9. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 1. 2009

Aktuální Otázky Václava Moravce daly tentokrát slovo "izraelské straně" ohledně současného konfliktu v Gaze, konkrétně mluvčímu izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmorovi. Ten v živém vstupu z Jeruzalém předvedl, že umí lhát ještě důkladněji než jeho nadřízená, a potvrdil tak, že se oficiálním izraelským zdrojům nedá věřit ani nos mezi očima. Václav Moravec jeho několikaminutovou litanii nepřerušil na rozdíl od minulé relace, kdy přerušil vstup Pavlíny Reš, jež emotivně popisovala své zážitky z válečné Gazy.

11. 1. 2009

Včera v noci Mirek Topolánek, premiér ČR ako predsedajúcej krajiny EU víťazoslávne vyhlásil, že sa mu podarilo vyriešiť obnovenie tranzitu ruského plynu do Európy. To, že vec nie ja taká jednoduchá, vidieť hneď z niekoľkých faktov:

11. 1. 2009

JS - 8. januára poskytol ruský premiér Putin interview zahraničným novinárom, v ktorom veľmi jasne vysvetlil situáciu okolo rusko-ukrajinského sporu o tranzit plynu a tiež otázku ruských dodávok plynu Ukrajine (tieto dve otázky jednoznačne rozdeľuje a odmieta ich spájanie). Plná verzia interview vo video formáte (včítane odpovedí na otázky novinárov) je ZDE, text interview nájdete ZDE. Anglická verzia interview je na video (len vyhlásenie Putina bez besedy s novinármi) ZDE, anglický text na ZDE, expozé Putina aj s besedou s novinármi v anglictine je ZDE

11. 1. 2009

Hádka o plyn ohrozuje aj veľa európskych krajín. Rusko a Ukrajina sledujú jasné ciele, hovorí korešpondent ARD Stephan Stuchlik pre tagesschau.de. Rusko chce demonštrovať silu -- a Ukrajina sa chce voči EÚ prezentovať ako ruská obeť.

11. 1. 2009

Čelná organizace na obranu lidských práv v sobotu obvinila Izrael, že během své ofenzívy v pásmu Gaza používá munici z bílého fosforu a varovala, že to ohrožuje palestinské civilisty, kteří žijíi v blízkosti bojů, informuje tisková kancelář Reuters.

Human Rights Watch konstatovala v prohášení, že její pracovníci v Izraeli sledovali dne 9. a 10. ledna mnohonásobné exploze bilého fosforu, který odpalovalo dělostřelectvo nedaleko Gaza City a uprchlického tábora Džabalaja.

HRW konstatovala, že se zdá, že Izrael používá této munice, aby vytvořil kouřovou clonu, která by skryla vojenské operace, "to mezinárodní humanitární právo dovoluje".

Avšak HRW zdůraznila, že fosforová munice by se neměla použivat v hustě obydlených oblastech v Gaze. "Bílý fosfor dokáže spálit celé domy a když se dotkne kůže, vyvolává strašlivé popáleniny," konstatoval Marc Garlasco, vysoký vojenský analytik HRW.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 1. 2009

V neděli další izraelský letecký úder zničil vrchol palestinského školství, elitní a soukromou Americkou mezinárodní školu, kterou navštěvovaly děti podnikatelů a dalších čelných představitelů společnosti, mezi nimi i držitelé amerických Fullbrightových stipendií, které Izraelci v důsledku blokády nepustili na studium do USA. Je ironické, že tatáž škola se stala loni terčem útoků tzv. Brigád pro svatou válku a opakovaně se stává terčem ničení, protože šíří vzdělání západního stylu.

Izraelská armáda v Gaze nyní systematicky ničí střediska vzdělanosti, jichž si palestinská společnost velmi cení. Bylo vybombardováno ministerstvo školství, byla zničena školská infrastruktura a školy po celé Gaze jsou terčem střelby ze vzduchu, z moře i ze země, píší v deníku Guardian Ameer Azad a Ed Vulliamy.

Vzdělávání vždycky bylo ústředním sloupem palestinské totožnosti. Palestinci, zocelení okupací, si tradičně velmi cení vzdělání. Je to něco, co Izraelci "nesnášejí a snaží se to zničit," zdůrazňuje Dr. Karma Nabulsi, která učí politologii v St Edmund Hall na univerzitě v Oxfordu. "Věděli jsme to už dřív a vidíme to jasněji než kdy předtím, že se Izrael snaží zničit vzdělanou Palestinu," zdůrazňuje.

11. 1. 2009

Rozhořčení nad akcemi Izraele se šíří po celém světě. Izrael však rozšiřuje své vojenské akce v Gaze a podpora pro agresivní vojenskou strategii mezi Izraelci roste a sympatie pro Palestince klesají. V Izraeli se blíží volby a postoje tvrdnou, píše v deníku Guardian z hranic Gazy Chris McGreal

11. 1. 2009

Jednou z nejvýznamnějších zpráv v souvislosti s útoky Izraele na pásmo Gaza byl útok na dívčí školu OSN v uprchlickém táboře Džabalja. I když byla škola jasně označena OSN a její koordináty byly poskytnuty na začátku války izraelské armádě, izraelské jednotky odpálily na budovy školy tři dělostřelecké granáty. Usmrtily 46 osob a zranily dalších 55.

10. 1. 2009

VOX POPULI:

"Izrael má právo existovat a bránit své hranice a své obyvatelstvo. Nemá právo stavět osady na území jiných národů ani zacházet s Palestinci jako s porobeným národem. Rozsah této odvety naznačuje širší agendu, válku, kterou vedou prostředníci. Avšak Izrael nebude mít navždycky Spojené státy jako ochránce a Írán, jaderný nebo ne, bude muset koexistovat s ostatním světem. Je tragické, že svět bezmocně přihlíží a jen čeká na další krok Bílého domu."

Jonathan Dimbleby: Dobré odpoledne, pro dnešní posluchačskou diskusi jsme dostali množství ohlasů na situaci v Gaze.

Helen Hawawy z Oxfordu: Ráda bych zdůraznila, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou pro členské země OSN právně závazné. Pokud nemá být rezoluce z 8. ledna naprosto k ničemu, naše vláda a všechny ostatní vlády by měly podniknout kroky, aby Izrael jako členský stát okamžitě stáhl své jednotky z Gazy a přestal střílet. A těmi kroky by měly být obchodní sankce, a zastavení prodeje zbraní Izraeli, jak to tento týden požadoval šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg.

Jonathan Dimbleby: Ta rezoluce také požaduje, aby Hamas přestal odpalovat rakety na Izrael.

10. 1. 2009

Víkendová diskuse politiků v britském rozhlase.

Jonathan Dimbleby: Vítám vás k dnešní diskusi ze školy Kingsmead School v Enfieldu v hrabství Essex. Škola je hrdá na svůj inkluzivní etos. Působí v komunitě, která se skládá z 87 různých etnických skupin. Diskutéry budou labouristický minstr zaměstnanosti Tony McNulty, Nick Herbert, stínový konzervativní ministr spravedlnosti, Sarah Teather, mluvčí Liberálních demokratů pro bytové otázky, a spisovatel a komentátor A. N. Wilson.

První otázka: Je ospravedlnitelné, že Izrael ignoruje požadavek OSN, aby bylo uzavřeno příměří, zatímco Hamas stále ještě odpaluje rakety do Izraele?

Sarah Teather: Ne. Nemyslím si, že je ospravedlnitelné, že ignorují požadavek OSN, aby bylo uzavřeno příměří a nemyslím si, že je ospravedlnitelné, že i Hamas ignoruje tento požadavek. Byla jsem v Gaze v rámci návštěvy v Izraeli a v Palestině asi před tři čtvrtě rokem a byla jsem naprosto zděšena, jaké jsou tam podmínky. Je to opravdu strašlivé. Míra chudoby je nepředstavitelná. Jak vstoupíte do Gazy, oblasti na severu Gazy byly tak často bombardovány, že to je jen spoušť, tam není nic. Je to pustina. A jak vjedete do města, první, co na vás udeří, je zápach výkalů. Protože ty leží bez chemických úprav v jezerech na pokraji města.

11. 1. 2009

Před tím, než v úterý izraelské vzdušné síly bombardovaly školu OSN (United Nations Relief and Works Agency, UNRWA) v Džabalíji (Jabaliya), což vedlo ke smrti jak teroristů Hamasu, tak dětí, byly ze školy vedena minometná palba. Vyplývá to z prvotních poznatků vyšetřování, vedeného Izraelskými obrannými silami.

"Mezi mrtvými ve škole v Džabalíji byli terorističtí operativci Hamasu a minometná jednotka, která ostřelovala izraelské síly v oblasti," uvedly Izraelské obranné síly. "Čelíme velmi ožehavé situaci, kdy Hamas využívá obyvatele Gazy jako ochrannou vestu," uvedl armádní mluvčí, brigádní generál Avi Benajahu (Avi Benayahu), píše Libor Vaněk.

11. 1. 2009

Vážený pane Čulíku,

Ve své poznámce k příspěvku pana Petera Nemce říkáte, že je zpitomělý zideologizovanými českými médii. Ano, možná je to pravda. Nicméně já s panem Nemcem souhlasím v tom, že o událostech v Gaze informujete jednostranně a přehnaně exaltovaně. Samozřejmě, že každému normálnímu člověku je líto každého úmrtí, ať palestinského nebo izraelského. Některé příspěvky vašich čtenářů jsou však plné tak enormní záště vůči Izraeli, že bych se nebál je označit za antisemtiské. To je však vedlejší, píše Jan Steinsdörfer.

důsledku jste úplně stejní jako MF Dnes, jen v opačném gardu.

Možná jste vy zpitomělí propagandou západních médií. Ostatně, leckdo by mohl vznést námitku, jak mohou média např. francouzská a koneckonců i britská o konfliktu informovat, vzhledem k síle tamějších muslimských komunit.

10. 1. 2009

Izrael má při nynější agresivní ofenzívě v pásmu Gaza dva cíle, uvedl v hlavních večerních zprávách televize BBC 1 ve 22 hodin reportér Jeremy Bowen z Blízkého východu. Zaprvé zabránit odpalování palestinských raket na izraelské území a zadruhé oslabit struktury organizace Hamas. Ani jedno se Izraeli nepodařilo prosadit. Drsné vojenské akce izraelské armády však budou pokračovat, protože se to hodí oběma stranám. Izrael si stále ještě zřejmě myslí, že svých cílů dosáhne; pro Hamas je jeho agresivní akce výhodná, protože se jejím prostřednictvím Izrael mezinárodně diskredituje a Hamas zviditelňuje. Bohužel je podle zpravodaje BBC velmi pravděpodobné, že izraelské vojenské akce v Gaze organizaci Hamas výrazně posílí, a tak nebude možné, že by došlo k dohodě a jednotnému postupu Palestinců, spoluprací organizací Hamas v Gaze a Fatah na Západním břehu Jordánu. V každém případě čekají podle Bowena civilní obyvatelstvo Gazy i nadále velmi těžké dny a týdny.

11. 1. 2009

ŠOK Putin řekl: 'Gaza něbudět!'. A Izrael to pochopil po svém ...

10. 1. 2009

Dostávám tak stovku čtenářských reakcí z nejrůznějších částí české společnosti denně, z měst i vesnic, od podnikatelů i nezaměstnaných, důchodců i středoškoláků.

V těchto dnech mě opakovaně kritizuje za postoj Britských listů vůči izraelského vraždění civilistů a dětí v Gaze několik stoupenců státní izraelské vyhlazovací politiky.

10. 1. 2009

"Pokud to přežijete, můžete mi napsat své dojmy - jaké to je, když na pokojného člověka terorističtí hajzli pálí rakety," píše mi Libor David. A Pavel Mareš dodává, že, hrůzo hrůz, Hamas si přeje likvidaci Izraele - a proto se s ním nedá vyjednávat.

Aniž bych obhajoval teroristické útoky Hamasu, jen tak mě napadlo, co by asi dělali Libor David a Pavel Mareš, kdyby mezinárodní společenství rozhodlo, že na území Čech vznikne samostatná Romská republika, kterou budou podporovat finančně Spojené státy zbraněmi a částkou 3 miliard dolarů ročně. Do oblasti bývalých Čech západní mocnosti nastěhují všechny Romy ze střední, východní i západní Evropy.

Češi budou deportováni na zbytkovou Moravu (oblast kolem Vsetína), kde jich 10 milionů bude žít natlačeno v táborech bez zaměstnání a na hermeticky uzavřeném prostoru bez povolení ho opustit. Češi budou mít barevně odlišené, "druhořadé" občanské průkazy; občany prvního řádu budou výlučně Romové. Propustky z "pásma Morava" budou vydávat romské správní orgány nové středoevropské Romské republiky. Mezinárodní společenství bude ostře kritizovat český vypjatý nacionalismus a xenofobii, jak se "už začátkem roku 2009 začaly projevovat v kritických postojích vůči Evropské unii," bude zdůrazňovat zejména francouzský tisk.

Pokud se pan Mareš a pan David pokusí proti tomu cokoliv udělat, budou označeni za teroristy - a dobře americkými zbraněmi vyzbrojená romská armáda si už zjistí, kde na Moravě bydlí, a usmrtí je profesionálně mířenými leteckými údery.

Opakovaně bude romská armáda provádět vražedné razie na území Moravy, případně do Německa a do Rakouska, kde se hrstky Čechů budou pokoušet organizovat proti nové středoevropské Romské republice odpor. Romská republika zahájí totální válku proti Rakousku, kde usmrtí tisíce civilistů ve snaze zlikvidovat tamější českou emigrantskou organizaci. Při jedné agresivní vojenské razii pozemními vojsky na zbytkovou Moravu se ženy a děti ukryjí v jakési škole. Pan Mareš a pan David se zoufale pokusí na postupující romské tanky z té školy vystřelit, a romská tanková brigáda školu s civilisty srovná se zemí.

Mezinárodní obhájci středoevropské Romské republiky budou zdůrazňovat, že Romská republika má právo hájit se proti českému terorismu. Činy pana Mareše a pana Davida emfaticky odsoudí mluvčí romského ministerstva obrany v Praze.

11. 1. 2009

Vaše hypotéza o vzniku Romské republiky na území ČR je ve srovnání se vznikem Izraele provokativní, ale poněkud hloupá. Pokud by byla Romská republika vzorem demokracie a rozvoje vůči okolním zaostalým bělošským územím, které by obývali Češi a jejich slovanští bratři, potom by pánové, kterým se tak posmíváte, jistě byli schopni se s nastalou situací vyrovnat. Češi jak známo přežili nacismus, komunismus a jistě by se přispůsobili tak, aby nedocházelo k bojovým konfliktům, píše čtenář který se podepsal šifrou PK.

To co jste popsal, by se ani teoreticky nestalo. Romové, tak jak je známe, by byli velmi obtížně schopni vytvořit svůj stát, narozdíl od Židů.

11. 1. 2009

Romská republika

Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky je velice trefné, ale bohužel neberete v úvahu českou mentalitu... Nebo spíš specifikum, abych byl politicky korektní.

9. 1. 2009

Proč nepřinášejí tato svědectví česká média?

"Snažili jsme se jim pomoci, ale neměli jsme nic pro první pomoc. Strávili jsme celé dny bez potravin, bez vody - ranění čtyři dny krváceli."

"Přijely sanitky a zachránily, koho zachránily. V mém domě jsou pořád ještě kusy mé manželky, mých synů a mrtvol mých synovců."

Sameh, věk tři roky, a Ahmad, 18 měsíců, nepřetržitě brečí. Jak Sameh sedí na posteli v nemocnici al-Quds v Gaza City, jejich matka Fatima al-Shamouny, 36, se je snaží utěšovat. Ale když vypráví jejich - i vlastní - příběh, rozpláče se taky.

Chlapci byli nalezeni ve středu, vedle nich ležel jejich mrtvý otec a jejich matka v bezvědomí. Bylo to čtyři dny poté, co uvedly záchranné služby, že se začaly snažit dostat se do jejich čtvrti.

Tito lidé byli mezi třiceti osobami, kterě zachránili pracovníci palestinského Červeného půlměsíce ve středu ze Zeitounu na jihovýchodě Gaza City.

Takováto svědectví najdete dnes skoro ve všech nejvýznačnějších světových médiích.

9. 1. 2009

OSN varuje Izrael:

Je pravděpodobné, že izraelská armáda v Gaze spáchala válečné zločiny, konstatoval v pátek večer nejvyšší činitel OSN pro lidská práva, zatímco Izrael dál pokračoval ve své stále vražednější ofenzívě navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN, požadující příměří.

Navi Pilay, vysoká komisařka OSN pro lidská práva, hovořila o incidentu, kdy izraelská armáda usmrtila až 30 Palestinců v Zeitounu, v Gaza City, když Izrael ostřeloval dům, kam předtím jeho vojáci poslali 110 civilistů, aby se tam skryli.

Pilay, bývalá soudkyně od mezinárodního trestního soudního dvora z Jihoafrické republiky, řekla v BBC, že se zdá, že má tento incident "všechny prvky válečných zločinů". Požadovala "důvěryhodné, nezávislé a otevřené" vyšetřování těchto možných porušení mezinárodního práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 1. 2009

< Guardian, AFP, Getty Images

Nejméně třicet osob bylo usmrceno ve čtvrti Zeitoun v Gaze poté, co izraelské jednotky opakovaně střílely na dům, do něhož izraelská armáda předtím přesunula více než 100 Palestinců, konstatovala v pátek OSN.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) zdůrazňuje, že to byl "jeden z nejvážnějších incidentů od začátku izraelských vojenských operací" proti extremistům Hamas v Gaze od začátku ofenzívy dne 27. prosince.

OCHA uvádí, že k incidentu došlo 4. ledna, den poté, co Izrael zahájil svou pozemní ofenzívu v Gaze.

Podle svědectví, které shromáždila OSN, evakuovali izraelští vojáci asi 110 Palestinců do jednopatrového domu v Zeitounu na jihovýchodě Gazy. Evakuovaným osobám bylo doporučeno, aby zůstaly v zájmu vlastní bezpečnosti v domě, ale o čtyřiadvacet hodin později zaútočila na dům izraelská armáda raketami. Asi polovina Palestinců, skrývajících se v domě, byly děti, uvádí OCHA.

OCHA neobviňuje Izrael z úmyslného vraždění, ale požaduje vyšetření tohoto případu.

pátek 15.10: Izraelská vláda výše zmíněné obvinění odmítla, uvedly zprávy rozhlasu BBC v pátek v 15 hodin. O výše zmíněném incidentu nemá žádné informace a izraelská armáda nebyla toho dne v oblasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 1. 2009

JU│ Ruský server Vzgljad.ru komentuje páteční setkání ruského prezidenta Medvědova s Alexejem Millerem předsedou představenstva Gazpromu. Miller uvedl, že byl vytvořen mechanismus kontroly tranzitu zemního plynu při jeho průchodu přes území Ukrajiny. Součástí kontrolní skupiny jsou představitelé deseti firem, které odebírají ruský plyn. Půjde o specialisty, kteří se budou zúčastňovat práce přímo na měřicích stanicích, nepůjde tedy o žádné osoby, které si vyjely na výlet na Ukrajinu.

Medvěděv také charakterizoval ruskou pozici v dalších jednáních s Ukrajinou. Nebudeme poskytovat žádné preference, a to ve vztahu ke všem zemím, ať jde o kohokoli. Cena musí být evropská a vyvážená a pro Ukrajinu to musí být cena bez jakýchkoli preferencí a slev. Kolik platí Evropa, tolik bude platit i Ukrajina. Budeme současně usilovat o diverzifikaci přepravních cest, tak jak to již máme s některými státy předjednáno.

9. 1. 2009

OSN oznámila, že počet palestinských mrtvých dosáhl 758, z nichž je 42 procent žen a dětí - 60 žen a 257 dětí, podle údajů z palestinského ministerstva zdravotnictví. Došlo k dramatickému zvýšení počtu mrtvých od začátku pozemní invaze izraelské armády do Gazy. Asi 3100 Palestinců bylo zraněno.

V Gaze také usmrtila střelba z izraelského tanku jednu Ukrajinku, Olveru al-Jarou, s jejím dvouletým synem. Byla to manželka jednoho palestinského lékaře a je to první cizinka, kterou Izraelci v Palestině zabili.

Úřad OSN pro pomocné a humanitární práce, daleko největší humanitární organizace, která pracovala v Gaze, ve čtvrtek suspendoval své operace, poté, co izraelské jednotky začaly střílet na konvoj OSN, který nakládal potraviny na pohraničním přechodu Erez v severní Gaze. Jeden muž byl usmrcen a dva lidé byli zraněni. Později střílela izraelská vojska na jasně označený konvoj OSN dvou ozbrojených vozidel, když se jejich posádka pokusila sebrat mrtvé tělo palestinského zaměstnance OSN během platného tříhodinového příměří.

Izraelské jednotky dál pokračují s agresivní invazí do Gazy, navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která požaduje "okamžité" a "trvalé" příměří.

V pátek ráno bylo usmrceno sedm Palestinců z jedné rodiny, včetně nemluvněte. když izraelská letadla bombardovala pětipatrovou budovu v Beit Lahiya v severní Gaze. Izrealci prováděli intenzivní letecké údery proti předměstí Gaza City a izraelské námořnictvo ostřelovalo Deir el-Balahj v centrální Gaze.

9. 1. 2009

Konflikt v Gaze vyvolalo přesvědčení Izraele, že nynější status quo je nepřijatelný a je nutno ho změnit. Hamas, od jeho puče před dvěma lety, uzavřel Gazu pro všechny palestinské organizace, které přijaly vytvoření dvou států. Proto Izrael a vláda prezidenta Mahmouda Abbase na západním břehu Jordánu nemohou obnovit vyjednávání, která by vedla k vytvoření palestinského státu vedle Izraele, píše v deníku Times konzervativní íránský autor Amir Taheri.

9. 1. 2009

Nová americká vláda opustí Bushovu politiku izolace islamistické organizace a zahájí diplmatická jednání na nízké úrovni, uvádějí zdroje z Obamova týmu.

Nová Obamova vláda je připravena opustit doktrínu prezidenta Bushe, jejímž cílem bylo izolovat Hamas, a vytvořit si komunikační kanál k této islamistické organizaci, sdělují zdroje blízké Obamovu týmu, zjistil deník Guardian.

Prvotní kontakty s Hamas by mohly vzniknout prostřednictvím amerických výzvědných služeb. Znamenalo by to, že nová americká vláda opouští politiku prezidenta Bushe, která organizaci Hamas ostrakizovala.

Britský deník Guardian hovořil s třemi lidmi, kteří mají informace o debatách v Obamově táboře.

9. 1. 2009

Přiměřenou reakcí na dění v samotné Gaze je komentátorské ticho. Tváří v tvář zpravodajství, jakkoliv neúplnému, nelze k okamžité situaci nic podstatného dodat. Nemohu být výmluvnější než hlava mrtvé holčičky vyhrabaná z trosek, jež vyhlíží z hlavní stránky serveru Jordan Times. Její mlčení nežádá dalších vysvětlení, ba dokonce je ani nepřipouští.

Kromě toho se hluboce stydím. Stydím se za to, že jsem Cipi Livniové -- člověku, jenž svou zásadovost demonstroval na záležitosti, v níž šlo o pár miliónů dolarů, aby pak bezostyšně lhal ve věci života a smrti tisíců nevinných -- skočil na špek havlovských moralistních keců. Z obrazu tvrdé, ale zásadové vyjednavačky připravené k nutným ústupkům se vyloupla organizátorka PR kampaně obhajující vraždění v gigantickém uprchlickém táboře jménem Gaza.

9. 1. 2009

Názor:

Jsem určitě poslední, kdo by se domníval, že izraelská ozbrojená akce v rámci pásma Gazy vyřeší Izraelem proklamovaný problém. Každého Palestince i Žida, který kvůli tomuto konfliktu zemře, je mi nesmírně líto. Jednostrannost informování o konfliktu ze strany Britských listů se mi však zdá již neúnosná, ostatně tak tomu je téměř v každé kauze, kterou se zabývají, a to se mé názory v drtivé většině shodují nebo alespoň značně blíží názorům redakce. V souvislostí s ostentativním, až dětsky umíněným, a proto i poněkud trapným zveřejňováním hrůzných fotografií obětí konfliktu, mě napadá, kdy že jsem naposled na Britských listech viděl fotografie mrtvých a zmrzačených izraelských civilistů, z míst, kde se odehrál sebevražedný atentát provedený některým z Palestinců, píše Peter Nemec.

Reakce Jana Čulíka: Trapné zveřejňování hrůzných fotografií? Překvapujete mě.

Píšeme přesně tak, jak píše anglosaský tisk. Projevujeme "neúnosnou jednostrannost" přímo úměrnou počtu zmasakrovaných osob. Nemám absolutně žádný zájem na žádné politice na Blízkém východě.

Samozřejmě, že jsme opakovaně psali o nepřijatelném konfliktu mezi Hamas a Izraelci, nikdo neomlouvá teroristické útoky Hamasu, pokud však cca zabijí 10-20 osob za 10 let, je to, uznáte, poněkud méně výrazná mezinárodní zpráva než zmasakrování 700 - 800 lidí z údajně "podřadného etnika" státní mocí za pouhých čtrnáct dní.

To je prostě mezinárodní zpráva. Informujeme tak, jak informují mezinárodní sdělovací prostředky. To, že jste zpitomělý zideologizovanými českými médii, za to opravdu nemohu.

Divím se, že se neptáte, proč česká média tyto "trapně hrůzné fotografie" nezveřejňují. Nebo že by byl legitimní postoj: "Ale my to NECHCEME vědět?"

9. 1. 2009

Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným rasistickým a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě,

píše správce serveru iDnes pod článkem o situaci v Gaze ZDE

K tomu: Jan Čulík, Česko má opravdu štěstí, že ho neosvobozovali američtí vojáci od komunismu

MFD, iDnes: Mimořádně odporné zpravodajství

9. 1. 2009

Izraelská střelba na sanitky OSN je oprávněná, protože převážejí palestinské bojovníky, argumentuje Petr Novotný, který píše: v rámci principu Audiatur et altera pars žádám o zveřejnění tohoto videa (. Kdo zhlédne videozáznam až do konce, pochopí, kde hledat viníky střelby na vozidla označená symboly UN a červeného půlměsíce...

Pozn. red: Upozorňujeme, že tyto informace pocházejí z proizraelských zdrojů, zatímco kritika izraelské praxe přichází od nadnárodních organizací, jako je Mezinárodní Červený kříž a Organizace spojených národů a z nezávislých sdělovacích prostředků.

K tomu: Robert Fisk, Pročpak nás tak nenávidí? ptáme se. Prosím, neříkejme, že to nevíme

9. 1. 2009

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček včera podpořil iniciativu předsedy Evropského parlamentu Hanse-Gerta Pötteringa a předsedy řeckého parlamentu Dimitriose G.Sioufase, kteří připravují mimořádnou konferenci představitelů parlamentů všech členských států Evropské unie a plánují koordinovat parlamentní aktivity zaměřené na dosažení příměří v Gaze. Po neúspěchu mise vedené českým ministrem zahraničí chtějí organizátoři dát prostor parlamentní diplomacii, která by měla být schopna oslovit obě strany konfliktu i vlády v regionu a členy tzv.diplomatického Kvartetu (EU,OSN, USA a Rusko) a přispět k realizaci snah OSN současný konflikt urovnat.

9. 1. 2009

Nejeden pamětník dokládá, že když se v roce 1914 zvolna rozbíhala mašinérie první světové války, mnozí se na ni v jakémsi romantickém poblouznění těšili. Snili neurčitě o vítězství, hrdinských činech a slávě; a netušili, že skutečnost se bude podobat mlýnku na maso.

Všechny ty dnešní řeči o "právu na sebeobranu", "nutnosti svrhnout diktátora" nebo potřebě bojovat tisíce kilometrů od vlastní domoviny proto, abychom časem nemuseli bojovat proti teroristům doma, nejsou než zaslepeným ideologickým blábolením lidí, kterým je lhostejné utrpení bližních. Když Rusko čistilo Groznyj, když Spojené státy dobývaly Irák, a když dnes Izrael bombarduje Ghazu, děje se stále znovu totéž -- umírají a trpí tisíce nevinných.

9. 1. 2009

Izraelská politika je perfektně 'přiměřená', napsal na počátku ledna ve Wall Street Journal kontroverzní politický komentátor a profesor práva na Harvardu Alan Morton Dershowitz.

Izraelské akce v Gaze jsou dle jeho názoru ospravedlnitelné podle mezinárodního práva a Izrael by měl být pochválen za svou sebeobranu proti terorismu. Paragraf 51 Charty OSN zaručuje každému národu právo zajistit svou sebeobranu proti ozbrojeným útokům. Jediným omezením, kterým mezinárodní právo omezuje demokracii,  je, že její akce musí uspokojit princip přiměřenosti. Od doby, kdy Izrael ukončil svou přítomnost v Gaze, Hamas vystřelil tisíce raket,  jejichž cílem bylo zabít civilní obyvatelstvo v jižním Izraeli.

9. 1. 2009

Hlavní humanitární úřad OSN suspendoval své operace v Gaze, protože jeho zaměstnanci se stali terčem izraelských útoků.

Přerušení činnosti potrvá, "dokud izraelské úřady nebudou schopny zajistit naši bezpečnost", konstatovalo OSN.

8. 1. 2009

Tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže

Mezinárodní humanitární právo stanoví povinnost sebrat a ošetřit každého (bez jakéhokoli nepříznivého rozlišování), kdo je raněn. Stejně tak stanoví, že poslání zdravotníků je každý povinen respektovat. Poškození zdraví nebo života chráněné osoby (včetně nedbalosti) představuje válečný zločin.

Více viz např. ZDE

Ženeva/Jerusalem/Tel Aviv (MVČK) -- Odpoledne dne 7. ledna čtyři ambulance Palestinského Červeného půlměsíce (PČP) a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) získaly souhlas a poprvé dosáhly několika domů v Zaytun v sousedství města Gaza zasažených izraelskou střelbou. MVČK žádal o bezpečný průjezd pro sanitky již od 3. ledna, ale izraelská armáda jej udělila až odpoledne 7. ledna.

Tým MVČK/PČP v jednom z domů nalezl čtyři malé děti u jejich mrtvé matky. Byly tak zesláblé, že se neudržely na nohou. Byl nalezen i jeden muž, živý, avšak neschopný se zvednout. Dále zde na matracích leželo 12 mrtvol.

V jiném domě nalezl záchranný tým MVČK/PČP 15 přeživších útok včetně vážně raněných. V dalším z domů byla nalezena tři další těla. Izraelští vojáci, v postavení cca 80 m od domu, nařídili týmu oblast opustit, což zdravotníci odmítli. Bylo zde několik dalších postavení izraelské armády a dva tanky.

8. 1. 2009

Komentář televize Al Jazeera k tomuto videu:

Jinde v Gaze, jiná informace z jiného zdroje. Španělští a kanadští lidskoprávní aktivisté natočili tyto záběry. Zdravotníci na nich spěchají sebrat mrtvolu. Dojde ke střelbě, podle posádky bylo vystřeleno 13krát. Jeden zdravotník se stal obětí střelby. Mrtvola, kterou šli sebrat, byla ponechána svému osudu a dál leží tam, kde je. Podle přítomných prolétl jeden výstřel hlavou mrtvoly a zranil zdravotníkovu nohu. Od začátku války se stalo 21 zdravotníků obětí izraelských útoků, konstatují zdravotnické úřady. Protiřečí to izraelským tvrzením, že se izraelská armáda na zdravotnické týmy nezaměřuje.

9. 1. 2009

Není to tak dlouho, co jsem cynicky tvrdil, že je jen jediný důvod, proč potřebuje Evropa americký radar - a tím důvodem je Izrael. Přestože to byl joke, nedělal jsem si tehdy až tak moc legraci, ač si to mnozí mysleli. Česká ministryně obrany, křesťansko demokratická zpěvačka Vlasta Parkanová ovšem přijela v březnu 2008 do Izraele na jednání s ministrem obrany Ehudem Barakem. Nový americký protiraketový obranný systém NMD, jehož radarovou část chce česká vláda umístit v Brdech, přispěje podle ní i k obraně Izraele... Vláda v Praze je podle Parkanové ochotná podporovat Izrael, jestliže by to bylo nutné, všemi dostupnými "silami a schopnostmi.". Politický žvást. Česko samozřejmě Izrael před palestinskými raketovými útoky nejenže nepodpořilo a neochránilo, ale ani toho není schopno, stejně jako americký radar. Ani jeden.

Izrael je nicméně nejbohatší, nejméně stabilní a přitom nejlépe vyzbrojenou zemí regionu. Politicky zmítán v pasti ke všemu odhodlaného sionismu a extrémního nacionalismu s náboženskými kořeny. Chová se nevyzpytatelně a mnohdy v rozporu s mezinárodním právem a úmluvami, které podepsal. Sobecky hájí pouze svoje zájmy - bez ohledu na to, jaké následky to bude mít na okolí - včetně následků na židovskou komunitu v Evropě i jinde. Antisemitismus tak může dostat své opodstatnění.

8. 1. 2009

Zdroj ZDE

Link jsme získali z deníku Guardian, který varuje, že jde o drastické záběry.

8. 1. 2009

Tak zase znovu otevřel Izrael pro Palestince brány pekla. Čtyřicet mrtvých civilistů ve škole OSN, tři další v jiné. Není to špatná práce na jednu noc pro armádu, která věří v "čistotu zbraní". Ale proč bychom měli být překvapeni? ptá se v deníku Independent Robert Fisk.

Zapomněli jsme na 17 500 mrtvých - téměř všichni to byli civilisté, většinou ženy a děti - když r. 1982 Izrael provedl invazi do Libanonu, na 1700 mrtvých civilistů při masakru v táborech Sabra a Šatila, na 106 zmasakrovaných libanonských civilních uprchlíků r. 1996 na základně OSN v Káně, více než polovina z nich byly děti; na masakr marwahinských uprchlíků, jimž Izraelci r. 2006 nařídili, aby odešli ze svých domovů, a pak je vyvraždila posádka vrtulníku, na 1000 mrtvých během téhož bombardování a invaze do Libanonu, a téměř všichni z nich byli také civilisté?

K tomu: Obviňujeme: Izraelský premiér Šaron by měl být postaven před soud BBC

9. 1. 2009

9. 1. 2009

Starokřesťanský židovský příběh mě oslovil jedinečností, myslím že i dnes může být symbolem příběhu v životě současného člověka, jež může být vyveden z otroctví nejrůznějších závislostí a vyvolen jakoukoliv osvíceneckou událostí ke své změně, k novému životu. To je poselství Bible současnému ateistickému člověku. Mnohé z židovské kultury je mi velice blízké rituálností a mnohé z jejich tradic jsem přijal do svého každodenního života, aniž bych musel konvertovat. Zabíjení v Gaze se mě možná proto hluboce dotýká.

10. 1. 2009

LVI│ Ruské mezikontinentální balistické střely RS-20B a RS-20V potřebují modernizaci naléhavěji než kterákoli jiná součást ruského odstrašujícího jaderného arzenálu,napsal pro agenturu RIA Novosti respektovaný analytik Ilja Kramnik.

10. 1. 2009

LVI│ Zkušební vypuštění ruské ponorkové balistické rakety Bulava, které se odehrálo 23. prosince 2008, skončilo dalším neúspěchem. Selhání třetího stupně donutilo obsluhu dálkově aktivovat destrukční mechanismus rakety. Vypuštění bylo provedeno kolem šesté hodiny moskevského času (03:00 světového času) z ponořené ponorky Dmitrij Donskoj, která patří Severní flotile a nacházela se v Bílém moři. Šlo o desátý letový test Bulavy (po dvou testech typu „pop-up“, tj. pouze uvolnění střely z šachty), resp. šestý neúspěšný.

9. 1. 2009

Ano, proč Sarkozy, proč ne Schwarzenberg? Proč se Sarkozymu něco - zatím to není moc víc než "něco" - na Blízkém východě podařilo, co mise, "vedená" Schwarzenbergem a s osobnostmi na první pohled tak závažnými jako Kouchner, Solana, Ferrerová, nesvedla?

9. 1. 2009

Ministerstvo vnitra ČR horečně hledá způsob, jak vyřešit problém s cizinci, kteří ztratili v ČR práci, a ocitli se v nelegálním postavení. Jejich pobyt na území je totiž vázán na výkon zaměstnání.

Problém, na jehož vznik autor upozorňoval již před dvěma měsíci se týká tisíců lidí, kteří jsou v ČR nezřídka jen několik měsíců a nemají prostředky na návrat do zemí původu.

9. 1. 2009

V Londýně nezvykle dosahují nezvykle mrazy až -10 stupňů Celsia a nezvykle také napadl sníh. Tak se londýnské policii lehce podařilo zatknout dva zloděje - prostě policisté sledovali šlápoty, které za sebou zloději nechali ve sněhu.

Policii zavolaly v pondělí oběti vloupání do garáže v londýnské čtvrti Sutton. Policisté si brzo povšimli, že od garáže a dál pryč vedlejší ulicí vede stopa šlápot dvou lidí.

Bylo půl páté ráno a všude jinak ležel nedotčený sníh. Policisté, za pomoci psů, sledovali stopy ve sněhu na vzdálenost cca půldruhého kilometru, a nakonec dopadli dva teenagery, ve věku 16 a 17 let, kteří z garáže ukradli několik elektronických přístrojů.

Zdroj ZDE

9. 1. 2009

JU│ Po čtvrtečních jednáních je jasné, že se nebude se opakovat situace z prvního sporu s Ukrajinou z počátku roku 2006. Tehdy také Rusko přerušilo dodávky, ale po jednom dnu, kdy se Evropa začala bouřit a v podstatě jednomyslně obvinila Rusko, že tehdejší situaci vyprovokovalo, Rusko ustoupilo a dodávky zemního plynu obnovilo. Výsledkem tehdy také bylo, že se nakonec nepodařilo uzavřít ani dlouhodobou smlouvu na dodávky zemního plynu na Ukrajinu, ani dohodnout mechanismus tvorby ceny.

9. 1. 2009

Jak se ukazuje, Juščenkova "demokratická" a "prozápadní" Ukrajina je daleko méně spolehlivým energetickým partnerem Evropy, než Lukašenkovo "totalitní" Bělorusko. OIdtud proudí do Evropy ruský plyn spolehlivě. V Bělorusku je sice také krize a místo výplat tam dostávají konzervy, ale plyn proudí. Prezidenti Ruska a Běloruska Dmitrij Medveděv a Alexandr Lukašenko se v Moskvě dohodli na dodávkách a ceně ruského plynu v roce 2009. V Bělorusku totiž zůstaly ve státním vlastnictví všechny strategické podniky, včetně plynovodu. V Rusku se zájmy Kremlu a zájem Gazpromu ztotožnily. Evropě nutnost tohoto souladu politik ještě nedošel. Teď jen čekám, kdy čeští protiruští aktivisté odmítnou velkým gestem plyn z "totalitní" země na protest proti porušování práv tamní opozice a pořídí si přímotopy nebo kamna na smrková polena.

9. 1. 2009

Argumentace Štěpána Kotrby ve smyslu "Mně je jedno, jestli někdo někoho utlačuje, případně vraždí, pokud od něho potřebuju pro sebe nezbytné věci k životu", je v každém případě kotroverzní a zajímavá. Nemám pochyb, stejně jako Štěpán Kotrba, že sobecký sebezájem vlád vždycky převládne nad etickými principy. Je také pravda, že když se bezmocně vzteká Saša Vondra či jiní "činitelé" nad tím, že z Ruska nepřichází plyn, je to směšné.

Faktem je, že Evropa nemá na vybranou a musí - bohužel - přijmout, co si nadiktuje Rusko. Argument však, že protože nechceme mrznout, je nám jedno, jestli je někdo třeba mučen, je však v každém případě kontroverzní, i když nemám pochyb, že každý dá před lidskými právy přednost teplu. Vyvstává však těžko řešitelná, a velmi aktuální otázka: Je eticky přijatelné dát přednost vlastnímu pohodlí, pokud je vykoupeno utrpením jiných? Dávno to platí například o našem užívání mobilních telefonů a válce v Africe, případně obecněji o vykořisťování chudých lidí v třetím světě, na němž je založen náš blahobyt.

9. 1. 2009

Ruský premiér Vladimír Putin podle BBC konstatoval, že Moskva začne znovu dodávat plyn do Evropy, jakmile budou rozmístěni nezávislí pozorovatelé, kteří budou kontrolovat dodávky na trhy v Evropské unii.

Ukrajina, jejíž spor s Ruskem ohledně cen vedl k této krizi, zdůraznila, že zaručí dopravu plynu do Evropy.

České předsednictví EU uvedlo, že pozorovatelé budou kontrolovat, jak je plyn dodáván na území Ukrajiny a jak ho opouští, ale podle BBC není jasné, zda byla uzavřena konkrétní dohoda.

9. 1. 2009

"Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme."

Mirek Topolánek, předseda ODS , Lidové noviny, 15. 4. 2006

8. 1. 2009

Zajímavé mi přijdou tři skutečnosti, píše Jan Goláň:

9. 1. 2009

Omezení dodávek plynu z Ruska je malou ukázkou toho, jak jsou naše duševní úvahy ulítnuté a odpoutané od reality. Ve svém naparování zapomínáme, kde nás tlačí bota a kde je naše Achillova pata. Věřím, že další horší ukázky, výchovné lekce a krutá poučení osudu budou ještě následovat. Adekvátně tomu, dokud se nezačneme chovat správně.

9. 1. 2009

Čtyři bývalí němečtí politici zveřejnili v pátečním vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung společné prohlášení, ve kterém vyzývají k dialogu s Ruskem nad Dmitrijem Medveděvem navrženým novým bezpečnostním rámcem Evropy a ke stažení amerických jaderných zbraní z Německa. Bývalý spolkový kancléř Helmut Schmidt (SPD), bývalý prezident Richard von (CDU), bývalý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher (FDP) a bývalý spolkový ministr, architekt německé východní politiky a člen nezávislé Palmeho evropské komise pro odzbrojení a bezpečnost Karl-Heinz Egon Bahr (SPD) konstatují, že úvahám o nové evropské bezpečnostní struktuře neprospívá záměr Spojených států postavit v Česku radar a v Polsku umístit antirakety.

ČT24: Bývalí němečtí politici proti radaru a pro jaderné odzbrojení ZDE

FAZ: Für eine atomwaffenfreie Welt ZDE
9. 1. 2009

Pornografický magnát Larry Flynt žádá Washington o dotaci ve výši 5 miliard dolarů na oživení pornografického průmyslu, který podle něho utrpěl hospodářskou krizí.Tento zakladatel časopisu Hustler se spojil s jiným pornografickým magnátem a společně žádají americký Kongres o podobnou finanční dotaci, jakou dostal automobilový průmysl. Cílem je "oživit sexuální choutky Američanů".

9. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Automobilový sektor je něco jako páteř německého hospodářství. A v téhle době má právě automobilový průmysl velké problémy nejen s poptávkou, ale také s platební schopností svých specializovaných dodavatelů. Zjistilo se teď, že závislost na odbytu automobilů a chybějící vlastní kapitál se staly nebezpečnou pastí nejen pro tyto menší firmy, ale i pro jejich velké průmyslové zákazníky. Na druhé straně by právě tito teď nelikvidní dodavatelé vlastně mohli být zajímavými cíli pro investice, protože bez jejich výrobků se v budoucnosti žádné automobily nebudou moci prodávat.

9. 1. 2009

Na přelomu roku si lidé berou předsevzetí a snaží se být k sobě upřímní. Kéž by! A když už všichni máme svou třináctou komnatu, kterou protimluvně sami veřejně propíráme, nebo je denunciací ve sdělovacích prostředcích sama otevřena, nemohu z těchto důvodů stát opodál. Nebýt v novém roce in. Přiznám se i já -- ke třinácté komnatě bolševictví. Moje maličkost byla doslova vnesena do KSČ. A to hezky brzo, ještě před narozením. Ano, matka v naději mne zavlekla do normalizační masové státostrany. Umím si představit, že pro některé vymítače ďábla vznikla kontaktem s moderním náboženstvím nenapravitelná poskvrna.

9. 1. 2009

Anton Pavlovič Čechov v povídce Záhadná povaha vypráví o zážitku z vlaku. (Pro ruskou literaturu příznačný žánr. Země je to veliká, lidé na cestách tráví často řadu dnů.) Vypravěč Waldemar se v kupé seznámí s hezkou dámou, která mu svěří své životní bloudění. Vdala se za bohatého starce, aby ....se obětovala, pomohla rodině, mohla cestovat a prokazovat dobrodiní. Naříká, jak trpěla v objetí generála. Posilovalo ji vědomí, že stařec dříve či později zemře a ona začne konečně žít, jak by chtěla, oddá se milovanému člověku, najde štěstí. A už zná toho vyvoleného... Stařec zemřel, ale dáma vůbec není šťastná. Opět je pro ní svět hnusný, vše je podlé, opět je nešťastná. Je tu totiž další překážka. Do cesty se jí postavil... jiný bohatý stařec.

9. 1. 2009

Obvykle se nerad vyjadřuji k aktuálním mediálním prioritám, jakou bezpochyby je konflikt v oblasti Gazy, nebo přivřený (a v tuto chvíli již definitivně zavřený) plynový kohoutek do Evropy. Komentáře jsou obvykle stejné, či velmi podobné a polarita těchto názorů má svoji logiku a předvídatelnou motivaci. Ta druhá vrcholně sledovaná priorita má ale jeden docela zajímavý aspekt, ze kterého za určitých okolností jde docela strach a tak jsem se přece jen rozhodl svůj názor do diskuze přidat s vědomím, že patrně nevzbudí příliš pozitivní odezvu.

8. 1. 2009

Prý jsem se zbláznil, napsal mi jeden pražský čtenář, schovávající se za jménem Paul Norrland s adresou na operamailu a konstatuje: " Dokud bude existovat stát Izrael, nebude nikdy stát Palestina. Jakmile se rozpadnou Spojené státy - a toho se dožijeme - skončí šílený sponzoring Izraele. Bez USA Izrael nevydrží ani rok. Ani jeho jaderný arzenál mu nepomůže. Těch 60 katastrofických let si Střední východ klidně mohl ušetřit...to je ovšem už z jiné pohádky."

Ukazuje se, že jeden z posledních levičáckých politických projektů poválečného Západu končí. Theodor Herzl byl romantik 19. století a sionismus politickou omluvou za šoa a Hitlera. Že takto vzniklý Izrael není liberální, sekulárně republikánskou demokracií, ale etnicky a někdy dokonce nábožensky definovaným polovojensky organizovaným státem, je pravda. Židovský rasismus jsme se naučili brát jako demokratický standard Blízkého východu spolu s jeho starozákonní definicí. Že se ovšem Izrael po vybombardování jedné školy s palestinskými školáky stane do značné míry nepřijatelným pro nezanedbatelnou část obyvatelstva i politických elit Evropy, je zvláštní. Když Miloševič nevydržel věčné provokace kosovských Albánců, toužících po svém státě, a začal provádět policejně vojenská opatření s etnickým podtextem, mohla se evropská politická elita zbláznit a pro USA to byla záminka k válce. Potrestán byl Bělehrad. Zničenými školami, továrnami či elektrárnami počínaje, a vyvražděním kosovských Židů za tichého dohledu jednotek OSN konče. Nikomu to nevadilo. Kosovský drogový kartel dostal svůj stát. Srbové se práva nedovolali. Evropa povinně mávala mávátky a americká politická elita nebyla za válečné zločince, ale za hrdiny a obhájce demokracie. Mrtvých dětí, zabitých americkými bombami, přitom nebylo méně, než teď a umíraly stejně trýznivě.

Co se změnilo od té doby na evropském cynismu i na evropském antisemitismu?

8. 1. 2009

No - v závěru své poznámky Jan Čulík přehání, ale ve věci té bezohlednosti americké armády má bohužel pravdu. Vietnam, Jugoslávie, Afghánistán, Irák, a další. Statisíce mrtvých ve jménu Demokracie, čítankové demonstrace vzorné pomoci civilnímu obyvatelstvu na straně jedné, neochotně přiznávané mučení a slepé vraždění týchž civilistů na straně druhé (o tom se ovšem v Lidovkách už tolik nepíše, že?).

7. 1. 2009

O víkendu vysílal rozhlas BBC portrét šestnáctiletého Iráčana, kterému při invazi do jeho země v březnu 2003 Američani vybombardovali jeho rodný dům. Chlapci bylo tehdy dvanáct. Při explozi americké bomby zahynulo šestnáct členů jeho rodiny, jeho rodiče, bratr, sestra, ostatní příbuzní. Dvanáctiletému chlapci bomba utrhla obě ruce. Když se zotavoval v nemocnici, divil se, že za ním nechodí jeho rodiče. Teprve asi měsíc po explozi mu strýc prozradil, že celá jeho rodina zahynula. Pro dvanáctiletého chlapce to byla ovšem katastrofa. A bez rukou si myslel, že spáchá sebevraždu.

Dneska, skoro o šest let později, je to usměvavý, milý a příjemný teenager. Žije se strýcem v Londýně, naučil se anglicky jako rodilý mluvčí, hraje rád fotbal, i když, přiznává, zpočátku při hře padal, protože bez rukou nebyl schopen udržet rovnováhu. Neustále se směje. Jak poznamenal reportér, který vytvořil jeho rozhlasový portrét, tak jako většina Iráčanů. Strýc ho krmí a pomáhá mu na záchodě. Chlapec skoro všechno dokáže dělat nohama, jimiž si dosáhne na čelo. Nohama píše, hraje počítačové hry, ovládá počítač, esemeskuje.

Vzpomínám, jak za komunismu mnozí toužili, aby Československo osvobodila od totality americká armáda. Všichni by byli rázem svobodní a všichni by se radovali. Jenomže z válek v Iráku, v Afghánistánu a nyní z brutální izraelské ofenzívy v Gaze je zjevné, že by tomu tak nebylo. Američané by při osvobozování Československa od komunismu vyvraždili polovinu národa a zničili města i celou infrastrukturu.

8. 1. 2009

Patřilo ke zvykům feudálních pánů, že si zdobili portály svých zámků rodinnými erby a od 12. století s rozvojem heraldiky se přenášely rodové symboly na prapory a korouhve, které vlály nejen jako poznávací znamení v čele šiků vojsk, ale dodávaly také lesku hradní a později zámecké architektuře. Dánská vlajka se svojí 800letou tradicí je nejstarší setrvale používanou státní vlajkou v Evropě. Československá, nyní česká státní vlajka, byla schválena jako státní symbol 30. března 1920.

8. 1. 2009

Až teprve s českým předsednictvím vidí, že výroky ultrakonzervativního českého prezidenta a pravicové vládnoucí koalice v Česku se týkají celé Evropy. A že evropská pravice je - viděno z Česka - vlastně liberálně levicová, což se promítá jak do námětů na řešení ekonomické krize, tak i do "zelených" a multietnických agend. Zděšení evropských socialistických stran mělo přijít o několik let dříve. Integrace sociálně demokratických a socialistických stran doposud ale ignorovala (s výjimkou akcí SPD, kancléře Schrödera a Güntera Veheugena) východoevropské země a politické zápasy v nich probíhající. Stejně tak kašlaly na výchovu evropských politických sousedů evropští konzervativci, aniž analyzovali nebezpečí pro celoevropskou politiku z nich plynoucí. Zabývaly se pouze politikářskými kalkulacemi. A tak zatímco prakticky všechny evropské politické strany s výjimkou neofašistických populistů jsou pro-evropské a posilující evropskou liberální integraci jako evropskou protiváhu vznikajících kontinentálních nadstátních útvarů v Asii i Americe, Evropa dovolila východní pravici rozehrát populistické a neofašistické hry s xenofobií a etnofobií. S nacionalismem a náboženským fanatismem, s rozbíjením Evropy.

Teď poprvé spolu s Topolánkovým a Klausovým předsednictvím EU sklízí "západní" Evropa to, co svou lhostejností zasila. Pro evropské pravicové i křesťanské politiky by to měl být nejen námět k přemýšlení, ale i zhodnocení vlastních stranických postojů k ODS a KDU-ČSL. V Evropském parlamentu je na to pravé místo. PES, GUE-NGL, SEL i evropští liberálové mají ve vztahu k českým stranám jasno, lidovecká frakce, která vynesla k moci Barrosa, zdá se nikoliv.

8. 1. 2009

POZVÁNKA na řetí nedožité FM narozeniny Radia Wave

Termín: úterý 13.ledna 2009, 19:00
Místo: Retro Music Hall, Francouzská 4, Praha 2
Vystoupí: G Point Hunters (Roman Holý a Matěj Rupert), Midi Lidi, Please The Trees, Xindl X

Koncert na podporu Radia Wave proti mašinérii hlouposti Rady Českého rozhlasu, která vyhnala Radio Wave z FM vysílání a neustále se snaží stanici pro mladé zadupat do země (naposledy například hloupým obviněním Radia Wave z fašismu). Na podporu vystoupí kapely MIDI LIDI, Please The Trees, G-Point Hunters (Roman Holý a Matěj Rupert) nebo originální písničkář Xindl X. Datum koncertu je symbolické, 13. ledna 2006 totiž začalo oficiálně Radio Wave poprvé vysílat. Tento koncert tak bude jakýmisi třetími nedožitými FM narozeninami rádia. VSTUP ZDARMA!

Dokumenty o koncertu ke stažení:

Plakát ZDE
banner 468x60 (další rozměry na vyžádání) ZDE
Informace o kapelách ZDE
Foto kapel ZDE

Další podrobnosti na www.chciwavezpet.cz ZDE

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2009 Gaza: Jak to (prý) bylo s tou školou   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
11. 1. 2009 Human Rights Watch: Izrael používá v Gaze bílý fosfor   
11. 1. 2009 Motorem války v Gaze je izraelský strach   
10. 1. 2009 BBC:"Izrael v Gaze zřejmě posiluje vliv organizace Hamas"   
10. 1. 2009 Mír se uzavírá s nepřáteli Jan  Čulík
10. 1. 2009 Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky? Jan  Čulík
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze?   
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze? Názory posluchačů britského rozhlasu   
9. 1. 2009 Kdy se z války obranné stane válka útočná Štěpán  Kotrba

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2009 Európa mrzne: Kto zastavil plyn?   
11. 1. 2009 Moskevský korespondent ARD: Ukrajina sa pripravovala mesiace na plynový spor s Ruskom   
11. 1. 2009 Očakávam komplikácie Juraj  Slabeycius
10. 1. 2009 Bylo by zajímavé vědět, jak Topolánkova jednání v Moskvě vlastně vypadala   
9. 1. 2009 Plyn do Evropy dojde nejdříve za tři dny po otevření ventilů   
9. 1. 2009 Putin: Dodávku plynu obnovíme, jakmile budou pozorovatelé u ventilů   
9. 1. 2009 Ruský spor o cenu zemního plynu a jeho tranzit s Ukrajinou se vyostřuje   
9. 1. 2009 S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi... Štěpán  Kotrba
9. 1. 2009 Útlak v Bělorusku bychom neměli přehlížet jen proto, protože odtamtud potřebujeme plyn Jan  Čulík
8. 1. 2009 Pomoc sousedům   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig
17. 12. 2008 V Británii výrazně stoupla nezaměstnanost   
16. 12. 2008 Ruská vláda neví, co bude napřesrok s ekonomikou   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner
22. 12. 2008 České jednotky "by měly být vyslány i do Saúdské Arábie"   
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík