14. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2005

Lidové noviny jako nástroj PR pro Dádu Patrasovou:

Ublížili vám v médiích? Pokřivil někdo váš mediální profil? Pak neváhejte a zadejte si zakázku do Týdeníku LN. Je to solidní firma, vyjdou vám ochotně vstříc s nabídkou řady zajímavých nástrojů estetické chirurgie a váš obraz nabude skvělých proporcí. Je to to nejlepší, co současný trh s realitou (neplést s realitami) nabízí.

Jedinečnou vizitkou jejich skvělého "starého" řemesla je samotný výrobek. Zmíněný výstavní exponát, ve kterém si klidná, hravá a děti neskonale milující Dagmar Patrasová pro své až puritánsky čisté názory plynoucí z morální askeze její výchovy nemůže připadat jako podnikatelka, je vyroben s láskou a oddaností k zákazníkovi, který je zde opravdu pánem situace. Redaktorka se své klientky ujala skutečně s půvabem.

14. 3. 2005

O co jde v Literárních novinách

Situací v týdeníku Literární noviny se Britské listy zabývaly již do té míry, že hrozí jisté nebezpečí ztráty zájmu o "hádání či palácovou revoluci v LtN". Nechci se proto zabývat polemikou a opravováním jednotlivých výroků, ale vynasnažím se podat přehled o tomto sporu.

14. 3. 2005

Nejspíš víte, čemu se módním termínem říká coming out. Jde o okamžik, kdy se Hamánek rozhodne, nalíčí si oči a vyrazí do gay clubu jako každý večer, ale na rozdíl od minula zmíní se o tom předem matce a druhý den vypráví Šušmovi s Brejžkem v zaměstnání, jakého hošana se mu povedlo sbalit. Dalo by se říci, že je to něco jako "s pravdou ven".

Cosi jako coming-out nyní prožívá řada politiků. Jen s pravdou, obávám se, nemá jejich konání mnoho společného.

12. 3. 2005

Prezident Václav Klaus ve svém dopise ministru spravedlnosti ze 14. ledna 2005 oznámil, že odmítne jmenovat ty kandidáty na soudce z řad justičních čekatelů, kteří nesplňují dosažení věkové hranice alespoň třiceti let. Na tomto svém stanovisku i přes odpor ministerstva spravedlnosti i české justice trvá, nic nehledě na argumentaci obstrukcí s plánovaným doplněním stavů soudcovských postů. Problém se přitom netýká pouze odmítnutých 32 čekatelů z 55, ale též mnoha desítek dalších, kteří již justiční zkoušky složili a nebo je pravděpodobně složí v nejbližší době. Současná koncepce ministerstva spravedlnosti o ideálním stavu soudců se s realitou stále rozchází o 174 míst.

12. 3. 2005
polemika s článkem Jana Sýkory "Stáří vpřed!"

Překvapuje mne drzost osmadvacetiletých právníků, kteří se domnívají, že mohou rozhodovat o osudech druhých, aniž by jim jejich vlastní životní zkušenosti daly návod na řešení řady životních situací, na správnost či nesprávnost konání - ideu spravedlnosti. Dokonce se tito spratkové domnívají, že mají na jmenování právní nárok. Už toto je ne-právní drzost, za kterou by měli vrátit diplom. Nechci se dožít rozhodování lidí, kteří se sice po nocích našprtali některé právní poučky, kterým však neporozuměli a o jejich aplikaci v životě nevědí nic. Povolání soudce bylo vždy v civilizované, právní kulturou prodchnuté společnosti vyvrcholením kariéry právníka, důstojným završením profesního životopisu. Ne pro peníze, ale pro důstojnost.

Dnes se dožíváme toho, že čekatelé chtějí žalovat toho, kdo je odmítl jmenovat. Jako kdyby snad měli na důstojnost taláru a soudcovský stolec právní nárok... Už to je znakem nedospělosti. Už to je to, co židé nazývají v jidiš termínem chucpe. Po kindervajíčkách s plastikovými hračkami uvnitř, po pravicovém kindermanagementu porevolučních svazáků z VŠE v modrých košilích a bílých ponožkách, po bankrotech a likvidaci českého průmyslu přichází do Česka kinderspravedlnost. Jak vystřižená z dílny mládí milujícího ministra spravedlnosti z US-DEU. Nejhorší není mafie zdivočelých asociálních ekonomů v manažerských pozicích. Nejhorší je mafie zdivočele nesebekritických soudců, kteří se domnívají, že nepotřebují stát, že si umí vládnout sami. Pilíř státní moci, zvaný "spravedlnost" se utrhl. Stavba se hroutí.

Spaste duši, ultraliberální kuřata budou učit konzervativní slepice snášet "ta pravá" kapitalistická vejce.

14. 3. 2005

POLEMIKA

Obávám se, že pan Kotrba ve své odpovědi o soudcích příliš podlehl několika populistickým omylům, míní Jan Vaněk.

Michael Marčák: Bylo to vždy geniální dítě, a k čemu v tomto povolání životní zkušenost, že ?
14. 3. 2005

Miloš Zeman
12. 3. 2005

Špidla zkorumpovatelný mocí...

Ve dvoustránkovém rozhovoru s Alexandrem Kramerem doporučil bývalý premiér Kramerovi i čtenářům Práva "aby byli zase o něco chytřejší" četbu Britských listů, "jako jedno z mála českých periodik, které má alespoň snesitelnou úroveň".

Alexandr Kramer: Kdybych byl prezident, nebyla by ČSSD v tak ubohé pozici, říká Miloš Zeman PRÁVO

Zeman tak učinil v odpovědi na Kramerovu otázku, kdy se ČSSD nakazila klientelismem. Bývalý předseda vlády odkázal čtenáře na článek svého ministra zdravotnictví Ivana Davida "Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross", který označil za vynikající přesto, že jeho ministr na něm nenechává nit suchou... . "Vůbec mě tehdy nenapadlo, že Miloš Zeman vlastně neví, proč je tak úspěšný", přiznává psychiatr David ve své analýze sociálně demokratické politiky.

"Nevím o žádném případu klientelismu v podmínkách opoziční smlouvy. Vy ale, pane redaktore, opravdu buď neznáte fakta, nebo jste v intelektuálním útlumu. Já jsem přece nikdy neobviňoval Vladimíra Špidlu z toho, že by sám aktivně organizoval klientelismus. Dokonce jsem mnohokrát veřejně prohlásil, že Vladimír Špidla podle mého názoru není zkorumpovatelný penězi, ale že se bohužel ukázalo, že je zkorumpovatelný mocí. Podstata věci byla v tom, že Vladimír Špidla otevřel prostor Stanislavu Grossovi, jenž se v roce 2001 stal druhým mužem sociální demokracie a od roku 2002 druhým mužem vlády. Právě to podle mého názoru vedlo k nástupu klientelismu," řekl Právu Miloš Zeman.

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD TÉMA BL
Pád vlády Vladimíra Špidly TÉMA BL
Socialistická politika a ekonomika TÉMA BL

14. 3. 2005

K článku Josefa Babáka "Příčinou politických problémů je v ČR zastaralý volební systém" přidávám ještě další důvody současné nízké volební účasti. Ten asi nejvlivnější spočívá s vysokou pravděpodobností v tom, že podle většiny myslících voličů ve volbách už "fakticky o nic nejde". Každý z nich až příliš dobře ví, že v upevňující se globalizaci o fundamentálních věcech postavení obyčejných lidí nerozhoduje vláda, a ta naše už vůbec ne. Dokonce i kdyby vyhrála KSČM třeba nadpoloviční většinou, stejně nic zásadního nezmění, nadtož systémově, jak vyhlašuje ve svém programu na prvním místě.

14. 3. 2005

ČESKÝ JAZYK

Mateřským jazykem Pavla Eisnera, pražského žida, byla němčina. Přesto patřil Eisner k největším znalcům češtiny. Jeho kniha Chrám i tvrz patří k tomu nejkrásnějšímu,co bylo o naší mateřštině napsáno. Knihu věnoval dalšímu znalci jazyka českého Vladislavu Vančurovi.

O tom, že nám jazyk trochu zhrubl a zdegeneroval již bylo napsáno mnoho. Vstupem do Evropské unie k nám vtrhlo byrokratické vyjadřování ve své plné síle.

Mirek Vodrážka: Performance Dopis Olze
14. 3. 2005

Co prozradil euroatlantický dopis

Neofeministická esej o pornografii adresovaná Václavu Havlovi, Alexandru Vondrovi a Martinu Šimečkovi

Koncem září 2004 byl zveřejněn otevřený "euroatlantický" dopis, v kterém se stovka mezinárodních osobností obrátila na představitele mnoha států, na vlády Evropské unie a NATO, aby upozornila Západ na politiku ruského prezidenta Putina, který využívá antiteroristických opatření k podkopávání demokratických hodnot a nebezpečně posiluje vliv tajných služeb. Text byl ideologicky koncipován jako morální dopis "politiků a intelektuálů", kteří ve jménu "pravdy" apelují na západní mlčící a selhávající vůdce. Pod dopisem najdeme taková politická jména jako Madeleine Albrightová, John McCain, Richard C. Holbrooke, Václav Havel, Saša Vondra nebo intelektuální jména jako Francis Fukuyama, Andre Gluckmann, Jacques Rupnik, Adam Michnik, Martin Šimečka.

V minulosti různé koalice "politiků a intelektuálů" vždy vyvolávaly oprávněnou nedůvěru a kritickou reakci počínaje věhlasným dílem Juliena Bendy s příznačným titulem "Zrada vzdělanců" a konče historickou poznámkou Marshalla McLuhana, který upozorňoval, že intelektuálové vždy působili jako prostředníci a pojítko mezi starými a novými mocenskými strukturami. Nejznámější skupinou byli řečtí otroci, kteří po dlouhou dobu sloužili jako vychovatelé a důvěrníci římské moci.

14. 3. 2005

Již od svého vzniku se Česká republika potýká s přílivem ilegálních pracovníků ze zemí bývalého Sovětského Svazu. Pokud bude takový dělník u nás přistižen, může mu hrozit pokuta nebo až správní vyhoštění. To znamená, že je mu stanovena lhůta (v horizontu dní či týdnů) k opuštění státu. Poté, co rozhodnutí o správním vyhoštění nabude právní moci, odveze policie cizince na hranice. Cizinci, kteří nejsou internováni, mají povinnost vycestovat sami. Trochu jinak to ale se stejnými post-sovětskými dělníky dělají v Rusku.

14. 3. 2005

Proč to děláme? Už od devatenáctého století roste vědecký zájem o jiné sociogeneze, alternativy evoluce člověka. Prvotní pohled na tyto lidské paralely v jiném postavení vůči přírodě, než v jakém se nacházel křesťanský západ, byl z hlediska chápání možností jaké může kultura poskytovat kriticky povýšený. Není se čemu divit.

14. 3. 2005

Přiznávám dobrovolně, že v tom sám zatím nemám moc jasno.

Dost se diskutuje o krizi zastupitelské demokracie. Vymýšlejí se všemožné koncepty i závěry, ale zdá se, že jedno omezení si všichni účastníci podobných diskusí ukládají jako jistou formu autocenzury. (Čest těm pár vzácným výjimkám, jimž se tímto omlouvám.) V momentě, kdy by se jakákoli argumentace mohla dotknout ekonomiky, lhostejno zda obecně přijatého způsobu teoretického diskursu nebo praktických projevů vztahu ekonomiky a politiky, nastává podezřelé ticho nebo nanejvýš všeobecné papouškování názorů několika málo stále stejných pseudoautorit.

Božena Němcová od J. V. Hellicha
14. 3. 2005

POZVÁNKA

interdisciplinární konference o první polovině 19. století

V letošním roce uplyne 150 let od prvního vydání nejznámějšího díla Boženy Němcové Babička, knihy vydané pak ještě mnohokrát, mnohokrát citované, mnohokrát nedočtené... Muzeum Boženy Němcové v České Skalici ve spolupráci s Textilním muzeem TIBA pořádá při této příležitosti konferenci, jež si klade za cíl rozvinout téma tvorby Boženy Němcové, avšak nejen to. Chce připomenout život spisovatelky v dobových souvislostech, a to z různých úhlů pohledu. Plánuje se výstava díla Adolfa Kašpara a připravuje výstava "Babiček" z bohatého fondu muzejní knihovny. Záměrem organizátorů však není opakovat opakované či rozmělňovat témata mnohokrát zpracovaná. Kromě životopisných či literárněvědných statí se účastníci konference mohou těšit na příspěvky z oborů, které sice nejsou s literaturou přímo spojeny, ale umožňují pochopit jednání a chování lidí první poloviny 19. století.

Konference proběhne ve dnech 7. -- 8. září 2005 v Jiřinkovém sále Muzea Boženy Němcové a přilehlých prostorách maloskalického muzejního areálu jako součást tradičních českoskalických jiřinkových slavností. Uzávěrka 1. kola přihlášek je 15. května 2005, uzávěrka 2. kola přihlášek pak 15. července 2005.

Podrobnosti ZDE

14. 3. 2005

"Na webu http://stolzova.aktualne.cz probíhá už nějaký čas veselý sebepotvrzující rituál, který zatím nikdo nepovýšil svou účastí na skutečnou diskusi o vztahu alternativní a tradiční pedagogiky. To je téma, které i mne mimořádně zajímá, a dovolím si zde do diskuse přispět."

Doufám, že čtenáři poznali, že jde o pozměněný perex článku "Proč jsem zastáncem tradiční pedagogiky" z pera pracovníka Výzkumného ústavu pedagogického Petra Kukala. Rád bych se k jeho názorům vyjádřil z druhé strany, tedy jako zastánce "moderní" pedagogiky.

14. 3. 2005

Kdo z nás by neznal tuto zásadní otázku z Foglarových Rychlých šípů? Pro jistou věkovou skupinu to je už po několik generací to nejoblíbenější čtení. Jistě si to pamatujete sami. Vontové byli rozděleni v názoru na to, kdy by se měl stát tím nejvyšším, tedy tzv. Velkým Vontem. Byli dva hlavní kandidáti na tento prestižní post, řečeno "tak nějak dnešní hantýrkou". Byli jimi Losna a Mažňák, oba dva obyčejní kluci z masa a kostí, ale v něčem přece jen své vrstevníky převyšovali. Oba dva měli pro své tábory příznivců jisté kouzlo přitažlivosti, dnes bychom použili výraz charisma - lhostejno, zda šlo jen o věkovou či silovou převahu nad ostatními.

14. 3. 2005

Poslanec Tlustý přijde jednoho dne před Boží soud a Bůh mu říká: "Předlož člověče knihu hříchů"
Načež poslanec Tlustý odvětí: "Předložím, ale jenom vám. A nesmíte to nikomu říct."

14. 3. 2005

British Czech and Slovak Association

Fact or fiction -- both are welcome in the writing competition run in 2005 by the British Czech and Slovak Association. A first prize of £300 and a second prize of £100 will be awarded to the best 1,500 to 2,000-word pieces of original writing in English on the links between Britain and the Czech/Slovak Republics, or describing society in transition in the Republics since 1989. Topics can include history, politics, the sciences, economics, the arts or literature.

14. 3. 2005
přípodotek ke glose Štěpána Kotrby "O soudcích v povijanu"

Nejde jen o tyto zdivočelé spratky, jde i o Soudcovskou unii, která chce založit vlastní odbory, píše Britským listům Miloslav Hemerka. Dobře si pamatuji, jak jeden soudce, který se teď často vyskytuje na obrazovce, říkal, že tím, že soudcům byly odňaty (a zase vráceny) 14. platy, ztrácejí svou nezávislost - jinými slovy vytáří to prostor pro korupci!

Tento vzor spravedlnosti jinými slovy řekl, že jeho cena je 14. plat ! Asi aby klienti nemuseli dlouho tápat. Ať se soudci podívají, kolik rozsudků nižších stupňů je vyššími stupni diametrálně převráceno! Stejné vzdělání, stejné zákony, výsledek zcela jiný. A nikdo se tím nezabývá...

14. 3. 2005

aneb utajený kriminální příběh

Byla, žila roztomilá zrzavá veveřička, vesele a bezstarostně poskakovala po větvích v borovém hájku, čile sbírala nesčíslné dobroty, které jí poskytoval. Až jednou, kdesi na samém okraji lesa, zahlédla kolem jít podivné dvojnožce. Dělali ohavný rámus a odhazovali kolem sebe nějaké odpadky. Zvědavá veverka si ty věci šla prohlédnout a zjistila, že některé jsou poživatelné -- a nejen to, že jsou převelice chutné.

14. 3. 2005

Venezuelský prezident Huga Chávez si minulý týden zaskočil na krátkou zastávku do Paříže. Jeho již pátá návštěva francouzského hlavního města měla spíše ekonomický podtext: Francie pomalu získává stále významnější pozici ve klíčovém venezuelském ropném průmyslu. Podívejme se na Chávezu návštěvu blíže.

14. 3. 2005

To je tedy zpráva: zhruba za rok bude mít premiéru film, který mi bere jednu velkou jistotu. Hrdina slavného bolševického seriálu prý nebyl tím, čím se od poloviny sedmdesátých let dělal. Major Zeman, strážce totalitních zákonů, totiž spolupracoval s americkou tajnou službou. Nevěříte? V posledních dnech jsou toho plné noviny. I když film Major Zeman se vrací! nebyl ještě natočen, o jeho propagaci je, zdá se, dobře postaráno. Tak například - během minulého týdne se o něm psalo ve třech denících.

12. 3. 2005

Nad přístupem sdělovacích prostředků k premiéru Stanislavu Grossovi se v následujícím příspěvku zamýšlí Jan Čulík.

Aniž bych jakkoliv hájil premiéra Stanislava Grosse, který se zejména vlastními výroky v médiích podstatně zdiskreditoval -- je to známé, už to všechno tady nebudeme znovu rozbírat - mám velký problém s tím, že dlouhé týdny vedla česká média hon jen na Grosse, a ještě větší problém s tím, že jim to většinou česká veřejnost polyká i s navijákem.

Vysílalo se v ČRo 6 v pátek 11. března

12. 3. 2005

Osoby, vězněné už několik let v americkém táboře v zálivu Guantánamo na Kubě, mají být nyní zřejmě podrobeny ještě většímu týrání než dosud, ve vězeních ve svých vlastních zemích. Pentagon totiž plánuje, že polovinu z nich pošle do věznic v Saúdské Arábii, v Afghánistánu a v Jemenu, navzdory obavám, že tam budou čelit ještě většímu porušování lidských práv než na Kubě.

12. 3. 2005

Sněmy české od roku 1526 až po naši dobu

Na hradě pražském, po sv. Lambertu 1526

Urozeným pánům, panům, urozeným a statečným pánům rytířům, vladykám, moudrým a opatrným městům království českého, pánům a přátelům mým milým. Zdeněk Lev z Rožmitála a z Blatné, nejvyšší purkrabí pražský, službu svou vzkazuji. V. M. a Vám oznamuji, že slyše o králi J. M. pánu našem milostivém žalostivé a lítostivé noviny, že by J. M. Kr. skrz ten boj, kterýž ráčil s císařem tureckým a Turky míti, z tohoto světa sešel; i jsa zde na hradě pražském a takovou věc slyšíce a jsouce pospolu páni úředníci a soudci zemští i jiné rady, kteříž se na tento čas sem na hrad pražský sjeti ráčili, to jsme společně rozvažovali, že jest potřebí, brzo sněmu obecního tohoto království českého, aby opatřeno bylo i jiné všecky potřeby tomuto království náležité, aby na místě svém mohly býti ke cti a chvále pána Boha všemohoucího postaveny, tak aby nějaká těžkost na to království nepřišla, a pokudž úřadu mému náleží, abych toho neobmeškal, nežli povinnosti své v tom dosti učinil. I z takových příčin a potřeb pokládám sněm obecný tomuto všemu království na hradě pražském v pátek po svatém Jeronýmu nejprve příští, tak aby nahoře psané potřeby povinné a náležité tomuto království na místě konečném postaveny býti mohly, podle práv a svobod tohoto království, kteréžto, jaké jsou, ve dskách a zřízení zemském zapsané níže dotýkám, a V. M. a Vás všech i každého zvláště žádám i napomínám: že se v jmenovaný pátek na hrad pražský a do Prahy sjeti ráčíte, a potom na zejtří v sobotu na hrad pražský v 14 hodin sjíti a toho neobmeškávati, neb bezpečenství od pánův Pražan jest dáno celé a dokonalé všem vůbec i každému, kdož k sněmovnímu jednání přísluší, aby mohli bezpečně přijeti i odjeti jeden každý, též se k nim v pokoji zachovajíc.

Unikátní projekt, který svým širokým historickým záběrem nemá obdoby v Evropě a pravděpodobně ani ve světě, spustila česká parlamentní knihovna. Jde o zveřejnění dostupných pramenných materiálů vztahujících se k dějinám českého sněmovnictví. Veřejnost se tak může seznámit například s obsahem Břetislavových dekretů, které svým původem sahají až do roku 1039. O projektu České sněmy informovala veřejnost ČTK. Archiválie jsou nejen naskenovány, ale i přepsány do textové podoby a opatřeny poznámkovým aparátem a indexem, stejně jako současné stenozáznamy.

Projekt bude v konečné podobě obsahovat elektronickou podobu, ať již ve formátu HTML nebo v podobě digitálního obrázku, základních dokumentů sněmovní, ústavní a státoprávní povahy z těchto historických období:

  • Počátky českého sněmovnictví a jeho vývoj do začátku 15. století
  • České sněmy v době husitské do poloviny 15. století
  • České sněmy v období stavovské monarchie do počátku 17. století
  • České sněmy v období habsburského absolutismu do roku 1848

11. 3. 2005

ANALÝZA ČSSD PŘED SJEZDEM

V době, kdy se křesťané ztišují v očekávání ukřižování a zmrtvýchvstání, sociální demokraté se před sjezdem na katolické Moravě chystají na lítý boj. Kohout snad ani nebude muset kokrhat a někdo někoho zapře. Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen. Je jen otázka, kdo.

11. 3. 2005
reakce na analýzu ČSSD Ireny Ryšánkové "Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen"

Domnívám se, že na rozdíl od stohů rádoby úvah na předmětné téma, je toto zpracování střízlivé, věcné, včetně několika zajímavých variant. Mám jednu připomínku. Nejsem si jist, že by Miloš Zeman měl ještě dnes zájem boxovat s Václavem Klausem, oba jsou totiž dostatečně inteligentní na to, aby již před časem, spojeni vzájemným respektem k sobě a despektem k většině ostatních, pochopili, že svými vzájemnými spory pouze baví a posilují "křoví".

Je nutno zvážit naopak variantu hry se dvěma "žolíky" o nový toleranční patent, v jehož době sice všichni prskali, ale jinak byl poměrně klid. Václav Klaus nepotřebuje ODS ve funkci parního válce, mohl by pod ním nakonec skončit i on, naopak potřebuje v situaci, kdy ODS ovládá Mirek Topolánek, dbát na fungování regulativu v podobě politické strany, která přibrzdí "modrého ptáka". KSČM to být nemůže, KDU-ČSL nepřichází ze známých důvodů v úvahu, zbývá pouze ČSSD.

11. 3. 2005

Dost dlouho se mlčelo, avšak teď je třeba promluvit.

Z akademických kuloárů se stále častěji proslýchá, že svou hantýrku, kterou jste s arogancí a suverenitou sobě vlastní nazvali již před dávným časem obecnou češtinou, byste rádi dále pašovali skrze pojem "hovorová" až ke spisovnosti, a že už si oťukáváte terén.

Až doposud se vztahovaly pojmy český a Čech i ke všem obyvatelům českých historických krajů za Vysočinou, jejichž přirozené hranice Parlament každých dvacet let arogantně počmárá nesmyslnými klikyháky a opatří dosud neslyšenými názvy, což se pak nazývá "novým územně-správním členěním"; to vše podle hesla "k čertu s tradicí, do háje se zemským uspořádáním!" Zřídíme vám kraje třikrát novější a pětkrát účinnější -- leda houby. Hanák se touto metodou štědřejším nestane.

11. 3. 2005

Stalo se módou nadávat na Grosse. Ano, tomuto člověku, kterému se kdysi říkalo "baby", aby se dnes v očích některých transformoval až na "vlkodlaka", dnes nikdo nevěří. To podle naladění, někdy i školní povinné četby. Premiér České republiky a předseda ČSSD Stanislav Gross čelí dosud největší skandalizaci médií od roku 1997, kdy padla vláda. Vstoupíme dvakrát do stejné řeky?

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2005 Tradiční pedagogika versus moderní Radek  Sárközi
14. 3. 2005 Coming out Alex  Koenigsmark
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
14. 3. 2005 Podzim demokracie a politická pornografie Mirek  Vodrážka
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
12. 3. 2005 O nedůvěryhodnosti médií Jan  Čulík
12. 3. 2005 Jest potřebí, brzo sněmu obecního tohoto království českého   
12. 3. 2005 Stáří vpřed! Jan  Sýkora
12. 3. 2005 Vězni z Guantánama mají být posláni do vězení ve svých zemích   
12. 3. 2005 Zeman doporučil čtenářům Práva číst Britské listy   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Lišáci a jiní bez vinice Václav  Dušek
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož
11. 3. 2005 Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen Irena  Ryšánková
11. 3. 2005 Nevěřme, že se nedá dvakrát vstoupit do stejné řeky Jaroslav  Doležal
8. 3. 2005 Zbrojení, ne klid zbraní Oskar  Krejčí
4. 3. 2005 Odstřel "amorálního" Grosse, nebo cesta k nástupu pravice při výročí Vítězného Února?   
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš
3. 3. 2005 Rozšířené vysílání ČT na internetu   
2. 3. 2005 Rada guvernérů BBC má být zrušena   
2. 3. 2005 Británie: BBC bude financována z koncesionářského poplatku dalších deset let   
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček