4. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 1. 2007

Léky za zlomek jejich ceny? Pohádka o filantropech

Polemika s článkem "Léky za zlomek jejich ceny?"

Na Hepatitis C se používá již delší dobu kombinace interferonu a protivirového preparátu ribavirin. Protože s interferonem byly potíže, když jeho hladina v krvi relativně rychle klesala odbouráváním v ledvinách ( a sám má nepříjemné "vedlejší účinky"), použilo se triku, kdy se interferon navázal ("zabalil") na částečně polymerovaný polyethylenglykol ( PEG ) a v této formě se rozklad interferonu v organismu velmi výrazně zpomalil. Tento "PEGovaný" interferon byl na trh uveden firmami ESSEX a Roche už v roce 2002.

Teď něco z farmaceutické praxe.

Autor pracoval čtvrt století v jedné německé farmaceutické firmě.

Aby se nemusely kupovat drahé licence ( a taky nejsou vždy na prodej ) pokouší se konkurence po zveřejnění patentu o jeho obcházení. Jedná se o malé, pokud možno bezvýznamné úpravy molekuly účinné látky ( umožňují-li to vůbec "díry" v patentech ). Ten PEGovaný interferon k tomu poskytuje mnoho možností, protože variant interferonů je veliké množství a patentem chráněných PEGovaných interferonů je jen část. Taky je si možné pohrát s polyethylenglykolem a umím si i představit jiné sloučeniny s podobnými schopnostmi na jeho místě.

Mimochodem ty patentově zcela nepokryté a tedy nechráněné varianty ( díry ) se ponechávají mnohdy úmyslně, aby se po vypršení patentu mohl přihlásit patent nový, s lehkou úpravou. A pak mlžit legendou o nových, vysoce účinných inovativních lécích atd... Inu, kšeft.

Je-li technologie PEGování zvládnuta, což by pro výzkummníky z Hammersmithovy nemocnice a jmenovaných universit neměl být problém nejen proto, že se jedná o relativně velmi jednoduchou úpravu, není ještě zdaleka vyhráno, ba právě naopak.

Sarah B. sice naznačuje neoprávněné naděje, že by se tak mohla na trh dostávat levnější léčiva, to je ale jen naivní iluze. Sarah B. to musí přece vědět - ale to by asi uškodilo "pointě humanitního příběhu" - a Sarah B. je přece žurnalistka a je placena za silnou story.

I když se jedná třeba o malé a nepodstatné změny účinné látky, musí se, chce-li se vůbec někdo dostat na trh s nějakým léčivem, podstoupit dramatická odysea různého byrokratického schvalování, nebo třeba i nových, klinických testů.

Bez toho se na trh ani v USA, ani v Evropské unii žádný lék nemůže dostat. A je naprosto irelevantní, jestli je nějaký lék na trh připuštěn v Indii - aby mohl na britský, nebo nějaký jiný trh "vyvinutých "zemí, musí proceduru prodělat obvykle znovu. A to stojí opravdu velké peníze. Podaří-li se konkurenci obejít nějaký patent, v ceně se od "originálu" moc lišit nebude - nechá si přece svou snahu a ústrky zaplatit. Ve farmaceutickém průmyslu se filantropie nepěstuje...

Proč vstupuje do případu Indie ? Je to proto, že Indie doposud neuznává patentovou ochranu farmaceutických substancí ( nebo snad už letos má vstoupit do poolu zemí, které ty patenty uznávají, nevím to přesně ). Přitom indický farmaceutický průmysl je na vysoké úrovni a jakost jeho farmaceutických produktů je obvykle na mezinárodním standardu. Slavným případem ignorování těchto patentů je utrpení Pfizera se svou vlajkovou lodí Viagrou - indické firmy ( na př. Ranbaxy ) vyrábějí vesele nejen jeho účinnou substanci Sildenafil, ale za podstatně nižší cenu i prodávají její varianty pod svými obchodními názvy. Do Evropy, kde se uznává patentové právo, se ovšem Caverta dostává jen ilegálně.

Proto nebude problémem vyrábět v Indii PEGovaný interferon, v jakékoliv variantě, třeba i v té, která je v jiných zemích patentově chráněná, ale ten indický výrobce může oficiálně dodávat jen na indický trh, nebo tam, kde nedosáhnou právníci majitelů patentů, kteří si už sféru svého vlivu dokáží pohlídat.

Nesmíme zapomínat, že farmaceutické firmy, které drží patent na nějaký medikament, jsou tímto faktem monopolní výrobci a mohou si dovolit nasadit prakticky jakoukoliv cenu.

Jak jsou ceny léků vysoké, je vidět na cenách tzv. generik ( to jsou právě ona léčiva, která se vyrábějí jinými firmami po vypršení patentu - jedná se o jednu a tutéž účinnou látku i její úpravu do konečné podoby, jak lék známe v lékárně ).

Rozdíl mezi cenou originálního, patentově chráněného léčiva a jeho generické varianty je mnohdy v násobcích. A i cena originálu opadne bez patentové ochrany na konkurečně schopnou úroveň.

Je-li však "trh", tzn. jsou-li "k dispozici" pacienti, kteří jsou schopni si novou variantu léku koupit, pak se vyplatí pro farmaceutickou konkurenci "jít do toho". Nejsou-li pacienti schopni si léky kupovat, zájem o ně mizí a kromě plamenných výzev po způsobu Sarah B. se nic neděje.

To je případ příbuzného virového onemocnění AIDS - podívejte se na problém infikovaných Afričanů, nebo jiných chudáků, kteří na terapii prostě nemají - nechávají se tiše chcípat, jakkoliv to zní tvrdě a v rámci politické korektnosti se taková "slova" ani ve "slušných společnostech" nepoužívají.

Tak to je a bude i s Hepatitis C, i přes nadějné pohádky šířené Sarah B. v Guardianu. Samozřejmě se vždy a při každé příležitosti opakuje mantra o vysokých nákladech na výzkum. Ano jsou vysoké. A vysoké je i riziko neúspěchu. Jenže - v které branži - kromě oleje, zbraní a ilegálních drog jsou tak vysoké zisky (farmaceutické firmy dosahují dvacet, třicet procent zisku). Když výrobci automobilů dosahují dvou nebo tří procent, tak tam bouchají láhve se šampaňským.

Je sice emocionálně působivé vypočítávat kolik lidí je v různých zemích světa postiženo tou či onou chorobou. V obchodě s čímkoliv a léčivy zvláště, však emoce nemají co hledat. Chceš - zaplať! Nemáš čím - tak se o tom v lepším případě nebude mluvit.

A na tom se bohužel nedá nic změnit...

                 
Obsah vydání       4. 1. 2007
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
4. 1. 2007 Michael  Marčák
4. 1. 2007 Saddámova poprava: "Ještě jednou! Pořád to ještě není dost důstojné!"
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
4. 1. 2007 Rampouchy Antonín  Brousek
4. 1. 2007 Michael  Marčák
4. 1. 2007 Úspěch je relativní věc a není to humánní hodnota, aneb Jak se dnes připravit na život Uwe  Ladwig
4. 1. 2007 Lyrický optimismus z Glasgow aneb O Čulíkově kolizi mocenské spásy Josef  Brož
4. 1. 2007 Poznávat, co je jinde, je důležité
4. 1. 2007 Hra o genocidu Michal  Petřík
4. 1. 2007 Takové to bylo... Ladislav  Žák
4. 1. 2007 Novoroční antiprojev Robert  Bartoš
4. 1. 2007 Somálsko: dávat vinu obvyklým podezřelým, to je recept na vleklou regionální destabilizaci Mesfin  Gedlu
4. 1. 2007 Vědci "nalezli způsob jak levně patentovat léky"
4. 1. 2007 Léky za zlomek jejich ceny? Pohádka o filantropech Tomáš  Krček
4. 1. 2007 Koruna, listerie, hysterie František  Schilla
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Zrcadlo Tomáš  Koloc
3. 1. 2007 Strana Baas zvolila Saddámova nástupce
8. 1. 2007 Milan  Kozelka
3. 1. 2007 Štětina, KSČM, Rusko a Gruzie
3. 1. 2007 Témata, o nichž se v roce 2007 zřejmě nebude psát
3. 1. 2007 Všem občanům drahé divadlo Filip  Rožánek
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
3. 1. 2007 Velká politika, velké peníze Oskar  Krejčí
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Flexibilněji a dynamičtěji do roboty Martin  Šaffek
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce