1. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 11. 2006

Zákon z roku 1893 byl pro současný nikaragujský establishment příliš moderní

Přijde to taky na Slovensko a do Polska?

Nikaragujský parlament letos na podzim zrušil 113 let starý odstavec 165 trestního zákona (z roku 1893), který povoloval potrat ze zdravotních důvodů, tedy v případě, že život ženy je ohrožen.

Nyní je potrat zakázán docela.

Ženy, kterým těhotenství způsobí vážně zdravotní problémy (nebo kterým by těhotenství bránilo léčit potencionálně smrtelná onemocnění - např. při diagnóze zhoubného nádorů), budou nuceny plod donosit (pokud tedy těhotenství nepřeruší jejich "přirozená" smrt).

Sloupek
Theodora Žurková

variace
variace
variace
variace
tak trochu stejné
variace

ze sbírky Horkou jehlou v kupce sena, Klub rodáků a přátel Kutné Hory, Kutná Hora 2005 vybral Štefan Švec

Teodora Žurková * 27. 3. 1980 Žije v Praze. Studuje na Katedře autorské tvorby a pedagogiky na DAMU. V letech 2000 a 2002 získala v literární soutěži Ortenova Kutná Hora 3. cenu

1. 11. 2006

Demokratická politika v České republice je v komatu. Pravda, nemocná byla po celou dobu od svého vzkříšení v roce 1989, jenže až zhruba do roku 2003 jakž takž fungovala. Souboje hlavních aktérů--jakkoliv občas trapné a provinční--se odehrávaly povětšinou v politické aréně. Politické strany, ač malé velikostí, měly sice neúměrný vliv, bujelo přehnané partajničení, ale poslední slovo měl občan---ať už ve volbách nebo, když bylo nejhůř, třeba v protestech typu televizní krize v roce 2000.

(Vyšlo v Literárních novinách ve zkrácené verzi.)

1. 11. 2006

Tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) - regionální pobočky Plzeň

Hamburk/Plzeň - 1. listopadu 2006 - Skupina 18 nevládních organizací ze 14 zemí Evropy vyzvala obchodní řetězec LIDL, aby podstatně omezil kontaminaci prodávaného ovoce a zeleniny pesticidy a aby prodával produkty biozemědělství a FAIR TRADE (1, 2).

1. 11. 2006

Největší ekonomický denník Hospodářské noviny se propůjčil jako nosič k lobbistické kampani reklamních společností a jejich inzerentů poté, co padesátšest největších reklamních zadavatelů včetně mobilních operátorů a více než sedmdesát reklamních a mediálních agentur podepsalo výzvu o zachování reklamy na ČT. Je absurdní, že se "jako laik" ve prospěch zkomercionalizování televize vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Vlček. V rozporu se stanoviskem sociální demokracie, jejím programem i politikou levice vůči nadnárodním korporacím. V kampani, kterou rozpoutaly HN, opačné názory chybí. Jak typické pro demagogické žvanily z PR, schované za "objektivitou" "seriózních" novinářů...

1. 11. 2006

tisková zpráva ministerstva životního prostředí

"Jen svobodní lidé si nenechají ničit své životní prostředí a ve svobodné zemi mají možnost mu sami bránit," uvedl Mirek Topolánek. Zdůraznil také roli podniků, obcí a regionů, které samy musí převzít iniciativu k udržitelnému rozvoji.

Za účasti zástupců finského předsednictví EU, Evropské komise i Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj, významných odborníků a reprezentantů vlády, obcí a krajů, ale také nestátních neziskových organizací se včera v prostorách Lichtenštejnského paláce na pražské Malé Straně uskutečnilo již třetí Fórum pro udržitelný rozvoj [1]. Na setkání, které zahájil premiér a předseda Rady vlády pro udržitelný rozvoj (RVUR) Mirek Topolánek spolu s ministrem životního prostředí Petrem Janem Kalašem, byly představeny základní přístupy klíčových resortů k udržitelnému rozvoji v ČR i postoj Evropské komise a předsednického Finska k této problematice na evropské úrovni. Senátor a předseda Výboru RVUR pro strategii Bedřich Moldan prezentoval současný vývoj aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR (SUR) [2]. Odpolední sekce přinesly také aktuální informace z regionů, měst a obcí.

1. 11. 2006

V této chvíli jsou ve hře tři možné termíny předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Každý z nich vyhovuje někomu jinému.

Jakékoli vítězství v politice je dočasné. Proto je třeba se z něho vždy radovat. A úspěch ODS v senátních volbách je historický: ještě nikdy neměla v Senátu jedna politická strana většinu. Jenže je to triumf na vedlejší koleji politického zápasu.

1. 11. 2006

Česká republika je největší nevládní organizace v Evropě.

Potřebuje to komentář? Ne.

1. 11. 2006

Dementi, které musel včera zaslat médiím Radek Mikula, vypovídá o charakteru činnosti a informací, produkovaných v posledních měsících policejními složkami. Nekompetence, politický aktivismus, zneužívání pravomocí, lži, podvody, falšování úředních listin, falšování důkazů, vědomé podvrhování falešných důkazů soudům, krádeže, násilí se zbraní v ruce, falšování úředních listin, napomáhání trestné činnosti, krytí trestné činnosti, podněcování k trestné činnosti, zločinné spolčování, vyzrazování služebních tajemství, porušování služebního zákona a zákona o policii, vnitřních postupů a směrnic. Politické provokace.

Taková je současná česká policie.

31. 10. 2006

K údajnému "útoku člena KSM na veřejného činitele":

Vážení, dnes jste zveřejnili zprávu, podle které cituji "Člen Komunistického svazu mládeže byl obviněn z útoku na veřejného činitele, řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková."

Vzhledem k tomu, že se nepochybně týká mé osoby, dovoluji si zaslat Vám několik doplňujících informací.

31. 10. 2006

Tisková zpráva, kterou asi hned tak někdo nevydá

Prohlášení KSM ke zprávě ČTK o údajném obvinění člena KSM z útoku na veřejného činitele

Česká tisková kancelář v pondělí 30. října 2006 zveřejnila prohlášení tiskové mluvčí pražské policie Evy Miklíkové. Ve zprávě se mimo jiné uvádí: "Člen Komunistického svazu mládeže byl obviněn z útoku na veřejného činitele, řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Dalších pět mladých komunistů se podle ní dopustilo přestupku proti veřejnému pořádku, řešit je bude příslušný místní úřad". Tuto zprávu z ČTK ihned převzala mnohá média a použila je k posílení útoku na Ministerstvem vnitra ČR pronásledovaný a nedávno neoprávněně rozpuštěný Komunistický svaz mládeže.

1. 11. 2006

Jsem obyčejný starý člověk, důchodce se slabě podprůměrným důchodem a nezajímám se příliš o politiku. Snad proto mě uniká, v čem spočívají povolební problémy se vznikem nového vedení státu, píše Jiří Vlasák z Kolína.

1. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Německu stoupá konečně nejen vývoz, ale také roste vnitrozemská poptávka po zboží všech druhu. Dokonce to má dobrý vliv na klesající nezaměstnanost. Že by snížení daní pro občany a firmy vedlo k pozitivnímu vlivu na ekonomiku, který tak dlouho očekávali politikové?

1. 11. 2006

Rakouská lidová strana v pondělí ve večerních hodinách oznámila, že přerušuje jednaní se sociálními demokraty o vytvoření velké koalice. Stalo se tak poté, co na zahajovacím zasedání nově zvolené poslanecké sněmovny -- Národní rady byl zřízen hlasy sociálních demokratů, Zelených a Svobodných a proti vůli lidovců vyšetřovací výbor k objasnění právní a politické odpovědnosti při nákupu 18 bojových stíhaček Eurofighterů před čtyřmi a půl rokem.

Psáno pro ČRo 6

Petr Holubec: Ghetto Terezín
1. 11. 2006

POZVÁNKA NA VERNISÁŽ

Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze si Vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy fotografií

Petr Holubec: Ghetto Terezín

Soubor snímků z let 2004 -- 2005

"Během návštěv Terezína jsem poznal fascinující prostředí města a prázdných budov bývalého ghetta. Tichý pohyb v uzavřených a veřejně nepřístupných prostorách nutí uvažovat o jeho dávných obyvatelích, z nichž naprostá většina se nedožila osvobození", říká fotograf.

Vernisáž se koná ve středu 1. listopadu 2006 v 18 hod., ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze Maiselova 15, 110 00 Praha 1, 3. patro. Výstava potrvá do 12. prosince 2006.

1. 11. 2006

Ve středu večer rozeslal Petr Cibulka informaci, v které uvádí, že nakonec za pomluvu Huberta Rozmanitého odsouzen nebyl. Podrobnosti nesděluje.

31. 10. 2006

Známý aktivista a provozovatel kontroverzních "Cibulkových seznamů" údajných spolupracovníků komunistické StB, Petr Cibulka byl dne 26. října 2006 shledán vinným z trestného činu pomluvy Huberta Rozmanitého, jehož označil za spolupracovníka StB. Rozsudek nad Cibulkou má být vynesen 1. listopadu 2006 u Městského soudu v Praze, Spálená 2, Praha 2, ve 14 hodin, druhé patro, místnost č. 100. Cibulka si stěžuje, že jeho procesu nebyl přítomen jediný novinář.

1. 11. 2006

Jsem bývalý svazácký funkcionář, což je něco jako bývalý černoch, a působil jsem mimo jiné i na ÚV SSM. Jednou navečer mi zavolal můj kamarád z nejmenovaného okresu na severu, že tam na OV KSČ strašně perou kožich svazákům. Jestli bych prý nemohl přijet. A tak jsem jel.

Problém byl prostý jako facka a o pár facek taky šlo.

1. 11. 2006

Chci zareagovat na článek Petry Procházkové v Britských listech, nazvaný "Kdo by měl být prezidentem". Autorka ve svém textu položila zdánlivě jasnou a samozřejmou otázku - totiž jakými vlastnostmi by se měl vyznačovat budoucí prezident České republiky, píše Miroslav Jašurek.

1. 11. 2006

BRITÁNIE

Blairově vládě se v úterý večer podařilo v Dolní sněmovně zmařit pokus opozičních stran vynutit si nezávislé vyšetřování války v Iráku. Parlamentní návrh skotských a welšských nacionalistických stran, které požadovaly bezodkladné nezávislé šetření, bylo v Dolní sněmovně poraženo 298 ku 273 hlasům -- vláda získala většinu 25 hlasů.

1. 11. 2006

tisková zpráva

Právníci programu GARDE Ekologického právního servisu a Sdružení obrany spotřebitelů podali žalobu proti letecké společnosti SkyEurope

Právníci programu GARDE Ekologického právního servisu společně se Sdružením obrany spotřebitelů zažalovali u Městského soudu v Praze společnost SkyEurope. Dle názoru žalobců se SkyEurope, obdobně jako další letecké společenosti, dopouští k újmě spotřebitelů nekalé soutěže, a to formou klamavé reklamy.

1. 11. 2006

Po přečtení této věty si snad každý druhý pomyslí něco o duševním zdraví autora.

1. 11. 2006

Snad jen pitomec se může radovat ze severokorejské zkoušky atomové bomby 9. října. Další země s atomovou pumou, další kolo zbrojení, další vyhazování hor peněz na ničení místo na lidské potřeby... Ale rozhodující podíl viny na tomto vývoji nese sám ten, kdo proti tomu nejvíc horlí: G. W. Bush. V roce 2002 "povýšil" Severní Koreu do "Osy zla". Tamní režim viděl svou jedinou šanci na prolomení zavírající se hospodářské oprátky v Bushových rukou v eskalaci vojenského střetu. Má to svou logiku: S Irákem zametli právě proto, že jaderné zbraně neměl, zatímco s neposlušným Pákistánem jednají jako s partnerem.

1. 11. 2006

Nedá mi nereagovat na článek pana Breziny. Jednak jsem se problematikou infekce HIV dost dlouho zabýval na Bulovce a měl možnost pracovat v Ghaně, kde je cca 80 % pozitivních. Z uvedené citace jsem nepochopil, zda jde o prevenci protilátkové pozititivity, nebo o prevenci onemocnění.

1. 11. 2006
Když ekonom vidí nutnost věnovat hospodářství své země ve prospěch trhu, trhacího prostředí, něco tím sleduje. Chápe souvislosti hlouběji než veřejnost. Zavádět u nás tržní prostředí neznamenalo v první řadě touhu po majetku, nýbrž pořízení dobře fungujícího hospodářství. Až ono mělo zajišťovat bohatnutí.

Ale proč jíní lidé než ekonomové vybírají ty které postupy právě podle jejich ceny - v různých záležitostech? Ivan Brezina v článku "Boj s klimatickými změnami jsou vyhozené peníze" doporučuje na základě knihy Bjorna Lomborga zamířit činnost "tam, kde můžeme vykonat nejvíce dobra na nejnižší cenu".

31. 10. 2006

Dálnice M6, která vede po západní straně Británie ze střední Anglie (od Birminghamu) směrem na sever, přes malebné a kopcovité hrabství Lancashire až do města Carlisle na hranici mezi Anglií a Skotskem, je místem, kde řidiči rekordně nejčastěji zaznamenávají výskyt duchů. Je to možná pochopitelné - dálnice M6 sleduje někdejší římskou silnici z Anglie do Skotska a probíhá krajinou, kde se odehrálo "množství často velmi traumatické historie". Anebo že by to bylo všechno jen produktem divoké představivosti řidičů?

31. 10. 2006

Ať se to panu Brezinovi líbí nebo ne, klimatické modely ve skutečnosti jsou velice dobře potvrzeny reálně naměřenými daty.

Opět mi to nedá a musím zareagovat na tento příspěvek pana Breziny. Pan Brezina v něm píše: "Připomeňme, že scénáře Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) jsou založeny pouze na velmi nedokonalých počítačových modelech, které nebyly nikdy potvrzeny reálně naměřenými daty. Alternativní počítačový model popisuje Bjorn Lomborg v knize Skeptický ekolog. Sestavil jej William Nordhaus, profesor ekonomie na americké univerzitě Yale. Jeho program DICE (Dynamic integrated climate-economy model) vypočítal, že ... "

Za prvé: Není pravda, že klimatické modely nebyly nikdy potvrzeny reálně naměřenými daty. Právě naopak.

31. 10. 2006

Před nějakou stovkou let, v době kdy ještě, nejen v britských domech, bylo topení uhlím považováno za moderní, existoval ve světě zaužívaný termín londýnská mlha. Byl to zdánlivě neměnný stav, kdy doslova nebylo vidět na krok a bílá tma se dala téměř krájet. Stávalo se to, díky kombinaci vlhkého klimatu a nahromadění odpadových částic z nízkou teplotou spáleného uhlí v ovzduší dost často. Právě proto byla londýnská mlha ve světě pojmem. Britové ale myslí rádi originálně a vše vidí poněkud jinak. Když tudíž jednou taková mlha Británii zahalila do své zvláštní šerosvitné polotemnoty, vyšly londýnské Timesy s palcovým titulkem přes celou první stranu: Kontinent izolován mlhou. A jen hloupí Evropané si mohli myslet, že mlhou byla izolována Británie. Sebejistí Britové naopak věděli, že existuje Británie a 'zbytek světa`.

31. 10. 2006

  • Všechny země budou postiženy klimatickými změnami, ale nejchudší země začnou trpět nejdříve a budou trpět nejvíce
  • Průměrná teplota by mohla stoupnout o pět stupňů z doby před začátkem průmyslové revoluce, pokud se proti podnebným změnám nezačne jednat.
  • Oteplení o 3 až 4 stupně povede k tomu, že bude zaplaveno mnoho milionů dalších lidí. Do poloviny jednadvacátého století bude muset 200 milionů lidí natrvalo opustit své domovy v důsledku zvyšující se hladiny moří, větším povodním a suchu.
31. 10. 2006

Britský premiér Tony Blair v pondělí konstatoval, že svět nečelí "ničemu vážnějšímu, naléhavějšímu či náročnějšímu na státnickost politiků" než podnebné změny. Britové musejí být podle Blaira připraveni platit nyní, aby se vyhnuli budoucí katastrofě.

Ve svém projevu při zveřejnění analýzy bývalého hlavního ekonoma Světové banky Sira Nicholase Sterna o tom, jak bojovat proti globálnímu oteplování uvedl britský premiér, že existují "drtivé vědecké důkazy", že dochází ke klimatickým změnám a že důsledkem nečinnosti by byla "katastrofa".

6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
20. 9. 2006 Katolická korespondence   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Variace Theodora  Žurková
31. 10. 2006 Neměj mi za zlé Jiří  Pištora
30. 10. 2006 Vyhnanství Jiří  Karásek ze Lvovic
27. 10. 2006 Nemožná láska Jiří  Karásek ze Lvovic
26. 10. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
25. 10. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
24. 10. 2006 Exercicie říjen Theodora  Žurková
23. 10. 2006 Býk Josef Jaroslav Langer
20. 10. 2006 ■ ■ ■ Ester  Fleischerová
19. 10. 2006 Báseň Jack  Kerouac

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann