9. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2006

Nemám osobně důvod sympatizovat s příslušníky České policie, spíše naopak. Viděl jsem dokonce kamarády poznamenané jejich "péčí" o zákonnost při zcela nenásilných akcích. Když jsem si však přečetl prohlášení Strany zelených nazvané "Potřebujeme policii, které můžeme věřit", napadly mě okamžitě výhrady.

Před pár lety, když jsem usedal za volant při řidičské zkoušce, komisař dopravního inspektorátu na zadním sedadle otevřel mé papíry a ironicky prohlásil: "Á, filozof!" Krátce poté jsem byl nucen vyslechnout dlouhou samolibou tirádu o tom, že je vlastně jedno, jestli lidé čtou Platóna a Aristotela, nebo Stalina - prý každá doba sebou nese jiné pindy, člověk to musí zkousnout a hledět si svého... Zrudnul jsem vzteky a jízda se změnila v adrenalinový sport končící zabočením do jednosměrky. Nechci se vymlouvat, ale žvanění komisaře tehdy podstatně přispělo k tomu, že jsem zkoušku dělal napodruhé. Když o tom teď zpětně přemýšlím, nebyl to ten nejhorší způsob, jak nakouknout za oponu Policie ČR...

Sloupek
Marcela Gunázerová

Šatnářko Li-Po
vůní pisoáru ovanuta
jsou ženy na klíček?

a příchuť certliček
a něco želé
a taky ramínko
říkali maminko
i vám?

otvírala jste krám
když žíznili tatínci
talířek na minci
čistotou se skvěl
tatínci na údě

tatínci z dolů
tatínci z odborů
tatínci na minci
ze strany druhé panna
tatínci orli
tatínci samohana

a piva plná břicha měli
a ústa plná kur
směrovka na Merkur

Merkur byl důl
a taky štace
a měli ústa
plná práce
když pěli sborem
delegace:

já ti ho tam

do Britských listů poslala autorka

8. 5. 2006
tiskovou zprávu rozeslal Stanislav Penc

Strana zelených oceňuje rychlost, se kterou inspekce ministra vnitra shromáždila a ověřila důkazy, na podkladě kterých podala trestní oznámení na policistu Tomáše Čermáka pro podezření ze spáchání trestního činu zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví v souvislosti s brutálním napadením Kateřiny Jacques.

9. 5. 2006

České paradoxy

Myslím si, že incident s Kateřinou Jacques premiérovi Paroubkovi nahrál politicky velmi paradoxně do karet. Zkoumal jsem podrobně, co v průběhu roku říkal a dospěl jsem k názoru, že patrně uznal, že "zásah" na Czechteku asi dost přehnal. Nemyslím v morální rovině, chraňbůh, ale prostě ho to přechodně dostalo na dost tenký led a on má rád jistotu moci "vyvoleného". Veřejně je u něj patrný posun od vysloveně pitomě otevřeného schvalováni politického násilí, hraničícího s postojem populistického státního teroristy až k "kdybych věděl, co je Czechtek, nechal bych to být".

Všimněme si pro srovnání, jak byl prezident Václav Klaus z počátku velmi diplomaticky opatrný v hodnocení celé věci.

Michael Marčák: Tak oni mu tenkrát nestačili ti angličtí letci, myslím, že je nějvyšší čas ho zase udat !
9. 5. 2006

9. 5. 2006

DOKUMENT Z ROKU 1941

◄ KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK ZVĚTŠI DOKUMENT

Dokument, jehož faksimile vám přinášíme, podepsal za českou stranu v Londýně 18. července 1941 ministr zahraničí Československé republiky Jan Masaryk a za sovětskou stranu mimořádný velvyslanec SSSR v Británii Ivan Michajlovič Majskij. 8. prosinec 1941 je pak datum, kdy se formálně začala organizovat v Buzuluku první samostatná československá jednotka na území Sovětského svazu. Na zveřejněnou výzvu v rozhlase a v novinách se začali sjíždět ze všech konců ti, kteří se hlásili k české a slovenské národnosti, popřípadě měli československé státní občanství, jakož i z Podkarpatské Rusi, nebo židé, nebo i Němci - antifašisté.

(Většina příslušníků československých jednotek v Rusku byli židé a byli na základě těchto dohod propuštěni ze Stalinových koncentračních táborů, kam byli posláni jako nebezpeční cizinci hned po přechodu hranic z bývalého Československa do Ruska - mnozí potřebovali na to, aby se zotavili z hrůz Stalinových koncentračních táborů, řadu měsíců. Viz Erich Kulka, Židé v československé Svobodově armádě, 68 Publishers, Toronto, 1979).

V únoru 1942 začal Ludvík Svoboda organizovat a cvičit v Buzuluku 1. československý samostatný polní prapor v SSSR. 15. července 1942 dosáhla jednotka plného početního stavu. 28. srpna 1942 se Ludvík Svoboda obrátil dopisem k vrchnímu veliteli Rudé armády Stalinovi, nabízí síly jednotky a žádá o nasazení na frontu: "V době, kdy Rudá armáda vede úporné a krvavé boje proti německo -- fašistickým útočníkům, všichni naši vojáci a velitelé jsou si vědomi toho, že nemohou a nesmějí zůstat stranou, a jsou pevně rozhodnuti zúčastnit se co nejdříve aktivně boje bok po boku s chrabrou Rudou armádou."

27. ledna 1943 prapor slavnostně obdržel bojové zástavy, které mu předal tehdejší velitel vojenské mise plk. Heliodor Píka. 30. ledna 1943 bezmála tisíc československých vojáků opustilo Buzuluk a odjelo směrem na západ, na frontu, do prostoru Charkova. Ta cesta skončila pro mnohé smrtí v boji u Sokolova, na Dukle, či jinde. Pro některé živé pak skončila v Holešově na Moravě, pro jiné až v Praze. 8. květen 1945 - den všeobecné kapitulace hitlerovských vojsk, 9. květen 1945 - osvobození Prahy předsunutými jednotkami 1. ukrajinského frontu maršála I. S. Koněva , 17. květen 1945 - slavnostní pochod československé jednotky Prahou. Konec války.

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války TÉMA BL

9. 5. 2006

neboli právní stát počesku

Paní Kateřina Jacques je na úřadu vlády vrchní ředitelkou sekce lidských práv. Chtěl bych proto vědět, co paní vrchní ředitelka dělala po Czech Teku (30.7. 2005). Poslala služební cestou svému šéfovi důrazné interní varování před takovými zjevnými, nepochybnými a spolehlivě dokumentovanými policejními prasárnami?

Souhlasím s rozhořčením redaktora Britských listů Štěpána Kotrby ("Politická příživa", Metro, 5.5. 2006). Je vidět, že je opravdu schopen vyhmátnout a důsledně zformulovat podstatu věci -- ovšem jen tehdy, když se zrovna nevěnuje své oblíbené zábavě - vytváření spikleneckých teorií kolem nestátních neziskových organizací a jejich financování.

9. 5. 2006

Stanislav Kliment upozornil na snahu ukrajinského prezidenta Juščenka zařadit banderovce mezi bojovníky za svobodu. Upozornil také na rasismus válečné UPA, tak jako to již před ním na Britských listech učinil Pavel Pečínka. Přepisování ukrajinské historie ovšem nemá pouze podobu rehabilitace nacionalismu s mírně řečeno problematickou historií. Ruku v ruce s touto revizí jde totiž i rozmach současného antisemitismu, bez nějž podle mého názoru nelze Juščenkův projev z 6. května pochopit v celém jeho významu.

9. 5. 2006

Británie:

Tony Blair v pondělí odmítl své kritiky v Labouristické straně. Konstatoval, že kdyby určil den, kdy odejde z premiérského úřadu, "ochromilo by to řádné fungování vlády" a poškodilo by to Británii.

Podle britského premiéra prý už "mají lidé dost nekonečných spekulací o tom, jak dlouho ještě bude u moci, a chtějí, aby prostě dál vládl."

9. 5. 2006

Po přečtení příspěvků Bohumila Kartouse Parodie na maturitu I a Parodie na maturitu II a Jiřího Fogla Parodie na maturitu III jsem se rozhodl, že se zaměřím na maturitu z českého jazyka, konkrétně na test v sekci společná část.

9. 5. 2006
Otevřený dopis ministryni školství Petře Buzkové

Vážená paní ministryně, v poslední době se objevila řada otazníků kolem státních maturit. Především byla zpochybněna kvalita testových otázek. Přidáme-li k tomu problémy z minulých let, zdá se, že byla celá myšlenka státních maturit velmi zpochybněna. Stejně tak byla vážně zpochybněna existence CERMATu, který má státní maturity zajišťovat. Proto Vám zasílám několik otázek a očekávám, že je co nejdříve zodpovíte.

Michael Marčák: Sledovali jste další epizodu z původního českého seriálu Zdivočelá justice.
9. 5. 2006

9. 5. 2006

Obecní a městská policie bude mít od 1. července 2006 rozšířené kompetence a ze zákona bude smět i měřit rychlost jízdy. K tomu bude patřit i ukládání pokut za tyto dopravní přestupky. Přiblíží se svými pravomocemi výrazně k policii republikové, vzdálí se a to významně od svého původního určení a opět budeme mít jednu duplicitu. Nejsem toho kritikem, pokud se ve finále obě složky, tedy městská a uniformovaná republiková policie jednou v budoucnu sloučí v jeden celek podřízený samosprávě na krajské úrovni.

9. 5. 2006

Po báji o Endymiónovi bych rád čtenářům Britských listů nabídl další z Řeckých bájí, onoho většího opusu, který mi leží v šuplíku. Nyní je to na dvě části rozdělená báje o Faethónovi (je opět psána v osmislabičné decimě).

9. 5. 2006

Ivan Brezina publikoval v Britských listech dva články o Greenpeace ( "Proč Greenpeace lhal o Černobylu?", 24.4., a "Greenpeace se vyhýbají veřejné diskusi", 28.4.). Zatímco v prvním z nich představil čtenářům své odhalení o tom, kterak Greenpeace v roce 1998 manipulovalo veřejností, ve druhém článku Greenpeace pro změnu obvinil z toho, že se vyhýbá veřejné diskusi.

9. 5. 2006

Článek o tiskové zprávě Greenpeace obsahující nepravdivá čísla o následcích Černobylu jsem zveřejnil 24. dubna. Jan Piňos svou reakci Britským listům poslal až 5. května (po 12 dnech). Stalo se tak navíc až poté, co jsem na jeho mlčení v BL 28. dubna veřejně upozornil, a navíc ho ještě soukromě vyzval e-mailem, aby se k věci vyjádřil. Vypadá takhle otevřenost k veřejnosti a ochota k diskusi? Nebo jde spíš o nechotnou reakci teprve ve chvíli, kdy ní byla česká pobočka Greenpeace dotlačena okolnostmi?

9. 5. 2006

Kde byli všichni, když už byl Václav Havel nazelenalý? Ještě v plenkách.

Herečka Táňa Fischerová, politická turistka neexistující strany "pravdy a lásky", toho času v Unii svobody se v novinách vyznává, jak volila Zelené, ačkoliv kandidovala a byla zvolena za liberální Unii svobody - účelový odštěpek ODS. Prý srdcem byla vždy zelená... Kdy bude mít šikmé oči? Václav Havel tvrdí v televizi, jak on byl vždy nazelenalý. Tristní podbízení bývalých těm budoucím... Do důchodu daleko.

Velikost a zásluhy bývalého československého a po protiústavním rozdělení republiky českého prezidenta nezmenšuje ani to, že nazelenale schválil "humanitární" bombardování Srbska. Že "nazelenale" schválil genocidu židovského obyvatelstva Kosova. Jak "nazelenale" nebránil genocidě pravoslavného obyvatelstva tamtéž. Absurdní dramatik "se zasloužil o stát". "Náš" stát. Tím, že odpreparoval ze státu Masaryka slepé střevo slovenského mečiarismu. Vznikl tak stát Siemensů, Volkswagenů, hypermarketů s nazelenalými uzenkami, kajmanských fondů a švýcarských kont. Stát Koženého, Komanického, Soudka, Krejčíře, Pitra a dalších, kteří si jej vzápětí rozebrali v privatizaci, započaté jeho nástupcem. Škoda Škody.

Zůstal stát, ve kterém nyní musíme žít.

9. 5. 2006

Málokdy se mi stane, že bych čekal na nějaký televizní pořad. Čestnou výjimku v posledních letech představoval přímý přenos ze státního pohřbu generála Karla Eliáše v Národním památníku na Vítkově. Díval jsem na to, jak jsou urny generála Eliáše a jeho choti vnášeny za vojenských poct a za přítomnosti předsedy vlády, ministra národní obrany a prezidentova tajemníka do kolumbária a vzpomínal jsem, jak před více než patnácti lety urny s posledními ostatky Klementa Gottwalda a jeho choti odtud byly za stejných, byť skromnějších vojenských poct odnášeny.

5. 5. 2006

V posledních dnech se v Britských listech objevilo několik příspěvků týkajících se vlivu záření na lidský organismus v souvislosti s následky havárie jaderné elektrárny v Černobylu a použitím ochuzeného uranu ve válce v Iráku. Nejsem sice expertem v této oblasti, ale se zářením pracuji a základní fakta z této problematiky znám. Proto bych se některá z nich pokusil předložit , aby se čtenáři Britských listů mohli lépe orientovat. Předem se omlouvám, že v mém příspěvku bude hodně čísel a bude poměrně dlouhý.

Čtenáře, kteří čísla a fakta nemají v oblibě, předem varuji.

9. 5. 2006

Nedávno se na Britských listech opět objevily pře o zrušení či nezrušení komunistické strany resp. zakázání slova "komunistický" v názvu strany a možnost přímého odkazu na totalitní předlistopadový režim. Myslím, že je podnětné rozebrat situaci, která může po případném zákazu nastat. Předem avizuji, že se zde nechci zabývat morálním hlediskem, aniž bych ho považoval za zanedbatelné či triviální.

Michael Marčák: Taky nám jeden prezident nepodepisoval zákony, teprve až odešel z funkce, se zjistilo, že nebyl gramotný...
9. 5. 2006

9. 5. 2006

Francouzská vláda Dominique de Villepina opět čelí další vážné krizi. Francie se ani nestačila vzpamatovat z vlny stávek spojených s odporem proti "zákonu o prvním zaměstnání"(CPE) a znovu čelí dohadům o změně premiéra.

V poslední době zaplňují první stránky zdejších novin dohady kolem aféry Clearstream. Jedná se o zfalšovaný seznam vlastníků tajných kont v zahraničí, kam údajně měly plynout úplatky za prodej fregat na Tchajwan. Na seznamu se objevilo jméno i současného ministra vnitra Nicolase Sarkozyho, který je znám svými prezidentskými ambicemi.

9. 5. 2006
Perzekuce - Výlet do apokalypsy. La Fabrika, Přístavní 22, Praha 7. Autor: Miroslav Bambušek, Režie: Thomas Zielinski, Hudba: Igor Lecian, Kostýmy: Jana Preková, Scéna: Jaroslav Bönisch, Účinkují: Jan Lepšík, Jan Plouhar, Marek Matějka, Ela Lehotská

Nalákán stalkerovským postapokalyptickým výletem přišel jsem na poslední část projektu Perzekuce.

Čas po poslední revoluci, čas po lokální nukleární válce-kdesi v budoucnosti. Místem nukleárního zásahu se stal tranzitní prostor České republiky, jakožto zrušený tranzit z východu na západ, kontaminované prostředí je neprostupně uzavřeno. Poznamenaný život v zóně je odepsán a postupnými zásahy zvenčí likvidován, avšak jsou tu ještě pořád lidé, kteří chtějí-kteří potřebují-kteří musí žít, jejichž puzení k životu je jaksi mocnější než všudypřítomná smrt...

Tolik napsali tvůrci, ale stejně jako ve Stalkerovi vlastně nevíme, co se v Zóně stalo a proč svět tam takový, i zde jen tušíme.

Ludmila Romportlová: Pacientka doktora Ká
9. 5. 2006
Irena Zítková
Ludmila Romportlová: Pacientka doktora Ká. Triton 2006, ISBN 8072547453, EAN: 9788072547456, Stran 132

Desátá kniha Ludmily Romportlové neskrývaně navazuje na předchozí, v roce 2004 vydané Černobílé naděje -- jménem hlavní postavy, malířky Daniely, jejího zesnulého manžela Marka i některých přátel. A přece právě vycházející Pacientka doktora Ká je v popisu takřka pětiletého procesu léčení duševního poranění, zápasu s depresivní osamělostí, možná dík časovému odstupu zralejší.

9. 5. 2006

SLOVENSKO

Naše mediálne pole (neorané)

Slovensko sa zaraďuje medzi tzv. liberálne demokracie. Spomínaným typom politického systému sa však nemôžeme chváliť dlho. Liberálna demokracia u nás nemá takmer žiadnu tradíciu. Tento politický systém zahŕňa dva podstatné faktory. Sú nimi sloboda a rovnosť. Rovnosť v oblasti "politickosti" znamená predovšetkým všeobecné a rovné volebné právo.

9. 5. 2006

Darina Martykánová se mýlí ve svém článku "Jedovaté kouře" ), když píše : "... Nikotin je jedovatá látka, jejíž rakovinotvorné účinky jsou dávno dokázány..."

Není to pravda. O žádných rakovinotvorných účincích nikotinu není nic známo, píše Tomáš Krček.

Nikotin je sice jako každý alkaloid jedovatý - jako třeba i kofein z kávy, kterou paní Martykánová dozajista pije (na množství však záleží ...) - ale sám není rakovinotvorný, opět, jako žádný z alkaloidů. Protože se však nikotin z tabáku inhaluje při klasickém použití ve formě kouře, dostává se s ním do těla spousta karcinogenních látek, jenž jsou produktem tzv. suché destilace.

Tedy onen kouř, obsahující - souhrně řečeno - dehet, vytváří pro aktivní i pasivní kuřáky nebezpečí vzniku nádorových onemocnění dýchacích cest - a nejen těch - k tomu patří u kuřáků i nádory ústní dutiny. Sigmund Freud, jehož stopadesáté výročí narození si v těchto dnech připomínáme, byl právě obětí rakoviny ústní dutiny, která se přičítala jeho zálibě v kouření doutníků...

Jinak s paní Martykánovou naprosto souhlasím v jejím zápase proti pasivnímu kouření.

9. 5. 2006

Na rozdíl od autora textu "Afrika a její čínská budoucnost" nepokládám Čínu ve vztahu k africkým zemím za ušlechtilého altruistu. Čínské vedení sleduje při navazování hospodářských kontaktů výhradně vlastní hospodářské zájmy. Rychle se rozvíjející průmysl a horečně budovaná infrastruktura zoufale vyžadují suroviny, zejména ropu. Protože hlavní producenti mají své tradiční odběratele v Evropě a Severní Americe, nezbylo Číňanům než investovat do politicky a ekonomicky nestabilních států, jako je Írán, Súdán či Angola. Ani v nejmenším jim nejde o blaho obyvatel afrických zemí. Stejně jako je nesmyslné tvrzení, že Čína zaplavuje svět neuvěřitelně levnými výrobky proto, aby udělala radost místním spotřebitelům, nelze obhájit ani představu, že budování infrastruktury v těžebních oblastech je výrazem čínské pomoci rozvojovým zemím.

Pay TV
9. 5. 2006

BRITSKÉ LISTY A PHILIPS

Stanovisko společnosti Philips Česká republika ke článku Digitální televize: Budou vás nutit dívat se na reklamy

Naši vynálezci pracovali na technologii, která by umožňovala sledování filmů bez reklam. Někteří lidé se však chtějí dívat na reklamy. Proto jsme vyvinuli systém, kdy si divák může zvolit na začátku každého filmu, jestli chce sledovat film bez reklamy, anebo s ní. Záleží tedy na rozhodnutí diváka a také na nabídce služeb vysílatele. Philips nikdy neměl úmysl nutit diváky sledovat reklamu proti jejich vůli, a nepoužívá tuto technologii v žádném ze svých produktů, ani to nemá v plánu.

Komentář redakce Britských listů ke stanovisku Philips ČR - šok - : Sedm z deseti Američanů reklama v elektronických médiích obtěžuje a "během jejího promítání "surfují". To je realita, shodná s chováním českých diváků. Reakce společnosti Philips je v této souvislosti klasickou ukázkou doublespeaku. "...divák může zvolit na začátku každého filmu, jestli chce sledovat film bez reklamy, anebo s ní." Není nad svobodu volby. Není nad liberalismus. Fakt, že "zvolit si" bude moci divák pouze v závislosti na tom, zda bude ochoten platit poplatek za film bez reklamy nebo ne, stanovisko firmy "decentně" pomíjí. My nic, Royal Philips Electronics jen vymyslel technologii...

Důsledky této technologie, spočívající v omezení volby diváků ovšem nepomíjí původní článek Britských listů, který cituje varování Randalla Strose ze Silicon Valley v deníku New York Times s názvem Someone Has to Pay for TV. But Who? And How? .

8. 5. 2006

Nebo budete platit

Firma Philips podala u amerického patentového úřadu žádost o registraci nového digitálního televizního přijímače a videorekorderu v jednom. Přístroj znemožní divákům přepnout na jiný televizní kanál, když se na tom, který sledují, vysílají reklamy, a při sledování videonahrávky televizního programu znemožní divákům televizní reklamu přeskočit rychlým převíjením kupředu.

Tedy, dovolí to těm televizním divákům, kteří budou ochotni za přeskočení reklamy zaplatit poplatek, varuje deník New York Times.

9. 5. 2006

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v posledním pravidelném rozhlasovém vystoupení v sobotu 6. května 2006 přišel s názorem, že Ukrajina dosud neocenila všechny, kteří bojovali za svobodu a nezávislost Ukrajiny. Vyjádřil očekávání, že nově zvolený ukrajinský parlament dá také příslušníkům Ukrajinské povstalecké armády (UPA), známým jako banderovci, postavení účastníků Velké vlastenecké války.

8. 5. 2006

BRITÁNIE:

Téměř všechny komunální úřady v Británii vlastní investice do největších světových zbrojovek. Vyplývá to z údajů, zveřejněných v rámci Zákona o přístupu k informacím.

Britské komunální úřady dosud investovaly 723 milionů liber do 15 největších mezinárodních zbrojovek. Je to dvakrát tolik, než kolik místní úřady investují na podporu místního podnikání a vzniku nových podniků v Británii, konstatuje organizace Campaign Against Arms Trade (Kampaň proti obchodu se zbraněmi).

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 5. 2006

Afrika:

I jen dvanáctileté dívky v Libérii poskytují pravidelně "sexuální služby" humanitárním pracovníkům a vojákům - příslušníkům mírových sborů - za peníze či za potraviny. Umožňují tím přežití pro své ožebračené rodiny.

Zpráva britské charitativní organizace Save the Children "From Camp to Community: Liberia Study on the Exploitation of Children" (Z tábora do komunity: Libérijská studie o vykořisťování dětí) uvádí, že byly provedeny pohovory s 315 lidmi. Z nich bylo 23 procent chlapců a 26 procent dívek. 27 procent bylo mužů a 24 procent žen.

Studie zjistila, že mužům poskytují sexuální služby dívky od 8 do 18 let, avšak dívky od 12 let to dělají pravidelně.

8. 5. 2006

POZOR:

Z nejnovějšího mezinárodního výzkumu vyplývá znepokojivá souvislost mezi intenzivním kouřením konopí a duševními chorobami. Vede se o tom v poslední době v západní Evropě značně rozsáhlá diskuse.

Fakta jsou tato:

  • Existují přesvědčivé důkazy z množství nejrůznějších zdrojů, že kouří-li konopí schizofrenik, zhoršuje to výrazně jeho psychotické příznaky.
  • Existují přesvědčivé důkazy z množství nejrůznějších zdrojů, že dlouhodobé i krátkodobé kouření konopí může vyvolat psychotickou epizodu či schizofrenii u lidí, u nichž je velké riziko schizofrenie - například u těch, kteří mají schizofrenii v rodině.
  • Začínají přicházet důkazy z omezeného množství zdrojů, že dlouhodobé užívání konopí, zejména, pokud se s ním začne v raném dospívání a pokračuje se do dospělosti, může u lidí, u nichž by nemělo existovat žádné riziko anebo jen minimální riziko, vést k vzniku schizofrenie.
  • Za těchto okolností by bylo neseriózní a politicky aktivistické tvrdit, že kouření marihuany "je naprosto bezpečné."

8. 5. 2006

Úsměvnými jsou "vědecké studie", "dokazující" souvislost schizofrenie a psychóz s kouřením marihuany, které odcitoval v souvislosti s konáním MMM 2006 Jan Čulík. Nezkoumají totiž chemické působení delta9-tetrahydrocannabinolu jako příčiny komorbidity schizofrenie, ale konstatuje se v nich pouhá konzumace a její statistický výskyt v populaci nemocných. Dokazovat na této úrovni se dá cokoliv. Třeba vztah schizofrenie a vlastnictví televize. Statistická významnost "varovné" studie o THC a schizofrenii, provedené na 232 pacientech ze 1 500 000 obyvatel daného regionu je omezená. To není reprezentativní statistika, ale dílčí poznatek o životním stylu jedné věkové skupiny, který může být vyvrácen jakoukoliv jinou studií na jiném vzorku. Reprezentativnost veškerá žádná, mechanismus působení nepoznán. Zjištěn pouze fakt souběžného výskytu. Tolik limity behaviorálních studií, ze kterých se potom píší PR zprávy, následně přetvořené v bombastické novinářské kachny. Politika dnes potřebuje "vědecké" zdůvodnění, konstatované "autoritami". Publicita takovéto "vědy" je přeci tak jednoduchá a tak lákavá i pro vědce, závislé na popularitě a grantech... Dokonce i publicita pravého opaku se počítá...

Upozornění: Generalizace závěrů dílčích lékařských a lékařsko - statistických studií a jejich zpřístupňování laické veřejnosti bez širšího kontextu zvyšuje riziko šíření poplašných zpráv. Zveřejňování takovýchto zpráv zvyšuje riziko panických reakcí a hysterie odpovědných osob. Hysterie není dobrým rádcem ani v případě zdravotních účinků THC, ani v případě volebních preferencí...

6. 5. 2006

BRITÁNIE:

Za první čtvrtletí roku 2006 výrazně stoupl počet britských občanů, kteří v důsledku příliš vysoké úvěrové zadluženosti udělali osobní finanční úpadek a očekává se, že tyto počty dále porostou. V lednu-březnu 2006 udělalo osobní finanční bankrot 23 351 osob. Je to vzrůst o 13 procent ve srovnání s předchozím čtvrtletím a ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2005 je to vzrůst o 73 procent.

Zároveň přichází zpráva, že počet domů a bytů, z nichž byli lidé vystěhováni, protože už nedokázali splácet splátky na hypotéku, dosáhl rekordu za posledních 13 let. V prvním čtvrtletí roku 2006 bylo z hypotéčních domů a bytů v důsledku neschopnosti majitelů splácet půjčky vystěhováno v Británii 22 997 osob. Je to vzrůst o 17 procent ve srovnání s předchozím obdobím a vzrůst o 57 procent ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2005.

5. 5. 2006

Nové vztahy mezi Čínou a Afrikou nelze hodnotit odděleně od mohutně se rozvijející čínské ekonomiky a nástupu Číny jako významného hráče na světové politické scéně. Z africké perspektivy je dvojnásob důležité, že čínské pobídky nepředstavují pouze nenasytného obra bažícího po surovinách a trzích, jak jej charakterizují západní média, ale soběstačný zdroj technologie a know-how, oba specificky rozvinuté v podmínkách modernizace tradičně zemědělského hospodařství a investic.

5. 5. 2006

V dětství jsem vyrůstala mezi chlapci a "přirozeně" jsem s nimi hrála fotbal až do doby, nežli mi to zakázala soudružka pionýrská vedoucí s odůvodněním : "Nemůžeš hrát kopanou, protože nemáš pindíka."

"Ženská práva jsou lidská práva", píše Martin Škabraha. Ještě nikdy jsem nečetla ani neslyšela od muže tak vyvážený a pravdivý pohled bez předsudků, mýtů, bez povýšenosti a bez frustrace. Pokud bude takových mužů jako je pan Škabraha přibývat, máme všichni naději, že se jednou zase domluvíme. Diskriminace žen není jediná diskriminace v naší zemi, kde jsou lidská práva běžně porušována. Ale je zase před volbami a opět hovoříme o tom, proč je na kandidátkách tak málo žen. Opět hledáme důvody v nějaké "přirozenosti". Marně. Diskriminace je příliš viditelná a v dnešní době není ničím obhajitelná.

Nikdy jsem nedokázala pochopit obhajovací důvody ženské diskriminace, protože rozpor v důvodech je nepochopitelný. Jeden příklad za všechny :

9. 5. 2006
Natalie Naročnická
přednáška a prezentace vlastní knihy, 3. 5. 2006 Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů, Praha

Natalie Naročnická: Rusko a jeho místo ve světě. Za co a s kým jsme bojovali. Ottovo nakladatelství 2006

Taková setkání, jako to dnešní, jsou dosti důležitá pro vysvětlení naší pozice v řadě problémů, jak historických, tak současných. Když jsem přijela do Rady Evropy, zjistila jsem ke svému velkému údivu, že tam vystrkuje hlavy mnohé z toho, čeho jsme se tak rádi zbavovali. Třeba je to Marxova idea o tom, že celý svět směřuje k jednomu vzoru a na této cestě potkal jedné země úspěch a jiné lze násilně popostrčit. Jen se teď mluví místo komunismu o celosvětové demokracii, ale samotná idea směrovaného rozvoje světa se tam v nějaké velmi vulgární formě podporuje.

Je tam třeba takový Ciceron Rady Europy, lord Jadd, který vystupuje s proslovy o celosvětovém vítězném tažení progresivních idejí. Když jej poslouchám, slyším, že mluví jazykem, kterým mluvili představitelé Ústředního výboru KSSS.

9. 5. 2006

Praha byla podle plánů letu 830 8. letecké armády jedním z vedlejších cílů náletu na Drážďany, vedle Plzně a Mostu. Níže uvádíme odkazy na svědectví pilotů o americkém bombardování Prahy.

Podrobnosti: paměti pilotů 398. bombardovací perutě - v angličtině ZDE ZDE ZDE

9. 5. 2006

Článek Target -- Prague, Czech: Jak Američané bombardovali Prahu mne přiměl napsat o jednom svém zážitku z jara 1945, o bombardování Libně. Bylo to o jedné jarní neděli, vyšli jsme si se skupinou přátel na vycházku. Byli jsme na kopci někde mezi Balabenkou a bývalým nádražím Libeň horní. Bylo krásné počasí a měli jsme pěkný výhled na údolí pod námi, na lihovar u křižovatky Balabenka a na celý komplex výrobních hal ČKD Libeň, píše čtenář Ing. Ctirad Novák CSc. z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Rusko 1941 - 45
9. 5. 2006

očima Zelmy, Trakmana, Ustinova a dalších

Není už kulaté výročí a tak se zapomnělo. Šedesát jedna ani šedesát dva není šedesát. Tolik let od porážky fašismu, se kterým se potýkáme opět. Ta doba, o kterou jde, leží přežvýkaná dobami, které přišly potom, v učebnicích dějepisu. Dějiny píší historici, najatí vítězi. Málem se dnes učíme, že Československo osvobodili vlasovci. A armáda s jeepy a tanky Shermann, která fakticky dle spojeneckého plánu osvobodila jen jednu malou část tehdejší republiky. Pojďme si zopakovat lekci z historie na snímcích, které loni visely na Pražském hradě. Mnohým navzdory.

Doba, kdy krev nebyla rudá, neboť se fotografovalo na černobílý film. Svět zažloutlých dokumentů, svět pamětníků, svět 2. světové války, svět vzpomínek a nepochopení, svět bolesti a svět nenávisti. Svět naší společné paměti. Za čtyřicet let senilnějících oslav slavných vítěství, plných márnic a udatných bojovníků jsme si zvykli ignorovat vnucovanou podobu historie. Kulkou mezi lopatky, nebo lopatkou mezi kulky... Okleštěná, propagandisticky převařená hmota historie se slila v nechuť. Zapomnění. Nepochopení. Za patnáct let "svobody" poté vyrostla celá jedna generace, která neví nic o tom, jak se umírá za vlast. Neví už nic o tom, co je to vlast. Japonská fabrika, francouzskej obchoďák, katolickej kostel, vykácenej les, mexická hospoda či rozpadlá silnice?

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruských fotografů dostáváte možnost poznat černobílý svět velké lásky i velké nenávisti. Poznáte tváře lidí, kteří šli na smrt a věděli přitom proč. Otevíráme vám možnost vidět východní front 2. světové války očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

FOTOGALERIE

Stalingrad během blokády 12345
Rusko během 2. světové války 123

AUDIOARCHIV '45

Děň Pobědy MP3
Svjaščennaja vojna MP3
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa   
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.   
28. 4. 2006 Školství, jeho reforma a volby František  Augusta
28. 4. 2006 Parodie na maturitu II. Bohumil  Kartous
27. 4. 2006 Parodie na maturitu Bohumil  Kartous
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Restauracím a jídelnám Marcela  Gunázerová
5. 5. 2006 Malá veselá píseň Ivan  Blatný
3. 5. 2006 Radost Jaroslav  Bílek
2. 5. 2006 Hlad po mléce Tomáš  Koloc
28. 4. 2006 Strom Jan  Vladislav
27. 4. 2006 Bázliví milenci Emanuel  Züngel
26. 4. 2006 ■ ■ ■ Jan Katolista Turkyně
25. 4. 2006 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
24. 4. 2006 Je na kohoutech Zbyněk  Hejda
21. 4. 2006 Tři roky smutku Jiří J. K. Nebeský

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Dovolená ve "Slovenském ráji"   
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
31. 3. 2006 Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" Miroslav  Polreich
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !