9. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 3. 2009

Naznačil, že bude vyjednávat s Talibanem

Americký prezident Obama v neděli přiznal v rozhovoru s deníkem New York Times, že Spojené státy nevyhrávají válku v Afghánistánu. Otevřel cestu k vyjednávání s umírněným křídlem Talibanu tak, jak Amerika vyjednávala se sunnitskými kmeny v Iráku.

9. 3. 2009

Smlouva by posílila "jaderný klub" a zpochybnila protiraketovou obranu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu v Ženevě mimo jiné oznámil, že Moskva je připravena jednat o režimu univerzálního zákazu raket středního a kratšího doletu. S obdobným návrhem na zákaz pozemních raket středního a kratšího doletu nedávno přišel i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Pokud by byl takový zákaz přijat, znamenal by posílení oficiálních členů tzv. jaderného klubu, který je totožný se stálými členy Rady bezpečnosti OSN, na úkor menších jaderných mocností (Izrael, Indie, Pákistán), jež by tak přišly o své nejlevnější strategické nosiče. Zároveň by zákaz vážně zpochybnil potřebu budování protiraketové obrany bojiště, která se má podle doporučení Kongresu stát prioritou Pentagonu v rozpočtovém roce 2010. O ruském návrhu informovala agentura RIA-Novosti.

9. 3. 2009

KD│Svět se nachází v největší finanční a hospodářské krizi od 30. let - avšak ti, kdo za to nesou největší odpovědnost, na problémech znova vydělávají, říká alterglobalizační hnutí ATTAC. O víkendovém kongresu hledajícím alternativy k neoliberální ortodoxii informoval pro SpiegelOnline Christian Teevs. Došlo také na přednášky a diskuse v sále berlínské Technické univerzity.

8. 3. 2009

Tři velké evropské země už se v zásadě dohodly na obsazení postu generálního tajemníka Severoatlantické aliance, informoval v listu Süddeutsche Zeitung Stefan Kornelius. Společným kandidátem bude dánský premiér Anders Fogh Rasmussen, který tak téměř jistě vyřadil ze hry další uchazeče - například polského ministra zahraničí Radosława Sikorského nebo českého místopředsedu vlády Alexandra Vondru. Funkční období stávajícího tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera končí v červenci.

6. 3. 2009

Some superficial marketing twaddle

On 31st March 2008, we published Štefan Švec's seminal article "Krize české literatury", which has provoked a considerable debate in the Czech literary circles.

Jan Čulík's Czech Translation Honours class at Glasgow University has produced an English version of this dynamic and persuasive text. The work on was extremely stimulating both for the teacher and, it would seem, also for the students. The class consisted of several native English speakers and of a number of native Czech speakers. The ability to approach the text in class from the positions of native speakers of English as well as from the position of native speakers of Czech at the same time provided an excellent opportunity to produce a high class translation of an important essay, which we now proudly present to the public.

The authors of the translations are Hannah Dent, Michael Sangster, Andrew Wallace, Kacper Kuznicki, Michal Mráz, Martina Urbanová, Daniela Šebestová, Zuzana Malá, Jitka Rejhonová, Pavla Červená and Petra Procházková.

Štefan Švec, The Crisis of Czech Literature: Some Superficial Marketing Twaddle"HERE

Před rokem, v březnu 2008, jsme vydali zásadní esej od Štefana Švece "Krize české literatury", která vyvolala v českých literárních kruzích velkou kontroverzi. Překladový seminář Jana Čulíka na Glasgow University tento text postupně přeložil do angličtiny. Je to nesmírně dynamický, energicky a inventivně napsaný esej a troufám si říci, že totéž platí o anglickém překladu: vypracoval ho seminář rodilých anglických i českých mluvčích a jejich interakce při práci byla nesmírně inspirující. Autory překladu jsou Hannah Dent, Michael Sangster, Andrew Wallace, Kacper Kuznicki, Michal Mráz, Martina Urbanová, Daniela Šebestová, Zuzana Malá, Jitka Rejhonová, Pavla Červená a Petra Procházková. Blahopřejeme studentům k dokončení vynikajícího příspěvku k zpřístupnění inteligentní české veřejné debaty mezinárodnímu publiku.

Štefan Švec, The Crisis of Czech Literature: Some Superficial Marketing Twaddle"ZDE

Resources in English on Czech literature, film and politicsHERE

9. 3. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Nostalgie. Každého to dříve nebo později potká: stesk, nebo-li nostalgie, po věcech minulých. Touto optikou se dá nahlížet svět i vztahy v něm, předměty obecné, ale i vyloženě neužitkové potřeby. Jsou místa, která jsou tímto pocitem naprosto prodchnuta, jiná se nabízejí nenápadně. Rozhodl jsem se postupem času, respektive zejména týden minulý, oddat tomuto času, který se nikdy nevrátí, ačkoliv se o to mnozí stále pokoušejí. Obecně je to příznak stárnutí. A to způsoby různými...

9. 3. 2009

Iniciačním obřadům, při kterých se prostřednictvím různých rituálů stává nedospělý jedinec plnoprávným členem společenství zasvěcenců, předcházejí obvykle zkoušky fyzické a duševní připravenosti. Už v pravěkých kulturách provázel přijetí jinocha do starší skupiny rodu kult různého druhu tělesného zraňování, od vytloukání zubů po obřízku. Velmi dobře jsou známy zasvěcovací úkoly indiánů, jejichž prostřednictvím získával budoucí mladý bojovník často své jméno. Přinést zuby grizzlyho, případně skalp bílého muže patřilo k úkolům jednodušším. V naší kultuře se rituální zkouška dospělosti nazývá maturitou.

9. 3. 2009

Architektka Daniela Filipiová, t.č. ve funkci ministryně zdravotnictví, zavítala 5. března do pořadu Michaely Jílkové "Máte slovo", aby navázala na stavbu vzdušného zámku dle projektu svého senátního kolegy a předchůdce ve funkci Tomáše Julínka.

7. 3. 2009

"Nemá ani pomyšlení na zahraniční politiku"

Bílý dům vysvětlil britským diplomatům, že se Barack Obama tento týden řádně nevěnoval Gordonu Brownovi během jeho návštěvy v USA, protože je prý americký prezident naprosto přepracovaný v důsledku americké hospodářské krize a není schopen se vůbec věnovat zahraničněpolitickým záležitostem.

9. 3. 2009

Varšava uvítala rozhodnutí nadační rady pro vznik Centra pro vyhánění v Berlíně nenominovat do svých řad prezidentku německého Svazu vyhnanců BdV Eriku Steinbachovou. Jak prohlásil polský vládní mluvčí Pawel Gras před zástupci tisku, "jde o úspěch, který považují za dobrý den a dobrou zprávu". Toto rozhodnutí tak potvrdilo dohodu mezi spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou a polským pověřencem pro německou otázku Wladyslawem Bartoszewskim při jeho nedávné berlínské návštěvě. Potěšen touto informací byl i maršálek polského sejmu Bronislav Komorowski.

9. 3. 2009

"A man may be a heretic in the truth, and if he believe things only because his pastor says so, or the assembly so determines, without knowing other reason, though his belief be true, yet the very truth he holds becomes his heresy."


John Milton: Areopagitica

Česká republika má za sebou další smutný rekord: O víkendu zažila největší politickou čistku po roce 1989. Klub přátel Martina Bursíka vyloučil ze Strany zelených názorové oponenty sdružené kolem dokumentu Demokratická výzva. Tuto skutečnost může vzteky zelený předseda spinovat jak chce, nikdo mu ji už neodpáře. Empiricky prokázal, že se mu naprosto nedostává skutečných argumentů.

Nejsem členem této, ale ani jiné partaje, a v zásadě mi není blízké stanovisko ani jedné z obou frakcí. Domnívám se, že po posledních parlamentních volbách bylo v nejlepším zájmu SZ usednout v opozičních lavicích, nikoli vstoupit do Topolánkovy vlády. Současně ovšem nemohu říci, že mě jako občana renesance způsobů, které už porevoluční generace nepamatuje, nechává chladným.

9. 3. 2009

Jak to prozatím vypadá, na politické scéně zbudou během dvou dalších voleb tři hlavní proudy. ODS reprezentující pravicový neokonzervativně-liberální proud, ČSSD reprezentující liberálně levicový proud a KSČM jako představitelka konzervativně levicového proudu. Nerespektování vlastního programu, prostituční ústupky pravicové koalici, nerespektování stranických oponentů a lítý vnitrostranický boj končící vylučováním nepohodlných budou mít pro Stranu zelených jen jeden výsledek - prohraje. Odteď už každé další hlasování občanů o Zelených bude jejich prohra.

Aroganci Češi neodpouštějí.

9. 3. 2009

Řekl bych, že pan Daniel ve svém článku o Straně zelených, namířeném proti Bursíkovi, je velmi konzistentni a autentický. Jako volič komunistů , ačkoli o podobě, jakou by zeleným rád dal, nemluví explicitně, musí mít zcela jiné představy o podobě zelené politiky než Martin Bursík.

9. 3. 2009

Mám jen krátký vzkaz pro některé své bývalé známé a kolegy ze Strany zelených Martina Andera, Ondřeje Lišku, Jana Latu a Miroslava Rokose:

9. 3. 2009

Odůvodnění:

Při jednání RR dne 28. 2. 2009 členové SZ Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka, Dana Kuchtová a Petr Šlégr zneužili odložení oficiální tiskové konference Strany zelených ke konání prezentace za "DV" ZDE) a tím významným způsobem poškodili prezentaci kandidátů SZ ve volbách do EP 2009 a tedy i SZ jako takovou. To navíc učinili i jako funkcionáři SZ poté, kdy již byli seznámeni s usneseními ÚRK, která konstatovala, že vystupováním na veřejnosti porušují členové DV Stanovy SZ a vyzvala členy DV k okamžitému ukončení činnosti DV jakožto formálně organizovaného uskupení a její prezentace na veřejnosti.

9. 3. 2009

Oznamuji své vystoupení ze Strany zelených, za kterou jsem byl zvolen členem zastupitelstva Městské části Praha 1. Tento krok považuji za svou mravní povinnost vůči svým voličům, kterým jsem se svou kandidaturou zavázal k plnění volebního programu "kvalita života". Vzhledem k tomu, že je vedením Strany zelených čím dále tím více program "kvalita života" pošlapáván a zneucťován, a to jak v teorii tak bohužel i v praxi, která nabrala neúnosné rozměry včerejším vyloučením dvou poslankyň O. Zubové a V. Jakubkové, bývalé místopředsedkyně strany a předsedkyně frakce Demokratická výzva D. Kuchtové, a předsedy frakce Demokratická výzva M. Čáslavky, jsem nucen tento krok učinit.

9. 3. 2009
Projev poslankyně Olgy Zubové přednesený na nedělním (8.3.2009) mimořádném jednání Republikové rady Strany zelených v Praze

Vážení kolegové, vážené kolegyně! Na pátečním jednání ÚRK došlo k návrhu na mé vyloučení. Za to, že způsobem jakým vykonávám poslanecký mandát a veřejnou podporou Demokratické výzvy jsem "poškodila zájmy SZ". Slibem, který jsem složila při vstupu do Parlamentu, jsem se zavázala, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. O to se snažím a budu se snažit. K základním lidským právům patří možnost mít svobodný názor a možnost ho vyjádřit. Přihlásila jsem se k Demokratické výzvě, a tím jsem svobodně dala najevo svou vůli podporovat jednu frakci SZ. K Demokratické výzvě se hlásím se stranickou legitimací a budu se k ní hlásit i bez ní.

Lidé jako Bursík a Jacques, lidé, kterých si už dávno nevážím, mě nemohou nikdy přimět ke změně názoru.

9. 3. 2009
Projev Věry Jakubkové na Republikové radě SZ, 8. března 2009

Vážené zelené dámy, vážení zelení pánové a Bursíkovi milí, je tady konečná! Pro mě v zelených a obávám se, že pro zelené ve Sněmovně. A to nepodmiňuji svým členstvím volební úspěch zelených. Toho mohou zelení dosáhnout pouze dodržováním a prosazování programu, ctěním pravidel a dohod, názorovou pestrostí a otevřeností, stálým kontaktem s realitou. Bohužel, tyto atributy současná SZ postrádá. Pod vedením Bursíka a v důsledku účasti ve vládě, se zelení stali nevolitelnými.

Podvedli voliče, politikařili a místo boje s korupcí se sami stali stranou, kde je moc předsedy postavena na klientelismu.

9. 3. 2009

Založení nové zelené strany by příznivcům Demokratické výzvy v SZ příliš nepomohlo

Trefněji sektu vyznavačů Martina Bursíka Věra Jakubková charakterizovat nemohla. Věřím, že jí mnozí "uprdelení" závidí: Bursík a jeho přímí podřízení ji nemohou propustit ze zaměstnání (z něhož se například lépe splácejí hypotéky), zbavit ji funkce, těmito ztrátami ji vydírat a kompromitovat její svědomí. Totéž platí u její kolegyně Olgy Zubové. Zbylí dva exkomunikovaní, Kuchtová a Čáslavka, jsou na tom hůř.

9. 3. 2009

Ředitel anglické střední školy, proslulý svými úspěšnými experimentálními vyučovacími metodami, argumentuje,že by vyučování na středních školách mělo začínat až v 11 hodin dopoledne. Dr Paul Kelley, ředitel Monkseaton Community High School v Severním Tyneside argumentuje, že by se tím zamezilo aby -náctiletí zombies usínali před polednem při vyučování.

9. 3. 2009

Často ve svých příspěvcích hovořím o důvěře, o sociálním kapitálu, jako o základních předpokladech vytvoření takové společenské infrastruktury, která umožňuje mimo jiné i podnikání a především podnikání na úvěr. Kdybych si chtěl zažertovat, tak bych řekl, že úvěru chybí do důvěry už právě jen to „d“. Nejsem žádný etymolog, ale mám pocit, že ta dvě slůvka budou ze společného hnízda. Na svůj příspěvek „Bude se opakovat velká deprese“ jsem dostal následující reakci od dámy, která se dlouhou dobu pohybuje v prostředí toho, co někteří nazývají reálnou ekonomikou. Dlouhodobě upozorňuje na to, že ti, kteří vytvářejí hodnoty, jsou nejen tak říkajíc za pitomce, ale navíc se na ně nakládá kde jaká povinnost a protože nemohou od své práce utéct, tak je snadné je i obviňovat z toho či onoho a různě je šikanovat. Její reakci uvádím v plném znění.

9. 3. 2009

Protože 70. výročí totální likvidace Československa zahraniční vydavatelé českých deníků asi nepřipomenou, sestříhali jsme unikátní dokumenty (za iniciativního přispění archívu Českého rozhlasu v Praze, americké firmy Sonic a dalších přátel), které Jazzová sekce odvysílá příští NEDĚLI 15. 3. 2009 od 10:00 dopoledne v Rádiu Hortus. Prosíme adresáty,jestli by neriskli a nevyzvali své známé redaktory, zdali by v jejich časopisech mohli jednou postrádat bezpochyby výchovné údaje, kolik která herečka/herec měli včera orgasmů /neměli/mohli mít... a nevěnovali 4 řádky 70.výročí roku 1939. Nemusí tam být odkaz na toto vysílání,ale připomenutí,že kdyby spojenci Hitlera neporazili,rodiče čtenářů by se ani nenarodili. Jak známo, po Židech měli přijít na řadu Slované. Myslíme, že je dobré si připomenout hlasy a zvuky té doby. Díky.

Program vysílání pásma "Třetí říše" v Rádiu Hortus ZDE

9. 3. 2009

Súčasťou balíčka protikrízových opatrení vládneho kabinetu Roberta Fica je - okrem iného -- výraznejšia podpora výskumu a vývoja podnikateľskými subjektmi. Ide o zámer, ktorý je aj v súlade s odporúčaním Európskej komisie (EK), aby Slovensko zabezpečilo v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu a inovácií dostatočné zdroje a aby sa tieto zdroje využívali efektívne. V opačnom prípade môže klesajúci rast produktivity v strednodobom i dlhodobom horizonte brániť Slovensku v dobiehaní vyspelých ekonomík, zdôrazňuje EK.

9. 3. 2009

V čem je Shylockův příběh inspirativní pro současnost? Především nastoluje klíčovou otázku vztahu morálky a práva, resp. mravní odpovědnosti poslanců za vydávané zákony. Právně lze jistě Shylockovi přisvědčit v tom, že Antonio podepsal svůj závazek svobodně a dobrovolně a nelze mu ani vytknout, když se dožaduje sjednaného plnění. „Advokátem“ Shylocka by mohl být R. Ihering: „Když jednou zákon benátský uznával takový úpis za pravoplatný, byl Shylock šelmou, že se ho dovolával? A možno-li tu viděti tenata, padá odpovědnost naň nebo na zákon?

Jan M. Černý: Boj za právo, Praha, 1897, str. 8 , reed. 2007, ISBN 978-80-246-1159-4

Jen pro připomenutí zápletky hry: benátský kupec Antonio chtěl půjčit tři tisíce dukátů svému marnotratnému příteli Bassaniovi, aby se mohl ucházet o ruku krásné Porcie.

9. 3. 2009

Avigdor Lieberman, líder v súčasnosti tretej najsilnejšej izraelskej strany, sa líši od tradičnej izraelskej pravice. Pred "veľkým Izraelom" uprednostňuje "čistý Izrael".

Izraelský novinár Yoan Sivan upozorňuje v denníku Guardian na nebezpečenstvo, ktoré so sebou nesie vzostup politických síl reprezentovaných Avigdorom Liebermanom a jeho stranou Yisrael Beitenu (Izrael náš domov). Politik, ktorý sa s veľkou pravdepodobnosťou stane členom vlády, presadzuje heslo "žiadna lojalita, žiadne občianstvo" -- a útočí ním na početnú arabskú menšinu, ktorá dnes žije v Izraeli.

9. 3. 2009

93 procent tuzemských uživatelů se podle průzkumu Mediaresearch k internetu připojuje z domova. Počet uživatelů internetu v Česku se v lednu meziročně zvýšil o osm procent na aktuálních 4,88 milionu lidí. Třetina uživatelů z ČR se připojuje ze zaměstnání. Meziročně jejich podíl ale klesl o sedm procentních bodů. Míra užívání internetu ve škole a u dalších rodinných příslušníků či známých víceméně stagnuje a pohybuje se kolem 20 respektive deseti procent.

Strategie: 93 procent lidí surfuje z domova ZDE

9. 3. 2009

Den žen ovšem není jen den prodavaček květin. Měl by to být den, kdy lidé myslí na rovnoprávnost mužů a žen. Společenská rovnoprávnost pohlaví by měla být spojena se zásadou, že se oběma pohlavím měří v každodenním společenském životě stejnou měrou. To je ale zatím aspoň v Německu dosud nesplněným snem osvícenců...

7. 3. 2009

MDŽ

Kdosi kdysi rozklíčoval MDŽ jako "Muži Děkují Ženám". Děkují jim nejen za život, ale i za partnerství, manželství, děti a funkční rodinu. Děkují jim za zachování rodu. Ona bonboniéra a gerbera, růže či jiná květina jsou pro mnohé jediným poděkováním, pro jiné omluvou a pro další alibi za dny, kdy starosti v práci či potřeba zábavy partnerku, a nejenom ji, opomíjí.

Ale MDŽ je především svátek rovnoprávnosti žen. Je to svátek slavící den, kdy demokracie začala platit pro polovinu lidstva. A to není málo. To je strašně moc. Protože poloviční demokracie není demokracií.

7. 3. 2009

Mezinárodní den žen je velkou příležitostí k zamyšlení se nad postavením žen v současné společnosti... Tak nějak se mi z dávných časů totality vynořuje oblíbená fráze, která zněla Hradem i podhradím někdy mezi tím, než došlo k malému boomu v květinářství a lahůdkářství a následné konzumaci nakoupeného provázené všeobecným veselím. Nová doba udělala z MDŽ zavrženíhodný symbol komunistického znásilňování všeho možného včetně ženských těl a duší. MDŽ byl upozaděn a namísto něj se do marketingových diářů dostal Svátek matek. Přes veškeré potíže MDŽ stále žije a v Evropské unii požívá v průměru daleko vyšší vážnosti než v zemi, která jí právě předsedá. Zůstává tak minimálně onou příležitostí k zamyšlení.

7. 3. 2009

KD│7. března 1850 se rodině zaměstnanců na hodonínském statku (matka kuchařka německé národnosti, otec kočí Slovák) narodil budoucí zakladatel Československé republiky a její první prezident Tomáš Masaryk.

Po nelehkých životních začátcích - mimo jiné se vyučil kovářem - v roce 1882 konečně dostal místo na tehdejší Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Ukončil tak praxi bezplatného soukromého docenta ve Vídni živícího sebe i rodinu soukromým doučováním nebo suplováním na střední škole a zahájil plnohodnotnou akademickou kariéru.

V době příchodu do Prahy už měl Masaryk v provinčním českém prostředí řadu odpůrců, a to kvůli postojům ve sporu o "kultovní" rukopisy Královédvorský a Zelenohorský (zastával vědecký přístup k těmto padělkům a byl proto nacionalisty považován za vlastizrádce). Později k této kontroverzi přibyly ještě spory s katolíky a zejména tzv. Hilsneriáda, během níž čelil vypjatému antisemitismu.

Krátce po vypuknutí I. světové války odjel do zahraničí a se svými spolupracovníky získal u vlád Dohody podporu pro vznik samostatného československého státu, jehož prezidentem se stal 14. listopadu 1918. V této funkci setrval až do své abdikace ze zdravotních důvodů dne 14. prosince 1935. Zemřel 14. září 1937 na zámku v Lánech.

7. 3. 2009

Britští daňoví poplatníci budou vlastnit až 77 procent akcií bankovního koncenru Lloyds po katastrofální fúzi s krachující bankou HBOS. Roste tlak na správní radu Lloyds, aby rezignovala.

Britská vláda v sobotu potvrdila, že převezme většinový podíl v bankovním koncernu Lloyds. Daňoví poplatníci budou vlastnit až 65 procent hlasovacích akcií. Vláda od banky převezme 260 miliard liber toxického kapitálu. Britská vláda pojistí nejriskantnější půjčky koncernu Lloyds a za to dostane daňový poplatník až 77 procent veškerých akcií firmy Lloyds (včetně akcií bez hlasovacích práv).

Stephen Timms, náměstek ministra financí, odmítl v rozhovoru s BBC obvinění, že Brownova vláda "zničila prosperující banku" tím, že ji donutila spojit se s krachující bankouv HBOS. Na námitku, že daňoví poplatníci touto transkcí mohou přijít až o 100 miliard liber, odpověděl Timms: "Precedenty naznačují, že ztráty budou o hodně menší, ale, jak jsem řekl, nevíme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 3. 2009

Tato otázka byla nosným tématem dalšího semináře družstva FONTES RERUM, na kterém kromě vrchního družstevníka Jana Mládka vystoupili profesor Joachim Becker z Wirtschaftsuniversität Wien, Marek Ditz, výkonný ředitel útvaru Specializované a Institucionální bankovnictví ČSOB, Jan Pravda, investiční bankéř ze společnosti PRAVDA-CAPITAL a Milan Sojka, profesor ekonomie na FSV UK. Za poslední rok to bylo už třetí setkání, jehož klíčovým tématem byla nejprve americká hypoteční a posléze finanční až po současnou globální hospodářskou krizi. Padla celá řada zajímavých názorů, které zachycovaly vývoj situace, přinášely srovnání a v neposlední řadě se pokoušely o názor na budoucí vývoj.

6. 3. 2009

DOTAZ:

V listopadu 1989 byla z Gottwaldova náměstí v Bratislavě odstraněna socha Klementa Gottwalda. Je velmi obtížné získat o tom podrobnější informace i obrazový materiál. Historička Mary Heimannová apeluje na naše čtenáře, jestli o věci nemají další informace.

Potřebujeme zdroje, dokumentující, kdy přesně (v který den) byla tato socha odstraněna, a případné další údaje. Pokud někdo má k dispozici fotografickou dokumentaci, neboo nějaké ví, dejte nám prosím vědět. Napište, česky nebo slovensky, na adresu mary.heimann@strath.ac.uk. Děkujeme. │RED

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 O síle osobnosti zeleného předsedy Karel  Dolejší
9. 3. 2009 Kongres alterglobalizačního hnutí ATTAC v Berlíně: Dialektika úspěchu   
7. 3. 2009 Bude se opakovat Velká deprese? Ladislav  Žák
7. 3. 2009 Britská vláda znárodnila banku Lloyds   
6. 3. 2009 Několik poznámek k ekonomice Jan  Procházka
6. 3. 2009 O denním pohádkaření analytiků, aneb O zapomnění nedávno minulých dnů Uwe  Ladwig
6. 3. 2009 Chceme další miliardy, jinak uděláme bankrot   
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Soumrak penzí John Michael Greer
6. 3. 2009 Obecně neoblíbený opravník optimistických omylů Karel  Dolejší

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
4. 3. 2009 Riskantní populismus   
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 3. 2009 Vondra, Schwarzenberg, Potěmkin Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel
9. 3. 2009 Jakubková: Bursíkovi zůstane beznázorová a nevolitelná monokultura   
9. 3. 2009 Bursík svou výhrou prohrál Zeleným co mohl Štěpán  Kotrba
4. 3. 2009 Demokratická výzva SZ chce více demokracie   
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám   
19. 2. 2009 Zelená štvanice začala Miroslav  Suja

Írán RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
8. 3. 2009 Sikorski a Vondra prý ze hry, v čele NATO nejspíš bude Dán Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Redaktor MF Dnes Milan Vodička lže světové veřejnosti Jakub  Rolčík
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Vondra, Schwarzenberg, Potěmkin Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus