26. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 8. 2008

KD│ Gruzínská armáda by měla obdržet protivzdušné a protitankové systémy, které by Rusko spolehlivě odradily od obnovení útoku, řekli dva vlivní američtí senátoři.

Joe Lieberman a Lindsey Graham v úterý v listu Wall Street Journal napsali, že jakýkoliv plán na vojenskou pomoc Gruzii po válce s Ruskem "musí také zahrnout obnovení gruzínských bezpečnostních sil". Oba senátoři Gruzii navštívili 20. srpna a setkali se vládními představiteli. Nezávislý senátor Lieberman má blízko k republikánskému kandidátovi Johnu McCainovi. Podle obou senátorů se USA v minulosti zaměřily na podporu lehkých protiteroristických jednotek, které Gruzii umožnily přispět ke koaličním operacím v Iráku. "Vyhnuli jsme se těm typům bezpečnostní pomoci, která by mohla být použita k otupení ruského konvenčního útoku," tvrdí senátoři. "Je načase to změnit."

26. 8. 2008
KD -- Agentura RIA Novosti krátce po 15. hodině moskevského času oznámila, že ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes podepsal dokumenty, jimiž Ruská federace uznává nezávislost Jižní Osetie a Abcházie na Gruzii. V následném televizním projevu se Medveděv zaštítil vůli obou národů, Chartou OSN, Helsinským závěrečným aktem OBSE z roku 1975 a dalšími mezinárodními dokumenty. Zároveň vyzval další země, aby Moskvu v tomto kroku následovaly.

Jak uvedl server Kavkazskij uzel, k podpoře nezávislosti obou gruzínských provincií se přidal též promoskevský čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Jeho názor, že po prožitém utrpení mají oba národy právo na samostatnost, však v Čečensku, které Rusové násilím samostatnosti zbavili, vyvolal mezi obyvatelstvem silnou nespokojenost.

26. 8. 2008

CITÁT DNE (VČEREJŠÍHO)

Neomluvitelným a hazardním vojenským útokem na separatistickou Jižní Osetii gruzínský prezident Saakašvili udělal to nejhorší, co pro členství své země v NATO udělat mohl. Přesto jsem přesvědčen, že by Gruzie, po splnění všech podmínek, měla mít i nadále šanci do NATO v relativně krátké době vstoupit. A to i navzdory případnému diplomatickému odporu Ruska. A s podporou České republiky. A českých politiků. Koneckonců, Česká republika byla pro vstup Gruzie už na letošním jarním bukurešťském summitu. ... Není žádný důvod, aby Rusko vnímalo NATO jako ohrožení pro svou bezpečnost. ... Jak gruzínská krize, tak sporný případ Kosova ukazují, že pro civilizované státy je čím dál obtížnější vynucovat si násilím zachování své legitimní územní integrity tváří v tvář skutečně silným a odhodlaným separatistickým hnutím.

Poslanec Parlamentu za Jihomoravský kraj, první místopředseda opoziční ČSSD a předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Dvěma slovy: Bohuslav Sobotka... ZDE

26. 8. 2008
tisková zpráva ČSSD

Česká strana sociálně demokratická odmítá principy obsažené v návrhu Jiřího Havla "Zelená kniha terciárního vzdělávání". Návrh Jiřího Havla, který nebyl projednán v odborném zázemí, ve stínové vládě ani v politických orgánech strany, je podle názoru vedení ČSSD v rozporu se základními ideály a programovými dokumenty ČSSD.

ČSSD nepovažuje školné za faktor, který by zkvalitnil studium, a jeho zavedení na veřejných vysokých školách v jakékoliv podobě, včetně zpřísnění tzv. penalizace za nadstandardní délku studia oproti současnému stavu, kategoricky odmítá. Právo na vysokoškolské vzdělání dle ČSSD nesmí být podmíněno sociální či finanční situací studenta a jeho rodiny

K tomu: 25. 8. 2008 Mladí sociální demokraté se postavili proti vedení ZDE

26. 8. 2008

Pohled na gruzínský konflikt z Pákistánu poskytuje zajímavou perspektivu. Zaprvé si člověk uvědomuje, jak naprosto šílené bylo od Západu vyvolat krizi ve vztahu s Ruskem, když čelí Západ neřešitelným problémům v muslimském světě.

Je také pozoruhodné, že pákistánská média psala o gruzínské krizi nesmírně vyváženým způsobem, přestože jsou tradičně nepřátelská vůči Moskvě.

Je to proto, že když jde o mezinárodní bezvládí, šikanování a agresi, pákistánští novináři už nevidí příliš velký rozdíl mezi Ruskem a Amerikou. Moralizování západních politiků totiž v Pákistánu už nikoho nepřesvědčuje - vlastně to nepřesvědčuje mimo Západ už vůbec nikoho.

Británie by neměla vstupovat do konfliktu, který nemůže vyhrát. Tak varuje komentátor Anatol Lieven v deníku Times britského ministra zahraničí Davida Milibanda, který tento týden má v Kyjevě na Ukrajině pronést projev o britské politice vůči Rusku.

26. 8. 2008

V poslední době jsem na stránkách Britských listů zaznamenal několik velmi závažných článků k problematice komunismu. Obávám se však, že poselství jejich obsahu bylo poněkud zastřeno složitým a pro běžného čtenáře málo srozumitelným slovníkem. Pokusím se proto toto téma přiblížit z trochu jiné roviny pohledu a současně přetlumočit základní východiska obou stran sporu do jazyka "řadového občana".

Ve sporu se vyhranila dvě stanoviska. Jedno, představované především Martinem Škabrahou a Milanem Valachem, vychází z komunismu jakožto filosofického a ideologického konceptu překračujícího rozměry kapitalismu a vytyčujícího cíl jeho revolučního zrušení a nahrazení vyšším typem společnosti. V tomto směru se velmi ostře odlišuje od nacionálního socialismu a fašismu, které si takový cíl nekladly a vycházely z jiných hierarchií společenských rozporů (před třídní a sociální rozpory předřadily rozpory rasové a národnostní).

Antiraketa SM-3 odpalovaná z křižníku Aegis
26. 8. 2008

Oficiální sdělení Pentagonu uvádí, že dne 21. února 2008 byla z křižníku USS Lake Erie odpálena antiraketa SM-3 RIM-161, která o tři minuty poté ve výšce 247 km nad Tichým oceánem úspěšně zasáhla nefunkční družici USA 193 (NRO L-21), letící rychlostí vyšší než 17 000 km/h. Ojedinělá akce, která si údajně vyžádala náklady 40 miliónů dolarů, vyvolala řadu doposud nezodpovězených otázek.

Je pochopitelné, že provozní údaje a možnosti družice NRO L-21 nejsou běžně sdělovány veřejnosti. Uvolněny byly jen některé dílčí informace, jako např. to, že působila na oběžné dráze se shodnou inklinací jako družice radiolokačního průzkumu Lacrosse. S největší pravděpodobností nesla komponenty experimentálního radaru budoucí architektury FIA a právě proto se NRO obávala, aby se tyto technologie nedostaly do cizích rukou. Sestřel družice opět nastolil otázku, zda a jak jsou družice zranitelné. ...

... Spojené státy tímto rychlým koncem jedné špionážní družice vlastně prakticky dokázaly, že jejich obranný protiraketový systém může být vzhledem ke kosmickým objektům považován za určitých okolností za útočný. Lze předpokládat, že jestliže Spojené státy dokázaly spolehlivě sestřelit vlastní družici, zrovna tak mohou sestřelit jakoukoli jinou družici v kosmu.

Optická naváděcí hlavice rakety AIM-9M Sidewinder
26. 8. 2008

V rámci budovaného amerického vícevrstvého systému protiraketové obrany je v současné době k dispozici několik systémů.

Patriot PAC-3, který je schopen ničit rakety krátkého dosahu v konečné (sestupné) fázi jejich letu, systém THAAD pro větší výšky, antirakety SM-3 námořního (lodního) systému Aegis k ničení raket krátkého a středního dosahu ve střední fázi letu a nejvýkonnější pozemní část GMD k ničení raket středního a dalekého dosahu ve střední fázi letu. Žádný z těchto protiraketových systémů se však nemůže pyšnit schopností zachytit a zničit raketu v počáteční (startové) fázi letu, tzn. do několika minut po odpálení.

25. 8. 2008

REQUIEM ZA RÁDIO WAVE NA VLNĚ 100,7 FM

(...) Svou labutí píseň tento týden zažívá Radio Wave. Tolik nadějný projekt se spoustou dětských nemocí, ale přesto takový, že si za relativně krátkou dobu vydobyl slušnou diváckou základnu. Připadá mi to jako včera, kdy jsme v přímém přenosu po rozhlasových linkách pouštěli první slova a především tóny této veřejnoprávní stanice na brněnském výstavišti. Byl to okamžik plný emocí, na který jsme dlouho čekali. Je pak podivné sledovat nemohoucnost několika zvolených radních, kteří, jak doufám, vlastně ani možná nevědí proč, ale rozhodnou se, že se jim Wave nehodí, použijí ho k vydírání a vše zcela podivnou hrou dotáhnou do konce. Vrcholem oné velmi křehké rozhlasové hry, za kterou by se sestry Bártů ve svém televizním seriálu nemusely stydět, je přidělení volného kmitočtu druhému okruhu ČRo. Středočeši se už těšili na svou regionální stanici v dobré, dokonce více než občas poslechové kvalitě. Mají utrum - půjdou z extrému do extrému. Ze dne na den vymění hip hop za dechovku! Ostatně veřejnoprávnost je taková - je pro všechny. Ani rozhlas, ani televize by ale neměly zapomínat - vztahy s diváky a posluchači jsou vždy velmi křehké!

Autor textu Ladislav Pavlík byl mluvčím Českého rozhlasu

Strategie, str. 22, Ladislav Pavlík: Velmi křehký rozhlasový i televizní týden ZDE

Respekt, str. 44, Jan Potůček: Rada ČRo škodí Českému rozhlasu ZDE
26. 8. 2008

Tak argumentuje v deníku Times Matthew Syed; je to prý takové při všech olympijských hrách a stejné to bylo i v Pekingu. Jakmile jsou atleti mimo soutěž, věnují se náruživě promiskuitnímu sexu. Muži, kteří získají zlaté medaile, jsou přitom prý doslova pronásledováni davem sportovních, sexuchtivých žen; ženy, které vyhrály zlatou medaili, však automaticky trofejí pro muže nejsou, spíš muže jejich úspěch odrazuje.

Kompletní článek v angličtině ZDE

26. 8. 2008

Londýnský konzervativní primátor Boris Johnson o Číně:

Nikdy za tisíce let historie Pekingu, tohoto velkého města, bylo čínské hlavní města natolik otevřeno zahraničním vlivům, ať už je to dobré nebo špatné, píše v deníku Daily Telegraph konzervativní londýnský starosta Boris Johnson. V mé údajně cenzurované televizi v hotelu v Pekingu jsem sledoval vynikající dokumentární film BBC o masakru na náměstí Nebeského míru. Dovolila by Čína něco takového v jejich městě ještě před pěti lety?

26. 8. 2008

Lady Thatcherová trpí demencí už osm let. Znamená to, že jí bylo nutno mnohokrát říkat, že její manžel je mrtvý. Ve svých memoárech to píše dcera Thatcherové Carol.

Kolem roku 2000 si Carol Thatcherová začala všímat, že matce selhává paměť, když si bývalá britská premiérka začala v rozhovoru o válce v bývalé Jugoslávii plést Bosnu s Falklandskými ostrovy.

F-22
26. 8. 2008

OPERACE PEKELNÁ SÍRA

Bushova vláda předpokládá možnost vytvoření námořní blokády proti Íránu. Koncem července se konaly nedaleko amerického atlantického pobřeží velké námořní manévry pod názvem Operation Brimstone (Operace "Pekelná síra"). Tyto námořní manévry byly aktivovány krátce po předložení návrhu zákona (H CON 362) americké Sněmovně reprezentantů (květen 22), který požaduje, aby Bushova vláda provedla hospodářskou blokádu zaměřenou proti Íránu.

US Navy, 15. 7. 2008, Joint Task Force Exercise 08-4 "Operation Brimstone" Flexes Allied Force Training ZDE

26. 8. 2008

Americká vojenská přítomnost v Iráku skončí r. 2011, konstatoval irácký premiér Nouri al-Maliki. Spojené státy odmítly potvrdit datum, do něhož americká vojska z Iráku odejdou.

Tisíce amerických vojáků, rozmístěných v Iráku, začnou ze země odcházet od poloviny příštího roku a všechny frontové jednotky odejdou ze země do roku 2011, uvedl al-Maliki. "Uzavřeli jsme dohodu ohledně konkrétního data. Je jím konec roku 2011, kdy skončí přítomnost veškerých cizích jednotek na iráckém území," řekl al-Maliki. Dohoda však podle něho nemůže být podepsána, dokud Spojené státy nebudou souhlasit se "specifickým datem" pro odchod amerických vojsk.

26. 8. 2008

Pentagon vyzval Moskvu, aby vrátila vojenské vozy Humvee, zabavené během operace v Gruzii. Automobily jsou podle Američanů majetkem USA a v Gruzii byly jen na společném cvičení. Nezveřejnil však, kolik vozů se dostalo do rukou ruské armády. Ruská strana označila žádost za nekorektní. "Pokud by v nich jeli američtí občané, pak bychom na jejich žádost asi odpověděli kladně. V automobilech však nebyli občané USA, přičemž teď zjišťujeme, kdo a za jakým účelem vozy dal k dispozici," řekl zástupce ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn.

23. 8. 2008, Právo: Ambasador USA: Saakašvili nás neposlechl ZDE

26. 8. 2008

ČTK vydává zprávu opsanou z Reuters v nepřesném znění, a ještě pozdě. Opravu nezveřejňuje

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že Moskva je připravena na jakékoli sankce, které by vůči ní mohla přijmout Severoatlantická aliance, a to včetně úplného zmrazení vztahů. Uvedla to agentura Reuters, podle které Medveděv řekl, že vztahy s aliancí se výrazně zhoršily kvůli konfliktu s Gruzií o Jižní Osetii.

25. 8.2008 18:34 - ČTK: Rusko je připraveno úplně zmrazit vztahy s NATO ZDE

Ukončení veškeré spolupráce Ruska a NATO bylo hlavní zprávou pondělního dopoledne. O něco později se ukázalo, že prezident Dmitrij Medveděv ve skutečnosti řekl něco jiného. ... Konec dohadům učinila v 15:01 agenturní oprava.

25. 8. 2008 14:18, aktualizováno: 25. 8. 2008 16:51 iHNed: Nepřesná citace zmrazila vztahy mezi Ruskem a NATO. Na dvě hodiny ZDE

26. 8. 2008

RAZ│ Flotila NATO operuje od pátku 25. srpna v prostoru Černého moře. Ve své výzbroji má kromě stovky střel typu Tomahavk také protilodní střely typu Harpoon. Ruské agentuře RIA to sdělil zdroj z ruské vojenské zpravodajské služby. V rámci NATO nyní v černomořských vodách operují: torpédoborec a hlídková loď USA, fregaty Polska, Španělska a Německa.

26. 8. 2008

Valerij Gergijev, dirigent Londýnského symfonického orchestru, umělecký ředitel Mariinského divadla v Petrohradě, koncertoval v jihoosetinském městě Cchinvali. Dne 14. 8. poskytl BBC rozhovor.

V. Gergijev: Je to nesmírná tragédie, především pro Jižní Osetii. Rusko sice, bohužel, nezareagovalo okamžitě, nicméně se mu přece jen podařilo zachránit další dva až tři tisíce lidí, kteří se schovávali ve sklepích. Útok, který měl zničit Jižní Osetii, byl podle všeho plánovaný už předem a není asi náhodou, že se shodoval se začátkem Olympijských her... Nejsem ani politik ani novinář ; je na nich, aby se dopátrali pravdy.

Paříž 1944
25. 8. 2008

23. srpna 1944 londýnský rozhlas oznamuje osvobození Paříže. Je to falešná zpráva. Na pařížských ulicích se bojuje a umírá.

Hoří Grand Palais, jsou podminovány všechny pařížské mosty, Eiffelova věž, chrám Matky Boží.Povstání, které vypuklo 19. srpna, řídí FFI (Forces françaises de l’Intérieur), sdružující všechny složky francouzského odboje. V pařížském regionu je hnutí pod kontrolou napůl gaullistů a napůl komunistů. Jejich spolupráce v bojující Paříži je perfektní. Francouzská 2. obrněná divize, pod velením de Gaullova muže generála Leclerka se blíží k městu od západu, od jihozápadu postupuje americká 4. divize pod velením generála Bartona.

26. 8. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Volba životního partnera je dlouhodobý problém. Přání doživotního spolužití s jedním partnerem se příčí nejen dnešní stále se prodlužující délka života a životní úroveň lidí v Evropě, ale i jejich dnešní způsob života. Fakta ukazují, že se lidé rozcházejí po delší době vzájemného soužití, někdy ale už dost brzo. A zajímavé na tom je, že příčinou možná nejsou jen ekonomické možnosti obou partnerů, ale i používání antikoncepčních pilulek...

26. 8. 2008

Ruský prezident Dimitrij Medvěděv zdůraznil v pondělí, že to nebude "žádná škoda", pokud se NATO rozhodně zrušit své styky s Moskvou. Dodal, že Kremlu je jedno, jestliže na něj bude chtít Západ kvůli invazi do Gruzie uvalit nějaké sankce.

Bitva u Kurska
25. 8. 2008

Před 65 lety, 23. srpna 1943, osvobodila Rudá armáda Charkov. Spolu se stalingradskou tak skončila jedna z největších bitev druhé světové války. Zúčastnilo se jí více než 2 miliony vojáků na obou stranách fronty, přes 3 tisíce letadel, na 8 tisíc tanků. Sovětští vojáci položili na chystaném bojišti půl milionu min, 300 tisíc civilistů stavělo zákopy a protitankové příkopy. U obce Prochorovka se strhla největší tanková bitva v historii. Podle blízkého města Kursk dostala bitva své jméno.

25. 8. 2008
vzpomínky bývalého diplomata a pracovníka československé rozvědky

Kromě veřejných a pochopitelných protestů ihned 21. srpna mi „styčný důstojník“ CIA oznámil, že bychom si měli uvědomit, že na mezinárodně politické scéně jsou mnohem podstatnější věci než invaze do Prahy. Projednává se dohoda o ukončení války ve Vietnamu (dokonce za našeho zprostředkování) a hlavně Smlouva o nešíření jaderních zbraní a postupném snižování jejich stavů.

Přihodila se nám zvláštní věc. Letos je to 40 let od Pražského jara, symbolu demokratizačních změn, které v tomto období probíhaly. A přitom tato významná skutečnost nás snad i dokonce účelově míjí bez povšimnutí. Místo toho máme reportáže, teatrální on street představení, konference, přednášky, filmy a řadu besed jenom o invazi 21. srpna 1968. Přitom probíhající změny se netýkaly jen krátkého jarního období či podzimu, ale postupné změny byly znát velice účinně o několik let dříve.

25. 8. 2008

Mladí odmítají jakoukoliv formu školného i zpoplatňování zkoušek na veřejných vysokých školách

tisková zpráva MSD

Mladí sociální demokraté dnes (MSD) vyjádřili svůj názor na část návrhu reformy českého školství, kterou připravila ČSSD. Jejich pozornost vzbudil především jeden z předložených návrhů a to zavedení plateb za opakování zkoušky a dalších penalizací pro studenty s horšími výsledky. Zástupci MSD jasně zopakovali svůj nesouhlas s jakoukoliv formou školného.

25. 8. 2008

Tyto americké prezidentské volby budou trochu o rase, hodně o třídní příslušnosti a nejvíce o tom, co to znamená být jasně americký, míní v listě Daily Telegraph Američanka, konzervativní komentátorka Janet Daleyová. Problém je, že otázka třídní příslušnosti je v USA daleko méně explicitní a daleko méně jasněji definována než v Británii. Americký rozdíl mezi "modrými límečky" a "bílými límečky" není v podstatě srovnatelný s britskou "dělnickou třídou" a "středním stavem" - v Británii tyto pojmy označují obrovské rozdíly v sociálních postojích i ve zděděné kultuře.

VE 301
25. 8. 2008

V Německu byl minulý týden připomenut sdělovacími prostředky 18. srpen, kdy před 75 lety byl na 10. berlínské rozhlasové výstavě představen tzv. "lidový rozhlasový přijímač". V lednu nastolené Třetí říši se hledal nejúčinnější propagandistický prostředek, který by mohl od rána do večera ovlivňovat co nejširší veřejnost nacistickým jedem. Volba padla na levný, snadno ovladatelný rozhlasový přístroj, kterým bylo možno sledovat jen režimu věrné programy. Nacisté během několika měsíců od převzetí moci rychle zjistili, že právě rozhlas v jejich službách je nejlepším masovým nástrojem, který mohou plně kontrolovat. "Moc jsme nyní v Německu vyhráli, nyní půjde o to, získat i německý národ", prohlásil říšský vedoucí propagandy nacistické strany Joseph Goebbels . Vydal současně pro všechny župy příkaz, že "rozhlas patří nyní nám a nikomu jinému".

25. 8. 2008

Slovinský filozof Slavoj Žižek není v České republice příliš znám, ani překládán. S trochou nadsázky bychom mohli říct, že alespoň v rámci nějakých chatrných zbytků slovanské vzájemnosti by neškodilo v této věci něco udělat. Naproti tomu v západní Evropě najdete Žižkovy knihy v každém knihkupectví, a to v množství, které svědčí o nemalé oblibě. Ekonomický list Financial Times o tomto vousatém Slovinci před časem napsal, že "jeho polemické studie jsou "dobrou potravou pro mozek". A jiný list, The Stranger, doplňuje: "Bude bavit, útočit, ale nikdy nenudí." Řekněme ještě nad rámec těchto recenzí, že Slavoj Žižek projevuje odvahu dovádět své analýzy k syntéze. Nespokojuje se tedy akademickým rozborem problému, ale nabízí i závěry, což není u každého autora zaručeno.

25. 8. 2008

Přečetl jsem si knížku Jana Kadubce "Devatenácté století ještě neskončilo" a myslím, že to nebyla ztráta času. Ta knížka je jednak určitou popularizací Marxe a marxismu, tj. teoretiků podobného ražení (jako je americký filozof a ekonom norského původu ThorsteinVeblen), a to v době, kdy se o Marxovi u nás mainstreamově příliš nemluví a nepíše (a když, tak často v pokroucené podobě). Nezůstává ale u toho: ve své druhé části je pohledem na naši sociální realitu jakoby Marxovýma očima, včetně uvedené "kazuistiky" příběhů lidí na Jesenicku, včetně příběhu samotného pana Kadubce. Marxovi zůstává věrný i v tom, že vlastně neuvádí popis alternativní společnosti. Otázky "co dělat?" či "jak by to mělo vypadat?" tak zůstávají do značné míry otevřené...

25. 8. 2008

Státní duma Ruské federace uznala suverenitu Abcházie a Jižní Oseti, které usilují o nezávislost na Gruzii. V živém vstupu přenášel tento akt národní televizní kanál "Vesti 2". Duma - dolní komora ruského parlamentu, podpořila návrh prezidenta Dmitrije Medveděva většinou hlasů 447 z celkových 450. Duma zároveň vyzvala parlamenty členských zemí OSN, aby uznaly nezávislost těchto republik. Tuto výzvu schválila duma jednomyslně.

24. 8. 2008

Kromě utrpení obyvatel Gruzie a Jižní Osetie a kromě rozkladu gruzínské armády se kavkazská krize začíná projevovat i na trhu s ropou. V neděli došlo u vesnice Skra asi pět kilometrů západně od Gori k výbuchu na hlavní trati železnice spojující východní a západní Gruzii. Toto železniční spojení má strategický význam pro export ázerbájdžánské ropy na evropský trh.

24. 8. 2008

EXKLUZIVNĚ:

Server Civil Georgia v sobotu oznámil, že bývalá šéfka parlamentu a spolupracovnice Saakšviliho z dob "Revoluce růží" Nino Burdžanadze odletí na návštěvu Spojených států. Jako zakladatelka a předsedkyně Nadace pro demokracii a rozvoj (Foundation for Democracy and Development, FDD) se má zúčastnit akcí pořádaných organizacemi National Democratic Institute a International Republican Institute a plánuje také setkání se zástupci ministerstva zahraničí. Podle zdrojů blízkých Moskvě, jejichž tvrzení zatím nebylo možno ověřit, si Američané Burdžanadzeovou vybrali za nástupkyni Saakašviliho, který se prohranou válkou s Rusy zdiskreditoval a je všeobecně považován za překážku politického urovnání konfliktu.

22. 8. 2008

Příznivci americké demokratické strany byli naprosto zmateni, když demokratičtí senátoři 9. července ve jménu "národní bezpečnosti" schválili nový zákon, jenž poskytuje imunitu telekomunikačním společnostem, které se podílely na nezákonných odposleších amerických občanů. A byli zmateni ještě víc (a dokonce zděšeni), neboť pro zákon hlasoval i jejich kandidát na prezidenta senátor Barack Obama, který byl ještě v prosinci právě kvůli zmiňované imunitě pro telekomunikační společnosti důrazně proti tomuto zákonu. Zmatení bylo podpořeno tím, že vůbec nešlo o tlak voličů - není to tak, že by si voliči přáli dát imunitu společnostem, které nelegálně předaly Národní bezpečnostní agentuře (NSA) záznamy jejich soukromých hovorů. Jistou stopu k řešení této záhady mohou demokraté odhalit, až se v Denveru zúčastní nominačního sjezdu demokratů. Dostanou tam totiž jako dárek tašku s logem AT&T, telekomunikační společnosti, která za imunitu bojovala nejagresivněji.

22. 8. 2008

Německá strana zelených žádá zmrazení vývozu zbraní až do vyšetření případu

KD - Elitní jednotky gruzínské armády bojující v Jižní Osetii proti Rusům používaly podle všeho ilegálně získané německé pušky. Jde o útočné pušky G36model 1997 společnosti Heckler & Koch, které tvoří standardní výzbroj jednotek Bundeswehru. Došlo k tomu přesto, že německá vláda výslovně zamítla vývoz těchto zbraní do Gruzie, informuje server organizace International Action Network on Small Arms (IANSA).

22. 8. 2008

Reakce na připomínku Jiřího Krupky k článku Potvrzeno: Americký systém raketové obrany ve Střední Evropě je namířen proti Rusku

Jiří Krupka reagoval 21. srpna 2008 na článek s názvem Potvrzeno: Americký systém raketové obrany ve Střední Evropě je namířen proti Rusku a uvedl, že "Pan Rolčík ve svém článku píše, že 10 antiraket umístěných v Polsku dokáže ohrozit Rusko." Pan Krupka se mýlí, nic takového jsem netvrdil. Abych předešel pochybnostem, cituji svá slova ze zmíněného článku:

23. 8. 2008

Bylo odpoledne; sovětská válečná technika jistě už dospěla k rakouským a německým hranicím. Sbalil jsem dva kufry a naložil je do felicie, ale dělal jsem to jen proto, abych si později nic nevyčítal. Podvědomě jsem čekal na klasické zazvonění u dveří: cestou domů jsem z různých tranzistorů slyšel první hlášení legálních podzemních stanic a první manifesty hrdinů -- nebo sebevrahů -- kteří zatracovali příjezd bratrské armády a uváděli se plným jménem. Světoznámý dramatik promluvil suše a logicky z úkrytu, po něm pateticky Vrchcoláb a nakonec, třesoucím se hlasem, Bukavec. Pak hlasatelka, jejíž hlas mi byl strašlivě povědomý, varovala lidi před ambulancí evidenční číslo AC 3215. Jezdí prý v ní KGB, maskovaní jako nemocniční zřízenci, a sbírají lidi podle seznamu. Existovala možnost, že jsem taky na nějakém seznamu.

Sotva jsem dovřel druhý kufr, ozvalo se klasické zazvonění. Na vteřinku se o mě pokusily mdloby, ale zazvonění se opakovalo v pravidelných intervalech, takže to byl telefon. Zvedl jsem jej.

23. 8. 2008

Už podtitul knihy -- politická detektivka, stejně jako i název, jsou ironické. Příznakové je využití označení textu jako "pokleslého" žánru detektivky. Na rozdíl od detektivky v pravém smyslu se vypravěč ani čtenář nedobírá pravdy, ale naopak vše se ještě více komplikuje a neprostupně zahaluje. To, že detektivka vlastně není vyřešená, lze chápat jako ironický nadhled nad skutečností, že život a dějiny jsou nepochopitelné a stejně nepolapitelné jak pravda.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2008 Medvěděv: Pro Rusko přerušit spolupráci s NATO není žádná škoda   
26. 8. 2008 Gruzie, Západ a politická nepředloženost   
26. 8. 2008 Ruský prezident podepsal dokumenty o uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie   
26. 8. 2008 Civil Georgia: Dva američtí senátoři lobbují za dodávky protivzdušných a protitankových systémů do Gruzie   
25. 8. 2008 Ruský parlament uznal nezávislost Abcházie a Jižní Osetie Radmila  Zemanová - Kopecká
24. 8. 2008 Pravděpodobná nástupkyně Saakašviliho letí do USA Karel  Dolejší
24. 8. 2008 Nestabilita v Gruzii zasáhla přepravu kaspické ropy Karel  Dolejší
22. 8. 2008 USA "věděly předem o začátku války na Kavkaze," tvrdí ruský tisk   
22. 8. 2008 Pražský Fleet Sheet: Bilak jako Havel   
22. 8. 2008 Human Rights Watch: Gruzínské civilisty zabíjí nevybuchlá ruská kazetová munice   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší
12. 8. 2008 Plášť čaroděje Rumburaka pro vojenské použití   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   
15. 8. 2008 Škola sto let za opicemi Jan  Čulík
15. 8. 2008 Stěžujeme si, jak nic nejde Boris  Cvek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař
22. 8. 2008 Polsko--americká deklarace -- rizika ihned, posílení bezpečnosti (snad) od roku 2012 Karel  Dolejší
22. 8. 2008 Česká republika si zahrává s jaderným ohněm Jakub  Rolčík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo