4. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 7. 2014

K STÁTNÍMU SVÁTKU:

Petr z Mladoňovic

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

Sloupek
T. R. Field
 MALÝ HRAVÝ TÝDEN 

Prodávala květák.
Její muž byl světák.
Vzala na něj smeták.
Zde je o tom leták.

z knihy Lomikel a jiné zádrhele, Československý spisovatel, Praha 1990 vybral Štefan Švec

5. 7. 2013

K STÁTNÍM SVÁTKŮM:

Kdo může povědět všechna podobenství,
jež usvědčují národy bez knih,
nehovořící řečí srozumitelnou?
Ani umí-li všechny řeči,
nedovede vylíčit jejich bezmoc.
Nahé jsou zajisté všechny národy bez knih
a nemohou bojovati bez zbraní
s protivníkem našich duší,
uchystáni za kořist věčné muky.

Veršovaná předmluva k evangeliu, autorství je přisuzováno svatému Konstantinovi (826 nebo 827 až 869). 5. 7. slavíme svátek svatých věrozvěstů Cyrila (Konstantina) a Metoděje, kteří v druhé polovině devátého století přinesli na Velkou Moravu staroslověnskou vzdělanost. Vytvořili slovanské písmo a do "staroslověnštiny" (makedonského nářečí starobulharštiny;před více než tisíci lety si byly slovanské jazyky bližší, takže lidé na Moravě rozuměli) přeložili části bohoslužebných knih. Zachovaly se také originální, ve staroslověnštině psané legendy "Život Konstantinův" a "Život Metodějův", které zajímavým způsobem mísí propagandu s dodnes živými a zajímavými fakty.

Proglas definuje lidskou bytost jako bytost vzdělanou, která se odlišuje od zvířete právě schopností komunikovat a jásá nad tím, že Slovanům bylo poskytnuto písmo, nástroj ke komunikaci, asi tak, jak mnozí v současnosti jásají nad vznikem internetu - obojí je ve své době nástroj k osvobození lidí.

6. 7. 2005

Když jsem jednou seděl na gymnáziu v hodině fyziky, vstoupili znenadání do učebny jacísi evangelikální misionáři a rozdali nám všem malinké texty novozákonního kánonu. Mám jej dodnes doma a mohu z ní citovat to, co mne na ní zas a zas nepříjemně překvapuje: "Vyznávám Bohu, že jsem hříšník a že věřím, že Pán Ježíš Kristus zemřel za mé hříchy na kříži a poté vstal z mrtvých, abych já mohl být ospravedlněn. Nyní ho přijímám a vyznávám jako svého osobního spasitele." Tohle je samozřejmě v pořádku, jedná se o zdařilé shrnutí křesťanské ortodoxie, nicméně níže najdeme dvě nepochopitelné kolonky: jméno a datum.

Svatí Cyril a Metoděj, apoštolové a učitelé Slovanů
3. 7. 2004
s využitím archivu redakce Britských listů

Apoštolům rovní a slovanských zemí učitelé, Cyrile a Metoději, v Bohu moudří, Vládce všech proste, aby všecky národy slovanské utvrdil v pravoslaví a jednomyslnosti, světu pokoj daroval a spasil duše naše.

Hymny sv. Cyrilu a Metoději,
apoštolům Slovanů
Tropar, hlas 4

Solunští bratři přišli na Velkou Moravu na žádost moravského knížete Rastislava na jaře roku 863. Podle tradičního data jejich příchodu a zahájení misijního díla slaví pravoslavní jejich svátek každoročně dne 11. května podle pravoslavného církevního kalendária.

Dílo svatého Cyrila a Metoděje mělo význam nejen pro Moravany a pro Čechy, ale pro celý slovanský svět. Jejich práce se nesmazatelně zapsala do dějin českých i do dějin slovanského světa, avšak především vytvořila pevné duchovní základy pro pěstování ortodoxní křesťanské víry zejména v Bulharsku a v Rusku.

Svatí Konstantin a Metoděj   ZDE

3. 7. 2004
z internetu a archivu redakce vybral šok

V Církvi Boží bylo a je zbožným zvykem slavit památku toho kterého světce v den, který se nějakým způsobem k němu zvláště vztahuje. Bývá to obyčejně den jeho zesnutí (tj. narozenin pro věčný život) a ještě častěji den jeho svatořečení (což bývá spojeno s translací /čili slavnostním přenesením/ svatých ostatků; nebo s tzv. "nalezením ostatků"). Také bývá den památky světce v den, kdy se udál nějaký velký zázrak v jeho životě (např. navštívení Matky Boží) a nebo zázrak vykonaný tímto světcem po jeho zesnutí, a konečně slavíváme památku řady svatých v den, kdy se koná památka svatého, jehož jméno nosili. Mnoho svatých má v průběhu roku několik památek.

Podstatné je, aby den konání památky byl určen v církevní jednomyslnosti a aby motivy byly čisté (tedy cílem musí být výhradně oslava svatého, skrze něhož oslavujeme samotného Boha, jenž toho svatého sám proslavil). Pak můžeme doufat, že se Církev nebeská spojuje s Církví pozemskou a "Bůh podivuhodný ve svatých svých" je oslavován na nebi i na zemi.

Jak tedy česká - ale nejen česká - pravoslavná církev nahlíží na rozpory interpretace významu věrozvěstů mezi katolickou a pravoslavnou vírou? Toto je pohled "z východu" - stanovisko pravoslaví. Nečekejte od něj ani objektivitu, ani vyváženost. Spor trvá od tzv. Velkého schizmatu (rozdělní křesťanstva západního a východního) roku 1054...

6. 7. 2005

středa 13.50: Olympijské hry v roce 2012 se budou konat v Londýně, oznámil ve středu v 13.49 v Singapuru předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

6. 7. 2005

středa 12.30: Policie zrušila protestní demonstraci proti summitu G8, která se měla konat ve skotské vesnici Auchterarder. Tvrdí, že by vážně ohrozila veřejný pořádek. Organizátoři pokojné demonstrace zdůrazňují, že demonstraci uskuteční navzdory zákazu, protože mají demokratické právo protestovat.

5. 7. 2005

Summit G8

úterý 17.30: Tony Blair v úterý vyjádřil názor, že na vrcholné schůzce v Gleneagles dojde ohledě klimatických změn, zadluženosti nejchudších zemí a hospodářské pomoci pro ně k dohodě, zatímco africké země zintenzivnily tlak, požadující, aby došlo k zrušení západních dotací do zemědělství.

5. 7. 2005

Mnoho afrických zemí argumentuje, že otevření západních trhů je pro ně dlouhodobě daleko důležitější než hospodářská pomoc. Avšak mnoho afrických zemí nedokáže takových otevřených podmínek řádně využívat bez rozsáhlých investic do modernizace silnic a přístavů.

Přitom rozhovory o liberalizaci světového obchodu pokračují velmi špatně. Je ironické, že při dosavadních jednáních v Ženevě se snaží západní vyjednavači zablokovat dovoz cukru a bavlny z rozvojových zemí. Obrovské dotace na pěstování těchto plodin v západních zemích brání rozvojovým zemím tyto plodiny vyvážet.

Ani EU, ani Spojené státy nejsou v současnosti ochotny tyto dotace zrušit. Přitom západní země argumentují, že se prý rozvojové země musejí hned teď plně otevřít západnímu zboží, navzdory tomu, že vlastní západní trhy byly po dlouhá léta chráněny ochranářskými cly, zatímco se průmysl západních zemí rozvíjel.

Je velmi nepravědpodobné, že to, co bude dohodnuto tento týden na vrcholné schůzce skupiny G8 v Gleneagles, uspokojí globální aktivisty, včetně organizátorů sobotních koncertů Live 8, konstatují internetové stránky BBC.

Jak je tomu při většině takových vrcholných schůzek, vyjednávání bylo většinou ukončeno předtím, než se vedoucí představitelé zemí skupiny G8 sejdou ve skotském Gleneagles k půldruhému dni jednání.

A výsledky jsou značně smíšené.

Zatím došlo zřejmě k obecné dohodě ve dvou klíčových oblastech - v oblasti snížení zadluženosti a zvýšení hospodářské pomoci. K zásadním neshodám však došlo v oblasti klimatických změn.

5. 7. 2005

Get the fuckers!

Soud v Edinburku se v úterý začal zabývat trestním stíháním asi 100 aktivistů, kteří byli zatčeni při pondělních demonstracích v centru skotského hlavního města, zaměřených proti nadcházejícímu summitu skupiny G8.

4. 7. 2005

Konec éry:

Polovina členských zemí skupiny G8 je z Evropy. Tři - Francie, Německo a Itálie - jsou z eurozóny. To tak nemůže dál být, varuje David Smith v týdeníku Sunday Times. V roce 2004 přispěla Čína ke globálnímu hospodářskému růstu třikrát víc než všech 12 evropských členských zemí dohromady. Členství zemí skupiny G8 je nesprávné a prvním naléhavým krokem by mělo být nahrazení Itálie a Kanady Indií a Čínou. Za třicet budou třemi největšími světovými ekonomikami Amerika, Čína a Indie.

5. 7. 2005

Karlovy Vary Film Festival:

As part of the 'Na Východ od Západu' section of the Competition, the film Udalennij dostup (Remote Access/ Na dálku) (Russia, 2004) was shown on Monday evening at the Karlovy Vary film festival. Written and directed by Svetlana Proskurina, the film tells of a family turned upside down when, after a boat accident, father and son are separated from mother and daughter. Some years have passed, and the two halves of the family are living separately, each unaware of the whereabouts of the other.

5. 7. 2005

Filmový festival v Karlových Varech

Jako součást soutěžní sekce Na Východ od Západu" se v pondělí večer promítal film Udalennij dostup (Remote Access, Na dálku, Rusko 2004). Scénář napsala a film také režírovala Světlana Proskurina. Film vypráví o rodině, jejíž život se octne v troskách po nehodě na lodi, kdy otec a syn ztratí veškerý kontakt s matkou a dcerou. Uplyne několik let a obě části rodiny žijí každá zvlášť, navzájem nevědí o své existenci. Obě generace v rodině se vyrovnávají s touto katastrofou a s rozdělením rodiny rozdílnými způsoby. Rodiče se, jak se zdá, pokoušejí odstřihnout se od minulosti a žít dál a nijak zvlášť se vlastně nesnaží najít ztraceného manželského partnera. Matka Věra říká své dceři, a to vysvětluje mnohé: "Víš, když o něco přijdu, prostě to přestanu hledat. Tak to vypadá, že to už nepotřebuju."

5. 7. 2005

Filmový festival v Karlových Varech

Nechci zpochybňovat účast hvězd na festivalech. Je jasné, že sponzoři více slyší na účast známé hollywoodské divy než na návštěvu neznámého avantgardního umělce. Ale...

Letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech navštívilo již několik osobností, jimž média věnovala značnou pozornost -- Robert Redford festival zahajoval, Liv Ullmann byla k vidění v neděli.

4. 7. 2005

Karlovy Vary Film Festival:

The main feature showing on Sunday evening, Homecoming, (USA, 2004) was preceded by another American film of the same year, The Confession, which was directed by a man, known only as "Ash", and extremely enthusiastically introduced by one of the film's co-producers, a fashion designer by trade, Manny Mashoud. The film sees a young and (tragically) handsome soldier confess his ruthless torture of an Iraqi man to his (tragically) beautiful young wife during her conjugal visit to the prison. Of course the short had good intentions. Unfortunately, it glamorised the situation and stripped it of any sincerity, expressing itself through stale phrases and clichés."I did what I was trained to do... I would do it again."

The film benefitted much from its brevity, lasting 15 minutes, which prevented it from appearing anything more than slightly unconvincing. Homecoming directly followed.

4. 7. 2005

Filmový festival v Karlových Varech

Před hlavním filmem nedělního večera (dne 3.7.) snímkem Homecoming (Návrat domů) (USA, 2004) se promítal jiný americký film z téhož roku, The Confession (Doznání), jehož režisérem byl muž, známý pouze pod přízviskem "Ash". Tento krátký film v Karlových Varech s nesmírným nadšením uvedla jeho koproducentka, módní návrhářka Manny Mashoudová. Ve filmu Doznání se svěřuje mladý a (tragicky) krásný voják s tím, že krutě mučil jednoho Iráčana, své (tragicky) krásné mladé manželce, která ho přijela do vězení navštívit. Samozřejmě, že měl ten krátký film všechny dobré úmysly. Bohužel však tu situaci zromantizoval a zidealizoval a zbavil ji veškeré upřímnosti. Vyjadřoval se prostřednictvím otřepaných frází a klišé. "Dělal jsem to, k čemu jsem dostal výcvik... Udělal bych to znovu."

Filmu velmi prospělo, že byl krátký a trval jen patnáct minut. To mu zabránilo, aby působil více než jen částečně nepřesvědčivě. Hned poté následoval snímek Homecoming:

Návrat domů - 1978 Hal Ashby, Jane Fonda, Jon Voight
5. 7. 2005

Recenze Emmy Čulíkové na americké "nezávislé" filmy v Karlových Varech je pikantní v důsledku autorčiny neznalosti americké filmové a literární historie. Jinak by ji musely napadat v souvislosti s filmem Homecoming různé asociace. Film režiséra Hala Ashbyho z roku 1978 Návrat domů (Coming Home, Metro-Goldwyn-Mayer) s Jane Fondovou, Jonem Voigtem, Bruce Dernnem, Penelope Milford jako vzor after effects - paralýzy společnosti i jednotlivce po skončení vietnamské války. Srovnání se nabízí samo a nejspíše byl i název filmu o situaci rodiny reagující na válku v Iráku inspirován názvem protiválečného manifestu Hala Ashbyho.

4. 7. 2005

George Bush varoval, že během jednání na summitu G 8 v Gleneagles bude prosazovat zájmy Spojených států. Zaujme postoj, který je ostře v kontrastu s idealismem sobotních koncertů Live 8, míní v pondělí list Guardian.

Německý kancléř Gerhard Schröder se postavil proti britskému plánu zdvojnásobit pomoc Africe během nadcházejících pěti let. Berlín odmítá zvýšit svou rozpočtovou pomoc pro Afriku z

5. 7. 2005

Nahý Červinka s auťákem v lese

Mé rodné město, slezský Krnov, vlastní již od dávných dob nádherné a rozlehlé lesy, jež tvoří jedno z nejmalebnějších míst jesenického podhůří. K jejich části, obklopující kolem dokola osadu Ježník, jsem si za dvacet let pravidelných procházek utvořil hluboký vztah... znám tu, jako nadšený a vděčný pozorovatel zdejší zvířeny i květeny, snad každý kout. Je moc dobře, že i v dnešním světě taková místa existují, a rozhodně si zaslouží ochranu. Kdysi tu bývali např. čolci a mloci, plno ještěrek, netopýrů, nádherné druhy nočních můr apod.

3. 7. 2005

Něco vzniká...?

Všichni to cítili. Najednou, v tu chvíli, pochybnosti a cynismus zmizely. Jakoby v nás všech někdo stiskl velmi efektivní knoflík. Zapomněli jsme na fronty, zapomněli jsme na křivdy, na telefony, které nám, ponechány svému osudu, dál tiše zpívaly v kapse a pak umřely. Na obrazovce zablikaly záběry, zablikaly po celém světě. Status Quo. Bowie. Ten starej potrhlej teplouš Freddie. A pak najednou byl před námi na jevišti Paul McCartney, onen sympatický starý derviš, a začal nám sdělovat, svými prvními ochraptělými slovy, že tomu bylo, skutečně právě dnes před dvaceti lety ... a najednou mi tekly po tvářích slzy.

Protože to bylo dvacet let. Dvacet let života, pro nás pro všechny, od posledka, roky, které byly dány nám a všem těm, které milujeme, roky, které byly odepřeny tolika lidem. Měl jsem absurdní pocit, že mě tohle napadlo - že se chovám sentimentálně, dětinsky, iracionálně - že mám knedlík v krku a že se divím, proč mám najednou tak mokré tváře. A kolem mě, před jevištěm v Hyde Parku, vyzařoval i z ostatních stejný zmatek...

Citujeme z bezprostřední reportáže Euana Fergusona o sobotním koncertě Live 8 v londýnském Hyde Parku, jak vyšla v nedělním týdeníku Observer:

3. 7. 2005

O "NGOismu" Boba Geldofa:

Motto: "Are you ready for the revolution? Are you ready to change the history? Are you f-ing ready, London?" (Madonna na Live 8 v Londýně)

Bob Geldof se rozhodl že zatočí s extrémní chudobou. Neptal se volených představitelů, jestli může nebo ne, a dal se do díla.

A jak přesně chce té chudobě zatnout tipec? Jde na to skoro jako by četl projev českého pana prezidenta před měsícem. Ovšem vyložil si tu pobídku pana Klause přesně obráceně.

V květnu dostal nápad a tuhle sobotu proběhlo deset monstrkoncertů po celém světě. Sir Bob není žádný troškař. Chce změnit rovnou běh historie. Odůvodnil svojí akci mimo jiné takhle: "Tak jako lidé volali po zrušení otroctví, volebním právu žen, nebo konci apartheidu, my dneska požadujeme konec nespravedlivé absurdity jakou je extrémní chudoba, zabíjející na začátku 21. století 50 000 lidí denně."

Irský hudebník Sir Bob Geldof zpívá v  Londýně na koncertě Live 8 píseň I dont like Mondays
2. 7. 2005

"Make Poverty History"

V předvečer vrcholné schůzky představitelů skupiny G8 se od soboty konají v Londýně obří akce proti chudobě v Africe. Asi 200 000 lidí z Anglie se vydalo do Edinburku (v blízkosti Gleneagles, kde se koná schůzka skupiny G8), aby tam na výzvu hudebníka Boba Geldofa donutilo představitele skupiny G8, aby konečně začali efektivně jednat proti světové chudobě (skotská policie se mohla zbláznit!). Jiných 200 000 lidí se účastní v Londýně v Hyde Parku obřího koncertu Live 8, který je přesně po dvaceti letech opakováním historického globálního koncertu proti hladomoru v Africe Live Aid, který zorganizoval Bob Geldof v osmdesátých letech.

Oficiální stránky Make Poverty History ZDE

Koncert byl zahájen v sobotu ve 14 hodin vystoupením Sira Paula McCartneyho se skupinou U2. Zahráli píseň "Sgt Pepper Lonely Hearts Club Band", protože začíná slovy: "It was twenty years ago today... - Bylo to přesně dnes před dvaceti lety..."

Píseň byla připomínkou, že irský hudebník Bob Geldof, organizátor nynější akce, přesně dnes před dvaceti lety zorganizoval první takovouto globální akci "Live Aid", proti hladomoru v Africe.

Zároveň se konají paralelní koncerty v Římě, v Berlíně, ve Filadelfii, v Johannesburgu, v Moskvě a v městě Barrie v Kanadě.

Koncerty prý podle odhadů sledují v televizi stamiliony diváků.

Geldof se rozhodl akci nyní, těsně před vrcholnou schůzkou politiků zemí G8, zopakovat jako výraz nespokojenosti normálních lidí nad tím, že politikům nevadí, že miliardy lidí na světě dodnes žijí v chudobě. V Africe umírá na chudobu každodenně 50 000 lidí.

Samozřejmě, že se k tomu vyskytli cyničtí komentátoři, kteří poukazují na to, že prý většina rockových zpěváků se této globální akce účastní jen kvůli vlastnímu zviditelnění. Samozřejmě, že určitým, a významným způsobem zneužívají tyto akce touhu "obyčejného člověka" patřit k "tomu, co se zrovna nosí".

Ať je tomu jakkoliv, nejsem ochoten přijmout tuto cynickou interpretaci o tom, že toto celé koná jen kvůli "zviditelňování rockových hvězd" v případě Sira Boba Geldofa, hudebníka a nadaného, inteligentního člověka, pro něhož mám slabost od doby, kdy jsem četl před lety jeho vlastní životopis, poznamenává Jan Čulík a dodává: Mimochodem, víte, proč se Geldof neumí oblékat a dodnes má pověst, že chodí jen v nevyžehlených šatech? Když mu bylo asi deset let, Geldofovi náhle zemřela maminka na aneurismus (krevní výron do mozku). Byla to - v jeho dětství - naprostá životní katastrofa. Od té doby se dítě muselo o své šatstvo starat samo...

Sir Paul McCartney odpověděl v rozhovoru s Jonathanem Rossem, moderátorem televize BBC pro sobotní přenos z koncertu v Hyde Parku (další britskou mediální osobností, pro niž mám slabost v důsledku jeho velké schopnosti ironizace a podvratnosti všeho, zejména celebrit, ale i sebe samého, poznamenává Jan Čulík), že se sobotního koncertu v Hyde Parku, společně s ostatními rockovými celebritami účastnil, "protože mi to rozkázal Bob Geldof." :) I jiní přiznali, že se Geldofa v podstatě "bojí": Geldof si nebere servítky: stejně jako před dvaceti lety, kdy se na televizní kamery před politiky vyjádřil: "Ti lidi umírají teď. Tak mě neserte a darujte na jejich záchranu ty peníze, teď, v tuto chvíli!" Obdobně vystupuje i nyní, v okamžicích, kdy píšeme tyto poznámky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Al Džazíra o demonstracích v Edinburku proti chudobě v třetím světě - v angličtině ZDE
4. 7. 2005

V sobotu, kdy se v Londýně konal koncert Live8, konala se tam zároveň obrovská demonstrace Gay Pride, každoroční oslava otevřeně projevovaného života lesbických, homosexuálních a bisexuálních lidí. V mnoha částech světa by se však taková demonstrace nemohla konat: homosexuálové jsou tam krutě pronásledováni. Podle Amnesty International je dosud trestným činem pohlavní styk mezi souhlasícími jedinci téhož pohlaví v 80 zemích světa. Západní politikové by měli energicky požadovat zrušení tohoto útlaku, argumentoval v nedělním týdeníku Observer hudebník Elton John:

Michael Moore
4. 7. 2005
Michael Moore: Kde domov Tvůj?. Euromedia Group, k.s. - Knižní klub, Praha 2005, ISBN 80-242-1331-1

Myslím, že nejen "levičákům" není příliš nutné představovat druhou knížku Michaela Moora "Kde domov Tvůj?". Nicméně soudím, že je dobré si neustále připomínat a promýšlet informace a rady, obsažené v této knize. Pomohou nám totiž lépe se orientovat v dnešním nejednoduchém světě.

Zajímavá je podle mne např. informace, že dvacet čtyři členů širší rodiny Usámy bin Ládina mohlo brzy po útoku na WTC bez problémů opustit Spojené státy americké (s. 19). Nebo informace o zvláštních vztazích rodiny Bushů a královské rodiny Saúdů (s. 25).

4. 7. 2005

Film Adama Curtise Moc nočních můr (The Power Of Nightmares) je k dispozici jak v MPEG 4, tak i MPEG 2 kvalitě v internetovém archivu

4. 7. 2005

Politici selhali, opřít se o principy etiky a práva není v této společnosti dosud možné.

Na svůj článek "Umírající je rukojmím falešné hry mezi námi a lékaři" jsem dostal řadu pozitivních ohlasů, z nichž je zřejmé, že lidé mají se současným systémem zdravotní péče podobnou zkušenost a trápí je stejné problémy. Jak z tohoto systému vystoupit? Myslím že osobní odvahou, a jak připomněl jeden z pisatelů, je třeba mít sebevědomí a nestydět se za to, protože i lékaři jsou vzorkem společnosti a jejího stavu.

4. 7. 2005
Martin Luther (1483 - 1546) je považován za hlavního otce světové reformace a jako takový jistě patří k  tzv. světodějným jedincům v Hegelově pojetí, neboť i jeho prostřednictvím došlo k nemalému pokroku v lidských dějinách.

Podle slavného německého filosofa Georga Wilhelma Fridricha Hegela (1770 - 1831) jsou tzv. světodějní jedinci vybranými agenty světového ducha, kteří jsou schopni lépe než jiní účastníci historického procesu vyjadřovat svou subjektivní aktivitou dějinnou potřebu a determinaci a tak uskutečňovat obecnou "vůli světového ducha".

4. 7. 2005

Co takhle navštívit přírodní hospodářství na samotě Kozího vršku v Milkovicích? Uvítá Vás stádo koz a oslů a smečka psů. Překrásný výhled z jižní stráně prvního kaňonu z polabské roviny do Českého Ráje Vás nenechá v klidu a rozbuší Vaše srdce romantikou.

Celé prázdniny bude probíhat Veřejná škola dojení. V blízkém okoli je řada pozoruhodností, možnost koupání, houbaření a pěších vycházek. V okolí řada hostinců a prodejen potravin. Za manuální pomoc možnost stanování a společného stravování. Děti, psi a další rodinní miláčci vítáni.

4. 7. 2005

Ve dnech 8. a 9. července 2005 proběhne ve WTO centru National Taiwan University v Tchaj-pejí mezinárodní konference na téma Politické a právní aspekty vztahů asijských zemí a WTO: Výzvy a příležitosti (International Conference on Policy and Law Aspects of Asia and WTO: Challenges and Opportunities). Bližší informace ZDE

Bude to pravděpodobně jedna z posledních příležitosti k teoretické diskusi před na prosinec plánovanou ministerskou konferenci v Hongkongu, upozorňuje z Tchaj-wanu Petr Fiala.

4. 7. 2005

Chtěl bych Vám poděkovat, i když trochu opožděně za Vaši recenzi představení Hrabalových Tanečních hodin, četl jsem jí sice už dříve,ale až nyní jsem si pořídil počítač. Je to až s podivem, že toto představení ještě stále hrajeme, i přes to, že "Praha o tom neví". Jistě by nám pomohlo, kdyby se o představení více psalo, ale i bez pomoci tisku jsme zatím dosáhli 125 repríz. Jezdili jsme s tímto představením do Žižkovského divadla, ale protože nejsme nijak proslulí, tak na nás chodilo málo diváků. No snad se nám podaří něco vymyslet, abychom ty Taneční hodiny ještě nějakou dobu hráli, píše P. Drholec.

Jan Čulík, "Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali" (BL 17. 9. 2003)

4. 7. 2005

O energetice

V jednom z dílů známého kresleného satirického seriálu o rodině Simpsonových je tatík Homer jako pracovník jaderné elektrárny vyslán na výstavu energetiky a v sousedním stánku uvidí sympatického vědce s prototypem sluneční elektrárny. K vědci přistoupí zástupce bohaté elektrárenské společnosti vzhledem připomínající mafiánského bosse a ptá se: "Funguje to?" -- "Bezvadně," odpoví vědec, načež přiskočí najatí hromotluci, ozve se několik úderů, smrtelné zachroptění a v nastalém tichu se zlověstným úsměvem zakryje elektrárenský nabob vědcův stánek cedulí s nápisem: "Používejte osvědčené škodlivé energetické zdroje a nikdo nebude trpět."

4. 7. 2005

za nenásilí a lidská práva všech

tisková zpráva Humanistického hnutí

Srdečně Vás zveme na

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE

za nenásilí a lidská práva všech

do CAMPU BORNÝ na Máchově jezeře (Staré Splavy)

v sobotu 23.7. od 11:00 do 24:00 hod.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Jaký je rozdíl mezi myšlenkou a údem? Alex  Koenigsmark
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
30. 6. 2005 V této zemi vládne absolutní sociální smír. My nevíme, co jsou stávky. Jiří  Paroubek
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"   
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
15. 6. 2005 Orwellovská vize Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 American Indie Films Deal with the War on Iraq, but Fail to Convince Ema  Čulík
4. 7. 2005 Americké nezávislé filmy o válce v Iráku nepřesvědčily Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 Microsoft a Evropská unie dosáhly dohody   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování   

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous
20. 6. 2005 Digitalizace: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář