17. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2009

Demokraté i Republikáni radí Obamovi, jak zlepšit vztahy s Ruskem:

Dvojstranná (bipartisan) komise expertů složená ze zástupců Belfer Center for Science and International Affairs a The Nixon Center, představila včera ve Wahingtonu veřejnosti expertní zprávu nazvanou The Right Direction for U.S. Policy toward Russia. Dokument signalizuje široký konsensus post-neokonzervativních politických elit v USA - a v tomto smyslu se jedná o poselství sice nikterak ostře formulované, mající však za sebou politický pohyb s velkou hybností. Studie byla již před zveřejněním prezentována jak Obamově administrativě, tak ruskému prezidentovi.

Studie zdůrazňuje potřebu zásadní změny ve vzájemných vztazích obou bývalých protivníků z dob studené války. Pro Spojené státy, které z Bushovy éry vyšly ekonomicky, diplomaticky i vojensky oslabené, je obtížné dosahovat řady vitálních bezpečnostních cílů bez ruské spolupráce - nemluvě již o jejich prosazování proti Rusku. Zásadní změnou ovšem nemůže být pouhý pokus vrátit se před srpen 2008, kdy vypukla válka v Gruzii, ale ani opuštění Bushova konfrontačního přístupu v otázce protiraketové obrany. Navržený "reset" má mít podobu zásadní paradigmatické změny. Rusko má být nikoliv už pouze slovně, ale fakticky bráno jako velmi důležitý, byť často obtížný partner. Včera zveřejněná studie postuluje celou řadu podmínek, které je za tím účelem třeba splnit: Počínaje opuštěním dvojitých standardů uplatňovaných při hodnocení kroků ruských a vlastních, přes úsilí pochopit (nikoli adoptovat!) ruský pohled na věc, zastavení bezhlavého rozšiřování NATO až po utlumení "demokratizačních" aktivit v Rusku samém. Změny dojdou i institucionálního vyjádření, protože Rusku by se měl nadále věnovat specializovaný úředník na vládní úrovni. Ve zkratce lze vše shrnout následovně: Respekt a tolerance k druhému v zájmu priorit stanovených dle Etzioniho sloganu "Bezpečnost především" ("Security First").

17. 3. 2009

Posledních 10 dní jsou Spojené státy mesmerizovány. I prezident Obama si pustil televizi, když známý americký televizní komik Jon Steward zaútočil na nejvýznamnější americké televizní finanční komentátory, že zatajili finanční krizi, podlézali bankám a chovali se neprofesionálně.

17. 3. 2009

Uprchlík ze Súdánu, který neúspěšně žádal v Británii o politický azyl a jehož britské úřady vrátily do země původu, byl zavražděn súdánskou tajnou službou okamžitě po příletu na letiště v Chartúmu. Adam Osman Mohammed, 32, byl usmrcen střelbou před svou manželkou a čtyřletým synem.

17. 3. 2009

Před několika lety jsem se odvážil navštívit Podkarpatskou Rus. Toto označení země zná dnes jen málo našich spoluobčanů. Jenom dosud žijící pamětníci ví, že to bývala před 2.světovou válkou součást naší první "masarykovské," Československé republiky. Tehdy, za první republiky se s hrdostí říkalo, že:

"Od Jasiny do Aše, republika je naše".

17. 3. 2009

Grantová komise Ministerstva kultury ČR rezignovala kvůli razantnímu krácení rozpočtu

tisková zpráva odstupující komise

Členové odborné grantové komise Ministerstva kultury pro profesionální tanec, pohybové a nonverbální divadlo na svém zasedání v pátek 13. března 2009 podali rezignaci. Důvodem jejich odstoupení je snížení celkové částky na projekty jejich oboru o 35%. Toto razantní snížení by znamenalo reálnou likvidaci projektů a činností v oblasti tance, pohybového a nonverbálního divadla, za což odmítli nést odborníci z grantové komise odpovědnost.

Komise byla na redukci celkové dotace pro obor upozorněna počátkem února. Při svém prvním zasedání 13. února 2009 zaslala otevřený dopis ministrovi, v němž odmítla převzít spoluodpovědnost za následky rozhodnutí vedení Ministerstva kultury. Finanční škrty byly provedeny bez předchozí analýzy a zvážení stavu oboru, což ohrožuje jeho dlouhodobě podfinancovanou profesionální infrastrukturu přímo v základech.

17. 3. 2009

Hejtman Rath by měl začít budovat zařízení pro bezdomovce

Sociální demokrat David Rath omámený rychle získanou mocí by ve středočeském kraji chtěl vybudovat novou univerzitu (Rathovu?). Možná by ale spíš měl pomoci připravit republiku na brzkou realizaci amerického snu. (Video je srozumitelné bez titulků i pro průměrný produkt českého vysokého školství.)

17. 3. 2009

Monitor Jana Paula:

Dítě s vyděšenou tváří na obrázku není evidentně spokojeno se svým zacházením. Kam pak asi směřuje nahoru protažená tmavá košilka? Čísi, objektivu skrytá ruka ji drží, není pochyb o tom, že dítě visí ve vzduchu. To je obrázek z reklamního letáku mezinárodní humanitární organizace Care, pod nímž je napsáno : "Marianin život visí na vlásku., malé vyzáblé děvčátku už váží jen 5,6 kg". To však nebrání tomu, aby bylo ohrožené dítě tímto způsobem zneužito k reklamní kampani.

17. 3. 2009

Patřím ke skupině lidí, kteří od jara do podzimu vycházejí v sobotu do krajiny, aby se pokochali její krásou a prožili pár chvil ve společnosti podobně smýšlejících milovníků. Normálně bychom si mohli říkat "turisté". Ale i toto slovo získalo dobou nepříjemný nádech, jako by s jednalo o kobylky či jiný mor, přepadávající přírodu.

My ke své činnosti potřebujeme právě jen tu krajinu, zdravé nohy a dobré boty. Nikoli další atrakce, které začínají zdobit například i horská střediska na Šumavě. U zastávky Železná Ruda Město vyrostla pestrobarevná obluda zvaná "lanové centrum", kde jsme ovšem ještě nikoho cvičit neviděli. Proč také, když sktutečnému dobrodruhovi přece musí stačit sama příroda se svými překážkami a záludnostmi a takový pád ze skály do Černého jezera nemůže co do prožitku a následků žádné centrum překonat. Ale o tom jindy...

17. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Když promluví prezident americké ústřední banky Ben Bernanke, auguři dnešního světa začnou interpretovat, co by mohlo být významem těch slov, které používá. Není divu, že se potom najdou komentáře, které se od sebe hodně liší. Divné je, že komentátoři při tom často zapomínají poukázat na to, že tenhle pán vlastně nemůže vždycky říci, co si myslí.

17. 3. 2009

O hrozbě roztátí ledovců a stoupnutí hladiny moří v důsledku oteplení jsem slyšel, stejně jako moji spolužáci, už v 80. letech na základní škole. Zmínku o možné hrozbě oteplení v důsledku nárůstu obsahu CO2 v atmosféře lze najít i např. v knize Prof. B. Moldana "Geochemie atmosféry" z r. 1978 (vydala Academia). V odborné veřejnosti tedy zdaleka nejde o nějakou módní vlnu, tu z toho dělají pouze někteří novináři, politici a lobbisté.

16. 3. 2009

KD│Médium je sdělením, zní slavný výrok Marshalla McLuhana. A změnou sdělení se sami měníme. Tento postřeh nebyl nikdy tak relevantní jako dnes, kdy mnoho lidí tráví své dny u počítače a provozuje svá přátelství skrze Facebook a MySpace, umisťuje videa na stránky, do skutečné společnosti odchází chráněna iPodem, nebo prostě jen posílá svůj avatar sítí v Second Life, kde navazuje virtuální vztahy, sbírá virtuální vzrušení a dokonce se věnuje virtuálnímu sexu. Někteří to vítají jako formu osvobození. Plaší lidé chodili do společnosti roztřesení; teď chodí do virtuální společnosti, a směle, napsal na podzim do Sunday Times Roger Scruton.

16. 3. 2009

Reakci Jana Čulíka na skutečnost, že jím vybraný článek o změně politického systému prostřednictvím komunikačních technologií nalezl hned tři kritiky, pokládám za psychologicky pochopitelnou. Nicméně argumenty typu "Češi vám vždycky vysvětlí" si po mém soudu velmi zjednodušil práci, protože hned na začátku polemiky bez důkazů převedl všechny rozmanité námitky různých autorů na variaci téhož nevábného tématu. Nebyl to ale Karel Dolejší, kdo do Britských listů vybral článek o tom, že Facebook a Bebo infantilizují lidskou mysl. Možná se trestuhodně pletu, ale mám za to, že ten článek vybral právě Jan Čulík. Pokud je to ale pravda a pokud šéfredaktor ten text pokládá za podložený, není to opět Karel Dolejší, kdo nedůvěřuje politické komunikaci vedené přes Facebooky, ale Jan Čulík, který se hned za několik dnů dostal do rozporu sám se sebou.

17. 3. 2009

Karel Dolejší zjednodušuje. Jak už jsem psal, neexistují jen primitivní servery a internet nenabízí pouze bulvární a povrchní možnost diskutovat o možných kandidátech možné strany nezávislých.

Chci udělat experiment. Pokud se někdo v českém prostředí pokusí udělat totéž, o čem referoval Andrews Whittam Smith, dám tomu rád prostor v Britských listech, včetně prezentace případných kandidátů, kteří budou v BL - a čtenáři vědí, že to myslím vážně - podrobováni ostré, věcné a závažné kritice. Tedy žádná Facebook, jak se jí obává Karel Dolejší...

Nic my sami organizovat nebudeme. BL nejsou aktivistický server, o skutečnostech informují, samy nic neorganizují. Pokud však někdo něco dá dohromady, rádi to v zájmu dobré věci podrobíme systematické kritice a dáme kandidátům prostor, aby z nich v palbě této kritiky vynikli jen ti nejlepší.

17. 3. 2009

Pokud jde o téma vzniku nové, nezávislé politiky, plně dnes souhlasím s JČ, což neplatí vždy, píše Jan Prokeš. Překonat dnešní další "normalizaci" české společnosti je totiž možné jen "nenormálními" prostředky. Prolomit bludný kruh spojení politického "establišmentu" s finanční a business oligarchií včetně vojensko-průmyslové lobby skutečně lze jen "mocí bezmmocných". Obavy z "digitalizace" politiky jsou zástupné, jde přece pouze o prostředek komunikace, který nemůže nahradit přímý lidský kontakt při výměně názorů,propojení spřízněných myslí a organizování se. Právě inteligentní lidé nikdy nepřeceňují vliv informační společnosti.

Jedinou nadějí na změnu ve smyslu směřování společnosti(nevím, jestli právě v "obamovském" chápání) je radikální změna současného konzumního způsobu života naší civilizace. Možná nebo kéž by současná krize znamenala tento obrat v myšlení lidí. Téměř jisté ale je, že současný politický systém, lépe řečeno ti, kteří ho představují, tuto změnu přinést nemohou nebo nechtějí. Spoléhají však na to, že jsou nenahraditelní, nejen oni sami, ale mechanismy, vazby a sítě, které vytvořili. Sám nemám zaručený recept, jak z toho ven, ale vím, že je nás spousta takto uvažujících a nespokojených se současným stavem. Postrádáme však odvahu a odhodlání něco udělat. Nenastal k tomu už čas?

17. 3. 2009

"AIG je podnik, který se dostal do finančních problémů kvůli nedbalosti a chamtivosti..."

Barack Obama k výplatě 160 mil USD prémií managementu v pojišťovně American International Group

17. 3. 2009

Linuxovský operačný systém Ubuntu má polícia vo Francúzsku, odkedy vyšla Windows Vista. Polícia tvrdí, že najmä vďaka prechodu pod open-source už od roku 2004 ušetrila 50 miliónov eúr na nákladoch na licencie, údržbu a nákup hardvéru. Tento rok vďaka tomu svoj rozpočet na IT zníži o sedemdesiat percent. Francúzska polícia začala nad open-sourcovými riešeniami uvažovať už v roku 2002. Keď zistila, že namiesto Microsoft Office môže mať kancelársky balík zadarmo, na všetkých 90-tisíc počítačov nasadila bezplatný OpenOffice.org. Po príchode Windows Visty premigrovala päťtisíc počítačov na linuxovskú distribúciu Ubuntu.

SME: Francúzska polícia používa Linux. Ušetrila milióny eúr ZDE

Kampaň FMLN  -foto
17. 3. 2009

Poprvé v dějinách se zde namísto Nacionalistického republikánského spojenectví (ARENA) moci ujala levice - strana Národní osvobozenecká fronta Farabunda Martího (FMLN), pocházející z bývalé marxistické guerilly, která zvítězila v nedělních demokratických prezidentských volbách. "Toto je nejkrásnější okamžik mého života a chci, aby to byla noc největší salvadorské naděje," prohlásil zvolený prezident Mauricio Funes Cartagena, bývalý novinář španělského vysílání CNN . Po sečtení více než 90 procent odevzdaných hlasů vede Funes nad svým pravicovým rivalem Rodrigem Ávilou ziskem 51,2 oproti 48,7 procenta hlasů, oznámila podle agentur salvadorská ústřední volební komise. Žádné významnější incidenty nezaznamenaly podle agentury AFP ani mezinárodní pozorovatelé z Evropské unie a Organizace amerických států. Prezident složí přísahu a oficiálně se ujme úřadu 1. června.

Aktuálně: V Salvadoru vyhráli partyzáni. Republikání v USA zuří ZDE

ČTK: Kandidát levice Funes se prohlásil vítězem prezidentských voleb ZDE
17. 3. 2009

Bolivijský prezident Evo Morales rozdal asi třicet osm tisíc hektarů půdy, která byla před časem zabavena pěti velkým rančerům ve východních bolivijských nížinách. Rančeři byli obviněni ze zaměstnávání dělníků v podmínkách polovičního otroctví. "Soukromé vlastnictví bude vždy respektováno. My ale chceme, aby lidé, kteří nemají zájem o rovnost, změnili své myšlení a soustředili se víc na zemi než na peníze," řekl při předávání půdy Morales, kterého chránili vojáci i policie.

iDnes, 16. března 2009: Morales dal chudým indiánům půdu zabavenou bohatým Bolivijcům ZDE

17. 3. 2009

Rád bych reagoval na Vaši poznámku v článku prof. Dokulila ("Že jsme málo bilingvní?"). Není tak úplně pravda, že Masarykova univerzita neumožňuje kvalitní výuku angličtiny, píše Vlastimil Krejčíř. Nemohu soudit všechny fakulty, ale za mých studií na fakultě informatiky zde přinejmenším snaha nabídnout studentům možnost kvalitního studia jazyka byla. A to minimálně ze strany "hlavního angličtináře" Mgr. Dvořáka. Jeho entuziasmus při výuce, dbaní na správnou gramatiku i výslovnost a především snaha o vedení výuky tak, aby studenti komunikovali (s důrazem i na vlastní projev - dá se očekávat, že student bude přednášet v zahraničí) byly příkladné.

Při hodinách byl však problém především ze strany studentů. Celkem dobře si pamatuji na stav, kdy předmět Konverzace navštěvovalo asi 12 studentů. Konverzovat měli zájem tak 4. Ty zbylé se Mgr. Dvořák snažil hodinu co hodinu zapojovat do diskuse. Leč spíše marně.

17. 3. 2009

Dovolil bych si připojit pohled řadového věřícího, římského katolíka, k otázkám týkajícím se náboženství, píše Vojtěch Smetana.

V prvé řadě se jedná o příliš časté užívání slova "Církev". Ačkoliv například Wikipedie tyto dva termíny téměř nerozlišuje, několik rozdílů zde je. Řekněme si na rovinu, že do názvu si slovo "církev" může dát kterékoliv "Nové náboženské hnutí" (dříve se říkalo sekta, dnes to již není politically correct). Tím nemíním ubírat význam protestantským církvím nebo církevním organizacím (a pejorativní narážku na "římskokatolický dogmatismus" ponechám bez povšimnutí).

17. 3. 2009

Zprávu o současném dění kolem bytí či nebytí literárních časopisů si můžete přečíst na webových stránkách Tvaru, časopisu, který už možná brzy, spolu s jinými, přestane existovat. Jedni říkají, že to vůbec nevadí a že je tak jedině dobře - to kvůli obrodě literatury - druzí říkají, že česká literatura zánikem literárních časopisů zahyne. Mezi tyto dvě názorové polohy se vejde všelicos, avšak nikdo vlastně tak docela přesně neví, jak to bude ve skutečnosti.

Co však zcela určitě nezanikne, je "Portál české literatury" řízený a spadající pod Ministerstvo kultury. Nemá důvod k zániku, protože jde o projekt a záměr velmi dobrý a potřebný. Když už budou "v háji" časopisy, ať alespoň něco zůstane.

16. 3. 2009

Krize je šance. Když to dobře dopadne, vyjdeme z nynější globální Krize modernější, ekologičtější, čistší, hezčí ... Říká se to. Kapátkem se tak ředí naděje do hořkých koktejlů, ze kterých jde hlava kolem. Jen tu současnost nějak přežít ...

Vzpomeňme památné architektonické vize Václava Havla u příležitosti povodně na Moravě 1997. Prezident Havel viděl v bahně domků z vepřovic příležitost k nápravě tváře moravské krajiny poznamenané socialistickou a starší nepromyšlenou a nekvalitní výstavbou.

16. 3. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Oceňování. Zdá se, že s příchodem jara přichází také čas cen. Ta přemíra oceňování má v sobě snad až něco archaického, téměř rituálního zástupného. Děje se tak nejen u nás, ale i jinde, a děje se tak s rozdílnou mírou intenzity. Hlavním jmenovatelem je přirozená lidská potřeba být chválen, být alespoň na chvíli ve středu pozornosti. Podívejme se na několik takových ocenění pohledem trochu kritickým, třeba se nám objeví nové souvislosti.

16. 3. 2009

Kolem Gazy se rozhostilo mediální ticho a tak nastal čas mlčení prolomit malou úvahou nad smyslem a výsledkem izraelského útoku. Bilanci mrtvých a zraněných zhruba známe a není ji nutné opakovat. Kolik lidí zůstane zmrzačených i na duši zatím nelze odhadnout. Sigrid Kaagová, regionální ředitelka UNICEFu pro Blízký východ, označila v Ženevě bezprostředně po vyhlášení příměří dnešní dětskou populaci Gazy za "ztracenou generaci". Zda to bude i generace nenávisti, si zatím netroufá posoudit, prohlásila dále.

14. 3. 2009

Politika státu je zdiskreditována. U moci jsou nesprávní lidé. Celý systém je rozbitý. Ale prostřednictvím technologie se to dá napravit, míní zakladatel deníku Independent Andreas Whittam Smith.

Jak očistit zdiskreditovanou státní politiku a způsobit, aby systém fungoval? Jedinou použitelnou metodou by bylo využít síly internetu a zvolit do parlamentu při příštích volbách podstatný počet nezávislých kandidátů. Museli by mít mandát na provedení reforem. Vzhledem k tomu, že se to dosud ještě nikdy nestalo, lidi si budou myslet, že je to neproveditelné. Ale byla kdy důvěra voličů v parlament a ve vládu takto nízká?

16. 3. 2009

Je to kupodivu zvláštní stigma "srdce Evropy"?

Mnozí z nás si dělají těžkou hlavu z nedostatečné znalosti angličtiny v českém obyvatelstvu. Pochopitelně na začátku těch nedostatků mohou být naše školy a způsob jejich práce s cizími jazyky. Až málem do poloviny 20. století (přesněji do května 1945) bylo jasné, že pro případnou dvoujazyčnou komunikaci byla přinejmenším v českých zemích tím druhým jazykem nesporně němčina; na Slovensku -- kupodivu? -- maďarština (také vinou svérázně zakonzervované tradice z doby po rakousko-uherském narovnání z února 1867). Pro česko-slovenský prostor po 2. světové válce na dobu čtyř a půl desetiletí se tím druhým jazykem po mateřštině měla stát ruština. Teprve po roce 1989 jsme si museli uvědomit, že světovou "jedničkou" pro komunikaci je angličtina, také jako mezinárodní "lingua franca" vzdělanců.

16. 3. 2009
Vybral a mírně komentoval M. Dokulil

"Tati, z toho letadla se udělal člun!" -- Takto oslovila otce čtyřletá Sophia Sosa(ová), když si všimla, že letadlo, v němž cestovala, zrovna šťastně přistálo na hladině řeky Hudson. ZDE

16. 3. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Zvykáme si, že se hroutí nejrůznější tabu. Světový tisk je plný diskusí o tom, jestli je dobrý nápad „znárodňovat“ banky. Že je třeba, abychom jednou za sto let znárodnili banky a že teď je možná právě ta chvíle, neřekl nedávno nikdo jiný než Alan Greenspan, žák superlibertariánské prorokyně ryzího tržního kapitalismu Ayn Randové. Podpořil ho konzervativní republikánský senátor Lindsey Graham. Klady a zápory této myšlenky posuzoval levicový keynesián Alan Blinder. Ačkoliv došel k závěru, že důvody proti jsou o něco silnější než důvody pro, byl ochoten vynaložit veřejnou intelektuální energii, aby o tom napsal do The New York Times.

16. 3. 2009

20 LET INTERNETU

Český rozhlas Leonardo uspořádal před časem v Městské knihovně v rámci cyklu Dobrodružství poznávání diskuzi Svět na přání s podtitulem Jak se změnila a bude měnit komunikace v třetím tisíciletí? Diskuze se stočila k definici nyní často skloňovaného Webu 2.0 a sociálních sítí. Hovořili publicista Miloš Čermák - Reflex, bývalý religionista, posléze analytik Medea, dnes podnikatel v oblasti internetového obsahu a autor scifi Patrick "Tangero" Zandl (dříve mobil.cz, pak marigold.cz , Cinetik, Pipeline a stream.cz) a Jiří Malina, vývojář Českého rozhlasu Online. Diskuze tehdy nepřinesla nic než sebeprezentaci panelistů. Pokusím se s odstupem času odpovědět na otázku, co přináší nové technologie internetu druhé generace a jak se liší od těch současných. Jsou hrozbou nebo nadějí?

Uživatelům internetu hrozí čím dál větší větší riziko, že vlády a společnosti budou sledovat stránky, které jste navštívili, aby získaly představu o vaší činnosti, varoval v pátek zakladatel převratného informačního systému CERN - world wide webu - Tim Berners-Lee.

15. 3. 2009

Pro poslední noc druhé republiky bylo přímo symbolické, že v parku na Karlově náměstí v Praze 2 ležel na lavičce muž s prostřelenou hlavou. V bezvědomí byl dopraven do protilehlé kliniky, kde na následky střely do levého spánku umírá. Podle policejní zprávy jde o obchodníka Zikmunda Schacherla, narozeného v roce 1895 "vyznání židovského". Den poté vydává Hitler na Pražském hradě výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Vláda druhé republiky je přejmenována v nezměněném složení na vládu protektorátní. Druhá republika končí de iure.

Ačkoliv znala situaci alespoň čtyři dny před 15. březnem, neučinila nic, aby armáda zničila alespoň části výzbroje nebo ji ukryla u obyvatelstva.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 O interpretaci slov pana Bernanke, neboli O pískání v tmavém lese Uwe  Ladwig
17. 3. 2009 Americký satirik rozdrtil pověst televizních finančních "odborníků"   
16. 3. 2009 Finančná kríza a periféria Joachim  Becker, Karin Küblböcková
14. 3. 2009 Čína znepokojena osudem svých peněz v USA   
13. 3. 2009 Čekání na létající talíře John Michael Greer
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
12. 3. 2009 Sir Nicholas Stern: Popírači změn klimatu tvrdí, že Země je placatá   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2009 Nesmyslné utrpení? Petr  Schnur
11. 3. 2009 "Když se kácí les, létají třísky"   
7. 3. 2009 Izrael anektuje východní Jeruzalém, varuje Evropská unie   
7. 3. 2009 Nové americko-syrské rozhovory byly "velmi konstruktivní"   
3. 3. 2009 Izrael možná bude souzen za válečné zločiny v Gaze   
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
26. 2. 2009 Ehud Barak: Je nejvyšší čas zastavit íránský jaderný program   
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele   
19. 2. 2009 Místo levice je v ulicích   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel
9. 3. 2009 Jakubková: Bursíkovi zůstane beznázorová a nevolitelná monokultura   
9. 3. 2009 Bursík svou výhrou prohrál Zeleným co mohl Štěpán  Kotrba
4. 3. 2009 Demokratická výzva SZ chce více demokracie   
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
16. 3. 2009 Pojďte se s námi zviditelnit! Jan  Neoral
16. 3. 2009 Radarové smlouvy v úterý do sněmovny Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
8. 3. 2009 Sikorski a Vondra prý ze hry, v čele NATO nejspíš bude Dán Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka