16. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Autoklub Bohemia Assistance
16. 5. 2005

Česká konsolidační agentura by měla předat v úterý 17. 5. 2005 balík 69% akcií společnosti Autoklub Bohemia Assistance novému nabyvateli, kterým se stal usnesením vlády úhlavní konkurent ABA - ÚAMK a.s. Na tom by nebylo nic divného, kdyby prodej neprovázely manipulace s výběrovým řízením a nátlakové jednání člena vlády.

Prodej ABA byl zahájen přibližně před rokem a provázel jej souboj všech hlavních hráčů, do kterého se namočila i část ministrů. Vláda svým usnesením zamítla přímý prodej státního podílu ve společnosti ABA předem určenému zájemci a pověřila ČKA vyhlášením výběrového řízení. Česká konsolidační agentura vybrala investičního poradce Commerzbank a vláda ustavila meziresortní výběrovou komisi. Commerzbank doporučila dvě společnosti, meziresortní komise však vybrala společnost jinou, přestože její nabídka byla nejméně výhodná. ÚAMK za podíl nabízela nejnižší částku ze všech zájemců, pouhých 32,6 milionů korun, ačkoliv nejvyšší nabídka Charouz Group zněla na 86,3 milionu. 15. září 2004 vláda svým usnesením č. 889 rozhodla, že státní podíl ve firmě ABA prodá ÚAMK, což podmínila dodatečným navýšením ceny na 67 milionů a souhlasem ÚOHS. Rozhodnutí ÚOHS z 29. dubna 2005 umožnilo toto spojení, přestože ve svém rozhodnutí konstatoval, že má vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Se stávajícím či bývalým managementem ABA, konkrétně s bývalým předsedou představenstva Petrem Boldem, spolupracují na některých souvisejících projektech i další politici a vlivní lobbisté - ministryně školství Petra Buzková (ČSSD), advokát Miroslav Jansta či Ivan Langer (ODS) jsou v orgánech Dětské dopravní nadace, jejímž zřizovatelem ABA je. Členem správní rady této nadace je i jeden ze soutěžících v tendru na prodej státního podílu, Antonín Charouz, jehož firma Charouz Group navrhle najvyšší cenu. Ivan Langer (ODS) zase interpeloval premiéra Paroubka ve sněmovně, aniž uvedl, že je takto ve spojení se soutěžícím a bývalým členem managementu ABA... Předsedou dozorčí rady ABA je dnes poslanec Miloslav Vlček (ČSSD), členem Vladimír Doležal (ODS). V představenstvu ABA je i bývalý ministr Karel Březina (ČSSD).

Na ÚAMK a jejího předsedu představenstva Oldřicha Vaníčka podalo dne 12. 11. 2004 ministerstvo financí útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR oznámení o podezření ze spáchání trestného činu za zadržování vybraných státních finančních prostředků ve výši 83 milionů za prodej dálničních známek.

O tom 16. 2. 2005 informoval ministr Sobotka (ČSSD) i předsedu dozorčí rady ČKA Vlastimila Tlustého (ODS). Přesto ČKA v prodeji pokračovala, ačkoliv neuhrazený závazek vůči státu byl důvodem k vyloučení ÚAMK z výběrového řízení. Podle informací členky dozorčí rady ABA Aleny Kvardové ze dne 4. 5. 2005, adresovaných nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové, v celé kauze osobně a nepříslušně intervenoval ministr místního rozvoje, dnes spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Podle těchto informací se dne 2. 5. 2005 setkal s ředitelem ÚOHS Josefem Bednářem a usiloval o povolení spojení ÚAMK a ABA. V rámci tohoto jednání měl podle informace Aleny Kvardové sdělit, že v případě záporného stanoviska nepodpoří v hlasování o důvěře novou vládu a trval na tom, že premiér Paroubek je o celé záležitosti informován.

12. května proto členka dozorčí rady ABA a její obchodní ředitel zaslali premiérovi dopis, v němž naléhavě žádají přezkoumání a prošetření kauzy prodeje akcií ABA. Podle tohoto dopisu, jehož kopii má redakce Britských listů k dispozici, má k převodu akcií ABA dojít v úterý 17. května v 10.00.

Sloupek

"Nevládní organizace Španělské sdružení na evropskou podporu udělila 13. května generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi vyznamenání Stříbrný kříž jako řediteli televize veřejné služby, která během jeho profesní kariéry v ČT svou činností významně přispěla ke sjednocování Evropy." Aktivistická organizace Španělské sdružení na evropskou podporu podporuje "myšlenku evropanství jako nadnárodní hodnotu", píše se v tiskové zprávě České televize.

Představme si na okamžik, že by toto španělské "sdružení" udělilo tutéž cenu za "podporu evropské integrace" řekněme generálnímu řediteli BBC. Je to zcela absurdní, že?

Nevím, kolikrát je nutno opakovat tyto banality. Úkolem vysílatele veřejné služby není podporovat žádnou kauzu, ale kriticky analyzovat z nezávislého úhlu pohledu veškeré aktivistické postoje. Tedy nikoliv "bojovat za sjednocení Evropy", ale kriticky hodnotit postoje eurofilů i euroskeptiků.

Pokud dostal Jiří Janeček "cenu" za to, že Česká televize podporuje evropskou integraci, je to podstatným selháním televize veřejné služby. Nasnadě je pak otázka, jak to, že Česká televize pomíjí názory českých občanů, kteří evropskou integraci nepodporují?

Pokud ne, proč tedy Janeček cenu neodmítl?

PS. V pondělí přišla zpráva že totéž španělské "sdružení" udělilo tutéž cenu i řediteli veřejnoprávního Českého rozhlasu Václavu Kasíkovi. Snaží se španělští aktivisté cíleně zdiskreditovat české veřejnoprávní vysílatele?

Michael Marčák: Ten Paroubek vypadá tak chytrej, že určitě nezačne inzerovat, jak to myslí...
16. 5. 2005

16. 5. 2005

S pojmy jako nacismus, fašismus, genocida či koncentrační tábory by se mělo zacházet velmi opatrně. Hrozí totiž jejich vyprázdnění a to, že už nebudou upomínat na hrůzu minulosti, ale na to, jak jsou v současnosti zneužívány. Na druhou stranu, jestliže někdo relativizuje zločiny nacistického režimu a jeho pomahačů, je třeba ptát se po jeho motivaci. Je zcela legitimní se obávat, že touto motivací mohou být i skrývané sympatie s režimem, který tyto zločiny způsobil.

16. 5. 2005

Klaus a Lety

Vážený pane Slačálku, chci vám poděkovat. Jste vlastně jediný, kdo veřejně upozornil na obludnost výroku prezidenta Klause o koncentráku v Letech, píše Valentin Štorkánek. Nikdo se nepřipojil, redakce BL článek nezařadila mezi své "otvíráky". V dalších dnešních webech ani slovo, v papírových denících rovněž tak. [což není pravda - vyšel např. článek na serveru Novinky - pozn. red.] Kromě jedné ankety: v v pondělí 9,45 v ČTK či MF - 294 respondentů, že to koncentrák nebyl, 119, že jo.

16. 5. 2005

Omezování osobní svobody v Británii

Vláda znovuzvoleného Tonyho Blaira se rozhodla rychle protlačit parlamentem svůj kontroverzní plán na zavedení občanských průkazů, než se v odporu proti tomu zorganizují opoziční konzervativci. Vláda doufá, že kontroverzní zákon projde druhým čtením v parlamentě do pouhých čtrnácti dnů. Blair chce také rychle v Horní sněmovně prosadit další silně sporný návrh na vytvoření trestného činu "vyzývání k náboženské nenávisti". Horní sněmovna přitom tento zákonný návrh v posledních čtyřech letech už dvakrát odmítla s poukazem na to, že by šlo o omezení svobody projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 5. 2005

Americký týdeník Newsweek přiznal, že otiskl nepravdivé informace, když vydal reportáž, v níž se tvrdilo, že američtí vojenští vyšetřovatelé v zálivu Guantánamo znesvěcovali korán. Článek vyvolal v muslimských zemích nepokoje, při nichž zahynulo nejméně 17 osob a více než 100 lidí bylo zraněno.

Zuřivá reakce v muslimském světě americký časopis i americkou vládu překvapila. "Lidé ze západu, včetně pracovníků časopisu Newsweek, zřejmě podceňují, jak vážně muslimové nenávidí americkou přítomnost, zejména v případech, kdy to nějakým způsobem narušuje islámskou náboženskou víru," píše časopis.

Newsweek je v poslední době už několikerým seriózním americkým novinářským zdrojem, které se musely omlouvat za zveřejnění nepravdivých informací. Předchozí omluvy přišly z listů USA Today a New York Times. Avšak zatímco v těch denících šlo o to, že si novináři informace vymysleli, Newsweek argumentuje, že veškeré verifikační procedury před vydáním tohoto článku byly dodrženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 5. 2005

V poslední době se v Britských listech objevily dva články, které lze podle mého mínění zobecnit jako symptomatické. O autorovi jednoho z nich, Janu Bláhovi, nic nevím- Marian Kechlibar je vrstevníkem mých dcer, tj. něco mezi 25 a 30 lety věku. Jestliže publikované názory mají být přípravou na to, co nás padesátníky čeká příštích 20 - 30 let. tj. ve zbytku našich životů, až naši potomci převezmou řízení společnosti do svých rukou s plnou parádou, máme se na co těšit.

16. 5. 2005

Situace středočeského zdravotnictví

V úterý 17. května 2005 se v 14.00 hodin uskuteční setkání hejtmana Středočeského kraje Ing. Petra Bendla s novináři, jehož tématy budou aktuální situace středočeského zdravotnictví a zahraniční spolupráce. Setkání proběhne v zasedací místnosti Rady, II. patro budovy Krajského úřadu Středočeského kraje, Zborovská 11, Praha 5, Smíchov.

Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů ZDE

Irák
16. 5. 2005

Irák je krvavá země nikoho

O americkém fiasku svět neví, protože je pro novináře nebezpečné o něm informovat

Minulý týden bylo v Iráku usmrceno deset amerických vojáků. Boje v Iráku jsou nyní trvalé a úporné. Patrick Cockburn, držitel ceny Marthy Gellhornové za novinářskou práci, vysvětlil v týdeníku Independent on Sunday proč Američané v Iráku nevyhráli:

Martha Gellhornová byla velká americká válečná novinářka, manželka Ernesta Hemingwaye. V červnu 1997 s ní v Londýně pro Britské listy hovořil Jan Čulík ZDE

16. 5. 2005

Afghánský prezident Hamid Karzai se vyjádřil, že za nepokoje v Afghánistánu, při nichž zahynulo nejméně 15 lidí, jsou odpovědny osoby, které se snaží narušit těsné styky Afghánistánu s Washingtonem. Dodal, že tito aktivisté jsou "proti posilování mírového procesu".

Řekl však také, že americké akce v Afghánistánu vyvolaly mezi Afghánci atmosféru hněvu, která přispěla k nedávnému násilí.

K nepokojům v Afghánistánu došlo poté, co se rozšířilo tvrzení, že americké stráže ve vězení v zálivu Guantánamo znesvětily výtisky koránu.

16. 5. 2005

Sedm měsíců před invazí do Iráku informoval šéf britské rozvědky britského premiéra Tonyho Blaira, že chce prezident Bush svrhnout Saddáma Husajna vojenskou akcí a varoval, že ve Washingtonu se "za tím účelem záměrně zkreslují výzvědné informace". Vyplývá to ze záznamu schůzky s Tonym Blairem v Downing Street dne 23. července 2002. Informuje o tom americký list Washington Post:

Viz též Sunday Times: "Blair plánoval útok na Irák už v roce 2002"

Fallúdža
16. 5. 2005
Iraq Solidaridad, překlad do angličtiny Lola Oliván - CEOSI, překlad do češtiny Eva Cironisová

Iráckou Fallúdžu navštívila ve dnech 17. - 26. dubna 2005 španělská delegace Státní kampaně proti okupaci a za svrchovanost Iráku (Campaña Estatal contra la Ocupación y por la Soberanía de Iraq, CEOSI). 24. dubna předali Španělé hlavní fallúdžské nemocnici zdravotnické potřeby (léky, kolečkové židle, přístroje a další potřeby) v hodnotě 3 817,61 dolarů. Vedení nemocnice je použilo podle potřeby. Všechno bylo zakoupeno z peněz, sebraných v rámci sbírky na pomoc obyvatelům Fallúdže, která byla uzavřena 9. dubna po dovršení částky 15 000 eur. Vedení nemocnice předalo delegaci nový seznam naléhavých potřeb (mj. vybavení operační místnosti), které budou zakoupeny ze zbývající částky a z toho, co bude získáno během druhé fáze sbírky.

16. 5. 2005

Je dobře, že do diskuse o společenskoekonomických problémech na stránkách Britských listů zasahují i pravicoví pisatelé. Vytváří se tím tolik potřebný dialog, který chybí ve většině "velkých" médií. Problémem jsou občas zjednodušené, schématické pohledy na skutečnost a prezentace propagandistických klišé jako "věčných pravd".

Velmi zajímavou a aktuální tématikou sociálních problémů strukturálně postižených regionů se zabýval příspěvek Mariana Kechlibara. Autor se sám označuje za pravičáka a konzervativce, nicméně na jeho textu nic moc pravicového není. Skutečnost totiž není ani pravicová ani levicová, rozdílná je pouze její interpretace. A popis tíživé sociální situace v bývalých industriálních centrech by podepsali nejen představitelé kritického realismu 19. století Charles Dickens nebo Emil Zola, ale (snad se pravicově konzervativní pisatel neurazí) i samotný Karel Marx.

16. 5. 2005
Pravice a levice, to je elementární politické dělení společnosti, ačkoli čím dál víc přibývá "nezařazených". Panuje taková zvláštní představa, že toto dělení je založeno na rozdílně pojatých názorech na správu věcí veřejných, zejména na míru a metodu zdanění a s tím souvisejícího přerozdělování a financování. Od politiků reprezentujících pravicovou nebo levicovou stranu se v diskuzích požaduje, aby jednali na základě "racionálních argumentů", aby "nepodléhali emocím" atd. Možná, abychom si raději o sobě nedělali takové iluze a poněkud z těchto nároků slevili. Vládne nám iracionalita a rozum používá jako svůj poslušný a bez "energie" nepoužitelný nástroj.

16. 5. 2005
    MODRÁ    
ŠANCE

Autor této modré šance je Petr Nečas.

Hned na začátku nám připomíná útok na WTC 11. září 2001. A v tomto duchu se nese celé povídání. V celé stati se nemluví o obraně vlasti. Skutečně nevím, proč se to jmenuje o bezpečí země. Transformaci armády už zahájila současná vláda. Česko bude mít profesionální armádu. Jen tak mimochodem - Český stát už měl profesionální armádu. O jejím vystoupení v bitvě na Bílé hoře se učí děti v dějepisu.

Profesionální armáda má i své problémy. Pokud je vojákem mladý slušný chlapec, chová se slušně, ale je to špatný voják. Profesionální, vycvičený zabiják nemá žádné skrupule.

Michael Marčák: Dejte mu něco přes hlavu, opate, budeme mluvit o majetku a nesnáším jeho  ironické úšklebky...
16. 5. 2005

16. 5. 2005

Počítače do škol

Většina britských středních škol provozuje počítačové sítě, jejichž součástí jsou počítače s nejrůznějšími generacemi operačního systému Microsoft Windows a Microsoft Office. Potíž je, že takové sítě vyžadují obrovské množství technické podpory - průměrná střední škola potřebuje tak tři plně kvalifikované softwarové inženýry. A aktualizace operačních systémů firmy Microsoft je drahá. V podstatě to znamená, že každé tři roky musíte vyhodit třetinu svých počítačů a koupit nové počítače s nejnovější verzí Windows, píše John Naughton v týdeníku Observer.

Big brother
16. 5. 2005
Radovan Geist

Koncom apríla tohto roku spustila koalícia mimovládnych organizácií kampaň upozorňujúcu na nebezpečenstvo, ktoré hrozí ľudským právam a slobode presne z tých iniciatív, ktoré ich vraj majú chrániť.

Britská Statewatch, Americká únia občianskych slobôd z USA a kanadská Medzinárodná monitorovacia skupina pre občianske práva spolu so sto ďalšími mimovládnymi organizáciami upozorňujú na to, že všetci žijeme v stále viac kafkovsko-orwellovskom svete. Orewellovskom preto, že stále efektívnejšie metódy sledovania obmedzujú súkromnú sféru jednotlivca, kafkovskom preto, lebo jednotlivec má čoraz menej práv voči "moci" a "moc" sa musí čoraz menej zodpovedať verejnosti.

16. 5. 2005

Děkuji panu Vítovi za překvapivě podrobnou věštbu, "jak si představuje Jan Bláha budoucnost našeho zdravotnictví po příštích volbách". Protože však bývá ustálenou slušností, polemizovat jenom s tím, co můj oponent skutečně řekl - a ne s tím, co se u něj jaksi snažím předpokládat (jakkoliv je ve druhé verzi rétoricky méně náročné sám sobě oponovat) - doufám, že dostanu právo to uvést na pravou míru.

Jak si tedy představuje Jan Bláha budoucnost našeho zdravotnictví po příštích volbách?

16. 5. 2005

Děkuji všem komentátorům za cenné komentáře.

Překvapilo mne, že většina glosátorů se vůbec nevěnovala mému desateru konkrétních výtek panu Vítovi, z nichž většina byla o základní aritmetice daní a státního dirigismu - ale vykřikovali o klišé tom, jak solidarita být musí, že to je základní atribut civilizace, svatá ikona společenského úzu - a že postarat se sám o sebe je nějaká zrůdná forma liberalismu, kterou je třeba dehonestovat a mýtit.

Michael Marčák: Mého ubohého chlapce někdo pohlavně zneužil ! To znám, já byl taky ministrant.
16. 5. 2005

13. 5. 2005

Obhájci užívání církevních struktur pro vyšetřování pedofilních zločinů katolických kněží poukazují na to, že prý jde o zcela nevinnou věc, jde prý o něco jako "interní disciplinární řízení v podniku" a "v žádném případě to nevylučuje předání kněze světské spravedlnosti".

Není to pravda. Z dokumentů, které katolická církev zveřejnila v této věci, zcela jasně vyplývá, že trestný čin i "trestní" řízení s provinilým knězem podle církevního práva musí být před světskou jurisdikcí utajeno.

Art. 25 § 1. Cases of this nature are subject to the pontifical secret. [31]
§ 2. Whoever has violated the secret, whether deliberately (ex dolo) or through grave negligence, and has caused some harm to the accused or to the witnesses, is to be punished with an appropriate penalty by the higher Turnus at the request of the injured party or even ex officio.

Český překlad:

Par. 25, odst. 1 Případy tohoto druhu jsou předmětem papežského tajemství.
Odst. 2 Kdokoliv porušil toto tajemství, ať úmyslně (ex dolo) anebo v důsledku vážného zanedebání, a způsobil škodu obžalovanému či svědkům, bude potrestán podle přislušných trestů vyšším Turnusem na žádost poškozené strany anebo i ex officio.

Apoštolský dopis Jana Pavla II. SACRAMENTORUM SANCTITATIS TUTELA - v angličtině ZDE

Apoštolský dopis Jana Pavla II. SACRAMENTORUM SANCTITATIS TUTELA - v latině ZDE
List DE DELICTIS GRAVIORIBUS Kongregace pro nauku víry - v latině ZDE
překlad příslušných pasáží listu Kongregace pro nauku víry - v češtině ZDE
Kardinál Josef Ratzinger
13. 5. 2005

Co když se církevní právo stane rovnoprávné se světským?

Katolická církev nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě se potácí uprostřed skandálů o sexuálním zneužívání dětí kněžími. Kněží pedofilové ale stále mohou řídit farnosti, protože církev musí odmítnout informovat sekulární orgány činné v trestním řízení a musí odmítnout předat i důkazy, které získá. Dle papežského nařízení není možné předávat tyto delikty světské spravedlnosti.

Když Britské listy zveřejnily krácený překlad a odkaz na článek v britském týdeníku The Observer o tom, jak kardinál Ratzinger bránil světské spravedlnosti při vyšetřování sexuálních deliktů kněží a "blokoval vyšetřování pedofilních skandálů", zvedla se vlna rozhořčení věřících, neb bylo krátce po mediálně adorovaném jmenování papeže Benedikta. Přitom to není informace nová. Britské listy o nepřijatelném utajení vyšetřování sexuálních deviací osob v sutaně informovaly už v roce 2003 s odkazem na dokument, zveřejněný tehdy také týdeníkem Observer a BBC.

Jestli katolická církev neodpovídá popisu organizovaného zločinu, tak co už? ZDE

16. 5. 2005

Jsou "zázraky" vůbec možné? Nejsou známkou pouze toho, že jevy dosud nevysvětlené se jen "zatím" --- a tedy pouze dočasně --- vymykají lidskému vysvětlení? Nevzpírá se naopak něco v člověku proti jeho osobní soudnosti, předčí-li jev veškerá myslitelná jeho očekávání? A čím víc se něco zdá být protismyslné a nemožné, tím zřejmě závažnější motivace za tím stojí, takže si to naopak má zasloužit naši bezmeznou důvěru?

16. 5. 2005

V lednu 1951 vydal tehdejší ministr školství Zdeněk Nejedlý výnos, podle kterého směli maturovat jen politicky a třídně uvědomělí studenti - a začalo se kádrovat. Začátkem letošního roku se setkali abiturienti roku 1951 Miroslav Janda, Stanislav Mottl, Milan Krejčiřík a Věra Petrová (první dva z Vyšší lesnické v Písku, druzí dva z Reálného gymnázia v Moravských Budějovicích), kteří spolu se svými někdejšími spolužáky dostali nezávisle na sobě nápad: sepsat pro radost svou a pro paměť potomků příběhy svých osudů. První almanach nazvali autoři "Cesty aneb výchova mladých lesníků v Čechách" druhý "Opusťte školní budovu!"

16. 5. 2005

Francie, jeden z nejdůležitějších členů současné Evropské unie, se připravuje na referendum o Smlouvě o Evropské ústavě. Do lidového hlasování zbývají pouze dva týdny a situace je stále značně nejistá: tábory odpůrců a příznivců se ustálily, šance na schválení je 1:1. Nikdo si již nedovoluje předpovídat výsledek, přesto francouzská média pokračují ve spekulacích o možném "plánu B", pokud euroústava nebude schválena. Mluví se i o výměně nepopulárního premiéra Jeana-Pierre Raffarina a o důsledcích pro celou EU. Podívejme se blíže na atmosféru dva týdny před referendem.

Kofi Annan
17. 5. 2005

Pokus o reformu OSN je pokusom o reformu svetového poriadku.

Mimoriadne zložitý reformný proces prebiehajúci na pôde Spojených národov považujem za najdôležitejšiu výzvu svetovej politiky na začiatku 21. storočia. Ešte stále málo ľudí si uvedomuje, že v tomto prípade nejde len o nejaké zmeny v nejakej organizácii.

Práve v tejto definícii je ukrytý kardinálny problém celého procesu. Ešte nikdy v dejinách sa totiž nepodarilo zmeniť svetový poriadok mierovou cestou. Vestfálsky mier, Viedenský kongres, Versaillská zmluva i systém OSN boli vynútené novými mocenskými pomermi, ktoré vzišli z najkrvavejších vojen všetkých čias. Uvedomiť si tieto skutočnosti znamená uvedomiť si okolnosti, z ktorých vzišla Charta Spojených národov ako základný kameň povojnového svetového poriadku a dosiaľ platného medzinárodného práva. Tento dokument sa nezrodil z rozmaru veľmocí, ale z mnohoročnej historickej skúsenosti a šesťročnej agónie ľudstva. Dávať za vzor nepružnej svetovej organizácii akčnú odhodlanosť USA je politický diletantizmus, ktorý hazarduje s krehkou stavbou svetového mieru.

16. 5. 2005

Tretie volebné víťazstvo britských labouristov pod vedením Tonyho Blaira prinieslo ich predsedovi menej slávy a menej radosti, ako by sa mohlo zdať.

Ako človek a politická osobnosť stratil dôveru značnej skupiny občanov. Prečo ho potom znovu volili? Presvedčil ich blahobyt a hospodárska prosperita. Úspechy ekonomiky Spojeného kráľovstva vynikajú v porovnaní s inými členmi Európskej únie, najmä s Nemeckom a Francúzskom. V ostrovnej monarchii sa nezamestnanosť drží pod hranicou piatich percent, čo jej francúzsko-nemecký tandem s dvojnásobne horšou štatistikou neskrývane závidí.

16. 5. 2005

Výročie skončenia druhej svetovej vojny sa na celom svete tradične uctieva ako Deň víťazstva nad fašizmom. Toto pomenovanie evokuje u väčšiny ľudí predstavu, že fašistická ideológia je definitívne porazenou minulosťou, zlou spomienkou na najstrašnejšie, ale nenávratné obdobie ľudských dejín. Naozaj však máme dôvod vydýchnuť si a prestať byť ostražití?

Každoročne s čoraz väčším znepokojením pozorujem rednúce rady veteránov druhej svetovej vojny, ako paradoxne sami umŕtvujú zápas proti totalite, keď svoj antifašistický prejav redukujú na rituál kladenia vencov pri pamätníkoch obetí nacistických zverstiev. Tým sa ponášajú skôr na starovekých kňazov, ktorí sa obeťami pri kamenných sochách bohov usilovali odvrátiť od seba všetko zlo sveta.

Rakousko
16. 5. 2005

Ztráta suverenity ve prospěch bruselské byrokracie?

Bez ohledu na to, že dolní komora rakouského parlamentu ratifikovala ústavní smlouvu EU a zřejmě 25.5. tak učiní i horní, žádá korutanský hejtman Jörg Haider navíc referendum. Mělo by se tak stát na základě rozhodnutí Ústavního soudu, jak zdůraznil v rozhovoru pro rakouskou televizi ORF. Toto zdůvodnil tvrzením, že lid musí schválit ztrátu své suverenity ve prospěch nedemokratické bruselské byrokracie".

Max Preglau: Rechtsextrem oder postmodern?
Über Rhetorik, Programmatik und Interaktionsformen
der FPÖ/ des BZÖ und die Regierungspolitik der Wendekoalition
PDF

16. 5. 2005

Co v Terezíně nezaznělo

Margot Wallströmová, zástupkyně předsedy Evropské komise a Evropská komisařka pro komunikaci, promluvila 9. 5. 2005 v Památníku Terezín, kde, jako stovky významných návštěvníků před ní, hovořila o holocaustu. Řeč, jejíž text novináři obdrželi před její návštěvou od tiskového úřadu Evropské komise, se zabývá z velké části otázkou odpovědnosti za druhou světovou válku a za holocaust. Polovinu své řeči věnovala Margot Wallströmová otázce viny za válku a holocaust. A vinu našla.

Ve své řeči na toto téma se jako snad první, kdo kdy v Terezíně hovořil o minulosti tohoto místa a o holokaustu, dokázala vyhnout jediné zmínce o nacismu a nacistickém Německu (kromě toho, že je jmenuje mezi státy, ze kterých byli do Terezína Židé transportováni). Příčinou druhé světové války jsme, jak říká evropská komisařka, my všichni, všechny národy Evropy, Viníkem je naše "nacionalistická hrdost" a "mezinárodní rivalita v touze po bohatství a moci".

16. 5. 2005

Již v roce 1933 existovaly v Německu první koncentrační tábory, mezi nimi také ten nedaleko Mnichova v Dachau. Nejdříve v něm byli shromažďováni političtí vězňové, potom Romové, svědkové Jehovovi a homosexuálové. Teprve po tzv. křišťálové noci do něj bylo deportováno deset tisíc židů, kteří ale dosáhli svého propuštění, když slíbili, že z říše emigrují. Šéf tábora Eicke mu od počátku vtiskl typickou vizáž nacistických lágrů: elektrický plot, strážní věže, systematické mučení vězňů, vraždící esesáci...

16. 5. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle sdělení irácké loutkové armády vpadlo asi šest mudžáhidů do domu generálmajora Sulajmána Mahmúda v bagdádské části Džadída, zastřelili stráž u vchodu i generála a zmizeli. K akci se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek. Generál Mahmúd byl velitelem tzv. národní gardy pro jižní Irák a důležitou postavou Brigád Badr.

TV al-Džazíra dopoledne oznámila, že ve východním Bagdádu byl spáchán atentát na podplukovníka Alá Kázima z pasového úřadu okrsku Rusafá. Podle zprávy téže televize byl před svým domem v bagdádském předměstí Durá zavražděn generálmajor Muhsin Abd as-Sada, zástupce ministra vnitra pro kriminální výzvědnou službu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
16. 5. 2005

Na Britských listech poměrně často čtu, jaká katastrofa je, když služby jaksi veřejného charakteru poskytuje soukromý provozovatel. Dokonce prý naprostá většina soukromníků není poctivá a hrozí nadbytek žebráků na ulicích či hladomory. Ponechme stranou psychologický problém nenávisti k soukromníkům i otázku, jak moc jsou státem poskytované služby kvalitní (o související míře korupce nemluvě) a podívejme se na jeden možná trochu úsměvný příklad -- tokijské metro.

13. 5. 2005

Příležitost ne mohla být vhodnější: na začátku 3. programového fóra své strany, německé sociální demokracie (SPD), jež mělo diskutovat "základní program" pro několik nejbližších let, vystoupil 13. dubna její předseda Franz Müntefering se "zásadním" projevem. Na rozdíl od předchozích obdobných příležitostí, kdy sdělovací prostředky sice takový fakt zaznamenají, ale ten brzy zanikne v šumu jiných informací, rozbouřila předsedova řeč nejen svět mediální, nýbrž i širokou veřejnost -- a diskuse o ní pokračuje dodnes. Lépe řečeno -- diskuse ne tolik o celém projevu, jako o několika formulacích, v nichž se zrcadlí nejen SPD (a její dvojdomost), nýbrž současný stav německé společnosti, ba dokonce možná i stav současného světa, především však toho "západního".

16. 5. 2005

Liberalismus je dnes velmi frekventované slovo. Je to vlastně vládnoucí ideologie globalizace. Slovník cizích slov říká, že liberalismus je politické a ekonomické hnutí, směr zdůrazňující politickou a ekonomickou svobodu, omezení státního vlivu a hlavně ochranu soukromého majetku.

Liberální propaganda ve sdělovacích prostředcích i ve školách občana poučí, že má sledovat vlastní cíle bez ohledu na morální předsudky. Liberální řád zakládá své vlastní sebezdůvodnění -- "jsem to, co mám". Tato eticky nepřijatelná teze je do značné míry pravdivá: v kapitalistické společnosti "nemít" může znamenat "nebýt".

12. 5. 2005

Modrá šance pro životní prostředí

    MODRÁ    
ŠANCE
Autorem "zelené kapitoly" Modré knihy je známý ekolog z Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Jeho nesporná odborná kompetence, uznávaná i představiteli ekologických hnutí, by měla být dostatečnou zárukou kvality této části tmavomodré vize. Do jisté míry tomu tak je. Moldanovi se podařilo do programu prosadit slibně vyhlížející principy moderní environmentální politiky a dokonce i setrvání u nutnosti jejich podporování veřejnými finančními prostředky (ačkoliv tento požadavek není v textu příliš vyzdvihován). Klíčový problém však Moldan nepřekonal a ani překonat nemohl. Jakkoliv zeleně se může jeho kapitola tvářit, musí nakonec vplynout do převažující barvy celé knihy -- a z té zeleně se tak v tmavomodré záplavě nakonec stávají jen jakési ostrůvky naděje.

13. 5. 2005

Přestože jsem publikoval desítky různých článků v odborném právnickém tisku, nikdy se mi nestalo, abych v souvislosti s některým uveřejněným článkem obdržel tolik reakcí čtenářů, jako po publikování článku "Advokátní komora a agenti StB" v Britských listech z 28. 4. 2005. Jen jedna odezva zde schází -- reakce advokátní komory.

13. 5. 2005

Šedesáté výročí konce druhé světové války se zcela pochopitelně stává příležitostí k bilancování všeho druhu, ke znovunastolení otázky po skutečných vinících, ke hledání těch dobrých, odsuzování zlých, ke kácení model, stejně jako k jejich pečlivému oprašování... Posuzuje se celé politické mašinerie. Celoživotní válečný štváč a buldok na vítězné straně je nazván hrdinou a druhý válečný štváč zlosynem. A šedá zóna - ach ano. Na její slavnou dějinnou nevinnost bychom málem zapomněli.

13. 5. 2005

Hlavní příčinou přetrvávání chudoby není nedostatek peněz, ale nedostatek motivace, znalostí, víry v budoucnost, a úpadek přirozených mezilidských vztahů. Penězi rozdělovanými z veřejných zdrojů se tato skutečnost nemůže vynahradit ani částečně. Slouží pouze k tomu, aby dotyčný fyzicky přežil, ale zároveň vyvolávají ve svém příjemci pocit jedince závislého na cizí milosti, kterýžto pocit všechny tyto patologie jenom prohlubuje.

Britské listy uveřejňují na svých stránkách mnoho levicově zaměřených příspěvků. Hodně se v nich hovoří o chudobě, nemilosrdné pravici, sociálním státě apod. Aniž bych chtěl jejich autorům sahat do svědomí: kolik z vás ví, o čem píše? Jedna věc je vidět statistiky, druhá realitu. Proto píšu tento článek "z opačné strany", na základě toho, co jsem viděl, zažil, a o čem jsem slyšel vyprávět starší přátele. A začnu šokujícím tvrzením.

Není lepší recept jak se stát individualistou a pravičákem než vyrůst jako chudý člověk na sídlišti plném chudých lidí.

12. 5. 2005

Chaunův portrét na ČT 1 byl narychlo spíchnutým příspěvkem ke kultu osobnosti Václava Havla. Splnil, co měl: nekriticky obdivovat dříve konzistentní osobnost.

Power of Nightmares
13. 5. 2005

Film, který americká televize neodvysílá

Britský dokumentarista Adam Curtis přestříhal svůj explozivní třídílný dokument o "válce proti terorismu", udělal z něho celovečerní film a veze ho na filmový festival do Cannes. Bude se tam promítat tuto sobotu.

Curtis, který o tom poskytl rozhovor deníku Guardian, považuje promítání svého filmu v Cannes za velkou čest. "Najednou o mě hovoří jako o 'autorovi'. Já se považuju za novináře. Mám tak trochu pocit jako zvíře v zoologické zahradě, kterého dali do nesprávné klece a lidi to zjistí..."

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli   
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Advokátní komora rezignovala na důstojnost advokátů Aleš  Uhlíř
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Pravice a chudoba Marian  Kechlibar
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
12. 5. 2005 Neschopnost solidárnosti nebo citový defekt? Lubomír  Novotný

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička