4. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Irák
4. 1. 2007

STUDIE

Jaroslav Bureš

Objektivní zhodnocení role Saddáma Husseina v moderních arabských dějinách není možné bez dobré znalosti mezinárodního, regionálního a lokálního, iráckého kontextu, z něhož konkrétní, často velmi kontroverzní kroky a myšlení diktátora v dané časové periodě vyplývaly. Klíčem k vysvětlení jeho jednání jsou i psychologické rysy jeho osobnosti či rodinné zázemí, v němž vyrůstal. Kmenová a klanová příslušnost hrála značnou roli v závěru jeho téměř pětadvacetileté vlády, podobně jako islám, což lze chápat jako snahu najít způsob, jak zabránit dalšímu oslabování systému, který čelil těžké krizi legitimity v extremních vnitropolitických i mezinárodních podmínkách.

Jaroslav Bureš: Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA ZDE

Štěpán Kotrba: Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu ZDE
Sloupek
Antonín Brousek

Kry --
a kly
se liší
hláskou.

Já --
a ty se liší
láskou.

Tikot
srdéček kapesních.
Ticho.
Z psích deček kape sníh.

ze sbírky Netrpělivost (1966) vybral Tomáš Fürstenzeller

Michael Marčák: Nevěř tomu, že svět to vidí, drahý Pierre. Jak je znám, tak všichni čumějí na fotbal...
4. 1. 2007

4. 1. 2007

zní legenda k obrázku Martina Rowsona v deníku Guardian ZDE

3. 1. 2007

"Saddám byl brutální diktátor, ale způsob, jímž byl popraven, sektářsky, a ještě v den muslimského svátku, šokoval velkou část irácké komunity. Dokázalo to, že irácká vláda není ochotna jít cestou smíření, ale cestou pomsty. Saddámovo dědictví jako diktátora se v tom úplně ztratilo. V očích mnoha lidí se stal hrdinou, v důsledku toho, jak byl popraven a jak se mu posmívali. Bylo to opravdu strašlivé. Odpovědná vláda se takhle chovat neměla."

Americký vojenský velitel v Iráku se ve středu vyjádřil, že by americká armáda zorganizovala popravu Saddáma Husajna jinak. Generálmajor William Caldwell zdůraznil, že plnou odpovědnost za popravu Saddáma Husajna měly irácké úřady.

Caldwellovy výroky jsou první americkou reakcí na trapné okolnosti popravy bývalého iráckého diktátora. Těsně po jeho popravě americký Bílý dům pochválil irácké úřady, že "umožnily spravedlnosti průběh tak, jak by to býval sám irácký diktátor za své vlády nedopustil". Nyní však zdůraznil generál Caldwell, že kdyby za organizaci popravy Saddáma Husajna byly odpovědné Spojené státy, poprava by proběhla naprosto jinak. Dodal, že Saddám byl v americkém vězení až do posledních okamžiků před popravou, kdy ho Američané předali iráckým úřadům. Americká vojska se pak stáhla z popravčí komory předtím, než se poprava konala.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

Miloš Pick
4. 1. 2007

Čtyři vzpomínky pamětníka na českou minulost a jedna na časy příští

část projevu, předneseného na shromáždění Masarykovy dělnické akademie 14. 11. 2006 při příležitosti 110. výročí založení Dělnické akademie, 80. narozenin Miloše Picka a při příležitosti slavnostního poděkování Miloši Hájkovi a Miloši Pickovi za jejich celoživotní dílo

Když v létě 1944 za povstání v Paříži její vojenský velitel generál von Choltitz vysvětloval svému štábu, proč nesplní Hitlerův rozkaz srovnat Paříž se zemí, ale bude kapitulovat, řekl jim: "Tu válku jsme dávno prohráli. Daleko na východě, na zamrzlých ruských pláních". Chtěl bych teď - možná v určité nadsázce - nastavit obdobné zrcadlo Bushově administrativě. Tu třetí světovou válku, která bohudík ani nevypukla, jste už dávno prohráli, ještě dál na východě, na tichomořském pobřeží Číny, kde vyrůstá největší a nejmodernější ekonomika světa. S městem jako je Šanghaj s pěti tisíci moderních mrakodrapů, jaké nemá ani Amerika...

Chtěl bych obrátit akcent. Nevzpomínat hlavně na to, co se přihodilo mně, ale především bych se chtěl sklonit před těmi, kterým vděčím za to, že tu ještě jsem. Proto jsem tuto část našeho setkání nazval "Rozhodující okamžiky" a nejsou to okamžiky anonymní. Každý z nich má jméno člověka, který nastavil prsa v rozhodujícím okamžiku a proto tu ještě jsem.

Michael Marčák: Že vás za to v Čechách nikdy neodsoudili? No a co, takovejch tady máme...
4. 1. 2007

4. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Na otázku Iva Mareše byla vyšla včera v BL pod titulem 'Do nového roku' zajímavá odpověď pana Jana Čulíka. Obě pánové mluvili o exilu. Mysleli při tom na úspěch mladých Čechů v budoucnosti a dali mi tím podnět k dnešní poznámce.

Z psychologie se ví, že je úspěch alespoň částečně věc očekávání. Rakouský psycholog a humorista Bernhard Ludwig na to poukazuje, když mluví o sexu a o přitažlivosti jednotlivých lidí. Mluví zkrátka o tom, že ten, kdo málo očekává, má větší možnost být šťastný než ten, kdo očekává příliš mnoho, sám od sebe i od jiných. Tak nějak je to samozřejmě také v ostatním životě.

4. 1. 2007
... ne že bych měl něco proti vzdělání, ale to samo o sobě nepřinese ani spásu, natož moc.

Na otázku, zda způsob, který popsal do Nového roku editor Britských listů Jan Čulík, je tím správným způsobem, jak zachránit Česko (já jsem ale nic nepsal o "správném způsobu jak zachránit Česko. pozn. JČ), si dovoluji nesouhlasit. Neznamená to, že bych nesouhlasil s potřebou vzdělání -- naopak, dlouhodobě jsem si myslel, že vzdělání je alfou a omegou všeho --, ale nesdílím ten lyrický optimismus z Glasgow, že tím něco, neřku-li třeba nějakou zemi, člověk zachrání.

Proč vlastně něco zachraňovat? A před kým? Zachráním-li sám sebe, zachráním i ty ostatní?

4. 1. 2007

reakce na článek Josefa Brože "Lyrický optimismus z Glasgow aneb O Čulíkově kolizi mocenské spásy"

Nejsem řečník, filozof ani politik. Jsem člověk, který cestuje, jako dnes spousta dalších tisíců Čechů, kteří chtějí poznat svět a jiné kultury. Nemůžu souhlasit s názorem Josefa Brože. Ačkoli se straní nějakého čecháčkovství, ve stejný moment však dává ruce pryč od snahy něco zvenku změnit. Z jeho článku mám pocit, že jeho filozofická úvaha ho dostala do slepé uličky izolovanosti, rezignace a liberálního přístupu proč něco měnit, vždyť to nechme na nás zápecních Češích, co se dál bude dít v tom našem státečku. Češi rádi mluví složitě a vsouvají do svých proslovů různé vymyšlené výrazy a jinotaje tak, aby nakonec nějakým způsobem zkomolili ten svůj závěr ve svůj prospěch bez konkrétního výsledku. Moje přítelkyně si jeho článek taky přečetla a napsala mi, píše Stanislav Berger:

4. 1. 2007

Je velmi těžké psát článek na takto tragické téma. Cesta ke lži - to by asi byla nejlepší charakteristika dnešní nové evropské pojmové vlny, v jejímž důsledku může být rozdmýchána nacionální vášeň a nenávist, může být pošlapáno to, co vzniklo v poválečných desetiletích mírové spolupráce evropských států, může dojit ke zneuctění památky těch, kteří obětovali své životy v boji proti nacismu.

Autor je poradcem Václava Klause.

4. 1. 2007

Kotrbovo trefné podobenství o reálném socialismu

Nikdy bych nevyzýval čtenáře k tomu, aby si znovu otevřeli můj článek. U článku z 2. ledna s titulkem "...a hlavně, abychom na něj vzpomínali v dobrém" musím učinit výjimku.

4. 1. 2007

Vážení spoluobčané, zcela úmyslně se ve svém novoročním antiprojevu soustředím na jevy negativní. Proto mě můžete napadat z nevyváženosti přístupu a budete mít pravdu. Důvod této jednostrannosti spočívá v tom, že na Nový rok jste z oficiálních míst jistě slyšeli řadu krásných věcí o našich úspěších ve vytváření nového společenského systému po létech diktatury.

4. 1. 2007

Pochlebovači USA, nejmocnějšího státu světa, si často stěžují, že objekt jejich uctívaní přitahuje nelibost mnoha lidí po celém světě, a to i když dělají dobrý skutek. Jako důkaz poukazují na politické a lidské osvícení, jenž USA šiří po světě, avšak to je natolik propletené vlastní subjektivitou, že jakékoliv srovnání se skutečností se mění v důkaz bezedné nesnášenlivosti a pohrdání.

Z perspektivy tohoto argumentu by vyprahlé a válkou zmítané Somálsko mohlo být příkladem vzácné výjimky. Ve srovnání s jinými oblastmi (např. Irák, Afghánistán, Darfur) je zřejmě proč USA, vědomy si svého neblahého vměšování v r. 1993, zůstávají vůči dění v Somálsku nezvykle potichu.

4. 1. 2007

K tomu jsme už přinesli základní informaci z deníku Guardian, další podrobnosti přinášejí stránky BBC; k tomu viz též polemickou úvahu Tomáše Krčka:

Vědci, kteří nalezli způsob, jak se vyhnout právnímu patentu u nákladného léku, doporučují, aby téže metody používali i jiní lékaři a výzkumníci.

Odborníci z londýnské Imperial College vytvořili potenciálně levnější verzi existujícího léku proti hepatitidě C tím,že pozměnili strukturu jeho molekul. Vyzývají i ostatní univerzity a charitativní organizace, aby si ponechalY práva pro své nové objevy a neprodávaly je velkým farmaceutickým společnostem.

4. 1. 2007

Polemika s článkem "Léky za zlomek jejich ceny?"

Na Hepatitis C se používá již delší dobu kombinace interferonu a protivirového preparátu ribavirin. Protože s interferonem byly potíže, když jeho hladina v krvi relativně rychle klesala odbouráváním v ledvinách ( a sám má nepříjemné "vedlejší účinky"), použilo se triku, kdy se interferon navázal ("zabalil") na částečně polymerovaný polyethylenglykol ( PEG ) a v této formě se rozklad interferonu v organismu velmi výrazně zpomalil. Tento "PEGovaný" interferon byl na trh uveden firmami ESSEX a Roche už v roce 2002.

Teď něco z farmaceutické praxe.

Autor pracoval čtvrt století v jedné německé farmaceutické firmě.

4. 1. 2007

Posiluje česká koruna, "posilují" listerie v českých potravinářských provozech. Otážete se zřejmě: Co má obojí, do paroma, společného?

4. 1. 2007

SIROMACHA

1.

Byla tma. Eliška se matně rozpomínala, kde je a jak se tam dostala.

Přijeli v podvečer autem na křižovatku u lesa, auto řídila černovlasá žena, se kterou se sešli v trafice nedaleko nádraží - nebyla Elišce sympatická a zdálo se, že ani Eliška jí, protože se však často stává, že jedna mladá žena není sympatická druhé mladé ženě, ani jedna se nad tím příliš nepozastavovala. Neznámá nesympatická mladá žena jim nechtěla říci ani svoje jméno, ani prozradit, kam pojedou. Na lesní cestě je pak čekal muž s tmavými, pomádou dozadu ulízanými vlasy, který si pohazoval několika kameny jako zručný žonglér, představil se jako Šandor a zavedl je do lesního domku, nejspíš hájovny. Zavřel okenice -- vysvětlil, že z logických příčin nesmí nikdo, i když je velmi nepravděpodobné, že by se tu někdo touhle dobou objevil, postřehnout, že v lesovně jsou lidé -- a požádal je, aby i petrolejovou lampu raději tlumili. Pak odešel s tím, ať si zatím odpočinou a prospí se, on že se vrátí, jakmile bude jasné, že cesta je v pořádku a bezpečná, někdy kolem druhé hodiny v noci.

4. 1. 2007

K odpovědi Štěpána Kotrby na mou výzvu, aby si zkusil, že k čemu se nelze dostat inteligencí (zopakuji, že spor se týkal existence či neexistence "univerzální spravedlnosti"), lze si prožít přímým zážitkem, který následně odolá intelektuální kritice.

Nezlobím se na Štěpána Kotrbu, že nesouhlasí se svým vlastním zrcadlem (klíčové jevy, se kterými ve své odpovědi pracoval: "morálka", "síla", "vláda", "nadvláda", "humanita" jsem ve své výzvě ani v jednom případě nepojednával).

generální  tajemník  irácké části Arabské strany socialistické obrody  Baas  Izzat Ibráhím ad-Dúrí
3. 1. 2007

Novým generálním tajemníkem irácké části Arabské strany socialistické obrody (Baas) se stal Izzat Ibráhím ad-Dúrí. Dúrí patří k nejhledanějším mužům Iráku. O tom, že si dosavadní dvojku v hierarchii dnes již zakázané strany vybrali do svého čela, baasisté informovali TV al-Džazíra. Irácká větev Baas, tedy strany, která má národní, často vzájemně znesvářené organizace v celém arabském světě, zároveň označila popravu Saddáma za zločin a politickou vraždu. "Mučednictví prezidenta Saddáma bude dalším povzbuzením pro hnutí odporu našeho lidu proti zkorumpované vládě a cizí okupaci," dodal mluvčí irácké strany Baas Abú Muhammad. Informaci přinesl na záklkladě zprávy serveru strany Baas Břetislav Tureček pro deník Právo, zprávy TV Al-Džazíra, Pakistan Times, Pakistan Tribune, BBC a potvrdil ji 1. 1. 2007 i izraelský nezávislý zpravodajský server Debka.

Ve vládě Saddáma Husajna zastával Dúrí funkci poradce prezidenta a místopředsedy Rady revolučního vedení. Dúrí měl v roce 1988 vysokou funkci ve výboru dohlížejícím na severní Irák v době, kdy irácká armáda použila chemické zbraně proti odbojným Kurdům. Od 15. března 2003 velitel střední vojenské oblasti.

8. 1. 2007

Milan Kozelka
3. 1. 2007

"Postavit se na ulici a skandovat 'Pryč se soukromým vlastnictvím' je v ČR dovoleno, zakázáno je však včlenit takový názor do programu organizace či politické strany"

"Zrušení registrace politické strany nepokládám za trest za názor, registraci lze podle mého neudělit nebo odebrat třeba za to, že chce někdo legálně usilovat o zrušení soukromého vlastnictví."

Musím se pana Štětiny zastat - respektive Vás upozornit, že srovnáváte nesrovnatelné, píše čtenářka, která se podepsala jako Petruška Šustrová.

Copak "Ruce pryč od Gruzie" nebo obraz vojáka s hákovým křížem na rukávě podněcuje nějakou nenávist k ruskému národu? To je přece úplná pitomost. Nejde o to, že si někdo třeba myslí, že Rusko postupuje vůči Gruzii správně, ale jde o to, že v demokratické zemi je někdo potrestán za to, že vyjádří svůj názor. Kromě toho pan Štětina, pokud je mi známo, nikomu nezakazuje názory, pokud správně chápu jeho snahu, jde mu o komunistickou stranu, nikoli o komunistické názory.

Reakce Jana Čulíka::

3. 1. 2007

Shromáždil je americký Project Censored, upozornil nás spisovatel Jiří Drašnar.

Vybíráme z nich:

  • Americká firma Halliburton obviněna z prodávání jaderných technologií do Íránu
  • Světové oceány v extremním nebezpečí
  • Hlad a bezdomovectví na postupu v USA
  • Vysoce technologická genocida v Kongu
  • Američtí vyšetřovatelé umučili vězně v Iráku a v Afghánistánu
  • Pentagon nemusí dodržovat Zákon o přístupu k informacím
  • Světová banka financuje izraelsko-palestinskou zeď
  • Rozšířená letecká válka v Iráku zabíjí více civilistů
  • Nebezpečí geneticky modifikovaných potravin potvrzeno
  • Pentagon plánuje vyrábět nové miny
  • Ekvador a Mexiko se protiví USA ve věci Mezinárodního trestního soudu
  • Irácká invaze podporuje agendu OPECU
  • Fyzik zpochybňuje oficiální verzi útoků z 11. září
  • Ničení dešťových pralesů dosáhlo rekordní intenzity
  • Pitná voda v lahvích: globální ekologický problém
  • Americké ropné zájmy útočí na Kjóto v Evropě
  • Americká armáda v Paraguayi ohrožuje tamější region

Národní divadlo
3. 1. 2007

V Národním divadle se ztrácely astronomické sumy

Nehospodárné, neúčelné a neefektivní nakládání s veřejnými prostředky a astronomické náklady u podezřelých představení. To je závěr oficiálního, ale neveřejného interního auditu operních inscenací v Národním divadle, uvedených od 1. ledna 2003, jehož zpracování zadal prozatímní ředitel Zlaté kapličky Jan Mrzena. Audit obviňuje z plýtvání bývalého ředitele Daniela Dvořáka, správního ředitele Tomáše Heinzela a bývalého šéfa opery ND Jiřího Nekvasila. Dvořák byl z funkce odvolán ministrem kultury Martinem Štěpánkem v polovině září 2006. Nekvasila odvolal 23. listopadu z funkce Mrzena.

3. 1. 2007

ANALÝZA

Na závěr roku se kdekdo zvykne zabývat bilancováním a tak se každý ještě před slavnostním, či úlevným vydechnutím nad tím, co ho potkalo, může zopakovat, čemu se nevyhnul (ač měl a mohl), co si vychutnal a co by si byl býval vychutnal, kdyby byl býval mohl, chtěl, či na to měl. Kdo chce se také doví, co z toho všeho bylo nejvýznamnější, tedy jakousi událostí roku.

Čeští občané jistě tak hned nezapomenou na svou mýdlovou operu loňského roku, již si nevědomky vybrali, ale jaksi nevyladili, totiž na nekonečnou lekci o tom, jak se nedělá poctivá politika a jak se přesto přitom dělají jacísi "úspěšní" politici.

3. 1. 2007

Spor mezi Gazpromem a Minskem znovu oživil bouřlivé diskuse o energetické bezpečnosti v Evropě.

Na konci roku opět zavládla nervozita kolem ruského plynu a politici i média začali ve všech pádech skloňovat slogan "energetická bezpečnost". Podobnost s loňskou situací kolem dodávek plynu na Ukrajinu je velká, ovšem situace jiná. A nejen proto, že ve sporu s Moskvou se tentokrát neoctl Kyjev, ale Minsk. Znovu se jablkem sváru stala cena plynu. V polovině prosince selhala jednání běloruské vlády a Gazpromu. Tento plynárenský a ropný gigant požadoval navýšení ceny na 105 dolarů za tisíc kubických metrů plynu. I když se jednalo o snížení z původního požadavku 200 dolarů, běloruský místopředseda vlády Vladimír Semaško návrh odmítl s tím, že další jednání by se měla konat v lednu až únoru a do té doby by měla platit původní cena - 46,68 dolaru. Gazprom ale pohrozil zastavením dodávek, což by mohlo ohrozit nejen běloruskou ekonomiku, ale i tranzit -- a přes Bělorusko prochází na Západ 20 % ruského plynu.

3. 1. 2007

Dobrý den, myslíte si, že je to stále na exil? Chápete lidi, kteří emigrují i v dnešní době z ČR? Jak to vidíte, čistě subjektivně ze svého pohledu?

A co byste radil dnešním mladým lidem v Česku? ptá se Ivo Mareš.

Odpověď Jana Čulíka:

3. 1. 2007

Po chlastačce se na Nový rok probouzíme do jiného světa. Budeme možná bohatší o dobrá předsevzetí. Ale určitě budeme chudší co se týče podmínek, ve kterých pracujeme. Vsupuje totiž v platnost nový Zákoník práce. Co obnáší?

První vychytávkou, kterou na nás nahoře upekli, jsou takzvaná "konta pracovní doby". Zní to fajn, slovo "konto" připomíná třeba naše konto v bance, ze kterého si můžeme po libosti čerpat, když tam něco zbude po zaplacení složenek na plyn a elektřinu. Jenže po Novém roce získává nad kontem našeho životního času více kontroly náš zaměstnavatel.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
4. 1. 2007 Saddámova poprava: "Ještě jednou! Pořád to ještě není dost důstojné!"   
3. 1. 2007 Strana Baas zvolila Saddámova nástupce   
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Když už chcete někoho zabít, zabijte ho důstojně! Jan  Paul
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   
1. 1. 2007 Saddám zaléval plevel   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Pražská výzva pro Irák RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
18. 12. 2006 Pražská charta   
18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku   
17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
16. 12. 2006 Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Kondom Oldřich  Průša
29. 12. 2006 Očišťuje se ODS (aspoň trochu) od starého balastu? Boris  Cvek
23. 12. 2006 Proč média nepíší, že Klaus porušuje ústavu?   
22. 12. 2006 O Klausovi, vládě, která nebyla jmenována, a českém právním řádu   
22. 12. 2006 Konečně se zbláznili Oldřich  Průša
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
21. 12. 2006 Přeběhlíci v poslaneckých řadách: pošlapávání demokracie Dalibor  Jenne
20. 12. 2006 Mýty a iluze české politiky Oskar  Krejčí
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Ústavněprávní volnomyšlenkáři Oldřich  Průša

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2006 Iráckému fóru: Dělejte sami, co umíte, a neberte totéž právo jiným Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Arabský kontext z anglického překladu do českých reálií Vladimíra Al-Maliki Levá
8. 12. 2006 Komu slouží "Pražská výzva pro Irák"?   
7. 12. 2006 Pražská výzva: obrana proti Neffovým pomluvám cestou práva Vladimíra Al-Maliki Levá
7. 12. 2006 Nikoliv naším jménem   
7. 12. 2006 Iráčtí vládní úředníci obviněni z týrání - kdo je vlastně v Iráku zločinec? Štěpán  Kotrba
7. 12. 2006 Mohla by se "protiirácká" konference konat na půdě anglického parlamentu?   
7. 12. 2006 Tři otázky pro Vladimíru Levou   
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
5. 12. 2006 Zaorálek: Naším cílem bylo vysvětlovat, spojovat a hledat společná východiska Lubomír  Zaorálek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2006 Soud uložil tresty za křivé obvinění Milana Venclíka   
10. 11. 2006 Citát dne - včerejšího   
9. 11. 2006 Dnes už se nejde a nic spolehnout... Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba