25. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mirek Topolánek s Georgem W. Bushem
25. 3. 2009
"Ty mrtvý, nevstávej a lež;
Pán Bůh tě potěš - a mne též!"
Karel Jaromír Erben: Svatební košile

Po včerejšku tedy máme jasno: "Strategický spojenec" George W. Bushe, Mirek W. Topolánek, je na odchodu z úřadu. Ve finále se držel žlabu tak urputně, až téměř všechny znechutil -- a psát o něm tedy lze už jen proti značnému vnitřnímu odporu. Přesto tak činím, neboť nejde zdaleka jen o něj. Od ledna 2007, kdy tento regionální politik nastoupil na místo premiéra, se svět prudce změnil -- a ve finále zůstal Topolánek bez Bushe a bez radaru, jako kůl v plotě, zatímco Paroubek už chystá košili na svatbu s lidovkyní Parkanovou. Ty jsi švarná, já jsem švarný, jaký jsme to krásný pár...

25. 3. 2009

V úterý padla česká vláda poté, co prohrála hlasování o důvěře kvůli tomu, jak řeší hospodářskou krizi.

Obrovsky to ztrapnilo premiéra Mirka Topolánka, protože k pádu jeho vlády došlo jen několik dní před plánovanou návštěvou Baracka Obamy a uprostřed šestiměsíčního českého předsednictví Evropské unie.

25. 3. 2009

Analytikové poukazují, že pád české vlády odráží dlouhodobé politické hašteření a nikoliv finanční krizi, která nyní postihuje východní Evropu. Na rozdíl od svých sousedů netrpí Česká republika hospodářskou nerovnováhou, která způsobila, že jiné státy jsou tak zranitelné v ekonomické krizi.

Úterní úspěšné hlasování o nedůvěře vlády bylo pátým pokusem o vyjádření nedůvěry vládě od doby, kdy Topolánkova vláda vznikla začátkem roku 2007. Hlasování vyvolala opozice po nedávném skandálu ohledně údajného kupování hlasů v parlamentě.

Čtyři evropské vlády se nedávno staly obětmi finanční krize. V sobotu oznámil maďarský premiér Ferenc Gyurcsany, že odstoupí, aby umožnil nové vládě řešit nejhorší maďarskou krizi za posledních 20 let. Vlády na Islandu, v Lotyšsku a v Belgii také padly. Lotyšsko a Maďarsko jsou silně postiženy finanční krizí a dostaly pomoc od Mezinárodního měnového fondu.

Analytikové zdůraznili, že politická krize v České republice nemá nic společného s chaosem, který se šíří východní Evropou.

"Tohle nemá nic společného s hospodářskou krizí," řekl Jon Lewy, analytik pro Eurasia Group v New Yorku. "Je to čistě česká domácí politika. Téhle vládě vždycky hrozilo obrovské riziko kolapsu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 3. 2009

Česká vláda se stala nejnovější obětí hospodářské krize, když byla donucena rezignovat poté, co jí parlament vyjádřil nedůvěru.

Osud Mirka Topolánka, středopravicového českého premiéra, jehož vláda byla uprostřed šestiměsíčního předsednictví Evropské unie, následoval osudu vládnoucích stran v Maďarsku a v Lotyšsku. Východo a středoevropské země cití tlak svých křehkých ekonomik.

24. 3. 2009

Česká pravostředová menšinová vláda prohrála hlasování o důvěře uprostřed svého předsednictví Evropské unii, píší stránky BBC.

Čtyři vzbouřenečtí poslanci hlasovali s opozičními sociálními demokraty a komunisty proti premiéru Mirku Topolánkovi.

25. 3. 2009

tisková zpráva

Pro hnutí Nenásilí je dnešní pád vlády Mirka Topolánka vítězstvím demokracie. Vláda, která dva a půl roku prosazovala umístění cizí vojenské základny na našem území proti vůli většiny obyvatel, tak konečně ukončí svou činnost.

25. 3. 2009
tisková zpráva iniciativy Ne základnám

V úterý 24.3. vyslovila Poslanecká sněmovna nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Stalo se tak přesně týden poté, co tato vláda stáhla z projednávání radarové smlouvy.

Byla vyslovena nedůvěra vládě, které od svého vzniku pošlapávala principy demokracie, nehleděla na názor občanů a dokonce i svých voličů, a prosazovala umístění cizí vojenské základny na území České republiky. Rezolutně odmítala referendum k této otázce i přes fakt, že svou vůli rozhodnout v referendu deklarovala soustavně většina obyvatel této země.

25. 3. 2009

Včerejší vyslovení nedůvěry vládě podle zástupců vládní koalice nezastaví úsilí o ratifikaci smluv o americkém radaru v Brdech. Shodli se na tom ministryně obrany Vlasta Parkanová, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg i šéf branného výboru Sněmovny Jan Vidím. ... Proti jsou ČSSD, KSČM a část zelených. A také zhruba dvě třetiny české veřejnosti, ukazují průzkumy.

iDnes: Parkanová: Radar s vládou nepadl, je to jen malá domácí turbulence ZDE

24. 3. 2009

Česká republika se vydala na další etapu své kariéry největší evropské nevládní organizace a její vláda v demisi bude mít konečně klid na práci a nemusí se obávat toho, že jí Poslanecká sněmovna vysloví nedůvěru. Vlády nad Evropskou unií se ujme Václav Klaus, jediný to plnohodnotný úd exekutivní moci předsednické země a jednotliví ministři mohou vesele vyrazit na evropské turné bez toho, že by to mělo dělat někomu vrásky ve vztahu ke křehké sněmovní rovnováze - nerovnováze. Vláda prostě ztratí to, čemu biologové říkají "přirozená plachost" a určitě se to projeví i na daleko vstřícnějším postoji k "malým domů" všeho druhu.

Strana zelených se definitivně odebere do politického záhrobí a budeme moci začít odstraňovat škody, které napáchala na infrastruktuře a dalších strategických zájmech naší země, a pokud ne, tak snad dostaneme v obchodě alespoň igelitovou tašku, tedy pokud si do ní budeme mít za co nakoupit.

Prostě klid na práci jako když vystřelí. Snad jednou někdo ze strany opozice vysvětlí, jaký to celé mělo smysl, snad kromě toho, že někdo z opozičních nebo na jejich stranu přeběhlých poslanců spekuluje na pokles státních dluhopisů. Ovšem vidina toho, že možná celý jeden další rok bude o dost těžší otravovat občany legislativním kutilstvím našich vyvolených je hodnotou, kterou zřejmě doceníme, až si jednou zase vybereme znova...

Myslím si ovšem, že se Mirkovi Topolánkovi bude zásluhou ukojeného ega vůdců opozice od včerejška docela dobře spát. Kéž by to platilo všeobecně.

25. 3. 2009

KD│Ruský ministr financí Alexej Kudrin je přesvědčen, že současný vzestup akciových indexů i cen energetických surovin na světovém trhu je pouze přechodnou záležitostí a krize bude pokračovat. Prohlásil to na rozšířeném zasedání ministerstva pro ekonomický rozvoj.

25. 3. 2009

AB│ Vzhledem k tomu, že se jedná o druhý nejčtenější článek v BL za poslední měsíc, možná několik doplnění. Připomeňme, že se jedná o talk show, ve které Jon Stewart znectil americké finanční televizní komentátory (v osobě jednoho z nich, Jima Cramera) za to, že celou dobu věděli, co se na finančních trzích děje a jak to musí dopadnout, ale veřejnost neinformovali. Záznam pořadu, včetně nesestříhané verze, naleznete na stránkách The Daily Show. Rozhodně se na něj podívejte. I kdybyste neuměli anglicky ani slovo, stojí to za to. Ti, kteří by chtěli rozumět lépe a "nestíhají" Stewartovu angličtinu, naleznou níže několik pokusů o transkripci.

talk show Jona Stewarta ZDE

transkript pořadu ZDE
25. 3. 2009

KD│Ústřední výbor izraelské Strany práce včera schválil vstup do koaliční vlády, kterou sestavuje šéf pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu. Součástí koalice už je ultrapravicová strana Israel Bejtejnu a ortodoxní náboženská strana Šas. Delegáti Strany práce schválili vtup do vlády velmi těsnou většinou. Informoval o tom večer korespondent Haaretzu Mazal Mualem.

24. 3. 2009
Tisková zpráva Amnesty International

Nejvíce lidí bylo vloni popraveno v Asii, Čína opět vykonala více poprav než zbytek světa dohromady. Tato fakta přináší zpráva o trestu smrti, kterou každý rok zveřejňuje organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Celkový počet poprav za loňský rok vyčíslili obránci lidských práv na minimálně 2 390. Popravy vykonalo 25 zemí, v Evropě popravuje již jen Bělorusko.

25. 3. 2009

Ačkoliv má nynější světová ekonomika (pokud ji takto lze skutečně označit) mnoho aktuálních problémů, jimž bezesporu dominuje ekonomická a finanční krize, některé jiné problémy překvapují svojí persistencí. Takovýmto problémem je dozajista i situace rozvojových zemí, stále „zaklíněných“ ve své vlastní chudobě. Například v roce 2008 vydala Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) zprávu hodnotící hospodářské pokroky ve 49 tzv. nejméně rozvinutých zemích (z nichž je 33 afrických a 10 asijských), a to v letech 2005-2006 - tedy ještě před výraznými projevy potravinové i ekonomické krize.

25. 3. 2009

Spory o to, zda, kdo a jak co zavinil během rozpadu Jugoslávie, jsou zřejmě nekonečné. K názornému přiblížení perspektivy, kterou zastávám - perspektivy, v níž neexistuje žádný výlučný viník událostí, ale kde je také jen málo zcela nevinných; kde nedominují dalekosáhlé spiklenecké plány, ale spíše nezamýšlené důsledky krátkozrakých, ba někdy až pitomých rozhodnutí - překládám recenzi knihy Gilese Miltona Ztracený ráj: Smyrna, 1922: Zničení města tolerantního islámu (Basic Books, New York, 2008), kterou pro březnové vydání dvouměsíčníku TRADOCu Military Review zpracoval podplukovník ve výslužbě Lester W. Grau. Předložený příběh umožňuje ve zmenšeném měřítku a zcizující perpektivě uchopit prakticky tytéž problémy, o nichž se na stránkách Britských listů v poslední době tolik diskutovalo.

24. 3. 2009

Přečetla jsem si článek "Všem, kdo moralizují a hlavně machrují" a musím konstatovat, že dobře vystihuje pocity, které ve mně zanechala vzpomínka na politické dění na Balkánu v posledních desetiletích.

Můj názor na rozpad Jugoslávie a následující vývoj na Balkánu je ten, že malá hrstka chamtivých a mocichtivých nezodpovědných lumpů rozpoutala v normálních lidech, žijících v bývalé Jugoslávii, běsy, které se pak už nedaly přivázat zpět na řetěz.

25. 3. 2009

Za naprosto nesmyslné označil zahájení náletů NATO na Jugoslávii před deseti lety senátor a bývalý zvláštní zpravodaj OSN Jiří Dienstbier. Letecký útok také odhalil problém dosud nevyřešené role Severoatlantické aliance po skončení studené války, řekl Dienstbier ve speciálu České televize věnovaném desátému výročí zahájení bombardování bývalé Jugoslávie. ... Dienstbier připomněl, že letecké útoky kritizoval jako nesmyslnou akci založenou na nesprávných a dokonce zfalšovaných důvodech hned po jejich zahájení.

Za deset let na území velkém jako Středočeský kraj se dvěma miliony obyvatel a přes obrovskou mezinárodní přítomnost se tu nepodařila podle Dienstbiera zajistit ani bezpečnost, ani rozvoj, ani to, kvůli čemu se tam údajně šlo, tedy zabezpečit soužití etnik. " Teď se to završilo tím, že se uznala nezávislost Kosova. Není to ani stát - je to protektorát, konstatoval Dienstbier.

Česká televize: Bomby na Bělehrad - VIDEO ZDE

25. 3. 2009
Rekace na recenzi knihy Viktora Suvorova pod názvem SSSR prohrál II. světovou válku a komentář překladatele Bruno Solaříka Stalin prohrál druhou světovou válku

Britské listy zveřejnily nedávno recenzi na novou knihu Viktora Suvorova a následně pak i komentář překladatele, dosvědčujícího autorovu velkou pozornost „trockistickému kritizovaní“. Nejsem sice expertem na zákulisní boje mezi sovětskými vůdci, ale dovolím si podrobit jej přímé konfrontaci s  Levem Davidovičem Bronštejnem (tak zní původní jméno soudruha Trockého). Text jsem převzal z jeho knihy: „Zrazená revoluce – co je SSSR a kam spěje“ vydaná česky (Doplněk, 1995, ISBN 8085765306) s doslovem Petra Uhla, píše čtenář Michal Kesudis.

25. 3. 2009

Slyšel jsem kdysi o člověku, který si na střeše domu vystavěl technické monstrum. Soustava čoček a zrcadel vycházela od velké výbojky, kterou dotyčný označoval jako "lejzr", a koncentrovala světlo do jednoho směru; montáž ze starého astronomického teleskopu umožňovala natáčet zařízení různými směry. Lidé nechápali, jaký že má celá konstrukce smysl; to ovšem zjistili, jakmile se jednou tzv. blýskalo na časy. Majitel hned přihlížejícím vysvětlil, že blesky bez bouřky a hromů nejsou vůbec atmosférickým jevem, ale projevy přilétajících lstivých marťanů, kteří jsou na výzvědách, poněvadž chystají invazi. Poté zatáhl pákový vypínač a stočil paprsek "lejzru" směrem, odkud se blýskalo. Když blesky konečně ustaly, zdál se dotyčný jevit známky velkého uspokojení, oči mu zářily a mnul si ruce. A nejen to: Otevřel na zahradě láhev koňaku a vyřvával vítězoslavné tirády, jak prý to těm marťanům nandal. Když mu kdosi opatrně naznačil, že možná žádní marťani nepřilétají, zařval jak tur: "No právě! Už si ani netroufnou!" Sousedé se poté sešli v hospodě, kde v nepřítomnosti majitele systému meziplanetární obrany dospěli k jednomyslnému závěru, že jediným kandidátem na marťana v celé vesnici je ve skutečnosti právě on.

25. 3. 2009

Odpověď Ladislava Brzobohatého na mnou prezentované informace z oblasti obnovitelných zdrojů je exemplárním příkladem toho, jak se v České republice zametají pod stůl moderní, ale také pro mnohé nepohodlné a radikální směry rozvoje.

25. 3. 2009
reakce na článek Milana Smrže "...a přece je obnovitelná"

Přiznám se, že už mne monotematičnost jednotvárně se opakující mantry Milana Smrže obtěžuje. Chápu, že si potřebuje sehnat ovečky na své přednášky o sluníčku, ale dělat to takto vlezle je chucpe. Připomeňme si, že o Smržovi se širší veřejnost dozvěděla díky neúspěšné kandidatuře stoupence Tmavozelené výzvy na místopředsedu Strany Zelených v roce 2003 (dostal 21 hlasů). Od té doby se začal prezentovat předseda národní sekce evropského sdružení Eurosolar pravidelně - přibližně jednou za půl roku. Ale pouze a jedině v souvislosti s PR pro "svou" agendu solární energie, slunečních kolektorů a "své" sdružení. Argumentuje ovšem tak, že racionální zhodnocení reality nahrazuje vírou v lepší příští.

25. 3. 2009

Ten článek je (zase) rasistický

Motto:

"Bratři z rodiny al-Attarů budou hrdiny propagandistické války, když docílili, že hloupý redaktor "západního" časopisu s globálním dosahem jejich historku plnou slz otiskl... Svědčit ve sporu přitom podle práva nemůže příbuzný či přímý účastník sporu, neboť na jeho výsledku má zájem. A proto může (a byl by blbej, kdyby to neudělal) svou výpověď přizpůsobovat cíli. Proto ono "svědectví" adolescentů z Gazy má asi tak stejnou váhu, jako svědectví Cigána, že všichni mimo něj jsou rasisti. Rád by tomu uvěřil...

Co to má znamenat, ta urážlivá a ponižující formulace o "Cigánovi"? A o těch Palestincích? Takhle se uvažuje, píše a mluví ve slušné společnosti? Takovýmito výroky by se autor okamžitě v jakékoliv mezinárodní společnosti zdiskreditoval. Některé články Štěpána Kotrby (jako například tento) jsou cenným svědectvím o určitém - zřejmě dost častém - způsobu uvažování některých příslušníků české společnosti. Jiný kraj, jiný mrav.

25. 3. 2009

Přítel a nepřítel. Přítel - byl [mu] na svatbě. Nepřítel - každý, se kterým nebylo kvůli hněvu promluveno tři dny. B: Odpověděli mu: Z toho nepodezřívej Israel.

Od narození Nazaretského jsme se nepoučili a rozum jsme nahradili emocemi, skepsi optimismem a vírou v ideály. Divím se, že tak staré propagandistické triky, známé už dva tisíce let, stále ještě spolehlivě zabírají. Bratři z rodiny al-Attarů budou hrdiny propagandistické války, když docílili, že hloupý redaktor "západního" časopisu s globálním dosahem jejich historku plnou slz a nevyslovené prosby o rachamim, otiskl... Pšita?! Svědčit ve sporu přitom podle práva nemůže být příbuzný či přímý účastník sporu, neboť na jeho výsledku má zájem. A proto může (a byl by blbej, kdyby to neudělal) svou výpověď přizpůsobovat cíli. Proto ono "svědectví" adolescentů z Gazy má asi tak stejnou váhu, jako svědectví Cigána, že všichni mimo něj jsou rasisti. Rád by tomu uvěřil...

24. 3. 2009

Deník Guardian natočil tři videofilmy, obsahující svědectví Palestinců žijících v Gaze, kteří tvrdí, že Izraelci páchali v Gaze válečné zločiny. Snad nejdramatičtější je svědectví tří adolescentů, bratrů z rodiny al-Attarů. Trojice bratří svědčí, že je Izraelci vyvlekli z domova, mířili na ně zbraněmi a donutili je klečet před izraelskými tanky, aby bojovníci z Hamasu na tanky nestříleli. Izraelští vojáci je také posílali do palestinských příbytků, aby je "vyčistili".

"Donutili nás, abychom šli první, takže kdyby na ně bojovníci začali střílet, měli zasáhnout nás a ne je," svědčil čtrnáctiletý Al'a al-Attar.

24. 3. 2009
"Neposlal tebe Hospodin, ale ty jsi k tomu přivedl, aby lid tento ve lži skládal doufání."
Jr. 28,15
"Můj dojem je, že se IDF chovaly eticky a morálně. Pokud tam byly incidenty, byly omezené".

Generálporučík Gabi Aškenazi, náčelník generálního štábu izraelské armády

V téže době, kdy "odrodilý Žid" - zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva na palestinských územích Richard Falk - obvinil Izrael z válečných zločinů v Gaze, komentátor Haaretzu Amos Harel na základě svědectví vojáků zaznamenal, že se izraelská armáda řídí chybnými předpisy, které porušují mezinárodní pravidla pro ochranu civilistů. O tom lze jistě ještě leccos říci, rozhodně však ne to, čím média i veřejnost chlácholí generál Aškenazi. V pozadí zločinů totiž leží systematická dehumanizace civilního obyvatelstva, která je doktrinálně zakotvena. Přední izraelský "armádní" filosof Asa Kašer spolu s šéfem vojenské rozvědky Amosem Jadlinem provedli vše potřebné již v článku nazvaném Military Ethics of Fighting Terror: An Israeli Perspective (Journal of Military Ethics, Volume 4, Number 1, April 2005 , pp. 60-70). Tento ostudný dokument navíc neznamená jen pokus o znásilnění Ženevských úmluv, ale je také výrazem naprostého nepochopení toho, oč v protipovstaleckých operacích vlastně jde.

24. 3. 2009

Svěrákovy Vratné lahve a Slámovo Štěstí:

Vratné lahve (2007) Jana Svěráka a Štěstí (2002) Bohdana Slámy líčí současný život v České republice, jsou to ale dva naprosto rozdílné filmy: Jeden je v podstatě komedie, zatímco druhý deprimujícím portrétem moderního života. Vzhledem k tomu, že oba snímky zkoumají život obyčejných lidí v postkomunistické společnosti, budeme se jimi v tomto textu zabývat jako analýzou této společnosti a reakcí na ni. To, jak tyto dva filmy interpretují moderní postkomunistickou existenci v České republice, budeme analyzovat z hlediska tematického a kinematografického obsahu.

Autor je student Glasgow University

24. 3. 2009

Vratné lahve and Štěstí

While portraying modern life in the Czech Republic, Jan Svĕrák's Vratné lahve of 2007 and Bohdan Sláma's Štěstí of 2002 are very different films, as one is essentially a comedy, while the other a bleak portrayal of modern life. As they both explore ordinary existence in a post-communist society, both films will be looked at as an analysis to that society, and as a response to it. In this essay the films' interpretations of modern post-communist existence will be analysed in terms of thematic and cinematic content.

The author is a student at the University of Glasgow

24. 3. 2009

Dopis na MHMP: Nechte nám právo shromažďovací

Dobrý den,

automatická odpověď ve Vaší nepřítomnosti mi byla doručena a uvedená emailová adresa, kam jsem se v tomto případě mohl obrátit, je nefunkční. Obrátil jsem se na sekretariát primátora Prahy se žádostí o schůzku, která zůstala bez odpovědi.

Obrátil jsem se na ředitelku Vašeho odboru, bez odpovědi. Občan od určitého stupně státního aparátu (pan Mejstřík říká mafie) již evidentně neexistuje.

Z uvedených faktů je zřejmé, že zájem na řešení pravděpodobného porušování zákona o právu shromažďovacím ze strany MHMP není. Tuto skutečnost dokládá tisková zpráva zveřejněná MHMP, kde jsou uváděny nepravdivé informace, občané Prahy jsou záměrně uváděni v omyl. Zpráva v upravené, přepracované podobě byla v pátek otisknuta v MFdnes a je přímo dehonestující.

23. 3. 2009

Zaujalo mě, jak média automaticky, bez kritického nadhledu, akceptovala nový název nové strany zelených "rebelů", aniž jim došlo, že ke slovu demokracie se váže i odpovědnost a respekt k většinovému rozhodnutí. Nedemokratičnost se dá dokazovat a napravovat zevnitř, nikoliv ale zasazováním nových, byť "demokratických" oplégrů. Politika není množení popínavých rostlin.

"Demokratická" strana zelených je stejně zelená jako "nedemokratická" strana zelených. Liší se prozatím pouze v míře vnitrostranické disciplíny. Obě jsou to monotematické lobbistické skupiny, které nemají ujasněn racionální názor na to, co chtějí a pouze tuší, co nechtějí. Vážím si silných zelených institucí, za kterými je vidět přemýšlení a znalost souvislostí.

23. 3. 2009

Viníci hospodářské krize předvedli banalitu zla

KD│Finančníci pojišťovny AIG obdrželi miliónové odměny, protože jejich smlouvy byly založeny na uskutečněných transakcích, nikoliv na důsledcích těchto transakcí. Dvaatřicetiletý prodejce hypoték mi řekl: "Představoval jsem si, že má práce spočívá v uzavření smlouvy... Ať už potom přijde cokoliv - je to problém zákazníka, ne můj." Řada vedoucích pracovníků firem obdržela přepychové odměny navzdory tomu, že rozbili světové hospodářství, způsobili škody v hodnotě bilionů dolarů a rozvrátili miliony životů, napsala Shoshana Zuboff pro Business Week.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2009 Vláda národní autodestrukce padla. Nastoupí vláda provizoria? Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
24. 3. 2009 K teorii mezní zlodějny Karel  Dolejší
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti   
21. 3. 2009 Princ Gendži a tiskařský lis John Michael Greer
21. 3. 2009 Kolaps amerického žurnalismu ohrožuje demokracii   
18. 3. 2009 Krásná nová změna... jako ta stará, pro změnu Karel  Dolejší
18. 3. 2009 I spravedlivý obchod na rozcestí? Jiří  Silný
17. 3. 2009 O interpretaci slov pana Bernanke, neboli O pískání v tmavém lese Uwe  Ladwig

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2009 K teorii mezní zlodějny Karel  Dolejší
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti   
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
12. 3. 2009 Sir Nicholas Stern: Popírači změn klimatu tvrdí, že Země je placatá   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2009 Vláda národní autodestrukce padla. Nastoupí vláda provizoria? Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Proradarová vláda padla - jaké budou ty další?   
24. 3. 2009 Špatná vláda, mizerná demokracie Václav  Novotný
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland
18. 3. 2009 Americký hlas proti navrhovanému radaru v České republice   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
16. 3. 2009 Pojďte se s námi zviditelnit! Jan  Neoral
16. 3. 2009 Radarové smlouvy v úterý do sněmovny Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka