5. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Romano Prodi a Piero Marrazzo
6. 4. 2005

Nebylo to nakonec referendum o Berlusconim? O víkendu se konaly ve 13 z 20 regionů regionální volby, které mohou být předzvěstí parlamentních, ohlášených na příští rok: v 11 regionech zvítězili kandidáti levého středu, zatímco pravice si udržela pouze 2 regiony. Příští víkend budou volby ve čtrnáctém kraji.

"Výsledek regionálních voleb byl pro mou stranu Vzhůru, Itálie bolestný. Ale jediný správný způsob, jak tomu čelit, je semknout řady," zdůraznil. Jediný důvod k sebekritice vidí v tom, že se osobně neúčastnil předvolební kampaně. "Jako předseda vlády jsem zůstal mimo kampaň, protože jsem chtěl zůstat premiérem všech Italů. To byla chyba," řekl Berlusconi, když předtím odmítl, že by odstoupil. "Neodstoupím, ale dokončím svůj volební program."

4. 4. 2005

Nebezpečí?

Hlouběji než půldruhého kilometru pod hladinou Mexického zálivu leží obrovský, nevyužívaný energetický zdroj. Na mořském dně je tam v krystalech uloženo tak velké množství zemního plynu, že by to dokázal uspokojit energetické potřeby plýtvavé americké společnosti na celou řadu desetiletí, anebo by to mohlo vyvolat tak velké podnebné změny, že by to vedlo k rozpuštění ledovců na této planetě a způsobit katastrofální záplavy. Závisí to na tom, s kým hovoříte.

Americká vláda plánuje tyto zásoby metanu těžit. Tento týden vyšle vrtnou loď do tohoto regionu, s cílem zpřístupnit do deseti let tyto zásoby metanu americkým elektrárnám.

Papež Jan Pavel II.
5. 4. 2005

O těch posledních Velikonocích nebylo zajisté potěšující vidět ty záběry, na nichž ještě poslední papež veškerého katolického křesťanstva z okna naznačoval, že by rád promluvil, kéž by aspoň tu jednu žehnající větu; ono tradiční požehnání městu a světu, známé "Urbi et orbi". A ony se hlasivky Otce církve vzpíraly tu vůli respektovat. Diskrétně byl vzdálen mikrofon; za odtahovaným od okna křeslem se sedícím Janem Pavlem II. byly spěšně zataženy bílé záclony. Možná že i takto dal papež bezděčně najevo, že chtěl vzdorovat svému zrazujícímu tělu myšlenkou, která měla umožnit jeho propojení se shromážděnými věřícími dole pod okny na prostranství před svatopetrským chrámem.

5. 4. 2005

Monitor Jana Paula

Nechci vypadat jako někdo, který si tu dělá patent na téma smrti, nicméně přehnaná mediální prezentace posledních dnů papeže Jana Pavla II. mě přiměla k malému zamyšlení nad posledními chvilkami člověka. Už po prvních zmínkách o kritickém stavu vysokého církevního hodnostáře jsem věděl, že umírá. V životě každého člověka přijde v jistou chvíli okamžik, kdy už umírajícímu není možné nijak pomoci a musí zemřít.

5. 4. 2005

Britský premiér Tony Blair v úterý oznámil, že se nadcházející britské všeobecné volby budou konat 5. května 2005.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Člověče, vám už snad pomůže jen léčba Klausem
5. 4. 2005

5. 4. 2005

Spoločná česká a slovenská trauma

Súčasná kríza českej politiky stavia túto otázku do novej polohy. Dva staršie texty, ktoré nasledujú, boli pokusom prispieť k odpovedi na ňu. Dnes by možno mohli predstavovať novú aktuálnosť aj pre českého čitateľa. Ich uverejnenie na Slovensku sa neobišlo bez ťažkostí, ba aj opakovaného odmietania. Prvý text bol akceptovaný na uverejnenie v týždenníku Domino fórum v roku 2001 (číslo 1, str. 6), druhý až v roku 2004 (č. 51-52, str. 35).

Autor byl prvním postkomunistickým ministrem školství na Slovensku.

5. 4. 2005

Fobie je reálně neodůvodněný strach, který má konkrétní, často neobvyklý předmět. Nemocní si často uvědomují, že jim nic nehrozí, přesto jednají pod vlivem strachu. Například si stokrát za den myjí ruce v obavě, že některá z baktérií nebyla dosud spláchnuta. Pokožka poškozená nadměrným mytím pak vstup infekce usnadní:

Zachváti-li tě, zahyneš!

Autor byl ministrem zdravotnictví

5. 4. 2005

Komunistická strana je ze zákona zločinnou organizací

Jan Čulík Čechům nerozumí, míní čtenář Vladimír Fuksa.

5. 4. 2005

K "hysterické reakci některých studentů" od jednoho z nich, studenta Adama Šůry.

4. 4. 2005

Přišel čas zrušit bohumínské usnesení

Česká politická scéna netrpí nedostatkem morálky. Trpí psychickou poruchou. Někteří čeští politici mají totiž takové zvláštní kamarády, s nimiž se radí o důležitých věcech, ale kteří neexistují.

Probíhající vládní krize opět -- a věřme, že definitivně -- odhalila jednu prostinkou věc. Nelze dlouhodobě ignorovat politický subjekt, jehož existence není v rozporu s ústavou a který reprezentuje nezanedbatelnou část voličské základny. Nelze s komunisty tak nějak spolupracovat a přitom tvrdit, že s nimi nemáme nic společného. Nelze spoléhat na jejich podporu a přitom se tvářit, že o ni nestojíme. Za takové situace si nemůže zachovat čistý štít nikdo -- není totiž jasné, co je a co není skvrna.

4. 4. 2005

Signatářům studentské petice:

Jsme chudí i na inteligenci

Koho mi chcete nabídnout, ptá se autorů studentské petice proti vládě Jaromír Máša.
5. 4. 2005

Tak to tady máme. Šokující titulky v novinách, jak jsou u moci znovu komunisté.

Titulek v Blesku (ale ale, od kdy se Blesk také zajímá o politiku? O politice psal dosud na první straně pouze v případě, kdy se nějaký politik rozbije v autě, nebo má milenku a zaplatí za to, aby o tom národ věděl) zní: Tak Ti děkujeme, Grossi, zase nám vládnou komunisti!

5. 4. 2005

Případ "Mlýn":

Dne 4. dubna 2005 ČTK a některá média rozšířila s uvedením mého plného jména zprávu, že státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Praze 6 JUDr. Jana Hercegová se rozhodla nepostoupit policii k prověření mé trestní oznámení z 12.1.2005 na býv.ministra vnitra JUDr.Stanislava Grosse pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele v souvislosti se zprávami o zřízení policejního týmu Mlýn (nezaměňovat s tr.oznámením Spolku Šalamoun!).

Michael Marčák: Vládě věří 46%, poslancům 20%, a naší agentuře pro výzkum veřejného mínění 2% obyvatelstva
5. 4. 2005

4. 4. 2005

Neměli by vysokoškoláci mít schopnost racionálního uvažování?

Někteří studenti a Martin Putna na pražské FFUK se rozhodli zorganizovat trockistický protest. Jejich prohlášení zveřejňujeme níže. Co je na něm neseriózního a manipulativního? (Publikujeme, jak bylo zasláno, tj. bez háčků a čárek.)

5. 4. 2005
polemika s článkem Martina Škabrahy Rudá šance! (?)

Napsal by M. Škabraha stejná slova o xenofobních, rasistických, fašistických a nacistických stranách? Věří tomu, že by francouzští pravicoví lídři měli v situaci, kdy by nemohli získat v parlamentu demokratickou většinu, chodit s prosíkem za Le Penem... a odmítnout podat demisi, i kdyby to mělo vést k rehabilitaci xenofobů a fašistů?

Michael Marčák: Vždyť jsem to říkal, vodrazí se ode dna a  vyplave nahoru !
5. 4. 2005

31. 3. 2005

Jan Čulík uspořádá seminář s promítáním třídílného filmu Adama Curtise z televize BBC The Power of Nightmares (Moc nočních můr) o tom, jak si američtí neokonzervativci a islámští fundamentalisté vyhovují a jak se hledali, až se navzájem našli, v a4-nultém prostoru v Bratislavě na náměstí Slovenského národního povstání 12, v budově Domu umenia (Národné osvetové centrum), v úterý 5. dubna 2005 od 16 do 19 hodin.

5. 4. 2005
tisková zpráva romského střediska DROM

8. dubna 2005 pořádá DROM, romské středisko pod záštitou primátora města Brna PhDr. Richarda Svobody Den otevřených dveří k příležitosti Mezinárodního dne Romů.

Na I. Kongresu IRU (International Romani Union) v Londýně 7. -- 9. dubna 1971 byl 8. duben vyhlášen Mezinárodním dnem Romů na celém světě jako připomínka celosvětového setkání Romů v roce 1971 v Orpingtonu. Během setkání byla přijata romská vlajka a hymna. Text a hudbu k romské hymně složil Jarko Jevanovič, srbský muzikant.

5. 4. 2005

Očekává se, že firma British Telecom zapojí tento týden broadband pro svého pětimiliontého zákazníka. Je to o rok dříve, než předpokládaly podnikatelské předpovědi. K růstu broadbandového připojení v Británii zřejmě přispěly snížené ceny a zvýšená rychlost připojení. Za poslední čtyři měsíce připojil British Telecom k broadbandu více než milion zákazníků. Uvedl, že do letošních letních měsíců bude 99,6 procent britských domácností připojeno k ústřednám, které umožňují přístup k vysokorychlostnímu internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 4. 2005

Klecová lůžka:

tisková zpráva Centra advokacie duševně postižených (MDAC)

Centrum advokacie duševně postižených (MDAC) chce navázat na tiskovou zprávu, kterou jsme vydali dne 9. 3. 2005 společně s Ligou lidských práv, a informovat Vás ohledně současného vývoje týkajícího se § 89a novely zákona č. 100/1998 Sb., o sociálním zabezpečení (sněmovní tisk č. 786), důsledkem jehož přijetí bude legalizace používání fyzických omezujících prostředků v ústavech sociální péče.

5. 4. 2005
tisková zpráva Ekologického právního servisu

Nejvyšší správní soud dal zapravdu odpůrcům zahraniční investice nadnárodní společnosti NEMAK - zrušil čtyři soudní rozhodnutí.

5. 4. 2005

Ještě jednou:

Komunikace s Ministerstvem zdravotnictví ČR

Po jarních prázdninách jsme našli u dětí vši. Jediný prostředek dostupný v lékárně je Difusil -spray a francouzský šampon Parasidose. Oba prostředky kombinujeme přes týden a nejsou 100% účinné. Zřejmě mají ve Francii jiné druhy vší. Tento prostředek v ceně kolem 250,- korun je v prodeji, jak jsem zjistila i v Krkonoších, tak na severu Čech. I po 6 opakování mytí dle návodu nemůžu prohlásit, že jsou děti úplně bez vší. Ví to ministerstvo zdravotnictví? Z Vašeho článku jsem vyčetla prostředek Jacutin, zkusím ho sehnat. Zatím v žádné z 15 navštívených lékáren mi nebyl nabídnut, píše čtenářka paní Lemonová.

Koncem března nám k této věci poslal Jiří Jiráček tento dopis z Ministerstva zdravotnictví ČR.

4. 4. 2005

Konzervativní křídlo katolické církve zahájilo v neděli preventivní útok, jehož cílem je zabránit církvi, aby zaujala po smrti Jana Pavla II. méně konzervativní stanovisko.

Vatikánský "premiér" kardinál Angelo Sodano překvapil pozorovatele tím, že charakterizoval zemřelého papeže jako "Jana Pavla Velikého" - což je přízvisko, které bylo předtím používáno pouze u tří z jeho 263 předchůdců. Všichni tito "velcí" papeži byli ze středověku a byli posléze prohlášeni za svaté.

Patrick Joseph Buchanan: Smrt Západu
4. 4. 2005
Patrick Joseph Buchanan: Smrt Západu - Jak vymírání obyvatel a invaze přistěhovalců ohrožuje naši zemi... a civilizaci, ISBN 80-204-1103-8, Mladá fronta, Praha 2004, 400 str., 329,00 Kč, orig: The Death of the West - How Dying Populations and Immigrant Invasions ... and Civilization, Thomas Dunn / St. Martin's Press, New York, 2002, 308 pgs.

Neskolí-li mě jedna z na mě číhajících civilizačních chorob, bude mi v roce 2050 chybět do osmdesátky jen jeden rok. Nebudu se ale cítit sám, neb stejně starý bude každý desátý obyvatel Evropy a přes 65 bude třetině lidí. Pokud se ale vyplní předpovědi neúspěšného prezidentského kandidáta a ultrakonzervativního politického komentátora Pata Buchanana, nebude se svět můj a armády spoluosmdesátníků příliš podobat tomu, co vidíme při pohledu kolem sebe dnes. Evropská populace bude o třetinu nižší a na můj důchod budou daně platit snědí a černí muslimští přistěhovalci, kteří pravděpodobně budou mít většinu i v parlamentu, který ostatně bude zcela poplatný vládě OSN.

Patrick Joseph Buchanan: Smrt Západu
2. 4. 2005
Patrick Joseph Buchanan: Smrt Západu - Jak vymírání obyvatel a invaze přistěhovalců ohrožuje naši zemi... a civilizaci, ISBN 80-204-1103-8, Mladá fronta, Praha 2004, 400 str., 329,00 Kč, orig: The Death of the West - How Dying Populations and Immigrant Invasions ... and Civilization, Thomas Dunn / St. Martin's Press, New York, 2002, 308 pgs.

Počátkem letošního roku se objevil v našich knihkupectvích český překlad knihy známého amerického ultrakonzervativního komentátora, katolického politika a publicisty, Patricka Josepha Buchanana - "Smrt západu". Autor , narozen v roce 1938, se svým osobitým způsobem vrací k staré myšlence úpadku západní civilizace. Zařazuje se tak do proudu kulturního pesimismu. Mezi kritiky odcizení společnosti své přirozené podstatě patřil již Jean Jacques Rousseau či Friedrich Nietzsche. Koncem 19. století se ale rozvíjí především myšlenka kulturní katastrofy západního civilizačního okruhu.

4. 4. 2005

Politické grémium ČSSD dnes schválilo rozdělení kompetencí místopředsedů. Zároveň určilo termín zasedání útředního výkonného výboru ČSSD na sobotu 9. 4. 2005 od 9:00 hodin. Ministryně školství Petra Buzková ohlásila, že ve vládě prozatím zůstává, odejde ale okamžitě, když kabinet získá podporu pouze poslanců KSČM. Jako kdyby Grossovi zbývalo ještě něco jiného. Ministr Škromach naopak sdělil médiím, že on ve vládě zůstane, ačkoliv ještě na sjezdu zvažoval odchod. Situace se výrazně změnila, uvedl...

Václav Klaus
4. 4. 2005

ANALÝZA

Gross spojí důvěru své vlády se zákonem o majetkových přiznáních

Mediálně vděčná, ale o to méně reálná gesta prezidenta Václava Klause vůči vládě premiéra Grosse a její doborovolně nedobrovolné rekonstrukci jsou dětinská, protože nemajíi oporu v ústavních pravomocích hlavy státu.

Premiér může kdykoli odvolat kteréhokoli ministra, každý ministr může kdykoli rezignovat. V těchto případech to ale nevede k demisi celé vlády. Klaus zapomíná, že není součástí vlády, není premiérem a za jeho politické kroky, vyžadující spolupodpis premiéra, naopak vláda odpovídá.

Stanislav Gross
4. 4. 2005

ANALÝZA ČSSD BĚHEM VLÁDNÍ KRIZE

Pro Šmerala je komunista sociální demokrat

Sociální demokracie se potácí v pasti, do které ji dostala nepříliš inteligentní, leč chorobně ctižádostivá manželka premiéra Stanislava Grosse, jakož i premiér sám. Šárka vlastně neměla nic zlého v úmyslu, jen chtěla nejdříve obstát sama v džungli velkoměsta a dostat šanci. Pak potřebovala obstát před svým mužem ve velkém světě kapitalismu, který on pomáhá udržovat. Její manžel, nejdříve poslanec, posléze shodou okolností ministerský předseda, zase nechtěl nic, než se mít dobře, zajistit rodině slušné živobytí a bydlení na úrovni. Dělal přece jen to, co ostatní.

Levice je díky němu rozkolísána a sociální demokracii tak hrozí volební debakl. Noví, bohatnoucí středoví voliči nepřicházejí a staří, chudí a levicoví, odcházjí zhnuseni z nových poměrů. Ze strany pro dolních deset miliónů lidí práce se vlivem bazénu v bytě jejího předsedy stává strana pro horních deset tisíc lidí zahálky.

4. 4. 2005

Po přečtení článků Max Parkové "Svalte vinu na komunismus" a "Můj život, moje volba" mi na mysl vyvstalo několik postřehů. Vznikl z toho tento text:

Jsem mladý? Jasně. A co dál? O co se zajímám? Vlastně tak o všechno. iPody, mobily, Sony, celebrity a tak. Číst je pomalé, je mi jedno, co se děje ve světě, protože se mě to stejně netýká a nemá to vliv na můj život...Ještě něco? Jo. A co? To stojí za zamyšlení.

4. 4. 2005

Po precitani clankov Jozefa Svedy "Komunisté, deštné pralesy a iPody" a Max Parkové "Svalte vinu na komunismus" a "Můj život, moje volba" ma tiez napadlo niekolko postrehov, píše Adam Tomášových. Studujem stvrty rok v Nemecku a nezda sa mi ze by politicka alebo akakolvek ina kultura bola vyssia v Nemecku ako v Cechach alebo na Slovensku (ajked na prvy pohlad a po case kratsom ako rok tak mozno vyzera). Predpokladam ze "komunisticka" minulost moze mat urcity vplyv na starsich ludi, nevidim ale ziadny vyznamny rozdiel medzi mladymi ludmi z byvaleho vychodneho bloku a zapadnej Europy.

4. 4. 2005

V pátek byl první jarní úplněk, ten, který vždycky znamená, že po něm budou Velikonoce. Letos jsou Velikonoce brzy, a to po zimě, která skončila pozdě. Večer jsem měl povídání v rádiu, takže jsme na chalupu přijeli až o půlnoci. Kulatý měsíc byl vysoko nad chlívem zamotaný v roztrhaných mracích. Děti, Kateřina i pes v autě spali.

4. 4. 2005

V souvislosti s českou hospodářskou bilancí a jejím komentováním českými politiky a médii by bylo možná dobré upozornit na některé podle mého úsudku v Česku opomíjené souvislosti.

4. 4. 2005

Jdu takhle v pátek v Praze z Václaváku do knihovny a vidím, že v jednom rohu Staroměstského náměstí nějaká firma staví železný plot. Chvilku na ně koukám, už jim toho moc nechybí. Jen zasadit pár dílů, co stojí na straně, a ten kousek trávy bude oplocený. Hm, kousek trávy, to je nějaké divné. Ještě chvilku se dívám, jak pilně pracují, ale nemůžu na to přijít. Inu, na světě je spousta záhad, tak se obracím a pokračuji dál na Mariánské náměstí.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2005 Je tohle únor 48`? Bohumil  Kartous
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
1. 4. 2005 Kutilové ze Svaté Hory u Příbrami Jan  Paul
1. 4. 2005 Ti, kteří přežili Dominik  Lukeš
31. 3. 2005 Zajímavá ekonomická publikace Marián  Belko
30. 3. 2005 Rozhodný krok do neznáma Oskar  Krejčí
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
30. 3. 2005 Generál schválil extremní vyšetřovací metody   
30. 3. 2005 Kdo si hraje, nezlobí Jan  Sýkora
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Křesťanští demokraté dokáží nalézat kompromisní řešení Miroslav  Kalousek
26. 3. 2005 Desatero společného vítězství Zdeněk  Škromach

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2005 Parlament schválil špatný zákon   
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Zelení RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš
3. 3. 2005 Rozšířené vysílání ČT na internetu   
2. 3. 2005 Rada guvernérů BBC má být zrušena   
2. 3. 2005 Británie: BBC bude financována z koncesionářského poplatku dalších deset let   
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě František  Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost   
21. 3. 2005 O Fidelově bohatství a o sociálních zázracích Fabiano  Golgo