15. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2005

Británie: paranoidní hysterie ohledně terorismu byla falešná

Shami Chakrabati, ředitel organizace Liberty, která bojuje proti těmto vazebním příkazům, uvalovaným na lidi bez soudu, zdůraznil: "Administrativní chyba, anebo falešné obvinění - jak se to kdy dovíme v tomto světě, kde spravedlivý soud byl nyní nahrazen tajnými výzvědnými informacemi a nekonečným podezříváním?"

Britské ministerstvo vnitra bylo donuceno omluvit se deseti mužům, kteří byli zatčeni podle protiteroristických opatření poté, co je úřady neprávem spojily s údajným spiknutím otrávit občany Londýna jedem ricinem.

Britská vláda se oficiálně dopisem omluvila všem těmto mužům. V dopise uvádí, že se dopustila "administrativního omylu", když rozhodla zatknout tyto údajné "mezinárodní teroristy", protože se domnívala, že "patří k síti severoafrických extremistů, přímo se účastnících plánování teroristických akcí proti Británii".

15. 4. 2005

Adam Curtis, autor vynikajícího dokumentárního seriálu televize BBC Power of Nightmares, který právě získal cenu Broadcasting Press Guild za nejlepší dokumentární film, obvinil BBC i ostatní sdělovací prostředky, že v minulých dnech neodpovědně a senzacechtivě začaly znovu přehánět údajnou hrozbu terorismu v Británii, ačkoliv pro tyto obavy neexistují důkazy.

16. 4. 2005

Tak trochu jiný svět Lidových novin:

Jedním z nejúspěšnějších amerických dokumentárních filmů se v současnosti stal snímek Morgana Spurlocka Super Size Me (Má nadměrná velikost). Režisér v něm sleduje sám sebe, jak drasticky ztloustl, když se měsíc živil pouze jídlem od McDonaldů. Film Super Size Me se stal v Americe finančně čtvrtým nejúspěšnějším dokumentárním filmem v historii. Vyvolal velké množství pochvalných recenzí ("Zábavné, dojemné a historicky významné", napsala Sharon Waxmanová v New York TImes) a získal několik prestižních cen. Všeobecně je známo, že stravovat se v McDonaldu není zdraví prospěšné.

Nevědí to snad jen v Lidových novinách. Tam publikoval v pátek 15. dubna Petr Bokůvka, "redaktor Slovenského rozhlasu" ("redaktoři Slovenského rozhlasu" jsou asi hodně izolovaní od světa? :)) neuvěřitelný článek "Mekáče" by mohly být inspirací pro školní jídelny. Píše se v něm mj:

"Na otázku, zda je existence toho druhu jídel, který Česku představil [McDonald], přínosem pro společnost, existuje jednoznačná odpověď - ano. Snad největším pozitivem rychlého občerstvení jsou změny ve stravovacích návycích školáků. Fast foody se okamžitě staly pro děti novým hřištěm, kde si dají k jídlu, co chtějí, kde je dovoleno loudat se, mluvit a kde se také utužuje parta. Proč se potom divíme, že si za kapesné od rodičů odskočí do fast foodu, kde se jich usměvavá dívka zeptá "co si dáte"?"

Zveřejňovat PR články, které vyloženě mohou poškozovat zdraví dětí, je přece jen už tak trochu moc. Když už se píše o dětech, vznesme na adresu "redaktora Slovenského rozhlasu" Bokůvky dětskou otázku: Je blbej, nebo navedenej?

Informace o filmu Super Size Me a jeho úspěchu na Edinburském filmovém festivalu BBC

15. 4. 2005

Reportér televize BBC, muslim Rageh Omaar , který si podle Američanů udělal jméno jako tzv. "scud stud" (volně přeloženo: "atraktivní válečný reportér") během americko-britského útoku na Irák, se vydal na cestu Španělskem, Sicílií a Francií, a natočil tam pozoruhodný dokumentární film o tom, čím přispěla islámská kultura evropské kultuře, vědě a filozofii. Věnoval se ve svém filmu lidem a místům, jimž se konvenční dějepisné knihy vyhýbají.

15. 4. 2005

Bude v té další politické hře "černým koněm" prezident Klaus?

Nemělo smysl každý den komentovat ty jednotlivé výrony představ o tom, co bude s naší vládní krizí. Určitě nám občanům však mělo zůstat jako ozvěna v uších, co tak rozhodně pravil St. Gross, když sděloval podmínky své jakoby navrhované abdikace na stávající místo předsedy vlády. Ta vytroubená a poněkud překvapující "abdikace" --- po předchozím setrvalém zdráhání ji vůbec připustit --- byla najednou venku. Ale nikoli bezpodmínečně! Cožpak tehdy úřadující pan premiér Gross rozhodně nepravil, že se bude stavět ten tým příští vlády "na zelené louce"? A nepřipomínal opakovaně taky, že ta rekonstituovaná vláda má být "ani ryba, ani rak"? Tedy: že nemá být ani přímo "politická", ani přímo "nepolitická", ale cosi mezitím? Přitom jakoby taky bez těch, "co rozbili koalici"? A nepřeslechněme to: taky s menším počtem ministrů!

15. 4. 2005

Současná vládní krize vyzdvihla do centra pozornosti Komunistickou stranu Čech a Moravy, která se nedávno stala jazýčkem na váze při hlasování o nedůvěře vládě Stanislava Grosse. V souvislosti s tím se vyrojili antikomunisté zprava i zleva a donekonečna omílají různé mýty, s jejichž pomocí se již 15 let neúspěšně snaží vymazat KSČM z politické mapy. Čím více se jim to nedaří, tím zarputileji opakují nesmysly, jimž snad ani sami nevěří. V politice je však podle jejich pokřivených měřítek dobrý každý prostředek k útoku na protivníka.

15. 4. 2005

Jsou to docela maličké "nepřesnosti".Ve chvíli, kdy se stanou majetkem médií, stává se z nich virtuální pravda a něžní mystifikátoři mají pré. Že nevíte o čem je řeč? Několik málo příkladů by mělo dát vysvětlení.

15. 4. 2005

tisková zpráva České televize

Vedení České televize protestuje proti chování pořadatelů dnešní valné hromady Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), na které měl být zvolen jeho nový předseda. Ti znemožnili plnit pracovní povinnosti šéfredaktorovi Redakce sportu ČT Otakarovi Černému, když jej z Národního domu v Praze na Smíchově, kde volba probíhala, nechali vyvést ochrankou.

Česká televize byla na akci jako médium veřejné služby řádně akreditována, což zejména pracovníci ČMFS zodpovědní za styk s médii nerespektovali. Česká televize bude po svazu žádat vysvětlení.

Martin Krafl

Tiskový mluvčí ČT

15. 4. 2005

Francie: "Kdy dojde k odluce médií od katolické církve?"

Ve Francii je náboženství zcela odkázáno do soukromé sféry. Stát s ním nesmí mít vůbec nic společného. Ani není přesně známo, kolik má mnoho náboženství, která existují ve Francii, věřících, neboť tato otázka není součástí dotazníku pro sčítání lidu.

V kontextu této sekularizace není překvapivé, že ve Francii vznikla ostrá debata ohledně toho, jakým způsobem informovaly sdělovací prostředky o smrti papeže Jana Pavla II.

15. 4. 2005

Dnes začíná v Českém Krumlově pravidelné setkání lidí, kteří rozhodují o podobě české mediální krajiny - v pořadí už čtvrtá krumlovská mediální konference. Tentokrát bude bitva o peníze na digitalizaci - o to, kdo to vše zaplatí... Jestli stát, občan či "trh bez přívlastků". Diskuze se povede těsně před rozhodováním Poslanecké sněmovny o navýšení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu a těsně před rozhodováním o nové podobě vysílacího zákona. Těsně před tím, než se pokusí ještě den před jednáním kulturního výboru přesvědčit poslance vedení televize Nova přímo ve svých prostorách bez účasti veřejnosti. Pořadatel má nyní sám navíc zažádáno o digitální licenci pro projekt RTA. Čili - bude o čem mluvit...

Pravidelní učastníci seminářů a konferencí o médiích se už znají, hotelový Lobby bar i Berkova restaurace Papas v Českém Krumlově jim vyhovuje až do kalného rána, vždy je o co se přít a koho přesvědčovat. Mediální svět je plný lákavých příležitostí ke zbohatnutí či k arbitrážím. Je i plný rizik ztrát licencí či bankrotů. Servis pořadatele - agentury Česká média - byl až dosud bezchybný, zpravodajství z akce mutimediální, technické zázemí přiměřené improvizované a přitom dostačující.

Nemá cenu nosit sovy do Athén a tak podrobnosti o předchozí konferenci na vysoce aktuální téma Přechod na digitální vysílání kterou agentura Česká média pořádala ve dnech 29. - 30. listopadu 2004, odkážu na stránky pořadatele, kde naleznete podrobné zpravodajství i zvukové záznamy a prezentace. Co tam ale nenajdete, jsou fotografie, kterými se vám pokusím přiblížit atmosféru, typickou pouze pro diskuzi o digitalizaci médií...

Tak takhle to tam vypadalo na podzim 2004...


Kliknutím zvětšíte kteroukoliv z fotografií až na tiskové rozlišení

Štěpán Kotrba: 138 fotografií - Český Krumlov 2004 FOTOGALERIE

...a takhle to tam vypadá dnes


Kliknutím zvětšíte kteroukoliv z fotografií až na tiskové rozlišení

Štěpán Kotrba: Český Krumlov 2005 - 93 fotografií - páteční dopoledne FOTOGALERIE

65 fotografií - páteční odpoledne FOTOGALERIE
20 fotografií - divoká páteční noc... FOTOGALERIE
63 fotografií - ...a sobotní ráno FOTOGALERIE
15. 4. 2005
Pavel Holländer

Zákon o vysokých školách z roku 1998 umožnil vznik soukromých vysokých škol. Vytvořil tím rozšíření nabídky vysokoškolského studia, možnost utváření konkurenčního prostředí a konečně otevřel prostor pro příliv finančních prostředků do vysokého školství i z jiných než státních zdrojů.

Nevyřešenou otázkou zůstává ale úroveň nových škol.

Článek místopředsedy Ústavního soudu ČR vyšel původně v časopise "Muni.cz - měsíčník Masarykovy univerzity"

Erich Fromm, Obraz člověka u Marxe
15. 4. 2005
Erich Fromm: Obraz člověka u Marxe. Přel. Michael Hauser, Luboš Marek, Brno 2004, brož., 150 stran, doporučená cena 180,- Kč.

"De omnibus dubitandum est." - O všem je třeba pochybovat. oblíbené motto K. M.

České vydání knihy Ericha Fromma Obraz člověka u Marxe zaujme již svou obálkou. Je na ní autoportrét Egona Schieleho z roku 1910. Vidíme pokroucenou a nahou lidskou postavu v podivném, těžko pojmenovatelném postoji, která se navíc tváří dost nevlídně; celý zjev budí zároveň odpor i soucit; chvíli si divák říká, že taková kreatura nemá nárok na život, a pak se v něm zase ozývá touha jít a podat tomu nebohému stvoření pomocnou ruku -- bez ní zcela jistě pojde.

15. 4. 2005
Polemika s článkem "Antikomunismus není směšný".

Zablokování veřejných diskusí v českých sdělovacích prostředcích má mimo jiné ten nepříjemný důsledek, že se nedokážeme vyrovnat se svou minulostí. K tomu bychom totiž potřebovali pravdivý obraz minulosti i jejích ideových zdrojů. Místo toho máme jen účelově produkovaná novinářská klišé, která mají k pravdě velmi daleko. Příkladem pro to jsou jak diskuse o minulém komunistickém systému, tak i o jeho údajném hlavním teoretikovi Karlu Marxovi.

15. 4. 2005

ANALÝZA VLÁDNÍ KRIZE

Všechny české televizní stanice přistoupily včera k informaci o jednání o budoucí vládě shodně. Nejprve správně uvedly, že předsednictvo ČSSD dohodu vyjednavačů ČSSD s vyjednavači KDU-ČSL a US-DEU zamítlo, pak následovala informace o předpokládaném složení vlády, jako by dohoda zamítnuta nebyla...

14. 4. 2005

Evropou obchází strašidlo:

Regulace pracovní doby - pohled z druhé strany

reakce na článek Milana Cabrnocha v Hospodářských novinách "Strohá regulace pracovní doby unii škodí"

Celý problém začal ne zcela nápadnými rozhodnutími Evropského soudního dvora ve sporech s firmou Simap a Norbert Jaeger. Rozhodnutí -- ve kterých se potvrzovalo, co je a není možné počítat za pracovní dobu, otevřela velmi širokou debatu ve všech evropských strukturách o nezbytnosti novelizace dosavadní směrnice upravující velmi složitou problematiku pracovní doby. Nejde jen o úpravu její délky, ale i o další pravidla (možnost sčítání odpracovaných hodin, pohotovosti, práva na odpočinek a další).

Souhrnně řečeno, rozvinula se diskuse o jednom z nejzákladnějších pracovních práv, které bylo příčinou velkých střetů v průběhu 19. i 20. století. Tato debata ukázala 2 zřetelné protichůdné tendence. Jedna skupina (zejména odbory, levicové politické strany) prokazovaly nezbytnost zachování alespoň stávajících práv (délky pracovní doby, možnosti kumulace pracovní doby), druhá část pod heslem nezbytnosti zachovány konkurence schopnosti EU a zajištění tzv. flexibility zdůvodňovala nezbytnost takových úprav, které by alespoň podle mého názoru vedly ve svém důsledku k návratu do dob divokého kapitalismu, o kterém píše Charles Dickens.

Nejinak činí bývalý poslanec ODS, dnes poslanec evropský, Milan Cabrnoch.

15. 4. 2005

Minulý týden rozhodl Peter Barron, editor publicistického pořadu televize BBC Newsnight, který se vysílá každý den ve 22.30, že dosavadní finanční zpravodajství bude nahrazeno třicetivteřinovou předpovědí počasí. Argumentoval, že finanční zpravodajství je na internetu a že předpověď počasí je užitečnější. Vyvolal tím však rebelii televizních diváků. Moderátor pořadu Newsnight Jeremy Paxman byl při tom obviňován, že zpravodajství o počasí ironizuje, a že se tedy staví proti němu. Paxman to popřel. Informoval však o počasí například takto:

"A nyní, kontroverzně, zpráva o počasí. Je to opravdický smorgasbord. Slunce. Déšť. Hromobití. Kroupy. Sníh. Zima. Vítr. Vlastně to nestojí za to, abyste chodili do práce." Jindy prostě uzavřel: "Vemte si deštník."

6000 televizních diváků hlasovalo většinou 62 procent, že chtějí návrat finančního zpravodajství.

Paxman popřel, že by mu zpravodajství o počasí vadilo: "Tak sbohem, milé předpovědi počasí. Krátké flirtování pořadu Newsnight skončilo. Od pondělka se vracíme k nudnému finančnímu zpravodajství."

Jak by řekl bojovný labouristický komentátor Stephen Pound: "Lid promluvil a rozhodl. Ty svině," uzavírá svou krátkou zprávu deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 4. 2005

Od začátku roku 2005 je hlavním tématem medií klasických i internetových krize vládní koalice.

Celý problém, dle mého názoru spočívá v tom ,že nedospělému klukovi berou na pískovišti jeho oblíbenou hračku a on zapomíná že oním pískovištěm je celá republika.

15. 4. 2005

Média veřejné služby nejsou platformou pro propagandu - ani křesťanskou.

Chce se říci konečně. Jsme-li nejateističtějším státem v Evropě, nebylo to doposud příliš vidět na mediálním výstupu. Média všeobecně dávají nadstandardní prostor teistickému či nematerialistickému myšlení v řadě různých podob - na rozdíl od myšlení ateistického. Dávají prostor astrologii na rozdíl od astronomie. Dávají prostor tajemnu "nadpřirozena" narozdíl od "obyčejnosti" přirozena. Dávají ale nejraději prostor víře v média sama - protože v tomhle bordelu je potřeba něčemu věřit... Médiím věří více než tři čtvrtiny obyvatel státu. Věda je zde popelkou.

15. 4. 2005
Reakce na článek Petra Slámy "Terry Schiavo a potraty"

15. 4. 2005

Pavel Mareš v BL neustále propaguje zákaz potratů a ohání se tím, že dojde ke kýženému zvýšení porodnosti.

Myslím si, že zvýšení porodnosti je přímo úměrné tomu, jak se mladým lidem vede. Mám 31 letou vdanou dceru s jedním potomkem a vidím, jak se rodině vede na vlastní oči, píše Pavel Horák.

Vím, že např. ve USA podléhá počet dětí v rodině módě. Byla móda mít např 4 potomky. Ať se pan Pavel Mareš stará z titulu své funkce, aby ekonomická situace mladých rodin v ČR byla taková, že bude počet dětí módou jako v jiných civilizovaných zemích a pak se nebude muset o "regulaci porodnsti" starat tak ohavně, jak se stará. Je to bohužel právě tak.

15. 4. 2005

Nedá mi nereagovat na příspěvek Pavla Mareše, píše Petr Wagner. Nebudu se pouštět do jistě nelehké a na pochybné argumenty bohaté, diskuse o potratech. Pokud však pan Mareš propaguje zrušení interupcí jako cestu ke zvýšení porodnosti, tak to bohužel nesvědčí o ničem jiném než o malé znalosti dostupných dat. Doporučuji nahlédnout základní data například na www.uzis.cz, kde jsou data jak porodnosti tak interupcí k dispozici, před tím, než budou pronášena taková prohlášení. Podobně kvalitní prohlášení by například mohlo být, že zákaz antikoncepce by zvýšil porodnost, anebo ještě úsměvnější, že by jí zvýšil zákaz dívání se na televizi.

15. 4. 2005

Osobně se řadím spíše ke kritikům tohoto Hřebejkova a Jarchovského filmu. Nejenže totiž vykrádá filmařské postupy mexických režisérů, ale navíc bez invence. Stačí se podívat třeba jen na scénář.

Igor Daniš, Je Horem pádem dobrý film?

15. 4. 2005

Stará pravda

Lež má krátké nohy, ale pravda jenom jednu

Bít či nebít? -- rodičovské dilema
Párkovací místa -- ale nikoli v blízkosti škol
Z bláta do lože -- spěch na úkor hygieny
Klukostřelba -- nebezpeční školáci
Automlat -- naše silnice

Nedoceněný poznatek:

Víc lidí zahubí ústa než nůž
Starší úslovníky ZDE
15. 4. 2005

Náboženské vysílání České televize přešlo od března dramaturgicky plně pod brněnské studio. To se netají tím, že dojde ke změně Křesťanského magazínu i Cest víry -- jediných pořadů pro věřící, pokud tedy nepočítáme dvě mše do roka na Velikonoce a Vánoce, případně nečekanou událost v podobě úmrtí papeže.

14. 4. 2005

To, co předvedl pan Čulík v článku "Co je horší: kritizovat mrtvého papeže anebo způsobovat smrt lidí?" je problematická mediální zkratka. Na článku je vidět, že pan Čulík nerozumí tomu, co je katolická církev.

14. 4. 2005

Při příležitosti úmrtí papeže Jana Pavla II. české sdělovací prostředky zase jednou selhaly na celé čáře. Předložily české veřejnosti , nekritický, jednostranný, konvenční pohled na "velkou osobnost", zcela ignorovaly některé velmi sporné rysy mezinárodní politiky katolické církve a promeškaly příležitost vyvolat o těchto otázkách veřejnou diskusi právě v době, kdy se úmrtím Jana Pavla II. katolická církev octla na rozcestí. Toto selhání českých sdělovacích prostředků vyvolává vážné otázky: Proč jim chybí zvídavost a kritický odstup? Proč mají čeští novináři tendenci potvrzovat nemyslivé, konvenční postoje?

Psáno pro ČRo6

14. 4. 2005

USA a Británie vyvíjejí nové jaderné zbraně

Dosud bylo považováno za danost, že státy, které vlastní jaderné zbraně, jimi nebudou útočit na státy bez jaderných zbraní. Spojené státy však nyní dávají najevo, že nebudou váhat užít jaderné zbraně v reakci na biologický či chemický útok, nebo i za jiných okolností.

Rozporná americká a britská politika v oblasti jaderných zbraní povede jiné země k závěru, že vlastnictví jaderných zbraní vyvolává na světě respekt a může odradit případného nepřítele od útoku, varuje v závažné analýze Richard Norton-Taylor v deníku Guardian.

14. 4. 2005

Zatímco Slováci se o situaci v Čechách zajímají a slovenská média přinášejí pravidelně informace o všech jen trochu zajímavých událostech v ČR, v Čechách víme o Slovensku málo, skoro nic. K naší vlastní škodě. O tzv. reformě ministra Zajace nejsou naši občané informováni vůbec. Zajímat by se měli. Jednak proto, že je nám Slovensko dáváno za příklad, jednak proto, že ODS pod záštitou stínového ministra senátora Julínka předkládá ambiciózní program v rámci programu "Modrá šance". Tato "modrá hrozba" vychází z podobného "myšlenkového" zázemí a stojí za zvláštní pozornost.

14. 4. 2005
Nejsem si jist, zda Britské listy tou poslední sérií článků okolo Jana Pavla II. příliš netratily, zda se neposunuly směrem k ostře ideologickým think tankům, jako je Občanský institut.

Pokusím se nyní o reakci na článek Martina Škabrahy "Honza Pavel Superstar". Chtěl bych ale nejprve říci pár slov o sobě. Vyrostl jsem v ateistickém prostředí, jsem antiklerikál, současný sekulární a liberální typ státu, jak převládá na Západě, mi zcela vyhovuje. Nejsem členem žádné církve, tím méně římskokatolické. Má víra v Boha je hluboce osobní a existenciální, vychází ze životních zážitků i z důkladného studia Bible. Zastávám-li se paradoxně na Britských listech znovu a znovu Vatikánu a konzervativních křesťanů, činím to proto, že jsem přesvědčen, že se jim křivdí, a to příliš lacině.

14. 4. 2005

Když se prezident Klaus ujímal úřadu, prohlásil, že bude prezidentem aktivním, nikoliv aktivistickým. Bylo zřejmé, co tím myslí: distancoval se od způsobu, jakým úřad vedl Václav Havel, který se v řadě případů choval spíš jako politická strana o jednom muži než jako nadstranická hlava státu. Havel do politiky aktivisticky zasahoval. Snažil se "opravovat" výsledky voleb, jež nemoudrá veřejnost republice nadělila.

Psáno pro ČRo6

14. 4. 2005

Proč nestojí v ČR krabička cigaret 250 Kč jako v Británii?

Během pouhého jediného roku došlo v amerických televizích k výměně stráží a televizní zpravodajství nyní čtou úplně jiní moderátoři.

15. 4. 2005

Při každé diskusi je třeba pozorně poslouchat a aspoň elementárně rozumět diskutovanému tématu, míní Martin Dvořák, generální ředitel televize Prima.

14. 4. 2005

Nad vztahem církve, státu a občana

Katolické církev je geniálně promyšlenou konstrukcí.

Z původní soustavy obcí sdružujících lidi stejného náboženského vyznání si z ní lidé chtiví moci průběhem časů vytvořili - mimo jiné, ne-li především -- instituci podporující, ba dokonce odůvodňující jejich nadvládu. Geniálnost oné konstrukce spočívá v mnoha aspektech. Tím snad nejviditelnějším je teze o věčné blaženosti pro každého, kdo tady na Zemi trpí. Z ní mimo jiné logicky vyplývá, že jakýkoliv odpor proti církvi či jakákoliv její kritika ji ve skutečnosti posiluje.

14. 4. 2005

Aj na základe vašej recenzie k filmu Horem pádem som sa rozhodol s veľkým oneskorením tento film navštíviť. Som veľmi skeptický k českým filmom vôbec, pretože zreteľne zaostávajú, krívajú, za "umeleckými" filmami vo svete, čo medzinárodná komunita dáva jasne najavo. Úroveň filmu z umeleckého hľadiska by sme nemali vo všeobecnosti preceňovať.

15. 4. 2005

POVÍDKA NA STŘEDU, KTERÁ SE DO NOVIN VEŠLA AŽ V PÁTEK

I.
Romantický příběh číslo jedna

Ozval se ostrý hvizd píšťalky. Dívka stojící na mramorovém stupni Parthenonu se otočila. Hlídač prudce gestikuloval. Z nejbližší skupiny turistů řekl někdo anglicky:

"Měla byste jít dolů, slečno! Tam nahoru se nesmí!"

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

9. 4. 2005

V únoru 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5650 Kč, v březnu 2005 částkou 4902.17 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2005 Lidé se vyhýbají McDonaldu kvůli tloušťce, LN jej doporučují jako náhradu za školní jídelny! Jan  Čulík
15. 4. 2005 Fotografická anatomie minulé krumlovské mediální konference (a současné taky...) Štěpán  Kotrba
15. 4. 2005 Co je císařovo, není Boží Fabiano  Golgo
15. 4. 2005 Karel Marx stále straší Milan  Valach
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Podstatou evropské kultury je islám   
15. 4. 2005 Marx ve stavu beztíže Martin  Škabraha
15. 4. 2005 Mýty o KSČM Michael  Kroh
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
14. 4. 2005 Co je horší: kritizovat mrtvého papeže anebo způsobovat smrt lidí? Jan  Čulík
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous
14. 4. 2005 Není politikou katolické církve nechávat umírat miliony lidí   
13. 4. 2005 BL: Útoky hodné soudruha Grebeníčka   
13. 4. 2005 Kultúra (po)sväte(ne)j stupídnosti Marek  Lukáč
13. 4. 2005 Krátce a nesouvisle o papežově pohřbu a fachidiotech Rudolf  Převrátil
13. 4. 2005 Co přinese papežův pohřeb Bohumil  Kartous
12. 4. 2005 Honza Pavel Superstar Martin  Škabraha
12. 4. 2005 Česká televize: Pohřeb papeže veřejnost přijala příznivě, spočítali jsme to   

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Zelení RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský
15. 4. 2005 Biskup už dávno nepomazává panovníka a prezident nechodí ke zpovědi Štěpán  Kotrba
14. 4. 2005 O církevních odbornících na všechno Filip  Sklenář
13. 4. 2005 V televizi nemají církve dostatečný prostor   
13. 4. 2005 Kultúra (po)sväte(ne)j stupídnosti Marek  Lukáč
13. 4. 2005 Česká televize musí sloužit všem, tedy i katolíkům   
12. 4. 2005 Alert news iDnes: rychlejší než informace Irena  Ryšánková
12. 4. 2005 Vysílatel veřejné služby musí společenské stereotypy zpochybňovat, nikoliv je potvrzovat Jan  Čulík
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš
3. 3. 2005 Rozšířené vysílání ČT na internetu   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský
15. 4. 2005 Co je císařovo, není Boží Fabiano  Golgo
14. 4. 2005 Vatikán dnes Stanislav A. Hošek
14. 4. 2005 Není politikou katolické církve nechávat umírat miliony lidí   
14. 4. 2005 O církevních odbornících na všechno Filip  Sklenář
14. 4. 2005 Co je horší: kritizovat mrtvého papeže anebo způsobovat smrt lidí? Jan  Čulík
14. 4. 2005 Náboženství a strach z něho Boris  Cvek
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous
13. 4. 2005 BL: Útoky hodné soudruha Grebeníčka   
13. 4. 2005 V televizi nemají církve dostatečný prostor   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2005 Terry Schiavo a potraty Petr  Sláma
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost