16. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Irák
16. 5. 2005

Irák je krvavá země nikoho

Proč Američané v Iráku nevyhráli

O americkém fiasku svět neví, protože je pro novináře nebezpečné o něm informovat

Minulý týden bylo v Iráku usmrceno deset amerických vojáků. Boje v Iráku jsou nyní trvalé a úporné. Patrick Cockburn, držitel ceny Marthy Gellhornové za novinářskou práci, vysvětlil v týdeníku Independent on Sunday proč Američané v Iráku nevyhráli:

Martha Gellhornová byla velká americká válečná novinářka, manželka Ernesta Hemingwaye. V červnu 1997 s ní v Londýně pro Britské listy hovořil Jan Čulík ZDE

"Bojiště je vynikajícím místem pro lháře," konstatoval kdysi slavný americký generál z války Severu proti Jihu Stonewall Jackson. Měl tím na mysli, že na bojišti je vždycky takový zmatek, že ve válce může tvrdit beztrestně kdokoliv cokoliv. I z tohoto hlediska však Irák je výjimečně plodným místem pro lži, míní autor. Podle amerického prezidenta Bushe válka v Iráku prý skončila 1. května 2003. Přitom většina z 1600 amerických vojáků, kteří zemřeli, a 12 000, kteří byli zraněni, byla obětí bojů až v následujících dvou letech.

Irácký prezident Džalal Talabani, šéf jedné z kurdských politických stran, tvrdí sebevědomě, že se prý v Iráku bujuje jen ve třech nebo čtyřech z 18 iráckých provincií. V Bagdádu však hlídá proti útoku Talabaniho rezidenci ne méně než 3000 kurdských vojáků. Jednoho návštěvníka nedávno pobavilo, jak nově zvolený irácký prezident neustále přerušoval svůj optimistický projev o tom, čeho všeho jeho vláda dosáhla, tím, že ostře a rychle vydával svým poradcům opakované instrukce ohledně toho, jak se mají přemisťovat vojska a těžké zbraně kolem jeho domu.

Není pochyb o tom, že Spojené státy tuto válku nevyhrály. Většina Iráku je krvavou zemí nikoho. Armádě se nepodařilo zajistit ani krátkou silnici na letiště, i když je to nejdůležitější silnice v celé zemi. Spojuje totiž americké civilní ústředí v Iráku v Zelené zóně s vojenským velitelstvím v Camp Victory.

Je ironické, že o tom, že se Američanům nepodařilo Irák ovládnout, svět neví, protože je pro zahraniční novináře příliš nebezpečné vydat se mimo centrum Bagdádu. Znamená to, že novináři jsou přítomni pouze tam, kde jsou činná americká vojska, avšak americké jednotky se málokdy odvažují na většinu iráckého území. Novináři, svázaní s americkými jednotkami, informovali o tom, jak Američané loni v listopadu odvážně provedli ofenzívu do města Falludža a právem tu ofenzívu vylíčili jako americký úspěch. Vnější svět se ale většinou nedověděl o tom, že právě v tutéž chvíli ovládla ofenzíva povstalců většinu města Mosul, které je pětkrát větší než Falludža.

Proč selhala americká armáda vojensky v Iráku?

Částečně je důvod politický. Okamžitě po pádu Saddáma Husajna informovaly průzkumy veřejného mínění, že polovina Iráčanů zastávala názor, že je jejich země okupována, druhá polovina zastávala názor, že je osvobozena. O osmnáct měsíců později zastává drtivá většina sunnitských i šiitských Iráčanů názor, že je jejich země okupována, a že se jim to vůbec nelíbí.

Pokaždé, když jsem navštívil místo, kde byl usmrcen americký voják či zničeno americké vozidlo, shromáždily se tam davy mladých mužů a dětí a křičely radostí, píše autor. "Jsem jen chudý člověk, ale jdu domů a na oslavu uvařím kuře," řekl jeden muž na místě, poskvrněném krví zastřeleného amerického vojáka.

Mnoho povstaleckých organizací se skládá z bigotních sunnitských arabských fanatiků, kteří považují šiity i americké vojáky za bezvěrce a za svou náboženskou povinnost je usmrcovat. V čele jiných povstalců stojí důstojníci ze Saddámovy brutální tajné policie. Ale Washington si nikdy neuvědomil, že se stane americká okupace tak nepopulární, že i těm nejhnusnějším organizacím se dostane lidové podpory.

Od samého počátku bylo na americké armádě v Iráku něco nefunkčního. Nedokázala se Iráku přizpůsobit. Američtí vojáci měli obrovskou palební převahu, což znamenalo, že vyhrávali klasické přestřelky. Jenže to také znamenalo, že při tom vždy omylem usmrcovali tolik iráckých civilistů, že v důsledku toho vznikala obrovská podpora pro hnutí odporu. Americká armáda odmítla počítat irácké mrtvé. To jí možná pomohlo u amerického veřejného mínění. Jenže Iráčané věděli, kolik jejich lidí umírá.

Americká armáda je příliš silně vyzbrojena. Viděl jsem jednou, jak se američtí vojáci snažili obnovit pořádek ve frontě u benzínové stanice, kde se Iráčané začali prát kvůli předbíhání ve frontě (lidi často musejí čekat ve frontě na benzín až dvě noci). Přivezli si na to obrovskou houfnici, schopnou odpálit dělostřelecký granát na vzdálenost 40 kilometrů.

Americká armáda je vycvičena na vedení vysoce technologické bleskové války, ale nic jiného moc neumí. Potřebovala obrovské množství zásob a její zásobovací linie byly zranitelné vůči minám a bombám na silnicích. Američtí bojoví inženýři bědovali, že se jim nedostalo vůbec žádného výcviku k tomu, jak si s takovými bombami poradit.

Protože mají Američané chabé výzvědné informace a zároveň obrovskou palební sílu, americké vojenské operace se staly kolektivními tresty.

Zpočátku si Američané neuvědomovali, že všichni iráčtí muži mají střelnou zbraň a považovali vlastnictví zbraně za důkaz nepřátelského postoje vůči okupaci. Zkonfiskovali podezřele velké finanční částky, které si farmáři skrývali na svých statcích, a neuvědomili si, že Iráčané si často ukrývají své rodinné úspory doma ve stodolarových bankovkách poté, co Saddám Husajn před válkou v Perském zálivu uzavřel banky a když je otevřel, místní měna ztratila cenu.

Američané také mají v Iráku příliš málo mužů. Během silně medializovaného útoku na Falludžu stáhli Američané většinu svých vojáků z Iráku k Fallúdže. "Zjistili jsme, že americká vojska najednou opustila hlavní silnici mezi Kirkukem a Bagdádem a nikomu o tom nic neřekla," konstatoval jeden rozčílený pozorovatel. "Okamžitě tu silnici ovládli povstalci."

Americká armáda funguje tak trochu jako požárníci, dočasně potlačí plameny, ale nikdy je úplně neuhasí.

Nedostatek amerických vojáků v Iráku má politické příčiny. Před válkou se americký ministr obrany Donald Rumsfeld a jeho neokonzervativní spojenci posmívali generálům, kteří poukazovali na to, že na okupaci Iráku bude zapotřebí statisíců vojáků. Když se ukázalo, že generálové měli pravdu, Rumsfeld a jejich spojenci tento neúspěch vyřešili tím, že popřeli, že by k němu došlo.

Američané se rozhodli vyřešit problém nedostatku amerických vojáků v Iráku úsilím vybudovat novou iráckou armádu. Toto úsilí však selhává. V dobnu 2004 při prvních bojích o Fallúdžu irácké prapory se vzbouřily a odmítly bojovat ve Fallúdže proti Iráčanům. V Mosulu v listopadu 2004 zmizelo během povstalecké ofenzívy 14 000 iráckých policistů, kteří opustili 30 policejních stanic a vojenské zařízení v hodnotě 40 milionů dolarů.

Potíž je, že irácká armáda je většinou založena na existenci polovojenských organizací a ty mají sektářskou nebo etnickou podstatu.

Největší chybou Spojených států v Iráku bylo nikoliv to, že Američané udělali chyby, ale to, že se ukázalo, že americký politický systém není schopen tyto chyby odstranit. Nebyl propuštěn ani Rumsfeld ani jeho podřízení. Tvůrce útoku na Irák, Paul Wolfowitz, byl povýšen do Světové banky.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       16. 5. 2005
16. 5. 2005 Zastaví Paroubek zmanipulovaný prodej státního majetku? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2005 Michael  Marčák
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Proč česká média mlčí?
16. 5. 2005 Blairova vláda spěšně prosazuje občanky a zákon proti "náboženské nenávisti"
16. 5. 2005 Newsweek a korán: Přiznává, že se spletl
16. 5. 2005 Ještě není pozdě Jindřich  Kalous
16. 5. 2005 Setkání hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla s novináři
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli
16. 5. 2005 Karzai kritizoval protiamerické demonstranty
16. 5. 2005 Cena, za kterou by se Janeček měl stydět Jan  Čulík
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák
16. 5. 2005 Španělská delegace navštívila Fallúdžu
16. 5. 2005 Kdo chce psa bít... Michael  Kroh
16. 5. 2005 Pravice, levice a lidé Bohumil  Kartous
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
16. 5. 2005 Michael  Marčák
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony
16. 5. 2005 Čoraz viac ľudí je tajne sledovaných Radovan  Geist
16. 5. 2005 O dobrovolném zdravotním pojištění Jan  Bláha
16. 5. 2005 Chcete vrátit doby, kdy se stříleli lidi na zaminovaných hranicích? Jan  Bláha
16. 5. 2005 Michael  Marčák
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
16. 5. 2005 Zakázané maturity
16. 5. 2005 Euroústava ve Francii: dva týdny před referendem Simone  Radačičová
17. 5. 2005 Začarovaný kruh reformy OSN Eduard  Chmelár
16. 5. 2005 Gulášový blairizmus Adrian Peter Pressburg
16. 5. 2005 Naozaj sme porazili fašizmus? Eduard  Chmelár
16. 5. 2005 Rakousko: Haider chce referendum o ústavě EU Richard  Seemann
16. 5. 2005 Bez Evropské unie nový holocaust? Tomáš  Haas
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. dubna - 7. května 2005
16. 5. 2005 Tokijské metro je soukromé -- a chodí lidé pěšky? Jan  Faltýsek
13. 5. 2005 SPD: Kapitalisté nebo kapitalismus? Štěpán  Steiger
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
13. 5. 2005 Advokátní komora rezignovala na důstojnost advokátů Aleš  Uhlíř
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Pravice a chudoba Marian  Kechlibar
12. 5. 2005 Václav Havel - superstar? Jindřich  Jůzl
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli   
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Advokátní komora rezignovala na důstojnost advokátů Aleš  Uhlíř
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Pravice a chudoba Marian  Kechlibar
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
12. 5. 2005 Ekonomický význam rovné daně se přeceňuje, jde spíše o politický problém Michael  Kroh
12. 5. 2005 Václav Havel - superstar? Jindřich  Jůzl
11. 5. 2005 Skanzen Bohumil  Kartous