3. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 6. 2008
pokračování seriálu o panevropském politologovi pod pláštíkem akademických institucí a zděšeného mlčení

Rada Českého rozhlasu konečně zpracovala stížnost, kterou jsem podal poté, když mluvčí Českého rozhlasu nebyl schopen řadu týdnů odpovědět na otázky Petra Nachtmanna, týkající se falešného profesora a spolumajitele české kanceláře Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Praze, Rudolfa Kučery. Kučerovi mezitím neprodloužili smlouvu na univerzitě, takže zde končí. Údajně proto, že jeho činnost "nesplňovala požadavky"...

Hlupství, s jakým odpověděl ředitel stanice ČRo 6 Peter Duhan (prostřednictvím pošťáka tiskového mluvčího), odhalilo, že Kučera měl v popisu práce v Českém rozhlasu dělat to, k čemu ho zavazovalo i jeho další politické angažmá - členství v Panevropské unii. O nezávislé žurnalistice v jeho případě nemůže být řeč. Podal jsem tedy stížnost pro "porušení ustanovení Kodexu Českého rozhlasu spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 Rudolfem Kučerou a ředitelem stanice Peterem Duhanem" . Rada odpověděla. Poprvé odpověděla po formální stránce tak, jak Rada odpovídat má. Věnovala se každému bodu stížnosti zvlášť. Odpověděla tak, aby mohlo dojít k přezkumu jejího rozhodnutí v případě odvolání. Nicméně absurdita chápání práva (zákona 484/1991 i Kodexu veřejné služby) Radou má pokračování.

Odvolávat se proti odpovědi není třeba. Rada ilustrativně ukázala, jak hájí to, co hájit má. Nyní by měl někdo odvolat Radu.

Sloupek
Jaroslav Kovanda

Ach komupak tě věnuji mé rozpárané
dětství
již nebudu nikdy u Dřevnice
pijavice zvětšovacím sklíčkem pálit
rozvěšovat prezervativy ve vrbičkách splihlé
lampióny
již nebudu nikdy pozorovat
jak za sprchami chladících věží
ready dámy hrají letní tennis
a jako srny mizí do tmy za popílkem
Ach komupak tě věnuji mé tiché
dětství
ten rýžový nákyp od inkoustu
vzpomínky svázané v rozkroku
ach komupak tě věnuji
komu na čelo přilepím ten pohled Cézarův
když mu lékárník Suchomel mířil na komoru
skrz mříže Mečislave
když stříleli v zoo U majáku hladné lvy
když svazy letadel vyžínaly nebe
Ach komupak tě věnuji mé léčivé dětství
když kapesníky stále pošívají žiletkami
aby přespolní děti vysmrkali
když metafory proti břitvám na leteckých gumách
jsou stále jenom u Louk v lukách
zvědavé husí krky
ach komupak tě věnuji mé nadívané dětství
ó jak jsme rádi v létě v lese
zalézali do kanálů
a sprostá slova křičívali pod slín
ó LETNÁ BAŤA ZLÍN
ó seprané vlajky

z knihy Žádný žebř (výbor z poezie 1696-2004), Votobia, Olomouc 2005. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

3. 6. 2008

I. Tento text není pro všechny. Největší část těch, kdo ho dočtou do konce, řekne: Fantazíruje. Nemnozí uznají, že na tom, o čem píšu, může něco být; ale dodají hned: Není vhodná doba rýpat pod povrch protiradarové fronty. Ještě méně z vás řekne, že snad téměř souhlasí - a vzápětí doplníte: Stejně už se nedá nic dělat. Já ale nemám na výběr a všechny výtky odmítnu. Uspokojit je stavovskou ctí úplně jiné profese než mojí.

3. 6. 2008

Mezi jiným nám jubilea poskytují příležitost pohlédnout na přítomnost z jiné perspektivy. To je obzvláště užitečné, když se srovnání ukáže pro přítomnost jako více než nelichotivé. Může to vést i k jejich ignorování a zamlčování. V připomenutí Pražského jara můžeme sledovat dva vyhraněné přístupy: okázalý nezájem až bagatelizaci na české straně a intenzívní zájem v ostatních evropských zemích, snad nesilnější v Rakousku. Oba mají své dobré důvody.

Vývoj šedesátých let, hnutí proti vietnamské válce a Flower Power, studentské revolty a mimoparlamentní opozice až po Pražské jaro byly po celém světě projevem stejné základní paradigmatické změny: odklonu od dosavadního pasivního podřizování se autoritám a akceptování mocenských struktur směrem k aktivní účasti, spolurozhodování a spoluzodpovědnosti sebevědomých občanů. Napříč politickými systémy vzniká v šedesátých letech moderní občanská společnost.

Pražské jaro 1968 - více než třistastránková čítanka nejdůležitějších dobových textů v BL ZDE

2. 6. 2008

Smlouvu jako takovou už dostali někteří poslanci také

PR text, odůvodňující o čem se dohodla vláda Mirka Topolánka s Američany, vycházející z Dohody mezi ČR a USA o "radarové stanici", je na světě. Nejvyšším politikům ho předal v písemné podobě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už 13. května 2008. Dodnes o něm všichni, kdo ho dostali do rukou, mlčí. 14. května byly dokumenty spolu s průvodními dopisy doručeny. Samotná smlouva je stále podle informací ze zákulisí vlády v režimu "vyhrazené", nicméně už formou faxu z ministerstva zahraničí dorazila do Sněmovny také. Prozatím pouze "vybraným" poslancům.

Pohled na údolí Korengal ze stanoviště Phoenix
3. 6. 2008

Na konci dubna přišel v Afghánistánu o život devětadvacetiletý rotný R.V. z prostějovského 102. průzkumného praporu. Vozidlo Humvee, v němž spolu s kolegy jel, zasáhla exploze improvizovaného výbušného zařízení (Improvised Explosive Device, IED). Jednalo se již o třetí oběť z řad českých příslušníků mise ISAF -- měsíc předtím zahynul vojenský policista v provincii Helmand při útoku sebevražedného atentátníka, zatímco před rokem došlo k úmrtí dalšího vojáka pod lavinou. Co rostoucí ztráty malého českého kontingentu vlastně znamenají?

Už renesanční autor Niccolò Machiavelli ve 4. kapitole spisu Vladař popsal rozdíl mezi vojenským obsazením centralizovaného státu a okupací země, jejíž vláda je odkázána na podporu nezávislé vrstvy pozemkových vlastníků.

3. 6. 2008
reakce na polemiku místopředsedkyně a mluvčí Rady Českého rozhlasu Dany Jaklové pod titulkem "Za jakou veřejnost se ptá pan Aust?" s článkem Ondřeje Austa "Skončí Wave, nebo Kasík" v LN dne 30. 5. 2008

Povinností člena Rady je znát zákon, který se odhodlal jménem koncesionářů hájit. Povinností mluvčího je znát nejen zákon, ale i odsouhlasená usnesení. A vědět, že ředitel není Bůh, aby zařídil něco, co zařídit nejde. Povinností gramotného člověka, který se uchází o veřejnou funkci, je umět číst a počítat. Alespoň násobilku... Ani jednu z těchto povinností Dana Jaklová nesplňuje. Přesto tato bývalá redaktorka Radiožurnálu dostala moc. Moc poškozovat veřejnou službu a shazovat autoritu Rady svou nekompetentností, se zoufalou odhodlaností prosazovanou. Například navrhovat , odůvodňovat a prosazovat usnesení, které je nesplnitelné. Pokud ovšem neplatí to, co Ondřej Aust napsal. Podívejme se na jednotlivá vyjádření v článku mluvčí Rady ČRo Dany Jaklové blíže. Ona je totiž vnitřním předpisem Rady (jednacím řádem) oprávněna tlumočit názor Rady nic netušící veřejnosti.

Jaká Jaklová, taková Rada.

Radio Wave jako TÉMA BL
3. 6. 2008

Zcela souhlasím s mnoha spoluautory, že poplatky jsou jen zástupný problém.

Pojďme tak trochu po selsku o zdravotnické "reformě" uvažovat. Intuitivně asi každý z nás bude souhlasit, že cílem reformy by mělo být zlepšení péče o nemocné a rozumná kontrola nákladů na tuto péči. Tak si rozeberme tyto aspekty věcně v konfrontaci se současnou situací a kontextem okolních zemí s kterými se můžeme srovnávat.

3. 6. 2008

Právě jsem se dověděl z televize Nova (pondělí 2.června v 19,55), že Češi, kteří se dali za peníze najmout pro akce v zahraničí prostřednictvím AČR ( tzv. Armáda České Republiky, mluvčí Andrej Čírtek), budou v Afghánistánu dovybaveni modernizovanými ruskými vrtulníky, aby mohli létat nad terénem a dle potřeby střílet po lidech, které budou považovat za tzv. Tálibánce. Pomohou tak dolikvidovat (zu Ende liquidieren) mudžahedíny, kteří bojovali proti sovětským okupantům v osmdesátých letech minulého století.

3. 6. 2008

Charakterová vada českého národa jako celku

Když si tu tak diskutujeme o regulačních poplatcích, pomíjíme jednu důležitou charakterovou vadu českého národa jako celku. Ta se vine celou českou historií. Nejsme ochotní převzít svou zodpovědnost za své jednání pokud se jedná o zjevnou blbost či sprosťárnu. Onen zákon, který určil placení regulačních poplatků by dávno neplatil, pokud by jej hned první den jeho platnosti velká většina občanů nezaplatila a pokračovala v tom proto, že zákon považuje za nesprávný.

To, že lidi nezačnou platit, byl také jediný moment, kterého se Julínek s Cikrtem obávali.

3. 6. 2008

Dne 31. května odvysílala Česká televize v hlavní zpravodajské relaci Události v regionech reportáž Antonína Bruštíka "Zástupci Národní gardy chtějí jednat o bezpečí žáků v Drahovicích", reportáž byla zároveň zveřejněna v textové podobě na webu ČT 24, píše Eva Zdařilová.

Příspěvek Antonína Bruštíka bohužel nikterak nevybočuje z celkově neprofesionálního nekritického zpravodajství České televize a mohl by se stát učebnicovým příkladem tendenční reportáže, která manipuluje veřejné mínění.

3. 6. 2008

Firma "Česká olympijská, a. s.", "marketingová společnost Českého olympijského výboru", prý sděluje veřejnosti, že je protizákonné, podle "zákona č. 60/2000 Sb.", "použít slova 'olympiáda' či 'olympijský' "bez výslovného souhlasu Českého olympijského výboru".

Informují o tom ve svých spamech čeští protibetští aktivisté, kteří chtějí uspořádat akci, kterou zamýšleli nazvat "Tibetská alternativní olympiáda", firma "Česká olympijská, a.s." jim to však prý zakázala, a tak aktivisté svou akci raději pojmenovali "olympijáda" - pro jistotu, aby je někdo nežaloval. Absurdní, že?

V zemi začíná být něco opravdu hodně shnilého, jestliže se komerční firmy snaží zmocnit samotného jazyka. Pokud se proti tomu někdo nepostaví a nevysvětlí "podnikatelům", že ne všechno je na prodej, brzo si jistě někdo "zakoupí" výlučná autorská práva na slova jako "voda", "slunce", "láska".

Co na to básníci? Budou si zcopyrightovaná slova od PR firem za drahé peníze pronajímat?

Možná, že by protibetští aktivisté měli spíš protestovat proti tomu, že jim někdo pod nosem krade jazyk...

Firma "Česká olympijská, a.s." má však, zřejmě, problém. Zadáte-li si do googlu slovo "olympiáda", objeví se přibližně milion odkazů, z nichž je zjevné, že velkou většinu "Česká olympijská, a.s." nemá pod kontrolou. Nejrůznějších olympiád, nezvládnutých "Českou olympijskou, a.s." je hodně ZDE. Rychle, Česká olympijská, a.s."! Je-li pravda, že nesmí nikdo používat slova "olympiáda" a "olympijský" v jiném smyslu, než jaký povoluje veřejnosti vaše firma, tak do práce! Musíte to všechno vymýtit! Nejlépe soudními spory a tučnými pokutami! To bude ta nejlepší reklama pro ty vaše Olympijské hry.

3. 6. 2008

Úmrtnost dětí před dosažením dospělosti je dvakrát vyšší než normálně, mají-li otce staršího než 45 let.

3. 6. 2008

Několik poznámek k PR článku pana Smrže "Vše čisté podle Topolánka".

Tvrzení, že "...obyvatelé ČR jsou z celé pětadvacítky na posledním místě v souhlasu se zavedením společných evropských standardů pro jaderná zařízení; ..", je poněkud zavádějící, píše František Hájek.

Za prvé, ještě jsem nikde nečetl, že by obyvatelé měli souhlasit s nějakými bezpečnostními normami, pochybuji, že souhlasili třeba s normami týkající se zvyšování bezpečnosti automobilů, které každoročně "přitvrzují", ale to podstatné je, že Evropa zatím ještě nemá schváleny společné normy, týkající se jaderné bezpečnosti (proto např. Temelín byl budován mimo jiné i podle amerických norem NUREG, které vydává úřad NRC -- při čekání na Evropské bezpečnostní normy by zřejmě ještě nebyl v provozu).

Hlavní nedostatek tohoto PR článku vidím v tom, že autor neuvádí, čím by nahradil energii z odstavených jaderných elektráren.

3. 6. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Při útoku v baghdádské čtvrti Madínat as-Sadr zastřelili ozbrojenci majora sil ministerstva vnitra Ahmada an-Núrího. Ten dokázal před smrtí ještě opětovat palbu a zabít dva útočníky. Major žil v ulici Falá v Madínat as-Sadr. Vládní armáda obklíčila mešitu Šurufí ve čtvrti Šá‘b, pak ji prohledala a uvnitř zatkla pět lidí, údajně mahdistů. Kromě toho oznámila, že zabavila 24 bomb, šest střel RPG-7, 20 minometných střel, dva ruční granáty, 35 náloží a tisíce kulek do automatů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
3. 6. 2008

Renáta nad hlavou, od autorské dvojice Zdeny Bratršovské a Františka Hrdličky; vydalo nakladatelství Akropolis v r. 2007, 216 stran, 1. vydání, doporučená cena 189 Kč, ISBN 978-80-7304-088-8)

Generační štafeta. I tak by se dal trochu lakonicky charakterizovat soubor povídek Renáta nad hlavou od autorské dvojice Bratršovská-Hrdlička. Je to jejich nová próza, která vyšla nedávno v nakladatelství Akropolis (podobným počinem autorů byl povídkový soubor Samé milé pitvorky vydaný v roce 1994 v nakladatelství ČS).

2. 6. 2008
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

První část tohoto článku ZDE

Oceňujeme-li hudbu, vzdáváme tím především hold jejímu vnitřnímu řádu. "Hudba tím, že duším vtiskuje svůj vznosný řád a nadzemské blaženství, naladí je často k lásce," tvrdí se zjevným patosem André Maurios. Bylo by chvályhodné, kdyby tomu tak bylo, ale, jak už jsme se zmínili v předchozí části, hudba také svádí své posluchače k davové psychóze, tj. k ne-řádu a ne-lásce, a podněcuje bojechtivost, tj. sklon k ničení.

Masový zpěv husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci dokázal zahnat na útěk dobře vyzbrojené křižáky; jak by však tyto bitvy dopadly, kdyby křižáci odpověděli na chorál unisonem jiného, vlastního nápěvu? Nestřetli by se jen dva zapřisáhlí protivníci, nýbrž i dvě sborové písně; hudba by stála proti hudbě i proti lidem, nebo by se obě písně v bitevní vřavě navzájem přehlušily, jako se to stává při pouťových atrakcích. Husitský zpěv ovšem působil především jako moment překvapení. Ve druhé světové válce sehrál podobnou, provokující úlohu Vejvodův šlágr Škoda lásky; oč byl méně vznešený než středověké chorály, o to byl oblíbenější. I ten měl ovšem protivníka -- pochod nacistických jednotek, provázený ječícími píšťalami a určený především k zastrašení podmaněných národů. O odvrácené straně hudby se mohli přesvědčit i vojenští tamboři, kteří doplatili na své burcující sólo životem, nebo odsouzenci, jejichž poslední slova přehlušila bubnová palba strážného oddílu.

3. 6. 2008

tisková zpráva

Protest v poslanecké sněmovně Iniciativa Ne základnám již několikrát jasně prohlásila, že bude dohlížet na to, jak budou jednotliví poslanci a poslankyně jednat v otázce radaru. O vybudování základny se stále jedná, vláda dokonce schválila první smlouvu. Vše za zády veřejnosti. Proto jsme se rozhodli pokračovat v našich protestech směřovaných na zákonodárce a připomenout jim, že jsou odpovědní nám, občanům a voličům.

V poslanecké sněmovně proběhnou 3. a 4. června dva dny protestů, ve kterých budeme upozorňovat na neutuchající odpor občanů proti základně. Na zahájení 32. schůze si zhruba 50 poslanců a poslankyň oblékne na protest proti jednání o základně trička Iniciativy Ne základnám.

3. 6. 2008

POZVÁNKA

Jaké poučení si můžeme odnést z protestních akcí odborů? Jakými prostředky můžeme čelit neoliberálním reformám? Lze v takovém úsilí zvítězit? A jaká v něm má být role antiautoritářských aktivit?

Pondělí 9. června v 19,00 hodin. Info Café Krtkova kolona, Praha.

2. 6. 2008

Dobrý den,

děkuji Vám za publikovaný článek. Troufám si říci, že jej zcela jistě nepostihne stejný osud, jako se stalo těm od mluvčího ČT Ladislava Štichy, protože Váš je přiměřený, kvalifikovaný a věcný. V tom se tedy obáváte zbytečně.

Jen nevím, zda je vůbec vzhledem k Vaší funkci možné autorskou výhradou v něm vymezovat jeho neoficiální charakter. To je, abych tak řekl, věcí vnitřní politiky Ústavního soudu ČR (ÚS), zda jste autorizován i k individuálním reakcím na neformální kritiku veřejnosti. Protože co lze takto stejně jako v případě L. Štichy vytknout, je skutečnost, že se snažíte s názorem vystupovat jako soukromá osoba, což je střet zájmů svého druhu. Jistě nemusím vysvětlovat, v čem je zavádění takové praxe mezi tiskovými mluvčími orgánů veřejné moci a stejně tak i veřejnoprávními institucemi potenciálně zhoubné.

Přesto i já osobně mám ohledně posouzení reformy veřejných financí velký problém s výroky a odůvodněními a kvalitní právní argumentaci nacházím až v separátních votech. Ale tím spíše jsem za existenci tohoto institutu vděčný.

2. 6. 2008

O rozhodnutí Ústavního soudu, o té části, která se -- stručně řečeno -- týkala poplatků ve zdravotnictví, byla již napsána řada komentářů, přesto však není zbytečné vrátit se k odůvodnění tohoto nálezu znovu a připomenout některé jeho části a myšlenky v něm obsažené, které snad obecně konstatovány nejsou, ač by si to bezpochyby zasloužily.

2. 6. 2008

Clive Stafford Smith, právní ředitel organizace Reprieve, konstatoval: "Používají lodi, aby jejich nezákonné chování bylo skryto před očima médií a právníků. Nakonec se nám podaří vrátit těmto vězňům jejich lidská práva.

"Podle jejich vlastního přiznání zadržuje americká vláda v současnosti v tajných věznicích nejméně 26 000 osob bez soudu a z informací vyplývá, že systémem od roku 2001 prošlo více než 80 000 osob. Americká vláda musí prokázat, že podporuje práva a základní lidskost tím, že okamžitě zveřejní, kdo jsou tito lidé, kde jsou, a čemu jsou podrobováni." Andrew Tyrie, britský konzervativní poslanec, který předsedá všestranickému výboru britské Dolní sněmovny pro "extraordinary rendition" (posílání osob podezřelých z terorismu do třetích zemí k výslechům) konstatoval: "Postupně v těchto věcech vychází najevo pravda. Je lepší, aby vlády jednaly otevřeně dříve než později. Větší otevřenost povede k zvýšenému vědomí, že to, že prezident Bush po 11. září ustoupil od dodržování principů zákonnosti a spravedlnosti, je nyní napravováno a že budeme schopni znovu získat důvěru umírněných muslimských komunit, což je nezbytné, máme-li být schopni vypořádat se s nebezpečným extremismem."

Spojené státy provozují "námořní věznice", v nichž na lodích zadržují osoby, unesené v rámci "války proti terorismu". Konstatují to právníci, specializující se na lidská práva, kteří tvrdí, že se Spojené státy snaží utajovat, kolik osob vězní a kde je zadržují. Aktivisté naléhají nyní na americkou vládu, aby tyto údaje zveřejnila.

2. 6. 2008

"Blba slibem neurazíš"

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) by chtěl, aby děti chodily povinně do mateřské školy. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že příkladem by pro Česko mohlo být Irsko, kde děti povinně navštěvují školky od čtyř let. Změna by podle něj znamenala vyrovnání handicapů, které vznikají už na prvním stupni základních škol. Ideální by podle něj byla povinná docházka do školek ve věku pěti či čtyř let.

Iniciativu ministra školství Lišky ve věci rozšíření míst v mateřských školách a zavedení povinného předškolního vzdělávání pro děti od čtyř let bych upřímně uvítala, kdyby byla myšlena vážně. Ministr populisticky pochopil, že "sousedské hlídání" dle receptu ODS problém nevyřeší. A tak se dušuje, že pokud bude ve vládě i po volbách 2010, zavede povinnou předškolní docházku. Jedním dechem ale současné vládě navrhuje už letos zrušit bezplatný poslední rok v mateřské škole.

Chytrá liška by to neudělala lépe.

3. 6. 2008

Pro pořádek ke své zprávě (podle NY Times), že sedmi studentům - pro přesnost: jde ovšem o absolventy vysokých škol, kteří hodlali (hodlají) pokračovat ve studiu - z pásma Gazy byla odňata stipendia, poskytnutá Fulbrightovou nadací, musím dnes dodat:

2. 6. 2008

KD│ | Poláci nejsou spokojeni s nabídkou vojenské pomoci, s níž přišla Bushova administrativa, informoval server Eastern European Review 30. května. Polská vláda se proto rozhodla, že s jednáním o základně počká až na příští americkou administrativu.

Ministr zahraničí Sikorski a ministr obrany Klich očekávají, že Američané věnují tradičnímu spojenci, který jim pomáhá v Iráku, podporu ve srovnatelné výši, jakou dostává například Egypt. (Podle údajů amerického ministerstva zahraničí dostává Egypt ročně vojenskou pomoc v hodnotě přibližně 1,3 miliardy dolarů. Tato částka však je určována proporčně k pomoci věnované Izraeli, která představuje zhruba 2,4 miliardy. Bush po březnové návštěvě polského premiéra požádal Kongres o pomoc pro Poláky ve výši 20 milionů dolarů, za něž si by si mohli koupit například třetinu jedné stíhačky F-16 -- KD.)

Bushova administrativa se domnívá, že polské požadavky jsou přehnané, a tvrdí, že může nabídku stáhnout a umístit antirakety kdekoliv. Jednou z možností je prý i námořní platforma.

2. 6. 2008

Vskutku jsou i důležitější témata než radar

Postavit se za svou věc a za své právo není samozřejmostí, ale úkolem a výzvou. Je třeba vědět jak a kam se postavit (také, kterým směrem vane vítr) a orientovat se v situaci (tedy poznat světové strany). Je důležité umět hledat pravdivé informace (a cítit jejich potřebu), ale hlavně mít někoho, kdo se proti větru postaví s vámi, píše Jan Sova.

Zatímco v zahraničí byly a jsou stávky a veřejné protesty běžnou událostí (Itálie, Francie, Španělsko, ...) v České republice toto korektní sebevyjádření občanů nebylo zvykem a docházelo k němu spíše výjimečně a když už, tak často ,,nikdo neposlouchal". Tento stav se pod tlakem současné vlády jasně mění k lepšímu.

3. 6. 2008

Poslední týdny mě nutí zamýšlet se nad tím, kolik lidí vůbec ví, co to byl holocaust, co se dělo na našem území v době napoleonských válek nebo jaká tyranie vládla v Sovětském svazu, když Stalin nechával lidi posílat do Gulagu a na Sibiř. Musím se smutně konstatovat, že dost málo. Občas mně připadá, že žiji v konzumní společnosti, kde většinu lidí vůbec nezajímá minulost, a to je chyba. Ne nadarmo se říká, že historie je součástí budoucnosti, upozorňuje čtenářka Veronika Horáková.

2. 6. 2008

Tamáš a Bednář:

tisková zpráva

Praha, 2. června 2008

Děkujeme všem lidem, kteří nás během uplynulých 21 dnů podporovali za jejich solidaritu, všechny dary a silnou morální podporu. Věříme, že tímto naším aktem uděláme radost všem, kdo nás v uplynulých dnech vyzývali k přerušení hladovky a nabízeli svou pomoc. Uplynulé tři týdny pro nás byly velmi těžké, ale současně velmi posilující a jsou pro nás pro oba nezapomenutelnou zkušeností.

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 ■ ■ ■ Jaroslav  Kovanda
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková
19. 5. 2008 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
16. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné   
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková