhrozen. Člověk tak trochu tušil, co se mohlo dít na Guantánamu. Ale tohle? Tohle je přeci jen trochu příliš... Za to by měly padat hlavy.

Ne hlavy islamistů, pochopitelně. Na to naše útlocitná civilizace dostatek sebeúcty nemá. Nelze doufat, že by Američané udělali zajatým teroristům, kteří nečinili rozdíly mezi vojáky a civilisty a bez problémů vraždili zajatce, to, co Britové udělali zajatým indickým sipáhijům po jejich krvavém povstání v roce 1857, během něhož vzbouření sipáhijové masakrovali anglické ženy a děti: Britové je přivázali ke kanónům a rozstříleli. Rozstříleli je z kanónů na kusy. Barbary, kteří vraždili ženy a děti.

Jo, jo. Tehdy ještě Britové měli smysl pro fair-play.

2. 12. 2008

Můžeme z Pražského jara 1968 vyvodit nějaké poučení pro současnou ekonomickou krizi? Položená otázka je jistě absurdní. Důvod, proč připomínat rok 1968 v souvislosti se současnou situací, ovšem existuje. Oba dějinné okamžiky představují určitou krizi důvěry v systém -- jednou v komunismus, podruhé v kapitalismus. Současný problém zní: Ukazuje se současná krize jako selhání principů volného trhu? Na první pohled se zdá, že odpověď je naprosto jasná. Ovšem zatímco jedněm je jasné, že volný trh selhal, jiní jeho selhání přičítají naopak státním zásahům (stát prý nutil banky k levným hypotékám) nebo mluví o selhání lidí v bankovním sektoru apod.

2. 12. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Každý to asi ví a teď dokonce o tom psal i papež Benedikt XVI. v předmluvě ke knize "Proč si musíme říkat křesťané" od profesora filozofie Marcella Pery; o víře se nedá opravdu diskutovat. Tohle prý potěšilo i vrchního rabína v Římě Riccarde Di Segnie I Spolek islámských společností a organizací v Itálii. A že dodal, že různé kultury se mohou vzájemně obohatit a korigovat, v tom možná taky věří alespoň část lidstva.

2. 12. 2008

Čili si myslím, že Rada se jim věnuje dostatečně.

přepis videorozhovoru RTA (kde pracuje členka Rady ČRo Jaklová...) s předsedou Rady ČRo Florianem, zveřejněný na stránkách serveru lobbistické agentury Česká média (sesterské společnosti RTA) po zasedání Rady ČRo, na které se (jaký div) dostavila veřejnost
Jak vnímáte dnešní zasedání z takového toho pohledu předsedy Rady a zasedání Rady, tak jak normálně probíhá? Bylo to něco jiného?
Jiří Florian: Očekávali jsme větší zájem veřejnosti; ten se skutečně projevil. Máme k dispozici relativně malou zasedací síň, takže je tam potom problém, když se tam nahrne větší počet účastníků z řad veřejnosti. A je jistě velmi nemilé, když ruší zasedání jakýmikoliv projevy, které normálně na lavici veřejnosti nepatří, abych to vyjádřil parlamentně.
2. 12. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Dohoda SOFA s Irákem uvazuje Baracka Obamu do obchodu, v němž Nouri al-Maliki vymanévroval George Bushe. Skutečnost, že byl Bush donucen přijmout „dohodu o stažení“, je pouze jedním z několika nezdarů USA v tomto regionu.

Irácký parlament ratifikoval 27. listopadu poměrem hlasů 149 ku 35 Dohodu o statutu sil (SOFA) se Spojenými státy. Je citován následující výrok náměstka předsedy vlády Barhama Saliha učiněný při hlasování: „Připomínám vám, že v Iráku se věci se v Iráku nedějí v hodině dvanácté, ale až ve třinácté.“ Jinými slovy, klíčový moment teprve přijde.

2. 12. 2008

Piráti řádí kolem somálského pobřeží a přepadají všechny typy lodí. Za unesenou posádku a náklad poté vyžadují výkupné. Somálsko, které se zmítá v chaosu a vláda či státní správa buď zcela chybí, nebo funguje jen částečně, je pro piráty perfektním útočištěm. Přepadené lodě zavlečou do jednoho z několika somálských přístavů a tam je drží, dokud nepřijde výkupné. V ekonomicky zdevastované zemi je toto velmi dobrým způsobem jak přežít.

2. 12. 2008

Na úvahu Jana Makovičky bych nereagoval, kdyby to nebyl doklad toho, jak potřebný je dialog různých verzí historické paměti. Pan Makovička zaujal pozici obránce Kundery, a mě tedy zařadil mezi jeho kritiky. Z toho se odvíjí logika jeho argumentů. Jestliže Jan Vladislav píše, že Kundera pominul básníka Zahradníčka, je třeba Zahradníčkovi připomenout jeho skutečné i domnělé viny za druhé republiky. Jestliže se zmíním o sporu Kundery s Havlem, je nutno vyložit polemiku jako Havlovu bagatelizaci Pražského jara...

Nesliboval jsem, že budu reflektovat naši minulost. Psal jsem jen o tom, že vítám, když se spor přenáší od (neprokazatelné) hodnověrnosti Kunderova udání k reflexi minulosti. Domnívám se, že Kundera se se svojí individuální minulostí oné doby nevyrovnal (na rozdíl od Kohouta, Vaculíka a dalších), že ji vytěsnuje z paměti (viz freudovské pominutí Zahradníčka) jako velká část českého národa. Není to tak, že by Dvořáček i Kundera byli obětmi něčeho fatálního, stejně jako nebyli stejnými obětmi nacistického zla Levi a Müller. Je třeba rozlišovat role viníka, spoluviníka, svědka a oběti.

1. 12. 2008

Revoluční vynález, který dokáže využívat energii pomalu tekoucích proudů v řekách a v mořích, bude schopen generovat dostatečné množství elektrické energie pro celý svět, píše deník Daily Telegraph.

1. 12. 2008

FINANČNÍ KRIZE:

Současná hospodářská krize je děsivá, protože se začíná chovat jako ekonomická černá díra. Klesají ceny nemovitostí i hospodářská činnost, takže problémem se brzo stává už nikoliv odmítání bank poskytovat půjčky, ale obavy věřitelů, že půjčené peníze nikdy nedostanou zpět. Tak vzniká další pád. Banky jsou ještě ostražitější než dřív. Pokud se tento začarovaný kruh nepodaří rozbít, zlikviduje to celou ekonomiku, píše v týdeníku Observer známý ekonomický analytik Will Hutton.

1. 12. 2008

BERLÍN:

Minulý čtvrtek uplynulo 50 let od ultimáta tehdejšího sovětského vůdce Nikity Sergejeviče Chruščova, který přivedl svět na okraj třetí světové války. Dne 27. listopadu 1958 vyhlásil "berlínské ultimátum", které uvrhlo do válečnické konfrontace Východ se Západem a jehož výsledkem bylo definitivní rozdělení Německa na dva protichůdné státy. K tomuto stavu došlo poté, co čtyři vítězné mocnosti nad hitlerovským Německem se ze spojenců staly nepřáteli. Západní aliance Spojených států, Velké Británie a Francie stála proti Sovětskému svazu, který odmítal její demokratické hodnoty a podmanil si východoevropské státy, kterým vnutil svůj komunistický pořádek. Vznikla tak řada nebezpečných politických ohnisek, z nichž stále trvající byla kolem železné opony, vedoucí kontinentální Evropou od severních hranic Norska, přes střední Evropu až k Černému moři. K tomu patřilo i rozdělení Německa a zvláště pak jeho říšského hlavního města, nad kterým vyhlásily vítězné mocnosti z roku 1945 společnou kontrolu.

1. 12. 2008

Osobnostní přerod ze studenta v učitele s sebou sice nemusí nést přímo změnu světonázorové orientace, přesto tento pohled z jiného břehu (bojovněji: z opačné strany barikády) může pro člověka znamenat jistou změnu náhledu: začne si např. více kriticky všímat studentů a naopak může začít více oceňovat schopné pedagogy. (Liší se také počet a směr možných ohrožení: zatímco žák může být ohrožen učitelem, svými spolužáky, event. rodiči, učitel může být ohrožen svými žáky, rodiči svých žáků, svými tzv. kolegy a ředitelem, resp. jeho zástupcem - donašečem. V konečném důsledku je pak učitel ohrožen vládní politikou a celkovým společenským vývojem.)

1. 12. 2008

Občas se v českých zemích na toto téma vedou napůl vážné a zpola humorné spory: Kdy a za jakých podmínek se zrodila povaha, jež je tak hojně zastoupena právě v našich krajích? Mohou za to léta socialismu, nebo vše povstalo už po Bílé hoře? Zejména poté, co obnovená zřízení zemská vyhnala domácí protestantskou šlechtu a místo otevřené revolty u bezbranného selského lidu a městské chudiny zvítězila metoda kličkování a hledání skulinek?

1. 12. 2008

Motto:

V letech 1938 -- 1939, během druhé republiky, se na první republiku plivalo. Masaryk se pomlouval, koncept demokracie se považoval za šílený, nejsilnějším hlasem byl český fašismus a antisemitismus. Nezapomnělo se, že se na tomto procesu podíleli čeští katoličtí intelektuálové. Ladislav Jehlička napsal r. 1938: "Než se lidstvo navrátí k absolutní monarchii jako k nejlepšímu a jedinému přirozeného systému vlády, systém jediné strany je nejlepší politická organizace." Jeho přání se splnilo o deset let později, bohužel měla však ta strana jinou barvu. Jehlička strávil mnoho let ve vězení.

Václav Žák, "O pocitu ponížení a nezamýšleném účinku" ZDE

Jiří Holý v článku "Od Kundery k historické paměti" píše, že Martin Šimečka článkem v Respektu 2008/48 posunul spor o hodnověrnosti policejního dokumentu v případu Milana Kundery k reflexi naší minulosti a dle jeho názoru není podstatné, zda Kundera Dvořáčka "udal záměrně, bezděčně nebo vůbec ne, zda lže, zda tuto událost vytěsnil z paměti či se vůbec nestala". Nicméně v dalším textu píše výhradně o Kunderovi. Prý " není ochoten reflektovat svou vlastní minulost, přiznat svůj vlastní podíl viny, o které nemůže být vůbec sporu" (sic!).

Místo reflexe o naší minulosti, kterou Jiří Holý slibuje, se dále čtenář dočítá, čeho všeho se Milan Kundera dopustil. Píše o polemice Václava Havla a Milana Kundery na konci roku 1968, kterou Holý prezentuje jako "polemiku o Kunderu" a mezi největší Kunderovy prohřešky počítá to, že v souvislosti s jeho vystoupením na počest Jaroslava Seiferta Kundera připomněl jen další čtyři básníky (Nezval, Halas, Biebl, Holan) a nejmenoval přitom Jana Zahradníčka.

29. 11. 2008

Česká vláda se musela omluvit Francii poté, co týdeník Reflex otiskl údajný "doslovný záznam" výroků Nicholase Sarkozyho, které měl učinit během schůzky s Mirkem Topolánkem dne 31. října.

Jak uvádí britský konzervativní deník Daily Telegraph, Sarkozy se podle Reflexu prý politicky nekorektním způsobem pokusil přesvědčit Topolánka, aby ho nechal v čele nového Svazu pro středozemí po 1. lednu 2009, odkdy ČR zastává půlroční rotační předsednictví Evropské unie. Česká republika by se pak měla automaticky stát předsedou Svazu pro středozemí později.

9. 11. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V září 2008 přispělo celkem 199 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 55946.43 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2008 částku 205 154.26 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

2. 12. 2008

ŠOK│ Kosovský premiér Hashim Thaci měl v devadesátých letech vazby na český organizovaný zločin. Uvedl to list Die Welt s odvoláním na tajnou 67stránkovou analýza německé tajné služby BND o organizovaném zločinu v Kosovu. V ní se píše, že současný premiér Hashim Thaci na konci devadesátých let vedl "zločineckou síť operující na území Kosova". Měl mít vazby nejen na albánské podsvětí, ale také na český organizovaný zločin, píše Die Welt. ...

... "Německá vláda se nechala tahat za nos zemí, kde organizovaný zločin sestavil vládu," uvedl vysoký představitel BND pro list Süddeutsche Zeitung.

1. 12. 2008, Novinky: Kosovský premiér Thaci měl vazby i na české podsvětí ZDE

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2008 Miliony z klobouku? Petr  Wagner
1. 12. 2008 Stát musí odstranit tržní rizika, má-li hospodářství znovu začít fungovat   
27. 11. 2008 Snižování daní v době krize, aneb Kancléřka Merkelová se ještě brání Uwe  Ladwig
26. 11. 2008 Americké ministerstvo financí vloží dalších 800 miliard dolarů do krachující americké ekonomiky   
26. 11. 2008 Guvernér Anglické banky nevylučuje, že bude nutno banky zestátnit   
25. 11. 2008 Washington Post: Stimulační balíček Demokratů může dosáhnout hodnoty až 700 miliard dolarů   
25. 11. 2008 Británie bojuje proti ekonomické krizi razantním zvýšením státních výdajů   
24. 11. 2008 Věštci v nouzi, neboli Jak dlouho trvá taková krize? Uwe  Ladwig
21. 11. 2008 NYT: K finanční krizi a recesi zřejmě přistoupila deflace   
20. 11. 2008 O ideologickém používání slov, neboli Stát, trh a Dow Jones Uwe  Ladwig

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Bez ohledu na výsledky voleb, radar schválíme   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE   
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   
25. 11. 2008 Proměna Davida Ratha Josef  Provazník
21. 11. 2008 Sjezd České lékařské komory, aneb jak nemá vypadat veřejná debata Čeněk  Kras
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   

Čína RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
11. 11. 2008 Bolestný přerod totalitní společnosti Bohumil  Kartous
7. 11. 2008 Z1 Marketing: Medek, aneb i hloupost může znít věrohodně Štěpán  Kotrba
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
31. 10. 2008 BBC: Otřesena od základů trapnou dětinskou výtržností dvou bavičů   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   
19. 11. 2008 Američané, ropa a Irák   
18. 11. 2008 Jeden z nejvýznačnějších britských soudců odsoudil válku v Iráku jako protizákonnou   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?   
28. 10. 2008 Pozapomenutá válka Daniel  Veselý
23. 10. 2008 10 britských vojáků bylo r. 2005 usmrceno v Iráku v důsledku nepořádku v armádě   
19. 10. 2008 Bývalá šéfka MI5: Reakce na 11. září 2001 byla přehnaná   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
21. 10. 2008 Učitelé a metodika výuky František  Hrdlička
17. 10. 2008 Česká republika má letos dvě univerzity mezi 500 světově nejlépe hodnocenými Jan  Sova

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Nerozumím této nebetyčné idiocii Jan  Čulík
2. 12. 2008 Co by měl Obama dělat s protiraketovou obranou?   
27. 11. 2008 Senát zapsal do českých dějin "černý čtvrtek"   
26. 11. 2008 Bushův ministr obrany zůstane v Obamově nové vládě ve funkci   
24. 11. 2008 Kladivo na satelity Ivan  Větvička
24. 11. 2008 Washington Post: Polsko nebude lobbovat u Obamy pro raketovou obranu   
24. 11. 2008 AFP: Čeští starostové naléhají na Obamu, aby zrušil raketovou obranu   
23. 11. 2008 Starostové z Brd: České vládě to osladíme   
22. 11. 2008 Protiradarové protesty v ČR nemají účinnost   
22. 11. 2008 Dopis Obamovi   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček