27. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2007

Britský premiér Tony Blair naléhá na OSN, aby vyhlásila bezletovou zónu nad Darfurem a vynutila si ji, pokud by to bylo nutné, bombardováním súdánských vojenských letišť, která jsou používána k nájezdům na tuto provincii, informuje deník Guardian.

Tato kontroverzní iniciativa přichází ve chvíli, kdy tvrdí nová tajná zpráva expertů OSN, že Súdán porušil rezoluce OSN tím, že přesunul do Darfuru zbraně, přelétává nad provincií a kamufluje svá vojenská letadla jako humanitární letouny OSN.

Sloupek
Petr Španger

Kus kouřící hlíny, ploty;
za ostnatým drátem:
jeho nejmilejší vězení.
Jen tak se opřít o hrábě,
koruny stromů rozevláté;
oblaka, z nichž brzy
bude padat kamení. souloživou mladost

ze sbírky Dům ani ne k životu, Weles 2004 vybral Petr Štengl

27. 3. 2007

Odpověď ministru Schwarzenbergovi

tisková zpráva organizace Greenpeace

Odpověď na dopis ze dne 23. března 2007

Věc: Nóta USA k radarové základně a závazky České republiky

Vážený pane ministře, děkujeme za Vaši odpověď na žádost o poskytnutí nóty USA ohledně umístění protiraketového radaru v ČR ze dne 14. března. Tato žádost byla vedena zájmem o problematiku mezinárodní bezpečnosti, jíž se naše organizace zabývá od svého vzniku v roce 1971. Od té doby jsme měli mnohokrát možnost zjistit, že v podmínkách mezinárodního napětí a závodů ve zbrojení se ochraně přírody a zdravého prostředí zpravidla příliš nedaří.

Jsme velmi potěšeni, že jsme se mohli seznámit s textem neoficiálního překladu předmětného dokumentu, ačkoliv nám není zřejmý důvod, proč jsme nemohli obdržet originální anglický text. Vámi poskytnutý dokument sice není úplný, neboť postrádá obě přílohy evidované v režimu vyhrazené, umožňuje však učinit významné závěry o charakteru a dosahu probíhajících jednání mezi Spojenými státy a Českou republikou. Na základě jeho studia musíme konstatovat, že obavy, jimiž byla vedena naše první žádost, se jeví jako do značné míry oprávněné.

Odpověď organizace Greenpeace na dopis od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ohledně plánované americké základny v ČR.

Schwarzenbergův dopis - faksimile ZDE

Nóta Velvyslanectví Spojených států Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám

27. 3. 2007

Protestní hladovka, kterou vyhlásil obžalovaný Erguen Uzunoglu 13. března 2007, mohla vyvolat ve veřejnosti dojem, že vinou soudu hrozí další nekonečné protahování trestního řízení, které trvá již dvanáct a půl roku. Ve skutečnosti se vynesení rozsudku neodvolatelně přiblížilo veřejným zasedáním soudu v úterý 27. března na dosah ruky.

Začátek jednání zpestřila polemika mezi panem Uzunoglu a předsedou senátu o tom, zda je možno zahájit řízení, když obžalovanému nebylo doručeno předvolání. Když pak soudce chtěl předvolání doručit, s tím, že to není nezbytné, pan obžalovaný je odmítl převzít. Vzrušení bylo zbytečné: na konci předešlého jednání všichni přítomní vzali na vědomí odročení se všemi podrobnostmi, takže nedoručení předvolání nebylo překážkou zahájení jednání. Takových drobných potyček jsme během tohoto procesu zažili v soudní síni desítky.

27. 3. 2007

ANALÝZA

Putin dobře ví, že Rusko nemůže vstoupit s Amerikou do nákladných závodů ve zbrojení. Namísto toho chce reagovat asymetricky, že vybuduje nové pozemní rakety středního doletu. Rusku by to umožnilo znovu používat Evropy jako rukojmího.

Podle innsbruckého politologa Gerharda Mangotta "by však něco takového Američanům nevadilo, protože by to státy Evropské unie donutilo, aby začaly používat americký systém raketové obrany a Spojené státy by se staly rozhodným vojenským faktorem pro obranu Evropy na dlouhá desetiletí."

27. 3. 2007

Neuvěřitelná "diplomacie"

Mediálně výrazná v uplynulém měsíci byla vyjádření některých představitelů členských zemí NATO (konkrétně např. Německa, Lucemburska nebo Norska) a Ruské federace. Výtky na nedostatek transparentnosti a informování, které v těchto vyjádřeních zazněly ČR odmítá, neboť se nezakládají na pravdě a agresivní ruskou rétoriku odmítá zcela. Většinu uvedených vystoupení MZV interpretuje jako mediální sebeprezentaci konkrétních politiků před domácím auditoriem. A to buď z důvodů ideologických, předvolebních nebo vycházení vstříc očekávání pacifistického elektorátu."

"Ani s pokusy některých zemí a některých poslanců Evropského parlamentu (včetně českých), aby se otázkou zapojení ČR do projektu protiraketové obrany začala zabývat EU, MZV nesouhlasí. Jde o problematiku, která není v kompetenci EU. EU se nikdy problematice protiraketové obrany nevěnovala (...). Stejně tak EU nikdy neprojednávala otázky související s americkou vojenskou přítomností v kterékoliv ze 14 zemí EU, kde má v dnešní době USA své vojenské základny"

Zdroj: ZDE

Mnozí političtí komentátoři, například Lída Rakušanová ZDE, právem poukazují na to, že žádná jednání mezi supervelmocí, jako jsou Spojené státy, a desetimilionovou zemičkou, jako je ČR, nemohou být rovná. Proto - argumentují, pokud by byli čeští politikové aspoň trochu chytří, využili by při jednání s Američany Evropské unie - což je celek, který je aspoň trochu schopen vyvážit sílu USA.

Jenže, jak vyplývá z uvedeného, na ministerstvu zahraničí ČR nejsou vůbec žádní diplomati, kteří by si byli vědomi toho, že mocenské zájmy na světě musejí být vyvažovány, pokud se moje země nemá stát naprostým otrokem. Ne jsou to ideologové, kteří prostě chtějí dnešní americké vládě lézt kamsi, bez ohledu na zájmy své země a bez ohledu na fakta. Dokument, svědčící o takovýchto postojích současného českého vedení je nesmírně deprimující, protože z něho vyplývá, že česká strana se nechce spojit s dobře mínícími evropskými spojenci, avšak ze zaslepených ideologických důvodů prostě udělá pro Spojené státy cokoliv. Bez ohledu na názor české veřejnosti.

Je to nesmírně nebezpečná hra a nedovedu si vysvětlit, proč se čeští diplomaté a politikové takto chovají. Snad to lze jedině vysvětlit čtyřicetiletou zkušeností z komunistického otroctví a přežívajícím přesvědčením, že nevýhodnější českou politikou vůči mocným je nikoliv se spojovat se spojenci, s nimiž nás pojí společný zájem, ale zalézt nejsilnější supervelmoci do zadního traktu co nejhlouběji, naprosto se jí otrocky oddat a doufat, že "vládce nás za naši neomezenou úslužnost po zásluze odmění."

Je to otřesný způsob jak bránit české zájmy na mezinárodním fóru.

26. 3. 2007

Neumí čéésky

Neumí čééésky...
Bolek Polívka ve hře Šašek a královna
Divadlo na provázku, 4. 3. 1983

Z následujícího dokumentu, který má vzhledem k tomu, kdo a kde jej předkládá, překvapivě nízkou „štábní kulturu“ (včetně pravopisných chyb, jež jsme v přepisu textu ponechali), vybíráme pasáže, které nám připadají nejpozoruhodnější. Části doslovně převzaté z ministerského dokumentu jsou uvedeny tučně. Pokud máte zájem o kompletní text, obraťte se na svého poslance...

Dokument má název Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu protiraketové obrany na území ČR - stav k 20.3.2007 . Sněmovně ho předkládá ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

27. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Inkoust podpisu pod Berlínskou deklaraci byl sotva suchý, když prezident Václav Klaus podle Spiegelu online oznámil, že nejde o smlouvu, ale jen o deklaraci a že by to byl jen sen, že by se povedlo postavit Evropskou unii do voleb do Evropského parlamentu v roce 2009 na obnovený společný základ.

Není to krásné, že máme politiky, kterým můžeme věřit a kteří podporují to, na čem se dohodli?

26. 3. 2007

DOKUMENT

Prohlášení u příležitosti 50. výročí podpisu Římských smluv

Evropa byla po staletí ideou, nadějí na mír a porozumění. Tato naděje se stala skutečností. Sjednocení Evropy nám umožnilo žít v míru a blahobytu. Přineslo pospolitost a překonalo rozdíly. Každý člen napomohl ke sjednocení Evropy a k posílení demokracie a právního státu. Lásce ke svobodě, kterou projevili lidé ve střední a východní Evropě, vděčíme za to, že nepřirozené rozdělení Evropy je nyní s konečnou platností věcí minulosti. K evropské integraci jsme dospěli na základě poznání z krvavých střetů a z minulosti plné utrpení. Dnes žijeme společně tak, jak to nebylo možné nikdy předtím.

My, občané a občanky Evropské unie, jsme sjednoceni k našemu prospěchu.

Evropská unie
27. 3. 2007

Evropská unie trpí po padesáti letech neschopností politiků čelit ekonomickým a sociálním výzvám.

Padesáté výročí Římských smluv je dobrou příležitostí pro diskuse o tom, co vlastně Evropa dala lidstvu. Válečnou loď, která svět sjednotila a umožnila, aby se evropské války staly celosvětovými. Křesťanství, v jehož jménu se kolonizátoři dopouštěli genocidy. Kapitalismus, který z nevolníka učinil námezdního zaměstnance. Nebo třeba humanistickou kulturu, která přinesla úctu k člověku, toleranci a míru. Dítětem humanismu je i Evropská unie.

27. 3. 2007

Krize evropské konstrukce skutečně Moskvě umožnila vrátit se k její tradiční diplomacii, jež upřednostňovala bilaterální vztahy s evropskými zeměmi, zejména s těmi, které se v zahraniční politice vyznačovaly proruským, z různých důvodů pevně zakotveným "tropismem": s Německem, jež dováží z Ruska 40% svého plynu a 30% své nafty, s Francií, která se cítí být spřízněna s Ruskem vzhledem ke svým centralistickým, etatistickým a protiamerickým sklonům, a posléze s Itálií, která se příliš nezajímá o legálnost obchodních praktik na ruský způsob.

V tomto kontextu se Rusku podařilo získat první obrovský úspěch: byl jím 9.září 2005 podepsaný kontrakt mezi Gazpromem a německými společnostmi BASF a E.0N o výstavbě plynovodu pod Baltským mořem, který by zásoboval evropské země a zároveň by se zcela vyhnul Ukrajině, baltským zemím a Polsku.

Podle odhadů expertů by výstavba plynovodu po zemi vyšle o třicet procent levněji. Nicméně Gerhard Schröder se nechal přesvědčit argumenty svého přítele Putina.

Ruský prezident Vladimír Putin likviduje svobodu projevu a demokracii ve své zemi, omezuje tržní prvky v ruském energetickém sektoru a plánovitě využívá ruských energetických zdrojů k vytvoření nového světového ruského impéria, argumentuje francouzská pravicová sovětoložka Françoise Thom (publikovala např. ve Scrutonově ultrapravicové Salisbury Review). Český překlad její argumentace, který pořídil Josef Mlejnek, je na euroskeptickém serveru euportal.cz ZDE

27. 3. 2007

Český rozhlas s politováním sděluje, že dne 27. 3. 2007, v den svých osmdesátých narozenin, zemřel rozhlasový režisér Jiří Horčička.

Jeho odchodem ztrácí česká kultura, a také rozhlas, osobnost, která je výrazně formovala.

Jiřího Horčičku dnes od 17:00 připomene Český rozhlas 2 - Praha mimořádným uvedením rozhlasové hry Ludvíka Aškenazyho "Bylo to na váš účet" v hlavní roli s Karlem Hogerem, která získala ocenění v soutěži Prix Italia 1964. Po celý den budou k uctění památky zesnulého režiséra vyvěšeny na budově Českého rozhlasu smuteční prapory.

27. 3. 2007

Věcné nesmysly nikoliv Stanislava Křečka

Na můj článek nazvaný "112 let soudních výpovědí v Čechách", reagoval Michal Štěpánek příspěvkem, který zde byl nazván "Věcné nesmysly Stanislava Křečka". Velmi lituji, ale musím konstatovat, že plný nesmyslů, a to především věcných, je právě onen zmíněný dopis.

27. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro ty, kteří nechtějí být souzeni

"Neházejte perly sviním" je jeden z řady těch biblických výroků, které v češtině zdomácněly a běžně se používají v běžném životě - na Googlu jsem našel přes 800 výskytů tohoto rčení. Výrok je srozumitelný všem: znamená neplýtvat něčím vzácným pro ty lidi, kteří nevědí, o co jde a pohrdají tím, nebudou z toho mít žádný užitek. Navíc je unikátnost té věci či myšlenky může natolik rozrušit, že se stanou agresivními vůči tomu, kdo jim tu "perlu" nabízí. Nabízí se ovšem kardinální otázka: Jak poznáme, kterým lidem je zbytečné, či nebezpečné něco říkat?

Kdo je vlastně tou sviní?

27. 3. 2007

Rád bych krátce vstoupil do debaty o mongolské komunitě v Blansku a jejím soužití s místním obyvatelstvem, byť už ne v tom nejžhavějším okamžiku. Předejdu charakteristickému nařčení ze zápecnictví a jiných domnělých výsadně českých nehezkých vlastnosti a ušetřím čtenáři hledání v koloce "o autorovi" s tím, že poznávání cizí kultury -- přesněji čínské -- je základní náplní mé práce. V zásadě tedy můžu souhlasit s přístupem, že je zapotřebí se k jiným národům chovat slušně a mít snahu je poznat a pochopit, spíše než chodit po ulicích s vyholenou lebkou a volat "nic než národ". Myslím, že na tomto se dnes civilizovaní lidé shodnou. Zdá se ovšem jako očividné, že v případě blanenských občanů vůbec nejde o žádné dogmatické národovectví, které by způsobovalo jejich nepříliš vřelý vztah k mongolské menšině. V pojetí pana Poláka se jejich námitky týkají v kontextu českého menšího města vcelku pochopitelných, jasně vymezených praktických záležitostí.

Na jeho příspěvek zareagovali někteří lidé velmi kriticky.

27. 3. 2007

Před nedávným časem se na Britských listech objevila řada článků o roli ČLR v současném, a hlavně budoucím světě. Chtěl bych na ně navázat z možná trochu nezvyklého soudku. Zároveň bych rád, aby mnou vykreslený obraz posloužil i jako zrcadlo pro nás, a zvláště pak ty, kteří jsou neochvějně přesvědčeni o nutnosti prosazování současných evropských hodnost do celého světa. Čínská civilizace je ostatně vynikajícím zrcadlem v mnoha ohledech: můžeme na ní testovat, zda nejsou naše univerzální soudy přece jen trochu sebestředné, ať už jde o třeba o jazyk, společnost či náboženství. A to tím spíše, že ČLR si dnes činí nároky na globální spoluvládu a nechce za nikým, ani za USA či EU, zaostávat. Vytváří proto a snaží se prosazovat vlastní alternativy k tomu, co v současné době platí za globální kulturu (a co je ve skutečnosti mdlým odvarem kultur anglofonních).

27. 3. 2007

Zatímco se v Berlíně se slavilo 50. výročí položení základů Evropské unie a demonstrovalo proti z toho plynoucí globalizaci, v Dortmundu se sešly paralelní sjezdy stran tvořící 53 člennou levicovou frakci v Bundestagu. Delegáti 10. sjezdu Levicové strany PDS a 5. sjezdu Strany práce a sociální spravedlnosti WASG rozhodovali tento víkend, zda dojde k sjednocovacímu aktu, který by se uskutečnil 16. června v Berlíně. S napětím se proto očekávaly výsledky hlasování delegátů obou stran, protože podmínkou, aby k tomu mohlo dojít, byla dvoutřetinová většina. Hlavním řečníkem na sjezdu PDS byl především spolušéf levicové parlamentní frakce Gregor Gysi. Přesvědčoval delegáty, že spojení strany s WASGem zabezpečí novou budoucnost levicovému hnutí, protože to bude novou politickou nabídkou pro Německo. "Na to můžeme být jedině hrdí. " Naplníme tak naši zásadu "Moudrost, suverenitu a mírnost". I když nebylo dosaženo plného souhlasu se všemi požadavky WASGu, zejména aby bylo zastaveno snižování stavů ve veřejných službách, hlasování proběhlo, jak poznamenal jeden z novinářů, jako za "starých dobrých časů". Z delegátů postkomunistické PDS, které své stoupence má ve východní části země, zdvihlo ruku 344 zástupců, což bylo 96,9% pro tuto fúzi.

27. 3. 2007

NEUVĚŘITELNÉ:

Po internetu se formou spamů šíří tento neuvěřitelný text, který údajně (neověřeno) podepsali Libuše Šilhánová a František Janouch. Je těžko pochopitelným pohrdáním soudu. V Británii by asi byli oba aktivisté trestně stíháni - pohrdání soudem je tam trestným činem. To budou nyní před každým soudním jednáním v ČR aktivisté pořádat hladovku, aby vyvíjeli na soudce nepřípustný nátlak? Cožpak Uzunoglu, Šilhánová a Janouch vědí předem, jak má soudce rozhodnout? (Jan Čulík)

Hladovka MUDr. Yekty Uzunoglu a jeho ženy Moniky Uzunoglu trvala 11 dnů. Byla symbolicky vyhlášena dne 13. března 2007. (...) K symbolické řetězové 24 hodinové hladovce se připojilo zatím přes sto dvacet osob v ČR a v zahraničí, mezi nimi též president Václav Havel. (!!) (...) Hladovka dr. Uzunoglu měla upozornit nejen na jeho soudní kauzu, ale i zahájit veřejnou diskusi o stavu českého soudnictví a policie. Tohoto cíle bylo podle našeho názoru dosaženo. (...)

Dovolujeme si vás též upozornit, že pokračování procesu proti MUDr. Uzunoglu se koná v úterý 27.3. a ve čtvrtek 29.3.2007, vždy v 9:30 hod., u Obvodního soudu pro Prahu 4, Na Míčánkách, ul.28. pluku, Praha 10 -- Vršovice.

Libuše Šilhánová, František Janouch

K tomu Zdeněk Jemelík, "Kauza Uzunoglu: Podivný začátek, podivný konec"

27. 3. 2007

Výroky pana presidenta Klause citované v článku "Otepluje se Země? ptají se kongresmani Klause." uveřejněném v MF Dnes 20. března se mi zdály natolik neuvěřitelné, že jsem je vyhledal v jejich původním kontextu. Bohužel, ani tento počin mne neosvobodil od nutkání na presidentovy projevy reagovat -- spíše mne v původním záměru utvrdil.

Nehodlám na tomto místě polemizovat o relevanci zprávy OSN ohledně klimatických změn, ani o problematice globálního oteplování obecně. Spíše bych se pozastavil nad Klausovým stylem vedení polemiky, respektive nad způsobem jeho argumentace a zneužívání pojmosloví.

Chápu, že v krátkých interview či veřejných vystoupeních je užíván jiný jazyk a styl mluvy, než na vědeckých konferencích a v odborné literatuře. Nicméně, pan president se rád (zaslouženě) honosí profesorským titulem, proto je zarážející, že se takto fundovaná osoba neubrání užívání významově vulgarizujících a nemístně zevšeobecňujících klišé.

27. 3. 2007

Václav Klaus tvrdošíjně lpí na svých protiekologických názorech. Naposled to potvrdil při své poslední návštěvě Ameriky. Největší hrozbou dneška je prý "ambiciózní enviromentalismus".

Zatímco relevantní evropští státníci začali chápat krizi, v níž se nachází lidstvo vlivem činnosti člověka, který stále pokračuje v nepřiměřeně dobyvatelské činnosti vůči přírodě, a usilují o redukci vypouštění oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek do ovzduší, Klaus jako by nevnímal realitu: jde mu jen o stupňovaný růst ekonomiky.

27. 3. 2007

Václav Klaus se v posledních letech zapsal do povědomí české veřejnosti několika neobvyklými a zarážejícími výroky. Aktuální odpovědi Václava Klause na otázky amerického Kongresu týkající se vlivu člověka na změny klimatu tak nepřekvapí nějakým novým sdělením, jako spíše úderností a ostrostí vyjádření. Jinak jsou jen dalším pokračováním seriálu Klausových tmářských glos, které lze vnímat v širším kontextu jeho názorů na roli nevládních organizací v demokratické občanské společnosti a evropskou integraci.

Včera článek vyšel bohužel v neúplné formě, autorovi i čtenářům se omlouváme.

27. 3. 2007

"Náš úděl byl 80 let koloniální nadvlády, naše rány jsou stále čerstvé a bolavé na to abychom je vymazali z naší paměti." Patrice Lumumba (Kongo, má země)

S ohledem na důležitost zásadních problémů, které existují ve vztazích mezi Afrikou a Západem ― obchod, dluhy, ekologie ― je až udivující, že se politická krize v Zimbabwe stala předmětem ostrého sporu mezi nimi. Zatímco vedle až nenávistného mediálního pokrytí čelí prezident Robert Mugabe a jeho společníci "pasivním sankcím" zakazujícím jim cesty do západních destinací, zemi svírá ekonomický tlak neoliberálních finančních center. Zimbabwe je příčinou politických rozkolů takřka každého setkání politiků, nebo konference, ať se to děje v Africe nebo mimo ni.

27. 3. 2007
Rozhovor komunistického senátora s Deníkem Mostecka.

  • Současní historici uvádějí, že historický význam stávky, organizované i nekomunistickým hnutím, byl zneužit komunistickou propagandou a její odkaz sloužil k upevňování moci KSČ až do roku 1989. Souhlasíte s tím?
  • Nikdy není vše jen černobílé. Propaganda každé vládnoucí moci nebo strany v podstatě zneužívá, resp. využívá vše, co může upevnit její pozice, bohužel i historická fakta.

    27. 3. 2007

    Vážený pane Čulíku, přečetl jsem si se zájmem Vás článek z 25.7.2003 Jiná čtvrť, jiný mrav a musím konstatovat, že situace je stále stejná, ne-li horší.

    Snažím se apelovat na všechny strany, počínaje policii, magistrátem, poslaneckou sněmovnou i senátem. V poslední řadě i médií. Že všech stran slyším stále jen stejnou odpověď. S tím my nemůžeme nic dělat, nemáme k tomu kompetence.

    Argument, nebude-li bar, nebude hluk, nějak nechtějí slyšet. Snížit provozní dobu prý také nemohou. Zrejme to bude ještě dlouhá cesta nez budeme na úrovni alespoň skotského Glasgowa. Pokud by Vás zajímalo více, nahlédněte na stránky www.nocniklid.nazory.cz

    26. 3. 2007

    Je mi velice líto, že pan Hlavačka byl nespokojený s organizací čtvrteční brněnské demonstrace hnutí Ne základnám. Že jsme nepatřili k jejím hlavním organizátorům, zde již bylo řečeno, ale podíleli jsme se na jejím průběhu a tak cítím rovněž část odpovědnosti za její průběh. Osobně mám ovšem z celé akce výborný dojem, i když rovněž patřím k již starším občanům a považuji otázku americké radarové základny za velmi vážnou. Klaunská armáda mi připadala vtipná a účast kolem 400 lidí (odhadováno podle počtu podpisů pod petici, které jsme získali) vynikající. Novináři odhadli účast na 300, avšak jejich texty vyšly jen v přílohách deníků určených pro Brno a okolí . Několikaminutové zpoždění na začátku bylo dáno tím, že jsme čekali až se sejdou účastníci. Podstatné však je, že přišli a na prostředky, které byly k dispozici na propagaci a rovněž vzhledem k přetrvávající posttotalitní mentalitě české společnosti, jich přišlo hodně.

    Vlastní fotografie a videa ZDE ZDE

    26. 3. 2007

    Z jaké mentality vyrostla Evropská unie? Dnes si můžeme při ohlédnutí zpět (a já si myslím, že ten, kdo chce vidět dopředu, se musí dívat i na cestu, kterou již urazil a která mu říká, kde vlastně stojí) uvědomit, že šlo o určitý pokus, jak v Evropě zabránit další zničující válce, a to odvážným vtažením Německa do společné hospodářské a kulturní spolupráce západních evropských států. Existovaly i alternativní koncepce, které s měkkým, Anglosasy zastávaným přístupem k Němcům nesouhlasily (nejznámější je gaullismus). Mluvit o opravdové společné Evropě ostatně po zkušenostech devatenáctého a první půlky dvacátého století snad ani nešlo.

    26. 3. 2007

    Ovšem nebyl ani povrchní demagog. Ve vztahu k panu Luďkovi Tomanovi si tím už tak jistý nejsem. Ve svých textech o Marxovi se sice na první pohled nebrání uznání jeho humanistického snažení, ale současně se snaží udělat z Marxe naivního hlupáka a spíše náboženského proroka než vědce, a to zcela bez důkazů.

    16. 3. 2007

    V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
    27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík
    27. 3. 2007 Greenpeace: Jsme znepokojeni   
    26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
    26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!   
    26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba
    24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?   
    24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
    24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
    24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach

    Karl Marx RSS 2.0      Historie >
    26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
    21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
    19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
    16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
    5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
    5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
    2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
    2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
    2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
    2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach

    Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
    13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
    13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
    12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
    9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
    17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
    3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
    3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
    30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
    23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

    Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
    1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
    26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
    25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
    27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
    22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
    5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
    29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
    17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
    17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
    12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
    23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
    27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
    3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
    3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
    2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
    20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

    Čína RSS 2.0      Historie >
    27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
    19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
    20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
    20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
    18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
    17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
    12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
    10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
    9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

    Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
    12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
    11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
    11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
    8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

    Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
    27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
    13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
    20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
    3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

    Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
    6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
    6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
    31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
    16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
    19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
    27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
    22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
    22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
    20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
    16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
    16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

    Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
    31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
    22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
    2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
    19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
    17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
    16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
    6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
    6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
    5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
    4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
    14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
    18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
    17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
    17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
    16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
    27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
    23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   
    23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda
    23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause   
    15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
    14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
    14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
    11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
    10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   

    Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
    27. 3. 2007 Otec v zahradě Petr  Španger
    26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
    23. 3. 2007 Borovice Vladimír  Holan
    22. 3. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
    21. 3. 2007 ■ ■ ■ Zuzana  Gabrišová
    20. 3. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
    19. 3. 2007 Večer Miroslav  Válek
    16. 3. 2007 Bez názvu   
    15. 3. 2007 Zima Jana  Štroblová
    14. 3. 2007 Myš Emanuel  Frynta

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
    16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
    16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
    9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
    28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
    26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
    22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
    22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
    21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
    21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
    21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
    8. 2. 2007 Opona   
    22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
    6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
    29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
    10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
    8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík