27. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 2. 2007

KSČM:

"KSČM by měla prosazovat přímou demokracii, silnou parlamentní politiku a aktivizaci společenských sil včetně politiky v ulicích."

"Reálný socialismus nebyl v Evropě poražen, protože byl špatný, ale protože byl slabý."

"Proč politiku přepadávání slabých států?"

"Poučme se u takových politických stran, jako je KS Číny."

S pozoruhodnou směsicí přesných dílčích postřehů o současné vnitropolitické české situaci, bigotností, předsudků, omylů a naivity přišel v sobotu, den před výročím komunistického převratu z února 1948 předseda KSČM Vojtěch Filip. Požaduje razantní proměnu KSČM ve stranu, která by oslovovala širokou českou veřejnost a "aktivizovala by své stoupence i pro politiku v ulicích".

Filipova směsice racionální analýzy s předsudky je však zřejmě dost blízko názorům, které dost značná část polarizované české veřejnosti skutečně zastává. Zřejmě se ještě v ČR dožijeme lecčehos.

Z Filipova projevu jsem vyjmul pasáže, které mě zaujaly, ne nutně všechny jako rozumné... Filipův kompletní projev publikujeme níže ZDE (Jan Čulík)

Sloupek

Takže jsi pryč a v kleci z kostí
zpaměti tluče puklý sval
prořezal jsem se k minulosti
leč chtěl bych ještě mnohem dál.

do Britských listů poslal autor

27. 2. 2007

DOKUMENT

Vystoupení předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na zasedání ústředního výboru KSČM 24. 2. 2007

Buď VII. sjezd bude startem k renesanci, modernizaci a novému získání autority naší strany a pak budeme nejen třetí nejsilnější politickou stranou v ČR, ale pevným článkem existujícího komunistického hnutí v ČR, Evropě a ve světě, anebo se tak nestane a strana přejde na sestupnou tendenci až do politické nicoty, případně bezvýznamnosti.

Je úkolem komunistické strany vytvářet pravdivé historické povědomí, založené na objektivním zpracování vlastní novodobé historie. Nebojme se, opakuji, ani Února 1948 ani Pražského jara 1968, ani konsekvencí s listopadem 1989. Jde přeci o průběh mocenského zápasu tehdejších velmocí, přetvářejících imperiální svět, současných velmocí, které představují globální svět, a sociálně třídní zápas mezi kapitalismem a socialismem, který probíhá na jiných rovinách, než byla dělicí čára mírové smlouvy z roku 1945.

27. 2. 2007

tisková zpráva ČT

Česká televize se podílela ve spolupráci se švédskou veřejnoprávní televizi SVT a s britskými a švédskými novináři, jako jsou Sven Bergman a Joachim Dyfvermark, na přípravě reportáže na téma nákupu stíhaček Jas-39 Gripen. Švédští novináři několikrát navštívili Českou republiku a v Praze natočili rozhovory s reportéry České televize. Spolupracovali s nimi na výrobě několika pořadů o tom, jak si Česká republika a další země pořídili stíhačky Jas-39 Gripen.

Česká televize podstatnou část reportáže převezme do svého vysílání v premiéře dnes ve 21.00 hod. na ČT2 v Událostech, komentářích. Hostem vysílání bude v živém vstupu z Bruselu Jan Kavan. Celou reportáž v rozsahu 25 minut Česká televize odvysílá dnes ve 22.05 na ČT24 a ve středu 28. února na stejném kanále od 11.03 hod.

27. 2. 2007

DOKUMENT

dopis, který odeslal 24. 2. 2007 předseda stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky, senátor Oberfalzer Radě České televize

Generální ředitel toleroval protiprávní stav u svého nejbližšího podřízeného, vrchní ředitel vědomě setrvával ve funkci, předpoklady k níž nesplňoval. Tento stav trval tři a půl roku. Když se provalil na veřejnost, rada akceptuje řešení, kdy se nepřizpůsobuje stav věcí znění zákona a vnitřním předpisům ČT, ale vnitřní předpisy protiprávnímu stavu. Člověk, který vědomě porušoval zákon, se dočká zvláštního zacházení. Zruší se jeho funkce vrchního ředitele a zřizuje se pro něj funkce finančního ředitele. "Jeden nezákonný stav se nahrazuje druhým", tvrdí senátor Oberfalzer. Ve svém dopise upozorňuje členy Rady také na to, že ČT se neřídí pouze zákoníkem práce, ale i speciálním zákonem o ČT, který je obecnému zákonu - tedy zákoníku práce - vždy nadřazen.

27. 2. 2007

Ruský spisovatel a laureát Nobelovy ceny Alexander Solženicyn varuje v předmluvě k svému nově vydanému staršímu článku, že Rusko stále ještě zápolí s problémy, obdobnými situaci v roce 1917, která vedla k pádu carského režimu.

Solženicyn varuje ruské politiky před nebezpečím, které vyplývá z obrovských rozdílů mezi chudými a bohatými, z obrovských kontrastů životních stylů a morálních postojů v módním ruském hlavním městě, ve srovnání s daleko méně bohatým venkovem.

Solženicyn byl ve své době odvážným kritikem stalinského režimu. Prvním drastickým svědectvím o životě ve stalinských koncentračních táborech, v nichž sám strávil řadu let, byla začátkem šedesátých let novela Jeden den Ivana Děnisoviče (1962). Později Solženicyn vydal rozsáhlou dokumentaci o stalinských koncentrácích pod názvem Souostroví Gulag (1973-1978), byl donucen k emigraci ze Sovětského svazu a léta žil v USA. Do Ruska se vrátil r. 1994 a v důsledku svého nacionalismu podporuje Vladimíra Putina.

Osmaosmdesátiletý spisovatel v posledních letech vystupuje v Rusku na veřejnosti málokdy a prý je nemocen. Je nešťastný ze stavu ruské politiky a vlády, avšak chválí Vladimira Putina, navzdory tomu, že pochází z KGB.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 2. 2007

Podle nejnovější zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), která byla 26. února 2007 zveřejněna v Kodani, jsou hlavní překážkou na cestě EU ke splnění cílů Kjótského protokolu emise skleníkových plynů způsobené dopravou. Zpráva EEA "Doprava a životní prostředí: na cestě k nové společné dopravní politice" konstatuje, že evropská dopravní politika musí řešit spirálu nárůstu poptávky po dopravě.

Byt pro soudce
27. 2. 2007

aneb zločinnost spravedlnosti

Soudce JUDr. J.V.  bydlí v Havlíčkově ulici v Mělníce v bytě, který pro něj pilným snažením obstarali jeho rodiče. Zda se ovšem takovéto snažení nedotýká nejen ctihodnosti, ale bezpochyby i nezávislosti toho, kdo je povolán nestranně prosazovat zákon a hájit práva jiných, stojí bezpochyby za pozornost.

Když se totiž matka soudce dr. J.V. stala někdy v polovině devadesátých let vlastnicí domu v Havlíčkově ulici v Mělníce, bylo o osudu manželů N., nájemců bytu v domě, rozhodnuto. Byt se v krátké době stal neobyvatelný. Bylo zastaveno vytápění bytu tím, že majitelka nechala odvézt (!) uhlí nájemců a další ukládání paliva v domě znemožnila, byl přerušen přívod vody do bytu, přerušen odpad, odpojena elektřina a dokonce zazděno okno v kuchyni bytu.

27. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kulturní pracovníci a politikové v Německu jsou u vytržení. Florian Henckel von Donnersmarck dostal za svou závěrečnou práci na mnichovské Vysoké škole pro film a televizi v Hollywoodu Oskara. Tamější porota označila drama o tajné východoněmecké policii za nejlepší neanglicky mluvený film. Hrdina příběhu je důstojníkem Stasi (tajné státní bezpečnosti), který na konci filmu pomáhá těm, které má odposlouchávat.

27. 2. 2007

Ježíš Kristus měl syna jménem Jidáš a byl pohřben vedle Máří Magdalény. To tvrdí nový dokumentární film hollywoodského režiséra Jamese Camerona, tvůrce filmu Titanic.

Film zkoumá hrob, objevený v roce 1980 nedaleko Jeruzaléma, o němž jeho autoři tvrdí, že patřil Ježišovi a jeho rodině. Režisér filmu James Cameron uvedl v New Yorku, že statistické zkoušky a testy DNA tento názor potvrzují.

Avšak archeologové a teologové Cameronův názor zpochybňují. Archeologové poukazují na to, že prý šlo zřejmě o rodinu, která měla podobné jméno Ježíšovu jménu. Avšak Cameron tvrdí, že kombinace jmen, uvedených na hrobě, ho přesvědčila, že jde skutečně o pravého Ježíše.

V hrobě bylo nalezeno v roce 1980 šest rakví se jmény Marie, Matěj, Ješua syn Jozefův, Marie, Josef a Jidáš syn Ješuův. Dalším hrobem je prý hrob Máří Magdaleny.

Cameronův dokumentární film Ztracený Ježíšův hrob tvrdí, že ze zkoušek DNA prý vyplývá, že v hrobě byli zřejmě pohřbeni Ježíš a Máří Magdalena a že ti byli partnerskou dvojicí.

Izraelský archeolog Amos Kloner zdůrazňuje, že všechna tato jména byla v době, kdy rakve byly vyrobeny, velmi často používána.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 2. 2007

Malá ryba velkou nepolkne. Síla intriky byla, jest a bude, vždy silnější než přímý útok;armády intrikánských škarohlídů a poťouchlých vyhledavačů nečistých historek přibývá. Intrikáni bývají zakalení, čirost ale vyžadují u druhých!

Nevybíravé tužby ženou je do bojů a napomáhají jim přežívat věky. Slovo dýka není bráno za zločin, snad ani za mravní úpadek. Kdo by se mravnosti bál? Existuje-li, pak prý v pokřivené formě.

27. 2. 2007

Důležitým důvodem, proč být pozorný k umístění nových obranných vojenských aktivit Spojených států v Evropě, na českém území, je zvyšování rizika války. Vždyť obranná válka již není to, co bývalo. Zbraně ohrožují nejen lidi a státy, ale i základ života - přírodu. A to vše v kontrastu s opomíjením možností politických jednání a všestranných nepolitických styků.

Michael Brun, francouzský autor knihy "Drama nad Sachalinem" uvedl, že sovětský vojenský velitel nechal v osmdesátých letech přelétávat cizí stíhačky nad svým velmi silně chráněným vojenským územím, jen aby nedošlo k válce supervelmocí kvůli troufalé výzvědné akci. Bránit svou zemi válkou, sklouznout tak z míru do války je pochopitelné, ale bránit válkou toliko informace o své armádě by bylo na pováženou. Asi podobně jako je rozumný ten člověk, který bude aktivně chránit své peníze včetně peněženky, kdežto jejich samotný koženkový obal by si cenil už méně.

27. 2. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Nadžaf: Ve městě byl vyhlášen zákaz pohybu, protože se objevily zprávy, že severovýchodně od města u Hillá se shromažďují četné arabské kmeny a připravují útok na loutkové síly. Podle informací získaných agenturou QudsPress se značný počet ozbrojenců shromáždil, aby pomstil masakr šíitských poutníků v zahradách Zarká 29. ledna. Šajch Alí Abd al-Ámir al-Hátimí agentuře kromě toho řekl, že loutkové síly stále drží v Nadžafu desítky žen a dětí v zajetí a desítky mrtvol synů jeho kmene stále leží na bojišti, protože místní činitelé Nadžafu nedovolují je odnést.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
26. 2. 2007
◄ Zatýkání v Berouně, foto: Michal Vlk

Alexandr Vojta se rozčiluje, že konstatování, že redakce Britských listů hodlá berounský incident dále pečlivě sledovat, je výrazem levicového aktivismu. Není. Sledovat, zda police se nedopouští manipulace důkazy a křivých obvinění za účelem zastrašení všech osob, které by chtěli vyjadřovat na ulici svůj názor proti neonacismu a rasismu v Česku hlasitěji, než šeptem, je už tradiční úlohou tohoto listu.

Od té doby, co bylo prokázáno pravomocným rozsudkem soudu, že Policie České republiky křivě svědčila, podvrhla či zatajovala důkazy, křivě obvinila a snažila se dostat do vazby jednoho "neposušného" občana, Radka Mikulu. Na otázku Lhal městský strážník "ve jménu veřejného pořádku" nebo ne? už dnes známe odpověď. ANO. Samosoudkyně navíc porušila práva obžalovaného na obhajobu, odvolací soud ji za to v rozsudku tvrdě kritizoval. Případ NIKE byl ostudou pražské městské policie i pražské justice a už se nikdy - naštěstí - neopakoval. Násilí policie vůči demontratům se ale opakovalo - poslední obětí PROKAZATELNÉ policejní brutality byla Kateřina Jacques.

Video a fotogalerie z Berouna ZDE

26. 2. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Doposud byl a je XBR radar spojován výhradně s úkoly, které má plnit v rámci systému protiraketové obrany. Nová evropská lokalita pro uvažovaný radar v Brdech byla podle oficiálního sdělení Spojených států vybrána jako ideální z hlediska funkce s raketovou základnou v Polsku a pokrytí prostorů možného směru útoku balistickými raketami z tzv. "darebáckých států", za které jsou považovány Severní Korea a Írán.

Agentura MDA tvrdí, že úkolem této základny je obrana Spojených států a evropských radarových základen v Norsku a Grónsku. Proč tedy tolik povyku v Rusku, když ruští vedoucí představitelé a specialisté byli průběžně informováni o každém americkém kroku i perspektivních záměrech Američanů? V čem tedy může být zdroj ruských obav, že antirakety v Polsku a radar v Česku jsou chápány jako ohrožení Ruska?

26. 2. 2007

PRIORITY VEŘEJNOPRÁVNÍ ČESKÉ TELEVIZE:

mail z tiskového oddělení ČT

Vážení kolegové,

Již toto úterý se na obrazovkách ČT premiérově objeví dokument z dílny BBC sledující životní příběh následníka trůnu Velké Británie Prince Williama. Jeho osobnost je pro média po celém světě objektem zájmu, o každém jeho kroku je veřejnost podrobně informována. V poslední době se především probírá jeho vztah se spolužačkou Kate Middleton a spekuluje se nad termínem svatby. V letošním roce oslaví William své pětadvacáté narozeniny, což jistě také neunikne pozornosti novinářů. O těchto a ještě dalších momentech princova života vypovídá dvoudílný snímek, jehož první část uvedeme na ČT1 27.2. od 20,00.

Děkuji.

S pozdravem

Kateřina Vilímková

Pozn. JČ: Na této tiskové zprávě je fascinující způsob myšlení jejích autorů: Představa, že na světě existuje jakýsi "správný názor", "osobnost" (!) prince Williama je "po celém světě" "objektem zájmu", je to všude normální, tak se tomu přizpůsobujeme i my. Svatá prostoto... Svět takový není, je daleko názorově rozrůzněnější. A ty fráze! ("z dílny BBC"). A to hromadění genitivů! ("životní příběh následníka trůnu Velké Británie Prince Williama") - hned čtyři za sebou, to je dobrý! Možná bychom měli pracovníky České televize informovat, že čeština má i jiné pády než genitiv... a taky má jiné slovní druhy než substantiva! :) A "životní příběh" pětadvacetiletého kluka bude asi opravdu složitý...:)

Tupě používaná, nepřemýšlivá inflace slov. Plebejství par excellence. Veřejnoprávní televize má mít určitou úroveň. Ale jsme v Čechách...

Mimochodem, "osobnost" je Komenský nebo Masaryk. Jakýsi mladík William těžko... :)

26. 2. 2007

Dokážu si představit, že televize veřejné služby bude ironicky komentovat názory, které jsou založeny na rasové nesnášenlivosti, náboženské intoleranci, na antidemokratických tezích apod. Je pro mě ale záhadou, proč nepoučený redaktor České televize, který je podle Alexandra Vondry stejně hloupý a k rozhodování nezpůsobilý jako každý jiný člověk mimo legislativu a exekutivu, kritizuje názory, které jsou naprosto legitimní a oprávněné. Místo aby zkoumal jejich podstatu, přiblble se jim bez jakéhokoliv argumentu vysmívá.

Spojené státy americké nejednají hloupě, ačkoliv nám to tak mnohdy připadá. Ovšem to co z našeho pohledu často považujeme za hloupost, může být z jiného pohledu bráno jako genialita. Národ vojáka Švejka, jehož vlastnosti jsou českému národu mnohdy připisovány, by to věděl, což jen dokazuje, že nejsme národem vojáka Švejka. Nejsme jím, protože kromě záměny hlouposti a geniality jsme stvořeni k tomu, abychom za submisivitou, omezeností a neschopností sebevědomí, jedním slovem za zbabělostí, viděli naprosto rozlišnou realitu.

Pokud by USA požádaly o možnost postavit některou ze součástí protiraketového deštníku na území Velké Británie, musely by počítat s velmi silným odporem občanských iniciativ stavějících se tvrdě proti.

WTC
26. 2. 2007

John Gross, vedoucí americké vědecké studie kolapsu budov Světového obchodního centra dne 11. září 2001, vedené americkým Národním institutem pro standarty a technologii [NIST - National Institute of Standards and Technology], během své přednášky na Texaské univerzitě na dotaz od občanského sdružení Project for the New American Citizen popřel existenci roztavené oceli v troskách WTC s tím, že mu žádná svědectví toto dokládající nejsou známa. Gross oponuje, že místo tragédie osobně navštívil a dle jeho názoru není ani možné, aby vlivem hořícího paliva mohla vzniknout dostatečná teplota pro roztavení oceli.

26. 2. 2007

Ve svém článku se autor zabýval reakcí freetekno komunity na zásah PČR na CzechTeku 2005, především v souvislosti s mocenským zápasem ODS a ČSSD. Domnívám se však, že jeho výtka dopadla na nesprávnou půdu -- adresátem by neměli být freeteknaři, nýbrž společenství Policejní stát, které vzniklo za účelem občanského protestu proti zmíněnému zásahu a které se následně začalo paktovat s ODS za účelem prosazení jeho zájmů. Sám jsem byl zakládajícím členem tohoto sdružení a vím velice dobře, že většina jeho členů nejsou freeteknaři, nefigurují v žádném soundsystému a na freeparty jezdili převážně za zábavou.

26. 2. 2007

V souvislostí se žádostí USA o provozování radaru na území ČR slýchám tolik blábolů a tak málo správných otázek. Proto jsem se to trochu pokusil napravit. Některé dotazy pouze kladu, ale na některé se snažím i odpovídat. Posuďte sami, zda správně.

26. 2. 2007

Noviny přinášejí velice často zprávy o tom, jak postupuje odklon Kanaďanů od kouření. Je ale správné, aby kouření zakazovaly i nemocnice, takže kuřáci tlačící stojany s kapačkami, na které jsou napojeni, odcházejí i v dešti a chladu kus cesty od nemocničního vchodu, protože ani u vchodu se nesmí kouřit? Někteří čtenáři se pohoršují nad bezohledností nemocnic, zatímco jiní čtenáři se pozastavují nad problémem, proč se dávají nemocní lidé léčit čili kladou nároky na čas a zkušenosti lékařů jakož i na léky a při tom si současně ničí zdraví kouřením. Nemohly by se udělat výjimky třeba pro válečné veterány a dovolit aspoň jim, aby si na stará kolena mohli "svobodně" zapálit? Jiní lidé se ale ptají, zdali je snad kouř vydechovaný veterány neškodný...

V Británii ovšem vláda varuje, že v budoucnosti nebude zdravotnictví léčit osoby, kteří si záměrně ničí zdraví kouřením či obezitou, pozn. JČ, podrobnosti ZDE

Až dosud nemohla vláda nikomu zakazovat kouření ve vlastním bytě.

26. 2. 2007

Ačkoli americký ministr obrany Robert Gates 2. února prohlásil, že Bushova administrativa neplánuje válku s Íránem, v Pentagonu již vznikl výbor, který takový plán zpracovává. Navržená opatření by měla být uskutečnitelná do 24 hodin od rozkazu vydaného prezidentem. Uvádí to Seymour Hersh v článku Přesměrování (Redirection), který přináší nejnovější číslo magazínu The New Yorker a o němž informuje zpráva agentury Reuters.

Zvláštní výbor byl zřízen při Sboru náčelníků štábu (Joint Chiefs of Staff) před několika měsíci, řekl Hershovi neidentifikovaný zdroj z prostředí výzvědných služeb.

Jan Keller
24. 2. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Příspěvek přednesený na konferenci o politických dopadech výstavby americké raketové základny na území České republiky v Parlamentu dne 23. 2. 2007, kde se zástupcem ministra obrany diskutoval nejen sociolog Jan Keller, ale profesor mezinárodní politiky Oskar Krejčí, vojáci, občané i poslanci.

Dovolte mi, abych se vyjádřil k problematice cizí vojenské základny na našem území. Učiním tak ve dvou krocích. Nejprve si povšimnu několika nejčastějších argumentů stoupenců základny a pokusím se je rozebrat - jak si přeje ministryně obrany - nikoliv z ideologické, ale z čistě logické a věcné stránky. Poté se dotknu několika závažných okolností, o nichž stoupenci základny bohužel vesměs mlčí.

Nejprve tedy k argumentům stoupenců. Není jednoduché se k nim vyjádřit, protože tito lidé tvrdí každou chvíli něco jiného a poměrně často si přitom protiřečí.

Jan Keller - Ostravská univerizta 20:47 
M WMAM MP3S WMA
18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Ovečky?   
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu   
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně   
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek