9. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 1. 2009

VOX POPULI:

Co s problémem v Gaze? Názory posluchačů britského rozhlasu

"Izrael má právo existovat a bránit své hranice a své obyvatelstvo. Nemá právo stavět osady na území jiných národů ani zacházet s Palestinci jako s porobeným národem. Rozsah této odvety naznačuje širší agendu, válku, kterou vedou prostředníci. Avšak Izrael nebude mít navždycky Spojené státy jako ochránce a Írán, jaderný nebo ne, bude muset koexistovat s ostatním světem. Je tragické, že svět bezmocně přihlíží a jen čeká na další krok Bílého domu."

Jonathan Dimbleby: Dobré odpoledne, pro dnešní posluchačskou diskusi jsme dostali množství ohlasů na situaci v Gaze.

Helen Hawawy z Oxfordu: Ráda bych zdůraznila, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou pro členské země OSN právně závazné. Pokud nemá být rezoluce z 8. ledna naprosto k ničemu, naše vláda a všechny ostatní vlády by měly podniknout kroky, aby Izrael jako členský stát okamžitě stáhl své jednotky z Gazy a přestal střílet. A těmi kroky by měly být obchodní sankce, a zastavení prodeje zbraní Izraeli, jak to tento týden požadoval šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg.

Jonathan Dimbleby: Ta rezoluce také požaduje, aby Hamas přestal odpalovat rakety na Izrael.

Helen Hawawy z Oxfordu: Naprosto souhlasím s tím, že Hamas by měl s těmi raketami přestat. Ale ty rakety se nezastaví další agresí od Izraele. To jen vyvolá další utrpení. Jsem přesvědčena, že tento konflikt může být vyřešen jen v důsledku diplomatického nátlaku od USA, od EU, od naší vlastní vlády a v důsledku vyjednávání.

Jonathan Dimbleby: Takže i když uznáváte, že je důležité, aby Hamas přestal odpalovat rakety, chcete, aby USA, EU a jednotlivé země vyvinuly jednostranně tlak na Izrael, pokud neukončí ofenzívu a pokud se nestáhne.

Helen Hawawy z Oxfordu: No, samozřejmě, Hamas není členským státem OSN. Ale Izrael je a rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou pro členské země OSN právně závazné. Proto mají všechny členské státy OSN povinnost zajistit, aby Izrael jako členská země okamžitě zastavil svou agresi.

Donald McCarter z Londýna: Kdyby izraelská vláda upřímně usilovala o mírový proces, nedovolila by další osídlování západního břehu Jordánu izraelskými osadníky, ortodoxními fundamentalistickými židy, kteří jsou přesvědčeni, že tu zemi jim přislíbil prostřednictvím Abraháma Bůh.

Jonathan Dimbleby: Izraelská vláda by asi argumentovala, že až do doby, než dojde k dohodě, má právo osídlovat, co chce. To vás nepřesvědčuje?

Donald McCarter z Londýna: Vůbec ne. Myslel bych, že pokud to Izrael myslí s mírovým procesem vážně, aspoň by udržoval status quo, aby mohlo vyjednávání pokračovat. A zdá se mi, že Izrael provokuje Hamas, aby se mstil. Pokud vím, tak existovalo půlroční příměří. Které porušila izraelská vláda. Zabila několik aktivistů Hamasu, což vedlo k tomu, že Hamas znovu začal odpalovat rakety.

Jonathan Dimbleby: Jak víte, Izrael to silně zpochybňuje a tvrdí, že to bylo jinak. Děkuji vám. Mám tu spoustu emailů. Tento je od Martina Brighta:

"Izrael má plné právo se bránit před teroristy z Hamasu, kteří poté, co zvítězili v relativně svobodných volbách, krutě povraždili své politické oponenty,. Křesťané byli z Gazy vyhnáni a palestinské ženy byly donuceny nosit islámské oděvy a byly podřízeny zákonu šaria. Aktivisté jako Sarah Teather nám nikdy nevysvětlí, co bychom si počali, kdyby řekněme západní Anglie byla po desetiletí terčem sebevražedných atentátů a tisíců raket, odpalovaných z Irska a zaplacených z Íránu a ze Saúdské Arábie."

Avšak tento mail je od Helen Lord:

"Izrael se mýlí, pokud si myslí, že zastavení raket Hamasu přinese bezpečnost. Izrael pociťuje ohrožení v důsledku toho, jak zachází už léta s Palestinci. Tam, kde existuje extremní nespravedlnost, se vyskytnou lidé, kteří budou ochotni podniknout extremní akce, aby dosáhli spravedlnosti. Izrael ukradl palestinské území a systematicky ponižuje palestinské obyvatelstvo. Už 42 let od války r. 1967 okupuje palestinské území a vyhání z něho Palestince. Staví tam protizákonné židovské osady. Než zaútočil na Gazu, hermeticky ji izoloval a pak se začal rozčilovat, že její obyvatelé začali kopat tunely, aby propašovali zásoby, které jim Izrael odepíral. To Izrael očekával, že lidi prostě umřou, aniž by se pokusili bojovat o přežití?"

Howard Sherrington z Manchesteru: Člověk by si měl vytáhnout mapu Blízkého východu. Gaza je miniaturní území. Je menší než ostrov Isle of Man. Na ostrově Isle of Man žije 80 000 lidí. V Gaze žije 1 milion 300 tisíc lidí. Podle deníku Times tvoří 45 procent tohoto obyvatelstva děti mladší 14 let. To znamená, že je tam 585 000 dětí. Gaza je sud střelného prachu, plný dětí, na hranici exploze. Kolem existuje 10 arabských zemí, ty země jsou třistakrát větší než Izrael. Proč je natlačeno 1 300 000 lidí v Gaze?

Jonathan Dimbleby: Dvě věci. Zaprvé, v arabských zemích žije velké množství Palestinců, zejména v uprchlických táborech v Jordánsku a v Libanonu. Ale také, Palestinci by argumentovali, že Palestina je jejich země, chtějí žít doma, nechtějí být uprchlíky v cizině.

David Dryden z Leicesteru: Já jsem jedním z těch málo lidí, kteří osobně byli v Gaze a na Západním břehu a osobně jsem zažil, jak nepříjemné je chování Izraelců. Zejména vypínají elektřinu a vodu. Chtěl bych lidem zdůraznit, že sdělovací prostředky tvrdí, že Hamas jsou extremisté. Rád bych všechny opravil. To nejsou extremisté. To jsou bojovníci za svobodu. A moje velká otázka, kterou nikdo, jak se zdá, nechápe, a už vůbec ne Izrael, zní: Proč stavějí židovské osady na palestinském území? Byl jsem osobně svědkem, na vlastní oči, jak přijela izraelská armáda, s buldozerem, ozbrojená po zuby, vyhnala Palestince z jejich území a pak tam postavila židovské osady pro židovské přistěhovalce z Ruska.

Jonathan Dimbleby: To je na Západním břehu, ne v Gaze.

David Dryden z Leicesteru: Ano. Ale odjel jsem z Gazy severním hraničním přechodem, myslím, že se jmenoval Ezra, a jak jsem jel směrem na východ k Jeruzalému, po mé pravici bylo několik židovských osad na palestinském území.

Jonathan Dimbleby: Když říkáte, že jsou Hamas bojovníci za svobodu. Jak víte, je jen velmi málo zemí, které je uznávají za bojovníky za svobodu, ani v arabském světě je za bojovníky za svobodu nepovažují Egypt ani Saúdská Arábie. Souhlasíte s odpalováním raket na izraelské území a v minulosti -- v poslední době se to neděje -- se sebevražednými atentáty proti izraelskému civilnímu obyvatelstvu?

David Dryden z Leicesteru: Podporuju to.

Jonathan Dimbleby: Vy to podporujete? Myslíte si, že vraždění civilistů je ospravedlnitelný způsob jak bojovat za svobodu?

David Dryden z Leicesteru: Zastávám ten názor, a to z jednoduchého důvodu. Je to jediný způsob, jak na to mohou Palestinci upozornit svět. Zejména Ameriku. Ta ale má hlavu v písku. Amerika podporuje Izrael, ale nechápe řádně, o co tam jde. Kdyby opravdu věděli, co se tam děje, přestali by Izrael vyzbrojovat a poskytovat mu finanční pomoc.

Jonathan Dimbleby: Dobře, děkuji. Zase dva emaily. Tento je od Geoffreyho Caseyho z Edgware:

"Izrael byl až donedávna velmi trpělivý a nereagoval na rakety odpalované během let na jeho území teroristy z Hamasu. Nedělal proti tomu až donedávna nic a trpělivost už přetekla. Žádná země na světě by to netolerovala. Izraelská armada střílí na konkrétní cíle. Je vina Hamasu, že dostávají palestinské civilisty do nebezpečných situací a skrývají se za nimi."

Avšak Don Lane píše:

"Není divu, že váš konzervativní politik nechtěl hovořit o pojmu přiměřenost. Na každého usmrceného Izraelce zahynulo přibližně 100 Palestinců. Tohle vraždění musí okamžitě přestat."

Lindsay Miller z Londýna: Proč nevydává Hamas peníze, které jim dává EU, na pomoc pro své lidi a proč za to kupuje zbraně?

Jonathan Dimbleby: Evropská unie to emfaticky popírá. Uvádí, že pomoc, která přichází z Evropy, je vydávána na humanitární účely a že na to přísně dohlíží, má přísný audit. Možná ty zbraně dodávají zadarmo jiné země, pravděpodobně Írán.

Lindsay Miller z Londýna: Neměly by tyto druhé země raději do Gazy dodávat potraviny a léky?

Jonathan Dimbleby: Potíž je, že v této chvíli je nesmírně obtížné do Gazy dopravovat cokoliv.

Lindsay Miller z Londýna: No, to tvrdí média. Ale ty zásoby se do Gazy dostávají.

Jonathan Dimbleby: Promiňte, ale to neříkají jen média, ale OSN a Červený kříž. A další pozorovatelé. Problémem je, že od začátku této izraelské ofenzívy do Gazy nemají přístup žádní zahraniční novináři, většina zahraničních novinářů, včetně novinářů z BBC, aby mohli situaci sami zkontrolovat.

Lindsay Miller z Londýna: No, BBC je stejně ve všech svých reportážích pěkně zaujatá. Možná proto je tam Izrael nepustí.

Jonathan Dimbleby: Aha, dobře. Děkuji vám. Myslím, že reportéři na místě by s vámi nesouhlasili, ale každý má právo na svůj názor.

John Nash: Nesouhlasím, že odpalování raket je jedinou možností, jak na sebe Hamas může upozornit. Není to jediný způsob, ale Izraelci musejí dát najevo, co zamýšlejí. Zda je jejich úmyslem naprosto zničit Gazu a zlikvidovat její obyvatelstvo, protože, to, co se stalo židovskému obyvatelstvu v Evropě, v poměru k tomu, co Izrael teď dělá v Palestině, ve srovnání s tím, co dělali nacisté židovskému obyvatelstvu v Evropě -- jestlipak 800 mrtvých v porovnání s počtem obyvatel Izraele je podobný poměr jako vyvraždění 6 milionů židů v porovnání s obyvatelstvem Evropy. A z toho nevzniknou pro Izrael žádné sympatie.

Jonathan Dimbleby: Souhlasíte, že Izraelci mají právo pokusit se zastavit -- pokud toto je motiv této vojenské operace -- odpalování raket na Izrael?

John Nash: Souhlasím, že každá země má právo na obranu.

Jonathan Dimbleby: Takže souhlasíte, že se mohou bránit, ale nikoliv těmito prostředky.

John Nash: Nikoliv těmito prostředky. Vybudovali obrovskou zeď kolem Gazy. Ovládají naprosto všechno, co tam jde. Mohou vypnout světlo v té zemi jen na otočení vypínače. To není svoboda. To vypadá skoro úplně jako ghetta. Proto musejí Izraelci dát najevo, co vlastně zamýšlejí udělat. Poučili se od nacistů? Tak, že nedopustí, aby se jim to zase stalo? Anebo používají nacistických metod jako příkladu pro své jednání? Odpírají Gaze zásoby a vybombardují školu, i když pro ni mají koordináty GPS.

Geoff Simons: Není ospravedlnitelné, že Izrael ignoruje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, a není ani ospravedlnitelné, že ji ignoruje Hamas. Ale dalo se očekávat, že Izrael bude tuto rezoluci ignorovat. Vytiskl jsem si asi 90 relevantních rezolucí Rady bezpečnosti OSN o Izraeli od r. 1948 a Izrael je ignoroval všechny. Podle těchto rezolucí během let Izrael ignoroval židovský terorismus, masakroval palestinské obyvatelstvo, vykonával etnické očišťování, stavěl protizákonné osady, bombardoval arabské státy, udržoval ilegální okupaci, porušoval příměří, vyvolával násilí proti civilistům, boural domy, postavil ilegální apartheidovou zeď, kterou odsoudil světový soud, bránil dodávkám humanitárních zásob. Izrael vždycky ignoroval mezinárodní právo. To je celá historie Izraele.

Jonathan Dimbleby: Závěrem ještě dva maily. Naomi Winborne Idrisi:

" Jsem jednou ze stovek židů, kteří se budou 10. ledna účastnit celostátní demonstrace proti agresivnímu útoku Izraele proti Gaze. Skoncujme s ústupky ve prospěch Izraele, tohoto teroristického státu. Požadavek, aby bylo proti Izraeli vyhlášeno zbrojní embargo a další sankce, je plně ospravedlnitelný a je možná jediným způsobem jak přivést mír na Blízký východ."

Harry Thomas píše:

"Izrael má právo existovat a bránit své hranice a své obyvatelstvo. Nemá právo stavět osady na území jiných národů ani zacházet s Palestinci jako s porobeným národem. Rozsah této odvety naznačuje širší agendu, válku, kterou vedou prostředníci. Avšak Izrael nebude mít navždycky Spojené státy jako ochránce a Írán, jaderný nebo ne, bude muset koexistovat s ostatním světem. Je tragické, že svět bezmocně přihlíží a jen čeká na další krok Bílého domu."

                 
Obsah vydání       9. 1. 2009
11. 1. 2009 Lži mluvčího izraelského ministerstva zahraničí v OVM Daniel  Veselý
11. 1. 2009 Očakávam komplikácie Juraj  Slabeycius
11. 1. 2009 Európa mrzne: Kto zastavil plyn?
11. 1. 2009 Moskevský korespondent ARD: Ukrajina sa pripravovala mesiace na plynový spor s Ruskom
11. 1. 2009 Human Rights Watch: Izrael používá v Gaze bílý fosfor
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství
11. 1. 2009 Motorem války v Gaze je izraelský strach
11. 1. 2009 Gaza: Jak to (prý) bylo s tou školou
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze? Názory posluchačů britského rozhlasu
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze?
11. 1. 2009 Je mi vás docela líto, měl byste se jít léčit
11. 1. 2009 Jste zpitomělí propagandou západních médií
10. 1. 2009 BBC:"Izrael v Gaze zřejmě posiluje vliv organizace Hamas"
11. 1. 2009 Smutná realita vtipu
10. 1. 2009 Mír se uzavírá s nepřáteli Jan  Čulík
10. 1. 2009 Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky? Jan  Čulík
11. 1. 2009 Romové by nebyli schopni vytvořit svůj vlastní stát
11. 1. 2009 Neberete v úvahu českou mentalitu Jiří  Drašnar
9. 1. 2009 BBC: Ti, co přežili, nalezeni v Gaze po čtyřech dnech bez vody
9. 1. 2009 Spáchali jste zřejmě válečné zločiny
9. 1. 2009 OSN: Izrael střílel na Palestince v Gaze poté, co je evakuoval
9. 1. 2009 Plyn do Evropy dojde nejdříve za tři dny po otevření ventilů
9. 1. 2009 Izraelské vraždění v Gaze pokračuje s neztenčenou silou
9. 1. 2009 Dokud je hydra Hamasu naživu, není možný pokrok
9. 1. 2009 Obamův tábor je "připraven jednat s organizací Hamas"
9. 1. 2009 Sebevražedný atentát na Obamu Karel  Dolejší
9. 1. 2009 BL "trapně zveřejňují hrůzné fotografie"
9. 1. 2009 iDnes zareagovala na rasistické třeštění na svých fórech
9. 1. 2009 Server eretz: Izraelská střelba na sanitky OSN je oprávněná
9. 1. 2009 Vlček podpořil parlamentní diplomacii ke Gaze Jan  Kavan
9. 1. 2009 Raději se budu mýlit s Bushem než mít pravdu s Putinem? Jakub  Rolčík
9. 1. 2009 "Hamas - to jsou v tomto konfliktu skuteční váleční zločinci," tvrdí americký právník
9. 1. 2009 OSN suspendovalo svou humanitární operaci v Gaze
8. 1. 2009 Gaza: MVČK požaduje neprodlený přístup k raněným, protože izraelská armáda selhala při pomoci zraněným Palestincům
8. 1. 2009 Al Jazeera: zdravotníci, snažící se sbírat mrtvé, pod palbou izraelských vojsk
9. 1. 2009 Kdy se z války obranné stane válka útočná Štěpán  Kotrba
8. 1. 2009 Fotografie z dnešní Gazy, které vám asi české televize neukáží
8. 1. 2009 Pročpak nás tak nenávidí? ptáme se. Prosím, neříkejme, že to nevíme
9. 1. 2009
9. 1. 2009 Monitor Jana Paula: Nezabiješ! Jan  Paul
10. 1. 2009 Rakety Vojevoda potřebují modernizaci
10. 1. 2009 Bulava selhala. Co dál?
9. 1. 2009 Proč ne Schwarzenberg? Štěpán  Steiger
9. 1. 2009 Budou "přebyteční" cizinci repatriováni? Milan  Daniel
9. 1. 2009 Londýn: Není chytré loupit, když napadne sníh
9. 1. 2009 Ruský spor o cenu zemního plynu a jeho tranzit s Ukrajinou se vyostřuje
9. 1. 2009 S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi... Štěpán  Kotrba
9. 1. 2009 Útlak v Bělorusku bychom neměli přehlížet jen proto, protože odtamtud potřebujeme plyn Jan  Čulík
9. 1. 2009 Putin: Dodávku plynu obnovíme, jakmile budou pozorovatelé u ventilů
9. 1. 2009 Paměť národa
8. 1. 2009 Problémy s plynem
9. 1. 2009 Achillova pata Sandra  Wain
9. 1. 2009 Němečtí politici proti radaru a jaderným zbraním
9. 1. 2009 Americký pornografický průmysl žádá americkou vládou o záchranný finanční balík
9. 1. 2009 O ekonomické krizi, neboli Mezi hroutící se poptávkou a insolventními dodavateli Uwe  Ladwig
9. 1. 2009 Prověrka Pavel  Kopecký
9. 1. 2009 Ach, ty záhadné slovanské duše! Miloslav  Štěrba
9. 1. 2009 Průzkum bojem Petr  Litoš
8. 1. 2009 Prý jsem se zbláznil, ale naštěstí nic netrvá věčně.... Štěpán  Kotrba
8. 1. 2009 Od ďádi Ljoňky ke strýčkovi Samovi Milan  Daniel
7. 1. 2009 Česko má opravdu štěstí, že ho neosvobozovali američtí vojáci od komunismu Jan  Čulík
8. 1. 2009 Komu patří Pražský hrad? Václav  Chyský
8. 1. 2009 Doteď evropští socialisté Klause a ODS přehlíželi Štěpán  Kotrba
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2009 Gaza: Jak to (prý) bylo s tou školou   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
11. 1. 2009 Human Rights Watch: Izrael používá v Gaze bílý fosfor   
11. 1. 2009 Motorem války v Gaze je izraelský strach   
10. 1. 2009 BBC:"Izrael v Gaze zřejmě posiluje vliv organizace Hamas"   
10. 1. 2009 Mír se uzavírá s nepřáteli Jan  Čulík
10. 1. 2009 Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky? Jan  Čulík
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze?   
10. 1. 2009 Co s problémem v Gaze? Názory posluchačů britského rozhlasu   
9. 1. 2009 Kdy se z války obranné stane válka útočná Štěpán  Kotrba
9. 1. 2009 OSN suspendovalo svou humanitární operaci v Gaze   
9. 1. 2009 Obamův tábor je "připraven jednat s organizací Hamas"   
9. 1. 2009 Sebevražedný atentát na Obamu Karel  Dolejší
9. 1. 2009 "Hamas - to jsou v tomto konfliktu skuteční váleční zločinci," tvrdí americký právník   
9. 1. 2009 Izraelské vraždění v Gaze pokračuje s neztenčenou silou