8. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2007

Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil

pokračování a doplnění článku Štěpána Kotrby ""

Operace pro "Zátoku sviní" byla naplánována a z velké části připravena ke spuštění na konec roku 1960, tedy již na konci prezidentského období Dwighta Eisenhowera a plynule tak přešla pod novou administrativu bratrů Kennedyových. Plánování pro invazi osobně spoluřídil za stárnoucího Eisenhowera jeho viceprezident Richard M. Nixon ve spolupráci se šéfem CIA Allanem Dullesem. Nixon se k tomu hrdě přiznává i ve svých pamětech... Mimochodem, Nixon byl instalován do úřadu s pomocí Prescotta Bushe, během druhé světové války americkou vládou zkonfiskovaného nacistického bankéře (děd současného W.). Svět je opravdu malý.

Nixon si coby začínající poslanec po válce získal důvěru jako jeden z mladých vlčáků ve Výboru pro neamerickou činnost, kde roztáčel propagandu studené války. Aby se -- paradoxně - za dvě desetiletí nechal pro změnu oslavovat za vyjednávání se Sověty a Čínou, vedené v rámci jeho prezidentství v úzkém tandemu s národně bezpečnostním poradcem a ministrem zahraničí Kissingerem v druhém období.

Invaze na Kubu byla i předmětem prezidentské volební kampaně v roce 1960, kdy informaci o přípravách postranním kanálem získal Kennedy a použil ji v médiích. Protikandidát Nixon naopak musel kontrovat, že se nic takového nepřipravuje. Je pravda, že po vítězných volbách Kennedyho administrativa plán převzala a oba bratři byli o stavu příprav informováni, do jaké míry se stále vedou spory.

Prezident Kennedy (JFK), teprve několik měsíců v úřadu, opakovaně odloženou invazi nakonec autorizoval, ale na poslední chvíli neustále snižoval očividné zapojení amerických sil (letectva a námořnictva) do akce, což velitele detailně naplánované operace vedlo pochopitelně k nemalé zuřivosti. Preferoval údajně politické řešení. Poté, co se první fáze útoku, především z hlediska vylodění setkala s nezdarem, došlo také k úniku fotografií dosvědčující použití americké techniky (U.S. bombardérů v kamufláži exilových Kubánců) do tisku a v OSN způsobilo menší skandál. Nakonec převážil názor kolem ministra zahraničí Deana Ruska o zastavení akce. Připravovanou hlavní leteckou kampaň JFK na poslední chvíli zastavil, invaze bez masivní slíbené letecké podpory tak ve výsledku selhala.

JFK pak v médiích přímou americkou účast zapíral, v další reakci využil příležitosti a vyházel několik generálů a především hlavních šéfů CIA, Allena W. Dullese, Charlese P. Cabella, Richarda Bissella. Těch, kteří předtím provedli za prezidentů Trumanna a Eisenhowera úspěšně celou řadu státních převratů v Latinské Americe, Středním východě či Asii. Tito lidé tvořili od konce druhé světové války spolu s průmyslem silný mocenský blok a stále cítili nedůvěru v novou administrativu, natož po jejich odvolání.

V následujícím krátkém období byl především Robert Kennedy (RFK; min. spravedlnosti, formálně dozoruje FBI) minimálně zčásti informován o plánech CIA na provedení řady neúspěšných atentátů na Castra, jako operace "Mongoose" apod. Na druhé straně některé "kreativní" plány odsouhlasené generálním štábem jako operaci "Northwoods", ne tak zcela neznámý scénář unést americká civilní letadla, vyměnit pasažéry, nechat stroje explodovat a svést to na Castra, tehdy ještě neprošla.

Názorový přelom představovala zřejmě následující rusko-americká raketová krize na Kubě. Historici se ne zcela shodují na tom, do jaké míry JFK skutečně zamýšlel změnit směřování politiky Spojených států po tomto velmi vyostřeném konfliktu, ale faktem zůstává, že další invaze na Kubu připravovaná CIA a armádou, již zelenou nedostala. JFK provedl několik zavazujících projevů o zastavení eskalace mezinárodního napětí a připravoval si půdu pro praktické kroky k dohodě o postupném odzbrojení pro druhé volební období, ačkoliv i zde existují dílčí rozpory mezi historiky a autory. Například zleva argumentující Noam Chomsky a Cockburn zastávají poněkud prazvláštní linii, že by Kennedy eskaloval Vietnam v každém případě, i přes jasné znění dokumentů pro stažení "poradců" jako NSAM 263 -- 273 (dostupné přes Elsbergem vynesené "Pentagon Papers") z října -- listopadu 1963.

Rovněž se tito dva zmínění myslitelé shodují v tom, že nemá cenu více rozebírat politické atentáty z 60-70. let, které efektivně dekapitovaly středovou a levicovou politiku (sic!). Po úspěšném atentátu nebo také provedeném puči (podle úhlu pohledu) v Dallasu dne 22. listopadu 1963 byla řada ekonomických i zahraničně politických pozic okamžitě vrácena na původní kolej, tj. posílení zbrojení na úkor diplomacie atd.

Bratr prezidenta Robert Kennedy své angažmá v přípravě neúspěšně invaze a několika neúspěšných atentátů na Castra do své smrti vehementně tajil, včetně odposlechu a jiného špiclování i předních aktivistů té doby. RFK zašel dokonce tak daleko (nejen z těchto důvodů), že ve dnech po atentátu na jeho bratra pro nového prezidenta Johnsona (LBJ) neúspěšně orodoval u předsedy nejvyššího soudu Warrena, aby přijal předsednictví této dnes již zcela zkompromitované komise pro vyšetření atentátu.

Nakonec musel LBJ soudce Warrena "zpracovat" osobně. Audio záznam a přepis telefonu o této epizodě mezi LBJ a senátorem Russellem a ředitelem FBI Hooverem je opravdu k popukání. A je vřele doporučován především příznivcům dosud aktivního kultu s L. H. Oswaldem, jako samotným šíleným vrahem či podobných ahistorických derivátů. Těch, mezi které kromě některých médií s prokázanou minulostí volné absorpce vládních propagandistů patří překvapivě i elitní ""pastýři -- disidenti" levice jako Chomsky či Cockburn. Náhodička?

Pozice RFK se s eskalací války ve Vietnamu a vnitropolitických problémech dost změnila a v roce 1968 byl v podstatě hlavní protiválečný prezidentský kandidát s velkou popularitou, pravděpodobně by se na závěr vítězně utkal s Richardem Nixonem. O možném zapojení elementů CIA na jeho vraždě v hotelu Ambassador v L.A. po vítězství v kalifornských primárkách pak nedávno BBC Newsnight přinesla nová závažná svědectví - dokument Shane O'Sullivana bude v plné délce uveden letos.

Řada exilových Kubánců z doby operace Zátoky sviní našla uplatnění v dalších akcích, podobně jako řada operativců z americké strany. George Bush sr. byl v době invaze v oblasti kontaktní osoba agentury pro některé exilové guerilly, později jako šéf CIA, vice prezident a prezident, prostřednictvím stejných kruhů (Bosh, Posada, Rodriquez) dozoroval další politické atentáty a jiné akce od 70.let. O své přímé účasti z titulu nadřízeného buď zapíral, nebo systematicky omilostňoval hlavní svědky z nejbližšího okolí, pokud vůbec nějaké vyšetřování započalo. V následující dekádě se stejné postavy objevují při pašování drog z Nicaragui, Panamy, Columbie a Bolívie výměnou za zbraně pro pravicové guerilly Střední Ameriky, což je na této hemisféře část známého skandálu Iran-Contra.

Novináři jako Bob Parry (AP, Newsweek) a Gary Webb (San Jose Mercury News) nakonec přinesli o této drogové aféře začínající u Iran-Contra na přelomu 70-80. let tolik důkazů, že CIA se musela k již dobře ututlanému případu vrátit a provést v druhé polovině 90. let vnitřní kontrolu. Ta podezření o vzniku devastující epidemie cracku v USA prostřednictvím držení ochranné ruky nad drogovým kartelem de facto potvrdila. Jako obvykle v neveřejném zasedání dolní sněmovny. Následovalo vykostěné shrnutí pro tisk.

Pro média to bylo tehdy nezáživné sousto i po seznámení se s celou zprávou, zrovna byla na pořadu dne aféra Clinton-Lewinská a tak drogová šaráda, která zdecimovala převážně menšiny v každém větším americké městě a stála daňové poplatníky desítky miliard dolarů, nemluvě o dědictví diktatur Střední Ameriky, zapadla pod koberec. Je také ale pravda, že úředníci Clintonovy éry, jako šéf CIA George Tenet či ministryně spravedlnosti Janet Reno, pracovali v této věci velice pilně, ale spíš se nažili o mediální přežehlení prohřešků minulých administrativ.

Je dost pravděpodobné, že podobné obchody vesele pokračují i dnes, přestože zažíváme v USA období bobtnajících státních výdajů na zbrojení a akumulaci fízlů všeho druhu. Prostředků mimo oficiální rozpočet pro "černé operace" není nikdy dost, ale to je námětem jiných detailnějších článků i zde, v BL.

Toto byly jen některé fragmenty z nedávné historie, které leptají prefabrikovaná dogmata o poslání vlády v situaci, kdy se nikdo nezajímá o to kdo a zda vůbec někdo ochraňuje veřejnost před těmito "ochránci" - ať se definují jako modří, červení, oranžoví či zelení. Pokud se předložené argumenty zdají z globálního pohledu příliš jednostranně kriticky zaměřené, ano je to možné. Ovšem to je přirozený důsledek deklamativní hry na možnost demokratické volby, mezi klikou politických šarlatánů A, B, C nebo D.

Přehled Zátoky sviní v kostce ZDE

John L. Helgerson, The Center for the Study of Intelligence : CIA Briefings of Presidential Candidates ZDE
kopie Pentagon Papers (Gravel Edition) ZDE
Přepisy tel. hovorů po atentátu na JFK (Nadace Mary Ferrellové) ZDE
Drogy-CIA Bob Parry (archiv článků) ZDE
Drogy-CIA Greg Webb - Původní šetření pro San Jose Mercury News (archiv webu z roku 1996) ZDE
Aktuálnější informace, audio interview s oběma autory (více dalších odkazů uvnitř) ZDE
                 
Obsah vydání       8. 2. 2007
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
8. 2. 2007 Opona
8. 2. 2007 Popírání jako blasfémie
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Kdo je Godot: Atomová energie nebo obnovitelné zdroje? Hermann  Scheer
8. 2. 2007 SIEMENS: Černé mraky nad monstrem Igor  Záruba, Petr  Němec, Petr  Korbel
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 V lednu bylo v České republice vykázáno 89 násilných osob
8. 2. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Do důchodu v devětapadesáti, aneb kolektivní ztráta smyslu pro realitu Uwe  Ladwig
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
8. 2. 2007 Uměle vytvářené potřeby Milan  Dubský
8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Palestina pod lupou Daniel  Veselý
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Jen jestli to bude stačit Zdeněk  Musil
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
7. 2. 2007 Británie pod útokem bomb v poštovních balíčcích
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
7. 2. 2007 Meze podbízivosti Darina  Martykánová
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
7. 2. 2007 Skotsko bude preventivně předepisovat léky proti chorobám srdce půl milionu svých občanů
7. 2. 2007 Zemřel Alfred Worm: Novinářem člověk zůstává až do konce svého života Richard  Seemann
6. 2. 2007 Mezistátní kšefty s nevinnými životy Egon T. Lánský
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Fidel Castro: Rozhodně ne nekrolog Miloš  Dokulil
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
2. 12. 2006 Nemocný Fidel Castro se neobjevil na obřích oslavách svých narozenin   
10. 10. 2006 Kuba popírá, že má Castro rakovinu   
27. 9. 2006 Nezúčastnená politika -- antisystémové hnutie privilegovaných Radovan  Geist
22. 9. 2006 Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev Miroslav  Polreich
6. 9. 2006 Kuba: Nekonečný tropický totalitarismus Daniel  Veselý
16. 8. 2006 Fidel a Adidas   
16. 8. 2006 Josef Vít překračuje limity politické korektnosti Jan  Bím
16. 8. 2006 Freedom House JE filiálkou americké vlivové diplomacie, tak co je na tom nekorektního? Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Drahý Fideli Josef  Provazník
15. 8. 2006 Kam směřuje kočka? Miroslav  Kodet
15. 8. 2006 Poupratujme si pred vlastným prahom a dajme pokoj Kubáncom. Kuba si, ... no! Andrej  Sablič

Kubánská emigrace RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby   
10. 12. 2004 Prosba o pomoc   
8. 12. 2004 "Už víte, co kapitalismus přináší: mafii a vše kolem" Štěpán  Kotrba
13. 8. 2004 Kubánští disidenti: Bushova vláda nerozumí Latinské Americe   
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít