4. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle informací z řad iráckých zpravodajských služeb byl premiér Málikí v posledních měsících postupně otravován kyanidem, který mu v malých dávkách měli do jídla přidávat jeho kuchaři, jinak jeho oddaní stoupenci a členové jeho strany Dawa. Objevilo se podezření, že za pokusem o jeho odstranění stojí jeho stranický rival, bývalý premiér Dža`farí a vůdce strany SIIC Ammár al-Hakím. Kyanid podávaný v nepatrném množství měl způsobovat rostoucí zdravotní potíže; ty se zhoršily v druhé polovině prosince 2007; tehdy byl Málikí nevolností donucen odejít z recepce pořádané na počet svátku Íd al-adhá pod záminkou náhlého telefonátu z Bílého domu. 30. prosince si pak jeho zdravotní stav vyžádal převoz do londýnské nemocnice.

Americký okupační režim zamýšlí vybudovat v provincii Anbár obrovskou věznici schopnou pojmout tisíce iráckých vězňů, kteří jsou dosud drženi ve věznicích Bucca na jihu země, na bagdádském mezinárodním letišti a v Sulajmáníji na severu. 90 procent těchto vězňů totiž pochází právě z provincie Anbár, kde odpor proti okupaci trvá od roku 2003. Pro stavbu už získali souhlas všech stran.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 16. ledna 2008

Bagdád

Za tento den byla v okrscích Karach a Rusafá nalezena další těla pěti obětí sektářského násilí.

Sebevražedné útoky, atentáty

V Sulajmán Páku najel sebevražedný útočník autem do kolony ředitele tamní oblasti Táliba Muhammada Mustafy, který se vracel z práce. Mustafa byl spolu se třemi průvodci zraněn, jedno z aut v koloně bylo lehce poškozeno.

V Dawru vybuchla bomba u auta, do něhož chtěl právě nasednout ředitel tzv. Společného koordinačního centra plukovník Abd al-Básit Abd al-Kádir ad-Dúrí. Podle prvních zpráv utrpěl plukovník těžká zranění, která si vyžádala amputaci nohy; později však na následky zranění zemřel. Lehce zraněni byli dva jeho strážci.

Ve vesnici Ajtha u Šaruqatu se pokoušel neznámý muž přiblížit k řediteli tamní policie plukovníku Ismáïlu al-Džabbúrímu. Jeden z plukovníkových strážců na něho vystřelil a muž předčasně odpálil nálož, kterou měl na těle. Jedinou obětí tak zůstal atentátník. Mezitím najel jiný muž s automobilem Kia naloženým zeleninou do kontrolního stanoviště na okraji téže vesnice, kde zabil jednoho policistu a dva těžce zranil.

Na tržišti v Chán Bání Sa‘d nedaleko Ba‘qúby na sobě v blízkosti šíitské mešity odpálila žena nálož trhaviny a způsobila smrt osmi lidí a zranění devíti dalších.

Další ozbrojené akce

Při razii loutkových sil v Šaruqatu došlo v jednom z prohledávaných domů k potyčce mezi policisty a místními lidmi, v níž byli zabiti dva policisté a tři zraněni. Zabit byl také „podezřelý“ muž, jehož dům byl prohledáván.

Večer přepadli povstalci na strategické silnici jižně od Haqlaníje americkou vojenskou kolonu a raketou zničili jedno Humvee.

V Hadíthě podnikli povstalci útok na hlídku policie tzv. Probuzení (čili tzv. rady spásy), zničili její vozidlo, jednoho policistu zabili a dva zranili.

Američané přiznali ztrátu tří mrtvých a dvou zraněných vojáků v bojových operacích v prostoru provincie Saláh ad-dín;

Ostřelování

Na centrální tržiště v okrsku Šá‘b východního Bagdádu, kde si Američané zřídili jeden ze svých štábů, dopadlo ráno několik minometných střel.

Večer zasáhly dvě minometné střely bagdádskou Zelenou zónu.

Bombové útoky

Ráno vybuchla bomba u mikrobusu v prostoru univerzitní koleje v bagdádském okrsku Báb al-Mu‘zzam. Výbuch usmrtil dvě a zranil 10 osob; mezi mrtvými byl jeden student.

Ve východním Mosulu explodovalo auto vedle projíždějící americké hlídky. Velitel policejního operačního střediska provincie Ninwa generálmajor Džabbúrí oznámil, že při výbuchu došlo ke zranění pěti náhodných chodců, že však nemá žádné informace, zda byl někdo z Američanů zabit nebo zraněn, neboť ti celou oblast okamžitě uzavřeli. Američané totiž loutkovým silám zpravidla žádné informace v podobných případech nesdělují.

Na jedné z hlavních kirkúckých křižovatek zasáhl výbuch auta policejní hlídku a zranil jednoho policistu a náhodného chodce. V kirkúcké čtvrti Wásiti narazila na bombu další policejní hlídka. V těžce poškozeném hlídkovém vozidle byli zraněni dva policisté, zranění utrpěli také tři civilisté, kteří se ve chvíli výbuchu pohybovali v okolí.

Čtvrtek 17. ledna 2008

Bagdád

V sunnitské čtvrti A‘zamíja byl jmenován nový velitel kolaborantské policie tzv. Probuzení Abú al-Abd ad-Dúrí, do roku 2003 příslušník bývalé irácké armády. K jeho jmenování došlo 10 dní po atentátu na dosavadního velitele plukovníka Rijáda as-Sámarrá‘ího, jehož zabil sebevražedný útočník 7. ledna.

Další tři mrtvé, svázané a zastřelené, našla policie v okrscích Karach a Rusafá.

Ba‘qúba

U šíitské mešity Šafata došlo k explozi, kterou podle některých zpráv způsobil muž, jenž na sobě odpálil výbušninu, podle svědků byla ale šlo o sebevražedného útočníka v automobilu. Výbuch usmrtil osm a zranil 14 lidí. U téže mešity se sebevražedný útočník odpálil už v září 2007; tehdy byl jeho útok namířen proti prominentním členům loutkové armády a bezpečnostních sil a kolaborantským politikům, a vyžádal si 26 mrtvých včetně policejního velitele města a ředitele dopravní policie.

Tikrít

Lékaři, lékárníci a ostatní zaměstnanci zdravotnického úřadu zastavili práci na protest proti pokračujícím útokům policie vůči nim. Policisté mj. vpadli do budovy úřadu na hlavní ulici města, zbili a zatkli strážce a uzavřeli celou ulici, kde navíc sebrali a odvezli všechny podomní prodavače.

Ozbrojená akce

V poledne se ve vesnici Ajtha jižně od Šaruqatu střetli povstalci s policií. Při srážce byli zabiti dva policisté a čtyři povstalci utrpěli lehká zranění.

Ostřelování

Večer dopadly do bagdádské Zelené zóny dvě minometné střely.

Čtyři další střely zasáhly večer americkou základnu v Hadíthě.

Bombové útoky

Při explozích dvou bomb na severovýchodě Mosulu bylo zabito pět a zraněni dva civilisté, mezi nimi žena. Odpoledne došlo u kostela Panny Marie v severovýchodní části města k explozi auta, která usmrtila jednu osobu. U téhož kostela došlo k podobnému útoku už 6. ledna. Odpoledne odpálili neznámí ozbrojenci ve čtvrti Intisar ve východním Mosulu budovu základní školy Makarim. Budova byla silně poškozena, ale protože k útoku došlo po skončení vyučování, obešel se bez lidských obětí.

V Tikrítu zranil výbuch bomby zástupce ředitele silniční policie podplukovníka Chaláfa Džásima a poškodil jeho auto.

Pátek 18. ledna 2008

Bagdád

Večer zaútočili v okrsku Šu‘la na západě Bagdádu mahdisté na kolonu Američany dosazeného tzv. národního bezpečnostního poradce Muwaffaqa ar-Rubá‘ího. Americké a loutkové síly uzavřely celé široké okolí, do uzavřené oblasti nevpouštěli žádné auto a nikdo ji rovněž nesměl opustit. Uzávěra trvala do noci, takže žádné informace o následcích útoku nebyly k dispozici.

Arab Džabbúr

Americká armáda oznámila, že její letadla podnikla další nálet na tuto obec těžce poničenou už náletem 10. ledna. Bombardéry B-1 tentokrát shodily 19 bomb na místa, kde se údajně stále měla zdržovat al-Qá‘ida.

Basra

Ačkoli byl ve městě vydán zákaz vycházení, střetli se kolem 13:15 se v okrsku Džumhúríja v centru města ozbrojenci, pravděpodobně mahdisté, s policisty na kontrolním stanovišti, kteří je s odkazem na zákaz vycházení odmítli nechat projít. Ozbrojenci se stanoviště zmocnili a zapálili strážní budky. Během boje byli zraněni dva policisté, zběsilá střelba z obou stran však zranila také řadu civilistů.

V Ma‘qílu severozápadně od Basry zasáhla střelba mahdistů kolonu ředitele tamní policie plukovníka Qásima Rádího Uwajda. Plukovník zahynul a několik jeho strážců bylo zraněno.

Na dům šajcha Ahmada al-Málikího dopadla v rámci boje mezi šíitskými frakcemi minometná střela, která zabila jeho syna Júsufa.

Ozbrojené akce

V poledne byl v mosulské čtvrti Karamá zastřelen jeden a zraněn druhý policista.

V Hadaru jižně od Mosulu se odpoledne utkala hlídka policie tzv. Probuzení s povstalci ve třech autech, vybavených těžkými zbraněmi. Před jejich přesilou hlídka po krátké přestřelce utekla.

Ostřelování

Za svítání dopadlo několik raket a minometných střel na britskou základnu na baserském letišti.

Odbojová organizace Armáda muslimů oznámila, že jedna z jejích jednotek zasáhla několika raketami Grad americkou základnu v Jathribu (Camp Anaconda), na níž po zásahu vypukl požár.

Bombové útoky

Před polednem zasáhl výbuch bomby v bagdádské čtvrti Ur skupinu civilistů, dva z nich usmrtil a čtyři zranil.

V Buhrízu večer povstalci vyhodili do vzduchu dům, který právě začala prohledávat skupina policistů. Dva z nich výbuch usmrtil, další dva lehce zranil.

V Thartharu povstalci v noci podobným způsobem zlikvidovali dům, jenž byl po odchodu majitele dva roky prázdný a Američané z jeho střechy sledovali okolní oblast, odkud povstalci často ostřelovali raketami nedalekou americkou základnu.

Američané přiznali, že exploze bomby usmrtila během bojové operace v severním Bagdádu jednoho jejich vojáka.

Sobota 19. ledna 2007

Provincie Anbár

Americký okupační režim zamýšlí vybudovat v provincii obrovskou věznici schopnou pojmout tisíce iráckých vězňů, kteří jsou dosud drženi ve věznicích Bucca na jihu země, na bagdádském mezinárodním letišti a v Sulajmáníji na severu. 90 procent těchto vězňů totiž pochází právě z provincie Anbár, kde odpor proti okupaci trvá od roku 2003. Pro stavbu už získali souhlas všech stran

Ramádí

Dva muži na sobě večer odpálili výbušniny před policejní stanicí Bú Ubajd 10 km severně od města. Policie zatkla třetího muže, který chtěl u téže stanice následovat své druhy, ale nestihl už nálož odpálit. Všichni tři žili v této vesnici a údajně byli napojeni na al-Qá‘idu. Exploze zabily šest policistů a zranily dalších 13, z nichž bylo pět v kritickém stavu.

Bagdád

Úřad Muqtady as-Sadra popřel, že by Sadrovo hnutí mělo něco společného s nezdařeným včerejším atentátem na bezpečnostního poradce Muwaffaka ar-Rubá‘ího. Oficiální mluvčí tohoto úřadu šajch Saláh al-Ubajdí prohlásil, že mahdisté jsou stále v vázáni rozhodnutím o zmrazení veškerých útoků, a kromě toho jsou v současné době zaměstnáni obřady souvisejícími se svátkem Ašúra. Upozornil však, že Sadr může zmrazení odvolat, pokud bude loutkový režim v zatýkání mahdistů stále pokračovat.

Dvě oběti sektářského násilí byly tentokrát nalezeny v Durá.

Basra

Ve městě došlo ráno k bojům mezi loutkovou armádou a příslušníky šíitské sekty známé jako Džund as-Samá (Vojáci nebes).

Ozbrojená akce

V Huwajdžá napadli povstalci večer kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a tři kolaborantské policisty zranili.

Ostřelování

Pět minometných střel zasáhlo štáb 1. pluku 2. brigády loutkové armády, který se usadil v mosulském hotelu Mosul. Zranily čtyři vojáky a čtyři civilisty.

V Tal Afáru dopadla po poledni při oslavách svátu Ašúra raketa Kaťuša do davu civilistů, z nichž sedm usmrtila a 17 zranila.

Podle oznámení Armády muslimů ostřelovala jedna z jejích jednotek raketami Grad americkou základnu v Tádží.

Americká armáda oznámil, že jeden její voják byl zabit bombou při bojové operaci v Arab Džabbúr.

Bombové útoky

Kolem půlnoci z pátku na sobotu došlo k výbuchu bomby v zahradách kolem domu guvernéra provincie Dijála nedaleko Miqdádíje. Výbuch zabil tři z guvernérových strážců a dva zranil.

Ráno zranil v Chanaqínu výbuch bomby tři experty, kteří se ji snažili zneškodnit.

V Tikrítu zasáhla bomba policejní hlídku, usmrtila důstojníka a zranila čtyři další policisty. Zranění museli být dopraveni do soukromé nemocnice Tigris, protože městská nemocnice je odmítla přijmout s tím, že je pro policisty uzavřena. Tomuto prohlášení předcházely vážné rozpory s tikrítskou policií, jejíž členové uráželi a bili nemocniční personál.

U šíitské mešity v jižním Kirkúku explodovaly současně dvě bomby ukryté v kontejnerech na odpadky. Zasáhly skupinu lidí účastnící se oslav svátku Ašúra, dvě osoby usmrtily a šest zranily.

V bagdádském Madínat as-Sadr došlo k explozi v restauraci, která byla poškozena, jeden z hostů byl zabit a 13 zraněno.

Ve čtvrti Šajšan města Ána zničila bomba obrněné vozidlo Bradley americké hlídky. Američané okolí výbuchu okamžitě uzavřeli, což nasvědčuje tomu, že došlo ke ztrátám mezi vojáky.

Podle oznámení Pentagonu zemřel v Iráku jeden americký voják, pod jehož vozidlem vybuchla bomba.

Neděle 20. ledna 2008

Vznikla další odbojová organizace

Odbojová koalice Fronta džihádu a změny oznámila, že se k ní připojila nově vzniklá odbojová skupina Džajš at-Tábi‘ín (Armáda následovníků), působící v provinciích Bagdád, Dijála a Saláh ad-dín, kde útočí na americké síly, šíitské sektáře a zrádce.

Fallúdža

V Ámiríjat al-Fallúdža se podle zprávy tiskové agentury Jaqín odpoledne odpálil muž uprostřed skupiny policistů tzv. Probuzení Anbáru, pět policistů zabil a pět zranil; tři ze zraněných byli do nemocnice dopraveni v kritickém stavu. Rada ulamá však ve večerních hodinách oznámila, že šlo o útok na civilisty oslavující propuštění jednoho zajatce z americké věznice. Sebevražedný útočník podle toho vstoupil do domu propuštěného muže a tam se odpálil. Výbuch zabil šest lidí včetně majitele domu a zranil sedm dalších.

Bagdád

Podle informací z řad iráckých zpravodajských služeb byl premiér Málikí v posledních měsících postupně otravován kyanidem, který mu v malých dávkách měli do jídla přidávat jeho kuchaři, jinak jeho oddaní stoupenci a členové jeho strany Dawa. Objevilo se podezření, že za pokusem o jeho odstranění stojí jeho stranický rival, bývalý premiér Dža‘farí a vůdce strany SIIC Ammár al-Hakím. Kyanid podávaný v nepatrném množství měl způsobovat rostoucí zdravotní potíže; ty se zhoršily v druhé polovině prosince 2007; tehdy byl Málikí nevolností donucen odejít z recepce pořádané na počet svátku Íd al-adhá pod záminkou náhlého telefonátu z Bílého domu. 30. prosince si pak jeho zdravotní stav vyžádal převoz do londýnské nemocnice.

V Rusafá se našla další dvě těla obětí, jež byly po mučení zastřeleny.

Ostřelování

Při ostřelování britské základny na letišti u Basry explodovala jedna z raket u vozového parku českých okupačních sil. Úlomky skla zranily na rukou a nohou dva české vojáky z 99, kteří jsou na základně jako pomocná stráž.

V Baládu dopadla večer minometná střela záhadného původu na průvod lidí v rámci svátku Ašúra, tři z jeho účastníků zabila a 18 zranila. Ve městě byl pak vydán zákaz vycházení.

Bombové útoky

Dopoledne najela na bombu západně od Miqdádíje americká hlídka.

Odpoledne zasáhl výbuch auta v bagdádské čtvrti Ámil skupinu policistů tzv. Probuzení. V téže čtvrti narazila na bombu americká hlídka. Ani v jednom případě se však nepodařilo zjistit následky výbuchu. V okrsku Zujuna explodovala bomba při průjezdu policejní hlídky, poškodila jedno hlídkové vozidlo a těžce zranila policistu.

Výbuch auta zasáhl večer v okrsku Qajjará na jihu Mosulu policejní hlídku, poškodil vozidlo a zranil policejního podplukovníka.

Pondělí 21. ledna 2008

Bagdád

Američtí vojáci zastřelili velitele mahdistů ve čtvrti Ámil Džawáda al-Hasnáwího. Podle očitých svědků byl zastřelen před svým domem během razie v oblasti. V poledne demonstrovaly proti jeho vraždě stovky mahdistů. Američané tvrdili, že po Hasnáwím pátrali proto, že páchal vraždy a vyháněl lidi ze čtvrti.

Na ulicích okrsků Karach a Rusafá se našlo sedm těl svázaných a zastřelených lidí.

Bajdží

Při pohřebním obřadu za Ahmada Abdalláha, viceguvernéra provincie Saláh ad-dín se ve vesnici Hudždžadž jižně od města odpálil sebevražedný útočník. 17 účastníků obřadu bylo výbuchem usmrceno a dalších 20 zraněno.

Tikrít

Podle oznámení agentury Xinhua získala irácká policie informace, že se v Uwajdžá u Tikrítu zdržuje bratranec Husajnova nevlastního bratra Watbana Mundhír Ibráhim al-Hasan. Při razii v obci se Hasan pokusil utéci, proto policisté začali střílet a zranili ho. Byl dopraven do tikrítské hlavní nemocnice, kde je přísně střežen; obviněn je z provádění operací proti loutkovým bezpečnostním silám a z pašování peněz do země na financování iráckého odboje.

Buhríz

Američtí vojáci doprovázení loutkovými silami a kolaborantským tzv. lidovým výborem pokračovali druhým dnem v razii, při níž sebrali desítky mladých lidí s tím, že jsou podezřelí ze spojení s al-Qá‘idou. Podle svědků všichni při razii bezdůvodně stříleli po lidech, místo prostého zaklepání vykopávali dveře domů, uvnitř pak řádili a rozbíjeli zařízení.

Mosul

Ředitel operačního policejního centra provincie Ninwa brigádní generál Džabbúrí oznámil, že americká letadla zasáhla „přátelskou palbou“ v Mosulu policejní hlídku, z niž dva policisty zabila.

Ozbrojené akce

Severozápadně od Tal Afáru ráno povstalci napadli auto s příslušníky policie tzv. Probuzení pod veleném šajcha Fawwáze al-Džarby. Jeden z kolaborantů byl při útoku zabit, další dva zraněni, z toho jeden těžce.

Na východním okraji města Ána usmrtil ráno povstalecký ostřelovač amerického vojáka.

U Fallúdže zaútočili povstalci na hlídku policie tzv. Probuzení a čtyři muže zastřelili.

Jeden příslušník námořní pěchoty zemřel podle přiznání americké armády při bojové operaci v provincii Anbár.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 120 mm dopadly ráno na americko-iráckou základnu Ghazlání v Mosulu.

Večer dopadla raketa a americkou základnu v Hadíthě, kde způsobila požár.

Bombové útoky

Ráno zasáhla exploze bomby na náměstí Nusúr v západním Bagdádu americkou hlídku.

Jižně od Mosulu došlo k výbuchu bomby u hlídky loutkové armády. Za dvou mrtvých a devíti zraněných byla většina vojáků.

V poledne zasáhla další bomba americkou hlídku v bagdádské čtvrti Baladíjat.

Odpoledne zneškodnil výbuch miny jižně od Kirkúku Humvee loutkové armády a těžce zranil jednoho člena hlídky.

Na dálnici blízko Sámarrá najela na bombu americká hlídka, z níž byl jeden voják zabit a tři zraněni. V těchto místech dochází velmi často k povstaleckým útokům proti Američanům i loutkovým silám.

Úterý 22. ledna 2008

Bagdád

V oblasti Nána‘í severně od Bagdádu byl sestřelen americký vrtulník Apache. Celou oblast pak uzavřely a prohledávaly americké a loutkové síly.

V Rusafá a Sajjidíji našla policie tři mrtvá těla.

Šaruqat

V centru města usmrtil ráno výbuch bomby podplukovníka Chálila ar-Ramla a těžce zranil jednoho z jeho strážců.

Odpoledne bombardovali Američané vesničany shromážděné na svatbě v nedaleké vesnici Ajtha, usmrtili jednoho svatebčana a zranili čtyři další.

Kirkúk

Ráno vybuchla na náměstí Ihtifalát bomba pod kolonou policejního ředitele plukovníka Adnána Sabaha, ten však útok přežil.

Při dopravní nehodě u Kirkúku zemřeli v převráceném Humvee dva američtí vojáci a další tři utržili zranění.

Terčem akcí neznámých útočníků se stalo několik učitelů

U vchodu do chlapecké střední školy Džawáhirí v Ba‘qúbě se ráno odpálil sebevražedný útočník, zabil jednoho studenta a zranil dalších 21 osob, mezi nimi pět učitelek a čtyři studenty.

V Túz Churmátú zastřelili ozbrojenci z jedoucího auta dva učitele - Kurdy, kteří nedávno přišli učit do tohoto etnicky i kmenově smíšeného města.

V Bagdádu zastřelili v poledne neznámí ozbrojenci před jeho domem ve čtvrti Wahda univerzitního profesora matematiky dr. Abd al-Azíze Salmána Chálila.

V Halwě mezi Tikrítem a Dawrem unesli neznámí ozbrojenci dva bratry, oba učitele, a odvedli je neznámo kam.

Mosul

Bez jakéhokoli zdůvodnění uzavřely americké síly za svítání čtvrť 17. července na západě města, cesty přehradily betonovými zátarasy a ponechaly volný jediný průjezd do ostatních částí města. Podle ředitele operačního policejního centra brigádního generála Džabbúrího může blokáda trvat déle než tři dny. Čtvrť byla dějištěm četných útoků na okupační síly.

Ozbrojené akce

Dopoledne zranili ozbrojenci na náměstí Tajrán v Basře dva policisty.

V Tikrítu zaútočili ozbrojenci palbou na strážce ředitele městské policie a dva z nich zranili; jeden z mužů v nemocnici o něco později zemřel. Povstalecký ostřelovač usmrtil odpoledne v Tikrítu jednoho vojáka z americké pěší hlídky Vojáci pak střelbou postřelili jednoho z náhodných chodců do nohy.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby policejní hlídku v mosulském okrsku Ghazlání a zranil policistu a jednu další osobu. Další bomba explodovala v okrsku Akidat u domu příslušníka loutkové policie a poškodila vnější zeď domu.

V Baládu najelo na bombu auto tlumočníka al-Imáma Muhammada al-Kázima, který pro Američany pracoval ve společném koordinačním centru amerických a loutkových sil. Výbuch Kázima zranil.

U mostu Muštall v Bagdádu bomba zasáhla hlídku sil Magháwir, zneškodnila vozidlo a zranila jednoho vojáka. Další bomba zasáhla u nového Dijálského mostu na jihu města autobus se zaměstnanci tzv. ministerstva dopravy, těžce autobus poškodila, zabila jednoho zaměstnance a šest jiných zranila. Bomba určená v okrsku Karradá policejní hlídce vybuchla opožděně a zranila pouze čtyři civilisty.

Američané přiznali ztrátu jednoho vojáka, jehož zabila na jihu Bagdádu exploze bomby, pči níž byli další tři vojáci zraněni.

Středa 23. ledna 2008

Bagdád

Ve 14:30 zastřelili ozbrojenci dr. Mundhíra Muhrídže Rádího, děkana fakulty zubního lékařství Bagdádské univerzity, projíždějícího okrskem Atifíja, a po činu ihned zmizeli.

V okrscích Karach a Rusafá byli opět nalezeni mrtví svázaní lidé, na jejichž ostatcích bylo patrné, že byli před zastřelením mučeni.

Mosul

Ve čtvrti Karamá na severovýchodě města se loutkoví vojáci dostali do palby ozbrojenců a odpověděli divokou palbou po kolemjdoucích. Zasáhli a na místě usmrtili jednoho civilistu, jehož auto pak sebrali a odvezli.

Odpoledne došlo v okrsku Zandžilí na jihozápadě města k explozi, která byla původně přičítána výbuchu auta. Podle prvních zpráv při ní bylo zabito nebo zraněno asi 50 lidí.

Jak se později ukázalo, bylo mrtvých 36 a zraněných 169. Podle očitých svědků došlo k výbuchu úplně jinak: v jednom z domů objevila kurdská milice, patrně společně s americkými vojáky, zbraně a výbušniny, které odpálili. Mohutná exploze zničila nejen dům, ale stovku domů v okruhu dvou kilometrů. Navíc se objevily informace, že Kurdové inkriminované barely se zbraněmi a výbušninami téhož dne ráno do domu dopravili.

Ozbrojené akce

Nedaleko Sámarrá zastavili povstalci kolonu cisteren dopravujících z rafinérie v Bajdží pohonné hmoty na blízkou americkou základnu. Zmocnili se sedmi cisteren, které i s řidiči odvezli s sebou neznámo kam.

V poledne přepadli povstalci nedaleko tzv. ministerstva financí v Bagdádu kolonu loutkové armády a při útoku tři vojáky zabili a dva zranili.

Bombové útoky

V Dibsu severozápadně od Kirkúku zasáhl výbuch auta kolonu zástupce ředitele tamní policejní akademie plukovníka Džawdata, z níž zabil pět a zranil 11 lidí.

Výbuch bomby u policejní hlídky poškodil v Mosulu hlídkové vozidlo, ale nikoho nezranil.

Čtvrtek 24. ledna 2008

Chálidíja

Zdejší policie oznámila, že v poledne zastřelila muže, jenž měl na sobě vestu s výbušninou a hodlal se odpálit u místní policejní stanice. Když se muž ke stanici přibližoval, policisté jej vyzvali, aby zůstal stát. Když nereagoval, na místě ho zastřelili a pak na něm našli výbušniny.

Hadítha

Dopoledne sestřelili povstalci u města další americký bezpilotní špionážní letoun. Příslušníci organizace Brigády Uthmána ibn Affána jeho sestřelení natočili na video, které pak zveřejnili na internetu. Na zemi z vraku vyndali špionážní kameru a zbytek stroje pak zničili.

Miqdádíja

Večer podnikli američtí vojáci razii ve vesnici Bazul a okolních obcích severozápadně od města, při níž byla zatčena řada nevinných lidí.

Dulu‘íja

Ve vesnici Mašrú východně od města se střetla policie tzv. Probuzení s ozbrojenci al-Qá‘idy. V boji bylo pět ozbrojenců včetně velitele zabito, dva zraněni a další dva zajati.

Mosul

V blízkosti velitele policie provincie Ninwa brigádního generála Sáliha Hasana se dopoledne odpálil sebevražedný útočník. Generál přijel na inspekci ulice Bibsi v okrsku Zandžilí, kde došlo předchozího dne k velké explozi. V nemocnici o něco později následkům atentátu podlehl; současně s ním byl zabit i jeho pobočník Hasan.

Tzv. guvernér provincie Ninwa Durajd Kašmula vyhlásil od 12:00 až do odvolání ve městě zákaz provozu veškerých vozidel. Údajně šlo o bezpečnostní opatření vynucené zprávami o chystaném útoku ozbrojenců na štáby bezpečnostních sil ve městě.

Ozbrojená akce

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že jejich příslušníci zaútočili v Mosulu na americkou hlídku, zničili jedno Humvee a zabili nebo zranili jeho posádku. Útok byl podniknut jako projev solidarity s bratry a sestrami v palestinské Gaze sevřenými blokádou sionistických sil.

Ostřelování

Další rakety Kaťuša dopadly na britskou základnu u Basry.

Bombové útoky

Ráno usmrtil výbuch bomby na bagdádském náměstí Andalus dva policisty, třetího těžce zranil a jejich hlídkové vozidlo poškodil. Další bomba zasáhla ráno ve čtvrti Karradá policejní hlídku a v poškozeném vozidle dva policisty usmrtila a tři zranila. Odpoledne najela na bombu u mostu Ghádir ve východní části města americká hlídka; Američané žádnou ztrátu nepřiznali, podle policie utrpěli zranění dva civilisté. Další bomba zranila jednu osobu v Zafaraníji.

V mosulském okrsku Bursa nedaleko okrsku Zandžilí zasáhla bomba policejní hlídku.

Odpoledne zničila exploze na dálniční křižovatce u Sámarrá americké vojenské vozidlo a zabila několik vojáků v něm. Zbytek hlídky reagoval střelbou po chodcích, jednoho usmrtili a dalšího zranili.

Pátek 25. ledna 2008

Bagdád

V Sajjidíji byla nalezena dvě pohozená mrtvá těla, obě svázaná a poznamenaná mučením.

Sámarrá

V boji s policií tzv. Probuzení byli v Sámarrá zabiti dva ozbrojenci, patřící patrně k al-Qá‘idě, kteří vzbudili podezření na kontrolním stanovišti ve čtvrti Džubajríja. Policisté chtěli auto prohledat a strhla se přestřelka, v níž byli oba zabiti. V autě se pak údajně našly zbraně a výbušniny.

Tharthar

K podobnému střetu došlo nedaleko jezera Tharthar v provincii Anbár. Příslušníci al-Qá‘idy zaútočili na proamerickou policii. Boj trval přes hodinu, o jeho výsledcích však nebyly k dispozici informace.

Ba‘qúba

V poledne dopadlo několik minometných střel na úřadovnu Sadrova hnutí v Chán Bání Sa‘d u Ba‘qúby, kde způsobily materiální škody, ale nikoho nezranily.

Loutkoví vojáci doprovázení policií tzv. Probuzení prohledali odpoledne vesnici Salam východně od města a pátrali po příslušnících al-Qá‘idy.

Mosul

Generální velení odbojové organizace Islámská armáda vydalo prohlášení, jímž obvinilo z exploze ve čtvrti Zandžilí americké okupanty. Šlo o záměrný akt spáchaný Američany a jejich kurdskými spojenci a jeho cílem byl útok proti arabské většině, který by Kurdům umožnil celou oblast ovládnout. Podle prohlášení stoupl počet mrtvých na 40 a zraněných na 200, protože americké okupační síly a jejich kurdští přisluhovači porušili základní pravidla bezpečnosti a obyvatele před odpálením domu neevakuovali.

Nadžaf

Pozdě večer zavraždili neznámí muži před jeho nadžafským domem šíitského duchovního a prominentního člena Sadrova hnutí šajcha Jásira al-Muzaffara, imáma mešity ve čtvrti Džam‘íja.

Ozbrojené akce

V baserském okrsku Džubajlá zastřelila skupina ozbrojenců v jeho domě policistu. Kromě toho byla ve městě nalezena dvě mrtvá těla; jeden z mužů byl svázán.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka, jenž měl podle jejich sdělení přijít o život jako obvykle při „nebojovém incidentu“. Později ohlásili ještě smrt vojačky, jež měla zemřít rovněž při „nebojovém incidentu“ někde v Iráku.

Bombové útoky

Na východním okraji bagdádského Madínat as-Sadr zasáhla ráno bomba společnou hlídku policie a sil Magháwir a poškodila její vozidlo, v němž zranila dva muže.

Na hlavní silnici do Abú Sajdá východně od Ba‘qúby zasáhl výbuch bomby auto s příslušníky policie tzv. Probuzení, jednoho usmrtil a druhého zranil.

Večer zasáhla v Kirkúku nedaleko velké mešity ve čtvrti Wásiti bomba americkou hlídku.

Sobota 26. ledna 2008

Bagdád

Neznámí útočníci vpadli pozdě večer do domu ve čtvrti Ur a zabili čtyři příslušníky rodiny, která v něm žila. Pak dům vykradli a zmizeli.

Ozbrojené akce

Ráno se v sámarrské čtvrti Dubbat al-Ula střetli povstalci s policií tzv. Probuzení, která začala domy. Boje trvaly přes půl hodiny a ke ztrátám při nich došlo na obou stranách. Podle místních lidí šlo o provokaci kolaborantů, s nimiž zdejší lidí nesympatizují.

Na jihu Bagdádu zaútočili v poledne povstalci v automobilu Toyota Corolla na hlídku loutkové armády, jednoho vojáka zabili a tři zranili. Večer byl při útoku povstalců na policejní kontrolní stanoviště v okrsku Báb aš-Šarqí zabit jeden policista a zraněn druhý.

Bombové útoky

Časně ráno došlo na východním okraji Fallúdže k explozi bomby pod hlídkou pěti amerických Humvee. Jedno z vozidel zcela shořelo, jeden voják v něm zemřel a další dva utrpěli zranění. Zbytek hlídky pak napadl nedaleké policejní stanoviště, vojáci policisty zbili a obvinili je, že to oni útok způsobili.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby v Baládu auto s příslušníky policie tzv. Probuzení, úplně je zničil, jednoho muže usmrtil a další zranil.

Ve východním Bagdádu vybuchla v odpoledních hodinách bomba pod policejní hlídkou a zranila pět policistů. Američané kromě toho přiznali, že jednoho vojáka z jejich pěší hlídky usmrtila bomba v šíitské čtvrti Kázimíja.

Neděle 27. ledna 2008

Amnestie slibovaná tisícům vězňů se bude týkat jen menší části z nich

Poradce amerických okupačních sil pro veřejné záležitosti Abd al-Latíf Rajján oznámil tisku, že návrh zákona, jímž hodlá loutkový režim udělit amnestii vězňům po celé zemi, se nebude týkat tisíců vězňů držených ve věznicích okupačních sil. Ti budou propouštěni čas od času podle toho, kdy zvláštní americký výbor prostuduje jejich případy.

Bagdád

Podle informace zdroje z policejních řad neznámí muži zastavili v Tal Muhammad na jihu města autobus se zaměstnankyněmi filologické fakulty Bagdádské univerzity a pět žen unesli. Odpoledne však děkan fakulty dr. Abd al-Wahíd Muhammad oznámil, že autobus patřící fakultě skutečně zastavili ozbrojenci, ale ve chvíli, kdy v něm kromě řidiče ještě nikdo neseděl, řidiče po chvíli jízdy vyhodili a s autobusem odjeli.. Ženy se na fakultu všechny dostaly jiným způsobem.

Na třech různých místech Bagdádu byla nalezena čtyři svázaná a zmučená těla obětí, jež byly nakonec zastřeleny.

Sámarrá

Okupační a loutkové síly zatkly odpoledne v jeho domě loutkového guvernéra města Ahmada Mahmúda as-Sárího a obvinily ho z korupce, rozkrádání ropných produktů a dalších přečinů.

Basra

Krátce po poledni bylo v centru Basry nalezeno tělo vůdce beduínského kmene Bahádil šajcha Sámího Husajna, jenž byl v poledne unesen ozbrojenci, pravděpodobně mahdisty, v okrsku Aššar, jenž leží rovněž v centru města. Šajchův synovec oznámil, že strýc byl nejprve mučen a pak zastřelen. Krátce předtím byl jedním z účastníků kmenového shromáždění, které požadovalo zastavení íránského vměšování do jihoiráckých záležitostí, svolaného na základě výzvy generálního tajemníka irácké rady ulamá šajcha Háritha ad-Darrího.

Ozbrojené akce

Při srážce povstalců s příslušníky loutkové armády byl u Ba‘qúby jeden z vojáků zraněn.

Ve vesnici Ajtha ležící jižně od Ba‘qúby přepadli povstalci další hlídku loutkové armády, jednoho vojáka zabili a dalšího zranili.

Odpoledne zastřelili ozbrojenci v Kirkúku člena kurdské stráže Asajiš, na něhož si počíhali u jeho domu.

V centru Sámarrá došlo odpoledne ke srážce povstalců se silami Magháwir, v níž byl jeden z příslušníků těchto sil zabit a čtyři zranění byli dopraveni do místní fakultní nemocnice, kterou síly Magháwir zabraly a zřídily si z ní svou základnu.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly ráno do amerického tábora Silo u Sámarrá. Novináři pak pozorovali přilétající vrtulníky označené červeným křížem, které odvážely raněné. Agentura Jaqín navíc uvedla, že tento tábor je pravidelným terčem ostřelování.

Večer ostřelovali povstalci minometnými střelami americkou základnu v Saqlawíji.

Sedm dalších střel dopadlo rovněž večer také na americko-iráckou základnu v Thartharu.

Bombové útoky

Ráno zasáhl na hlavní silnici z Tikrítu výbuch bomby hlídku sil Magháwir a zranil čtyři jejich příslušníky.

Hlídka loutkové armády narazila ráno na bombu v bagdádské Wazíríji, kde výbuch poškodil několik aut a zranil dva vojáky a tři jiné osoby.

V poledne zničil výbuch bomby před bagdádským sídlem tzv. ministerstva financí Humvee americké hlídky. V okrsku Karradá zasáhla odpoledne bomba policejní hlídku a zranila dvě osoby. Američané navíc přiznali smrt jednoho vojáka, způsobenou výbuchem bomby v severovýchodním Bagdádu.

Pondělí 28. ledna 2008

Fallúdža

Americká hlídka pronikla u Karmy ležící východně od města k břehu Tigridu a tam zaútočila na civilní auto se čtyřmi pasažéry. Zuřivá palba dva z nich na místě usmrtila a zbývající dva těžce zranila, vojáci je přesto odvezli s sebou jako zajatce.

Díwáníja

Pohotovostní policie zatkla v jeho domě velitele mahdistické milice Alího al-Džabbúrího a obvinila ho z účasti na sektářských vraždách a vyhánění obyvatel. Spojené státy se v posledních měsících snaží omezovat íránský vliv v Iráku. Zatímco původně podporovaly šíitské milice, od roku 2006 a hlavně během roku 2007 začaly vytvářet sunnitské bandy a spoléhají na to, že ty omezí vliv šíitských stran a milic. Současně se dříve tolerovaní mahdisté stali terči útoků jak amerických, tak loutkových sil a řada jejich velitelů i řadových příslušníků už byla zabita nebo zajata.

Ozbrojené akce

Na silnici mezi Džalawlou a Chanaqínem unesli ozbrojenci na falešném kontrolním stanovišti policejního kapitána a dva další policisty, jejichž auto zastavili a donutili je vystoupit.

Odpoledne zaútočili v Thartharu povstalci na kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení u bývalého prezidentského paláce a vyvolali asi dvouhodinovou bitvu, v níž kolaboranty donutili stanoviště opustit. Ti se i s raněnými stáhli do relativního bezpečí paláce.

Na jihovýchodě Mosulu se povstalci střetli s americkými okupačními vojáky, kteří obklíčili čtvrť Sumar. Oznámil to oficiální mluvčí operačního velení provincie Ninwa, aniž byl schopen sdělit podrobnosti. V téže čtvrti se povstalci utkali i s policií, jejíž tři muži byli zraněni, takže byla nucena povolat leteckou posilu. Američané obklíčili rovněž čtvrť Wahda na stejné straně města po útoku, kde pod jejich hlídkou vybuchla mina a zabila pět vojáků.

Večer přepadli povstalci u Hadíthy kamion se zásobami pro americké síly, vozidlo spálili a řidiče, jehož už několikrát při jeho předchozích jízdách varovali, aby přestal pracovat pro okupanty, zastřelili.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Ghádir explodovala ráno bomba u policejní hlídky, zabila dva lidi a pět dalších zranila.

Mezi Násiríjí a Safwánem u Basry zasáhla bomba kolonu soukromé bezpečnostní společnosti a zabila dva z jejích žoldáků.

V 18:00 narazila na Kilometru 10 západně od Rutby americká hlídka na bombu, která zneškodnila jedno Humvee.

Úterý 29. ledna 2008

Fallúdža

V poledne se u vchodu do policejní stanice ve čtvrti Nazal odpálil muž, jenž zranil devět lidí, tři z nich těžce. Další eventuální sebevražedný útočník se na místo exploze přiblížil ve chvíli, kdy přijela první pomoc, ale policisté ho zastřelili dřív, než stihl svou nálož odpálit. Třetí muž, který k nim zjevně patřil, pak z místa utekl.

Bagdád

Předsedu kolaborantského tzv. Výboru probuzení Abbáse ad-Dulajmího usmrtil v Sab al-Búr na jihu Bagdádu výbuch bomby v jeho autě. Probuzení obvinilo z nastražení bomby několik Dulajmího strážců; nikdo jiný s ním v tu chvíli v autě nebyl.

Ve čtvrtích Ámil a Šá‘b a v Durá byla nalezena těla tří svázaných a zastřelených obětí.

Mušáhada

Více než 230 policistů tzv. Probuzení opustilo řady této policie na protest proti tomu, že už dva měsíce nedostali řádnou mzdu. Opuštěno tak zůstalo deset kontrolních stanovišť na strategické hlavní silnici, která vede od Bagdádu přes Mušáhadu do severních provincií. Podle úředníka, který nechtěl být jmenován, dostali kolaboranti za poslední dva měsíce jen 130 dolarů místo slíbených 300.

Sulajmán Pák

Při ostřelování kolony správce oblasti Táliba Muhammada Mustafy ozbrojenci Mustafu a jeho řidiče těžce zranili. Šlo už o druhý pokus o atentát – 16. ledna byl Mustafa a jeho tři průvodci zraněn při explozi auta, která zasáhla jeho kolonu.

Díwáníja

Pohotovostní policie ve městě zatkla dva velitele Mahdího armády Sálima Sawwadího a Nasra Sawwadího při razii v jejich domě ve čtvrti Džumhuríja.

Musajjib

Členové policie tzv. Probuzeni vnikli v noci do policejní stanice v okrsku Hamíja a v boji pustili na svobodu několik svých druhů, které místní policie předtím zatkla. Na místo krátce nato dorazili příslušníci loutkové armády, aby zabránili pokračující rozepři obou proamerických policií.

Mosul

Ve čtvrti Ba‘th na východě města najel sebevražedný útočník do americké hlídky. Exploze zranila deset civilistů; o amerických ztrátách nebyly k dispozici informace.

Basra

Velitel zdejší policie Muhán al-Furadží na tiskové konferenci prohlásil, že v Basře existuje 28 stran a hnutí, z nichž 75 procent představují ozbrojené milice, a dodal, že tyto milice bojují navzájem mezi sebou o kontrolu nad městem. On sám přijel loni do města, kde bylo 15 462 policistů; kdykoli se pak setkal s předsedou některé strany, ten mu hrdě tvrdil: To já jsem zformoval zdejší policejní síly. Pokračoval: „Máme statistiky ukazující, že všechny zločiny spáchané v Basře byly spáchány buď policejními auty nebo členy policejních sil.“ Jednotlivé strany bojují mezi sebou a během uplynulých čtyř let vytvořily ozbrojené skupiny z nezaměstnaných a zločinců propuštěných Saddámem Husajnem v roce 2002. Tyto strany a ozbrojené skupiny tvrdí, že ony jsou představiteli státu. Premiér Málikí nařídil, aby vládní úřady byly podřízeny kontrole jeho vlády: „Začali jsme to teď provádět očišťováním institucí od zkorumpovaných členů a zjistili jsme, že mnozí z nich spáchali zločiny.“

Jedním z důvodů zhoršení bezpečnostní situace je podle něho boj mezi různými stranami, dalším faktorem jsou „otevřené hranice se sousedními zeměmi a také otevřená 'hranice‘ na moři a vodních tocích,“ pokračoval Režim už nicméně podnikl řadu opatření, aby ve městě „zavládl zákon“.

Ozbrojené akce

V Durá jižně od Bagdádu ráno vpadli ozbrojenci do domu dvou bratrů, kteří vstoupili do řad policie tzv. Probuzení, a oba kolaboranty zastřelili.

Večer zaútočili povstalci na americkou kolonu odjíždějící z jejich základny v Habbáníji. Podle svědků boje mezi nimi trval půl hodiny a bylo slyšet křik amerických vojáků dožadujících se letecké pomoci. Poté, co se povstalci po výpadu zase stáhli, pokračoval zbytek kolony v cestě za doprovodu letounů.

Ostřelování

Minometná střela neznámého původu, která dopadla do obytné čtvrti Fádilíja ve východním Bagdádu, zranila dva obyvatele.

Odpoledne dopadly tři minometné střely do bagdádské Zelené zóny.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Karradá zranila ráno bomba pět policistů a tři další osoby. Hlídku loutkové armády zasáhla ráno bomba u mostu Džumhúríja, zranila čtyři vojáky a šest dalších lidí. Před polednem zranil výbuch bomby v Jarmúku tři lidi.

V Huwajdžá al-Bahríja západně od Dulu‘íje ráno vybuchla bomba u skupiny 7-9letých děvčátek, která mířila k pololetním zkouškám do základní školy. Tři z nich bomba usmrtila a dvě další dívky zranila.

Odpoledne explodovala v Baládu bomba vedle auta s reportéry TV al-Furát. Dva reportéři zůstali na místě mrtví, Fátima al-Hasaní byla s vážným zraněním dopravena do nemocnice.

Na dálnici u Hadíthy vybuchla odpoledne bomba pod americkou hlídkou a z valné části zničila jedno Humvee.

Středa 30. ledna 2008

Fallúdža

Američtí vojáci, kteří kontrolují všechny přístupy do města, uzavřeli bez uvedení důvodů hlavní bránu pro vjezd a výjezd na východní straně města.

Bagdád

Oddíl amerických a loutkových vojáků vpadl v poledne v okrsku Mansúr do kanceláří společnosti Athir obchodující mobilními telefony. Budovu jako obvykle vyrabovali, zkonfiskovali všechny počítače a nakonec zatkli a odvedli osm zaměstnanců. Ke svému počínání neuvedli žádný důvod.

Za poledne zaútočili ozbrojenci z jedoucího auta na činitele policie tzv. Probuzení v tomtéž okrsku Mansúr Abú Saraha al-Ámirího a těžce ho zranili.

V okrscích Karach a Rusafá byla tentokrát objevena tři mrtvá těla.

Ba‘qúba

Americké okupační síly zatkly během razie ve městě bez jakéhokoli vysvětlení generálního ředitele zdravotnického úřadu provincie Dijála dr. Hawma Husajna al-Chaššalího a dva jeho bratry.

Chális

Ve vesnici Badwáníja na hlavní silnici vedoucí do Chálisu si ozbrojenci zřídili stanoviště, z něhož pak zasypali kulkami soukromé auto, v němž jednoho pasažéra usmrtili a čtyři další členy téže rodiny zranili.

Mosul

Ozbrojenci zastřelili z jedoucího auta profesora islámského práva šarí‘a zdejší univerzity dr. Chálila Ibráhíma Ahmada an-Nu‘ajmího, který se vracel z univerzity domu do čtvrti Miswak, a zranili osobu, která jej doprovázela. Šlo o druhý útok na univerzitního profesora, při prvním byl 21. ledna zastřelen profesor účetnictví dr. Azíz Dulajm Chálil an-Nu‘ajmí.

Nadžaf

Mluvčí Sadrova úřadu šajch Salá al-Ubajdí pověřený stykem s veřejností oznámil, že zástupci hnutí v Parlamentu vyzvali Muqtadu as-Sadra, aby ukončil zmrazení bojových akcí Mahdího armády. K výzvě je přiměla stále silnější vlna razií a útoků na Sadrovy stoupence na jihu země a inspekce, kterou tito poslanci podnikli u rodin vyhnaných z Díwáníje. Chování loutkové policie vůči těmto lidem poslanci označili za „tyranské“ a upozornili, že vzápětí po jejich návštěvě postižené oblasti tam loutkové síly provedly řadu dalších akcí, při nichž se vůči Sadrovým stoupenců dopouštěli dalších násilností.

Ozbrojené akce

V Chán Bání Sa‘d 40 km severovýchodně od Bagdádu byl na hlídce zastřelen jeden policista.

Večer přepadli povstalci ve vesnici Hasj jižně od Fallúdže policejní hlídku.

U jezera Tharthar se večer střetli policisté tzv. Probuzení s ozbrojenci, podle jejich tvrzení členy al-Qá‘idy, Přestřelka mezi oběma stranami trvala přes 20 minut, pak se ozbrojenci stáhli a na místě zanechali několik zbraní.

Ostřelování

Při nočním ostřelování britské základny na letišti u Basry zničila raketa vrtulník stojící na ranveji a mimo něj zranila dva britské vojáky. Nedlouho po tomto útoku ostřeloval britský letoun vesnici Muhammad al-Qásim ležící západně od Basry, odkud měly být rakety vypáleny. Při náletu zahynul jeden civilista a pět dalších utrpělo zranění.

Bombové útoky

Ráno narazila ve vesnici Umm at-Talajb u Sámarrá na bombu americká hlídka, z níž bylo několik vojáků zabito a zraněno.

Dopoledne došlo na území Bagdádu k šesti bombovým útokům namířeným proti silám loutkové policie a armády, při nichž bylo několik příslušníků sil zabito a nejméně čtyři zraněni. V poledne se terčem další bomby stala ve východním Bagdádu americká hlídka.

Za poledne zneškodnila ve vesnici Aswad u Chálisu bomba vozidlo americké hlídky; další bomba zasáhla přímo v Chálisu hlídku loutkové armády.

Ve čtvrti Šuháda v Huwajdžá zasáhl výbuch miny policejní vozidlo, v němž čtyři členy hlídky zranil.

V Tikrítu se policii večer podařilo zneškodnit nedaleko právnické fakulty tamní univerzity bombu. Poté bylo zatčeno šest studentů podezřelých z toho, že se na její instalaci podíleli. Večerní kurzy na fakultě navštěvuje řada činitelů loutkového režimu a obchodníků, aby dosáhli bakalářských a magisterských titulů.

Pentagon oznámil, že v neděli 27. ledna zemřel americký voják na následky zranění, utrpěných při explozi bomby v Bagdádu 9. července 2007.

Čtvrtek 31. ledna 2008

Bagdád

Před svítáním vtrhli američtí vojáci do domu šajcha kmene Bú Hamdan v západobagdádské čtvrti Ridwáníja. Dům vyrabovali, jeho zařízení rozbili, šajcha a pět členů kmene sebrali a odvezli k „výslechům“. Šajch i ostatních pět mužů se předtím odmítli připojit ke kolaborantské policii tzv. Probuzení, kterou se Američané snaží všude získávat do svých služeb.

Odpoledne přežil viceministr elektrárenského průmyslu Salam Qazaz na ulici Palestina pokus o atentát, když u jeho kolony explodovala bomba. Ta lehce zranila dva strážce, ale větší škody nezpůsobila.

Během posledních 24 hodin bylo nalezeno jedno mrtvé tělo na ulici Palestina a druhé v Sajjidíji.

Ozbrojené akce

V Sa‘díji zaútočili ozbrojenci na policejní stanici, kde těžce zranili dva policisty.

Po poledni zasáhl povstalecký ostřelovač v Sámarrá amerického vojáka z pěší hlídky a na místě ho usmrtil. Ostatní členové hlídky začali střílet kolem sebe a rozhazovat dýmovnice v obavách z dalšího útoku.

Jak přiznala americká armáda, v Tikrítu byl při střelbě povstalců na americkou jednotku jeden voják zabit a druhý zraněn. V Bagdádu usmrtila během vojenské operace bomba dalšího Američana.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša zasáhly americkou základnu v Násiríji, kde byl podle oficiálního sdělení jeden voják zraněn.

V noci dopadly čtyři rakety na americkou základnu v Násiríji. Podle zdroje z loutkových bezpečnostních sil byly vypáleny z ulice Nábí Ibráhím uprostřed města a šlo o vůbec první případ tohoto druhu. Kromě toho bylo použito moderních a dosud nepoužívaných raket; ty dopadly přímo do středu základny, Američané však podle svého zvyku žádné ztráty ani škody neoznámili.

Bombové útoky

Časně ráno explodovala ve východním Bagdádu u čtvrti Ámil bomba pod americkou hlídkou a zničila jedno z jejích vozidel. Během dopoledne došlo ke dvěma bombovým útokům na loutkové bezpečnostní síly v okrscích Zujuna a Karradá, při nichž byli zraněni tři policisté a pět civilistů. V šíitské čtvrti Kázimíja zabila odpoledne exploze auta dva civilisty a dalších pět osob zranila. Odpoledne vybuchly tři bomby pod americkými hlídkami v okrsku Mansúr a v Durá jižně od Bagdádu. Američané kromě toho přiznali, že jeden jejich voják byl výbuchem bomby pod hlídkovým vozidlem v Bagdádu zabit.

Ve fallúdžské čtvrti Dubbat zneškodnila bomba vozidlo americké hlídky; v celé čtvrti byl vzápětí nato vydán zákaz provozu veškerých vozidel i pohybu pěších.

Na mezinárodní dálnici vedoucí z Násiríje na jih do Basry zasáhla bomba americkou kolonu a zničila Humvee.

Na tržišti v Bajdží zasáhla odpoledne bomba hlídku policie tzv. Probuzení a čtyři její členy lehce zranila. Ostatní členové hlídky se pak střelbou do vzduchu snažili rozehnat okolní dav.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 2. 2008
4. 2. 2008 Američané mají o radaru pochyby, Češi nikoliv Bohumil  Kartous
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
4. 2. 2008 Všechny dobré potenciály pana Topolánka Bohumil  Kartous
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám
4. 2. 2008 Média nepřinášejí Pravdu, pouze informace
4. 2. 2008 Bludy Martina Bursíka Zdeněk  Jemelík
4. 2. 2008 Ombudsmanův názor: Klaus a justice? Otřesná bilance!
4. 2. 2008 O slušnosti v české politice
4. 2. 2008 Ještě pár důležitých poznámek k stylu Britských listů Jan  Čulík, Fabiano  Golgo
4. 2. 2008 Od Hejdové ke Golgovi aneb nejen o jedné recenzi knihy Jana Čulíka Vladislav  Černík
4. 2. 2008 Nesouhlasím s panem Černíkem Jan  Čulík
4. 2. 2008 Před Suhartem vládl v Indonésii Sukarno
4. 2. 2008 Bill Clinton: "Nebyli jsme vůči utrpení obyvatel Východního Timoru dostatečně citliví." Jana  Ridvanová
4. 2. 2008 Michael  Marčák
4. 2. 2008 Největší nebezpečí pro Václava Klause? Beno  Trávníček
4. 2. 2008 Král Králů Jaroslav  Kuba
4. 2. 2008 Nechceme byť obohnaní plotmi Naomi  Klein
4. 2. 2008 Nemecko a die Linke: Úspech vo volebnej generálke Matúš  Holý
3. 2. 2008 Britští konzervativci chtějí zavést zdravotní sestry pro novorozence
4. 2. 2008 Nizozemská péče o rodičky je špatná Lucie  Bottaro
4. 2. 2008 Děti ze stanice S-Born Tomáš  Havlín
3. 2. 2008 Bitva o Stalingrad - 65 let poté Richard  Seemann
4. 2. 2008 Ortel Ernst  Jandl
4. 2. 2008 Volby tajné či veřejné. Politika špinavá? Miloš  Štěpánek
3. 2. 2008 Současná česká politika vůči Kubě Zdeněk  Jemelík
4. 2. 2008 Seberealizace v době racionalizace, neboli Peníze na šéfův koníček jsou přece jen k dispozici Uwe  Ladwig
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen
2. 2. 2008 Zarputilost
3. 2. 2008 Jsem zarputilý vůči lhářům a kariéristům František  Řezáč
4. 2. 2008 DNES: Jan Švejnar v Ostravě
4. 2. 2008 Vojáci proti válce: Svět musí respektovat legitimní nároky Republiky Srbsko
2. 2. 2008 Aktualne.cz: "Sekýrující divák Čulík píše o tom, jací jsme"
4. 2. 2008 50 - 70 procent článků v BL je špatných
4. 2. 2008 Kdy se naučí Britské listy přijímat kritiku? Fabiano  Golgo
4. 2. 2008 Díky Fabianovi za chválu Jan  Čulík
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008
4. 2. 2008 Superčistá mzda Václav  Votava
4. 2. 2008 V jednom pytli s Topolánkem Václav  Votava
2. 2. 2008 Náruživí čtenáři Milan  Kohout
2. 2. 2008 Lidé se ptali Švejnara na radar, KSČM i vzdělání Andrea  Cerqueirová
1. 2. 2008 Kdo vyhrál debatu Klaus versus Švejnar? Petr  Frish
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007