14. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2007

Tisková zpráva Greenpeace 10/2007

Praha, 14. března -- Greenpeace dnes otevřeným dopisem požádalo ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga o zveřejnění plného textu diplomatické nóty USA, kterou Američané apelují na umístění radiolokační základny v ČR. České veřejnosti jsou v této souvislosti dosud předkládána tvrzení zjevně odporující dokonce i oficiálním dokumentům americké administrativy. Scénáře údajného ohrožení USA a jejich spojenců ze strany "darebáckých států" absencí věcného základu silně připomínají klamavou argumentaci ve prospěch invaze do Iráku v roce 2003. Z publikovaných pasáží americké nóty vzniká obava, že České republice mohly již v procesní rovině vzniknout mezinárodní závazky, aniž by o nich jednala Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Pokud by k tomu skutečně došlo, některé kroky úředníků MZV by odporovaly platným zákonům.

Greenpeace dále žádá o zveřejnění základních podmínek české odpovědi před tím, než bude odeslána. Veřejnost by měla mít šanci předem zvážit důsledky případného vyhovění americké žádosti. Otevřený dopis vyjadřuje silné znepokojení nad skutečností, že někteří čeští vysocí státní úředníci o přínosech a rizicích budování základny neinformují objektivně.

Umístění základny na základě exkluzivních dvoustranných smluv však může těžce poškodit alianční systém NATO a být tak v přímém rozporu se samotnou Národní bezpečnostní strategií ČR, jež je postavena na úzké spolupráci v rámci NATO a EU. Takový krok může též vyvolat dodatečná rizika (zvýšená pravděpodobnost teroristických útoků), přičemž dokonce i skutečný přínos základny ke zvýšení bezpečnosti samotných USA je z technických důvodů sporný (systém NMD s raketami GBI neprokázal schopnost ničit balistické rakety dlouhého doletu za reálných operačních podmínek). Veřejnost by se měla otevřeně dozvědět, že připojením k systému Národní protiraketové obrany USA se hlásíme k bezpečnostní strategii založené na preventivní válce, díky níž svět stojí na pokraji nových závodů ve zbrojení - raketového, jaderného, ale i kosmického.

Z uvedených důvodů Greenpeace ostře nesouhlasí s dosavadní praxí tajných vyjednávání o takto důležité věci a žádá plnohodnotnou veřejnou debatu o celém komplexu problémů, které s případným umístěním základny souvisejí.

Sloupek
Emanuel Frynta

Znám v parku myš, tak jak mě vidí,
obyčejně se rozbrečí:
"Vy pořád myslíte, vy lid,
že svět je jenom člověčí!"

Tak jí dám vždycky kousek párku
a čtu jí Paní Komyšarku.
A ona se pak usměje:
"Vždyť vy jste pro mne v tomhle parku
jak ten Myš Dobré Naděje!"

ze knihy Závratné pomyšlení, ČSA, Praha 1993 vybral Tomáš Fürstenzeller

14. 3. 2007

Výbor OSN proti rasismu o ČR:

Tisková zpráva Ligy lidských práv a Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) 14. března 2007

Výbor pro odstranění rasové diskriminace při OSN včera zveřejnil závěrečná doporučení, která vyplynula z projednávání periodické zprávy České republiky o plnění svých závazků z Úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace. Výbor vládní zprávu projednával na svém zasedání 1. a 2. března v Ženevě za přítomnosti dvanáctičlenné delegace české vlády. Ve svém závěrečném doporučení vyslovil velmi závažné výtky na adresu České republiky.

9. 3. 2007

Britské listy fungují už téměř 11 let a za tu dobu si vytvořily svůj -- stále se rozšiřující -- okruh čtenářů. Jak by se tato skupina čtenářů dala charakterizovat z hlediska sociodemografických parametrů, o tom se zatím můžeme pouze dohadovat. Připravili jsme proto anonymní dotazník, který obsahuje otázky zjišťující sociální zařazení čtenářů. Pokud tedy máte chvilku čas, vyplňte dotazník a přispějte k objasnění zatím pouze mlhavé představy o čtenářích Britských listů, tedy sami o sobě. Vyhodnocení dotazníku zveřejníme, výsledky využijeme ke zpřesnění inzertního dosahu Britských listů.

Děkujeme.

Dotazník  ? 

Pozn. JČ, pondělí 0.00: Od minulého pátku, kdy jsme zveřejnili tento dotazník, odpovědělo více než 5000 čtenářů. Výsledky jsou nesmírně zajímavé, v mnoha ohledech potvrzují to, co jsme o skladbě čtenářské obce Britských listů tušili, v některých ohledech přinášejí zajímavé otázky, s nimiž se obrátíme na naše čtenáře. Výsledky ankety zveřejníme i analýzu, případně diskusi k nim.

14. 3. 2007

Natočil ji Jan Mech a k dispozici je ZDE (1. část) a ZDE (2. část).

14. 3. 2007

Jde o tu tlumočenou žádost p. vicepremiéra Čunka o odklad výslechů u policie

Samozřejmě že tu mohou být předloženy k dispozici rozmanité úvahy na toto teď setrvale rozmazávané téma. Ovšemže také včetně úvah nad případnou stabilitou současné Topolánkovy vlády. Tak vysoko míří "kauza ČUNEK". --- Můžeme mít nepřehlédnutelné podezření, že k nějakým úplatkům vsetínskému panu starostovi mohlo dojít. Přinejmenším od samého počátku té aféry takové podezření vypadalo důvodně. Alespoň z věcně problematických výchozích výpovědí v té věci samotného Jiřího Čunka se to okatě nabízelo. Musely vznikat závažné rozpaky nad tím, co a jak doopravdy bylo. Nějakou -- ne zrovna krátkou -- dobu trvalo, než se objevila úlevná informace o potenciálně neprůstřelném alibi pana vicepremiéra Čunka. V mezičase bylo kolportováno nemálo ujišťování -- především ze strany politiků KDU-ČSL -- že ten či ona předsedovi strany a místopředsedovi vlády Čunkovi věří. Taková důvěra v čelného dnes politika musí dozajista těšit. Jenže důvěra není ani věcný, ani právní argument. Do jaké míry je to politicky pozitivně relevantní, není nutné teď posuzovat.

14. 3. 2007

Polsko by dostalo od Ameriky peníze, které by mu umožnily zmodernizovat svou vlastní zastaralou vojenskou obranu.

"To je podstata jednání, jimž budeme v současnosti čelit. Proč je to nutné? V nadcházejících pěti nebo deseti letech by Polsko mělo nahradit svůj dosavadní systém obrany. Svou protileteckou obranu a svou omezenou protiraketovou obranu, kterou máme nyní a je nutno ji zmodernizovat. Odhadujeme, že nás to bude stát asi 5 -- 10 miliard amerických dolarů. Myslím, že nejlogičtější je, aby nám Američané poskytli odškodnění za umístění typické americké základny v Polsku, která bude bránit Ameriku, ne Evropu."

Když britská vláda minulý měsíc navrhla, že by ráda poskytla své teritorium systému americké protiraketové obrany, Washington reagoval: "Děkujeme, ale nechceme. Raději jednáme s Polskem. Je na tom daleko lépe jako základna pro sestřelování nepřátelských střel dlouho před tím, než se dostanou k zamýšlenému cíli. Tak co si o tom myslí Polsko? Mohly by v tom být výhody, ale možné klady budou muset být vyhodnoceny v porovnání se zápornými aspekty. Citujeme z reportáže rozhlasu BBC z pondělí 12. března.

14. 3. 2007

Odměna vězňům v Jižní Karolíně, kteří darují ledvinu:

Občas přicházejí zprávy z Číny o tom, že se používají k transplantacím tělesné orgány odebrané z popravených vězňů. Jedni lidé o tom píší a odsuzují to a jiní tam z této části světa jezdí, aby možnosti využili. Do Indie se odtud jezdí za nákupem a současnou transplantací ledvin od místních chudých obyvatel. Měli jsme možnost sledovat kanadského muže, jemuž před lety darovala svou ledvinu jeho sestra, ale nyní i ta vypovídala službu a proto se uvažovalo o nové transplantaci. Pacient si vyřídil její přenos v Indii a záběry z jeho cesty přenášel televizní sledovací program CTV W5. Svými záběry, které jsme viděli, patrně odradil mnoho dalších možných uchazečů a vzal výdělek několika dalším chudákům. Ukazovaný Ind pracoval v koksovně. Operovaný Kanaďan se rozhodl zvýšit svému "dárci" odměnu cestou z ruky do ruky, když se dozvěděl o těch několika dolarech, které dárce dostal z celkově zaplacené částky 30 tisíc dolarů. Za této situace přichází zpráva reportérky Seanny Adcoxové z agentury Associated Press o novém způsobu, jakým chtějí přispět k odstranění nedostatku orgánů a tkání pro transplantaci zákonodárci v americkém státu Jižní Karolina.

14. 3. 2007

Dokumentární film, který vysílala televize Channel Four, tvrdil, že globální konsensus ohledně příčin podnebných změn je spiknutí a lež. Avšak deník Independent analyzoval tvrzení tohoto filmu a zjistil, že je film plný zkreslených údajů a chyb.

Grafy, které byly ve filmu použity, byly zkreslené, špatně popsané, anebo úplně nesprávné. Bylo jich nicméně použito k diskreditaci důvěryhodnosti poctivých klimatologů.

14. 3. 2007

Vědcům, kteří zpochybňují, že globální oteplování způsobuje člověk, bylo vyhrožováno smrtí a jsou ostrakizováni vědeckou komunitou, napsal britský konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Argumentují, že debaty o globálním oteplování se zmocnila mocná aliance politiků, vědců a ekologů, kteří potlačili veškeré zpochybňování skutečného dopadu emisí uhlíku na životní prostředí.

14. 3. 2007

V pondělí se rozhodli vedoucí představitelé Demokratické strany v americkém Kongresu, že se nepokusí omezit pravomoce prezidenta Bushe a zabránit mu, aby podnikl vojenskou akci proti Íránu. Demokratická strana se namísto toho soustředí na blížící se konfrontaci s Bílým domem ohledně války v Iráku.

14. 3. 2007

Historická příležitost

Z tohoto pohledu by vojenská základna s co největším počtem amerických vojáků byla opravdu lepší než radar, ale i než samotné rakety. Životy svých vojáků bude Amerika chránit vždycky nejlépe. A měli bychom si své Američany chovat jako v bavlnce - stálo by nás to podstatně méně než hejno Gripenů a přitom ochránilo nesrovnatelně lépe.

Zaujal mě nedávný vtipný slogan a podpisová akce "Nechceme radar, chceme rakety" na podporu americké základny na českém území. Zarazila mě ale malá účast na související akci na Hradčanském náměstí. A dorazilo mě nepochopení jindy chápajícího kamaráda: "Ty si skutečně myslíš, že jakákoli vojenská základna u nás nám nějak extra pomůže?"

Mé názory na zabezpečení země zatím nejlépe formuloval Petr Robejšek z Hamburku. Nedávno vydal knihu Svět viděný z Řípu, kterou jsem hned nakoupil několika blízkým lidem, píše čtenář Jiří Čertík.

Správnost těchto úvah nejlépe dokládají odmítavé reakce z Ruska i z Německa. Oni samozřejmě velmi dobře chápou, že se státem, který má na svém území americkou základnu, se hůře manipuluje!

14. 3. 2007

S napätím sledujem boj českého národa proti snahám Yankeeov vybudovať v Čechách radarovú základňu. Mohol by som sa alibisticky tváriť, že sa ma to tak priamo nedotýka, pretože máme samostatnú Slovenskú republiku, ale predsa nezabúdam na to, že Česi a Slováci sú si aj napriek nie vždy ideálnej spoločnej minulosti najbližšie slovanské národy. Naše národy sú, či už to chceme, alebo nie, vzájomne tak poprepletané, že je nemysliteľné tieto putá pretrhnúť.

14. 3. 2007

Zábavní gigant Viacom Media oznámil, že bude žalovat vyhledávač Google a jeho internetové stránky pro zveřejňování videa YouTube o odškodné ve výši 1 miliardy dolarů.

Viacom, který vlastní MTV a Nickelodeon, tvrdí, že YouTube používá jeho pořadů bez zákonného povolení. Viacom tvrdí, že na serverech YouTube bylo umístěno více než 160 000 videí porušujících autorská práva. Ta byla zhlédnuta více než 1,5 miliardkrát. Viacom chce také soudně zabránit firmě Google v tom, aby nadále umísťovala její videopořady na web.

13. 3. 2007

Nedávno jsem na Britských listech se zájmem i vztekem četla článek paní Franke, v němž „děkovala“ ministru Nečasovi za „dárek“ k MDŽ v podobě předlohy zákona, která prakticky zlikviduje vyšší mateřské dávky, ať už se tomu říká jakkoliv. Je třeba šetřit.

Dnes bych se ráda připojila a poděkovala za obdobný dárek paní ministryni Kuchtové. Za dárek, který ona, Jihočeská matka a bývalá učitelka, dala mně, učitelce, trojnásobné jihočeské matce a všem mým kolegyním ve školství.

14. 3. 2007

Osoby, které tráví příliš dlouhou dobu u počítače, ohrožují svůj život. Vyplývá to z výzkumu novozélandských vědců, kteří zjistili, že třetina pacientů přijatých do nemocnice kvůli trombóze vnitřních žil pracovala mnoho hodin u počítače. Výsledky jejich výzkumu vyjdou v New Zealand Medical Journal.

13. 3. 2007

Má snad soukromý majitel restaurace právo používat na přípravu jídla, které servíruje hostům, zkažené, prošlé potraviny či připravovat jídlo v katastrofálních hygienických podmínkách, protože restaurace je jeho soukromým majetkem?

Není dohled nad dodržováním základních hygienických norem náhodou porušováním výsostných práv majitele na volné disponování svým majetkem?

Když už se někdo není schopen vcítit do příslušníka menšiny, snad se vcítí do role strávníka pojídajícího zkažené potraviny...

13. 3. 2007

je položená unfair, protože připojením slovíčka "extrémního" naznačuje, že její odpůrci jsou extremisté.

(Ten výraz extremní jsem do titulu doplnil já, protože je daleko od normálního uvažování v rámci civilizovaného politického spektra ve zralých evropských demokraciích, pozn. JČ) Ale budiž, odpovídám na ni za sebe, píše Marian Kechlibar.

14. 3. 2007

Argumentace Ondřeje Palkovského, který se domnívá, že veškeré lidské transakce vyřeší trh, má díry. Je zajímavé, kde se tyto zmatené názory v českém prostředí berou.

Tržní vztahy problémové zboží či služby automaticky z trhu neodstraní, protože já jako zákazník nemám ani odbornost, ani prostředky před "zakoupením" služby poznat, zda mě ta služba v důsledku své technické nedostatečnosti zabije, takže i když to poznám během umírání, už nebudu bohužel mít možnost učinit příště svou tržní volbu a poskytovateli služeb svou transakci odmítnout.

Jedu-li někam vlakem či autobusem anebo letím-li letadlem, spoléhám na základní bezpečnostní předpisy, že totiž stát zajistí, že se mnou vlak či autobus či letadlo v důsledku svého špatného technického stavu nehavaruje.

Objednávám-li si pokrm v restauraci, právem spoléhám na stát, že při této veřejné službě zajistí prostřednictvím hygienických a zdravotních zákonů, že se podávaným jídlem neotrávím.

Stejně mám nárok, přijdu-li do veřejného prostoru restaurace nebo jakéhokoliv jiného veřejného prostoru nebýt otravován druhotným kouřením od kuřáků - to totiž způsobuje i u nekuřáků rakovinu a zejména jsou jím postihováni zaměstnanci restaurací. To je prvotním důvodem, proč nyní v západní Evropě a v Americe postupně zakazuje kouření ve veřejných místnostech.

Před zákazem kouření ve Skotsku trpělo 80 procent zaměstnanců barů a restaurací v zakouřeném prostředí chronickými chorobami dýchacích cest.

Doporučuji českým číšníkům, aby svého zaměstnavatele - i český stát - žalovali, že tím, že jsou nuceni pracovat v zakouřeném prostředí, je vážně poškozováno jejich zdraví. Je to totéž jako práce v chemicky nebezpečném provozu. Druhotné kouření způsobuje rakovinu.

14. 3. 2007

Odpověď od stoupence "extremního liberalizmu"

Marně jsem přemýšlel, jakým právem bych Darině Martykánové zakázal sníst prošlou potravinu. Je dospělá (snad), je svéprávná (snad) a břicho je její (určitě). Proč by tedy nemohla sníst něco prošlého, když se k tomu sama dobrovolně rozhodne? píše čtenář Jan Vučka:

14. 3. 2007

V diskuzích nejen o kouření v restauracích se často setkávám s kritikou liberálních názorů, která bohužel ignoruje principy, na kterých liberálové své závěry staví. Na následujících řádkách bych chtěl některé takové principy popsat. Možná to přispěje k lepšímu porozumnění a nasměrování diskuze smysluplnějším směrem. Časté argumenty "na západě to dělají také", "je to dle zákona"(to bylo mnoho zrůdných věcí!), "to je demagogie", "přece nechcete zkažené jídlo", "umírá mnoho lidí" bohužel liberální principy nemohou vyvrátit. To může pouze logická argumentace postavená na rozumných předpokladech, píše čtenář Ondřej Palkovský:

14. 3. 2007

Studentská iniciativa za záchranu kostela sv. Michaela Archanděla na Starém Městě v Praze je pobouřena laxním postojem Ministerstva kultury, které dodnes nezahájilo skutečné kroky vedoucí k nápravě netransparentního prodeje kostela sv. Michaela.

Podle nejmenovaného zdroje hodlá současný vlastník budovu kostela sv. Michaela nově propojit se sousedními domy a vytvořit ucelený obchodně-administrativní komplex s arkádovým prodejem. To by znamenalo nenávratnou devastaci již tak brutální "rekonstrukcí" poničené kulturní památky, ale i jedinečné původní středověké zástavby přímo v centru městské památkové rezervace zapsané na Listině světového dědictví UNESCO.

14. 3. 2007

Evropská komise publikovala (Leden, 2007) zprávu o ekonomickém dopadu open source software. Podle závěrů studie může přechod na free/open source ušetřit peníze i přes náklady na školení uživatelů. Studie nabízí i zajímavé údaje o OpenOffice.org.

Podle výsledků se OOo používá v 21% z 900 dotazovaných evropských institucí. Průzkum zjišťoval používání i mimo EU - v Brazílii se používá OOo v 91% vládních institucí, v Indii je to 73% a v Argentině 58%. Studie zmiňuje výsledky o používání jednotlivých aplikací - podle Forrester Research měl OpenOffice.org v roce 2004 podíl 8,5% ve velkých severoamerických firmách, v Německu je zastoupení OOo odhadováno na 8%.

Otevřený dopis a protest proti podporování monopolu Microsoftu ze strany českého ministerstva (MŠMT) při utrácení peněz daňových poplatníků České republiky a peněz z fondů Evropské unie.

Podávám osobní oficiální protest proti jednání MŠMT ohledně podpory akreditovaných rekvalifikačních kurzů dotovaných evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Ministerstvo jednoznačně podporuje pouze jednoho monopolního dodavatele operačního systému, kterým je společnost Microsoft. Pokud to na ministerstvu nikdo neví, tak bych chtěl tímto dopisem informovat o alternativních operačních systémech. Existuje množství jiných kvalitních operačních systémů uživatelsky přívětivých pro běžného uživatele, které poskytnou stejné i lepší vlastnosti, zejména co se týká bezpečnosti. Například Linux, *BSD, Mac OS X. K tomuto dopisu přikládám kopii inzerátu, který mě vedl k sepsání tohoto protestu.

14. 3. 2007

Reakce na článek Pavla Kučery "Od nuly"

Před časem jsem se rozhodla začít žít od nuly v Sydney. Nejvíce mě na Austrálii imponovalo, že si tam všichni lidé jsou rovni -- Australané, Asiati, věřící, homosexuálové. Nikdo se nad nikým nepovyšuje a většině lidí je jedno, jestli jdete po ulici v nejnovějším módním výstřelku nebo pytli od brambor, píše Monika Binke.

14. 3. 2007

Když místopředseda vlády Bursík zatouží napravovat voličům se odcizující obraz své partaje, pošramocený kariérismem po boku ODS, vyšle předáka zahraničního výboru sněmovny Lišku, aby veřejnosti po návratu ze Spojených států sdělil, že raketovému alibi z nedávného sjezdu strany dochází zelené palivo. Hlavní angažmá nese srdnatě sám, rukou přesnou a nerozbornou, technický pracovník jeho ministerstva. Na vládní budově vyvěsí fangli, prapor národněosvobozeneckého boje části dnes menšinové populace formálně autonomní čínské provincie, a domácí pán pozve na potlach o Tibetu sedmou velmoc. Zkrátka vyladí notu marketingového tahu, který hraje na strunku rebelů s příčinou či bez.

14. 3. 2007

SIROMACHA

1.

Bláto někdy vzbuzuje iluzi hlubiny a strach z bolesti je někdy horší než bolest sama. Laška měl pocit, že to všechno už jednou, nejméně jednou, ale spíše víckrát prožil.

Malvína se rozhlédla: byli v hájovně, která nebyla dlouho používána, hodně nábytku chybělo, na stěnách bylo několik světlejších obdélníků po zmizelých obrazech, byl tam ale stůl i kamna, lavice kolem pece i stěn, v kredenci scházela jedna polovina zasklených dvířek, ale stály tam sklenice i hrnky. Na stole svítila jedna petrolejka, okna byla zakrytá dekami, aby nebylo vidět světlo uvnitř.

„Jestli máme čekat,“ řekla Malvína, „počkáme.“

„Vzal jsem něco na čekání,“ pravil Bedřich Somr a sáhl do své kabely pro láhev. Odzátkoval, pohledl na Irene, ale ta se ani nepohnula, a tak vstala Malvína, vybrala čtyři skleničky, které jí připadaly nejčistší, otřela je svým kapesníkem a postavila na stůl.

14. 3. 2007

(Příspěvek k MDŽ a emancipaci žen)

Ne, fakt, já už se na to nemůžu dívat. To už opravdu volá do nebes! Po dlouhém přemýšlení jsem dospěl k nezvratnému názoru, že konec světa je neodvratitelný. Dlouho mne trápilo, že při něm bude vyhlazeno celé lidstvo. Z jednoduchého důvodu, neboť mne úřady mezi jeho příslušníky počítají také. Těm, co případně přežijí, není co závidět, neboť koho by těšil návrat do ranné doby kamenné. Živí budou závidět mrtvým, takže, se snažit, aby si člověk při zkáze Titaniku nějak extra zachránil kejhák, je naprostá hloupost.

13. 3. 2007

Wake up George Orwell, your job isn't yet done. While Bulgaria last year changed its national television service from a state medium into a public broadcaster, Martin Dvořák--the former TV Prima general manager who was so successful he had to be changed--thinks it would be best to convert the Czech public television and radio broadcasters, Česká televize and Český rozhlas (ČRo), into state ones.

A perfect reverse. The councils supervising their independence and freedom are "too expensive," he says, neglecting the fact that the pay of each member is far below the average wage. Let the ministries of Finance and Culture choose the national stations' directors, he goes on, dry as dust, for only the government can organize crystal-clear, transparent tenders (a stupendous insight!). And, above all, he says, watch how these media actually become less dependent on the state.

Published in Czech Business Weekly on 12. 03. 2007 HERE

13. 3. 2007

Probuď se, Georgi Orwelle, musíš to dopsat. Zatímco Bulharsko vloni změnilo svou národní televizi ze státního média na veřejnoprávní, Martin Dvořák, bývalý generální ředitel TV Prima, který byl tak úspěšný, že jej vyměnili, si myslí, že by bylo nejlepší změnit Českou televizi a Český rozhlas z médií veřejné služby na státní média.

Dokonalá zpátečka. Rady, které dohlížejí na jejich nezávislost a svoboda jsou ,,příliš drahé", jak řekl Dvořák, který zjevně pomíjí fakt, že platy členů rad veřejnoprávních médií jsou hluboko pod průměrným platem.

13. 3. 2007

Co na to Transparency International?

Zdá se, že pokud policisté, kteří se zabývají údajným úplatkem realitní kanceláře tehdejšímu vsetínskému starostovi Čunkovi, nechtějí vyměnit svou roli ve vyšetřování ze subjektu na objekt, nezbývá jim nic jiného než najít důkazy, které Čunka usvědčí. Nepřímo jim to odporučil prezident Václav Klaus.

Nejprve jsem se samozřejmě ujistil, zda prezident řekl to, co řekl a že neřekl, že to, co řekl, neřekl a že ani jeho mluvčí neřekl, že prezident neřekl to co řekl, neboť se pouze přeřekl (nikoliv prezident, ale ten nepříliš bystrý novinář, který řekl to, co by prezident nikdy říct nemohl). Jen tak na okraj, je pozoruhodné, že prezident už od podzimu minulého roku neřekl, že něco neřekl.

13. 3. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLVážné obavy a znepokojení u české veřejnosti vyvolávají možné následky zasažení balistických raket v blízkosti českých hranic nebo dokonce nad územím České republiky. Některá česká média ve snaze "pozitivně informovat" o systému protiraketové obrany vytrvale přesvědčují českou veřejnost, že po zásahu z jakékoliv bojové hlavice nezbude prakticky nic, protože se vše údajně "vypaří" − s cílem přesvědčit nás všechny, že vlastně o nic nejde a není se čeho bát. Toto tvrzení lze považovat ze jeden z největších nesmyslů, které naši novináři z nejrůznějších důvodů vyplodili v domnění, že český lid to "zbaští i s navijákem".

Pravdou je, že tento fakt se v jisté době objevoval rovněž v informačních materiálech americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) a Ameriku upřímně řešeno moc netrápil, protože bojové hlavice nepřátelských raket by byly ničeny téměř vždy nad oceánem. Potom, co někteří koumáci v malé české zemi začali toto tvrzení zpochybňovat, reagoval člověk v oblasti protiraketové obrany nejpovolanější – sám velký šéf MDA. Jeho slova byla pro některé šokující.

Článek vyjde spolu s dalšími materály v dubnovém čísle ATM, které vyjde 6. 4. 2007. Redakce ATM připavuje spolu s Britskými listy publikaci rozsáhlý text - knihu s prozatím pracovním názvem "Mylná cesta od samého počátku - PRO a PROTI americké radarové základně v České republice", která by přehledným způsobem měla objasnit vojenskostrategické, zahraničněpolitické, právní a technologické otázky BMD, které by si měl klást každý občan, než vysloví své PRO nebo PROTI.

13. 3. 2007

Špatná zpráva pro lidi z Trokavce

Dezinformace v Českém rozhlase

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Dne 8. března 2007 (na Mezinárodní den žen) jsme měli tu čest poprvé v médiích slyšet relevantní informace o americké radarové základně, která by společně s polskou raketovou základnou měla tvořit tzv. "předsunutou" evropskou součást systému protiraketové obrany. Své názory vyjádřil specialista, analytik na protivzdušnou obranu Luboš Marek z ministerstva obrany, jeden z těch, kteří připravují podklady pro politická rozhodnutí ve věci případného umístění americké základny v Česku.

Rozhovor s odborníkem, který má k dispozici věrohodné (i když utajované) informace se bohužel uskutečnil až v době, kdy naši přední politici již delší dobu informují o tématu amerického protiraketového deštníku rozporuplně, nedostatečně a veřejná debata na toto téma víc jak půl roku trpí značnou neodborností a dohady. Pořadem 20 minut ČRo 1 Radiožurnál provázel moderátor Martin Veselovský.

Potom, co se prakticky celé ministerstvo obrany víc jak půl roku tvářilo jako "tajemný hrad v Karpatech", je dobré, že veřejnosti byly konečně oficiálně potvrzeny aspoň některé technické údaje radaru, jako např. pracovní kmitočet 9-10 GHz, střední výkon 170 kW, impulzní výkon 4,5 MW, ale i rozsah bezpečnostního sektoru 13 km, včetně použití konvenčního energetického zdroje a nikoliv jaderného.

13. 3. 2007

Dne 8. března vydal Helmut Schmidt, bývalý spolkový kancléř Německé spolkové republiky v Die Zeit článek, který shrnujeme:

Před nedávnem vyvolali čtyři významní soukromí američtí občané, všichni bývalí politici, společně poplach. "Jestli se bezodkladně nezačne jednat", napsali, "budou USA co nedříve nuceny vstoupit do nové nukleární epochy, která bude nebezpečnější, psychicky náročnější a ekonomicky ještě nákladnější nežli tomu bylo za časů studené války". Jejich výzva zazněla uprostřed hlubokého podráždění amerického národa nad totálním neúspěchem jejich prezidenta, pomocí útočné války proti Iráku nastolit na Středním Východě demokratické principy -- a uprostřed vnitroplitického rozruchu nad mocenskými změnami v obou komorách Kongresu, jež hrozí prezidentovi odebrat parlamentní většinu pro podporu jeho riskantní světové politice.

Henry Kissinger a George Schultz jsou republikáni, Sam Nunn a William Perry jsou demokraté, jsou to vlastenci, a síla jejich strategického úsudku je vyzrálá. To, že svůj společný text nepublikovali v nějakém odborném časopise, nýbrž že byl zveřejněn v podnikateli a bankéři nejčtenějším Wall Street Journalu , nepřímo signalizuje: Neobracíme se na specialisty, nýbrž na nejširší vůdčí vrstvy Spojených států; adresátem není prezident, ale národ. Nepřímo je tím řečeno : Od tohoto prezidenta se už žádná změna nedá očekávat.

13. 3. 2007

Ještě jedna ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o českém filmu.

13. 3. 2007

Filmy "The Queen" a "The Last King of Scotland", které vyprávějí o dvou skutečných historických postavách, jednou je žijící britská královna Alžběta II. a druhou zesnulý ugandský diktátor Idi Amin, spojuje je nejen osoba scenáristy Petera Morgana a dva Oscary, za nejlepší ženskou a mužskou roli. Viděno z perspektivy post-koloniálního pojetí dislokace (dislocation), nabízejí specifický pohled do nitra zdánlivě nepřístupného hermeneutického řádu rasových a národních charakteristik dvou světů, světa kolonizujícího a světa kolonizovaného.

13. 3. 2007

Již 112 let nelze dát v Čechách výpověď z nájmu bytu bez rozhodnutí soudu. Nynější návrh ministra Čunka, aby se tak nyní mohlo stát i bez rozhodnutí soudu, čili aby nájemce bytu mohl dostat výpověď kdykoliv to pronajímatele napadne, je proto legislativním návrhem, který v dlouhé historii našeho práva nemá obdoby.

12. 3. 2007

Jan Čulík v současnosti píše knihu o českém filmu od roku 1989. Rozborem filmů, které od té doby vznikly, se snaží zjistit, jaký představují hodnotový systém. Nejzajímavější z tohoto hlediska jsou podle něho právě ty nejpopulárnější české filmy, které se snaží oslovovat co nejširší diváckou obec.

Pozoruhodnou ukázkou nepochopení vlastních kulturních a politických kořenů je podle něho Renčův film Rebelové. Viz níže:

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 BBC: Polsko přijme americkou raketovou základnu kvůli penězům   
14. 3. 2007 Greenpeace žádá ukončení tajné diplomacie ve věci radiolokační základny   
14. 3. 2007 Diskuse o americkém radaru se Zaorálkem v Ostravě   
13. 3. 2007 Íránské rakety nikdy nebudou přesné; útok na radar může zničit cokoliv do vzdálenosti 2,5 km a více Stanislav  Kaucký
13. 3. 2007 Spadnou nám zbytky raket na hlavy? Stanislav  Kaucký
12. 3. 2007 Základnu za americkou pomoc pro české školy a zdravotnictví   
12. 3. 2007 Příznivci protiraketové obrany se sejdou v pondělí   
10. 3. 2007 Putin: Zmodernizujeme ruskou armádu částkou 190 miliard dolarů   
9. 3. 2007 Malá recenze na pana domovníka a jedno sympatické hnutí Bohuslav  Binka
8. 3. 2007 "Zdvořilost" Ladislava Špačka a americká žumpa v Čechách   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Myš Emanuel  Frynta
13. 3. 2007 ■ ■ ■ Miloš  Kölbel
12. 3. 2007 Sidžo o chvíli zmierenia Ján  Zambor
9. 3. 2007 Po letech u maminky Vladimír  Holan
7. 3. 2007 Bez názvu Zuzana  Vítková
6. 3. 2007 7 modeliek Michal  Habaj
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
1. 3. 2007 17 Jiří  Studený
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas