4. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Úspěch je relativní věc a není to humánní hodnota, aneb Jak se dnes připravit na život

Na otázku Iva Mareše byla vyšla včera v BL pod titulem 'Do nového roku' zajímavá odpověď pana Jana Čulíka. Obě pánové mluvili o exilu. Mysleli při tom na úspěch mladých Čechů v budoucnosti a dali mi tím podnět k dnešní poznámce.

Z psychologie se ví, že je úspěch alespoň částečně věc očekávání. Rakouský psycholog a humorista Bernhard Ludwig na to poukazuje, když mluví o sexu a o přitažlivosti jednotlivých lidí. Mluví zkrátka o tom, že ten, kdo málo očekává, má větší možnost být šťastný než ten, kdo očekává příliš mnoho, sám od sebe i od jiných. Tak nějak je to samozřejmě také v ostatním životě.

Problém je ale jen to, že ten, kdo nic neočekává, možná také nic nezažije, v soukromém životě ani ve své profesi.

Chceme být šťastní nebo mít šťastné děti, tak bychom si sami měli uvědomit a jim jako prvním dát vědět, že úspěch je relativní a není to samo o sobě lidská hodnota.

Taky bychom jim měli dát vědět, že kariéra není všechno a lidé s velkým úspěchem nejsou lepší lidé a často ani nejsou těmi nejšťastnějšími pod sluncem.

Měli bychom - a teď už budu psát jen o mladých lidech - jim dovolit, aby poznali svůj talent, a umožnit jim svůj talent rozvinout. A až potom půjde o otázku zaměstnání nebo studijních oborů, mladí lidé by měli vědět, že existují dvě části života, soukromá a profesionální, a také, že je to jen velmi šťastná výjimka, když mají lidé možnost úspěšně spojit milovaného koníčka se zaměstnáním a že někdy by bylo možná lepší nechat si koníčka pro soukromí a v práci se soustředit na něco jiného.

Na první pohled to možná vypadá divně, ale jako profesionální modelka na pedikúru byste měli mít alespoň jednu hezkou nohu, avšak na to, abyste měli potěšení z hraní jazzu s přáteli, nemusíte přece umět hrát na svůj hudební nástroj jako světová hvězda.

Spojit své soukromé cíle s profesionálním životem je také věc, která není lehká. Zejména, protože se očekává úspěch na obou těch stranách, a očekávají ho nejen mladí lidé, ale také jejich rodiče a jiná monstra, která mohou svými dobře myšlenými přáními mladým připravit peklo na zemi.

Rozumné cíle by měly být dosažitelné, často je potřeba tvrdé práce, ale to nevadí. Bez námahy úspěch vlastně není úspěchem, to by také mladí lidé měli vědět -- měli by si být vědomi, že budou opravdovou radost z úspěchu jen cítit jen potud, pokud předtím vynaloží tu námahu. Poznal jsem osobně, že bez toho, aby člověk měl štěstí, námaha často nestačí, ale úspěch, dosažený jen na základě toho, že člověk měl štěstí, zanechává jiný dojem.

A tak jsem konečně zase u těch pánů Mareše a Čulíka. Zkušenosti v zahraničí jsou zajímavá věc. Bohužel ale ne pro každého.

V zahraničí se nečeká na nikoho, kdo není dobrý ve svém oboru, a nemyslím tím jen na jazykové znalosti. Nečeká se tam vlastně vůbec na nikoho, alespoň ne na ty, co by se stali v budoucnosti kolegy místních lidí.

Když chcete mít úspěch v zahraničí, musíte být v něčím lepší než domácí lidé, musíte něco zvláštního nabízet. Nějak jste vždycky outsider, což pro někoho může být dokonce cílem, ale jasně ne pro každého.

A když nemáte jazykový talent a když dokonce nemáte ani talent ve své profesi, tak to radši nezkoušejte. Vím, jsou také jiné případy, málo dobrých, ale dost těch, kteří by radši bývali zůstali doma a zkusili se prosadit tam, a to na základě osobní odvahy.

A pro někoho je největší talent vědět, že nemá zvláštní talent a že se nemá dávat na cestu, aby se ztratil v cizím světě.

(Autor je Němec, býval dlouhá léta ředitelem jedné nadnárodní elektronické firmy v Evropě, žije v Hamburku)

Poznámka JČ: Upozorňuju, že jsem ve svém článku argumentoval, že by mladí lidé z ČR měli ve velkém počtu STUDOVAT v zahraničí tak, jak to umožňuje mladým Číňanům dnešní čínská komunistická vláda. Nikoliv aby se bez kulturního zázemí a jazykových znalostí vrhali do ciziny. Aby poznali rozvinutější prostředí a rozhodli si pak, kde chtějí - ku prospěchu své země - pracovat. Po absolutoriu západní školy budou mít zřejmě možnost pracovat ve své vlastní zemi i v zahraničí. I ve své vlastní zemi budou mít daleko prestižnější postavení.

                 
Obsah vydání       4. 1. 2007
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
4. 1. 2007 Michael  Marčák
4. 1. 2007 Saddámova poprava: "Ještě jednou! Pořád to ještě není dost důstojné!"
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
4. 1. 2007 Rampouchy Antonín  Brousek
4. 1. 2007 Michael  Marčák
4. 1. 2007 Úspěch je relativní věc a není to humánní hodnota, aneb Jak se dnes připravit na život Uwe  Ladwig
4. 1. 2007 Lyrický optimismus z Glasgow aneb O Čulíkově kolizi mocenské spásy Josef  Brož
4. 1. 2007 Poznávat, co je jinde, je důležité
4. 1. 2007 Hra o genocidu Michal  Petřík
4. 1. 2007 Takové to bylo... Ladislav  Žák
4. 1. 2007 Novoroční antiprojev Robert  Bartoš
4. 1. 2007 Somálsko: dávat vinu obvyklým podezřelým, to je recept na vleklou regionální destabilizaci Mesfin  Gedlu
4. 1. 2007 Vědci "nalezli způsob jak levně patentovat léky"
4. 1. 2007 Léky za zlomek jejich ceny? Pohádka o filantropech Tomáš  Krček
4. 1. 2007 Koruna, listerie, hysterie František  Schilla
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Zrcadlo Tomáš  Koloc
3. 1. 2007 Strana Baas zvolila Saddámova nástupce
8. 1. 2007 Milan  Kozelka
3. 1. 2007 Štětina, KSČM, Rusko a Gruzie
3. 1. 2007 Témata, o nichž se v roce 2007 zřejmě nebude psát
3. 1. 2007 Všem občanům drahé divadlo Filip  Rožánek
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
3. 1. 2007 Velká politika, velké peníze Oskar  Krejčí
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Flexibilněji a dynamičtěji do roboty Martin  Šaffek
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce