16. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Fallúdža
16. 5. 2005

Španělská delegace navštívila Fallúdžu

Iraq Solidaridad, překlad do angličtiny Lola Oliván - CEOSI, překlad do češtiny Eva Cironisová

Iráckou Fallúdžu navštívila ve dnech 17. - 26. dubna 2005 španělská delegace Státní kampaně proti okupaci a za svrchovanost Iráku (Campaña Estatal contra la Ocupación y por la Soberanía de Iraq, CEOSI). 24. dubna předali Španělé hlavní fallúdžské nemocnici zdravotnické potřeby (léky, kolečkové židle, přístroje a další potřeby) v hodnotě 3 817,61 dolarů. Vedení nemocnice je použilo podle potřeby. Všechno bylo zakoupeno z peněz, sebraných v rámci sbírky na pomoc obyvatelům Fallúdže, která byla uzavřena 9. dubna po dovršení částky 15 000 eur. Vedení nemocnice předalo delegaci nový seznam naléhavých potřeb (mj. vybavení operační místnosti), které budou zakoupeny ze zbývající částky a z toho, co bude získáno během druhé fáze sbírky.

Iráckou Fallúdžu navštívila ve dnech 17. - 26. dubna 2005 španělská delegace Státní kampaně proti okupaci a za svrchovanost Iráku (Campaña Estatal contra la Ocupación y por la Soberanía de Iraq, CEOSI). 24. dubna předali Španělé hlavní fallúdžské nemocnici zdravotnické potřeby (léky, kolečkové židle, přístroje a další potřeby) v hodnotě 3 817,61 dolarů. Vedení nemocnice je použilo podle potřeby. Všechno bylo zakoupeno z peněz, sebraných v rámci sbírky na pomoc obyvatelům Fallúdže, která byla uzavřena 9. dubna po dovršení částky 15 000 eur. Vedení nemocnice předalo delegaci nový seznam naléhavých potřeb (mj. vybavení operační místnosti), které budou zakoupeny ze zbývající částky a z toho, co bude získáno během druhé fáze sbírky.

Po slavnostním setkání delegace s pomocným lidovým výborem ve Fallúdže bylo dohodnuto, že lékařský materiál a léky, které budou shromážděny v nemocnicích a zdravotnických střediscích ve Španělsku, budou určeny pro irácké kliniky, které poskytují první lékařskou pomoc raněným a nemocným, kteří nemohou být kvůli bezpečnosti nebo během zákazu vycházení bezprostředně dopraveni do hlavní nemocnice nebo do veřejných zdravotnických středisek.

Rozhovor s ředitelem fallúdžské hlavní nemocnice

Ředitel fallúdžské hlavní nemocnice dr. Abd al-Wahad al-Alúsí španělským hostům popsal americký útok na nemocnici a začátek okupace města v listopadu 2004. Objasnil také situaci nemocnice, poděkoval za přivezený materiál a požádal, aby byla lékařská pomoc ze Španělska poskytována i nadále.

Hlavní fallúdžská nemocnice stojí na břehu Eufratu. Železný most, který ji spojuje s městem, byl právě přede dvěma týdny Američany znovu otevřen, ale okupanti po něm nedovolují provoz automobily. Nalevo od mostu před nemocnicí jsou trosky městského mládežnického střediska, velké dvoupatrové budovy, z níž po americkém bombardování zbyly jen ruiny. Nemocnice musí sloužit pro 350 000 obyvatel města a 300 000 dalších z okolí. Nad vchodem do nemocnice je možno vidět kresbu mešity al-Aqsá v Jeruzalémě s iráckou a palestinskou vlajkou a pod tím nápis: "Ať žije Palestina, ať žije Irák".

Listopadový útok

Dr. Alúsí vyprávěl delegaci, jak Američané zahájili útok na město tím, že před proniknutím do města obsadili vojensky nemocnici: "... a když jsem použil termín vojensky, myslím tím skutečnost, že vojáci v nemocnici zničili okna a dveře. Potom namířili zbraně na lékařský personál a po celou noc nás drželi s rukama nad hlavou v hale. Vojáci kradli majetek personálu i zařízení a léky. Zničili také některé přístroje."

Příslušníci námořní pěchoty sledovali po celé dny příchody a odchody z nemocnice. Mgr. Intisár z nemocnice Jarmúk, který delegaci doprovázel, připomněl, že Američané stříleli na ambulance (při jednom z takových útoků byl zraněn bývalý ředitel dr. Rafá'a) a zadržovali konvoje přijíždějící s lékařskou pomocí z Bagdádu.

Obnova zničených sálů trvala tři měsíce. Stále ještě se nedostává léků a vybavení. Zrovna v době návštěvy delegace v nemocnici zemřel 22letý astmatik, neboť nemocnice neměla dostatek kyslíku. Stav obležení, který Fallúdžu sužoval a značně omezoval přístup do města také ztížil kontakty s nadřízenými v Ramádí (hlavním městě provincie, které je nyní rovněž svědkem těžkých bojů) a s Bagdádem.

Dr. Alúsí rovněž sdělil, že tři z pěti zdravotnických center ve Fallúdže byla při americkém dobývání úplně zničena, stejný osud potkal Jordánskou nemocnici a středisko ve čtvrti Nasá. Jiná střediska první pomoci, např. ve čtvrti Džumhúríja, byla zničena částečně ze 60-70 %. Oficiálně se předpokládá, že obnova městské infrastruktury bude trvat minimálně dva nebo tři roky.

Počet mrtvých není znám

Skutečnost, že nemocnice byla obsazena a během útoku na Fallúdžu izolována od zbytku města, nedovolila dr. Alúsímu přesně odpovědět na otázku, zda proti Fallúdže byly či nebyly použity nekonvenční zbraně, předněji řečeno napalm a fosfor:

"Nepřijímali jsme zraněné. Během bojů nebyla raněným věnována pozornost a nebylo možno je někam dopravovat; těžce zranění umírali. Jejich těla ležela na ulicích ještě půl druhého měsíce po obsazení města. Američané nám poslali CD s fotografiemi 400 těl, označených čísly. Identifikovat bylo možno jen asi 20." Fotografie ukazují většinou zuhelnatělá nebo zdeformovaná těla. "Američané pohřbili neurčený počet mrtvol do společného hrobu ve čtvrti Sahláwí; další byla uložena do skladu brambor, přeměněného na márnici."

Je možné jen odhadovat, že během útoku mohlo být zabito kolem 3 000 lidí, z toho 80 % povstaleckých bojovníků, jak později sdělil delegaci člen Střediska lidských práv a demokratických studií. Nakonec dohoda mezi soudními představiteli a Radou muslimských ulamá umožnila vydání úmrtních listů bez stanovení příčiny smrti, dodal dr. Alúsí.

Příměří a obavy z epidemií

V hlavní nemocnici se nadále pravidelně objevují američtí vojáci, i když nejsou tak agresivní jako během listopadového útoku. Nemocnice neregistruje - jak ředitel diskrétně podotkl -- zraněné bojovníky navzdory skutečnosti, že k bojům s hlídkami námořní pěchoty dochází denně. Nemocnice registruje civilisty zraněné střelbou amerických vojáků na kontrolních stanovištích nebo během zákazu vycházení. Časté jsou také případy civilistů zraněných nevybuchlými bombami, jak se to stalo v případu dvou malých bratrů během návštěvy delegace.

Zákaz vycházení ve městě od 21:00 (před několika týdny od 17:00) do rozednění ztěžuje poskytování ošetření obyvatelům, kteří se nemohou dostat do nemocnice nebo do středisek ani k lidovým zdravotním výborům, které obyvatelé vytvořili ze soukromých nebo cizích příspěvků. V případě porodu nebo naléhavého případu musí příbuzní telefonicky požádat nemocnici, aby vyslala ambulanci, kterou pak doprovází americké vojenské vozidlo. Problém je podle Alúsího v tom, že 60 % telefonních linek ve městě nefunguje.

Zvláště těžká je zdravotní situace uprchlíků, kteří se do města vrátili a žijí doslova v ruinách svých zničených domů ve stanech věnovaných OSN. Dr. Alúsí se zvláště obává rozšíření infekčních chorob, k němuž může dojít v létě následkem znečištěné vody, protože čisticí systém je zničen. Velké plastikové nádrže na vodu nejsou dobře vyzkoušeny a znečištěnou vodu lze nalézt na mnoha místech zničeného města.

Od listopadu, kdy nemocnici navštívil novinář z britské BBC, neprojevila žádná média zájem o situaci tohoto zdravotnického centra a nikdo nemocnici ani nenavštívil.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       16. 5. 2005
16. 5. 2005 Zastaví Paroubek zmanipulovaný prodej státního majetku? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2005 Michael  Marčák
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Proč česká média mlčí?
16. 5. 2005 Blairova vláda spěšně prosazuje občanky a zákon proti "náboženské nenávisti"
16. 5. 2005 Newsweek a korán: Přiznává, že se spletl
16. 5. 2005 Ještě není pozdě Jindřich  Kalous
16. 5. 2005 Setkání hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla s novináři
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli
16. 5. 2005 Karzai kritizoval protiamerické demonstranty
16. 5. 2005 Cena, za kterou by se Janeček měl stydět Jan  Čulík
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák
16. 5. 2005 Španělská delegace navštívila Fallúdžu
16. 5. 2005 Kdo chce psa bít... Michael  Kroh
16. 5. 2005 Pravice, levice a lidé Bohumil  Kartous
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
16. 5. 2005 Michael  Marčák
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony
16. 5. 2005 Čoraz viac ľudí je tajne sledovaných Radovan  Geist
16. 5. 2005 O dobrovolném zdravotním pojištění Jan  Bláha
16. 5. 2005 Chcete vrátit doby, kdy se stříleli lidi na zaminovaných hranicích? Jan  Bláha
16. 5. 2005 Michael  Marčák
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
16. 5. 2005 Zakázané maturity
16. 5. 2005 Euroústava ve Francii: dva týdny před referendem Simone  Radačičová
17. 5. 2005 Začarovaný kruh reformy OSN Eduard  Chmelár
16. 5. 2005 Gulášový blairizmus Adrian Peter Pressburg
16. 5. 2005 Naozaj sme porazili fašizmus? Eduard  Chmelár
16. 5. 2005 Rakousko: Haider chce referendum o ústavě EU Richard  Seemann
16. 5. 2005 Bez Evropské unie nový holocaust? Tomáš  Haas
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. dubna - 7. května 2005
16. 5. 2005 Tokijské metro je soukromé -- a chodí lidé pěšky? Jan  Faltýsek
13. 5. 2005 SPD: Kapitalisté nebo kapitalismus? Štěpán  Steiger
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
13. 5. 2005 Advokátní komora rezignovala na důstojnost advokátů Aleš  Uhlíř
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Pravice a chudoba Marian  Kechlibar
12. 5. 2005 Václav Havel - superstar? Jindřich  Jůzl
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce