18. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2007

ANALÝZA

Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale

Americká administrativa má eminentní zájem na získání vlivu v Ázerbajdžánu. Mimo obvyklé tirády o globální válce proti terorismu a zprostředkování míru v uměle vyprovokovaném "národně osvobozovacím" konfliktu na Náhorním Karabachu už Američané přiznali barvu. Posílení americké energetické bezpečnosti a získání přístupu k pobřeží Kaspického moře, bohatému na ropné zásoby v době, označované termínem peak oil. Účast amerických firem při rozvoji ázerbajdžánského energetického sektoru "je klíčem k americkým cílům pro rozšíření nabídky ropy ve světě" a "pomoci tak zemi se zlepšit její ekonomiku". Z diplomatické řeči převedeno do surové reality: program mír za ropu. Argumenty zazněly v této prosté podobě jako odůvodnění devizových transakcí v Kongresu pro odůvodnění amerického rozpočtu na finanční rok 2005.

Jiří Csermelyi: Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale ZDE

Štěpán Kotrba: Radar v Ázerbajdžánu namísto brdského je realistický ZDE
Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu ZDE
Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu ZDE
Ondřej Ivanek: Radar jako prestiž aneb Ázerbajdžán náš vzor ZDE
Miloš Kaláb: George W. Bush nazývá ázerbajdžánského banditu svým přítelem ZDE
Emil Souleimanov 8. 12. 2003: Ázerbajdžán: Zemřel Hejdar Alijev ZDE
Emil Souleimanov: Kavkaz - potenciálně výbušný region ZDE

Narůstající americká pomoc počítala pro Ázerbajdžán v období od finančního roku 1992 po finanční rok 2004 kumulovanou částku 500.1 milionu USD (FREEDOM Support Act a jiné programové fondy), údajně o stejný jako darovaný odborem Evropana. Z americké pomoci bylo 50.8% určeno na humanitární účely, zatímco zbytek podporoval demokratické reformy (21.5%), ekonomické a sociální reformy (16.4%), programy bezpečnosti a vymáhání práva (9.6%), a neziskové iniciativy (1.7%).

V finančním roce 2005 byla odhadovaná americká pomoc 52.6 miliónu USD, a Bílý dům žádal 48.1 miliónu USD pro fiannční rok 2006 (mimo energetických a obranných fondů), zaměřující se na rozvoj malého a středního zemědělství a jiných zemědělských podniků, na reformu (liberalizaci) energetického sektoru, soudnictví a vymáhání práva a na posílení soukromého podnikání, vyývozní kontroly a boji proti praní špinavých peněz. Ve finančních letech 2004 a 2005 byl Ázerbajdžán určen jako kandidát na zvýrazněnou americkou rozvojovou pomoc z programu "Millennium Challenge Corporation" , ale v žádném roce nebyl schválen.

Podmínkou totiž bylo "zastavit veškeré blokády a jiná útočná použití síly" proti Arménii a Náhornímu Karabachu. Mezi jiné kongresové iniciativy, začínající částkami ve finančním roce 1998, Kongres vytvořil pro jižní Kavkaz finanční zdroje, povzbuzující konflikt v Národním Karabachu, starající se rekonstrukci, a usnadnění ekonomické integrace oblasti. Kongresem prošel zákon "Strategie Hedvábné stezky " ve fiančním roce 2000 (jako část položky P.L. 106-113) .

Příspěvek ke "globální válce s terorismem"

Po teroristických útocích na Spojené státy 11. září 2001 nabídl Ázerbajdžán použití svého území i vycvičených zpravodajců pro operaci Trvalá svoboda (OEF) v Afghánistánu. To se realizovalo symbolickým způsobem na konci roku 2002 (33 Ázerbajdžánců bylo nasazeno v Afghánistánu na jaře roku 2005). Zpráva State Departmentu Patterns of Global Terrorism 2003 konstatuje, že Ázerbajdžán také zvýšil své úsilí v blokaci aktivit teroristů a a vyvíjel aktivity proti domorodým teroristům a financování teroristů. Ázerbajdžán byl mezi "koalicí ochotných", které otevřeně podporovaly USA při operaci Irácká svoboda (OIF). Nabídl použití svých leteckých základen. V srpnu 2003 přispěl Ázerbajdžán 150 vojáky ke koaličním stabilizačním silám v Iráku (na jaře 2005 bylo 150 ázerbajdžánských vojáků rozmístěno v Iráku). Vztahy s Ruskou federací jsou chladné. Tření zahrnuje odmítnutí ruských návrhů na masivní zapojení Ruska do tvorby mírových sil v Náhorním Karabachu a odmítnutí zprostředkování Arménie v mírovém jednání v Náhorním Karabachu.

Rusko dlouho vznášelo námitky proti ázerbajdžánským snahám stavět ropovody a plynovody, obcházející Rusko. V roce 1999 Rusko obvinilo Ázerbajdžán z neochoty zastavit tranzit zbraní a žoldáků do Čečenské oblasti. Ázerbajdžánsko-ruské vztahy vypadaly, že zlepší se v 2002, když se oba státy shodly na Smlouvě o pronájmu původně sovětské radarové stanice včasného varování v ázerbajdžánské Gabale a obě strany dosáhly shody ve sporu o vytýčení hranic v Kaspickém moři.

Podle dokumentu Vojenská rovnováha 2004-2005 se ázerbajdžánské ozbrojené síly skládají z 66 490 vojáků, letectva a námořnictva. Je zde též 5 000 příslušníků pohraniční stráže a více než 10 000 příslušníků policiejních sil ministerstva vnitra. Výdaje na obranu se zvětšily v posledních letech na 240 milionů USD v roce 2005, což činí 12% rozpočtu. Podle desetileté smlouvy o pronájmu Gabaly souhlasí Ázerbajdžán s přítomností 1 400-1 500 ruských vojáků na této základně. Ázerbajdžán údajně přijal zbraně nejistého původu ze zahraničí a ozbrojené dobrovolníky od různých islámských národů na pomoc v bojích na počátku devadesátých let, aby udržel Národní Karabach. V roce 1994 se Ázerbajdžán připojil k iniciativě NATO Partnerství pro mír (PFP) , aby "přivedl Ázerbajdžán blíže k západnímu světu," zvýšil možnosti finanční pomoci, a přispěl k ukončení konfliktu v Náhorním Karabachu. Někteří ázerbajdžánští vojáci se účastnili od roku 1997 operací NATO v Kosovu . Existuje ale napětí mezi Arménií a Ázerbajdžánem .

Politický a ekonomický vývoj - kariéra prozápadního "prezidenta"

Ázerbajdžánská ústava, schválená lidovým referendem v listopadu 1995, posílila prezidentskou pravomoc a založila 125 členný jednokomorový parlament (Milli Mejlis) se pětiletým termínem pro poslance. Prezident jmenuje a odvolává členy kabinetu (Milli Mejlis souhlasí s jeho návrhem na předsedy vlád), předkládá rozpočet a jiné zákony, které nemohou být parlamentem změněny, ale pouze schváleny nebo odmítnuty během lhůty 56 dnů, a jmenuje místní úředníky. To jsou pravomoce, které parlamentu neumožňují téměř nic. Proto americký State Department zhodnotil v srpnu 2002 ústavní referendum jako "vadné" a americká diplomacie ho označila jako "velmi málo přispívající k demokratizaci". Někteří vůdcové opozičních stran protestovali proti určení předsedy vlády jako náhradníka v případě prezidentské neschopnosti, smrti nebo rezignace. To se předpokládalo, aby se usnadnilo předání moci prezidenta Hajdara Alijeva jeho synovi, Ilchamovi. V červnu 2000 Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) schválilo členství Ázerbajdžánu v této organizaci. Syn dosavadního prezidenta podle očekávání Ilkham Aliyev v říjnu 2003 hravě vyhrál volby, porazil sedm jiných kandidátů se 77% hlasů. Zakázal registrovat opoziční kandidáty... 21. října 2003, americký State Department vyjádřil "hluboké zklamání" nad "vážnými nedostatky" ve volbách. Láska k ropě ale zvítězila nad láskou k demokracii. Zhroucení Sovětského svazu a konflikt v Náhorním Karabachu na počátku devadesátých let přispěly k úpadku ázerbajdžánského HDP o 60% do roku 1995. Ekonomika se začala znovu rozvíjet v letech 1996-1997, a Economist Intelligence Unit odhadl skutečný růst HDP na 10.2% a spotřebitelskou inflaci na 6.7% během roku 2004. Dvojciferný růst HDP byl očekáván i v letech 2005-2006 s dalším vývojem cen ropy a plynu a na ně navazující vysokou mírou zahraničních investic. Nejmenší firmy a některé podniky střední velikosti byly zprivatizovány, ale vláda odmítá privatizovat velké, zejména nevýdělečné firmy, které zaměstnávají pro ekonomiku rozhodující množství pracovních sil . Čisté přímé investice ze zahraničí se v posledních letech dramaticky zvětšily, z 129 milionů USD v roce 2000 na 2.4 miliardy USD v roce 2004 (EIU). Světová banka a na Spojené státy napojená vlivová nevládní organizace Transparency International řadily ázerbajdžánskou vládu mezi "nejvíce zkorumpované" v celosvětovém měřítku. Vláda si z toho nic nedělá. Ví, že demokracie má menší cenu než ropa.

Vláda ropy

Americké ministerstvo energetiky v září 2004 oznámilo odhad 7- 13 miliard barelů ověřených zásob ázerbajdžánské ropy a 25,48 trillionů kubických metrů rezerv ázerbajdžánského zemního plynu. A v těchto číslech je skryto tajemství demokracie v Čečensku i na Náhorním Karabachu i v radarové stanici v Gabale.

Americké společnosti jsou podílníky ve třech mezinárodních výrobních konsorciích, která byla vytvořena, aby získala licence na využívání ložisek ropy a zemního plynu v ázerbajdžánské části Kaspického moře, včetně Azerbaijan International Operating Company (AIOC), vedle British Petroleum (podnikající v Azeri, Chiragu, a na polích Gunašli). V roce 1995 oznámil Ázerbajdžán stavbu ropovodu přes Gruzii a Rusko do černomořských námořních přístavů Novorossiisk. Stavba byla dokončena na konci roku 1997. Na jaře 1999 začala doprava ropy. Spojené státy pak podporovaly stavby velkého ( 1 milion barelů denně) ropovodu z Ázerbajdžánu přes Gruzii do Tureckého přístavu Ceyhan ve Středomoří (ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan) jako součást "hospodářského rozvoje Ázerbajdžánu". Pravý důvod je jednoduchý: protože tato cesta nedovoluje Rusku získat nepřiměřenou kontrolu nad ázerbajdžánskými prostředky ani neumožňuje Ázerbajdžánu hledat cesty exportu přes Írán. Přes "osu zla". Stavba začala v roce 2003, ukončena byla koncem roku 2005.

Současný Putinův návrh na společné využívání radarové stanice v Gabale by zastavil soupeření obou supervelmocí o ázerbajdžánskou ropu a plyn, ukončil by rázem americké ambice při tvorbě napětí v Náhorním Karabachu a v Čečensku a vytvořil by prostor pro globální spolupráci a společné investice v regionu. Rusům by umožnil definitivně odříáznout Čečensko od zdrojů, stejně tak by zlikvidoval separatisty v Náhorním Karabachu. Budou chtít Spojené státy učinit krok ke smíru, anebo bude vleklá zpravodajská provokace a intervence USA proti sovětskému impériu pokračovat, i když už Sovětský svaz dávno neexistuje?

První reakce americké diplomacie ukazuje, že politici se nejobtížněji zbavují utkvělých představ. Putin je daleko pružnější. Zabil tři americké politické lži jednou ranou. Lež o nutnosti stavět kvůli Íránu radarovou základnu v Brdech, lež o oprávněnosti národního sebeuvědomění a práva na sebeurčení v Náhorním Karabachu a v Čečensku a lež o roli demokracie ve válce o ropu.

                 
Obsah vydání       18. 6. 2007
18. 6. 2007 Lže český premiér v parlamentě pravidelněji?
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Převládnou v Americe konzervativci, kteří chtějí vojenský útok proti Íránu?
18. 6. 2007 Sarkozyho pravice získala většinu, levice i nadále vzdoruje Josef  Brož
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
18. 6. 2007 Cipollovy zákony lidské stupidity Jiří  Drašnar
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Čekání na velkou změnu Oskar  Krejčí
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce
18. 6. 2007 O českém šklebu Věra  Říhová
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
17. 6. 2007 Sarkozy vyhrál francouzské volby, nikoliv však drtivou většinou
18. 6. 2007 Levicové otroctví Lukáš  Rázl
18. 6. 2007 Pravda a láska Boris  Cvek
18. 6. 2007 Palestinci jako laboratorní krysy Daniel  Veselý
18. 6. 2007 Bývalý prezident Chirac ztratil imunitu Simone  Radačičová
17. 6. 2007 Tučná koryta patří sebevědomým Václav  Dušek
18. 6. 2007 Kdo lhal komu nebo co se vlastně stalo, jestliže nikdo nelhal? aneb Topolánkova odpověď na otázku poslance Votavy Uwe  Ladwig
17. 6. 2007 Nová levicová strana v Německu je skutečností Richard  Seemann
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
16. 6. 2007 Falklandy - Malvíny Michal J. Stolár, Martin  Stolár
16. 6. 2007 In memoriam Kurt Waldheim (1918 -- 2007) Richard  Seemann
16. 6. 2007 Deník Independent použil Blairův útok jako reklamu Jan  Čulík
15. 6. 2007 Houpy, houpy, kočka snědla kroupy... Věra  Říhová
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"

Ruská zahraniční politika RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
14. 2. 2007 O nás opět v Mnichově Oskar  Krejčí
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
16. 1. 2007 Problémy utváření, nebo změna paradigmatu? Kodži  Watanabe, Strobe Talbott, Sir Roderic Lyne
13. 12. 2006 Rusko - pokračující diplomatická ofenzíva Miroslav  Polreich
2. 11. 2006 Egypt oživuje spolupráci s Ruskem Miroslav  Polreich
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
22. 9. 2006 Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev Miroslav  Polreich
7. 7. 2006 Energetický dialóg EÚ-Rusko je možný ... (za niekoľkých podmienok...) Richard  Menczer
12. 6. 2006 Rusko snižuje závislost na dolaru Karel  Dolejší
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
30. 3. 2004 Čína -- velmoc současnosti Miroslav  Polreich
29. 8. 2003 Signály z Moskvy II. Ladislav  Žák

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   
8. 6. 2007 Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale Jiří  Csermelyi
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
7. 6. 2007 Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu   
6. 6. 2007 Bush pozval ruské generály, aby si prohlédli projekt raketové obrany   
5. 6. 2007 Nová ruská raketa Iskander-M bude zaměřena na americké základny v ČR a v Polsku