4. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2008

V Praze se o víkendu 1. a 2. listopadu konala konference ,,Protiraketová obrana USA v Evropě." Organizace proběhla v režii hnutí Ne základnám, o pořadatelství se iniciativa dělila s Centrem globálních studií (společné pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy), prostory poskytla Filozofická fakulta UK. Z dvacítky přednášejících čtvrtina přijela ze zahraničí. Měla to být debata zastánců a odpůrců projektu, avšak žádní zastánci nedorazili. Omluvil se i profesor Erazim Kohák, jehož účast byla jako jedno z hlavních lákadel inzerována do poslední chvíle, ačkoli je dlouhodobě hospitalizován. Chyběli i nejdůležitější experti: konstruktéři, kteří vyvíjejí naváděcí radar a lidé provádějící zkoušky amerického protiraketového štítu.

4. 11. 2008

Na rozsáhlé volební podvody, prováděné v mnoha amerických státech republikánskými organizátory voleb, upozorňuje známý investigativní novinář Greg Palast. Demokratická strana prý o nich nerada slyší, protože nechce odradit své voliče na základě vědomí, že jsou americké prezidentské volby "stejně zfalšované". Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 11. 2008

Svět se odvrací od tržního kapitalismu, přestože současnou globální finanční a ekonomickou krizi způsobily právě státní zásahy do hospodářství, argumentuje v britském konzervativním deníku Daily Telegraph Ambrose Evans-Pritchard. Na podporu svých argumentů cituje nestora britských historiků, marxistického profesora Erica Hobsbawma..

4. 11. 2008

KD| Mezinárodní finanční krize způsobená hypotečním "letadlem" v akademických kruzích a mezi novináři rozproudila debatu o tom, co prestižní Council on Foreign Relations nazývá "hromadným přehodnocením kapitalistického modelu a volnotržní ekonomické ortodoxie."

V analýze nazvané "Kapitalismus v krizi" (Capitalism in Crisis) Lee Hudson Teslik cituje slova francouzského prezidenta: "S všemocným trhem, který vždy vše ví nejlépe, je konec".

4. 11. 2008

Nejenom nemocnice Motol hledá zoufale střední zdravotní personál. Autorka vcelku správně cituje pana ministra souvislosti ze zákonem 96/2004 o odborné způsobilosti k výkonu zdravotního povolání. Vcelku správně i uvádí myšlenku pana ministra, že k vyššímu vzdělání patří nebo měli by patřit vyšší kompetence a zodpovědnost.

4. 11. 2008

Nezlobte se na mě, uvědomuji si, že BL jsou kolektivní blog a ne akademický časopis, ale celá debata o "umění", která vypadá na první pohled tak hlubokomyslná a intelektuální, je ve skutečnosti zcela povrchní a zbytečná. Diskutovat tímto způsobem je stejná forma skupinové intelektuální onanie jako ta, na kterou jsem nedávno poukázal v souvislosti s debatou o udavačství. (1)

Pravztahy jsem neviděl, ale zjevně se jedná o záznam nastážované situace(í), principielně totéž jako reality show, kde tzv. režisérka mentálně týrá svoji babičku. (2) Vše co je k tomu zapotřebí říct, je toto: vážená slečno, ať je váš film z technického nebo estetického hlediska takový nebo makový, určitě byste měla navštívit psychiatra, protože existuje možnost, že jste duševně nemocná, a taky byste se měla poradit s právníkem, protože je pravděpodobné, že na vás někdo podá žalobu. Ne proto, že jste to natočila, ale proto, že jste to záměrně naaranžovala. Stranou toho byste možná měla uvažovat o kariéře v oboru, kde se skutečný, nejenom estetický sadismus oceňuje. Jako např. zvláštní vyšetřovatel u CIA. Tím celá debata končí. Proč toho ale většina z nás není schopna, proč musí do nekonečna analyzovat už tisíckrát analyzované, navíc v časopise, kde jim za to nikdo neplatí?

4. 11. 2008

"Může být mučení uměleckým dílem?" - ptá se Jan Čulík. Natočením filmu o psychickém týrání Pravztahy se Veronika Janečková ocitla na pranýři naší každodenní zkušenosti s uměleckými artefakty. Zvláště, když na umělecké dílo klademe požadavek estetického prožitku. Jestliže bylo "filmové umění" od svého zrodu doslova nepřetržitě interpretováno jako umění pro široké lidové vrstvy, během uplynulých sto let se proměnilo na spotřební zboží.

4. 11. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jan Čulík klade otázku, jestli může být mučení uměním, a myslí přitom speciálně na filmování zákonem zakázaných hrůz. Sám ve svém článku dodává, že "originální umělecké dílo by mělo novým, nezapomenutelným a hlubokým způsobem osvětlit aspekty lidské existence a mělo by také obsahovat velký estetický náboj; má tedy mít roli poznávací i estetickou." Bylo by ovšem lehké s ním souhlasit, a to hlavně po přečtení konce jeho textu, kde se ptá, jestli filmový materiál se záznamem toho, jak lidé hromadně umírají v plynových komoráých, může být vůbec někdy prezentován tak, aby to bylo umělecké dílo.

4. 11. 2008

Když čtu Mein Kampf, nestávám se nacistou ani na chvíli, přesto, že v textu lze nalézt mnoho sugestivních a pro neznalého čtenáře snad i přesvědčivých tvrzení. Nemohu tedy souhlasit s tvrzením Martina Škabrahy, že se každý z nás na chvíli stává Raskolnikovem. On sice píše o četbě Dostojevského, avšak nevidím principiální rozdíl s příkladem knihy A. Hitlera, který jsem zvolil já. Nestávám se nacistou především proto, že se textem nenechám pohltit, a ještě více ne proto, že jeho hodnotová východiska jsou neslučitelná s mými.

4. 11. 2008

Americké prezidentské volby:

Organizátoři amerických prezidentských voleb očekávají v úterý nejvyšší volební účast v americké historii. Odhaduje se, že ve volbách bude hlasovat 130 - 140 milionů Američanů, o hodně více než 121 milionů, kteří hlasovali r. 2004. Aktivisté a političtí analytikové se obávají, že se budou do noci tvořit dlouhé fronty a že vyhlášení výsledků v klíčových státech může být zdrženo.

4. 11. 2008

Ze Saigonu až k Lidovkám:

Rád bych se s vámi podělil o svou dnešní poštu, píše ze Saigonu Jiří Dvořák. Mimo různé internetové noviny nemá cizinec ve Vietnamu žádný přehled o dění. O tom, co se děje všude po světě si, jako mnozí, přečtu v originálech internetových vydání novin amerických, francouzských, německých , australských i ruských. Co se děje v Čechách, moc nečtu, protože mi to nečiní radost a také proto, že ten tisk český je ve všech zprávách stejný a má jistá, "zvláštní" klišé. Britské listy, být jde vlastně o takový Blog speciál, čtu často a tam také nacházím, co se společnosti v Čechách "hýbe", a vedle názorů nacházím často i překlady aktuálních článků, které jsem zrovna četl v cizím jazyce jinde. To ukazuje, že se Britské listy chovají aktuálně a přispěvatelé jsou stále " v obraze" událostí. Mnoho z těch článku rozesílám svým známým v Čechách, kteří mi za to čas od času vyčiní. Říkají, že je to samá politika a tou se nezabývají, neboť to v Čechách k ničemu nevede, a jsou jen naštvaní.

4. 11. 2008

Editorům Třináctky -- zpravodaje pro občany Prahy 13 z řad ČSSD se podařilo kouzlo nechtěného; jako "hlas lidu" je zde uveřejněna stížnost obyvatelky Lužin: "Poslední dobou s hrůzou sleduji, jak se všude kolem nás zuřivě staví. Každé volné místečko je nebo brzy bude zastavěno. To s rozvojem města nemá nic společného. Vždyť se za chvíli ocitneme v drtivém objetí železobetonových, k životnímu prostředí nepřátelských oblud. Mám pocit, že osud obyvatel třináctky je zcela v rukou investorů, jejichž hlavní motivací je zisk, a nikoli kvalita bydlení občanů. Radnice proti tomu údajně nemůže nic dělat, protože jde o stavby soukromých investorů na privátních pozemcích! Kdo nám tedy pomůže? Budeme zazděni zaživa?"

Na jiné stránce téže tiskoviny je představen kandidát ČSSD do senátu, prof. Ing. Jiří Witzany, DrSc., Dr.h.c., jenž získal v r. 1972 vědeckou hodnost kandidáta věd v oboru Teorie a konstrukce pozemních staveb a v r. 2003 byl jmenován "Významnou osobností v oboru sanací betonových konstrukcí"...

4. 11. 2008

Zubová odstupuje z vedení Republikové rady Zelených

tisková zpráva

Poslankyně Olga Zubová oznámila, že na nejbližším jednání Republikové rady SZ nabídne k dispozici svou funkci předsedkyně. Jednání rady svolala na 22. listopadu do Pardubic. Nechce se nadále podílet na konceptu strany, který prosadil Martin Bursík na teplickém sjezdu. Voliči jej nepřijali, ale předsednictvo z toho dosud nevyvodilo žádné důsledky.

V době, kdy žádný člen vládní koalice nehodlá přijmout osobní odpovědnost za prohrané volby, chce Zubová složením této vrcholné stranické funkce jít příkladem, jak by měl politik na takové situace reagovat.

3. 11. 2008

Prohlášení Nadine Gordimerové, Gabriela Garcii Marqueze, Johna Maxwella Coetzeeho a Ohrana Pamuka, čtyř nositelů Nobelovy ceny za literaturu, a dalších sedmi známých spisovatelů (Salmana Rushdieho, Philipa Rothe, Jeana Daniela, Juana Goytisola, Carlose Fuentese, Jorge Semprúna a Pierra Mertense) odsoudilo to, co charakterizovali jako "pomlouvačnou kampaň s cílem pošpinit pověst Milana Kundery". Prohlášení vyšlo na stránkách pařížského časopisu Le Nouvel Observateur.

Kundera obvinění "kategoricky dementoval a významná vědecká osobnost v Praze jeho vinu popírá", píší signatáři prohlášení a konstatují, že český tisk "příliš často rozšiřoval tuto pomlouvačnou fámu s konsternující lehkostí, aniž se zabýval tím, co jí protiřečí". Jde prý o "snahu pošpinit čest jednoho z největších žijících spisovatelů, a to přinejmenším na pochybných základech."

Zdroj v francouzštině ZDE

3. 11. 2008

Legalita a legitimita v kauzách Nohavica a Kundera

V posledních dnech jsem tu smutnou frašku konečně začal pouštět z mysli. Byl jsem si totiž jistý, že Respekt se omluví, nic jiného mu přece nezbývá; pachuť zůstane, ale všechno skončí ještě docela rozumně. Jenže Respekt se omluvit nehodlá, což mě šokovalo a znovu vyvolalo všechny ty pocity hnusu, studu a těžko definovatelného ohrožení, které ve mně kauza vzbudila.

3. 11. 2008

První dvě třetiny, nebo možná tři čtvrtiny nového Hřebejkova filmu Nestyda, k němuž napsal scénář Michal Viewegh, vzdáleně na motivy svých Povídek o manželství a o sexu, jsou naprosto brilantním svědectvím o tom, jak v ČR žijí dnešní čtyřicátníci, plným citlivého a ironického pozorování slabostí i předností postav. Až do těch tří čtvrtin je to dobře napsaný příběh, strhující svou lidskostí i profesionalitou filmařské a spisovatelské práce. Hřebejk i Viewegh jsou v českém prostředí už léta zavedená jména a po jejich dosavadní, rozsáhlé produkci, by člověk čekal už jen rutinu. Je příjemným překvapením, že oba zavedení autoři v tomto filmu přinesli něco opravdu nového. Obrovským přínosem, zdá se, bylo prostě to, že se Hřebejk osvobodil od jha spolupráce se svým scénáristou Jarchovským a filmem Nestyda opustil zavedený typ střednoproudých, kazatelských, občas dost nesnesitelných, moralizujících kýčů, vzdal se role vykladače národních historických i soukromých traumat a svět tu jen pozoruje.

4. 11. 2008

POLEMIKA:

Reakce na článek Dominiky Švecové "Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU"

Na Katedře dokumentární tvorby FAMU vedu Dílnu I. ročníku. Od Jihlavského festivalu jsme dostali nabídku na uvedení filmů všech studentů této Dílny - dramaturg festivalu je všechny viděl na klauzurních zkouškách, konkrétní filmy pak vybral. Festival tedy zaštítil název projekce názvem předmětu a jménem vedoucího pedagoga (Dílna Martina Marečka). Autoři programu nás nepožádali o podobný formát jako u zmiňovaného Wisemana či Seidla, píše Martin Mareček z FAMU.

4. 11. 2008

Dobrý den,

děkuji za reakci na můj článek o dílnách KDT Famu na jihlavském dokumentárním festivalu a informace o vaší dílně.

3. 11. 2008

Jak na to správně poukázal Martin Škabraha, to, co pobuřuje na filmu Veroniky Janečkové, je skutečnost, že zobrazované domácí násilí zůstává nereflektované. Protagonistka filmu, která trápí svou babičku, je totiž zároveň autorka.

Při zobrazení eticky nepřijatelných skutečností je tedy, zdá se, pořád ještě nutno zaujmout konkrétní etický postoj. Co ale pak s díly, jako jsou filmy Leni Riefenstahlové, které jsou zjevně nacistické, přesto však jsou zjevně uměním? Možná, že vadí extremnost a bezprostřednost zobrazovaného násilí, pokud je přímo přítomné. Slyšel jsem o případě, kdy studenti umělecké školy chtěli uspořádat happening v tom smyslu, že by bez vody a potravy umístili psa do výlohy a nechali ho tam zemřít. Nemluvě o tom, že například v Británii, kde existují přísné zákony proti mučení zvířat, by si takovým činem vysloužili vězení asi na deset let, takový čin, jen pro "rajc" že můžeme sledovat umírajícího psa, by byl asi i v dnešní cynické společnosti nepřijatelný. Přestože z "happeningu" získáme "nové" poznatky o tom, jak se psí organismus chová těsně před smrtí, atd. "Nové" vědecké informace, získávané mučením, třeba zločinnými operacemi v nacistických koncentračních táborech, jsou asi dodnes v našich společnostech nepřijatelné.

Pokud je toto pravda, pak se, Martine Škabraho, však všichni přece jen dostáváme na pozici týdeníku Respekt, ne v tom smyslu, že publikoval o Kunderovi nepodloženou pomluvu, ale v tom smyslu, že všichni asi stále podvědomě vyžadujeme dodržování určitých etických norem a stojíme automaticky v "božím soudu" nad bližními, kteří tyto etické normy porušují. Nebo ne?

3. 11. 2008

Jako filosof si - alespoň prozatím - dovolím odpovědět na otázku Jana Čulíka jinou otázkou, která mne při přemýšlení o kritice filmu Veroniky Janečkové napadla, ale v článku Naši darmodějové jsem se jí nevěnoval (článek má jiné téma).

3. 11. 2008

Ptáte se, zdali může být obraz týrání a mučení uměleckým dílem, píše Martin Brezina.

Odpovídáte si implicite sám, když definujete, že "originální umělecké dílo by mělo novým, nezapomenutelným a hlubokým způsobem osvětlit aspekty lidské existence a mělo by také obsahovat velký estetický náboj; má tedy mít roli poznávací i estetickou."

Týrání a mučení je (bohužel) aspektem lidské existence a jeho působivé umělecké zobrazení může být uměleckým dílem, protože zostří, zcitliví naše vnímání takových fenoménů, bez ohledu na subjektivní motivy tvůrce takového díla.

Je ovšem jasné, že takové pojetí umění je v rozporu s jeho výchovnou rolí. Ale použítí umění jako výchovného nástroje je podle mne provázeno většinou jeho dezinterpretací, kastrací.

3. 11. 2008

Martin Škabraha ve svém článku o Kunderovi a Nohavicovi pokračuje v důležité diskusi, která začala recenzí Dominiky Švecové z jihlavského festivalu dokumentárních filmů, kde autorka referovala o - jinak prý svou strukturou zjevně značně nedokonalém, nepromyšleném a nepropracovaném - filmu Veroniky Janečkové, která žila po dobu pěti let ve společné domácnosti se svou velmi starou babičkou a ve svém filmu, předváděném v Jihlavě, za nějž dostala bakalářský titul, zaznamenala, jak babičku hádkami psychicky týrá.

V reakci na recenzi Dominiky Švecové se ozvalo několik čtenářů, právníci a známý český neuropatolog František Koukolík, kteří poukázali na to, že film Veroniky Janečkové může být důkazním materiálem spáchaného závažného trestného činu.

Otázka, zda může být film, který by se stal takovým důkazním materiálem, zároveň být uměleckým dílem je zajímavá a asi těžko zodpověditelná. Originální umělecké dílo by mělo novým, nezapomenutelným a hlubokým způsobem osvětlit aspekty lidské existence a mělo by také obsahovat velký estetický náboj; má tedy mít roli poznávací i estetickou.

V této souvislosti se naskýtá otázka, na kterou neumím odpovědět: Může být mučení uměleckým dílem? Podle platných zákonů je bez diskuse, že mučení je trestným činem. Může však záznam mučení být zároveň vůbec někdy uměleckým dílem? Neporuší nelidskost výchozí akce integritu uměleckého díla?

Dalo by se natočit umělecké dílo, které by bylo například založeno na záběrech lidí, hromadně umírajících na otravu v nacistických plynových komorách? Může takový materiál být vůbec někdy prezentován tak, aby to bylo umělecké dílo?

Odpovězte, filozofové...

3. 11. 2008

Položil jste vskutku znepokojující otázku. Nejsem filosof, ale mám za to, že vše záleží na tom, v jaké soustavě civilizačních etických a mravních hodnot se pohybujeme. Krvavé oběti civilizace Inků nepochybně měly kromě rituálního významu i estetickou funkci, kterou naplňovaly jakožto spektákl, píše Pavel Sagner.

Vycházíme-li však ze základních hodnot naší křesťanské civilizace, odpověď musí znít jednoznačně: ne. Myslím, že dobrým příkladem je Hermann Nitsch a jeho dílo. Tento akční umělec (měl v Praze dokonce před lety výstavu) hledí na porážku jatečních zvířat jako na estetický proces, jehož prvky používá k provokativnímu sebevyjádření. Tady je třeba být rezolutní a jednoznačně odmítnout četné pseudointelektuální oslavné tirády vyšinutých pseudokritiků Nitschova díla. Zde nejde o umělecké dílo nýbrž o estetizaci vraždy. Toť vše. Však také za to Nitsch zákonitě a zaslouženě skončil několikrát před soudem.

Naše civilizace možná upadá, ale zdá se, že zatím ještě má dostatek sil na nutnou sebeobranu.

3. 11. 2008

Použití slova "etický" je, Jane Čulíku, možná uhozením hřebíku na hlavičku. Ve filosofii se totiž toto slovo někdy překvapivě užívá v jiném, dokonce protikladném významu než slovo morální. Morálka se rodí jako odpověď na otázku Co je správné? Tedy jaké normy musíme respektovat ve vztahu k druhým lidem? Etika naproti tomu odpovídá na otázku Co je dobré? Co je dobrý život? A není snad třeba dodávat, že to, co považujeme za správné, má pro nás nakonec smysl především ve vztahu k tomu, co je dobré. Soužití katolíků a protestantů s ateisty je otázkou morálky, na které se musí shodnout; jejich etika se však bude radikálně lišit. A přesto mezi tou morálkou a etikou musí najít nějakou smysluplnou souvislost.

3. 11. 2008

ANALÝZA

Za finanční krizí, která se v těchto dnech negativně projevuje v celém světě a která má svůj původ v USA, stojí více než jen hypotéky a morální hazard „chamtivých“ bankéřů.

Zdá se, že celý problém vznikl na trhu hypoték. Už to samo o sobě by bylo zvláštní, málokterý trh je totiž tak „národní“ jako trh nemovitostí. I proto se ještě v roce 2007 objevovaly komentáře tvrdící, že tato krize, resp. „problémy“, zůstanou omezeny na americkou ekonomiku a zbytku svět se víceméně nedotknou. Opak je ovšem pravdou. Propojení globální ekonomiky jsou ovšem pestrá a netýkají se pouze finančního sektoru.

2. 11. 2008

ANALÝZA V KONTEXTU PŘEDVOLEBNÍ KAMPANĚ

Americká společnost, která se podílí značnou měrou na globální odpovědnosti, je krátce před prezidentskými volbami. Jsme poměrně dobře informováni o kandidátech i jejich programech a sledujeme i vývoj vzájemných šancí. Je to dobře, protože tyto volby se svým dosahem týkají i celkového politicko-společenského prostředí ve světě, tedy i nás. Informace nejsou všechno. Náš přístup a hodnocení by měly mít i zpětnou vazbu.

4. 11. 2008

Dovolujeme si Vás pozvat na diskusní seminář "Sametová revoluce: byli jsme naivní?", který se bude konat v úterý 4. listopadu 2008 od 16, 00 hod., Novotného lávka 5, Klub techniků, místnost č. 319. Účast přislíbili:

Jiří Dienstbier (bývalý mluvčí Občanského fóra, ministr zahraničí a poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR v letech 1990 - 1992)

Fedor Gál (spoluzakladatel hnutí Veřejnost proti násilí, v letech 1990 -- 91 předseda Koordinačního centra a Republikové rady VPN.)
Mikuláš Huba (představitel ochranářského a environmentálního hnutí na Slovensku, poslanec Slovenské národní rady v letech 1990 -- 1992)
Václav Žák (místopředseda České národní rady za Občanské fórum v letech 1990 - 1992, jeden ze zakladatelů Občanského hnutí)

Další informace STUŽ ZDE

4. 11. 2008

tisková zpráva Ligy lidských práv

Brno -- 3. listopadu 2008 -- Ve středu 5. 11. ve 13 hodin se v budově Vrchního soudu v Olomouci na adrese Masarykova 1 v místnosti č. 108 bude rozhodovat o odvolání Městské nemocnice v Ostravě proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě ve věci protiprávní sterilizace paní Ivety Červeňákové.

Důležité informace k případu:

3. 11. 2008

Mezinárodní energetická agentura IEA už několik měsíců avizuje vydání zásadní informace o skutečném stavu a perspektivách světové těžby ropy, a to ve své výroční zprávě za rok 2007, která má být oficiálně zveřejněna na tiskové konferenci 12. listopadu 2008. Přesto už koncem října pronikly některé závěry zprávy do médií a 28. října t. r. byly zveřejněny ve Financial Times ve dvou článcích autorů Caroly Hoyosové a Javiera Blase "Svět bude bojovat o uspokojení poptávky po ropě a "Klíčem k uspokojení poptávky po ropě jsou investice".

3. 11. 2008

Události, které nutí pohlédnout vzhůru

Ekonomická krize a vážně vypadající obličeje politiků zachraňujících svět. Volby, které mohou úplně pohřbít tuto zemi, zničit ji špatnou volbou, nebo ji toutéž volbou přivést k rozkvětu a k vrcholu vyspělosti. Zprávy o těchto událostech zprostředkované jako stínohra, parafráze, karikatura, drama nebo jiný žánr zvláštního druhu literatury zvaného interpretace reality. Dějiny v rukou dynamizujících nadsvětů mohou smrtelníkovi připadat tak trochu nudné. Co se to vlastně děje?

1. 11. 2008

Jak ideologie, tlak skupinových zájmů, populistická politika a naprostá nekompetence odsoudily americké hospodářství k pouhému přežívání. Jasný, rozumný plán, jak napravit šílenství Bushovy éry a vrátit Americe ekonomickou racionalitu,píše v americkém časopise Vanity Fair ekonom Joseph E. Stiglitz.

Když americké hospodářství zasáhne pokles, často slyšíte experty debatující o tom, zda to bude spíše pokles ve tvaru V (rychlý a ostrý), nebo ve tvaru U (delší a mělčí). Dnes však možná americké hospodářství zasáhla událost, kterou lze nejlépe popsat jako pokles ve tvaru L. Už teď je na tom ekonomika velmi špatně a zřejmě to tak ještě nějakou dobu zůstane.

17. 10. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V září 2008 přispělo celkem 199 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 684.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2008 částku 190 065.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík
3. 11. 2008 Společensky nebezpečné postoje Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Umění má zřejmě pořád, kromě poznávací a estetické i etickou funkci Jan  Čulík
29. 10. 2008 Trestní oznámení na film, který jsme neviděli? Michal  Vimmer
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 11 mezinárodních spisovatelů odsoudilo "pokus o pomluvu Milana Kundery"   
31. 10. 2008 Respekt se Kunderovi neomluví   
24. 10. 2008 Fabiano Golgo se domnívá, že Kundera byl udavač   
24. 10. 2008 Le Monde: Nový proces s panem K. Pavel  Barák
23. 10. 2008 Pár myšlenek z ještěřího mozku Karel  Dolejší
22. 10. 2008 Ještěří mozek? Jiří  Drašnar
22. 10. 2008 Kundera požaduje od Respektu omluvu, jinak se bude soudit   
21. 10. 2008 O zkreslování informací Jiří  Jírovec
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Bez ohledu na výsledky voleb, radar schválíme   
27. 10. 2008 Topolánek a jeho podmínky pro demisi, anebo Geniální nápad nic netušícího pana premiéra Uwe  Ladwig
27. 10. 2008 Muž přes palubu Josef  Provazník

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2008 Protiraketová obrana USA v Evropě -- mezinárodní konference o zajíci v pytli Ivan  Větvička
30. 10. 2008 Smlouvy o základnách - Češi proti proudu? Michal  Brož
30. 10. 2008 Sněmovna i Senát odkládají radar. Do kongresu ODS   
29. 10. 2008 Je prezident Klaus proti radaru? Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Poslední podraz ODS Libuše  Pojerová
28. 10. 2008 Protestujeme proti záměru ODS schválit na poslední chvíli v Senátu smlouvy o radaru   
28. 10. 2008 Názor dne Oldřich  Průša
27. 10. 2008 Sobotkova sebereflexe Jan  Neoral
26. 10. 2008 Chtít nyní hlasovat o radaru je drzost   
23. 10. 2008 Počkejte, doporučuje studie Pentagonu o plánu umístit americký radar do Čech   

Festival dokumentárního filmu Jihlava RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2008 Terra Daily: Zničila finanční krize kapitalismus?   
4. 11. 2008 Povede finanční krize v Evropě k vzestupu extremní pravice?   
3. 11. 2008 Finanční krize -- systémový pohled Ilona  Švihlíková
2. 11. 2008 Exotický Klaus Robert  Bartoš
1. 11. 2008 Spiegel: Světovému hospodářství hrozí hluboká, chronická recese   
1. 11. 2008 Oheň a kapitál Tibor  Vaško
31. 10. 2008 Vrchol drzosti, neboli Když stát vyplácí dividenty akcionářům krachujících bank Uwe  Ladwig
31. 10. 2008 Občané, růstu bude dost..., ale ne pro všechny Ladislav  Žák
31. 10. 2008 Vláda nehodlá dát garance na důchodové a životní pojištění, pouze na vklady Petr  Braný
31. 10. 2008 Špatné časy pro dobrý byznys   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2008 BBC: Gruzie v srpnu "spáchala válečné zločiny", Saakašvili to popírá   
16. 10. 2008 Civil Georgia: Ženevské rozhovory o urovnání gruzínské krize byly bez výsledku přerušeny   
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
4. 10. 2008 Chargé d'affaires Ladislav  Žák
3. 10. 2008 Olympijská válka Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Černomořská flota znovu v boji Ivan  Zajac
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík
18. 10. 2008 Účet za ignoranci Milan  Daniel
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
31. 10. 2008 BBC: Otřesena od základů trapnou dětinskou výtržností dvou bavičů   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 10. 2008 Pozapomenutá válka Daniel  Veselý
23. 10. 2008 10 britských vojáků bylo r. 2005 usmrceno v Iráku v důsledku nepořádku v armádě   
19. 10. 2008 Bývalá šéfka MI5: Reakce na 11. září 2001 byla přehnaná   
18. 10. 2008 Iráčané uspořádali obrovskou protiamerickou demonstraci   
6. 10. 2008 Válka proti Talibanu se nedá vyhrát, varoval britský armádní šéf   
2. 10. 2008 Příběh špiónky, která chtěla zabránit válce   
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
26. 9. 2008 Ruská rozvědka je mocná Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Učitelé a metodika výuky František  Hrdlička
17. 10. 2008 Česká republika má letos dvě univerzity mezi 500 světově nejlépe hodnocenými Jan  Sova
15. 10. 2008 Oratio therapeutica Vavřinec  Benedikti z Nedožier
13. 10. 2008 I když slova jsou hrachem toliko   
10. 10. 2008 Vzdělanost, NEBO armádu? Michal  Rusek
10. 10. 2008 Kde je politologův rohlík?   
9. 10. 2008 Ministerstvo vnitra "bude přímo financovat malé obory na FFUK"   
9. 10. 2008 Jak čeští politikové likvidují humanitní obory Jiří  Holý
8. 10. 2008 Orientální obory v objetí ministerstva vnitra Lukáš  Zádrapa
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček