22. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 6. 2007

Při pročítání internetové verze Lidových novin mne zaujal tento text Bohumila Doležala: "Odbory-obrněná pěst opozice". Pokusil jsem se o pochopení, které se soustředí na argumentační stránku textu. Doležalův článek lze samozřejmě uchopit i jiným způsobem, a sice jako shluk animozit a nepříjemných obrazů, které vedou čtenáře ke "správnému názoru". Avšak takové chápání by se jistě příčilo i samotnému autorovi, takže nám zbývá pouze vnořit se do argumentační struktury, jež by měla být přístupná každému rozumnému čtenáři.

Hned zpočátku nás překvapí zajímavá deklarace:

Sloupek
Bohuslav Reynek

Byl tu pták a byla křídla,
zázrak písně ze zášeří.
Větev na ohnivém keři
v mlze smrti na trn stydla.
V opadalém listí zbývá
z obou křídel kůstka křivá,
lebka, živá veš, hrst peří.

Popel. V šedi jiskra živá,
žhavá jiskra po naději,
ústa, jež se ještě chvějí,
krvavá, už nesmělá.

Krev na prstech anděla,
na dveřích tmy, na veřeji.

Popel na čele.

z knihy Odlet vlaštovek, BB art, Praha 2005 vybral Štefan Švec

24. 6. 2007

Bohoslužby k stému výročí postavení evangelického kostela v Trmicích 24.6.2007

Text kázání: Židům 13, 7-9+14

Na pamětní desce tohoto trmického kostela, umístěné nyní na mezipatře jeho hlavního schodiště, je jméno pastora tohoto sboru, Synesia Fischera, datum vybudování kostela -- r. 1907 a pak také rok 1941, kdy byly pořízeny zdejší varhany.

A je tam také biblický citát ze sedmého verše třinácté kapitoly epištoly Židům: "Mějte v paměti ty, kteří vás vedli a mluvili vám slovo Boží. Myslete na to, jak dovršili svůj život a následujte je ve víře".

24. 6. 2007

Pákistán informoval Británii, že povýšení Salmana Rushdieho do šlechtického stavu (ekvivalent státní ceny) je porušením rezoluce OSN, jejímž cílem je uklidňovat napětí mezi různými náboženstvími. Toto velmi nezvyklé varování přednesli pákistánští činitelé britskému vysokému komisaři v Pákistánu. Velmi se obávají, že cena pro Rushdieho poškodí styky mezi oběma zeměmi.

23. 6. 2007

Za úsvitu v noci z pátku na sobotu se vedoucí politikové Evropské unie v Bruselu dohodli na nových pravidlech, jimiž se má od nynějška řídit tato sedmadvacetičlenná organizace.

V sobotu v pět hodin ráno oznámili kompromis, podle něhož nový hlasovací systém, který oslabuje dosavadní silný vliv Polska, bude odložen do roku 2014.

23. 6. 2007

Severní Korea souhlasila, že do tří týdnů vyřadí z provozu svůj jaderný reaktor v Jongbjonu, oznámil americký jaderný velvyslanec Christopher Hill.

Severní Korea uvedla, že rozhovory s Hillem byly "rozsáhlé a produktivní", jak píše oficiální korejská Ústřední tisková kancelář. V červenci mají být zahájeny šestistranné rozhovory, jichž se bude účastnit Severní Korea, Jižní Korea, Spojené státy, Rusko, Japonsko a Čína.

Dohoda o uzavření severokorejského jaderného reaktoru je už z února, ale její realizace byla zdržena v důsledku zmrazení finanční pomoci.

Podle dohody z letošního února Severní Korea souhlasila, že uzavře svůj jaderný reaktor za 25 milionů dolarů. Ty mají být odeslány z Macau na severokorejské konto v Pekingu. Po dlouhých odkladech souhlasilo Rusko, že tento finanční transfer umožní.

Severní Korea také má dostat milion tun těžké ropy, které jí dodá pět ostatních zemí, podílejících se na jaderném vyjednávání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 6. 2007

Příčinou konfliktu v Darfuru jsou podnebné změny a zničení životního prostředí. To hrozí vyvolat celou řadu nových válek v Africe, pokud vzniklé škody nebudou odstraněny, varuje nová zpráva OSN.

"Darfur ... je děsivým poučením pro ostatní ohrožené země," konstatuje studie o Súdánu, na které půldruhého roku pracoval ekologický program OSN.

22. 6. 2007

Americká CIA bude publikovat tajné záznamy svého ilegálního sledování amerických občanů, případy, kdy zavraždila své odpůrce, případy únosů, infiltrace a další "černé" operace, které podnikala od padesátých let do začátku sedmdesátých let. Mimo jiné ze záznamů vyplývá, že CIA skenovala a v některých případech otvírala soukromou poštu, odesílanou z USA do Sovětského svazu a do Číny.

Tyto záznamy byly vytvořeny v roce 1973 na žádost tehdejšího ředitele CIA Jamese Schlesingera a je to svazek mající 693 stran, přezdívá se mu "rodinné klenoty". I když některé informace z této složky byly už dříve prozrazeny, CIA dosud odmítala umístit tuto dokumentaci do veřejné domény.

23. 6. 2007

Bez komentáře, dodává Karel Dolejší.

Zdroj v ruštině ZDE

22. 6. 2007

Každý má právo na preventivní zdravotní péči. Článek 35.

Eugenika

Zákaz eugenické praxe, zejména pokud jde o volbu charakteristických vlastností jednotlivce. Článek 3.

O co jde: Věda se snaží odstranit prostřednictvím manipulace genů nedokonalé lidské vlastnosti. Po zrušení tohoto článku bude zřejmě možné, aby si rodiče "objednali" designer baby, dítě podle předem určené specifikace individuálních vlastností, varuje deník Independent.

22. 6. 2007

Hněvivá zmínka polského premiéra na summitu EU o polských mrtvých z druhé světové války se může zdát bizarní, ale Poláci mají hluboký pocit historické křivdy, míní Ian Traynor v deníku Guardian.

Evropská unie byla založena, aby zahnala duchy války, holocaustu a nacistické tyranie. Zdá se však, že Polákům to dosud nikdo neřekl.

Uprostřed hašteření v Bruselu porušilo Polsko tabu, a vyvolalo ducha Třetí říše ve snaze posílit svou argumentaci ve prospěch jiného rozdělení moci v Evropské unii.

22. 6. 2007

S vědomím, že za chvíli může být vše jinak a tato informace už nezajímavá, odkazuju na výklad o "polské odmocnině", vážící hlasy v jednotlivých členských zemích Evropské unie. Zatím to v českém prostředí postrádám. Co to je a jak ten nápad vznikl viz ZDE ("Liczba głosów danego kraju powinna być proporcjonalna do pierwiastka kwadratowego z liczby jego mieszkańców. Wiadomo o tym co najmniej od lat 50. z prac brytyjskiego matematyka Lionela Penrose'a") a jak by to mělo vypadat ZDE, píše Pavel Barák.

22. 6. 2007

Mít pohromadě všechny aktuality, které vás zajímají

Průzkumy uvádějí, že pouhá 4% uživatelů internetu používají RSS. Většina pravidelných uživatelů internetu má přitom své oblíbené stránky, na které se vracejí, aby zjistili, jestli je na nich něco nového. Nejinak je to u čtenářů Britských listů. Téměř sedmdesát procent jsou čtenáři pravidelní, kteří navštíví Britské listy několikrát týdně. RSS je technologie, která umožňuje rychle, snadno a komfortně získat přístup k mnoha informacím z webových serverů, ale nejen z nich. Jeho podporu najdeme v mnoha moderních aplikacích a protože RSS umí ušetřit hodně času i prostředků, i Britské listy vám dávají možnost použití technologie really simple syndication.

22. 6. 2007

Jako občan této republiky, který řádně plní své závazky a povinnosti, bych chtěl požádat, aby totéž činili i odpovědné instituce, média a politici. Vycházím z projevu, uvedeného ZDE. Vyplývají z něj totiž souvislosti, které jsou zcela v protikladu s tím, co se nám snaží podsouvat vláda a tzv. "nezávislá" nebo "veřejnoprávní" média v souvislosti s radarem, referendy, funkcí zastupitelské moci nebo spojenectví s USA.

Citovanou osobu jistě nikdo z Vás nenazve pomatencem, teroristou, snílkem nebo extremistou. To jsou výrazy, kterými častujete čím dál více nás, obyčejné občany, kteří si dovolují upozorňovat na Vaše nestydaté lži.

22. 6. 2007

aneb Jak do shrnutí vybrat jen to nepodstatné

"Čína se stala největším znečišťovatelem ovzduší na naší planetě" bije na poplach článek z Guardianu ZDE shrnutí převzato i Britskými listy ZDE. Český (a povrchní britský) čtenář se však pouze dozví, že je to nepříjemné zejména proto, že jsme to tak brzy nečekali. Ti největší pesimisté (nebo optimisté?) až za rok a ostatní ještě později. Jenže článek by se měl číst trochu jinak.

22. 6. 2007

aneb my tady tančíme jinak

V podtextu Čermákova článku čtu toto: Jestliže jedná můj zaměstnavatel neeticky, proč bych se to měl snažit řešit? Normální přece je brát plat a pochopit, že takhle to prostě je. Člověk musí být přece realistou a oportunistou. Je zajímavé, jak mě absolutně všichni, jako první věc, varují, že už mě nikdo nikdy v českých médiích nezaměstná. Jako kdybych kdy dával přednost (nebo musel dávat přednost) své osobní zaměstnatelnosti před svými povinnostmi novináře. Etika je pro Havlovy knihy, ne pro realitu. To si tiše a všeobecně myslí Češi.

Čermák promeškal příležitost zabývat se široce rozšířeným používáním PR v českých médiích. Vyhnul se otázce, zda jsou či nejsou čeští novináři bezpáteřní kolaboranti se systémem a zda to, co jsem řekl, je či není pravda. Chtěl řešit mě. Toho chlapa, o němž Čermák nechápe, jak to, že ho tady pořád ještě zaměstnávají. Toho rebela, fuj!

Miloš Čermák je bezpochyby nejnadanější mediální komentátor v České republice. Píše velmi dobře zpracované články a sleduje podrobně, co se děje nejen na místní, ale i na globální mediální scéně. A mohu to potvrdit ještě více tím, když jsem si přečetl jeho článek v Hospodářských novinách, v němž využil mého odvolání z deníku Metro jako zázemí k tomu, aby vyjádřil své pochybnosti o mně obecně.

22. 6. 2007

Vzkaz pro Miloše Čermáka

Komentář k článku Miloše Čermáka, na nějž reaguje Fabiano Golgo:

Miloši, pouštíte se na tenký led, neznám v ČR tištěné noviny, které by netiskly PR články jako redakční, necenzurovaly příspěvky kritické k velkým inzerentům či firmám majetkově nebo personálně propojeným s majitelem. Neznám novináře, kteří by si každou informaci ověřovali ze dvou či tří nezávislých zdrojů. Mimochodem, na HN se praktikuje cenzura názorů čtenářů, pokud obsahují jakoukoli (tedy i věcnou a slušnou) kritiku autorů příspěvku - zažil jsem to na vlastní kůži. Zkuste se, Miloši, podělit o své osobní zkušenosti a zkušenosti svých kolegů ohledně PR v redakcích, píše Stanislav Bláha.

22. 6. 2007

Proč svobodomyslný Brazilec trpí mezi českými novinářskými prostitutkami

"Svoboda" a "demokracie" v českém podání jsou jen převleky, do kterých se navlékli a stále navlékají staří i noví pretendenti o moc. A antikomunistické běsnění? To je jen rituální zaříkávání, kterým procházejí v rámci zasvěcovacího rituálu mezi dnešní vládnoucí kastu.

Nejviditelnějším výrazem této autocensury českých novinářů je právě ono výmluvné mlčení ke všem zásadním kauzám, které by v jiných zemích rozpoutaly mediální uragány.

Poslední "výbuch" na mediální scéně v souvislosti s propuštěním šéfredaktora deníku Metro Fabiana Golga ukázal znovu ve vší nahotě, že "svoboda slova" v Česku je stále jen prázdným sloganem v rukou ( či spíš na jazycích) bezsrupulózních ( a také netalentovaných) kariéristů ( ve skutečnosti ale, jak Golgo vtipně upozornil, jakýchsi "robotů" moci).

22. 6. 2007

Novému francouzskému "pravicovému" prezidentu Sarkozymu se podařilo odstranit z návrhu nové ústavy EU zmínku o volném trhu, informuje list Guardian.

Na naléhání Francie charakterizuje návrh nové ústavy trh EU jako "vnitřní trh", avšak z textu byla na nátlak Sarkozyho odstraněna formulace "kde je konkurence svobodná a nezkreslená".

Podrobnosti v angličtině ZDE

22. 6. 2007
Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí Kubánské republiky monarchistické diktatury Fidela Castra.

Rada pro lidská práva rozhodla v závěru svého pátého zasedání v Ženevě neprodloužit mandát osobní pověřenkyně vysoké komisařky pro lidská práva jmenované pro Kubu. Tím učinila konec manipulacím s tématem lidských práv proti naší zemi vládou Spojených států. Toto rozhodnutí orgánu, jenž nahradil zdiskreditovanou Komisi pro lidská práva představuje historické vítězství v boji Kuby o prosazení spravedlnosti a ukončení protikubánských manipulací, které Spojené státy zosnovaly právě jako záminku k udržování a k zostřování své genocidní politiky blokády a agrese vůči Kubě. Tímto rozhodnutím potvrdila Rada pro lidská práva nespravedlivou, selektivní a disktriminační povahu akcí, které byly po dvě desetiletí pro naší zemi spřádány, a zcela odmítla rezoluce a mechanismy, jež se americké vládě podařilo prosadit nátlakem, výhrůžkami a vydíráním v zaniklé Komisi pro lidská práva. Pro dosažení tohoto výsledku byla zásadní podpora členů Hnutí nezúčastněných a dalších zemí třetího světa.

22. 6. 2007

Glasgowe, máme tu problém!

Na nejstarší české technické universitě končí zkouškové období. Absolutní většina z těch, kdo přicházejí ke zkouškám, nikdy nepoznala "socialistickou školu" bývalého režimu. To je velmi potěšitelné zjištění. Méně potěšitelné je, že nejméně polovina z nich má potíže s češtinou. Nevystavuje to dobré vysvědčení ani jim, ani jejich předchozím učitelům. Mně osobně pak dělá potíže považovat za správné a korektní následující odpovědi :

Do suché betonové směsy se v mýchačce přidá voda...

Koeficient nakipření je 1,30

Kvalita betonu záleží na spůsobu ukládání...

Nejsou to ojedinělé případy a nejsou to jenom chyby, vytvořené ve spěchu při zkoušce. Například "směsy" naleznete jak ve studentských seminárních pracích, tak v závěrečných diplomkách, píše Josef Ladra z ČVUT.

22. 6. 2007

Nejenom studenti stavebních fakult.... například i pracovníci bezpečnostních služeb na letišti Praha Ruzyně..., píše Pavel Trtík

V příloze je obrázek části informačního letáku, který byl rozdáván v hale ruzyňského letiště v únoru tohoto roku po zavedení "tekutinových bezpečnostních opatření v leteckém provozu" Ale buďme velkorysí, třeba tím chtěl autor letáku naznačit, že jsou ta opatření stejně tvrdá a stejně hloupá jako SMĚSY.

22. 6. 2007

Pražský Městský soud řešil ve středu 20. 6. správní žaloby dvou účastníků Czechteku 2005. Oba byli v průběhu zákroku zraněni, jeden z nich má trvalé zdravotní následky. Žádali soud, aby nařídil žalované straně (Ministerstvu vnitra České republiky) upustit od protiprávního jednání a omezování jejich práv. Soud jejich argumenty neuznal a žaloby zamítl.

Dalibor Záhora byl v průběhu policejního zákroku zbit a utrpěl rozsáhlá zranění na hlavě a dalších částech těla. Tomáš Pavlacký má po nárazu zásahové výbušky do obličeje trvale poškozené oko.

DIY, tekno a CzechTek TÉMA BL

Policejní násilí TÉMA BL
22. 6. 2007

Nový pokus Vlastimila Tlustého dostat se z politické izolace uvnitř ODS založením programové platformy, ukazuje na zvláštní stav na nejen na české pravici. I když si o skutečných motivech založení platformy není nutné nic nalhávat, jde o prospěšnou věc pro politickou kulturu. V situaci kdy na pravici i na levici máme fakticky po jedné dominující straně a zbývající tři sněmovní strany jim téměř nekonkurují, je přirozené, že se programové pnutí přenáší dovnitř "velkých" stran.

22. 6. 2007

Na stránkách iniciativy NE základnám byl včera zveřejněn překlad pozoruhodné přednášky, kterou 1. listopadu 2006 přednesl na New Hampshire Institute of Politics of St. Anselm College americký senátor Mike Gravel, upozorňuje Jakub Rolčík. Článek pod názvem "Senátor Mike Gravel: Ústup od imperialismu - nový směr pro americkou zahraniční politiku" je k nalezení ZDE.

Dodává Tomáš Bodzar: Zajímavé pro občany této republiky by mohlo být jistě i to,že kandidát na prezidenta USA Mike Gravel se při návrhu své National initiative nechal inspirovat tvůrci tohoto dokumentu ZDE se kterými se zde i osobně sešel v roce 1998.Od té doby je s nimi v neustálém kontaktu.V televizních debatách získává na popularitě i před svými kolegy, jako je Hillary Clinton a další.Je to také on, kdo v podstatě dokázal spustit vyšetřování Watergate.

Stručně řečeno je tento pozoruhodný pán velmi nepříjemný současné vládní moci v USA a jeho názory jistě nejsou po chuti i většině politiků západní společnosti,kteří jsou ve vládách a parlamentech.

Další věc, která jistě stojí za povšimnutí je ta, že se v našich médiích o něm nic nedozvíte.

22. 6. 2007

Pozitivní aktivity americké ambasády v Praze

V poslední době American Centre při velvyslanectví USA v Praze připravil dva skutečně podnětné semináře, které byly nejenom informativní, ale snažily se jít objektivním zhodnocením faktů do hloubky problémů. Prvý se 11. 5. 2007 týkal Severní Koreje (informoval jsem podrobně ve své studii "Preventivní diplomacie nebo preventivní útok" a nyní na obdobné úrovni bylo projednáno velmi ožehavé téma pod názvem "Aktuální situace a perspektivní vývoj v Afghánistánu".

Přestože v současnosti probíhá v Praze celá řada diskusí o zahraničně politických problémech, je třeba uznat, že uvedené semináře amerického velvyslanectví se vymykají z běžného standardu svou snahou hledat na základě podstaty problému perspektivní řešení. Je to po dlouhé době, kdy dosud vše muselo být jednostranně jasné, významná změna v přístupu k aktivnímu uvažování a hledání pozitivních závěrů.

22. 6. 2007

Marketing, nebo revoluce? Prezident Nicolas Sarkozy jmenoval na tři citlivé vládní posty tři ženy, všechny tři vzešlé z imigrace: Rachidu Dati, Fadelu Amara a Ramu Yade. Člověk se při pohledu na jejich curriculum vitae nemůže ubránit, aby nezvolal: "Chapeau, l'artiste!" ("Klobouk dolů, umělče!")

Řešení v rámci tzv. otevření (ouverture), které Sarkozy oznámil hned po vítězství 6. května, se v případě těchto tří žen zdá slutečně revoluční. To, co se nikdy nezdařilo levici, udělal Sarkozy téměř lousknutím prstu. Ačkoliv se hned v první vládě Françoise Fillona objevili na významných postech lidé, kteří nebyli přímo spjati s ryzí pravicí - charismatický Bernard Kouchner na ministerstvo zahraničí či levitující centrista Hervé Morin na ministerstvu obrany -- kompozice druhé Fillonovy vlády (po odchodu ve volbách "neprošlého" Alaina Juppého) zdůraznila efekt, který bylo možné snad napoprvé přehlédnout.

22. 6. 2007

Dánsko by mělo zažalovat Shakespeara pro pomluvu, když pustil do světa, že "je něco shnilého ve státě dánském"

Ti, kteří jsou "nahoře", musí čas od času a ve svém zájmu prohlašovat, že je voliči potřebují. Jinak by tu přece nikdo nebyl, kdo by hájil jejich zájmy. Samozřejmě že se lze vždy-cky odvolat na to, že stávající poměr politických sil jistá řešení neumožňuje. Navíc když dochází k přesunu moci na politickou konkurenci, nejednou se snadno přehlédne, že všechny stávající nevyřešené nebo problematicky řešené problémy dědí nabyvatel moci, aniž nutně je spoluviníkem tohoto stavu. Nelze vyloučit ani to, že konzervativně se tvářící strana je situací ve státě donucena k radikálním řešením; a naopak revolučně vystupující strana může po uchopení moci z rozmanitých důvodů realizovat politiku reformy tlumící. Přitom stěží lze přehlédnout, že na rozdíl od ideologického zakotvení politiky v dřívějších časech přinejmenším v hospodářsky a kulturně rozvinutějších státech objektivní význam ideologie klesá. Je třeba zodpovědně přistupovat především k ekonomicko-sociálním problémům; potom se tak stane zodpovědným řešením konkrétních úkolů, nikoli zaváděním receptů podle zděděných šablon z minulosti. K realizaci politiky nemůže stačit šilhání po popularitě; už antičtí politikové věděli, že pro nutná opatření musí umět své možné -- a zatím nejisté -- příznivce získat.

22. 6. 2007

Vít versus Eisman and Co.

Diskutující by měli být méně osobní a měli by se seznámit s diskusemi, které se v této zemi vedly již ve dvacátých letech, například mezi Ivanem Olbrachtem a "pravicovými" sociálními demokraty, abychom my Češi nezačínali pořád od nuly. Občas se ještě v antíku či v kontejneru na papír objeví tenké brožurky, vydávané Masarykovou dělnickou akademií. Zjistili by, že vše tu již bylo.

Ústilo to do spontánního poválečného požadavku po socialismu nebo po tzv. socialisující demokracii (E. Beneš, Demokracie dnes a zítra). Je jen otázkou času, pokud se budou měšťáci (fr. bourgeois) chovat stejně, jako v dávné minulosti, že se budou v Čechách dějiny opět opakovat. František Řezáč, který nebaží po starých časech, nýbrž se výborně baví tím, že už jsou tady...

22. 6. 2007
Tisková zpráva Iuridicum Remedium

U plzeňského soudu dostala zřejmě poslední "czechteková" trestní kauza nečekaně rychlé ukončení. Veřejné zasedání se mělo konat na základě odvolání státního zástupce proti zprošťujícímu rozsudku Okresního soudu v Tachově. Krajský státní zástupce však vzal na počátku jednání odvolání zpět a zprošťující rozsudek tak nabyl právní moci.

22. 6. 2007

a nepřesnosti

Polemika s článkem Jaromíra Eismana "Co je levicovost a co je pravicovost"

Pan Jaromír Eisman se zamýšlí nad rozdílem mezi pravicovostí a levicovostí (BL 8.6 2007) a rozdíl mezi pravicově a levicově smýšlejícím člověkem definuje takto: Pravicově smýšlející člověk má svoji víru postarat se pokud možno čestně sám o sebe a svoji rodinu, levicově smýšlející člověk dává přednost solidaritě společnosti podílející se na jeho přežití.

Dovolím si parafrázovat jeho definici takto: Pravicově smýšlející člověk je člověk, který ve své většině trpí iluzí, že se dokáže postarat pokud možno čestně sám o sebe a svoji rodinu, levicově smýšlející člověk touto iluzí netrpí a proto dává přednost solidaritě společnosti podílející se na jeho přežití.

22. 6. 2007

Olomoucká mise pana presidenta Klause v půli června a masivní propagace jeho knížky "Modrá, nikoli zelená planeta" mne přiměly, abych znovu prolistoval onu útlou publikaci, kterou jsem již předtím s povzdechem odložil do police. Mé zklamání a rozpaky nad ní však nepramení z fakt, které předkládá, ale ze záměrů, které podsouvá. Název knížky je až příliš povedený stranický bonmot, ale k argumentům "skeptického ekologa" Lomborga (viz BL ZDE), které spatřily světlo světa v mnohem objemnějším fasciklu už v roce 2001 (v českém překladu 2006), mnoho nového nepřibylo. Ten název však stojí za povšimnutí - a snad i za úvahu, zda není pokusem o klamání veřejnosti.

21. 6. 2007

Tak Klaus ty svý kecy dotlačil až do FT. Bože můj... píše Jiří Drašnar.

Klaus o neexistenci globálního oteplování ve FT ZDE

22. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rada Evropské unie jedná nyní v Bruselu a Angela Merkelová jako předsedkyně se má postarat o dobré výsledky toho zasedání. Předem ale oznámily polská a britská vláda, že mají-li ony souhlasit, bude nutno změnit základní body zatím dojednaných návrhů. Polská vláda by chtěla, aby se rozhodovalo v ministerské rady na základě odmocňování počtu obyvatel individuálních států (viz v BL pod titulem 'Demokraté, kteří chtějí odmocňovat, aneb Jak pomoci cizím nacionalistům') a anglická vláda má problém se závazným začleněním charty základních práv do ústavy EU, protože v Británii existuje 'common law', nepsaná ústava.

22. 6. 2007

Toto pondělí odvysílala irská veřejnoprávní TV stanice RTÉ bezmála hodinový dokument o fenoménu peak oil pod titulem Future Shock (Budoucí šok), pořad prezentoval hlavní ekonomický zpravodaj stanice George Lee. Dokument se věnoval v této souvislosti irské ostrovní ekonomice jako nejvíce závislé na dovozu fosilních paliv v rámci EU, rizikům souvisejícím se zásobováním, dopravou, atd.

Dokument se ale zabýval ropným zlomem i v globálním měřítku, interview poskytla řada předních domácích i mezinárodně působících expertů. Pro některé bude asi zklamáním, že peakoil a oprávněné obavy ohledně rizik plynoucí z nepřipravenosti na projevy s ním souvisejícím jsou dnes zcela akceptovány většinou odborných institucí a dotčených mezinárodních energetických agentur.

22. 6. 2007

V poslední době věnují sdělovací prostředky značnou pozornost šikaně na školách. Televize nám ukazují záběry, které si natočili sami žáci a chlubí se jimi na internetu. Jsou to otřesné záběry, na kterých mladí žáci (velmi mladí, ještě žáci základní školy) mlátí své vrstevníky, kteří se nedovedou bránit. Na snímcích je vidět surovost dětí, které jsou schopni kopat svoji oběť když padne na zem. Tady už přestává všechna legrace.

22. 6. 2007

Reaguji na článek "Šikana ve školách" od Josefa Víta. Nechci být obhájcem MŠMT, ale tvrzení "Ten kdo by situaci měl řešit, nic neřeší. Myslím tím ministerstvo školství," je poněkud přehnané, stačí si na webu www.msmt.cz zadat do vyhledávače slovo "šikana". Napříkald ZDE je: "Šikana ve školách - na tel.: 257 193 310 (doc. Bohumil Stejskal) poskytuje MŠMT školám, žákům i rodičům odbornou a metodickou pomoc."

Faktem je, že další relevantní výstupy jsou z roku 2004, ale řešení šikany je věcí především školy a kantorů, ministersvo toho mnoho nenadělá,píše Janek Wagner.

22. 6. 2007

Vážení přátelé, pane Víte a pane Březino,

Zařadil jsem si Vás do jednoho sáčku, a to do sáčku normálních malých českých závistivců, kteří nemají o podnikání a ekonomice ani ponětí.

K panu Březinovi:

Vy píšete, že zaměstnavatel dře své zaměstnance, jak se říká bez nože, jinak by na své auto nevydělal.

1. V demokratické společnosti má každý člověk právo pracovat tam, kde se mu zlíbí, píše Jaromír Eisman

22. 6. 2007

Vůbec mě nepřekvapuje, že tolik čtenářů rozlítila oponentura pana Cveka "Pan Vít a ráj s ostnatým drátem" na nostalgii pana Víta po časech dávno minulých, reprezentovavých třídním bojem, diktaturou proletariátu, bojem s nepřátelskou reakcí, bojem proti vykořištovatelům mávaje přitom Marxovým Kapitálem a vším tím ideologickým haraburdím, s nánosem rzi uplynulého století, když nám tady jako snad jeho vlastní ideál předkládá Kubu a tu jejich "Libre".

Mluví to totiž o více vyhraněné idelogičnosti, ne snad přímo obsahu tohoto periodika, ale především valné části jeho čtenářů, což samo o sobě nemusí znamenat nic víc, než jen to, že BL jsou vyjímečné od maistreamových medií tím, že se zde mohou střetávat názory i z opačných politických protipólů -- zvláště těch, jejichž politické preference jdou výrazněji doleva a hodně z nich s neskrývanou nostalgií vzpomíná na někdejší režim a liberální kapitalismus se svým volným trhem má za svého životního nepřítele.

Představitelem takového názoru je především pan Vít, a má zde hodně obdivovatelů. Nicméně více než k jeho pilotnímu článku jako reakci na vymezení pravice a levice pana Eismana, bych rád reagoval na jeho komentář ke "dni daňové svobody" ZDE

Jedná se o levicový ideový mainstream, klasickou schizofrenii o vykořisťování.

22. 6. 2007
Reakce na článek pana Mareše "Zdatný Goebbelsův učeň"

Vzhledem ke skutečnosti, že k současné krizi v Palestině různí experti na izraelsko- palestinský konflikt ve svých komentářích přistupují téměř shodně, a to tak, že rámec celého konfliktu naprosto ignorují a dnešní boje vykreslují jako další islámskou fatvu, jejímž konečným cílem je "zahnat Židy do moře", rád bych přispěl svou troškou do mediálního mlýna.

Zbyněk Petráček z Reflexu a Filip Moravec z Asociace pro mezinárodní otázky nechť mi odpustí, že jim coby nekompetentní laik fušuju do řemesla.

22. 6. 2007

Reakce na článek Sandry Wain "Dáma na pánském záchodě v Čechách". Nevím, jestli autorka přišla na pánský záchod jako dáma, toto označení předpokládá jistou úroveň, které neodpovídají manipulace, za které by se nemusel stydět ani náš německý, česky psaný tisk.

Hned na začátku pansky nadřazená urážka českých mužů na principu kolektivní viny. To není příliš politicky korektní. Snad by stálo za to označit skupinu českých mužů, o které se tímto způsobem hovoří a sdělit svá měřítka, která výsledek prokazují. Tento způsob hodnocení připomíná svou objektivitou úvahu návštěvníka čtvrté cenové skupiny o tom, že jsou "všechny ženský stejný". Říká se to tam samozřejmě i hůře.

22. 6. 2007

...je ideálem Sandry Wainové, která se rozhořčila nad reklamou na pražských pánských záchodcích. Paní Wainová má pravdu v tom, že stav českého veřejného a poloveřejného toaletnictví ještě pořád není ideální, i když se od situace před rokem 1989 výrazně zlepšil. Počkejme ještě pár let, třeba dohoníme svět, i když zas tak daleko za ním nejsme. Dejme tomu v Belgii vás na toaletu leckde taky nepustí.

22. 6. 2007

Vážený pane Přemku Bělohlave:

Chtěl bych reagovat na Váš článek z Britských listů z 19 června 2007 "Omyly, hlouposti a vyložené nesmysly".

Dovolte mi, abych z Vašeho článku citoval a po té uvedl své mínění k Vašim tvrzením. Snažil jsem se své názory zdokumentovat internetovými odkazy na většinou univerzitní zdroje ve Spojených státech. Doufám, že Vám ověření těchto zdrojů přinese nový náhled na některá tvrzení v Britských listech i na moji osobu, píše Zdeněk Vopat::

21. 6. 2007

Mladý muž, aktivní spořádaný sportovec, trénující mládež, jednoho dne ráno údajně napadne mladou ženu na ulici. Bez zjevného důvodu. Svědek tohoto podivného činu přivolá městskou policii. Mladá žena ovšem, zjevně lépe trénována, uprchne na služebnu policie státní. Mezitím městská policie zasáhne. Výsledkem jsou zkrvavělí a odzbrojení strážníci. Přijíždí policie státní. Ta nejprve prostřelí svůj vůz a poté zastřelí mladého muže, aniž by ji jakkoliv ohrozil. Žádné varovné výstřely, žádné výstřely do míst, jež znehybní, ale nezabijí. Poprava.

Proces s Rudolfem Slánskym a spol.
21. 6. 2007

K 55. VÝROČIU

Dva mesiace po zatknutí Lászlóa Rajka 3. septembra 1949, píše Mátyás Rákosi Gottwaldovi, že v procese s Rajkom budú zverejnené "tucty československým mien, ktoré poznáte." K listu bol pripojený zoznam a na ňom Vladimír Clementis, jeho námestník Artur London, minister vnútra Nosek, námestník ministra zahraničného obchodu Eugen Lobl, námestníci Goldmann, Hajdu, tajomníci ÚV KSČ Šling, Moško, Hájek, Fuchs, Polák, a Slováci: Husák, Novomestský, Friš, Horváth, Falťan, Holdoš, Zupka... Začiatkom septembra označil Rákosi čs. orgány za málo skúsené a poradil Gottwaldovi a Slánskemu požiadať o pridelenie sovietskych poradcov. V Maďarsku bolo v tej dobe v bezpečnosti 15 sovietskych poradcov.

Láhor Soundsystém
21. 6. 2007

Tak trochu kamarádská recenze

Sami svůj soubor definují jako vřed na čisté tváři amatérského divadla. Je to skupina spolupracujících umělců, kteří se rozhodli, že na sociální, zdravotní a obživu nebudou vydělávat divadlem.

21. 6. 2007

Ne, nepovažuji se za nějakou nóbl dámu a myslím, že nejsem ani příliš útlocitná. O českých mužích jsem si udělala dostatečné mínění, které nemusím zatím příliš měnit. Nejsem jistě sama. Často zjišťuji, že jsou někdy dosti pragmatičtí a často i velmi oplzlí. Jedním ze zdrojů takových zjištění mohou být i reklamy. Tyto napovídají mnohé o svých tvůrcích a zadavatelích. Často vypovídají o tom, že si tito nedělají vůbec žádné iluze o občanech a že jsou pro zisk schopni všeho. Ovšem, z pohledu dámy mohou být takové názory někdy velmi zarážející. Tak například, v poslední době může způsobit dámě přímo šok návštěva některých pánských záchodů v České republice.

21. 6. 2007
Ukázka z nové knihy G.S. Evanse, Tajný (český) deník Fredericka Barona a jiné texty, Miroslav Kouba - Aequitas, Praha, 2007. Překlad Olga von Pohl.

Zpráva Fredericka Barona pro Český ústav pro tržní hospodářství

Za posledních dvacet letech vykazuje globální jazykový trh, poháněný nezdolností angličtiny, setrvalý strmý nárůst. Českému jazyku se však zatím nedaří těžit z výhod plynoucích z rozšiřování vývozního trhu. Navzdory příležitostem, které přinesla změna politického a ekonomického uspořádání po roce 1989 a které umožnily tržní expanzi v oblasti cizího jazyka, čeština dokázala pouze to, že si nadále víceméně udržuje své dominantní postavení v sektoru mateřské řeči.

Nedostatečná úspěšnost češtiny je příznakem obsáhlého komplexu strukturálních problémů, s nimiž se tento produkt potýká, namátkou příliš mnoho pádů, rodů a časování sloves. Pakliže se nepodaří tyto nedostatky překonat, budou nejen nadále brzdit růstový potenciál češtiny, ale v konkurenčních tlacích globálního jazykového trhu 21. století povedou k pozvolnému ústupu a možnému stažení tohoto produktu z trhu, a to i v sektoru mateřského jazyka.

21. 6. 2007

Americký prezident Bush potřetí vetoval ve středu odpoledne zákon, který měl umožnit americkým vědcům rozšířit federální vládou financovaný výzkum kmenových buněk. Zakázal vědcům ničit lidská embrya. Zároveň vydal příkaz, podle něhož mají americké federální úřady podporovat výzkum, který by vytvářel kmenové buňky bez ničení lidských embryí. Bush si stěžoval, že prý nový návrh zákona porušil etické normy.

Prezidentovo veto se stalo terčem ostré kritiky od stoupenců výzkumu kmenových buněk z embryí. Ti varují, že americká vláda odpírá klíčově důležitou podporu pro nejslibnější formy kmenového výzkumu jen proto, aby uspokojila prezidentovy konzervativní křesťanské a jiné stoupence, kteří kladou rovnítko mezi lidská embrya a lidský život.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 6. 2007

S alespoň částečným ujasněním odpovědi na tuto otázku by měl jít každý účastník odborářské demonstrace 23. 6. 2007 a hledat odpověď by na ni měli i ti, kteří se na demonstraci přímo nechystají. Co je vlastně třeba vzít v potaz při hledání řešení aktuální otázky, zda chystat použití tohoto krajního prostředku?

21. 6. 2007

Podle údajů zveřejněných ve středu se stala Čína největším znečišťovatelem ovzduší vypoušením kysličníku uhličitého. Tato překvapivá informace vyvolá znepokojení ohledně sílící role Číny jako příčiny globálního oteplování. Vyvolá tlak na světové politiky, aby dohodli novou globální smlouvu o podnebných změnách, jejíž součástí bude i rychle se rozvíjející čínské hospodářství. Očekávalo se, že čínské emise CO2 nepředstihnou emise z USA ještě několik let, i když některé analýzy předpovídaly, že k tomu dojde už příští rok.

20. 6. 2007

Skutečný význam americké protiraketové obrany je nutno poměřovat tím, do jaké míry je tato obrana v souladu s pěti imperativy, které dominují americké strategii už skoro dvě století, píší analytické stránky stratfor.com:

1. Udržovat vliv nad Severní Amerikou

2. Zajistit strategickou hloubku pro kontinentální Spojené státy

3. Ovládnout námořní přístupy k USA

4. Ovládnout světové oceány

5. Udržet Euroasii rozhádanou.

Balistická protiraketová obrana je logickým důsledkem tří těchto cílů a přispěla též k splnění čtvrtého (vytvořila soupeření v Euroasii).

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír   
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"