19. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
archivní snímek okupačních vojsk z 21. srpna
21. 8. 2005

Předseda vlády České republiky Jiří Paroubek má dnes narozeniny. Narodil se 21. 8. 1952 v Olomouci. V tentýž rok, kdy vznikl český film Pyšná princezna. V tentýž rok, kdy se konaly XV. olympijské hry v Helsinkách. V tentýž rok, kdy byl schváleny likvidační zákony o živnostenské dani či o zemědělské dani nebo nařízení ministra spravedlnosti, kterým se prováděl zákon o sociálně právní ochraně mládeže. V tomtéž roce,kdy se konal proces s "Protistátním centrem vedeném R. Slánským". V tomtéž roce, kdy se narodili Paul Stanley z Kiss, Brad Whitford -- kytarista Aerosmith, Alan Clark -- klávesista kapely Dire Straits či Dave Hill - kytarista kapely Slade. V tomtéž roce, kdy britský ministerský předseda Winston Churchill oznámil, že Británie vyvinula atomovou bombu a že ji hodlá otestovat v Austrálii. V tentýž rok, kdy byl poprvé zaznamenán obraz na magnetickou pásku a televize tak získala paměť. V době "bratrského osvobození" tanky "spřátelených" vojsk Rudé armády a dalších armád Varšavské smlouvy od škodlivého rozkladu demokratizace mu bylo tolik, co dobré polovině účastníků letošního CzechTeku. Šestnáct let. O symbolických významech data narození na povahu člověka raději nemluvme, ale poučení z nedávného krizového vývoje ve straně i ve společnosti je ten nejlepší dárek, který mu můžeme dát. To proto, aby politika sociální demokracie byla sociální a nikoliv asociální, aby byla demokratická a nikoliv nedemokratická. Tanky tu už jednou byly. Hořká pachuť křivdy a ponížení, sladká chuť vlastní krve po zmlácení policií před Aeroflotem, na Václavském náměstí či Národní třídy také.

Poučení z 21. srpna je stále aktuální - pro levicové politiky o to více, že pokušení získat klid na práci prostřednictvím pendrekových zákonů, tanků a obrněných transportérů či zásahových jednotek policie a dalších represivních kroků státu je lákavě na dosah. Stále. Odolat pokušení znamená ctít náboženskou či kulturní odlišnost, politickou pluralitu a demokratické formy politického dialogu - i kdyby ¨ta vyčerpávající ale trpělivá diskuse měla být s mezinárodně propojenými freeteknaři s anarchistickými sklony, antiautoritářskými, ale levicovými názory, dredy a divokým výrazem v očích... Tím by se měla sociální demokracie lišit od těch, kteří "nejsou jako my".

Sloupek

Co mají společného americký prezident, rakouský kardinál a český politolog s obdivuhodnými přesahy do všech oblastí lidského bádání?

Všechny je během svého šestidenního kreativního rozmachu (pochopitelně k obrazu svému) stvořil Bůh, snad dokonce za jediný den. Bylo to asi před desetitisíci lety a běhali po téhle planetě spolu s dinosaury. Byl to velkolepý plán, stvořit svět za pár dní a měl by být na prvním místě v Guinnesově knize rekordů. Což vlastně je, protože bible je taková starověká obdoba statistiky z lidského hlediska zdánlivě nemožných kousků.

Plán to byl sice epochální, ale přece jen příliš ambiciózní, protože omezené schopnosti nedovolily tvůrci být flexibilním a odolným vůči stresu, a musel tak sedmý den, přiznejme si zcela zbytečně, odpočívat (prý se díval na Televarieté a Big Brother).

Elán mu nechyběl, ale nedostatek zkušeností vyplývající z malé praxe a nízké kvalifikace způsobil vysokou defektivitu produktu. Od dob velkého třesku už značně znuděný Bůh se sice kreativně vylil, ale "komplexně koordinovat interakci miliard buněk" se mu v záchvatu autorského chrlení příliš nepodařilo. Jen u některých, u nichž lze na základě své hluboké sebereflexe zodpovědně prohlásit, že jsou "hmotou, která přemýšlí". Minimálně stejně kreativně jako Bůh.

A kam se poděl sám zakladatel? Ten se po všech ústrcích vědy patrně ukryl do této hmoty a skrze ni k nám rezonuje tento evergreen z kompilace největších hitů historie v R&B coververzi.

19. 8. 2005

"Policie České republiky dokáže s plným nasazením tvrdě rozehnat hudební festival daleko od obydleného území kdesi u Tachova. Přijet na místo násilného útoku na rušném náměstí v centru Prahy nedokáže, a neumí tam dokonce poslat ani policii městskou, která má podle svých stránek nepřetržitou služebnu přímo na Náměstí Míru. K čemu je taková policie, pane Bublane?"

Studentka E.S. a její přítelkyně byly tuto středu v noci napadeny skupinou mladých mužů. Člověka, který se dívek zastal, se agresoři pokusili brutálně zbít. Přes okamžitou prosbu o pomoc nebyla Policie České republiky schopná na místo v centru Prahy dorazit ani po téměř dvaceti minutách...

21. 8. 2005

Podivné datum Podivné úvahy. Podivné články. Všude v médiích. Není to dávno, kdy jsem psal o prázdných gestech. A i dnes si vzpomenu na odstavec z Mitrochinova archívu z pozdější doby v Polsku: "Pamatujte, že my nejsme Češi. My budeme bojovat a budeme se bránit!" (Polsko vznik Solidarity).(No, ale, stejně nebojovali, po zavedení mimořádného stavu v r. 1981, pozn.red.) Co tedy vlastně máme oplakávat a nad čím se pohoršovat? Když jsem to četl, myslím, že jsem se dost styděl. To téma je pořád to samé - to oni za to můžou, ne my! Myslíte si to doopravdy?

19. 8. 2005

"Předseda vlády České republiky Jiří Paroubek se dnes, 19. srpna 2005, setká s dr. Heinrichem von Piererem, předsedou dozorčí rady koncernu Siemens. Hlavním tématem setkání je pohled dr. Pierera na česko-německé vztahy. Dr. Pierer je vynikajícím znalcem České republiky a jedním z nejvýznamnějších současných německých průmyslníků", tvrdí tiskový odbor vlády. "Setkání předsedy vlády Jiřího Paroubka s dr. Heinrichem von Piererem je dalším z mnoha jednání českého premiéra s významnými evropskými průmyslníky. V červenci tohoto roku se tak například ve Vídni setkal s předním rakouským podnikatelem Georgem Kapschem, kterému je dění v České republice také velmi blízké". Tolik Úřad vlády. Pozadí už tak idylicky prázdninové není.

Jak by Kapschovi nebylo "blízké" dění v České republice. Může z něj zbohatnout, a tak lobbuje na vládní úrovni. Stejně tak Siemens. Vyšší bere. Schyluje se totiž k uzavření smlouvy na dodávku systému pro elektronické mýtné za několik desítek miliard a za několik dalších miliard ročně na provoz a servis tohoto systému. Ministr dopravy Šimonovský (KDU-ČSL) si před časem čile korespondoval s bývalým ministrem dopravy ve vládě Miloše Zemana Antonínem Peltrámem. Téma "koaliční" emailové komunikace, kterou se podařilo Britským listům před dvěma lety získat, je právě systém elektronického mýtného Siemens a Kapsch. Peltrám i Paroubek jsou členy jedné obvodní stranické organizace - na Praze 5. SFDI na příkaz ministra Šimonovského ukončil spolupráci s dopravní fakultou ČVUT, která vyvíjela pro Českou republiku daleko modernější systém, než jaký se dva roky s obtížemi zaváděl v Německu, nebo než který existuje v Rakousku. Českou cestou, která by mohla být nejmodernější, se nepůjde. CDU či ÖVP jsou přeci bratrské strany v Evropském parlamentu i Komisi. Křesťanskou internacionálu je třeba živit. Nebo ne? Hodnota celého tendru na mýtné může dosáhnout až 100 miliard korun. To je před volbami v Rakousku i Německu pořádná injekce.

6. 8. 2003 Velvyslanectví německých zájmů - dopis jednoho lobbisty ZDE

Telematika a elektronické mýtné TÉMA BL

27. 9. 2005

19. 8. 2005

Přesný popis toho, co se událo onoho osudového rána dne 22. července

V 6.04 ráno v pátek 22. července dorazila policejní sledovačka, skládající se z tajných policistů a nejméně jednoho vojáka, kterého policii zapůjčila armáda, před domem č. 21 ve Scotia Road, před vchodem do činžáku ve čtvrti Stockwell v jižním Londýně. Policejní tým byl přiveden na tuto adresu tím, že policisté objevili na scéně nezdařeného atentátu ve stanici metra Shepherd's Bush z předchozího dne členskou legitimaci osoby, která chodila do jednoho fitka v jižním Londýně. Tato členská legitimace patřila Husejnu Osmanovi, jehož deportace z Itálie do Británie v souvislosti s nezdařeným atentátem byla tento týden schválena.

18. 8. 2005

Zabitý Brazilec v Londýně

Jeden z nejvyšších představitelů britské policie, šéf Scotland Yardu sir Ian Blair, se snažil zabránit nezávislému, externímu vyšetřování usmrcení mladého Brazilce, kterého londýnská policie mylně považovala za sebevražedného atentátníka.

Sir Ian poslal hned dne 22. července, v den, kdy byl Brazilec zastřelen v londýnské stanici metra ve Stockwellu, dopis Johnu Gievovi, tajemníku britského ministra vnitra, a požadoval, aby Brazilcovo usmrcení vyšetřovala pouze interně sama britská policie. Argumentoval, že pokračující protiteroristické vyšetřování je daleko důležitější než nezávislé vyšetřování okolností, proč byl mladý Brazilec zabit.

19. 8. 2005
Jeden z mnoha mýtů, které nás obklopují, tvrdí, že co není v právním státě zakázáno, je zároveň povoleno. Jenže spoustu věcí kolem nás zákon nemůže postihnout, a přece se nedělají, protože prostě nejsou fér. Nikdy nevznikne zákon zakazující předbíhání ve frontě, a přece je rozumné ve frontě nepředbíhat.

Protože na týden starý článek "O dodržování pravidel" přišla e-mailem celá řada reakcí, rozhodl jsem se, ač nerad, k tomuto tématu ještě jednou vrátit. Nový text není o teknu, ke kterému mám jako k většině hudebních žánrů irelevantní vztah, a není ani o CzechTeku 2005. Je skutečně v drtivé míře o dodržování pravidel.

19. 8. 2005

Milan Černý píše:

Můj vztah k pravidlům by se možná dal vyjádřit příkladem: pan Novotný jede stotřicítkou po silnici a zastaví jej policejní hlídka. V dobře fungujícím systému by ho od pokuty uchránil snad jen fakt, že spěchal zachránit lidský život nebo zabránit neštěstí.

Tento příklad na téma pravidel v právním státě je jistě velmi názorný a správný i já s ním souhlasím. Bohužel, na CzechTek 2005 by bylo potřeba tento příklad "lehce poupravit", upozorňuje Martin Kyral, student FI MU Brno:

Pan Novotný jede stotřicítkou po silnici a zastaví jej policejní hlídka doplněná o oddíl těžkooděnců. Policisté mu tonfou rozbijí okénko auta, vytáhnou jej ven a za bohatého přílivu vulgárních nadávek zbijí tak, že potřebuje lékařské ošetření.

19. 8. 2005

Myslím si, že s hlubším osvojením si dodržování pravidel, dodržování psaných i nepsaných hodnot by měli začít pracovníci sdělovacích prostředků a ústavní činitelé naší země. Snad by pak média minimálně nepřispívala k disharmonizaci vztahů ve společnosti.

Rád bych poděkoval autorovi článků "O dodržování pravidel" panu Milanu Černému, za vysoce názorný, erudovaný přínos k formování právního, morálního vědomí, jaké napomáhá dodržování přijatých společenských pravidel chování a jednání. Pravidla, morální a jiné hodnoty před rokem, které byly přijímány a vyhlašovány před rokem 1989, byly přímo i nepřímo za pomocí sdělovacích prostředků odmítnuty. Nová pravidla a hodnoty jsou uváděny v život jen mlhavě, mnohdy kontroverzně.

Summer Of Love 2004 - foto t-rex , techno.cz
19. 8. 2005
Summer Of Love 2004 - foto t-rex   techno.cz

Pane premiére, pane ministře, dovolte mi, abych Vás jménem Bassline Promotion, pořadatelů festivalu Summer Of Love 2005 pozval tento víkend 19. až 20. 8. 2005 na náš festival v Pardubicích na Závodišti. S ohledem na závažné skutečnosti ohledně CzechTeku bychom Vám velmi rádi ukázali, jak také může vypadat "techno" festival. Festival Summer Of Love získal v loňském roce ocenění "Festival roku" a naše agentura cenu "Promotér roku" v českých tanečních cenách DMA2005 a už devět let patří mezi nejoblíbenější události léta. Rádi bychom dokázali, že platné zákony není třeba měnit, ale spíše dodržovat a též bychom rádi změnili Váš názor na "techno".

Pana ministře Bublane, nabízíme Vám velkou šanci, jak se zachovat jako čestný muž, kterým jistě jste. Jsme ochotni poskytnout Vám prostor na hlavním pódiu v nejlepším čase, kde se před 10 000 mladými lidmi můžete veřejně omluvit za spáchané násilí na CzechTeku a podat takto veřejně demisi.

Věříme, že naši nabídku a pozvání využijete.

S úctou,

Aleš Bleha, XMAG & Summer Of Love
& Bassline Promotion Booking,
promotion & marketing
PDF originál dopisu
19. 8. 2005
Ivo Železný
reakce na článek předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka, který vyšel 8. srpna 2005 v deníku Právo pod patrně neúmyslně dvojznačným názvem "Kde končí svoboda"

Mám sympatie k onomu legendárnímu chlapci, který teprve u věku sedmi let poprvé promluvil, řka: Ta polévka je přesolená. Do té doby bylo všecko v pořádku. Záviděníhodný to hoch.

Slov je mnoho, a přesto máloco bývá dořečeno.

Poprvé a do předvčerejška naposled jsem cítil povinnost publikovat na webu během pokusu o televizní převrat před lety - na Britských listech. Teď mám vlezlý dojem, že už je to tady zas.

Rád bych se mýlil, dokonce bych byl šťasten, ale také bych mohl propást poslední příležitost, abych si užil svobody slova jako onen člověk na Rudém náměstí, který při návštěvě amerického prezidenta kdysi dávno prorazil policejní kordon, vrhl se k prezidentovu cadillacu, propíchl nožem pneumatiku a přisál se k ní. Svůj čin odůvodnil tím, že se alespoň jednou v životě chtěl nadechnout svobodného vzduchu. A to by mi přišlo líto.

19. 8. 2005
"Analogie juris" je strašná věc a velmi snadno zneužitelná právě v rámci právního státu.

Problematika vnitropolitických záležitostí není mojí profesní specializací. Dbalý a znalý faktu, že zahraniční politika se formuje a řídí vnitropolitickou situací a jejími zadáními, nezbývá, než se snažit být i dobrým žákem v problematice své domácí scény.

V souvislosti s Czech Tekem je příliš mnoho vážných věcí "ve hře", navíc s důsledky, které jak mám možnost sledovat, dosud unikají mediální pozornosti, ale i přímo politicky odpovědným činitelům. Ve svých dopadech má být pod záminkou, či raději rouškou, právě proběhlých událostí vytvořeno "nové právní prostředí". Podívejme se proto na tuto situaci trochu podrobněji.

19. 8. 2005

Čína dílnou světa

Litr benzínu stojí v Británii dnes v přepočtu 38 Kč, ve srovnání s loňskem došlo ke zdražení o 10 procent. Voda, elektřina a plyn zdražily ve srovnání s loňském o skoro 15 procent. Rapidně rostou místní daně, školné pro soukromé školy a poplatky za soukromou zdravotní péči. Taxíky, hotely a restaurace jsou v Londýně pravděpodobně dražší než kdekoliv na světě. V nejlepších londýnských restauracích dnes zaplatíte za večeři pro jednoho více než 4200 Kč. Inflace v Británii přesto zůstává na úrovni 2,3 procent ročně. Proč? ptá se hospodářský komentátor listu Times Anatole Kaletsky a vysvětluje:

19. 8. 2005
Jak je zákon o technoparty v USA zneužíván proti snahám o legalizaci léčebného využití konopí

Americký zákon proti free-techoparty - také zvaný Rave Act - "Reducing Americans' Vulnerability to Ecstasy" Act - byl poprvé navržen v US Senátu v roce 2002 ve zrychlené proceduře. Jeho předkladatelé - ruku v ruce demokraté a republikáni - tvrdili, že má být zbraní proti zneužívání technoparty pro prodej drog. Velmi rychle se stal předmětem mnoha kontroverzí vzhledem ke svému potencionálnímu dopadu především na svobodu projevu a jeho schválení přimělo tisíce fanoušků techno hudby k organizování politických akcí po celých Spojených státech. Desítky tisíc voličů zahrnulo Kongres telefonickými dotazy a faxy, které jej žádaly, aby se proti tomuto zákonu postavil a následovala široká mediální kampaň proti této nové právní úpravě, která se dostala i do mainstreamových média jako např. Newsweek, Washington Post, Los Angeles Times a USA Today.

19. 8. 2005

Nové právní i politické prostředí

Ing. Michal Chylík , IT administrator Řízení letového provozu

Už při rozhlasovém rozhovoru premiéra Paroubka na Radiu 1 mne zaujalo, kolikrát zdůrazňoval, že příznivci techna obsadili 90 ha. později - v jiném prohlášení předsedy vlády, to bylo dokonce 100 ha. Dnes jsem si řekl, že se vrátím na základní školu a udělám si malé matematické cvičení. Jako podklad pro měření rozměrů jsem použil satelitní snímky přístupné přes program Google Earth a ortofotomapu staženou ze stránek Ministerstva životního prostředí. Celková plocha všech pozemků louky, na které policisté zasahovali, je přibližně 36 ha.

Já na Czechteku nebyl, ale podle fotografií mohlo být technaři zabráno tak kolem 60% plochy, což je něco kolem 22 ha. Je to více než měli pronajato, ale rozhodně to není 90 či dokonce 100 ha, jak uvádí předseda vlády České republiky.

výpočet plochy dle vzorečků ze základní školy PDF

19. 8. 2005

Čínská vláda se rozhodla založit ve 36 městech zvláštní policejní jednotky pro potlačování toho, co čínské úřady nazývají "hrozbou terorismu". Ve skutečnosti jde o protesty a demonstrace v důsledku nezákonné konfiskace půdy či proti hospodářské nerovnosti.

Za poslední rok se v Číně konalo asi 74 000 protestů a nepokojů, sdělil tiskové kanceláři Reuters čínský ministr pro bezpečnost Žou Jongkang. Vláda se obává nestability. Mimo jiné bylo nyní čínským občanům zakázáno, aby posílali protestní petice přímo ústřední vládě.

Rychlý hospodářský pokrok v Číně radikálně proměnil tvářnost měst v moderní kapitalistické metropole. Avšak život milionů Číňanů na venkově zůstává stejně chudý, jako byl vždycky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Fotografie ze současného čínského venkova ZDE
Lotyšsko
19. 8. 2005

V Estonsku a v Lotyšsku zavedli pojem "neobčan". Více než 600 tisíc lidí je tak zbaveno některých základních práv.

Aleksandras Kirsteins, předseda zahraničněpolitického výboru lotyšského parlamentu, se opět jednou nechal slyšet. Tentokrát to nebylo na téma "židovského spiknutí proti Lotyšsku". Jeho prohlášení, které cituje britská BBC, mělo charakter doporučení. Prý by měli být všichni "civilní okupanti" slavnostně naloženi do vlaků a posláni z Lotyška zpět do "etnické vlasti". Civilní okupanti jsou ve slovníku zastánců národnostně čistého Pobaltí především Rusové. To by znamenalo, že by např. matka Tatjany Ždanokové, doktorky matematických věd a jediné poslankyně Evropského parlamentu ruského původu, měla být jako neobčanka vystěhována z Lotyšska.

19. 8. 2005
veřejnou cestou zaslaná žádost premiéru Paroubkovi o schůzku k přehodnocení právě proběhlého jmenování ministra kultury

Pokud bychom žili ve společnosti, která cení lidi podle zásluh a schopností, a ne podle moci, vlivu a stavu účtu, a kdyby tato společnost náhodou potřebovala něco takového, jako je ministerstvo kultury, vím, kdo by byl nyní jmenován do jeho čela. Byl by to Václav Šroub. Tedy alespoň za předpokladu, že skutečně organizoval CzechTek 2005, za což byl nyní obviněn kvůli "poškození cizí věci".

Ve skutečnosti je obvinění prachobyčejná msta. Václav Šroub usvědčil policii ze lži, když tvrdila, že majitel pozemku zrušil souhlas s technoparty. Zamezil tak jejím snahám ukončit CzechTek ještě předtím, než začal. A "orgánům" se u nás beztrestně ostuda nedělá a odpor neklade. Pomsta má pravděpodobně pokračovat. Premiér Paroubek vyzval, ať se lidé poškození CzechTekem "hojí" na majiteli pozemku, na němž se technoparty konala, protože se choval a chová "divně". To jistě, pronajal přece pozemek mládeži, aby se na něm bavila jinak, než jak by se to našemu establišmentu líbilo. To je opravdu "divné" chování v zemi, která má pro kulturu ministerstvo.

techno.cz
18. 8. 2005
& Štěpán "Štěpík" Mareček, foto: Patri(c)k Weiss, Techno.cz

Exkluzivní rozhovor s pronajímatelem pozemků, na nichž se měl odehrát Czechtek 2005 se nám podařilo uskutečnit v hektické atmosféře několika prvních protestních akcí. Do smíchovské rybí restaurace jsme se štábem techno.cz dorazili těsně po jedné z demonstrací a odešli po několika dlouhých hodinách. O čem byla řeč a jaká je tedy výpověď člověka, který svým přístupem nevědomky obrátil českou politiku vzhůru nohama?

O životě, Czechteku, chování policie, zákonech v českém Kocourkově, násilí a toleranci -- Constantin Plesky.

19. 8. 2005

Hodně se u nás šermuje slovem "komunismus", které se užívá jako označení pro dobu vlády "komunistické" strany -- nebo pro vládu "komunistické" strany na Kubě nebo v Číně. Nyní se o komunismu hovoří v souvislosti s represemi kolem Czechteku. Ve skutečnosti ale nic z toho nemá s komunismem nic společného. Czechtek by nejspíš tak či onak potlačovala každá vláda. "Komunistické" režimy jsou dědici postupné degenerace myšlenek a praxe hnutí hlásících se k radikální změně společnosti, degenerace během níž se program radikální změny společnosti postupně přizpůsoboval společnosti, jíž chtěl změnit. Degenerace, jejímiž nejvýznamnějšími protagonistkami byly ve své době německá sociální demokracie a ruská bolševická strana.

18. 8. 2005

otázky na "preventivně informační" skupinu ministerstva vnitra

Dva vládní dokumenty pronikly na veřejnost: připravovaný zákon o podmínkách konání některých shromáždění a Bublanova průběžnou zpráva o postupu Policie ČR na technoparty CzechTek. Jejich obsah svědčí především o totálním systémovém selhání Ministerstva vnitra.

Analogie mezi rychlostí, s jakou byl v srpnu 1969 po protestech při prvním výročí okupace přijat takzvaný první pendrekový zákon, a rychlostí přípravy zákona o podmínkách konání některých shromáždění po policejní blamáži při rozehnání Czechteku 2005 je zjevná. Bublanovo ministerstvo po svém dlouhodobém a téměř totálním systémovém selhání, které se projevilo v řadě známých kauz i u Mlýnce u Tachova, zplodilo právní paskvil. I u neprávníka na první pohled na veřejnost proniklý koncept připravovaného zákona vyvolává pocit nepatřičnosti, zvláště pokud se pak dozví o zkrácení lhůty pro zaslání připomínek k němu v meziresortním připomínkovém řízení na pouhé čtyři pracovní dny. Tady ale nejde o selhání subalterního či o dovolených zaskakujícího právníka, ale o zakořeněné bolševické právní vědomí celého vedení silového ministerstva. To ale nyní vede kněz...

18. 8. 2005

Stát nesmí být služkou dílčích politických zájmů

Příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí České republiky Česká centra, spolu s o.p.s. RESPEKT, propojenou se stejnojmenným týdeníkem, spoluorganizují politicky zaměřenou akci antikomunistických aktivistů. Akce se koná s virtuální podporou www.zrusmekomunisty.cz. Z veřejných zdrojů je financována kampaň za snížení popularity a volebních preferencí komunistů a komunismu v České republice i proti ochotě některých našich politiků spolupracovat s představiteli KSČM - Trikem proti komunismu . Předseda "odborné poroty" Ivan Medek o projektu napsal: Antikomunisté všech generací, spojte se!

Česká centra ale financuje stát ze státního rozpočtu - tedy i z daní, vybraných od členů a voličů KSČM. Je jedno, jestli v jednom případě zneužije stát 31 miliónů a policii na organizaci násilné protiakce vůči technařům, a podruhé financemi zabezpečí propagandistickou akci proti komunistům. V obou případech se jedná o šíření nenávisti vůči skupině obyvatel z důvodu jejího přesvědčení. A to je i v této státněxenofobní době trestné.

18. 8. 2005

Prominuli jsme jako národ českým zběsilcům jejich zločiny po osvobození 1945, a to ve jménu dějinného šílenství druhé světové války. Přišly další hříchy a neštěstí v podobě nezákonných procesů a justičních vražd, páchaných ne nějakou zdivočelou pouliční cháskou, nýbrž lidmi nárokujícími si úctu představitelů státu. Opět nastalo - po deliriu souhlasu s krutými rozsudky - dlouhé mlčení, vystřídané jen váhavým napravováním křivd a škod. Ještě nebyl morálně obrodný proces s rehabilitacemi nevinně odsouzených zcela dokončen a již tu bylo nové bezpráví, opět z popudu "úctyhodných" činitelů. Ve jménu tzv. normalizace se rozpoutal rozsáhlý kádrový masakr, který postihl statisíce lidí. A zase dlouhé mlčení, tentokrát pro jistotu oficiálně střežené a při narušení přísně trestané. Po převratu v listopadu 1989 jsme chtěli být jiní než "oni", tj. svržení autoritáři, avšak zase zvítězili hluční mstitelé nad rozumnou většinou a začalo se lustrovat, restituovat, proškrtávat dějiny. Chtělo by se volat: Národe český, jak dlouho ještě budeš snášet tento stav?

Čestmír Císař: Paměti. Nejen o zákulisí Pražského jara. Praha, Sin Con, 2005, U Libeňského pivovaru 10, Praha 8. 1284 stran. 799 Kč. ISBN80-86718-53-0

S Čestmírem Císařem jsem se poprvé osobně setkal na letošním Salonu kritického myšlení, který se konal v květnu v Litoměřicích. Zasáhl tam z obecenstva velmi vzdělaným způsobem - jako člověk s překvapivě uvážlivou inteligencí a širokým rozhledem, spatra, do diskuse o politice a kultuře. Asi špatně umím lidem odhadovat věk: přišlo mi, že mu může být tak kolem sedmdesátky. Samozřejmě, nemůže: Čestmír Císař byl výrazným protagonistou Pražského jara v roce 1968, a tak jsem zjistil, že se narodil v roce 1920 - letos mu bylo pětaosmdesát let.

18. 8. 2005
plný text důvodové zprávy z pera legislativy ministerstva vnitra

Právní úprava práva shromažďovacího je na ústavní úrovni zakotvena v čl. 19 Listiny základních práv a svobod ČR, který zaručuje právo pokojně se shromažďovat a dále stanoví, že toto právo lze omezit zákonem v případech shromáždění na veřejných místech, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, ochranu veřejného pořádku, zdraví, mravnosti, majetku nebo pro bezpečnost státu. Shromáždění však nesmí být podmíněno povolením orgánu veřejné správy.

18. 8. 2005

Pendrekový zákon Made in Bublan

Ministerstvo vnitra dostalo od vlády za úkol do konce září prověřit současné zákony a možnost jejich změny tak, aby se stát v budoucnu vyhnul sporům s pořadateli technoparty a podobných akcí.

Mluvčí vlády potvrdila ČTK, že kabinet souhlasil s návrhem, který mu předložil ministr vnitra František Bublan. Na jeho úřadu už vzniká návrh zákona, který mimo jiné ukládá pořadatelům podobných akcí oznamovací povinnost.

A protože jsme v Česku, kde se nic neutají, natožpak informace z ministerstva vnitra, přinášíme vám plné znění normy, kterou připravují Bublanovi "preventivní" právníci, podle které bude napříště možné "rozptýlit" shromáždění na kterékoliv "rozptylové" louce.

Vypořádání připomínek k tomuto návrhu (třebas ze strany ministerstva životního prostředí...) se pod tlakem politického "zadání" zkrátit lhůty pro zaslání připomínek v meziresortním připomínkovém řízení na čtyři pracovní dny uskuteční 22. srpna 2005 v budově Ministerstva vnitra v Praze 4, náměstí Hrdinů 1634/3, objekt "Centrotex", v Malém sále v 1. poschodí, místnost č. 1.70. Začátek jednání je v 9.00 hodin... Enjoy !

Plné znění návrhu pendrekového zákona - o podmínkách konání "některých" shromáždění... DOC

18. 8. 2005
Jeden e-mail za 40 000... nebo za 31 milionů?

Rychlost, s níž právní experti z ministerstva vnitra či odkud přišli se zákonem reagujícím na Czechtek, je souměřitelná snad jen s publicistickou vytrvalostí, se kterou o něm píše články pan premiér. Četba obojího ovšem prozradí, že se jedná o stěží uvěřitelný absurdní paskvil.

Už název navrhovaného zákona naznačuje, že bude opravdovou perlou českého zákonodárství, neboť se s typicky právnickou jasností vymezuje jako "zákon o podmínkách konání některých shromáždění".

Vznikl návrh zákona diskriminující jednu konkrétní subkulturu, navíc kvůli jedné konkrétní akci. Proč nejsou podobně přísně regulována např. církevní procesí? Ale i kdyby se zákonu jakkoli obrousily hrany, je stále v principu nepřijatelný, jednak proto, že je zjevně účelový, jednak proto, že reguluje neregulovatelné. Na Czechteku se přitom přiživovala spousta politiků a političek, dokonce i z vládní strany. Bude teď zajímavý pohled, kolik z nich se přičiní o to, aby tento paskvil v jakékoli podobě neprošel.

18. 8. 2005

Existuje velmi mnoho důvodných pochybností, jestli USA mohly zabránit útokům z 11. září nebo jestli se rozhodly jim nezabránit, aby si tím otevřely cestu k útoku na Irák.

Například v průběhu útoků z 11.9.2001 ředitelství americké Správy civilního letectví neinformovalo vojenské letectvo ani o jednom z unesených letadel, jak bylo jeho povinností, a v případě útoku na Pentagon dokonce vyslalo bostonským leteckým kontrolorům, kteří byli v reakci na útoky nejpohotovější a nejaktivnější, klamnou informaci, která způsobila, že vojenská letadla vystartovala opačným směrem než odkud letělo letadlo směřující k Pentagonu (viz zpráva "Národní komise o teroristických útocích na Spojené státy", ZDE ).

19. 8. 2005

Britská policie lhala. Je to šokující. Její informace o smrti de Menzese byly nepravdivé, zavádějící a účelové. Brzy se asi dozvíme víc, ale to je v tomto okamžiku nepodstatné.

Na základě těchto nesprávných informací v tisku jsem napsal první odstavec krátké glosy (viz ČEK TEK MEK). Vycházel jsem při tom z příběhu, úvaha by byla stejná, kdyby vycházela z nějakého jiného příkladu. Šlo mi o to, zda je horší nejednat vůbec nebo jednat s rizikem toho, že něco bude přehnané nebo že půjde o omyl. To je všechno.

Nejnovější informace o případu Jeana Charlese de Menezese ZDE

18. 8. 2005

Americký prezident Bush v sobotu 13.8. nevyloučil použití síly vůči Íránu jako posledního prostředku k přesvědčení této země, aby se vzdala svého jaderného programu. Přitom USA vlastní desetitisíce atomových bomb a Bush před časem ohlásil program vývoje nové generace amerických atomových zbraní.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

19. 8. 2005

V červenci 2005 přispělo celkem 110 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 862 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 732.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2005 O dodržování pravidel podruhé -- a naposledy Milan  Černý
19. 8. 2005 Nepočítejte s tím, že vás Policie ČR ochrání před násilníky... Štefan  Švec
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
18. 8. 2005 Constantin Plesky: "Strašně mě to mrzí..." Martin "Juki" Jyrkinen
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Globalizace podle Ulricha Becka Martin  Škabraha
16. 8. 2005 Dvojí metr v exekučním řízení u českých soudů Aleš  Uhlíř
16. 8. 2005 Naše noční teroristické můry Jan  Čulík
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
15. 8. 2005 Pět zásadních bodů, které žádná česká strana kupodivu neprosazuje Boris  Cvek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
2. 5. 2005 Absťák Jindřich  Kalous
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2005 Happy birthday, pane premiére Štěpán  Kotrba
19. 8. 2005 Potřebujeme právní stát - ČR jím není   
19. 8. 2005 Kde doopravdy končí svoboda Ivo  Železný
19. 8. 2005 Kdo se měl stát ministrem kultury? Václav Šroub Ondřej  Slačálek
19. 8. 2005 Skutečný komunismus... a skutečný antikomunismus Ondřej  Slačálek
19. 8. 2005 O dodržování pravidel podruhé -- a naposledy Milan  Černý
19. 8. 2005 CzechTek 2005 -- malá záminka pro vážné důsledky Miroslav  Polreich
19. 8. 2005 US Rave Act -- aneb zákon proti technoparty po americku Bushka  Bryndová
18. 8. 2005 Vláda si přeje Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 LexTek Ondřej  Slačálek

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Rozkvetlý smutek Karel  Hlaváček
16. 8. 2005 Nemalovat obrazy je lepší Petr  Štengl
15. 8. 2005 Za trochu lásky... Jaroslav  Vrchlický
12. 8. 2005 * * * Viktorie  Rybáková
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová
5. 8. 2005 * * * J. H. Krchovský
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Muži jsou nyní "nezaměstnatelní dárci spermií"   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
22. 7. 2005 Beethoven zvítězil nad zpěvákem Bono v boji o stahování z internetu   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"