16. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2007

Na obranu práv nejen mých spoluobčanů, uvězněných v totalitě, ale ukřivděných lidi kdekoli na světě jsem se angažoval dlouho a oddávna. Po pravdě řečeno již předtím, než Sovětský svaz po dlouhém, vytrvalém tlaku západních účastníků Helsinské konference nakonec akceptoval, že vedle politické a ekonomické části bude deklarace z Helsinek obsahovat i -- snad nepříliš jasně definovaný -- takzvaný třetí koš, týkající se základních individuálních práv občanů, jež se vlády států podílejících se na konferenci (kromě Albánie zde byly zastoupeny všechny evropské komunistické země) zavázaly respektovat.

Sloupek
Michaela Chrobáková

Tvoje teliatko ešte bú
Moja hviezdička ešte pá

Áno áno áno

Chodí tu nejaké teliatko
so zlatou hviezdou
na čele

Stena MÚ
uhýba

Dlážka MÚ
uteká

ze sbírky Zo spoločnej zimy)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

16. 1. 2007

Bláznivý americký prezident chce poslat dalších více než 20 tisíc Američanů ze slabých sociálních poměrů do Iráku. Mají tam uklidnit chaos, který způsobilo několikanásobné množství jejich kolegů. To je podivná matematika, ale ve Washingtonu to mají určitě do puntíku, plus minus pár miliard pro spřátelené zbrojařské a olejářské korporace, spočítané.

16. 1. 2007

Britská rozvědka MI6 zpochybnila tvrzení Blairovy vlády, že vyšetřování vážné korupce spojené s prodejem britských zbraní do Saúdské Arábie by ohrozilo britskou národní bezpečnost.

Generální prokurátor Lord Goldsmith řekl před Vánocemi v parlamentě, že britské výzvědné služby "souhlasí s analýzou" Tonyho Blaira, že je "ohrožena bezpečnost státu", protože Saúdská Arábie vyhrožuje, že přestane spolupracovat s britskými výzvědnými službami.

Avšak John Scarlett, šéf MI6, nyní odmítl podepsat vládní dokument, který tvrdí, že MI6 s tímto názorem souhlasí.

16. 1. 2007
Sir Roderic Lyne, Strobe Talbott, Kodži Watanabe

Na počátku 90. let byla nejhorší noční můrou pro západní vlády hrozba rozpadu Ruska, která by uvrhla do chaosu obrovskou a důležitou část planety. Nyní Rusko znovu získalo na síle. Paradox je v tom, že znovuzrození Ruska z popela nevedlo k prohloubení partnerství, s kterým počítal Západ.

Nejen okolní svět, nýbrž ani samotná ruská společnost bohužel stále ještě nemohou pochopit, co jsme zač -- zcela nový, nikomu neznámý stát, jenž vznikl na mapě až v roce 1991, nebo pokračovatelé SSSR, jenž dobrovolně "okleštil" své území a nahradil plánovitou ekonomiku "ekonomikou divokého trhu", nebo nástupci tisíciletého Ruska.

16. 1. 2007

BRITSKÁ "POMOC" ROZVOJOVÉMU SVĚTU:

Zbrojovka BAE Systems tajně zaplatila 12 milionů dolarů na osobní konto ve Švýcarsku obchodníku z Tanzánie, z jedné z nejchudších zemí světa, protože přesvědčil tamější vládu, aby si od BAE zakoupila kontroverzní radarový systém. Zbrojovku BAE vyšetřuje britský vládní Úřad pro vyšetřování vážných podvodů.

16. 1. 2007

Jiné země se obávají omezení svobody projevu

Německo chce prosadit kriminalizaci popírání holocaustu a uživání nacistických symbolů v celé Evropské unii. Trestem byl bylo tříleté vězení. Chce k tomu využít nynějšího svého předsednictví Evropské unie, zejména poté, co - po posílení z východní Evropy - byl v Evropském parlamentě založen extremně pravicový klub Totožnost, suverenita a tradice.

Německý návrh však vyvolá kontroverzi zejména v novějších členských zemích EU ve střední Evropě, kde někteří politikové namítají proti zákazu nacistických symbolů, zatímco komunistické symboly mají být i nadále povoleny.

Brigitte Zypries, německá ministryně spravedlnosti, uvedla: "Vždycky zdůrazňujeme, že není možné, aby bylo přijatelné v Evropě říkat že k holocaustu nedošlo a šest milionů židů nebylo usmrceno."

Evropský komisař pro spravedlnost a otázky vnitra Franco Frattini německou iniciativu podpořil. Avšak jiné země, včetně Británie, Dánska a Švédska, mají pochybnosti a obávají se, že bude ohrožena svoboda projevu. Evropská komise tvrdí, že zákon bude navržen tak kompetentně, aby to neohrožovalo autentickou historickou debatu o nacistické éře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 1. 2007
tisková zpráva Ligy lidských práv

Ve středu 17. ledna ve 13 hodin bude Vrchní soud v Olomouci jednat o odvolání v případě protiprávní sterilizace paní Heleny Ferenčíkové. V listopadu 2005 rozhodl Krajský soud v Ostravě, že lékaři provedením sterilizace porušili zákon, neboť ji provedli bez informovaného a svobodného souhlasu pacientky, soud Vítkovické nemocnici dále uložil, aby se paní Ferenčíkové omluvila. Proti tomuto rozsudku se odvolaly obě strany. Pokud vrchní soud potvrdí rozsudek ostravského soudu, půjde o vůbec první rozhodnutí v oblasti střední a východní Evropy, v němž odvolací soud přiznal, že praxe protiprávní sterilizace představuje závažný zásah do základních práv člověka a lidské důstojnosti.

Jednání začne ve 13. hodin v jednací síni č. 5 v přízemí, dveře číslo 108.

10. října roku 2001 ve 4:56 ráno, porodila císařským řezem paní Ferenčíková ve Vítkovické nemocnici v Ostravě svoje druhé dítě, syna Jana. Společně s druhým porodem byla paní Ferenčíkové provedena sterilizace.

16. 1. 2007
Mír je lepší než válka. Nepředstavuje však absolutní hodnotu. Vždy se totiž můžeme zeptat: "Jaký mír?"
přednáška Noama Chomského "Není míru bez spravedlnosti, není spravedlnosti bez míru"
Univerzita Toledo, 4. 3. 2001

Egon Lánský, ač původně snad i kritický žurnalista, ve svém příspěvku Lidská práva a Česko nabádá Česko slovy proamerického diplomata, aby se stalo spasitelem všehomíra. Ve jménu čeho? Ve jménu velmocenských her, rozehraných Američany o půlstoletí dříve? Ve jménu agendy lidských práv, které pravidla někdo určuje shůry jako Bůh jen tehdy, když se mu to hodí?

Historie evropské, asijské i středovýchodní politiky ukazuje stále totéž. Ukazuje nerespektování principů nevměšování do záležitostí jiných států a porušování právě těch postulátů, na kterých ona intelektuálská vějička lidských práv stojí a se kterou při bližším pohledu padá.

16. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ze školy asi všichni známe požadavek Volnost, rovnost, bratrství. Když to slyšíme takto spojené, myslíme na Francouzskou revoluci a víme, že to tehdy tak nějak nevyšlo. Často máme také ten dojem, že vlastně všechno je s těmi třemi hodnotami jasné, že je jen těžké je současně spojit, a to hlavně v každodenním politickém životě. Ale je nám to opravdu tak jasné? Pokusím se trochu blíže se podívat na rovnost, tady a teď.

Guantánamo
16. 1. 2007
Ukázka podmínek vězení v Guantánamu - protest v Istanbulu - foto scanpix-AFP

V minulých dnech mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International připomněla zvláštními demonstracemi, že před pěti lety Spojené státy americké otevřely kontroverzní věznici Guantánamo na americké základně na kubánském ostrově. Také v Česku, na Václavském náměstí v Praze, to bylo připomenuto tím, že tam bylo vypuštěno tolik balonků v oranžové barvě amerických vězňů, kolik jich ještě zůstává na Guantánamu. V této věznici bylo za dobu její existence zadržováno 775 lidí, z nichž dodnes jich tam zůstává 395.

16. 1. 2007

Předešlé dvě části článku, které vyšly na Britských listech 21.11.2006 a 2.1.2007, vyústily v závěr, že jedním z vedlejších následků současné politické krize a jejích průvodních jevů je takové obnažení nedůsledností v našem ústavním systému, které vede k požadavku revize ústavy a v jejím rámci také ke kritickému přezkoumání začlenění justice do soustavy orgánů státní moci.

Somálsko --- Foto: Scanpix
16. 1. 2007

Vývoj situácie v Somálsku v mnohom pripomína to, čo sa udialo v Afganistane. Aj v tomto prípade je víťazná vláda krehká, je rukojemníkom zahraničných záujmov a miestnych barónov, ktorí nemajú záujem o upevnenie centrálnej moci.

Etiópske sily počas posledných dvoch týždňov roku 2006 uplatnili svoju technologickú prevahu a vytlačili milície Únie islamských súdov do nehostinného juhu krajiny. Uzavrel sa tým kruh, ktorý v mnohom pripomína Afganistan.

16. 1. 2007

V populárních "Otázkách Václava Moravce" došla mj. také řeč na to, že ČSSD chystá nadmíru zvláštní projekt, a to hned tuto středu, 17. ledna; přímo v Parlamentu ČR. Předseda Poslanecké sněmovny ČR, Miloslav Vlček, má totiž rezignovat na svou funkci čistě formálně; přičemž má vzápětí znovu usilovat o své znovuzvolení. Tohle všechno se má odehrát dva dny před hlasováním o důvěře druhé Topolánkově vládě (v pátek, 19. 1.). Smysl takové machinace by mohl uniknout leckomu z těch, kdo sledoval shora titulkem zmíněný pořad. Dost obtížně by se vysvětlovalo, že se o tom před kamerami dramatičtěji nemluvilo.

16. 1. 2007

Pan Dokulil ve svém příspěvku označil snahu ČSSD o znovuzvolení předsedy parlamentu Vlčka ještě před hlasováním o důvěře nové vládě za "machinaci". Situace ohledně obsahu slibu, kterým se p. Vlček zavázal k odstoupení z funkce předsedy sněmovny za určitých podmínek, je zcela jiná, než jak ji vysvětluje pan Dokulil, upozorňuje Ivan Vagera.

16. 1. 2007

Reakce na článek Miloše Dokulila "V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!""

Pan Dokulil píše "Závazný slib týkající se načasování takové demise výslovně a doprovodně byl vázán na čas AŽ PO DRUHÉM hlasování o důvěře, nikoli PŘED NÍM! "

Podívejme se ale do stenozáznamu PSP ZDE, co doopravdy (tedy výslovně) poslanec Vlček 14. srpna 2006 něco po 14:02 řekl, doporučuje Jaromír Marek:

16. 1. 2007

Tak tedy ještě jednou. Pan Vlček řekl, že předseda PSP:

"(...) 3. odstoupí předtím, než by využil svého ústavního práva předložit prezidentu republiky nominaci na předsedu vlády ČR."

A kdy může pan Vlček tohoto práva podle ústavy využít? Článek 68 říká:

"(...) (2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

(3) Vláda předstoupí do třiceti dnů po svém jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry.

16. 1. 2007

Sociální demokraté přecházejí do ofenzivy. V preventivní útok, jenž je součástí momentální války nervů před hlasováním o důvěře vládě. Chvíle před bitvou, kdy nepřítel ještě nemá jasnou tvář. Podle Marka Dalíka jich může mít až sto sedm. Svůj šturm zahájila ČSSD originálním průsakem z nižších civilizačních pater do nejvyšších, do politické kultury. Místo latinskoamerické telenovely připepřila u kulatého stolu chodem, který chtě nechtě zhltly i trávicí trakty soupeřů. Lidovou zábavou veřejné služby. Při ní partaj výsměšným prstem ukázala (kromě sebe) na horkou jehlou sešitý pláštík trojkoaliční šaškárny, jehož jedinou nadějí pro nejbližší dobu zůstává pátá kolona strany protivné. Dva dny před pátečním hlasováním chystá ČSSD mocenský nástřel: homo homini lupus čili Vlčka za Vlčka. Celkový stav jasně a stručně klasickou řečí vystižený -- lunaparium alias vykřičený dům.

Nevěra a vzájemná nedůvěra zasáhla prakticky všechny, což odhalily též nedělní Otázky Václava Moravce.

16. 1. 2007

Netušil jsem, že můj článek vyvolá tak povrchní reakci a tak musím reagovat na článek Josefa Baxy "Smělec Nacher". Nechápu jeho slova, kde zpochybňuje moji nezaujatost vůči M. Topolánkovi. To, že pracuji v Národní radě osob se zdravotním postižením přece vůbec neznamená, že musím sympatizovat s premiérem.

15. 1. 2007

Vzpomínka na Milana Machovce:

prof. PhDr. Milan Machovec DrSc., Dr. h.c. * 23. 8. 1925    | 15. 1. 2003

Jsou to dnes právě čtyři roky, co (nejen) česká (nejen) filosofická obec přišla o jednu ze svých nejvýraznějších osobností -- Milana Machovce. Protože jsou mi otázky, které tento velmi neortodoxní neomarxista řešil, blízké, rád bych se při té příležitosti nad ním, resp. nad jeho dílem krátce zamyslil, přičemž předem rezignuji na nějaký celkový přehled,ten si čtenář BL může přečíst v podání Pavla Žďárského. Zdůrazním jen jeden, ale podle mne eminentně důležitý a aktuální aspekt Machovcovy filosofie.

15. 1. 2007

Věříme totiž, spolu se známou tezí filozofa Jana Patočky: že politika podléhá právu, a nikoliv právo politice.

Pokud přesto nebude toto slovo dodrženo, jsou pedagogové, studenti a zaměstnanci školy rozhodnutÍ řešit situaci již radikální, jinou cestou.

Na vysoké škole Umělecko průmyslové v Praze, po roce nechutnosti, o kterých i naše média sporadicky a často jednostranně informovala, se konečně sklonkem minulého roku zvolil nový kompetentní rektor, přesně 8.11.2006.

Řeknete si asi, no a co, běžná rutina v právním státě. Proč o tom psát atd.

Měli by jste pravdu, pokud bychom nežili v české, malé, kotlině, plné zášti, hlouposti a hlavně v našem, konkrétním případě nekompetentnosti a neprofesionality.

15. 1. 2007
I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal." Mám sen, že jednoho dne tento národ povstane a bude skutečně žít podle svého kréda: 'Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni.`
I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.Mám sen, že jednoho dne na červených kopcích Georgie budou synové bývalých otroků a synové bývalých otrokářů schopni spolu zasednout u stolu bratrství.
I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.Mám sen, že jednoho dne i stát Mississippi, pouštní stát, mořený horkem nespravedlnosti a útisku, se změní na oázu svobody a spravedlnosti.
I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. Mám sen, že moje čtyři děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzováni podle barvy své kůže, ale podle svého charakteru.
I have a dream today!Dnes mám ten sen!

"I have a dream" - plný text v angličtině, flashvideo a flashaudio projevu Martina Luthera Kinga , 28. srpen 1963, Lincoln Memorial, Washington DC ZDE

Martin Luther King, Jr. Ph.D, 15. 1. 1929 -- 4. 4.1968

Martin Luther King je bezpochyby tou osobností, s níž je spojována vzpomínka na nenásilné hnutí amerických černochů. Tento baptistický pastor byl jeden z nejdůležitějších vůdců americké historie. Jeho společenská aktivita patří časově do období mezi léty padesátými a šedesátými, kdy v "demokratických" Spojených státech vládl tvrdý režim rasové segregace, odsouvající černošské obyvatelstvo na okraj společnosti. Na všech veřejných místech, včetně dopravních prostředků měli černoši svá "vyhrazená místa", neměli stejná práva jako běloši, jejich platy se lišily od platů bělošských a žili povětšinou ve svých čtvrtích, jakýchsi ghettech, v nezdravé atmosféře násilí a diskriminace. Většina z práv, o jejichž prosazení se King celý život snažil, byla zakomponována do právního řádu Spojených států přijetím zákona o občanských právech z roku 1964 a zákona o volebním právu z roku 1965. Martin Luther King se narodil v roce 1929 v Atlantě ve státe Georgia, vystudoval teologii a filosofii a při studiích objevil Ghándhího.

Oriana Fallaci
15. 1. 2007

15. září 2006 zemřela jedna z nejvýraznějších postav světové žurnalistiky -- Oriana Fallaci.

Italská spisovatelka, novinářka a autorka mnoha rozhovorů. Oriana Fallaci vyslýchala významné lidi, jako Kissingera nebo Kaadáfího způsobem, který z legendy současných slavných žurnalistů dělá jen mýdlovou bublinu. Kissinger později napsal, že jeho rozhovor s Orianou Fallaci byl "jednou z nejkatastrofálnějších konverzací, kterou kdy měl s nějakým novinářem." Dvakrát dostala žurnalistickou St. Vincentovu cenu, dostala i Bancarellovu cenu, cenu Viareggio, cenu Antibes. Přednášela na univerzitě v Chicagu, Yale, Harvardu, Kolumbijské univerzitě. Zemřela v její rodné Florencii, ve věku 77 let. Darovala většinu ze svých knih a soukromé doklady Lateránské univerzitě, podle biskupa Rino Fisichella kvůli velké úctě vůči papeži Benediktovi.

Nyní o ní napsal velký článek Christopher Hitchens v prosincovém čísle magazínu Vanity Fair, jehož výňatky vám přinášíme.

20. 4. 2006
Tisková zpráva Amnesty International

Amnesty International zveřejnila statistiky týkající se trestu smrti ve světě, dle kterých na popravu čeká více než 20.000 odsouzenců.

V roce 2005 úřady popravily nejméně 2 148 osob ve 22 zemích. Za 94 % všech poprav je zodpovědná čtveřice zemí, kterou tvoří Čína, Írán, Saúdská Arábie a USA.

15. 1. 2007

Policie a bezpečnostní složky v členských zemích EU budou mít všechny přístup k bezprecedentně širokému rozsahu osobních dat občanů. Vyplývá to z ustanovení radikálního balíku opatření, o němž budou jednat ministři spravedlnosti EU tento týden.

15. 1. 2007

Česko má málo vysokoškoláků. Jenom 12 procent, zatímco ve vyspělých evropských zemích je to kolem jedné třetiny. Zadání je jasné, zvýšit počet vysokoškoláků. Zřizují se nové vysoké školy soukromé, university se rozšiřují o nové fakulty, nebo se vyšší odborné školy (VOŠ) transformují na veřejné vysoké školy. I když absolvent VOŠ získá titul "diplomovaný specialista v oboru" (DiS), jenž je dle zákona 138/95 Sb. rovnocenný s bakalářským studiem na VŠ v České republice a ve světě, praxe je nevnímá rovnocenně s bakaláři.

13. 1. 2007

George Bush tvrdí, že v Iráku bojuje za "svobodu". Je to výraz, o jehož rozporech neuvažuje,upozorňuje Sam Leith v britském konzervativním deníku Daily Telegraph. Filozof Isaiah Berlin upozorňoval na rozdíl mezi pozitivní a negativní svobodou a na tomto rozdílu v případě Iráku skutečně záleží.

Pozitivní svoboda je mé právo mávat nohou. Negativní svoboda je mé právo na to, abyste vy při svém mávání nohou mě nekopli do rozkroku.

16. 1. 2007

Projev prezidenta Bushe ohledně nové strategie v "demokratizujícím se" Iráku překonal všechna očekávání. Nejenže chce do krvavého kotle přihodit přes 20.000 amerických vojáků a veřejně na sebe bere veškerou zodpovědnost za chyby, "pokud nějaké byly", ale otevřeně přiznává, že budoucí dění v Iráku bude "opravdu těžké".

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
12. 1. 2007 Ve jménu programu: koryta sem! A televizi ani poradce do toho netahejte? Miloš  Dokulil
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 ČSSD: Nejhorší šmíra   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Downing Street: Bush prý začne jednat proti globálnímu oteplování   
15. 1. 2007 Lyžování končí   
12. 1. 2007 Palivově nejneefektivnější automobily budou zřejmě v EU cenově nedostupné   
11. 1. 2007 Evropská unie plánuje "novou průmyslovou revoluci"   
11. 1. 2007 Britští konzervativci budou požadovat snížení emisí uhlíku o 80 procent   
5. 1. 2007 Krize klimatu, nepríjemná pravda Ala Gora Dobrota  Pucherová
2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2007 Impérium chystá úder Daniel  Veselý
16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous
15. 1. 2007 Irák a Vietnam: Zase jsme se stali obětí arogance   
13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace   
12. 1. 2007 Americká prezidentská kampaň začíná etnickými čistkami v Iráku   
12. 1. 2007 Izolovaný Bush čelí rebelii   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 Nejhorší noční můra Spojených států: Tahá za nitky dnešní irácké vlády Írán?   

Školství RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Nová ministryně obrany Parkanová nemluví pravdu - americká základna Česko neochrání Štěpán  Kotrba
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba