23. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2007

ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru

Bývávalo kdysi dobrým zvykem uvádět zdroje informací, které používáme... ČSSD, konkrétně pánové Zaorálek a Hamáček, si již podruhé vypůjčili argumentaci k radarům, s níž v ČR poprvé přišlo Greenpeace.

Dne 13. února navštívila kancelář Greenpeace žena, která se představila jako novinářka dánského rádia http://www.dr.dk/.

Natočila se mnou skoro hodinový rozhovor. Ten se sice posléze nikde neobjevil, slibovaný záznam nám neposlala a na číslo uvedené na vizitce není možno se dovolat, ale zato Zaorálek, s nímž měla dotyčná mluvit hned další den, tj. 14. února, použil 17. v Právu argument GP operující odlišným pojetím bezpečnosti, než o jakém dosud ČSSD kdykoliv v minulosti hovořila. (Na téma klimatická versus vojenská bezpečnost jsem napsal první článek do Listů v roce 1999; obecně lze říci, že mě k tomuto pojetí přivedl profesor Keller.).

Totéž se stalo v reakci na článek publikovaný 12. února - tentokrát je to ovšem poslanec ČSSD Hamáček, kdo vytahuje něco, co v ČR poprvé publikovalo Greenpeace.

Jsem velmi potěšen, že ČSSD tak důkladně reseršuje nás web a že jsou naše argumenty slyšet - jen škoda, že to právě tato strana nedělala, když byla ještě u moci a mohla jednání o radarů skutečně ovlivnit ;-). A také je škoda, že neuvádí zdroje. Další důvod myslet si, že se ji to všechno pouze momentálně hodí do krámu.

Greenpeace odmítá americký protiraketový radar

Philip E. Coyle, uznávaný americký expert na protiraketovou obranu a bývalý poradce prezidenta Bushe, sdělil české kanceláři Greenpeace, že ČR by měla následovat kanadského příkladu: Nepodílet se na budování nespolehlivého a drahého zařízení, které destabilizuje systém mezinárodní bezpečnosti a uzavírá cestu k řešení problémů kreativní diplomacií. Greenpeace na základě dlouhodobých postojů k zajištění světové bezpečnosti rozhodně odmítá úvahy o umístění komponent amerického protiraketového deštníku na českém území.

Někteří političtí představitelé tvrdí, že výstavba multifrekvenčního radaru systému protiraketové obrany Spojených států zajistí naší zemi větší bezpečnost, prosperitu a prestiž. Výstavba amerického systému NMD/GMD, která již vedla k vypovězení mezinárodní Smlouvy o protiraketové obraně (Anti-Ballistic Missile Treaty) z roku 1972, však směřuje k vybudování nesmírně nákladné a přitom neúčinné "Maginotovy linie" na obloze, včetně zbraní rozmístěných v kosmickém prostoru. V důsledku by to znamenalo zrušení další z mezinárodních dohod, smlouvy o nerozmisťování zbraní v kosmu (Outer Space Treaty) z roku 1967. Na konci procesu rušení mezinárodních závazků může být jen závod v jaderném a kosmickém zbrojení -- tentokrát především mezi Spojenými státy a Čínou.

Budování protiraketové obrany narušuje globální vojenskou rovnováhu a zvyšuje, nikoli snižuje, mezinárodní napětí. Za zmíněných okolností by se průzkumné a naváděcí zařízení na českém území stalo prvořadým cílem možného útoku. Mimo jiné i proto, že antirakety lze ukrýt v podzemních silech, radiolokátor však nikoliv. Globální změna klimatu, tato hrozba bez nepřítele, podle nedávného prohlášení světoznámého teoretického fyzika Stephena Hawkinga ohrožuje lidstvo stejně jako jaderná válka. Protiraketová obrana odvádí pozornost a nemalé prostředky od řešení hrozby klimatických změn vyčerpávání zásob ropy -- problému, který již uznalo i americké ministerstvo energetiky. Greenpeace trvá na tom, že chtít zajistit světovou bezpečnost budováním protiraketových systémů je stejně naivní a zaslepené, jako šířit demokracii v Iráku ohněm a mečem. Čeští politici by se měli poučit z dosavadních zkušeností s Bushovou administrativou a odmítnout roli poslušného nástroje její katastrofální zahraniční politiky. Jsme přesvědčeni, že příští prezident Spojených států, ať už bude jeho stranická příslušnost jakákoliv, Bushův pokus o vzkříšení Hvězdných válek zásadním způsobem přehodnotí.

Praha, 29. ledna

Zaorálek: peníze raději na klima než na radar

Právo, sobota 17. února

PRAHA - Prostředky, které se chystají USA vynaložit na budování protiraketové obrany, jehož součástí by se stal i plánovaný radar na území České republiky, by se daly využít efektivněji na řešení největší bezpečnostní hrozby, kterou jsou pro lidstvo změny klimatu a globální oteplování.

Uvedl to na včerejší tiskové konferenci místopředseda Sněmovny a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek. K radaru řekl, že v ČR se mluví o hrozbách příliš mlhavě a způsobem, kdy nejsou přesně doloženy. "Největší bezpečnostní hrozbou dnes jsou klimatické změny a globální oteplování. V nejbližších deseti letech bychom měli přijmout zcela zásadní kroky, v opačném případě budeme čelit změnám, které budou nevratné," dodal Zaorálek.

Podle se něj se vláda ČR chystá podílet na něčem, do čeho se vrážejí miliardy ve chvíli, kdy s velkou pravděpodobností budou chybět jinde. "A já se ptám: jsou mezikontinentální balistické střely to hlavní, co hrozí ČR? Neměli bychom se dohodnout se spojenci včetně USA, abychom ty peníze, které jsou možná bezúčelně vynakládány na systémy minulých válek a konfliktů, přeložili jinam?" ptal se Zaorálek.

MDA: Základna v Evropě má bránit radary v Británii a Grónsku

MDA hodlá v příštím roce utratit až 10,85 miliardy dolarů za vývoj a výstavbu protiraketových systémů. Nutnost výstavby základny v Evropě odůvodňuje agentura potřebou bránit již fungující protiraketové radary v britském Fylingdales a grónské Thule před možným raketovým útokem. "Je to poprvé, co bylo použito vysvětlení, podle nějž obrana radarů včasného varování před balistickými raketami vyžaduje základnu v Evropě," upozorňuje analytička Centra pro obranné informace (Center for Defense Information, CDI) Victoria Samson.

Pro občana České republiky je důležité, že zmíněné vyjádření MDA staví doslova na hlavu dosavadní vyjádření místních politiků prosazujících výstavbu základny. Ti ve své většině tvrdí, že umístění radaru nepředstavuje pro ČR žádné riziko, ale naopak zvýší její bezpečnost. Kdyby to však byla pravda, argumentace MDA by nedávala smysl. Jestliže na radary nikdo neútočí, není přece třeba je bránit výstavbou další základny...

Základna má podle čerstvě zveřejněného dokumentu sloužit čtyřem cílům: "chránit radary umístěné v zahraničí, zlepšit ochranu Spojených států poskytnutím dodatečných možností protiraketové obrany; rozšířit tuto ochranu na naše spojence a přátele; demonstrovat mezinárodní podporu pro obranu proti balistickým raketám." Upřesněme, že základna ve Střední Evropě bude bránit radary umístěné na západ od ní, takže by na svou obranu opět potřebovala další základnu ležící východněji nebo jižněji...

Rozpočet MDA na rok 2008 zahrnuje rovněž požadavky na vývoj Vesmírné testovací platformy (Space Test Bed) - což představuje počáteční krok na cestě k vesmírným závodům ve zbrojení.

Praha/Washington 12. února

ČSSD zpochybňuje, proč chtějí USA radar

Aktuálně.cz

21:30 | 21.2.2007

Martina Macková

Praha - Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) přišel s novým dokumentem do diskuse k americkému radaru v Česku.

Tvrdí, že Američané používají v Kongresu jiný důvod ke stavbě radaru než jakým argumentují v Česku. "Dokument říká, že radar potřebují USA postavit ve střední Evropě proto, aby ochránili svoje základny ve Velké Británii a v Grónsku. A nám argumentujete, že je to pro ochranu NATO a Česka," řekl Hamáček zástupci amerického velvyslance v České republice Cameronu Munterovi, který dnes odpovídal na dotazy členů zahraničního výboru sněmovny.

ZdrojZDE

                 
Obsah vydání       23. 2. 2007
25. 2. 2007 Smrt dr. Davida Kellyho "nebyla sebevražda", tvrdí britský poslanec
25. 2. 2007 Železniční neštěstí způsobila nedbalá inspekce výhybek
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 ...a neuveď nás v pokušení... Zdeněk  Bárta
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Ovečky?
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
24. 2. 2007 Volejte šestku ! ...
23. 2. 2007 Drážďany
23. 2. 2007 Klaus a klima, to je prima - ekomomika a změna podnebí, aneb Nikdo by vám neměl opékat čápa... Uwe  Ladwig
23. 2. 2007 "Studená válka" Putinova, republikánů či českých médií? Miroslav  Polreich
24. 2. 2007 Iracionální propaganda v deníku Právo
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Svět na rozcestí? Petr  Schnur
23. 2. 2007 "Dezinterpretace" v Lidových novinách
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
23. 2. 2007 Vzkaz panu Štětinovi Břetislav  Olšer
23. 2. 2007 Dopis Jaromíru Štětinovi Michal  Rusek
23. 2. 2007 Monitor Jana Paula: Brdy, země vojákům zaslíbená... Jan  Paul
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
23. 2. 2007 Egyptský blogger byl uvězněn na čtyři roky za "urážku prezidenta a islámu"
23. 2. 2007 Veřejná debata o diskriminaci v médiích
23. 2. 2007 V rakouské velké koalici to skřípe Richard  Seemann
23. 2. 2007 Mše za Karla Kryla
24. 2. 2007 Ecce homo economicus!
22. 2. 2007 Český král? Pavel  Weigel
23. 2. 2007 Zpráva o stavu lidských práv v ČR
23. 2. 2007 České chuligánství na začátku roku 2007 Vít  Hinčica
25. 2. 2007 Jakmile hnutí uzná svou avantgardu jako autoritu, směřuje k politické straně
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
22. 2. 2007 Otevřený dopis ministru vnitra, nejvyšší státní zástupkyni a ČTK k "vyšetřování" CzechTeku
23. 2. 2007 Své bezpečí rádi svěříme metodám vyspělé moderní zpravodajské techniky
23. 2. 2007 O prázdné Mladé frontě Dnes
22. 2. 2007 Senátor Štětina: Vojenská síla USA je pro mě »záštitou míru« Andrea  Cerqueirová
22. 2. 2007 Rusové a americká základna Milan  Valach
23. 2. 2007 Kritika bez argumentů
22. 2. 2007 ČSSD jednala s iniciativou Ne základnám Andrea  Cerqueirová
22. 2. 2007 Odkryjeme kartu Gabal? Jiří  Mašek
22. 2. 2007 Financial Times: Zvýší americká základna riziko pro Polsko a ČR?
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku
22. 2. 2007 Lambert je především oběť
22. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem I. Bohuslav  Binka
21. 2. 2007 Opočenský, Svoboda a nevinný drogový dealer František  Schilla
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu   
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Ovečky?   
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně   
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany   
22. 2. 2007 O čem rozhodnou zítra?   
22. 2. 2007 Financial Times: Zvýší americká základna riziko pro Polsko a ČR?   
22. 2. 2007 Rusové a americká základna Milan  Valach
21. 2. 2007 Americký radar pro Českou republiku nyní na Aljašce   
20. 2. 2007 Základny a kritika od německého ministra zahraničí, anebo O čem Frank-Walter Steinmeier nemluvil Uwe  Ladwig
20. 2. 2007 Archivní svědectví: Tvrdík chtěl smlouvu s Američany podepsat už v roce 2002 Štěpán  Kotrba
20. 2. 2007 Nefunkčnost amerického Národního systému raketového obrany USA