8. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2007

Místoco by učitelé svou výuku brali jako výchovu mladých lidí k moudrosti, jsou tlačeni k výrobě absolventů testů.

Už nejbližší jednání v parlamentu nám ukáže, jakým školstvím se svým dětem a vnukům pomstíme.

Testy a zkoušky a další vlivy zvenčí mohou být pro školu nástrojem bádání a vývoje (dobrovolné a nestátní metodologické kursy, testové sady, inovativní příručky). Ale testy mohou taky být jenom nástrojem kontroly (státem vytvářené a distribuované maturitní katalogy, požadavky a testy), který pomůže politikům "vykázat činnost", správcům pomůže odebírat dotace peníze nebo dosazovat kamarády na ředitelská místa.

Sloupek
Kateřina Bolechová

O polovinu míň je mě
možná o dvě třetiny
chapadla nakládají
prolézací zeměkouli
díra zasypána pískem
a děti které netuší

do Britských listů poslala autorka

8. 2. 2007

  • Zvláštní lety dopravily do válečné zóny tuny bankovek. Bankovky zmizely.

    Z důkazů, předložených americkému kongresovému výboru, vyplývá, že vysocí činitelé americké vlády nebyli touto situací znepokojeni, protože tyto miliardy dolarů nebyly peníze amerických daňových poplatníků.

    Spojené státy dopravily letecky do Iráku téměř 12 miliard dolarů ve stodolarových bankovkách zatavených do igelitu, pak rozdaly tyto peníze bez řádné kontroly ohledně toho, kdo je dostává a na co se vydávají.

    Obrovský rozsah největšího transferu peněz v historii americké federální rezervní banky odhalil nyní americký kongresový výbor.

    K tomu: "Největší korupční skandál ve světové historii", Britské listy 2. 2. 2005

  • 8. 2. 2007

    Washington Post o nové knize Milana Kundery

    Milan Kundera, The Curtain. Translated from the French by Linda Asher. HarperCollins. 168 pp. $22.95

    Joseph Conrad kdysi napsal, že jeho účelem jako spisovatele je prostě "přimět vás, abyste viděli". Podle Viktora Šklovského, ruského formalistického kritika, propadáme denní zautomatizované rutině a už nevnímáme zázračnost lidí a života kolem nás. Účelem umění je tedy "ozvláštňovat" to, co je nám dobře známé, otřást našimi otupělými smysly a vrátit do našeho šedivého světa barvu a vitalitu.

    Milan Kundera má podobnou literární teorii, teorii "opony": - vyrůstáme s určitými kulturními předsudky, jejichž prostřednictvím si předem automaticky interpretujeme svět a uzavíráme se před různými jinými aspekty existence.

    8. 2. 2007

    Svoboda projevu je v pořádku, ale co si počít s popíráním pravdy, ohledně níž existuje racionální konsensus. Popírání globálního oteplování, popírání nemoci AIDS, popírání holocaustu? Nemá i svoboda projevu své hranice, ptá se v listě SpikedOnline Frank Furedi.

    17. února 1600 byl v Římě na náměstí Campo di Fiori upálen Giordano Bruno. Je to připomenutím toho, jak se kdysi moc vypořádávala s disidenty. Začátkem jednadvacátého století se však západní společnosti staly obětí mocných protiliberálních, nesnášenlivých a protidemokratických vlivů. Lidé, kteří zpochybňují vládnoucí kulturní ortodoxii jsou často považováni za nemorální, zlé osoby a jejich argumenty jsou líčeny, jako by to byla svého druhu kacířství.

    8. 2. 2007

    HONBA NA ČARODĚJNICE:

    Tisková zpráva

    Generální ředitel České televize Jiří Janeček považuje za nezbytné učinit následující prohlášení v reakci na včerejší veřejné prohlášení vrchního a programového ředitele Františka Lamberta pro Radu České televize v souvislosti s jeho formálním členstvím v Lidových milicích:

    8. 2. 2007
    Hermann Scheer

    Sirény kvílí stále vemlouvavěji: lidmi způsobená klimatická změna přichází mnohem rychleji a intenzivněji, než mnozí klimatologové předpokládali. Zabránit jí se stává závodem s časem. Kyotský protokol zůstal ve svých cílech daleko za požadavky. Ještě nedávno se považovala počítačová simulace hollywoodského filmu "Day after Tomorrow", v němž je New York zaplaven vodou, za alarmující přehánění. Nyní se to ale již jeví -- podtrženo Al Goreovým filmem "Nepříjemná pravda" jako pohled na blížící se budoucnost. Vědecké poznatky o pustošivých následcích lidské civilizace, velmi obšírně popsané v knize Australana Tima Flammeryho " My, tvůrci počasí" stále přibývají. "Pomsta planety Gaia -- proč se Země brání" -- aktuální kniha Jamese Lovelocka se rovněž řadí k těmto alarmujícím hlasům. Jejich obsah se dokonce odráží v projevech dosavadního klimatického ignoranta George W. Bushe, jr. Jsou o to pronikavější, protože odpovědní "nedělají, co vědí", jak vyjádřil Robert Jungk.

    Siemens
    8. 2. 2007
    Igor Záruba, Petr Němec, Petr Korbel

    Nejtemnější scénář, v nějž může vyústit vyšetřování podezřelých finančních operací průmyslového konglomerátu Siemens v zahraničí, vypadá zhruba takto: Německý podnik se 160letou tradicí už nehraje v cizině první ligu při budování komunikační infrastruktury.

    Vyšlo totiž najevo, že dával úplatky, aby na tyto lukrativní kontrakty dosáhl. Šlo o velké veřejné projekty, které jsou hlavním zdrojem koncernových příjmů. Tento pramen vyschl. Šéfové, kteří zemětřesení přežijí, nebo manažeři, kteří nahradí kolegy usvědčené z nekalých praktik, si budou muset lámat hlavu, jak udržer firmu nad vodou, kolik lidí propustit apod. A kdyby se propadla tržní hodnota Siemensu, může se stát německá chlouba kořistí nepřátelského nájezdu. Ať už jako celek, nebo zčásti. Pro mezery při správě společností by se ocitlo na tapetě i celé Německo.

    8. 2. 2007

    V krátkodobé existenci ČR se již několikrát stalo, že poslanec zvolený za ČSSD se rozhodujícím způsobem postaral o úspěch politického seskupení, s nímž sociální demokraté v tomtéž období soutěžili o politickou moc. Média s připomínkou Wagnera či Teplíka někdy dokonce hovoří až o jakési tradici. Aniž se při tom vzpomíná, že již ti dva měli v polistopadové politice své předchůdce. Pamětníci si určitě vybaví, že ve Federálním shromáždění hlasovali Valtr Komárek a Josef Žanda pro rozdělení státu, ačkoliv klub poslanců ČSSD byl po celou dobu debaty kolem rozpadu Československa zásadně proti. Kdyby "lid obecný", čili voliči, již tehdy vnímavě poslouchal bezprostřední posouzení jejich chování z úst předsedy ČSSD Jiřího Horáka a především si z něho udělal závěry, leccos by chápal. Horák - na něj až neobvykle osobně -- se vyznal, že on sice hlasoval pro zachování státu, ale že je přesto rád, že hlasování celkově dopadlo tak jak dopadlo a tím skončilo politické napětí v zemi.

    8. 2. 2007

    tisková zpráva Bílého kruhu bezpečí

    Celkem 89 násilných osob bylo policisty v lednu tohoto roku vykázáno z bytu nebo domu. Toto opatření nebylo trestem, ale preventivním opatřením, které s velkou pravděpodobností zabránilo další eskalaci násilných útoků proti blízkým osobám.

    8. 2. 2007

    V únoru 2000 založil korejský novinář jménem Oh (příjmení) Yeon-ho (jméno) internetový deník jménem Ohmynews. Pod heslem "Každý občan je reportér" se Ohmynews snaží vytvořit první noviny na světě jako opravdové internetové noviny", "zrevolucionizovat mediální kulturu dosažením revoluce v procesu výroby, distribuce i přijímání zpráv" a "stát v čele internetové kultury s lidskou tváří" (citovala jsem z úvodu firmy Ohmynews).

    Vznik Ohmynews pro světová média je důležitý, protože se snaží v kultuře poptávky a nabídky zpravodajství dosáhnout demokracie. Nepouživají standardy novinářské práce z dvacátého století, kdy zpravodajství dodávají profesionální reportéři a spotřebitelé jsme my všichni ostatní. Oh Yeon-ho právem zdůrazňuje, že tradiční novinářská práva má dvě charakteristická omezení: čas a prostor. Samozřejmě je také nutno si uvědomit, že v Koreji už dlouhou vládne zkorupovaná a zaujatá novinářská kultura.

    8. 2. 2007

    In February 2000, a Korean journalist called Oh (Surname) Yeon-ho (First name) founded an internet based daily newspaper "Ohmynews". Under its motto "Every citizen is a Reporter" Ohmynews strives "to create the world's first newspaper like a real internet newspaper," "to revolutionise the media culture by achieving the revolution of `production-distribution-consumption of the news'" and "to lead the internet culture with a human face" (from Ohmynews company introduction). The significance of the launching of Ohmynews in the world media is in that they are trying to achieve democracy within the culture of the news supply and demand. They have departed from the 20th century journalism whose supplier is professional reporters and consumer is the rest of us. Oh Yeon-ho rightly points out that the old journalism has two intrinsic limits: time and space. Of course it is also important to realise the corrupt and biased journalism culture which has been dominating Korea for a long time.

    7. 2. 2007

    POZNÁMKA NA OKRAJ:

    Známé společenské téma: odkud získat peníze na důchod. Lidé umírají později a mají míň dětí. Odpověď německých politiků: důchod až od sedmašedesáti let. Planá naděje Němců: důchod od devětapadesáti. A to nejraději bez osobních úspor.

    7. 2. 2007

    ZDRAVOTNICTVÍ

    Snad bych mohl vnést poněkud jiný pohled do diskuse pánů Bláhy a Víta. Pohled jistě ne nezaujatý, nicméně možná právě proto doplňující.

    Především nemocní stonají. Mají zdravotní problém. Ten limituje jakoukoliv jejich další aktivitu. Například u bezvědomých, ale i jinak těžce nemocných zcela zásadně. Někdy je jejich zdravotní problém tak vážný, že mohou umřít. Nemocní stejně jako myvšichni mohou být sami, mohou mít manžela či manželku, nebo přítele či přítelkyni. Mohou být dětmi či rodiči nebo prarodiči prostě součástí příbuzenských a jiných sociálních svazků. Neuměl bych mamince říct, že její dítě chcíplo. Neuměl bych synovi říct ,že se o jeho tatínka nepostaráme.

    8. 2. 2007

    Rostoucí ekonomika, růst výroby a zvyšující se spotřeba je pro výrobce a obchodníky dobrá zpráva. Ale na tuto skutečnost je možné a dobré pohlédnout také z jiného pohledu. Většině z nich je jedno jaké vlivy vyvolává rostoucí výroba na těžbu surovin, na přírodu, na ekologii a potažmo na celý další vývoj civilizace. Ono totiž, jak je známo, všechno se vším souvisí.

    8. 2. 2007

    Napadlo mě podívat se na základnu takto: Ve své nejprostší podstatě jde o obchod. Česká republika něco má a Spojené státy to chtějí. Nejde zde o plnění závazku; parlament žádnou smlouvu, podle níž na umístění základny mají Spojené státy nárok, neratifikoval. Nerozumím tomu, proč by mělo jít o dar - proč by zrovna Česká republika a nikdo jiný měla natolik překypovat vděčností, že by Američanům darovala místo na základnu. Takže jde o obchod, míní Petr Novotný

    8. 2. 2007
    Za předpokladu, že USA raketové základna v ČR a Polsku je pouze a pouze obranná zakladna, to je základna určena k včasnému zjištění a zneškodněni jakéhokoliv množství raket jakéholiv protivníka, musí mít 100% účinnost za jakýchkoliv podmínek způsobených přírodou anebo záměrně protivníkem. I jediná včas nezachycená a nezneškodněná raketa, vybavená mega-tunovými atomovými anebo thermonukleárními bombami, které zniči Zemi tak že nebude po tisiciletí obyvatelná, dokáže okamžitě absolutní neúčinnost takového systému, jenom nebude už nikdo kdo by vyhodnotil učinost tohoto systému.

    Vlastně to platí pro raketové základny jakéhokoliv státu kdekoliv na světě.

    8. 2. 2007

    Kvartet mocných, konkrétně USA, EU, OSN a Rusko, se nyní domáhá mírového procesu v nekonečných sériích izraelsko-palestinských vyjednáváních, což může vyvolat jen hořkou slinu, sledujeme-li trnitou cestu této fatální krize od počátku.

    8. 2. 2007
    pokračování a doplnění článku Štěpána Kotrby ""

    Operace pro "Zátoku sviní" byla naplánována a z velké části připravena ke spuštění na konec roku 1960, tedy již na konci prezidentského období Dwighta Eisenhowera a plynule tak přešla pod novou administrativu bratrů Kennedyových. Plánování pro invazi osobně spoluřídil za stárnoucího Eisenhowera jeho viceprezident Richard M. Nixon ve spolupráci se šéfem CIA Allanem Dullesem. Nixon se k tomu hrdě přiznává i ve svých pamětech... Mimochodem, Nixon byl instalován do úřadu s pomocí Prescotta Bushe, během druhé světové války americkou vládou zkonfiskovaného nacistického bankéře (děd současného W.). Svět je opravdu malý.

    8. 2. 2007

    Karel Dolejší zřejmě nikdy neslyšel nic o změnách klimatu Země. Usuzuje, že neví-li o nich on, znamená to, že zde v minulosti nebyly. Staví se do pozice propagandisty, který chce, aby se vědec vyjádřil jednoznačně, že bílé je skutečně bílé a černé je jistojistě černé, přestože musí vědět, že u všech barev jsou i odstíny a že i bílá se vlivem vnějších podmínek může změnit, např. vlivem osvětlení. Požaduje po RNDr. Pretelovi, aby přestal být vědcem a stal se propagandistou v zájmu "dobré věci".

    autor je zaměstnanec ministerstva životního prostředí, člen redakční rady časopisu Ochrana ovzduší

    7. 2. 2007

    Když jsem šel na dokumentární film Nepříjemná pravda (An Inconvenient Truth, USA 2006, režie D. Guggenheim), jehož jediným protagonistou byl bývalý Clintonův viceprezident Al Gore, iluze jsem si rozhodně nedělal. Netušil jsem však, že budu natolik "osloven", že se budu chtít se svými zážitky podělit tímto způsobem.

    (Autor, poradce Václava Klause, nám poslal k probíhající diskusi o globálním oteplování, tento článek, který, jak informuje, původně vyšel loni v časopise Euro.)

    7. 2. 2007

    Policie ve středu varovala všechny instituce po celé zemi, aby si dávaly pozor na příchozí poštu. Informovala, že za poslední tři týdny došlo do různých institucí sedm bomb v poštovních balíčcích a šest z nich zranilo osoby, které balíček otvíraly.

    Poslední bomba explodovala ve středu ráno v DVLC, centrálním registračním středisku britských vozidel, a lehce zranila jednu ženu. Byla to třetí bomba za třetí den, odeslaná instituci, která má co do činění s vynucováním zákonů omezujících motoristy či s rozesíláním pokut.

    Středeční exploze posiluje spekulace, že bomby v balíčcích rozesílá rozčílený motorista. V automobilistických kruzích jsou velmi nepopulární kamery, které v britských ulicích a na dálnicích automaticky fotografují vozidla, která překročila povolenou rychlost. V některých kruzích je také nepopulární poplatek, který se v současnosti musí platit za vjezd automobilem do centrálního Londýna.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    7. 2. 2007

    Film Loose Change má tempo, má profesionální švih a autoritativně znějící komentář, celá jeho argumentace je však nesmyslná, varuje George Monbiot v deníku Guardian.

    Po světě se šíří virus. Napadá odpůrce Bushovy vlády, prostřednictvím očí jim vycůcne mozek a proměňuje je v blekotající idioty. Vznikl v jedné americké laboratoři, nyní dospěl i do Evropy a stal se skutečnou epidemií.

    Luis  Posada Carriles
    7. 2. 2007

    Tak pojal svůj životní úkol terorista, kterého tajné služby vlády USA kryjí už desítky let , vláda USA George Bushe ho skrývá před spravedlností osmnáct měsíců. Jiná vláda USA, vláda "demokratického" J. F. Kennedyho, ho kdysi vycvičila během příprav na invazní operaci na Kubu (Bay of Pigs - Zátoka sviní, Operation 40) v roce 1961. Učinila tak CIA v pevnosti Fort Bennings.

    11. ledna 2007, po půldruhého roku trvající právní bitvě, kdy po jeho deportaci ze země volal Cech amerických právníků a řada kongresmanů, je nucena americká vláda sdělit teroristovi Luisi Posadovi Carrilesovi (78), dnes naturalizovanému venezuelském občanovi, obvinění z klamání a uvedení lživých informací v žádosti o naturalizaci ve Spojených státech po ilegálním vniknutí na jejich území. A to je důvod k odmítnutí žádosti a eskortování věrného agenta CIA ze země. Jenže on ho nikdo nechce. Ve Venezuele už není pravicová vláda, ale Hugo Chavez. Žádosti Kuby a Venezuely , kde kdysi působil v čele její tajné služby a dnes je tamtéž stíhaný pro atentát, o vydání Posady byly Spojenými státy zamítnuty. USA odmítají teroristu vydat s poukazem na údajné obavy z mučení v případě vydání.

    7. 2. 2007

    Poslední, co jsem chtěla učinit ve svém článku, bylo vzbudit dojem, ze mi české publikum přijde nehodné lepší, kvalitnější žurnalistiky. Usilovala jsem o pravý opak, jak se mi naštěstí podařilo sdělit značné části čtenářů. Čeští čtenáři nejsou (nejsme) o nic horší, než čtenáři britští či španělští a proto si, podle mého názoru, zasloužíme (i já jsem český čtenář) vedle bulvárních časopisů také kvalitní mainstreamové periodikum (periodika), které nás bude seriózně a srozumitelně informovat, ale i vkusně bavit.

    Pan Kotrba zcela správně upozorňuje, že noviny se především snaží maximalizovat své zisky. Nicméně i tak u nich jistá míra autoregulace na jiné než čistě ekonomické bázi, funguje. Tato míra autoregulace je dána mimo jiné i dobrým vkusem (i když laťka je často dost nízko), případně i morálkou či pocitem trapnosti a studu, hranicí, za kterou již lidé, ani v honbě za ziskem, nejsou ochotni jít. Všichni jsme nakonec lidé, stoprocentní homo economicus se ještě nenarodil...:o)

    6. 2. 2007

    BRITÁNIE

    Pokud jste si půjčili peníze od nelicencovaného půjčovatele peněz, nemáte podle platného práva povinnost peníze splácet. Okamžitě kontaktujte místní úřad pro dohled nad podnikáním (Trading Standards Office). Úřad vám pomůže vyřešit vaši situaci a zasáhne také proti kriminálnímu vyděrači.

    Jakýkoliv půjčovatel peněz -- ať má či nemá licenci -- páchá trestný čin, pokud vám vyhrožuje. Informujte o nelicencovaných půjčovatelích peněz místní Úřad pro kontrolu nad podnikáním a o vyhrožování informujte policii.

    Z instrukcí britské vlády pro občany

    Reakce na články "Nezaviněně se do určitého typu problémů zpravidla nepadá", "Nezaviněně jsem upadl do dluhů -- pomůže někdo?" a "Peníze, nebo život, aneb bezdomovcem snadno a rychle."

    V civilizovaných zemích bývá zvykem, že občanské a sociální struktury pomohu lidem, kteří se dostali do nesnází i na základě nevědomosti či nesprávných úsudků či činů. Od toho právě je občanská solidarita. Lidem, kteří si za každých okolností dokáží poradit, samozřejmě není potřeba pomáhat. Ale slušnost společnosti se pozná podle toho, jak zachází se svými nejslabšími jedinci.

    7. 2. 2007

    Polovině všech mužů žijících ve Skotsku, jimž je nad 40, bude podle nových, tento týden zveřejněných předpisů, doporučeno, aby pravidelně brali statiny, léky, která mají snížit pravděpodobnost mrtvic a infarktů. Totéž doporučení se bude týkat více než pětiny žen v téže věkové skupině.

    V současnosti bere v pětimilionovém Skotsku pravidelně statiny 100 000 lidí, podle vládních plánů však nyní budou nabídnuty dalšímu půl milionu osob. Předpokládá se, že to v následujících pěti letech zabrání 7200 úmrtí a 27 000 "kardiovaskulárních incidentů", jako jsou infarkty a mrtvice.

    7. 2. 2007
    Alfred Worm 1945-2007

    Ve věku nedožitých 62 let zemřel ve spánku na následky srdečního infarktu jeden z nejznámějších rakouských investigativních novinářů Alfred Worm. V pondělí byl nalezen ve svém bytě mrtev, když čtyři dny před tím obdržel z rukou spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera prestižní cenu "Novinář roku 2006", který jej označil za "personifikaci novinářské integrity". Pro vicekancléře Wilhelma Molterera, jehož lidovou stranu zesnulý reprezentoval v letech 1983 až 88 jako zastupitel na vídeňské radnici, byl "symbolem rovného a kritického žurnalismu" a podle rakouského Klubu novinářů patřil k "nejdůležitějším novinářům poválečné éry".

    6. 2. 2007

    Napsal jsem nedávno v článku Lidská práva a Česko, po vstupu Bulharska do Evropské Unie, že je třeba, aby se Evropa a OSN angažovaly za bulharské zdravotní sestry a palestinského lékaře, držené osmým rokem v libyjském vězení a dvakrát odsouzené k trestu smrti. Dovolil jsem si též vyjádřit názor, že by takový požadavek měli představitelé nové české vlády v sídlech OSN, EU a Rady Evropy hlasitě přednést.

    Požadavek je tím samozřejmější, že už jsem několikrát slyšel a četl, že náš nový ministr zahraničí Schwarzenberg byl údajně předsedou Mezinárodního helsinského výboru. Ať už je to pravda, nebo ne, několikrát jsem v době mého exilového života stál spolu s nim na barikádě za nejen československé oběti totalitního režimu. K nim tehdy patřil i Saša Vondra, v současné české vládě nesoucí titul náměstka jejího předsedy pro evropské otázky.

    31. 12. 2006

    V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod   
    8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
    7. 2. 2007 Základna se bude řešit mezi USA a Ruskem, v NATO i v Moskvě   
    6. 2. 2007 Ne!   
    5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
    5. 2. 2007 Pomůcka nerozhodnutému občanovi - ANO v otázce radarové základny   
    5. 2. 2007 Zásadní otázky o základně, které je třeba zodpovědět Pavel  Čámský
    5. 2. 2007 Proti základně, ne proti Americe! Ivan Odilo Štampach
    4. 2. 2007 Britské listy - perfektní služba pro všechny levicové aktivisty   
    4. 2. 2007 Petr Bendl: Referendum uspořádat nemůžeme, protože jsme základnu Američanům už slíbili   

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
    3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
    3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
    2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
    20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

    Čína RSS 2.0      Historie >
    20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
    20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
    18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
    17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
    12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
    10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
    9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
    8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

    Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
    12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
    11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
    11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
    8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

    Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
    3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

    Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
    6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
    31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
    16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

    Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
    29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
    21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
    19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
    15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
    14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
    11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
    22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

    Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
    9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
    9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
    8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
    6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
    5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
    5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
    4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

    Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
    8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
    8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
    8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
    28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
    27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
    20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
    18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
    16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
    12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
    28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
    22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 Palestina pod lupou Daniel  Veselý
    7. 2. 2007 Proč podporuje Západ arabské fanatiky?   
    2. 2. 2007 Francouzský prezident vzal zpět výrok, že íránské jaderné zbraně nejsou nebezpečné   
    30. 1. 2007 Nebe nad Bejrútem Robert  Jarkovský
    17. 1. 2007 Izraelský šéf armády rezignoval   
    12. 1. 2007 Chystá se americká íránsko-irácko-izraelsko-syrská válka?   
    1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
    5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
    28. 11. 2006 Cena života i smrti a odškrtávači počtu mrtvol Jan  Klepetář
    23. 11. 2006 Blízký východ: Třináct odpovědí Daniel  Veselý

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
    5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
    4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
    14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
    18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
    17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
    17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
    16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    7. 2. 2007 Globální změna klimatu? No a co? Michal  Mašín
    7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
    6. 2. 2007 Stručně panu Brezinovi Ladislav  Metelka
    6. 2. 2007 Tučný úlovek šílenství, aneb Na co čekat, když jde o možnost lidského života na naší planetě? Uwe  Ladwig
    5. 2. 2007 Nakonec to nebude tak strašné?   
    4. 2. 2007 Co bude znamenat oteplování   
    4. 2. 2007 Rusko zachránilo více než 300 rybářů   
    3. 2. 2007 BBC informovala o zprávě o globálním oteplování poněkud jinak než česká média...   
    2. 2. 2007 Globální oteplování "velmi pravděpodobně" způsobil člověk   
    2. 2. 2007 Dramatickým výkyvům podnebí lze zabránit   

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
    6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

    Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 Opona   
    22. 10. 2006 Milan Kundera konečně svolil k vydání Nesnesitelné lehkosti bytí v ČR   
    19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
    3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
    2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku   
    26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
    3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
    21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
    1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
    1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
    6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
    6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
    30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
    29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
    27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
    27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
    25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
    24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
    23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
    5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
    19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
    15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
    11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
    8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
    8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
    3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
    3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
    2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 Opona   
    22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
    6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
    29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
    10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
    8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
    8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
    26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek