14. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2005

Rozkládá se smlouva o nešíření jaderných zbraní

USA a Británie vyvíjejí nové jaderné zbraně

Dosud bylo považováno za danost, že státy, které vlastní jaderné zbraně, jimi nebudou útočit na státy bez jaderných zbraní. Spojené státy však nyní dávají najevo, že nebudou váhat užít jaderné zbraně v reakci na biologický či chemický útok, nebo i za jiných okolností.

Rozporná americká a britská politika v oblasti jaderných zbraní povede jiné země k závěru, že vlastnictví jaderných zbraní vyvolává na světě respekt a může odradit případného nepřítele od útoku, varuje v závažné analýze Richard Norton-Taylor v deníku Guardian.

2. května 2005 se sejdou v New Yorku zástupci 189 zemí světa a budou jednat o tom, jak zabránit dalšímu šíření jaderných zbraní. Tato konference se bude konat v době, kdy svět podezřívá, že se Írán snaží získat jaderné zbraně, Severní Korea tvrdí, že už jaderné zbraně má, západní země varují před hrozbou jaderného terorismu a americká vláda pomýšlí na výrobu nové generace "použitelných" jaderných minibomb.

Velká Británie loni obnovila - bez jakékoliv debaty - původní vzájemnou obrannou americko-britskou smlouvu z roku 1958. George Bush se vyjádřil, že tato dohoda umožňuje Británii, aby si udržovala "věrohodný jaderný potenciál".

Spojené státy v současné době vyvíjejí nové jaderné hlavice, které není nutno zkoušet a je možno je skladovat daleko déle než dosavadní jaderné hlavice. Bushova vláda nenamítá nic proti tomu, aby američtí vědci žádali Kongres o financování relativně "mírné" jaderné bomby, s níž by se útočilo proti podzemním bunkrům "teroristů" anebo proti arzenálům "teroristických států".

V jaderných výzkumných střediscích v Británii, jako je Aldermaston, je nyní částkou 2 miliardy liber instalováno hypermoderní laserové zařízení, které má Británii s americkou pomocí umožnit vyrábět novou generaci jaderných hlavic. Tato technologie umožní Británii, aby se vyhnula povinnostem, které má podle ustanovení smlouvy o všeobecném zákazu zkoušek jaderných zbraní.

Britská vláda argumentuje, že se těchto nových jaderných zbraní nemůže vzdát, protože "se zbraně tohoto typu rozšíří po celém světě". Britské ministerstvo obrany argumentovalo už v prosinci 2003, že "pokračující riziko šíření jaderných zbraní znamená, že náš minimální jaderný deterent zůstane zřejmě i v budoucnu nutností."

Příští britský parlament bude muset rozhodnout, zda nahradit dosavadní jaderné ponorky Trident novými jadernými zbraněmi.

Jenže Spojené státy a Británie nyní vyvolávají novou komplikovanou situaci. Spojené státy oslabily pojem "jistoty, že nedojde k jadernému útoku". Dosud bylo považováno za danost, že státy, které vlastní jaderné zbraně, jimi nebudou útočit na státy bez jaderných zbraní. Spojené státy však nyní dávají najevo, že nebudou váhat užít jaderné zbraně v reakci na biologický či chemický útok, nebo i za jiných okolností.

Britský ministr obrany Geoff Hoon řekl tento měsíc v Dolní sněmovně, že britská vláda je připravena "užít jaderných zbraní pouze za extremních okolností v sebeobraně." Pokračoval: "Politika neužití jaderných zbraní jako první by byla neslučitelná s naší doktrínou odstrašení, stejně jako s toutéž doktrínou odtrašení, kterou zastává NATO, a ani by to nevedlo k omezení jaderného zbrojení. Naší celkovou strategií musí být vyvolal v mysli každého agresora nejistotu, jak přesně budeme reagovat, a tak udržovat efektivní odstrašení."

Bushova vláda se vyjádřila, že "13 kroků", dohodnutých na poslední konferenci o jaderném odzbrojení, která se konala v roce 2000, už je jen "historickým dokumentem". Mezi těmito kroky byl příslib omezovat jaderné zbrojení, a usilovat "o konečný cíl úplného jaderného odzbrojení".

Bush rozhodl, že Amerika už žádné takové sliby plnit nebude, avšak požaduje, aby ostatní státy se zavázaly plnit dohodu o nešíření jaderných zbraní daleko přísněji než dosud. Dohoda o nešíření jaderných zbranií nezakazuje státům používat obohacený uran. Bush nechce, aby ostatní státy měly k dispozici obohacený uran.

Írán mezitím obviňuje USA z pokrytectví, protože tolerují jaderný potenciál Izraele. Izrael, na rozdíl od Íránu, smlouvu o nešíření jaderných zbraní vůbec nepodepsal.

Zdá se, uzavírá britský analytik, že státy, které dosud nemají jaderné zbraně, rychle dospívají k názoru, že vlastnictví jaderných zbraní vám získává u jiných zemí respekt a zabraňuje jim, aby na vás zaútočily. To je velmi nebezpečný závěr.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       14. 4. 2005
14. 4. 2005 Rozkládá se smlouva o nešíření jaderných zbraní
14. 4. 2005 Vláda práva a aktivistický prezident Václav  Žák
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous
14. 4. 2005 Antikomunismus není směšný Pavel  Urban
14. 4. 2005 Náboženství a strach z něho Boris  Cvek
14. 4. 2005 Slovenské zdravotnictví - reforma k horšímu Ivan  David
14. 4. 2005 Nutnosť, alebo trik a podvod? Igor  Daniš
14. 4. 2005 Hrozí demontáž sociálního státu Jiří  Maštálka
14. 4. 2005 Město, kde pátek znamená dnes Irena  Ryšánková
14. 4. 2005 Sexuální výchova je jednou z cest prevence Linda  Sokačová
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
14. 4. 2005 Co je horší: kritizovat mrtvého papeže anebo způsobovat smrt lidí? Jan  Čulík
14. 4. 2005 Vatikán dnes Stanislav A. Hošek
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
14. 4. 2005 Kouření a americké televizní zpravodajství Fabiano  Golgo
14. 4. 2005 Britská vzpomínka na Edvarda Beneše
14. 4. 2005 Jsou elity v Evropě unavené a ustrašené? Rudolf  Kučera
14. 4. 2005 Je lež běžnou součástí novinářské práce?
14. 4. 2005 O církevních odbornících na všechno Filip  Sklenář
13. 4. 2005 V BBC se bude hlasovat o stávce
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
13. 4. 2005 Kultúra (po)sväte(ne)j stupídnosti Marek  Lukáč
13. 4. 2005 Komunisté a antikomunisté Milan  Valach
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce