26. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2007

Dvě poznámky z Kanady ke kouření

Noviny přinášejí velice často zprávy o tom, jak postupuje odklon Kanaďanů od kouření. Je ale správné, aby kouření zakazovaly i nemocnice, takže kuřáci tlačící stojany s kapačkami, na které jsou napojeni, odcházejí i v dešti a chladu kus cesty od nemocničního vchodu, protože ani u vchodu se nesmí kouřit? Někteří čtenáři se pohoršují nad bezohledností nemocnic, zatímco jiní čtenáři se pozastavují nad problémem, proč se dávají nemocní lidé léčit čili kladou nároky na čas a zkušenosti lékařů jakož i na léky a při tom si současně ničí zdraví kouřením. Nemohly by se udělat výjimky třeba pro válečné veterány a dovolit aspoň jim, aby si na stará kolena mohli "svobodně" zapálit? Jiní lidé se ale ptají, zdali je snad kouř vydechovaný veterány neškodný...

V Británii ovšem vláda varuje, že v budoucnosti nebude zdravotnictví léčit osoby, kteří si záměrně ničí zdraví kouřením či obezitou, pozn. JČ, podrobnosti ZDE

Až dosud nemohla vláda nikomu zakazovat kouření ve vlastním bytě.

Diskutovalo se o tom, zdali by mohl být uvalen zákaz na kouření v autě, sedí-li v něm dítě nebo mladistvý, ale zatím se ponechává kouření na svědomí kuřáků.

Jinou věcí je ale vyhlášení zákazu kouření v nájemních bytech jejich pronajímatelem. Dřívější kuřačka paní Bev Reevesová podala stížnost na zákaz kouření v nájemních bytech společnosti Globe General Agencies u odboru pro nájemní byty ve Winnipegu. Uvedla, že se jedná o extremistický zákaz, který bere lidem jejich důstojnost a je naprosto zbytečný. Soudce B. Andrews ale její stížnost zamítnul. Podle jeho názoru zdůvodnil pronajímatel bytů zákaz kouření velice dobře: Všichni nájemníci budou moci užívat pronajatých bytů a společných prostor bytových komplexů bez obav z kouře a ohně, což zvýší kvalitu jejich bydlení. Kromě toho se tím sníží náklady na čištění zakouřených bytů a na výměnu součástí bytů jako jsou koberce, záclony a případně jiné zařízení, které vinou kuřáků vždycky tak načichne kouřem, že se musí po skončení nájemní smlouvy vyměnit.

Paní Reevesová prohlásila, že ji rozhodnutí nepřekvapilo ani nezklamalo, ale nehodlá se odvolávat. Dodala, že si přála na toto téma vyvolat diskusi. Je jí 63 roků a kouřit přestala před 8 roky. Jejím cílem prý bylo ukázat, že by měli pronajímatelé bytů udělat něco více než vyhlašovat zákazy. Podle jejího názoru by měli zlepšovat a čistit větrací systémy, čistit koberce na chodbách nájemních domů, prostě se starat o to, aby se v takových domech žilo lépe.

Firma Globe General Agencies zakázala kouření od 1. října 2006 ve všech nájemních domech, které představují celkem 5000 bytů. Zákaz kouřit se týká všech nových nájemníků, kdežto lidé, kteří si byty pronajali před jeho vyhlášením, mohou dosud ve svých bytech kouřit.

Jiná zpráva je z provincie Alberta. Tam se právě ruší ve věznicích léčba návyku na kouření. Na první pohled to zní divně, vždyť by snad bylo rozumné, aby se dala příležitost vězňům, aby se svými návyky skončili. Stížnost proti dosavadní léčbě podala provinční odborová organizace, protože vězenští dozorci začali trpět na následky jedovatých zplodin z cigaret, které si vězni sami vyrábějí. U mnoha dozorců začalo docházet k silným dýchacím potížím a 21 dozorců podalo žádost o finanční náhradu. Lékaři napojili dva dozorce na inhalační přístroje.

Zákaz používání protinikotinových náplastí vstoupí v platnost 26. března t.r. Platnost zákazu byla odložena až na toto datum proto, aby se dala možnost dokončit léčbu těm vězňům, kteří mají skutečně zájem zbavit se svého návyku.

Předseda odborové organizace pan Doug Knight poděkoval vězeňské správě za rychlý zákrok. Vězni si totiž začali vyrábět cigarety takovým způsobem, že z protinikotinových náplastí sloupnou vrstvičku obsahující nikotin a tu vaří ve vodě s toaletním papírem. Papír potom vysuší a smíchají s lístky čaje, slupkami z ovoce nebo s drcenými dřevěnými hoblinami. Tuto směs potom balí do stránek vytrhaných z knih a takto po vězeňsku vyrobené cigarety kouří.

Vězeňská správa sdělila odborům, že jsou podle chemických zkoušek takové cigarety skutečně zdrojem velké řady jedovatých látek, které zamořují věznice.

Přes tyto problémy je nutné ocenit pokrok, k němuž došlo v Kanadě za posledních 40 roků. Tehdy kouřili v potravinářkých obchodech zákazníci i ve chvílích, kdy si vybírali pečivo nebo maso a trousili cigaretový popel na další zboží. V nemocnicích se kouřilo i na dětských a porodnických odděleních, kde si žádná žena-nekuračka nemohla stěžovat, že jí vadí kouř a popel z cigaret její sousedky. Nedávné stížnosti restauratérů, že zákazem kouření přijdou o příjmy, se ukázaly ve většině případů jako liché. Jestliže se skutečně někteří skalní kuřáci zdrželi návštěvy nekuřáckých restaurací (to jest všech), začali do nich chodit lidé, kterým dřív kouř vadil. Takže snad brzy dojde i na zákaz kouření v osobních automobilech, bude-li v nich současně cestovat nezletilá mládež, která se nemůže kouři bránit.

                 
Obsah vydání       26. 2. 2007
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
26. 2. 2007 USA zpracovávají plán náletů na Írán, který údajně "vyvinul mezikontinentální raketu" Karel  Dolejší
25. 2. 2007 Smrt dr. Davida Kellyho "nebyla sebevražda", tvrdí britský poslanec
26. 2. 2007 USA podporují teroristické skupiny, které mají "rozsévat chaos" v Íránu
26. 2. 2007 S kým chodí jakýsi princ...
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
26. 2. 2007 Britské banky budou zřejmě muset vrátit zákazníkům 7,2 miliardy liber
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Britský imitátor telefonoval ministrům a napodoboval Gordona Browna
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
26. 2. 2007 Dvě poznámky z Kanady ke kouření Miloš  Kaláb
26. 2. 2007 25. únor byl osudovým dnem i pro Německo Richard  Seemann
26. 2. 2007 Raketové bahniště pro demagogy Josef  Ludvík
26. 2. 2007 Mediální úlety ČSSD
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
25. 2. 2007 Policie chránila neonacisty?
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 ...a neuveď nás v pokušení... Zdeněk  Bárta
25. 2. 2007 Železniční neštěstí způsobila nedbalá inspekce výhybek
25. 2. 2007 Jakmile hnutí uzná svou avantgardu jako autoritu, směřuje k politické straně
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
23. 2. 2007 "Studená válka" Putinova, republikánů či českých médií? Miroslav  Polreich
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
23. 2. 2007 České chuligánství na začátku roku 2007 Vít  Hinčica
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce