4. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2008

Továrnička na fakta

Když se nedaří o něčem veřejnost přesvědčit, je nutné přesvědčit ji o tom, že už je přesvědčena. Veselý průzkum k otázce radarové základny v USA, který vypracoval STEM a jehož záměrem bylo co nejvíce vyjít vstříc klientovi (zadavateli průzkumu), obsahuje v sobě kromě jiného ještě jednu zajímavou a do očí bijící manipulaci, která se ocitá přímo v tom, co otázka staví před respondenta jako nezpochybnitelný fakt, od nějž se může odrazit. V otázce se tvrdí a předpokládá, že v případě radarové základny se jedná o "součást americké protiraketové obrany chránící USA i velkou část Evropy". Jak ukazují spory ohledně radarové základny, které pocházejí přímo z USA, tento předpoklad je nepotvrzenou tezí zastánců tohoto projektu, kterým se podařilo přesvědčit českou vládu natolik, že chtěla o tomto obecném blahu informovat veřejnost pomocí party techniků specializujících se na seřizování neklapajícího veřejného mínění.

Jak je možné, že v USA, zemi, které má radarová základna sloužit především a hlavně (možná pouze), se vede diskuse o účinnosti tohoto systému, a Česká republika, která má být tímto technickým a politickým nadělením podarována, aniž by mohla potvrdit výhody a vyvrátit nevýhody této spolupráce, zastává stále oficiální stanovisko o naprosté prospěšnosti a naprosté neškodnosti tohoto systému?

Sloupek
Ernst Jandl

básně tohoto muže jsou k nepotřebě.

nejdřív
jsem si jednu vetřel do pleše.
marně. vzrůst vlasů to nepodpořilo.

načež
jsem si jednou potřel uhříky.
během dvou dnů nabyly podoby
středně velkých brambor.
lékaři žasli.

načež
jsem dvě rozklepl do pánve.
sám jsem nejedl, jsa poněkud nedůvěřiv.
můj pes na to zašel.

načež
jsem jednu použil jako ochranný prostředek.
za to jsem zaplatil potrat.

načež
jsem jednu vmáčkl do oka
a vstoupil do lepšího klubu.

portýr
mi nastavil nohu, takže jsem sebou praštil.

načež
jsem vynesl shora zmíněný ortel.

z výboru Mletpantem, Odeon 1989. Z německých originálů přeložili Josef Hiršal a Bohumila Grögerová. Mezi svých Deset básní vybral Petr Štengl.

Šaháb 3B
4. 2. 2008

ANALÝZA

Írán dnes vypustil testovací raketu Šaháb 3B (inovace rakety Šaháb 3A s doletem 1600-1300 km, dolet 2500-1700 km dle dostupných odhadů) z nového odpalovacího polygonu a jeho prezident Ahmadínežád slavnostně otevřel vesmírné kontrolní středisko. Podle záběrů íránské televize, což je jediný vizuální zdroj informace, se ještě nejedná o "novou raketu" se schopností vynést dostatečně velký satelit na nízkou orbitu, jak informovala většina světových agentur. Tímto orbitálním nosičem bude až raketa s názvem "Iris". Mimo doletu se oba nosiče liší hlavně velikostí posledního, nákladového stupně, ve kterém Iris má nést satelity a Šaháb v něm nese pouze bojový kontejner s výbušninou nebo malou sadu přístrojů ke zkoumání horních vrstev atmosféry. První satelit s názvem Omid (Naděje) by měl být podle íránské televize vynesen do vesmíru během příštího íránského roku, který začíná 21. března. Írán dnes neprovedl zkoušku definitivního nosiče, ale pouze provozní test navigačních a řídících systémů namontovaných na dostupný, několik let starý nosič. Čili současná íránská prohlášení je nutno brát stále ještě s rezervou stejně, jako zdroje Global Security a FAS.

ATM 12/2007, BL 28. 11. 2007, Lukáš Visingr, Štěpán Kotrba: Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci ZDE

ČTK 4. 2. 2008: Írán provedl zkoušku raketového nosiče pro vlastní satelit ZDE
4. 2. 2008

Aneb "Mirku, mysli na budoucnost"

Premiér České republiky potvrdil, že je, jaký je, a označil protikandidáta ODS na úřad prezidenta za člověka, kolem kterého se soustřeďuje "korupční potenciál". To je výrok, na který by mělo být pamatováno při vynalézání politických vtipů.

Je škoda, že pan premiér blíže nedefinoval, co to vlastně korupční potenciál je. Svým nepříliš selským rozumem se to snažím pochopit a docházím k následujícímu:

Korupční potenciál je, když se nějaký člověk ocitne v postavení, v němž může být korumpován, a zároveň je zasazen do prostředí a styků, které jsou korupčně potentní, jak řekl pan ministerský předseda.

4. 2. 2008

Lockheed Martin vydal prohlášení v rozsahu 280 slov, pocházející z jeho centrály pro radarový výzkum v New Jersey, v němž oznámil průlomový test předsunuté radarové plošiny. A zatímco technický svět krčil rameny, lidé, kteří vývoj radaru sledují, zaznamenali další krok směrem k systému, který by mohl mít dramatický vliv na budoucí světové události, počínaje americkou základnou pro sledování balistických raket v České republice, až po obranné prvky se základnou na lodi v Tchajwanské úžině.

31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají ZDE

4. 2. 2008

Jsem pravidelným čtenářem Vašich internetových "novin" a rovnou dodám, že je považují jeden z nejlepších alternativních zdrojů informací svého druhu na českém internetu, píše Jiří Otáhal. Námitky o nevyváženosti či spornosti naprosto neberu. Čtenář by neměl být idiot a měl by vědět, že média nepřinášejí Pravdu, ale pouze informace, Blisty nevyjímaje. Zaujme-li mne nějaká z informací, obvykle si ji porovnávám s dalšími zdroji, zjistím si něco o autorovi, atd.. Pokud má pro člověk zájem se ve věcech veřejných jakkoliv angažovat, tak je takový postup nutností.

Ale k jádru věci. Z poznámky pod textem pana Jemelíka mám pocit, že buď podceňujete čtenáře, nebo jste podlehl nemoci z povolání, popřípadě obojí. Je opravdu nutné, aby Blisty pod autorskými články vydávaly svá stanoviska k tvůrčí motivaci autorů? Fanda Václava Klause opravdu, ale opravdu nejsem...

Poznámka ŠOK: Ano, je to nutné a Britské listy v tom budou pokračovat. Ne každý čtenář je nadán schopnostmi samostatného úsudku v posouzení informací z oblastí, které nepatří k jeho odbornosti, ne každý může být odborníkem. Čtenář ale očekává serióznost redakce. Podle výzkumů veřejného mínění CVVM z května 2007 dvě třetiny čtenářů věří médiím (televize 68 % a noviny 54 %, rozhlas 71%). Tato podpora je stabilní v rozmezí 54-72% od roku 1995. Pouze u novin klesá od června 2005 k současné hodnotě. Odpovědností novinářů je přinášet informace férově a zasazené do kontextu bez klamavých úmyslů, zatajování informací a obchodování s informacemi. Víra v informace přinášené médii je v protikladu k samostatnému kritickému posouzení i u profesionálně vybavených a vyškolených čtenářů/diváků/posluchačů, mnohdy i u novinářů samotných. Neúplná informace nebo informace mimo kontext je ale dezinformací.

CVVM: Média ve výzkumu veřejného mínění ZDEZDEZDEZDE

Podle jiných zdrojů je tři čtvrtiny obsahu médií ovlivněno více či méně řízenou komunikací - technologiemi public relations, media lobbing, product placement a dalšími postupy, odporujícími férovému posouzení informací redakcí a férovému předložení čtenáři. Britské listy tiskové zprávy kreativně nepřepracovávají do podoby redakčních článků jako jiná média v ČR, přední "seriózní" deníky nevyjímaje, ale zveřejňují je jako názory jejich tvůrců. Pokud autor neuvede svůj konflikt zájmů sám, uvede jej za něj redakce. Přesto nemá důvod jeho postoj k politickým událostem cenzurovat, pokud jeho texty neodporují zákonům ČR.

4. 2. 2008
Komentář k pořadu ČT 1 Otázky Václava Moravce z 3.2.2008

Považuji Martina Bursíka za nadprůměrně inteligentního politika a jeho názory mi většinou aspoň nevadí. Právě proto mě nepříjemně překvapily dvě části jeho vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce dne 3.2.2008. První z nich je útok na Václava Klause kvůli jeho údajnému selhání při výkonu pravomoci vůči justici.

4. 2. 2008

V reakci na příspěvek pana Jemelíka ("Bludy pana Bursíka") bych rád bych upozornil na rozhovor s ombudsmanem Otakarem Motejlem z něhož pan Bursík (zdá se mi) čerpal.Názor pana Jemelíka na právní legitimitu chování pana prezidenta je jiný než názor ombudsmana, píše Martin Botur.

4. 2. 2008

četl jsem článek, kde pan Golgo kritizoval úroveň BL a pan Čulík odpověděl, že čtenáři posílají články zadarmo a že ne každý splňuje novinářský standart. Já právě nemám novinářské vlohy ani dostatečný nadhled, ale narazil jsem na zajímavý námět. Totiž na předvolební debatu 1.6.2006. Myslím by za to stála kritická analýza té debaty. Pro zajímavost jsem přepsal závěrečný projev současného pana premiéra, píše Jaromír Eybl:

"Vážení spoluobčané, z české politiky se vytratila slušnost a také osobní zodpovědnost za dané sliby. Volební a předvolební sliby se porušují a neplnění se svaluje na všechny kolem. My chceme lidem a Vám vrátit důvěru v politiku, v instituce, v politické strany, v politický systém. Osobně garantujeme náš program, který jsme dlouhodobě připravovali s odborníky nejenom z této země. Dlouhodobě Vás přesvědčujeme o prospěšnosti těch návrhů, které Vám již několik let nabízíme prostřednictvým Modré šance a dalších dokumentů. Stále více se ale ukazuje Ty volby nebudou jenom o programu, že budou také o stylu vládnutí. Svoboda a demokracie nejsou jenom slova, nedají se naplnit nějakou smlouvou, nedědí se. Jsou to květinky, které je třeba zalévat a já si myslím, že jsou dnes ohroženy, že je třeba za ně bojovat. Nedejme šanci dalšímu omezování svobod: občanských, individuálních, podnikatelských. Zastavme společně nástup komunistů, který dnes hrozí. Zastavme korupci, která je dnes prolezlá administrativou, policií a všemi orgány státní správy. Sociální demokracie vládne 8 let, my jsme přesvědčeni, že nastal čas pro změnu. Pojďme a udělejme ji. Děkuji Vám."

Link na celou debatu ZDE

"Až nyní jsem si poslechl celou předvolební debatu z roku 2006. Velmi mì zaujala. Bylo by pro budoucnost záslužné, kdyby ji TV Nova vysílala pravidelně v hlavním vysílacím čase alespoň jednou měsíčně," poznamenává k tomu A. Kubačák.

4. 2. 2008

Britské listy často vydávají články, které mají tón a textovou kvalitu Neviditelného psa či MFD. Tím mám na mysli příliš osobní přístup, nepříliš dobře vypracovanou argumentační linii, článek je plný populistických omylů a využívá kontrastu "my" versus "oni", způsobem, který západní média už dávno přestala používat, píše Fabiano Golgo.

Reakce JČ: To je pravda, je to důsledkem "amatérského statutu" Britských listů, do nichž píší autoři i čtenáři zadarmo. Samozřejmě, že se v nich projevuje étos komunity, kterou oslovují.

4. 2. 2008

Relativně často v masových mediích citovaný server Aktuálně.cz oproti citačně zamlčovanému deníku Britské listy uveřejnil kritiku obsáhlé monografie o českém filmu od šéfredaktora BL Jana Čulíka z  klávesnice paní Hejdové. Říká se tomu asymetrická soutěž a asymetrická informace. Něco, co narušuje demokratické principy v politice a férovost trhu v ekonomice. A zároveň něco, co lze jen s obtížemi (právně) postihnout. A když už by k tomu mělo dojít, tak se postihu této nekalé „soutěže“ a odsudku veřejného mínění zabrání a veřejnost zpacifikuje poukazem na vyšší zájmy. Dříve to byl boj proti heretikům a nyní boj s (krypto)komunisty. Jak říkal Josef Švejk Naši vlast vovinuly těžký mraky, či politruk z Černých baronů Vona mežinárodní šituace není dobrá, vona je špatná. A nyní k tomuto neokostnickému koncilu pražských mainstreamistů z Melodie, či ze seriálů Jak se máte Vondrovi... se přiřadila i recenzentka Hejdová na serveru Aktuálně.cz.

4. 2. 2008

Paní Hejdová nemusela dělat se mnou interview, stačilo by, kdyby knihu zhodnotila věcně, férově a inteligentně. Nebo spíše, kdyby tu recenzi napsal někdo, kdo to umí.

Myslím, že je naprosto nesmyslné dělat z knihy Jací jsme politikum. Je to prostě soubor empirického materiálu. Analýza narativních motivů, obsažených v českém filmu za posledních osmnáct let a - velmi věcná - interpretace toho, jakou mytologii film šíří o dnešní české společnosti.

Každý má samozřejmě právo napsat zdrcující recenzi, neměla by ale být hloupá.

Vulgárních výrazů může používat pan premiér, ale Britské listy by měly fungovat s noblesou. Štěpán Kotrba ví, že nemá používat vulgárních výrazů ani v mailech čtenářům, ani v textu svých článků, natož v titulcích. Ví také, že pokud se vulgárnosti vyskytnou, budou se nemilosrdně odstraňovat. Noblesu! Je jistě obtížné nepropadat kanálnímu způsobu vyjadřování, který je často běžný v českém prostoru, ale jsem přesvědčen, že je to možné.

Poznámky Fabiana Golga k nedostatkům Britských listů jsou cenné. Lidi by měli vědět, že nemá smyslu argumentovat osobně či stereotypními kontrasty "oni versus my".

4. 2. 2008
Malá poznámka k článku pana Veselého Pan Veselý poukázal na oběti diktátora Suharta v souvislosti s jeho smrtí, kdy se o něm většinový tisk zmiňoval spíše pozitivně. K článku bych měl několik málo poznámek, píše Zdeněk Roubal.

4. 2. 2008

Navzdory zprávám o vyvražďování obyvatel Východního Timoru, které přinášel Červený kříž, křesťanské církve, Amnesty International a další, Spojené státy pokračovaly v zásobování Suhartova režimu zbraněmi a bojovými letouny. V dobách největších bojů dodávky zbraní dokonce zdvojnásobily. Navíc zablokovaly postup Rady bezpečnosti, která se chtěla zasadit o dodržení dvou rezolucí volajících po okamžitém stažení indonéských vojsk z Východního Timoru. Ve svých pamětech o tom píše Daniel Patrick Moynihan, bývalý americký velvyslanec při OSN.

Michael Marčák: Tu samostatnost Kosova podpoříme, táto! Ale chvíli jsem se vopravdu bála, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí...
4. 2. 2008

4. 2. 2008

Zkorumpovaná klimatická změna.

4. 2. 2008

Prezidentská kampaň z pohledu jednoho prezidentova "rádce"

...Proto se z naznačených obav dnes pozastavuji nad právem faktického cizince být volen hlavou českého státu. Neboť toto právo není vázáno ústavní pojistkou -- aby se takový subjekt alespoň před přijetím kandidatury vzdal cizího občanství a tím i závazků k cizí moci...

Předesílám, že podlézavost nesnáším zrovna tak, jako asi každý. A podobně se mi příčí být objektem manipulace. Zejména mediální. S blížící se volbou prezidenta pozoruji, že nemalá část redakcí opět demonstruje svůj nekontrolovatelný vliv. Tak jako před posledními parlamentními volbami. Když během několika týdnů pozvedla „zelené“ z politické bezvýznamnosti na výsluní mocenské šachovnice. Václav Klaus se jako prezident permanentně těšil nejvyšší popularitě mezi ústavními činiteli a orgány. K jejich zděšení, závisti, zášti a odporu. A umocněné ve chvílích, kdy na něj prostřednictvím médií útočili zejména ze zahraničí. Za jeho zapšklé „národovectví“.

Naomi Klein
4. 2. 2008
Naomi Klein

Pred istým časom, keď som listovala vo svojich novinových článkoch, objavila som v nich ustavične sa vracajúci motív - plot. Tento obraz sa objavoval zas a znova. Bariéry, ktoré oddelili ľudí od kedysi verejných zdrojov, od vody a pôdy. Zábrany, ktoré obmedzili ich schopnosť prekračovať hranice a dokonca zabránili, aby sa politika vykonávala v mene voličov.

Niektoré z týchto plotov sa len sotva dajú spozorovať, napriek tomu však existujú. Jeden takýto virtuálny plot sa vztýčil v Zambii, keď sa na radu Svetovej banky zvýšili „školské poplatky pre užívateľa“, takže školské triedy sa vzdialili z dosahu miliónov ľudí.

Ďalší plot sa vystaval okolo rodinných fariem v Kanade, keď vládna politika premenila malé poľnohospodárske prevádzky na luxusné objekty, ktoré v časoch klesajúcich cien produktov a veľkých farmárskych podnikov nemožno zaplatiť.

4. 2. 2008

Hoci Strana ľavice voľby v Hessensku a Dolnom Sasku zďaleka nevyhrala, prvý výraznejší volebný úspech v spolkových krajinách bývalého Západného Nemecka dáva tušiť, že strana má šancu vytvoriť životaschopnú alternatívu naľavo od sociálnej demokracie.

Nemeckej politickej debate dominovali v posledných dňoch voľby v Hessensku a Dolnom Sasku. Mnohí ich považovali za "generálku" pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Výsledok priniesol prekvapenie i niekoľko ponaučení. To prvé by si mali vziať kresťanskí demokrati. V snahe obhájiť kontrolu nad Hessenskom stavili v kampani na protiimigračnú rétoriku. Hoci u určitej časti voličov takýto spôsob obetného baránka nepochybne funguje, očividne ich nie je dosť -- vo voľbách získala CDU len 37,8 percent hlasov, čo jej zabezpečilo 42 mandátov v 110-člennom parlamente.

3. 2. 2008

Příští konzervativní vláda poskytne zadarmo každé nové matce po návratu z porodnice na dobu šesti hodin denně doma zdravotní sestru. Konzervativci chtějí do Británie zavést holandský systém, podle něhož každé matce novorozeněte pomáhá doma zdravotní sestra, učí ji

  • jak nemluvně kojit a koupat
  • stará se o starší děti a zajistí, aby pro ně bylo zdravě uvařeno
  • postará se o prádlo a lehké domácí práce
  • spravuje systém návštěv pro matku a zajistí, aby ji hosté nebudili v nevhodnou dobu
  • vede deník s údaji o pokroku matky a dítěte, který pak používají lékaři a sociální pracovníci

David Cameron, šéf britských konzervativců, je přesvědčen, že holandský systém, známý jako "kraamzorg", by byl v britském kontextu podstatným zlepšením; zatím se totiž poskytuje sociální a zdravotní podpora jen těm nemluvňatům a jejich matkám, které jsou považovány za rizikové případy.

Michael Gove, konzervativní stínový ministr pro záležitosti dětí, také chválil holandský systém: "Pokud budeme schopni poskytnout lepší podporu rodičům v prvních měsících narození dítěte, podaří se nám zřejmě vyřešit některé problémy nerovnosti a sociální mobility, které nás v současnosti ochromují jako zemi. Musíme zajistit, aby každé dítě dostalo takovou podporu, jakou si v současnosti mohou koupit jen bohatší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 2. 2008

Ráda bych řekla něco bližšího o nizozemském "kraamzorgu", aby si člověk mohl utvořit alespoň trochu ucelenější obraz o jejich novorozencké péči, než jen z pár bodů a kusých zpráv. Niméně začít bych měla už péčí prenatální.

V Nizozemsku ženy nechodí na pravidelné gynekologické kontroly. Gynekolog je pouze specialista v nemocnici, ke kterému se dostanete až na doporučení praktického lékaře. Ovšem nepočítejte s tím, že by vám praktický lékař napsal jakékoli doporučení okamžitě. Nejprve se vás bude pokoušet léčit sám a pouze v případě, že už nebude zbytí vám doporučenku napíše a vy se do nemocnice objedáte. Pokud nejste zrovna akutní případ čekací lhůty na prohlídky do nemocnic bývají zpravidla 3 měsíce.

4. 2. 2008

REPORTÁŽ O NOVÉ SPODINĚ

„My jsme tady jedna rodina a držíme při sobě,“ říká dvaadvacetiletý Andreas s čírem na hlavě a objímá kolem ramen o tři roky mladšího Svena. Jeden poslouchá hip hop a druhý ultrapravicovou hudbu. U altánu S-Born v lesíku na okraji saského Oberlandu je to jedno. Všichni jsou si rovni. I na basu piv z blízkého supermarketu se složí. Spojuje je to, že jsou mladí, válčí s místní přesilou seniorů a patří k takzvané nové spodině.

Rozhodnutí podniknout cestu do Ebersbachu, pod který Oberland patří, nepadlo náhodou. Městečko na česko-německých hranicích je ukázkovým příkladem toho, jak negativní sociální jevy postihují země bývalého východního Německa.

Bitva o Stalingrad
3. 2. 2008
Motto: Z Vůdcova hlavního stanu, 3. února 1943. Vrchní velitelství branné moci oznamuje: Boj o Stalingrad skončil. Věrna své přísaze do posledního dechu, podlehla armáda pod příkladným vedením generála polního maršála Pauluse převaze nepřítele a nepříznivým podmínkám.

Při příležitosti 65. výročí bitvy u Stalingradu proběhla v tomto městě o víkendu za účasti 1500 hostů z ruských regionů, veteránů a zahraničních delegací z USA, Francie, Srbska, Česka, Velké Británie, Itálie a Německa vzpomínková slavnost. Současně se konala vědecká mezinárodní konference "Bitva o Stalingrad 65 let poté", zabývající se touto historickou událostí.

Na stejné téma byla uspořádána v německo-ruském muzeu v Berlíně-Karlshorstu výstava. Šedesát snímků válečných korespondentů ze zimních měsíců 1942 až 43 je vystaveno nedaleko místa, kde byla 8. května 1945 podepsána bezpodmínečná kapitulace nacistického Německa. Připomíná současné generaci, která se již ve valné většině narodila v druhé polovině XX. století, katastrofu, do které vtáhli tehdejší vládci Německa nejen svůj vlastní národ, ale i evropský kontinent.

FOTOGALERIE BL

Stalingrad během blokády - očima klasika ruské dokumentární fotografie, Georgije Anatoljevjana Zelmy 12345
Rusko během 2. světové války 123

Stalingrad -- nedobytná pevnosť na Volge ZDE

4. 2. 2008

Dávno hlásám potřebu vymanit veřejný diskurs z "tlachání v kruhu" na mentální úrovni Hýty a Batula: "Já ci videt tocit tolecta". Třeba dosahovat rezultativnosti, tj. dotahovat výměny názorů do dále nezpochybňovaných závěrů. Teprve ty (a nikoliv rozostřené a zamlžené bláboly) mohou sloužit za východiska pro kroky vpřed či do větší hloubky, v teorii i praxi.

3. 2. 2008

Od pádu komunismu je česká politika vůči Kubě, dřívější spřátelené zemi, vyhraněně nepřátelská. V mezinárodním měřítku patříme k nejtvrdším odpůrcům Castrova režimu. Zachováváme nesmiřitelný postoj, přestože se mezinárodní postavení Kuby v posledních letech podstatně zlepšilo navázáním prospěšných vztahů nejen s levicovými režimy ve Venezuele a Peru a s komunistickou Čínou, ale také s nesporně demokratickým Španělskem nebo s Brasilií. Nepřátelství k režimu Fidela Castra je paradoxně jedním z mála prvků české politiky, které spojují všechny polistopadové vlády bez ohledu na jejich politickou orientaci. Není proto nic překvapivého, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přijal v Černínském paláci představitele kubánské opozice Hectora Palaciose a Giselu Delgadovou, jimž slíbil další podporu odpůrcům Castrova režimu.

4. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Výstavbu nového festivalového domu v Bonnu, v dřívějším sídle německé spolkové vlády a v Beethovenově rodném městě mají podpořit tři německé firmy. V příslušném investičním plánu se hovoří o nákladech ve výši € 60 až 80 milionů. Problémem při tom může být, že firma Deutsche Telekom jako jeden z těchto sponzorů není v současné době jen rozhodnuta financovat část těch nákladů, ale taky pokračovat s další racionalizací práce, protože tato firma v současnosti oficiálně nemá žádné zisky.

2. 2. 2008

"Prozápadní" Afghánistán Hamida Kharzaie:

V dramatickém obratu o 180 stupňů zrušil afghánský Senát své rozhodnutí potvrdit trest smrti nad třiadvacetiletým studentem Sayedem Pervezem Kamabakshem, který byl odsouzen za rouhání, které prý spáchal tím, že si z internetu stáhl analýzu o právech žen.

Obrat v afghánském Senátu následoval po širokých mezinárodních protestech a apelech na prezidenta Hamida Kharzaie poté, co na případ upozornil britský deník Independent a poté co jeho 38 000 čtenářů podepsalo petici požadující pro afghánského studenta spravedlnost. Petici podpořili i britský ministr zahraničí David Miliband, šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg a stínový konzervativní ministr zahraničí William Hague. V afghánském hlavním městě Kábulu se konaly na studentovu podporu demonstrace.

2. 2. 2008

Nebyl bych schopný vnitřně přijmout důvod pro radar, ať by byl seberozumnější.

Dovolte mi se podělit o rozpoložení, ve kterém se nacházím. Jako volič levice čtu pravidelně Právo a Britské listy. Jsem člověk pohříchu technický, proto neusiluji o širší rozhled jinou četbou. Navíc mi z politických komentářů Mladé fronty naskakují osypky.

Nicméně pozoruji na sobě, že třebaže kývám souhlasně hlavou, v podstatě je mi už jedno, co čtu. Jsem proti radaru, čili podpořím každého, kdo přinese další důvod proti. Myslím, že bych nebyl schopný ani vnitřně přijmout důvod, byť seberozumnější, který by byl pro.

Toto přirozeně není příznak voliče levice. Stejnou zarputilost můžeme pozorovat v každém táboře, počínaje Spartou proti Slávii a Klausem proti Švejnarovi konče, píše Alexandr Grozněv.

3. 2. 2008

Velmi dobře chápu pocity pana Grozněva ohledně racionality postojů pro radar či proti němu.

Já si ovšem osobuji právo na "nerozumný" postoj. Moje zesnulá žena mi položila otázku k radaru v době, kdy o tom psaly jen BL a ten hezký ženský časopis.

Já jsem, jako celoživotní amerikanofil, názor připraven neměl.

4. 2. 2008
tisková zpráva Strany Zelených

Moravskoslezská krajská organizace Strany zelených se sídlem v Ostravě spolu s moravskoslezskou organizací ČSSD připravila na pondělí 4. února návštěvu prezidentského kandidáta profesora Jana Švejnara v Ostravě.

4. 2. 2008
Prohlášení ke snahám o narušení územní integrity Republiky Srbsko

Občanské sdružení Vojáci proti válce v souladu se svým programem, ve kterém je zakotveno „informovat občany ČR o nebezpečí vzniku nových válečných konfliktů“, nejen na evropském kontinentě, se obrací na veřejnost ČR, Parlament a ústavní činitele ČR, ale i na občany členských států EU, poslance Evropského parlamentu a příslušné orgány EU naléhavým prohlášením.

Záměrem svévolně ignorovat a porušit rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1244 z 10. června 1999, která „stvrzuje závazek všech členských států respektovat suverenitu a územní celistvost Svazové republiky Jugoslávie“ dochází v tomto regionu k výbušné atmosféře. Tato situace může přerůst v ozbrojený konflikt mezi mezinárodně uznaným suverénním státem, ozbrojenými skupinami bez mezinárodněprávní identity, případně jinými účastníky. Vzniká bezprostřední nebezpečí rozrušení celistvosti a územní integrity suverénního státu - Republiky Srbsko a odtržení jeho provincie Kosovo a Metochie, a to i hrozbou použití ozbrojeného násilí.

2. 2. 2008

"Oblíbeným slovem je i pikareskní."

"Dokazuje [to] neschopnost emigrantů (sic!) nahlédnout domácí témata. Ale takové zobecnění už je moc i na Čulíka."

"Natolik poblázněné, aby nás Čulíkovy umanutosti bavily a inspirovaly, to zase bohužel není."

"Oblíbeným slovem je i pikareskní."

"Čulíkův rozhořčený tón připomíná spíš nadávání diváka, který chce vrátit vstupné. Zlostí se třese, až ztrácí konzistenci i argumenty, ale to mu vůbec nebrání v o to rychlejších názorech."

Po všech stránkách - sociologicky, jazykově, stylisticky, novinářsky i faktograficky - ohromující recenzi na filmovou knihu Jana Čulíka vydala Irena Hejdová na stránkách aktualne.cz ZDE. Vzor inteligentní diskuse na aktualne.cz ZDEVřele doporučujeme.

K tomu dodává Jan Čulík: Primitivní, případně urážlivé recenze této knížky, které vyšly v některých českých médiích, jsou pro mě nesmírně poučné. Mají několik charakteristik:

1. Výsledky empirického zkoumání motivického arzenálu českých filmů jsou pro "pravicové" kritiky nepřijatelné; i pro mě bylo překvapením, že narativ současného českého filmu vytváří o české společnosti mytologii, které je vůči ní nesmírně kritická, dá se říct až "levicová" - s těmito fakty však těžko něco naděláme - ve filmech prostě tyto motivy jsou - nejde to popřít. Protože to kritikové nemohou z ideologických důvodů přiznat, musejí tvrdit, že kniha neobsahuje žádné informace :)

Hloupost samozřejmě existuje všude - děsivým zjištěním pro mě však je, že "recenze" Ireny Hejdové je stylisticky, argumentačně i analyticky hodně pod úrovní nejpitomějších seminárních prací a písemných zkoušek studentů z Glasgow University, které právě s kolegy opravujeme (práce na Glasgow University musejí opravovat nejméně dva různí učitelé, konečné rozhodnutí o známkách má pak ještě externí examinátor z jiné univerzity, aby byla zajištěna objektivita, všechno je písemné) a kterým dáváme trojky nebo čtyřky.

4. 2. 2008

Naprosto souhlasím s článkem "Kdy se naučí Britské listy přijímat kritiku?", píše Petr Kubica

4. 2. 2008

Velmi se mi nelíbí, když Britské listy propadají manipulativním populistickým hrám, jako když poukazují na chabou úroveň diskusí na fórech serveru aktualne.cz. Byla úroveň diskuse na někdejším fóru Britských listů snad lepší? Cožpak není na každém otevřeném fóru na světě, včetně Británie, taková diskuse plná zoufalců, paranoiků, frustrovaných jedinců?

4. 2. 2008
Několik poznámek k polemice Fabiana Golga

1. Má kritika paní Hejdové je zcela věcná. Je založena na konkrétním způsobu jak píše. Vychází z konkrétních citací z jejího článku. Považuje-li Fabiano Golgo tento způsob psaní za vzdělaný, nemám skutečně co dodat. Považuje-li Fabiano Golgo paní Hejdovou za intelektuálku, pak já jsem klobouk.

4. 2. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle informací z řad iráckých zpravodajských služeb byl premiér Málikí v posledních měsících postupně otravován kyanidem, který mu v malých dávkách měli do jídla přidávat jeho kuchaři, jinak jeho oddaní stoupenci a členové jeho strany Dawa. Objevilo se podezření, že za pokusem o jeho odstranění stojí jeho stranický rival, bývalý premiér Dža`farí a vůdce strany SIIC Ammár al-Hakím. Kyanid podávaný v nepatrném množství měl způsobovat rostoucí zdravotní potíže; ty se zhoršily v druhé polovině prosince 2007; tehdy byl Málikí nevolností donucen odejít z recepce pořádané na počet svátku Íd al-adhá pod záminkou náhlého telefonátu z Bílého domu. 30. prosince si pak jeho zdravotní stav vyžádal převoz do londýnské nemocnice.

Americký okupační režim zamýšlí vybudovat v provincii Anbár obrovskou věznici schopnou pojmout tisíce iráckých vězňů, kteří jsou dosud drženi ve věznicích Bucca na jihu země, na bagdádském mezinárodním letišti a v Sulajmáníji na severu. 90 procent těchto vězňů totiž pochází právě z provincie Anbár, kde odpor proti okupaci trvá od roku 2003. Pro stavbu už získali souhlas všech stran.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
4. 2. 2008
Václav Votava

Tak už konečně vím, k čemu ta superhrubá mzda má být dobrá. Prý také k tomu, aby zaměstnanec na výplatní pásce viděl, kolik za něj ještě musí zaměstnavatel zaplatit na sociálním a zdravotním pojištění. Je to takový psychologický tah - dozvěděl jsem se zcela vážně od některých poslanců ODS. Z toho plyne rada: než se rozhodnete požádat svého zaměstnavatele o zvýšení platu, prohlédněte si pořádně svoji výplatní pásku. Pak jistě sami uznáte, že to již není možné.

4. 2. 2008
Václav Votava

Banda simulantů, která se navíc hned podělá. Jednoho tak nějak pohladí po duši a zvedne mu to národní sebevědomí, když si hned po ránu v novinách přečte, jak o svém národu (to jako Češích, Moravanech a Slezanech) smýšlí jeho vlastní premiér (to jako pan Topolánek). Je to skvělý signál i do zahraničí. Jste-li navíc politik, jen si povzdechnete -- a jsem zase v pytli. V jednom pytli s Topolánkem, kam vás hodí občané. Protože když si takové hulvátství dovolí předseda vlády, ostatní určitě nebudou lepší, prostě co politik, to sprosťák a hulvát. Následují telefonáty od známých, od starostů i neznámých voličů, kteří se rozhořčují nad tím, co si to ten Topolánek zase dovolil. Ach jo.

2. 2. 2008

My Američané jsme tak náruživými čtenáři, že vyžadujeme přístup do knihkupectví v jakoukoliv denní i noční hodinu, píše Milan Kohout.

Toto je "knihkupectví", které jsem vyfotil v předměstské čtvrti Filadelfie. (Asi tušíte, jaké knihy se tam prodávají. Totiž v chudých čtvrtích knihkupectví prakticky neexistují.)

Jan Švejnar
2. 2. 2008

Prezidentský kandidát v kině

Naplněné pražské kino Oko v páteční podvečer přivítalo jednoho ze dvou kandidátů na prezidentský úřad - Jana Švejnara.

"Chci respektovat nejrůznější názory a vidět svět v pestrosti," uvedl Švejnar na úvod téměř dvouhodinové diskuse, uspořádané Stranou zelených. A publikum bylo opravdu pestré - přišla veřejnost, politici a političky, včetně členů a členek Zastupitelstva Prahy 7, kde se kino nachází. Chyběli jen zástupci a zástupkyně ODS. Padaly dotazy z levicových i pravicových pozic, polemizovalo se...

1. 2. 2008

Otázky a odpovědi v debatě kandidátů v senátorském klubu nepřekvapily. Otázky byly vybrány tak, aby připomněly hříchy minulosti i nejistou budoucnost a aby odpovědi obojí potvrdily. Co mě překvapilo, bylo hodnocení kandidátů po debatě, jak v TV tak v tisku: kdo vyhrál a proč. Podle televizních komentátorů tam Švejnar "seděl bezmocně, vyjadřoval se suše, neschopen vyjádřit emoce", podle pana Kotrby dokonce, "se škrobenou formálností a nejistotou".

Můj dojem byl zcela jiný.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2008 Král Králů Jaroslav  Kuba
2. 2. 2008 Lidé se ptali Švejnara na radar, KSČM i vzdělání Andrea  Cerqueirová
31. 1. 2008 Vidím, co vidím František  Řezáč
30. 1. 2008 Klaus versus Švejnar: profesionál proti amatérovi Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Otázky, které Klausovi ani Švejarovi nikdo nepoložil Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 Existují kritéria pro prezidentskou volbu? Miloš  Dokulil
29. 1. 2008 Paroubek Klausovi: Neměňte své křeslo za 300 miliard Jiří  Paroubek
29. 1. 2008 Proč by měl mít i pokladač věnců své předpoklady Bohumil  Kartous
29. 1. 2008 Schnur se měl zeptat i Klause, senátoři se snad zeptají obou Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Klaus, Švejnar, minulé bláto a budoucí louže Milan  Daniel

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2008 Ortel Ernst  Jandl
31. 1. 2008 Moje žena Raymond  Carver
28. 1. 2008 Jdi do prdele Allen  Ginsberg
23. 1. 2008 Nestřílejte divokou svini Gregory Nunzio Corso
22. 1. 2008 Jednou Václav  Hrabě
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Radar - zodpovědnost nejen velkých hráčů - USA, Ruska, ale i nás samotných Vladimír  Remek
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
25. 1. 2008 Pacner jako senilnějící legenda Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný